![]() |
#2011 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Mialam mieć dziś wyrwaną czwórkę, ale pani dr stwierdziła, że tego nie zrobi bo przeszkadza jej aparat podniebienny (HYRAX) i ona nie da rady usunąć mi tej górnej czwórki, ażeby to zrobić to należałoby zdjąc mi ten aparat, wyrwac zęby i znów go założyć
![]() ![]() Ktoś byl w takiej sytuacji??? ![]() ![]() ![]()
![]() Edytowane przez Lady in Blue Czas edycji: 2009-06-23 o 10:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2012 | |
Zakorzenienie
|
już od tygodnia mam stały aparat. Na razie mogę delikatnie gryźć, ale jedynkami to jeszcze za bardzo odgryzac nie moge nawet lekko :P Po ilu dniach bede mogla jesc wszystko?! Ja nie mam strasznie dużej wady. Mam aparat bezligaturowy na górę... Jedna trójka mi bardzo wystawała i była na górze i górne zęby tarły dolne jak gryzłam... Zobaczymy czy trzeba będzie aparat na dolne zęby. Na razie jeszcze boje sie, ze nie domylam zebow :P Mam tylko wyciorek, płyn i szczoteczke z rowkiem... trzeba używać tego wyciorka cały czas?
Mam 14 lat, w przyszlosci czeka mnie wyrywanie ósemek :P ciekawe po ilu miesiącach mi zdejmie, juz sie nie mge doczekac.. ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Cytat:
Założenie- 16 czerwiec Wizyta- 25 sierpień ale mogą przełożyć , bo niewiadomo czy się z remontem w gabinecie wyrobią ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2013 |
Raczkowanie
|
Gabrysia wszystkiego to tak za bardzo jeść nie będziesz mogła dopóki nosisz aparat m.in. twardych rzeczy, które mogłyby uszkodzić twój cenny aparacik. A orto nie powiedziała ci, czy aparat na dół będzie potrzebny??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2014 |
Zakorzenienie
|
no tak, wiem.. Np jabłek całych. Ale chyba normalny kotlet będe mogła prawda? Niektórzy z aparatami jedzą kebaby, pizze i różne wafelki itp.. Chciałam sie zapytać kiedy ja tak będę mogła.. Mówiła coś o dole, ale zobaczy się czy będzie konieczny... Bo ja nie chce za Chiny ludowe :PP... Ja mam dość tego na górze!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2015 |
Raczkowanie
|
Gabrysia jak byłam w twoim wieku też nie chciałam za Chiny ludowe, a teraz żałuję... Więc skoro już masz ten shit na ząbkach to masz już tylko z górki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2016 |
Zakorzenienie
|
O czym Wy mówicie, że nie można jabłek jeść?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2017 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Badań krwi nie robiłam już jakiś czas, a zdjęcie mam panoramiczne (boczne). Wystarczy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2018 |
Zakorzenienie
|
ale podobno odgryzając twarde jabłkomożna uszkodzić aparat. Cieszę się, że będę mjogła jeść PRAWIE wszystko (oprócz batonów toffi, orzechów itp) ale juz sie nie mgoe doczekac... Bo ja jak na razie mam krojoną bułke na kosteczki xD ... nie moge zjeść karkówki z grilla!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2019 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() To tak samo jak z tymi wyciorkami, szczoteczkami ortodontycznymi, pęczkowymi. Na początku masz, używasz, po jakimś czasie wystarczy zwykła szczoteczka+płyn +wyciorek czasami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2020 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jem wszystko, nie patrząc czy mam aparat czy też nie. Jem jabłka, snicersy, marsy, żuję gumę, itp., itd.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2021 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale moze u ciebie jest inaczej ? ![]()
![]() |
![]() |
#2022 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2023 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2024 |
Zakorzenienie
|
no a ja nadal nie wiem kiedy bede mogla gryzc wszystko, wprost nie moge sie doczekac heh
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2025 |
Zadomowienie
|
a ja do aparatu jeszcze miesiac...(21 lipca), a dzis bylo wyrywanie zero bolu, za to teraz czuje jak puchne i zaczyna schodzic znieczulenie...a w czwartek powtorka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2026 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2027 |
Raczkowanie
|
Nie chce Cie straszyć ale ja jak miałam separacje (całkiem niedawno, bo 6 dni temu) to miałam ochote się poryczeć. Ona moze straszna nie jest no ale jak wiadomo robi miejsce na pierścienie i cos tam sie rozszeża, dlatego boli. Wole o 100 razy ten aparat niz separatory. Przynajmniej moge wszystko jeść i już nie chodze głodna
![]() ![]() ![]() Nie martw sie, napewno wytrzymasz... Aparatka: góra- 20.06.09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2028 |
Raczkowanie
|
No i stało się... mam już aparat krysztalowy na dolnych zębach i zdartą wargę. Mimo że wada dolnej szczęki jest niewielka to orto powiedział że i tak zdejmie mi go razem z lingwalnym.
![]() |
#2029 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, czy moze mnie ktoras oswiecic, z jakimi mniej wiecej kosztami trzeba się liczyć idąc do ortodonty? wiem, ze bez stałego aparatu u mnie się nie obędzie. A więc tak orientacyjnie ile kosztuje taki aparat? Slyszalam takze o mozliwosci zalozenia takiego mniej widocznego- z przezroczystymi zameczkami- czy to jest duzo drozsze? I czy za każdą wizytę kontrolną też płacimy? Co ile się na takie wizyty chodzi?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2030 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2031 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja mam co 2 - 2,5 miesiaca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2032 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
od razu jak do domu wróciłam z gabinetu to obiad jadłam i w ogóle ![]() czy ja jestem jakaś inna czy co? ![]() owszem troche mnie trójki bolały ale co to jest ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2033 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A tak btw... jutro zakladam aparat na dol ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2034 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2035 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() Nareszcie separatory wyciągnięte - ulga niesamowita! Nie chcę nikogo straszyć ale osobiście stwierdzam, że było to gorsze od wszelkich kombinacji przy aparacie! Jednak rurki to super wynalazek i życzę wszystkim zadrutowanym włąśnie ich! Teraz męczę sie z obcieraniem pierścienia - a już bylo tak pięknie ![]() Co do diety to po 2 tygodniach od założenia też wsuwałam wszystko (łącznie z orzechami) myślę, że na początku poza bólem włącza się blokada psychiczna (bo coś tam może odpaść itp.) wystarczy się przełamać i będzie GIT Fotek nie wklejam bo nic nowego nie widać ![]() Za to mam zadanie bojowe zadane przez orto - mam się pobawić w photoshopie na zdjęciu swoich ząbków, jaki bym chciała nadać kształt jedynkom - powiem Wam, że wbrew pozorom to trudne zadanie ![]()
![]() |
![]() |
#2036 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym nie lubiłam jak mi coś utykało pod drutem na siekaczach, więc wolałam sobie kroić na kawałki i takie wkładać do paszczęki.
![]() |
![]() |
#2037 |
Raczkowanie
|
Właśnie wróciłam od ortodonty, mam już ten nieszczęsny aparat podniebienny...
I jest problem... Nie mogę mówić, ledwo co połykam ślinę, ledwo co mogę pić ![]() Powiedzcie, że u was też tak było, bo wierzę, że to minie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2038 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko teraz chcę się dowiedziec z z takim drutem można iśc na wyrwanie zęba ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2039 | |
Zakorzenienie
|
no ja dzisiaj po wizycie
![]() ![]() no coz i teraz zapisalam sie na 20.07 i niby pozniej wypada okolo 20.08 a to jest zamkniete(od 7.08-30.08) a ja caly wrzesien mam praktyke w Warszawie i nie bede miala jak na 1dzien(nie weekend) wyrwac sie do Wro... i dopiero wizyte bede miala po 28.09 ;/ troche ponad 2 miesiace... kiedy powinnam miec co miesiac... zastanawiam sie czy nei dac sobie teraz 7.08 zamiast 20.07 i po tym 28... bo tak to masakra dlugo roznicy nic sie nie bedzie dzialo...ojjj strata czasu w sumie. co o tym myslicie? bo dzisiaj sie spieszylam na pociag i zapisalam sie tak no za miesiac(przed wizyta jeszcze) a wychodzac uslyszalam jak pani komus mowi ze sierpien jest urlop... :/ ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
![]() ja mam bi-helix i przy rozszerzaniu go sie wyciaga wiec moze na wyrwanie tez go babka najprosciej w swiecie wyciagnie;>
![]() |
![]() |
#2040 |
Zakorzenienie
|
hehe zdejmowanie Hyrax'a raczej nie bedzie przyjemne bo mocno scementowany siedzi na szóstkach, chociaż pierścienie mogłyby zostać tylko jak się te druty ściąga? i czy w ogóle się je ściąga? ... nie wiem, poczekam do tego 8 lipca jak orto wróci i zapytam się co w takim razie robimy echhh
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.