Etro Messe - trauma to delikatnie powiedziane - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-10-18, 15:55   #451
joasiak1
Zakorzenienie

GG do joasiak1
Dot.: Etro Messe - trauma to delikatnie powiedziane

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Oj... chyba to już TA godzina (czytaj: zaczynam pisać głupoty)
Rozumiem, bo dla mnie to też ta godzina, kiedy słabo kontaktuję
Na szczęście dziś już po kawce
joasiak1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-18, 16:50   #452
E
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Myślę jednak, że Kropka ma sporo racji. No bo która z nas miała okazję wejść do prosektorium i powąchać zwłoki plus wszystkie obecne tam środki chemiczne? Gdyby jakieś perfumy naprawdę pachniały trupem, to sądzę, że migrena i trzykrotny prysznic byłoby marzeniem - ja tu bym raczej spodziewała się wymiotów w ilości hurtowej.
Ja miałam "okazję" Poza tym umierający człowiek wydziela specyficzną woń, która utrzymuje się też po śmierci. I nie msi to być ciało w stanie rozkładu.
Jeśli więc ktoś nie miał "okazji", to lepiej żeby nie miał nigdy.
Zapach cmentarnej kaplicy tylko to wrażenie potęguje.

Cytat:
Napisane przez joasiak1 Pokaż wiadomość
O tym właśnie pisała E w swoim pierwszym poście, który rozpoczyna ten wątek
Właśnie.

Coco, słuszna myśl
E jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-18, 19:48   #453
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez E Pokaż wiadomość
Kropko, ale co Cię wkurza? Jeśli takie są moje skojarzenia, to chyba mogę się na ten temat wypowiedzieć, prawda?
Zapewniam, że wymienione przez Ciebie zapachy odróżniam i nie tylko z tym mi się zapach kojarzy, chociaż jest i kadzidło, i cmentarna kaplica...
Już nie chciałam rozwijać dyskusji z Margeritą (bo po co się "nakręcać"), ale widzę, że nie tylko ją moja opinia tak wyjątkowo wkurza. Mnie dla odmiany wkurza, gdy ktoś mi próbuje narzucić, co POWINNAM czuć.
Ale dziękuję za wskazanie mi jedynie słusznej drogi - porzucam swoje niedorzeczności, bo widzę, że nie można mieć w tej kwestii własnego zdania

EOT
Już wyjaśniam. Wkurza mnie brak precyzji w opisie skojarzeń i uparte trzymanie się raz wydumanej tezy.
Wypowiedzieć się nie zabraniam, ani Tobie, ani nikomu innemu. Z resztą nie do Twojego posta się odnosiłam, a do teorii Margerity.
Niczego Ci też nie narzucam. To kolejna rzecz, która mnie wkurza, proszę nie wyczytywać z moich postów tego, czego tam nie ma.
Jedynej, słusznej drogi nie komentuję, bo to już jest śmieszne...

Czułaś zwłoki? To łapiesz w Messe? Super. Ale powiedz mi szczerze, naprawdę myślisz, że wszyscy ci, którzy na dzień dobry mówią: "fe, wali trupem" znają tę woń?

Ja ten aromat znam, miałam wątpliwą przyjemność okadzać mieszkanie po zmarłym, którzy raczył rozłożyć się do czasu, gdy go znaleziono. Nikomu nie życzę. Ale ta woń nie jest nijak nawet zbliżona do zapachów kościoła, kaplicy, cmentarza czy czego tam jeszcze religijnego. Nie jest też zbliżona do Messe. Z Messe jak sądzę większości kojarzy się cała oprawa zmarłego, aromat kościelnych pomieszczeń, kadzideł, środków chemicznych użytych na zmarłym itd. Ale to jeszcze nie znaczy, że śmierdzi trupem.

Cytat:
Napisane przez Dorota-Coco Pokaż wiadomość
Racja.

W sumie to pojecia nie mam jak moze pachniec smutek a taki na ten przyklad Halloween kojarzy mi sie ze smutkiem i topielica (jak pachnie topielica?)
Nie znam tez ani jednej Nimfy za to znam sporo zapachow, ktore jednakowaz kojarze z Elficami czy Nimfami...
Dorotko, Tobie się Halloween ze smutkiem kojarzy. Notabene mnie też. Jeśli ktoś napisze, że Messe kojarzy mu się ze śmiercią przytaknę. Jeśli napisze, że śmierdzi trupem, nie zgodzę się.
To dwie różne sprawy. A nasze zdajemisię to nie jest jedyna, właściwa prawda.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-18, 20:37   #454
Margarita
Rozeznanie

Cytat:
Kropko, ale co Cię wkurza? Jeśli takie są moje skojarzenia, to chyba mogę się na ten temat wypowiedzieć, prawda?
Zapewniam, że wymienione przez Ciebie zapachy odróżniam i nie tylko z tym mi się zapach kojarzy, chociaż jest i kadzidło, i cmentarna kaplica...
Już nie chciałam rozwijać dyskusji z Margeritą (bo po co się "nakręcać"), ale widzę, że nie tylko ją moja opinia tak wyjątkowo wkurza. Mnie dla odmiany wkurza, gdy ktoś mi próbuje narzucić, co POWINNAM czuć.
Ale dziękuję za wskazanie mi jedynie słusznej drogi - porzucam swoje niedorzeczności, bo widzę, że nie można mieć w tej kwestii własnego zdania

Przejrzałam wszystkie moje posty w tym wątku - i jakoś nie zauważyłam, żebym w jakimkolwiek miejscu narzucała swoją opinię. Ja ją wyrażałam.
Jeśli Ty możesz wyrazić swoją opinię to dlaczego ja nie mogę wyrazić swojej ?
Dlaczego tak Cię irytuje, gdy ktoś odważy się wyrazić opinię odmienną od Twojej ? Czy żeby uniknąć konfliktu mamy założyć oddzielny wątek dla osób nie czujących trupa w MdM ???

Bardzo proszę, droga E:

Nie traktuj moich opinii jako zamachu na Twoje.
Nie chcę Ci niczego narzucać - czuj sobie tego trupa w MDM ile tylko zapragniesz, ale miej na uwadze, że nie wszyscy mają takie odczucia jak Ty.
Nie reaguj na anty-trupie posty tak gwałtownie - szkoda zdrowia.
Pozwól innym mieć swoje zdanie.
Jeśli czyjaś opinia jest odmienna od Twojej nie oznacza to, że pokazuje ona "jedynie słuszną drogę". Dróg jest wiele, niech każdy idzie swoją.
Margarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-18, 21:30   #455
E
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Już wyjaśniam. Wkurza mnie brak precyzji w opisie skojarzeń i uparte trzymanie się raz wydumanej tezy.
Wypowiedzieć się nie zabraniam, ani Tobie, ani nikomu innemu. Z resztą nie do Twojego posta się odnosiłam, a do teorii Margerity.
Niczego Ci też nie narzucam. To kolejna rzecz, która mnie wkurza, proszę nie wyczytywać z moich postów tego, czego tam nie ma.
Jedynej, słusznej drogi nie komentuję, bo to już jest śmieszne...

Czułaś zwłoki? To łapiesz w Messe? Super. Ale powiedz mi szczerze, naprawdę myślisz, że wszyscy ci, którzy na dzień dobry mówią: "fe, wali trupem" znają tę woń?

Ja ten aromat znam, miałam wątpliwą przyjemność okadzać mieszkanie po zmarłym, którzy raczył rozłożyć się do czasu, gdy go znaleziono. Nikomu nie życzę. Ale ta woń nie jest nijak nawet zbliżona do zapachów kościoła, kaplicy, cmentarza czy czego tam jeszcze religijnego. Nie jest też zbliżona do Messe. Z Messe jak sądzę większości kojarzy się cała oprawa zmarłego, aromat kościelnych pomieszczeń, kadzideł, środków chemicznych użytych na zmarłym itd. Ale to jeszcze nie znaczy, że śmierdzi trupem.

Dorotko, Tobie się Halloween ze smutkiem kojarzy. Notabene mnie też. Jeśli ktoś napisze, że Messe kojarzy mu się ze śmiercią przytaknę. Jeśli napisze, że śmierdzi trupem, nie zgodzę się.
To dwie różne sprawy. A nasze zdajemisię to nie jest jedyna, właściwa prawda.
No to świetnie
A dlaczego może coś Ci sie kojarzyć ze smutkiem, a mnie ze zmarłym nie? Zakładając nawet, że nie znam tego zapachu.

Brak precyzji? A w iluż to zapachach brak precyzji skojarzeń? To jedyny?

Czułam tę woń, umierającego człowieka, przez wiele miesięcy - jeśli Ty odebrałaś ją inaczej, to chyba nie jest to moja wina? A tym bardziej nie muszę się z tego tłumaczyć!

I ja nie piszę o "wszystkich" - ja pisałam o własnych, subiektywnych, popartych smutnymi doświadczeniami, odczuciach. Jeśli Twoje są inne - ok. Tylko dlaczego moje są niedorzeczne - nie rozumiem???
Ja nie pisałam, że niedorzeczne jest to, że komuś kojarzy się inaczej. Dlaczego więc mnie obrażacie?

Właśnie to niedorzeczne mnie najbardziej zabolało - precyzuję.

Cytat:
Napisane przez Margarita Pokaż wiadomość

Przejrzałam wszystkie moje posty w tym wątku - i jakoś nie zauważyłam, żebym w jakimkolwiek miejscu narzucała swoją opinię. Ja ją wyrażałam.
Jeśli Ty możesz wyrazić swoją opinię to dlaczego ja nie mogę wyrazić swojej ?
Dlaczego tak Cię irytuje, gdy ktoś odważy się wyrazić opinię odmienną od Twojej ? Czy żeby uniknąć konfliktu mamy założyć oddzielny wątek dla osób nie czujących trupa w MdM ???

Bardzo proszę, droga E:

Nie traktuj moich opinii jako zamachu na Twoje.
Nie chcę Ci niczego narzucać - czuj sobie tego trupa w MDM ile tylko zapragniesz, ale miej na uwadze, że nie wszyscy mają takie odczucia jak Ty.
Nie reaguj na anty-trupie posty tak gwałtownie - szkoda zdrowia.
Pozwól innym mieć swoje zdanie.
Jeśli czyjaś opinia jest odmienna od Twojej nie oznacza to, że pokazuje ona "jedynie słuszną drogę". Dróg jest wiele, niech każdy idzie swoją.
Wiesz, chyba mylisz pojęcia - wiele osób wcześniej nie zgodziło się z moją opinią i jakoś krwi mi to nie burzyło, a co najwyżej wzbudziło moje zdumienie.

Niemniej Twoje wydają mi sie NIEDORZECZNE!
A o co konkretnie mi chodzi, proszę :
Cytat:
Napisane przez Margarita Pokaż wiadomość
Porównywanie MdM do zapachu trupa jest IMO śmieszne i dowodzi jedynie, że osoba siląca się na takie porównanie kojarzy zapach kadzidła wyłącznie z pogrzebami.
Intencją twórców zapachu było zapewne skojarzenie go z kościołem (skoro nazwano go Pasterką), ale wszelkie nekrofilne skojarzenia uważam za niedorzeczne.
Niedorzecznymi więc należałoby nazwać wiele skojarzeń zapachowych, zwłaszcza tych nie popartych doświadczeniem (a akurat w moim wypadku tak nie jest).

Nie wiem, czy rozumiecie o co mi chodzi? Zabolało mnie określenie "niedorzeczne", zwłaszcza, że nie mówię tylko o skojarzeniach, a o realnym, prawdziwym świecie, a ten bolał, dłuuugo.
I jeśli odbieracie to inaczej - wystarczyło napisać, jak wiele dziewczyn przed Wami, że się nie zgadzacie z moją opinią. Nikogo nie pogryzłam, nie oplułam. Przecież nie oczekuję taniego poklasku, a jedynie szacunku, dla moich odczuć, które w tym przypadku, nie są związane li tylko z perfumami.

Można się z kimś nie zgadzać, można określić ukochany zapach "śmierdzielem", ale tu - moim zdaniem - zostały przekroczone pewne normy. I tyle.

O pewnych sprawach nie pisałam wcześniej - nie czułam potrzeby obciążania nikogo moimi przeżyciami i związanym z tym skojarzeniami.

I jest mi - tak zwyczajnie, po ludzku - przykro.
Stary 2007-10-19, 07:53   #456
kropka75
Zakorzenienie

Widzę, że Ty uparcie czytasz co innego niż ja piszę , więc tylko jeden komentarz...

Cytat:
No to świetnie
A dlaczego może coś Ci sie kojarzyć ze smutkiem, a mnie ze zmarłym nie? Zakładając nawet, że nie znam tego zapachu.
Napisałam to wyżej i powtórzę raz jeszcze - może Ci się kojarzyć! Każdemu może się kojarzyć wszystko ze wszystkim. Messe ze zmarłym też. I jeszcze raz dodam, z uporem maniaka - kojarzyć się ze zmarłym nie znaczy śmierdzieć trupem!

Żeby nie było cytat ze mnie:
Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
To dwie różne sprawy.A nasze zdajemisię to nie jest jedyna, właściwa prawda.
I na tym koniec, bo powtarzać w koło jednego i tego samego nie mam ochoty.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-19, 08:39   #457
E
Zakorzenienie

Gdybyś przeczytała dokładnie to, co napisałam, to wiedziałabyś, że moje skojarzenia poparte są rzeczywistymi przeżyciami. Jeśli to jednak muszę wyłożyć bardziej hmmm... konkretnie, to powiem tak - tak, znam zapach prosektorium, umierającego i zmarłego. I ten właśnie zapach, wśród kadzidła, przywiędłych kwiatów, tam czuję.

Wydawało mi się, że w poprzednim poście dosyć jasno to ujęłam:
"Czułam tę woń, umierającego człowieka, przez wiele miesięcy - jeśli Ty odebrałaś ją inaczej, to chyba nie jest to moja wina? A tym bardziej nie muszę się z tego tłumaczyć!

I ja nie piszę o "wszystkich" - ja pisałam o własnych, subiektywnych, popartych smutnymi doświadczeniami, odczuciach. "
Stary 2007-10-19, 11:09   #458
tulipanka
Zakorzenienie

Dziewczyny, tylko proszę, nie denerwujcie się tak na siebie.
Przecież na Perfumach wolno mieć swoje własne, osobiste zdanie, skojarzenia, nie zabraniajmy tego innym
Proszę, nie odchodźcie zbytnio od tematu i zachowajcie spokojny ton dyskusji, nie chciałabym musieć którejś z Was upominać "osobiście"
tulipanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 06:18   #459
ewakuligowska
Raczkowanie

O ludzie..to najlepszy post jaki czytalam!!dzieki Wam wszystkim wielce sie rozwinelam w kategorii cmentarnych zapaszkow ,jesli nadal sa fani,lub fanki mrocznych klimatow podaje strone ,gdzie mozna zakupic w dobrej cenie wyrafinowane straszydlo http://www.fragrancenet.com/f/net/index.html
ewakuligowska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 12:03   #460
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

o rany - messe to nic w porównianiu do avignionu wczoraj testując go przeżyłam prawdziwą traumę - dla mnie to msza żałobna w starym, drewnianym kościele i na dodatek cholernie trwała ale nie powiem - interesująca messe to przy nim łagodny, cytrusowy "odświeżacz"

Edytowane przez kriss_de_valnor
Czas edycji: 2007-12-16 o 12:36
kriss_de_valnor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 14:40   #461
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

A ja muszę się pokajać.

Kiedy parę miesięcy temu testowała Messe w Quality, byłam w szoku. Czyste, nachalne kadzidło, Boże, co za mocny zapach. Powrót do domu, lot do łazienki i szorowanie nadgarstków.

Potem z wymianki z jedna z Wizażanek dostałam w formie niespodzianki małą próbkę Messe. Potestowałam, potestowałam... w efekcie czego na wczorajszej Wigilii w pracy pachniałam właśnie Messe. Niechęć i niemal obrzydzenie zmieniło się w lekkie zainteresowanie, potem w sympatię... a jak tak dalej pójdzie, to wkrótce w pozycje na liście "must have"

Zapach jest na mnie łagodniejszy niż przy pierwszym teście, a owo kadzidło jakieś lżejsze i bardziej złożone, niż przy pierwszym i, jak się okazało, mylnym wrażeniu.
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 11:20   #462
Sauvignon
Raczkowanie

Byłam ciekawa Messe de Minuit - ciągnęło mnie jak do oglądania horrorów. I w końcu zamówiłam próbkę.

Z fiolki pachniało poważnie i mrocznie - na tyle, że nie testowałam od razu, tylko zaczekałam do wieczoru. I pierwszy test wypadł pozytywnie - zapach nie do noszenia, ale do kontemplacji. Kadzidło identyczne jak w kościele z mojego dzieciństwa - bo kadzidła są różne w różnych kościołach. To jest głębokie, bogate, ciężkie. A później zapach zaczął ewoluować w kierunku suchego drewna - przywoływał mi na myśl jasne słoje w pełnym słońcu. I tak na przemian wibrowało mi między tym drewnem a kadzidłem. I dziwiłam się komentarzom, które podkreślały wilgotność Messe. A później poszłam spać.

I żyłabym w przekonaniu, że to zapach niesamowity, ale w pozytywnym znaczeniu. Gdyby nie drugi test.

Nie wiem, co się stało. Może po prostu ja naprawdę mam bardzo mylny odbiór zapachu, gdy wącham go po raz pierwszy, i dopiero przy kolejnym teście (kolejnych testach) zaczynam naprawdę go czuć? Może wina cyklu hormonalnego? Tak czy owak tym razem wyraźnie poczułam słodkawą mdlącą woń, której nie maskuje kościelne kadzidło. W zeszłym roku miałam okazję (z przyczyn na szczęście nie osobistych) odwiedzać biuro cmentarne; księgi cmentarne wydzielały podobny słodkawy zapach. Nie chcę się już rozwodzić nad Messe (a mogłabym), żeby sobie tych skojarzeń nie utrwalać czy też nie rozwijać. Zmyłam z ręki szybko, fiolkę owinęłam w parę plastikowych worków i wyląduje w śmieciach jeszcze dzisiaj. Gdybym wrzuciła na wątek wymiankowy mogłoby długo nie być chętnych, a ja nie chcę mieć tej fiolki w domu.

Sauvignon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 11:51   #463
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Sauvignon- Czy już ją wyrzuciłaś? Bo jeżeli naprawdę ci ona zbywa, to ja bym była chętna na nią- Bardzo ładnie proszę, jeżeli jest taka możliwość

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 11:57   #464
shachownica
Zakorzenienie

sauvignon, nie wywalaj, ja byłabym chętna
przyznaję, że rozglądam się za jakimś mokrym kadzidłem, bo te które testowałam, do tej pory zagorsk i avignon są dla mnie za suche, mam wrażenie, że dostanę astmy od drobinek spróchniałego drewna, które mnie otulają przy obu zapachach i przytłaczają wszystkie inne nuty

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 12:26   #465
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Zaoferowała mi róbkę Messe inna Wizażanka)- tak, że ja ustępuję z prośbą

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 12:29   #466
Sauvignon
Raczkowanie

madziczka jako pierwsza - proszę podaj swoje namiary na priv.

Nie wyrzuciłam od razu, bo tak, pomyślałam że może ktoś się szybko zgłosi. (Tak, szybko to kluczowe słowo tutaj).

W końcu to, co napisałam o chęci sprawdzenia horroru to tylko część prawdy - miałam przecież nadzieję, że może akurat to będzie piękny i tajemniczy zapach. Możliwe, że z Messe więcej niż zazwyczaj zależy od chemii skóry.

W każdym razie cieszę się, że się pozbędę koszmarka.

Stary 2008-02-03, 12:33   #467
Sauvignon
Raczkowanie

Ok, w takim razie schachownica

Stary 2008-02-03, 12:35   #468
tyrn_gorthad
Przyczajenie

Mi Messe się podoba - pachnie kadzidłem i czymś jeszcze (wosk? coś podobnego...), niestety jest na mnie strasznie nietrwałe. Szkoda... Jakiś czas temu poznałam Avignon i w jej chwili zajmuje pierwsze miejsce na liście "must have" Żaden z tych zapachów nie kojarzy mi się ze śmiercią (może dlatego, że niestety miałam do czynienia z prosektorium i śmierć łączy się u mnie z zupełnie innymi "zapachami"), są piękne, tajemnicze, trochę "mroczne".
"tall dark figure like a shadow against the stars(...) there were two eyes, very cold, though lit with a pale light that seemed to come from some remote distance. Then a grip stronger and colder than iron seized him. The icy touch froze his bones and he remembered no more."
tyrn_gorthad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 13:36   #469
Maja102
Zakorzenienie

czytam i oczom nie wierzę trupy, kostnice, kaplice?
Może moja skóra jest jakas dziwna, ale w żadnym z wyzywanych od trupów zapachu (z Angelem włącznie) nic takiego nie czułam...

Nastawiłam się ostatnio na testy Pasterki O Północy i wydała mi się całkiem przyjemna: trochę kadzidła, drewna, pod kołderką z przypraw...
Moze dlatego, że po drugiej stronie miałam Black Tourmaline, wydała mi sie łagodna... A może na mnie po prostu taka jest
Stary 2009-10-20, 13:50   #470
danaida
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
czytam i oczom nie wierzę trupy, kostnice, kaplice?
Może moja skóra jest jakas dziwna, ale w żadnym z wyzywanych od trupów zapachu (z Angelem włącznie) nic takiego nie czułam...

Nastawiłam się ostatnio na testy Pasterki O Północy i wydała mi się całkiem przyjemna: trochę kadzidła, drewna, pod kołderką z przypraw...
Moze dlatego, że po drugiej stronie miałam Black Tourmaline, wydała mi sie łagodna... A może na mnie po prostu taka jest
Może i jedno, i drugie
Messe w teście nadgarstkowym pachniała pięknie, ale w globalnym mnie swoją słodyczą zmuliła. Składam to też na karb moich upodobań zapachowych, które zmieniły się w czasie tych dwóch testów. Kiedy pierwszy raz spróbowałam MdM bardzo jeszcze lubiłam zapach miodu (och, jak swego czasu szalałam za miodową serią L'Occitane). Niestety potem zupełnie mi się odwidział, więc i MdM stracił dla mnie urok przez ten miód.
danaida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 13:56   #471
prowokatorka
Zadomowienie

Tanatologia czyli nauka o śmierci i procesie umierania nie jest mi obca.
Zapach nieboszczyka też znam.Znam też zapach rozkładu pośmiertnego .A wszystkie kosmetyki przeznaczone do tanatopraksji są na bazie formaliny.Nie sądze żeby te perfumy tak własnie waniały.Niestety nie miałam takiej okazji żeby przetestować ich,ale głowę dam sobie ściąć że one tak nie pachną !

Dafi {*} 22.06.2011 godz 20.
Na zawsze zostaniesz w moim sercu
Jodzi {*} 31.08.2013
Skarbeczku jesteś już w ptasim raju
prowokatorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 14:01   #472
Redhaired Witch
Nindżopesz

Mnie też zdziwiły opowieści o trupach, kryptach i grzybni, bo jak cmentarze kocham, tak nijak nie mogłam się żadnego dopatrzeć w Messe.
Kościelnego kadzidła zresztą też nie - no dobra, wyraźnie czuję mirrę (taką jak w Bois d'Ombrie) ale u mnie w kościele pachnie zupełnie inaczej. Avignonem pachnie i tyle
Natomiast w Messe znalazłam mnóstwo ziół, suchą skórkę z cytryny, przestrzenną stęchliznę (oksymoron? no ale tak to odbieram) i milutką ambrę. Troszkę mi przypomina Dune, tak jakby miały korzenie w tej samej zatęchłej szafie
I oczywiście bardzo mi się podoba ^^

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 14:01   #473
Maja102
Zakorzenienie

Ooo... jak tylko jest miód, to na mojej skórze na 100% go czuć (jak w Angel i BC)
Jeszcze jakąś skórkę pomarańczowa czułam i coś a'la sosna (pewnie uległam sugestii Pasterki i wyczułam świerkową choinke? )
Aż dochodze do wniosku, ze szkoda, ze na mnie nigdy żadnych trupów nie czuć - z opisów Messe i innych wnioskuję, że jako wielbicielka mhrrroku dużo tracę...
He he...

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2009-10-20 o 14:04
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 14:06   #474
prowokatorka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Mnie też zdziwiły opowieści o trupach, kryptach i grzybni, bo jak cmentarze kocham, tak nijak nie mogłam się żadnego dopatrzeć w Messe.
Kościelnego kadzidła zresztą też nie - no dobra, wyraźnie czuję mirrę (taką jak w Bois d'Ombrie) ale u mnie w kościele pachnie zupełnie inaczej. Avignonem pachnie i tyle
Natomiast w Messe znalazłam mnóstwo ziół, suchą skórkę z cytryny, przestrzenną stęchliznę (oksymoron? no ale tak to odbieram) i milutką ambrę. Troszkę mi przypomina Dune, tak jakby miały korzenie w tej samej zatęchłej szafie
Jejku to jest bardzo intrygujący zapach .

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

Cytat:
Ooo... jak tylko jest miód, to na mojej skórze na 100% go czuć (jak w Angel i BC)
Jeszcze jakąś skórkę pomarańczowa czułam i coś a'la sosna (pewnie uległam sugestii Pasterki i wyczułam świerkową choinke? )
Aż dochodze do wniosku, ze szkoda, ze na mnie nigdy żadnych trupów nie czuć - z opisów Messe i innych wnioskuję, że jako wielbicielka mhrrroku dużo tracę...
He he...
Nic nie tracisz.Zapach mroczny to zapach tajemniczy,a trupi to taki zwykły smutny

Dafi {*} 22.06.2011 godz 20.
Na zawsze zostaniesz w moim sercu
Jodzi {*} 31.08.2013
Skarbeczku jesteś już w ptasim raju
prowokatorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 14:28   #475
danaida
Zadomowienie

Cytat:
He he...
Mnie to autentycznie fascynuje! Niesamowite! Jak indywidualnie odbiera się zapachy.... i jak poszczególne nuty zapachowe mogą się na jednej skórze wyłonić a na innej już nie...

Maju kiedy przeczytałam, że w Aniołku i BC wyczułaś miód to miałam taką minę, ponieważ na mojej skórze nawet cień miodu chyłkiem nie przemknął.
danaida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 14:41   #476
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez danaida Pokaż wiadomość
Mnie to autentycznie fascynuje! Niesamowite! Jak indywidualnie odbiera się zapachy.... i jak poszczególne nuty zapachowe mogą się na jednej skórze wyłonić a na innej już nie...

Maju kiedy przeczytałam, że w Aniołku i BC wyczułaś miód to miałam taką minę, ponieważ na mojej skórze nawet cień miodu chyłkiem nie przemknął.
ot, taka i moja uroda, ze na mnie wyłazi na wierzch wszystko, co słodkie
Słodka ze mnie dziewucha, nie ma co

Miałam na myśli taki "trupi" brzydko-fascynujący odór rozkładu, o jakich piszą w niektórych recenzjach...
Zdarzało się, ze gdzieś na dworze zaleciało padliną (więc znam smrodek), ale nigdy jeszcze w pefumach żadnych nie poczułam TAKICH wyziewów (co najwyżej trochę ziemistą paczulę i spróchniałe drewno)
A już na pewno nie w Messe

Masz rację, że czytanie opisów w odczuwaniu perfum róznych nosów potrafi fascynowac
Swoja drogą czasem sporo dodaje własna wyobraźnia - jak sobie coś wmówić, że ma być, to często sie to właśnie wyczuje Mam tu na myśli raczej ogólny odbiór "charakteru" zapachu, że np. dla jednej osoby drewno będzie pachnieć męskim gabinetem, dla innej druidem a dla jeszcze innej deskami swieżo zbitej trumny

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2009-10-20 o 14:44
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 19:45   #477
Redhaired Witch
Nindżopesz

Aż się zlałam Messe Ale nie ma to jak lato, latem pachnie głębiej, ciekawiej... Dzisiaj to tylko przyjemne ziółka na mirrowej (mirzastej?) bazie.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 20:02   #478
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
u mnie w kościele tez pachnie Avignonem- a dzisiaj do autobusu weszła zakonnica- i albo całą noc spała na kadzielnicy, albo używała Avignon- jak tylko weszła-cały autobus wypełnił sie Avignonem-a o 9 chyba nie ma nabożeństw z kadzeniem?

Cytat:
He he...

ja czuję tylko choinkę- z dodatkiem szczurzego moczu- ile razy bym nie testowała jest to samo...należy jeszcze dodać ze istnieją 2 wersje MdM-stąd tez mogą byc różnice
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 21:19   #479
kanirak
Nocna Straż

Dla mnie MDM jest ciepły i monolityczny, jak wielka świeca - gromnica - z pszczelego wosku, w którym zatopione są pszczoły i suche mocno przykurzone zioła. ta świeca jest oczywiście zapalona i kopci.
Takie prawdziwie wampirzo - kryptowe klimaty...

Edytowane przez kanirak
Czas edycji: 2009-10-20 o 21:21
kanirak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 21:37   #480
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
u mnie w kościele tez pachnie Avignonem- a dzisiaj do autobusu weszła zakonnica- i albo całą noc spała na kadzielnicy, albo używała Avignon- jak tylko weszła-cały autobus wypełnił sie Avignonem-a o 9 chyba nie ma nabożeństw z kadzeniem?
O 9 nie ma ale są za to o 6.

A MdM to na mnie kościołek.
No ale taki mały stary wiejski drewniany. I kościołek nie pachnący kadzidłem a starymi drewnianymi ławkami (drążonymi przez korniki) zakonserwowanymi woskiem pszczelim.
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości