|
|
#1981 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
a ja mam sobotnią awarię
![]() Na dole wyszedł mi cały drut i spadł z 4 zamków, jak myslicie wytrzymac do środy mam, wtedy wizyte czy iść dzisiaj i prosić o wczesniejszy termin??????
|
|
#1982 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzis zaczne wsadzac zeby w jedzenie Jak Was tak czytam to boje sie, ze mi tez zeby wroca na swoje miejsce ;/ Od czego to zalezy ?? Po zdjeciu aparatu planuje slub wiec musze miec piekny usmiech
|
|
|
|
|
|
#1983 |
|
Raczkowanie
|
No więc tak, ja zakładać aparacik idę 30 czerwca. Będzie to szafirowy aparacik
Na razie góra, za miesiąc dół... Mam strasznie krzywe ząbki. Zgryz otwarty, zęby się nakładają na siebie... Miałam zalecenie od mojej Orto, żeby wyrwać wszystkie szóstki, ponieważ nie było by miejsca na moje krzywe ząbki...Dziś byłam wyrwać już jedną. Były komplikacje, bo mam skręcone korzenie jak na złość Ale jutro wyrwę drugą i tylko czekać na 30 czerwca
|
|
#1984 |
|
Raczkowanie
|
Ja miałam. 4 na raz . Z tym, że u mnie to był b. ciężki przypadek, bo ósemki dolne ułożyły się poziomo toteż zabieg krwawy, a rekonwalescencja długa i bolesna.
Ale po takich przeżyciach to już absolutnie nic mi nie straszne
|
|
|
|
|
#1985 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Strasznie się boję Słyszałam, że sam zabieg nie boli, bo jest pod narkozą, ale później długo się goi, są opuchnięte dziąsła i policzki no i niesamowity ból który trzeba łagodzić tabletkami przeciwbólowymi![]() ![]() Dziewczyny! Powiedzicie czy naprawdę tak źle to wygląda?![]()
|
||
|
|
|
|
#1986 |
|
Raczkowanie
|
No jeżeli lekarz Ci powiedział, ze jest to konieczne to jest.
U mnie było i przed założeniem apartu musiałam się położyć na fotelu pana chirurga. Zabieg owszem - nie boli - ale nie jest pod narkozą tylko pod znieczuleniem. Przyjemny nie jest - piłki, dłuta i te sprawy. Potem fakt - zaczyna sie zabawa. Okłady, proszki przeciwbólowe i płynne jedzenie. Da się przeżyć. Edytowane przez Vesnaa Czas edycji: 2009-06-22 o 16:22 |
|
|
|
|
#1987 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ósemki dolne miałam usuwane chirurgicznie ![]() i zabawa była przednia bo mimo ze moje wymini krwi były super to krwawiłam jak zażynana świnia bo mam skaze krwotoczną, która akurat nie wyszłą w wynikach tylko podczs zabiegu ![]() dostajesz podwójne znieczulenie, bynajmniej ja takie dostałąm, a jak cie bedzie dalej bolec jak się zabieg przeciągnie t dostaniesz kolejne znieczulenie ![]() podczas zabiegu bole nie boli, ale czujesz ucisk na dziąsła bo przecież muszą przeciąc je i okostną a potem takim dłutkiem podważają ząbka i hop ząbek w dłoni tyleże to troszku trwa jak ząbek głęboko, u mnie był pod siódemką schowany np. i nie mógł wyjś ![]() a to prawa jest , że jeśli ósemki nie mają miejsca na wyjście to trzeba je usuną, bo potem jak np. u mnie pchają sie pod siódemki i napierają na nie to wtedy wszytsko przekłąda się na przednie zęby i mogą się pokrzywi ja czułam ten nacisk przy dwóch ósemkach w buzi, bo odklejała mi sie retencja za dolnymi zębami, a jak wyrwałam już jednego zęba to odrazu czu było luz![]() Cytat:
ooo mamy nowe wiertełko - moja mina - bezcenna
|
|
|
#1988 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#1989 |
|
Rozeznanie
|
Boże jak dużo nowych
![]() Z dnia na dzień coraz mniej osób kojarzę! Ale jest to pocieszające, że ogólnie świadomość ludzi jest na coraz wyższym poziomie i zaczyna się dbać o ząbki! Ja mam aparatowego dołka Jak wspominałam wcześniej orto chce wymienic mi jedna rureczkę na pierścień i cały czas noszę separację, męczę się straszliwie - jak dla mnie jest to gorsze od samego aparatu! A na dodatek jestem chora więc ogólnie lipa! Czekam na tel od orto bo ma mnie umówić na jutro na zdejmowanie tego gówienka. Pewnie z pierścieniem też się umęczę na początek (będzie znów coś obcierać )
|
|
|
#1990 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale to dobrze świadczy i możemy się jedynie z tego cieszyć![]() A co do Twojego aparatowego dołka, to spokojnie, nie martw się na zapas Na pewno wszystko będzie dobrze, nic nie będzie obcierało i w ogóle nie zauważysz, że zamiast rurki masz pierścień A jeśli już, to przecież istnieje wosk, użyjesz i po sprawie ![]() Buziaczki
|
|
|
|
#1991 |
|
Przyczajenie
|
czy ktoś z Was nosi ekspander?mam go od kilku godzin i jestem załamana
to jest 100 razy gorsze od hassa.
|
|
|
|
|
#1992 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Cytat:
Gumki sa o wiele gorsze od pierścienia. Jak nosiłam separatory to nic nie jadłam i bolało jak cholera a pierścieni nie czuje. Bo mi je super załozyła.....Przekonasz się sama za pare dni ![]() ![]()
Edytowane przez BlondynaXx16xX Czas edycji: 2009-06-22 o 18:32 |
||
|
|
|
|
#1993 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Apeluję! 88Ekaterina88 przestań już pisać o swoich przygodach z orto, bo ja mam za bujną wyobraźnię i jak czytam przez jakie męki ty bidulko przechodziłaś to od razu sama to odczuwam Bolą mnie przez ciebie teraz zęby i jeszcze jeden post i zacznę sama krwawić jak zażynana świnka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#1994 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Naprawdę jest tak źle po? Jak długo się męczyłyście i co stosowałyście na złagodzenie?
|
||
|
|
|
|
#1995 |
|
Zakorzenienie
|
Czy na wyrywanie zęba trzeba mieć ze sobą jakieś prześwietlenie itp?
|
|
|
|
|
#1996 |
|
Rozeznanie
|
kar0link4, BlondynaXx16xX
Dzięki za pocieszenie Niedługo minie 5 miesiąc z drutexem, a to mój pierwszy prawdziwy kryzy więc nie jest chyba ze mną tak źle! Jutro mam wizytę więc moje cierpienia się skończą - najchętniej już teraz wydłubałabym te separatory Jak tylko będzie cos nowego to wkleję foty!
|
|
|
#1997 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W moim przypadku zdjęcie było potrzebne, bo dentysta musi zobaczyć jak układa się korzeń, czy może śmiało wyrywać czy czasem uważać na skręcone korzenie. Różnie to bywa...chyba lepiej mieć to zdjęcie...
|
|
|
#1998 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nikt nic mi nie powiedział, że mogłabym zrobic prześwietlenie.
|
|
|
|
|
|
#1999 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja byłam wyrywać dziś na razie jeden... Mój Dziadek musiał jechać do Ortodontki po zdjęcia, ale miejmy nadzieję, że to tylko mój przypadek gdzie korzenie się skręcają...
|
|
|
#2000 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja sie do tego przyzwyczaiłam, bo tyle to już trwa więc to codziennośc, a inni maja i tak gorzej ![]() Cytat:
![]() wiadomo że coś się tam spuchnie, bo to jednak jej chirurgiczna ingerencja, ale leki przeciwbólowe i okłady z lodu pomagają, a potem płukanka szałwią
|
|
|
#2001 |
|
Raczkowanie
|
witam,
ja mam miec na dole usuwane tak zwane zeby madrosci tez mi leza sobie w pol pod dziaslami i w poprzek, ale najpierw mam miec wizyte kontrolna u chirurga i robione przeswietlenie!! jest to bardzo wazne, poniewaz w dziaslach ida nerwy i nie daj boze ci je chirurg przetnie a nie bedziesz miala do konca zycia smaku itd.. wiec zdjecia sa mussem!! kazdy odpowiedzialny chirurg je robi!to tak jak bys musiala robic operacje na slepo!nie nie, zdjecia musza byc!
|
|
|
|
|
#2002 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
przynajmniej mi nie były potrzebne a jesli ósemki to chyba wtedy tak
![]() Edytowane przez asik916 Czas edycji: 2009-06-22 o 20:55 |
|
|
|
|
|
#2003 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie ja mam do wyrwania wszystkie czwórki ... Jutro pierwsza czwórka będzie wyrywana mam nadzieję...
|
|
|
|
|
#2004 |
|
Zakorzenienie
|
wkleje wam coś
![]() normalnie aparatowy cud ![]() myślałam po pierwszych fotkach że będzie operacja a jednak aparat to wyprostował co prawda ile mógł tyle zrobił ale i tak wiele więcej to już operacja, ale ja bym pozostała przy tym efekcie ![]() http://www.youtube.com/watch?v=6IuHV...eature=related
|
|
#2005 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzymaj się kochana Podziwiam te co płuczą paszczę Listerine,bo ja nie daje rady. Chyba zaczne go rozcieńczać z wodą.
|
|
|
#2006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.b) to zalezy od Twojego orto. np. moja bierze przy zmianie luku +100zl.. (80zl za zwykla wizyte - tj. zmiana gumek). |
|
|
|
|
|
#2007 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie można było tak od razu;D 29 czerwca jadę do chirurga. Zastanawiam się czy od razu przy pierwszej wizycie będzie się brał za moje ósemki czy tylko zobaczy co i jak i ustali termin
|
|
|
|
|
|
#2008 |
|
Zakorzenienie
|
a masz badania krwi ? i zdjęcia ?
|
|
#2009 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja 5 dni temu drucik miałam wymieniany.
Mam pytanie do osób, co mają bezligaturowy aparat. Co ile chodzic ie do ortodonty? Bo ja miałam niby rzadziej a już chciała mnie zapisać na następny miesiąc, ale nie pasowało mi, bo wakacje są i wyjazdy to zapisała mnie za dwa miesiące, ale nie była zadowolona. Przecież miałam chodzić rzadziej? Nie rozumiem xd.
|
|
#2010 |
|
Wtajemniczenie
|
jupi nadrobiłam - nie było tak źle, co z wami - tylko 2 str natrzaskałyście?
![]() odniosę się do tego wyrywania ósemek. nie ma co się stresować i nastawiać na jakieś rzeźnie. każdy przypadek jest inny i trzeba myśleć pozytywnie. to tak jak z porodem tyle się naczytałam, naoglądałam, że byłam pewna, że to jakaś masakra, a tak naprawdę nie było źle, godzinka i po sprawie! ale powtarzam - każdy przypadek jest inny i trzeba myśleć pozytywnie!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.

Jak Was tak czytam to boje sie, ze mi tez zeby wroca na swoje miejsce ;/ Od czego to zalezy ?? Po zdjeciu aparatu planuje slub wiec musze miec piekny usmiech
Na razie góra, za miesiąc dół... Mam strasznie krzywe ząbki. Zgryz otwarty, zęby się nakładają na siebie... Miałam zalecenie od mojej Orto, żeby wyrwać wszystkie szóstki, ponieważ nie było by miejsca na moje krzywe ząbki...Dziś byłam wyrwać już jedną. Były komplikacje, bo mam skręcone korzenie jak na złość 

Strasznie się boję
Tak na marginesie, aparatu na dole na razie nie planuje zakładać...
ooo mamy nowe wiertełko 

ale mowila że bierze niewiele więcej normalnie.
)

.