Turystyka i rekreacja - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-06, 20:53   #841
wild_horse
Zakorzenienie

Dot.: Turystyka i rekreacja studia Kraków

Cytat:
Napisane przez dodkaaa Pokaż wiadomość
dzięki za odp) czyli na pedagogicznym latwo nie jest z tego co przeczytałam.
A jak z przedmiotami ścisłymi? bo szczerze to nie przepadam za nimi, wolałabym mieć nacisk na języki i geografie i sie zastanawiam na jakiej uczelni wlasnie tak mieć będę.
Przedmioty takie jak ekonomia na każdej uczelni będziesz miała .
Stary 2013-06-06, 21:03   #842
wild_horse
Zakorzenienie

Dot.: turystyka i rekreacja :)

Cytat:
Napisane przez boberrek Pokaż wiadomość
co do specjalnosci, ja studiuje turystyke na awfie w gdansku i mamy specjalnosci takie jak wellnes & spa, fitness, fitness silowy, kinezygerontoprofilaktyka , rozne zeglarstwa, windsurfingi ale oprocz tego sa tez takie jak zagospodarowanie czy hotelarstwo, a co do wfu to w kazdym semestrze praktycznie mamy co innego, ale nie wiem jak to jest na uniwerku
Aż tyle specjalności?
Stary 2013-06-06, 21:11   #843
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
dzięki za odp) czyli na pedagogicznym latwo nie jest z tego co przeczytałam.
A jak z przedmiotami ścisłymi? bo szczerze to nie przepadam za nimi, wolałabym mieć nacisk na języki i geografie i sie zastanawiam na jakiej uczelni wlasnie tak mieć będę.
licz się także z przedmiotami typu anatomia i fizjologia, których obecność często dziwi po pójściu na te studia
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 21:12   #844
martag144
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez boberrek Pokaż wiadomość
co do specjalnosci, ja studiuje turystyke na awfie w gdansku i mamy specjalnosci takie jak wellnes & spa, fitness, fitness silowy, kinezygerontoprofilaktyka , rozne zeglarstwa, windsurfingi ale oprocz tego sa tez takie jak zagospodarowanie czy hotelarstwo, a co do wfu to w kazdym semestrze praktycznie mamy co innego, ale nie wiem jak to jest na uniwerku
a mogłabyś napisać co robicie na wf? Ja lubię sport, ale granie w siatkę/kosz/robienie jakiś dziwnych ćwiczeń (odwoluję się do liceum teraz, bo nie mam pojęcia jak wygląda wf na studiach tym bardziej na takim kierunku), wolę biegać, rozciagać się, pływać, fitness itp. Jestem niska i mam ograniczenia... I czy ten wf jest aż tak ważny? Juz nie chodzi mi o sam AWF - bo tam zapewne tak, ale na uniwerku? Pytanie do wszystkich, kto studiuje/studiował TiR

Wiem,że na UAM można wybrać sobie jakąś dyscyplinę, pływanie chyba jest obowiązkowe, do wybory jest np. szermierka?

Australia!

03.04.2015 aparatka góra
martag144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 21:13   #845
wild_horse
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bedeliciuos Pokaż wiadomość
licz się także z przedmiotami typu anatomia i fizjologia, których obecność często dziwi po pójściu na te studia
Przecież to w miarę logiczne, że takie przedmioty na TiRze są .

A tak w ogóle ludziska, to co chcecie po tym kierunku robić, gdzie pracować?
Stary 2013-06-06, 21:22   #846
wild_horse
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martag144 Pokaż wiadomość
a mogłabyś napisać co robicie na wf? Ja lubię sport, ale granie w siatkę/kosz/robienie jakiś dziwnych ćwiczeń (odwoluję się do liceum teraz, bo nie mam pojęcia jak wygląda wf na studiach tym bardziej na takim kierunku), wolę biegać, rozciagać się, pływać, fitness itp. Jestem niska i mam ograniczenia... I czy ten wf jest aż tak ważny? Juz nie chodzi mi o sam AWF - bo tam zapewne tak, ale na uniwerku? Pytanie do wszystkich, kto studiuje/studiował TiR
Ja co prawda nie jestem ani studentką, ani absolwentką ale jest to mój rezerwowy kierunek . Jeśli chodzi o TiR na uniwerku to nie wydaje mi się, żeby tam wf różnił się jakoś znacznie od tego na innych kierunkach. Kumpela studiuje na uniwerku i oni mają właśnie różne takie "dziwne" ćwiczenia .

Na AWF w Katowicach też można wybierać sobie dyscypliny/

Aha, no i nie chcę Cię straszyć, ale jak pewnie wiesz są też obozy, na których robi się naprawdę różne rzeczy.

Jeśli lubisz sport, to sobie poradzisz, ewentualnie trochę się wynudzisz .
Stary 2013-06-06, 21:30   #847
Radioactiv
Raczkowanie

Odp: Dot.: turystyka i rekreacja :)

Cytat:
Napisane przez wild_horse Pokaż wiadomość
Aż tyle specjalności?
W Poznaniu na awfie też jest ich mniej więcej tyle, ale trochę inne(nie wszystkie) niż te w Gdańsku
I jeśli mówić juz o Poznaniu to, oprócz UAMu, jest też TiR na UP, ale tam jest konkretnie agroturystyka.
Radioactiv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 21:33   #848
dodkaaa
Raczkowanie

Cytat:

A tak w ogóle ludziska, to co chcecie po tym kierunku robić, gdzie pracować?

a gdzie bedzie tego "najmniej" ?

jak to gdzie hotele, organizowanie imprez itp, )
dodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 21:55   #849
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
dla mnie logiczne, ale nie wiem czy dla wszystkich, bo już nie raz słyszałam jakie zdziwienie to wywołuje. prawda taka że może 50% studentów sprawdza przed rozpoczęciem studiow ich plan, reszta jedzie na opinii, że jak turystyka, to będzie tylko geo i angielski, a potem surprise.
choćby nawet znajomi z roku od tej mojej koleżanki, jak tylko dostali plan zajęc, to się przerazili przedmiotami.

na AWF na pewno anatomia i fizjologia są na dość wysokim poziomie.
obstawiam że na UEKu może byc z tym prościej
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 22:02   #850
martag144
Rozeznanie

Cytat:
Ja co prawda nie jestem ani studentką, ani absolwentką ale jest to mój rezerwowy kierunek . Jeśli chodzi o TiR na uniwerku to nie wydaje mi się, żeby tam wf różnił się jakoś znacznie od tego na innych kierunkach. Kumpela studiuje na uniwerku i oni mają właśnie różne takie "dziwne" ćwiczenia .

Aha, no i nie chcę Cię straszyć, ale jak pewnie wiesz są też obozy, na których robi się naprawdę różne rzeczy.

lubię sport, ale jestem strasznie nieska (niecałe 160). W liceum, jak to w liceum wf jakoś się nie liczył, radzę sobie z ćwiczeniami, bieganiem itp, bo to lubię i na co dzień sama ćwiczę, ale typu: rzut kulą, skok w dal to średnio, bo jestem niska (chociaż porownując siebie do innych rownie niskich dziewczyn radze sobie nieźle).

Z tego co czytam to na UAM są dyscypliny - każdy musi sobie wybrać (kto pierwszy ten lepszy) i one trwa 1,5h jeden raz w tygodniu i każdy misui sobie dopasować swoje wolne godziny-okienka do wf, ale wiadomo... jak będę na TiR to może będę miała coś jeszcze dodatkowego albo w ogóle te dyscypliny mnie nie obowiązują a będziemy my mieć odrębny PRAWDZIWY wf, haha
Wiem tyle, że na AWF jest nacisk na WF. mam nadzieję, że na UAM będzie spoko <o ile się dostanę>

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:

lubię sport, ale jestem strasznie niska (niecałe 160). W liceum, jak to w liceum wf jakoś się nie liczył, radzę sobie z ćwiczeniami, bieganiem itp, bo to lubię i na co dzień sama ćwiczę, ale typu: rzut kulą, skok w dal to średnio, bo jestem niska (chociaż porownując siebie do innych rownie niskich dziewczyn radze sobie nieźle).

Z tego co czytam to na UAM są dyscypliny - każdy musi sobie wybrać (kto pierwszy ten lepszy) i one trwa 1,5h jeden raz w tygodniu i każdy misui sobie dopasować swoje wolne godziny-okienka do wf, ale wiadomo... jak będę na TiR to może będę miała coś jeszcze dodatkowego albo w ogóle te dyscypliny mnie nie obowiązują a będziemy my mieć odrębny PRAWDZIWY wf, haha
Wiem tyle, że na AWF jest nacisk na WF. mam nadzieję, że na UAM będzie spoko <o ile się dostanę>

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

Cytat:

lubię sport, ale jestem strasznie niska (niecałe 160). W liceum, jak to w liceum wf jakoś się nie liczył, radzę sobie z ćwiczeniami, bieganiem itp, bo to lubię i na co dzień sama ćwiczę, ale typu: rzut kulą, skok w dal to średnio, bo jestem niska (chociaż porownując siebie do innych rownie niskich dziewczyn radze sobie nieźle).

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

sorry, za tyle wiadomości, ale nie wiem co się dzieje z moim kompem, nie moge tego usunąć.

Australia!

03.04.2015 aparatka góra
Stary 2013-06-06, 22:37   #851
wild_horse
Zakorzenienie

Cytat:
a gdzie bedzie tego "najmniej" ?
Wydaje mi się, że na uczelniach powinno być tego mniej więcej po równo. Tym bardziej, że wszystkie przedmioty ciągną się tylko przez 1 semestr, więc da się pewnie to przeżyć . Chociaż sama ekonomii nie lubię .

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Cytat:
dla mnie logiczne, ale nie wiem czy dla wszystkich, bo już nie raz słyszałam jakie zdziwienie to wywołuje. prawda taka że może 50% studentów sprawdza przed rozpoczęciem studiow ich plan, reszta jedzie na opinii, że jak turystyka, to będzie tylko geo i angielski, a potem surprise.
Nielogiczna to może być socjologia na mechatronice .
Wbrew pozorom tej geografii nie jest aż tak dużo, jak by się mogło wydawać (tak przynajmniej wynika z planu).
Prawda jest taka, że na TiR wielu ludzi idzie z przypadku, bo kierunek uchodzi za niezbyt wymagający.

Cytat:
na AWF na pewno anatomia i fizjologia są na dość wysokim poziomie.
obstawiam że na UEKu może byc z tym prościej
Ostatnio słyszałam (nie wiem, na ile wierzyć tej osobie, bo na TiR, AWF itp. się nie wybiera), że ponoć AWFy nie mają za dobrej anatomii.
Stary 2013-06-06, 22:45   #852
wild_horse
Zakorzenienie

Proszę Cię, ja mam 152cm i nie widzę w tym większego problemu jeśli chodzi o uprawianie sportu . Fakt, że niektóre dyscypliny (np. siatkówka, koszykówka) mogą nam sprawiać trudności, ale przecież jest mnóstwo sportów, w których wzrost nie jest zbyt ważny . Główne sporty, które uprawiam to: tenis stołowy, jeździectwo, turystyka i szczerze mówiąc tylko w ping pongu czasem mam problemy, jak ktoś mi piłkę uderzy np. pod samą siatkę .

Chociaż dla mnie niezbyt fajne są ćwiczenia, w których liczy się siła, np. rzut piłką lekarską, pchnięcie kulą... Jestem osobą raczej wątłą, dlatego wolę sporty, w których większą rolę odgrywa kondycja i wytrzymałość niż siła fizyczna.

Przepraszam Cię, ale nie zrozumiałam drugiego akapitu . Mogłabyś jeszcze raz wyjaśnić, o co chodzi z tym wf-em? Za trudne rzeczy dla mojego mózgu ja na tą porę dnia .
Stary 2013-06-06, 23:11   #853
martag144
Rozeznanie

Cytat:
Proszę Cię, ja mam 152cm i nie widzę w tym większego problemu jeśli chodzi o uprawianie sportu . Fakt, że niektóre dyscypliny (np. siatkówka, koszykówka) mogą nam sprawiać trudności, ale przecież jest mnóstwo sportów, w których wzrost nie jest zbyt ważny . Główne sporty, które uprawiam to: tenis stołowy, jeździectwo, turystyka i szczerze mówiąc tylko w ping pongu czasem mam problemy, jak ktoś mi piłkę uderzy np. pod samą siatkę .

Chociaż dla mnie niezbyt fajne są ćwiczenia, w których liczy się siła, np. rzut piłką lekarską, pchnięcie kulą... Jestem osobą raczej wątłą, dlatego wolę sporty, w których większą rolę odgrywa kondycja i wytrzymałość niż siła fizyczna.

Przepraszam Cię, ale nie zrozumiałam drugiego akapitu . Mogłabyś jeszcze raz wyjaśnić, o co chodzi z tym wf-em? Za trudne rzeczy dla mojego mózgu ja na tą porę dnia .
Ja też należę do tych drobniejszych i mniejszych, sport dla mnie to luzik, lubię, ale jak sama napisałaś ćwiczenia typowo fizyczne odpadają i siatka, kosz itp.

A co do drugiego akapitu: czytałam, że na UAM wybiera się jakieś dyscypliny, np. kosza, pływanie, aerobik, szermierkę i ilość miejsc jest ograniczona, ale tak czy siak każdy musi "się przydzielić" do grupy sportowej, aby go zaliczyć.

A moje pytanie takie: skoro będę na TiR to czy mnie też to obowiązuje czy po prostu tego typu kierunki, gdzie po części wf odgrywa ważniejszą rolę niż na innych kierunkach będzie on "specjalny" dla studentów na TiR?

Australia!

03.04.2015 aparatka góra
Stary 2013-06-07, 09:39   #854
Klaudyskaaaa
Raczkowanie

GG do Klaudyskaaaa

Cytat:
Wydaje mi się, że na uczelniach powinno być tego mniej więcej po równo. Tym bardziej, że wszystkie przedmioty ciągną się tylko przez 1 semestr, więc da się pewnie to przeżyć . Chociaż sama ekonomii nie lubię .

Jeżeli chodzi o liczbę godzin to może i jest mniej więcej po równo. Ale nie sądzę, że poziom np. przedmiotów biologicznych, zajęć sportowych, czy makroekonomii na UEK jest taki sam jak na AWF.

Cytat:
Wbrew pozorom tej geografii nie jest aż tak dużo, jak by się mogło wydawać (tak przynajmniej wynika z planu).
Prawda jest taka, że na TiR wielu ludzi idzie z przypadku, bo kierunek uchodzi za niezbyt wymagający.
Warto zwrócić uwagę, że przedmiot nie musi mieć w nazwie "geografia", żeby obejmował ten materiał (np. krajoznawstwo). Podobnie jest np. z matematyką i każdym innym przedmiotem.

Na każdym kierunku znajdą się ludzie z przypadku i ci, którzy wiedzą "czego chcą". Masz rację, TiR nie ma zbyt dobrej opinii, chociaż uważam, że jest to mega ciekawy i różnorodny kierunek .

Cytat:
Ostatnio słyszałam (nie wiem, na ile wierzyć tej osobie, bo na TiR, AWF itp. się nie wybiera), że ponoć AWFy nie mają za dobrej anatomii.

Już to gdzieś pisałam ostatnio - zależy do czego porównamy Jeśli np. do takiego UEKu, czy UP (chociaż anatomii to tam nie ma, ale jakieś biologiczne podstawy)- to pewnie dużo lepszych wykładowców mają A jeżeli weźmiemy medyczną uczelnię pod uwagę...

Edytowane przez Klaudyskaaaa
Czas edycji: 2013-06-07 o 11:51
Klaudyskaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 11:02   #855
daria991
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez martag144 Pokaż wiadomość
Ja też należę do tych drobniejszych i mniejszych, sport dla mnie to luzik, lubię, ale jak sama napisałaś ćwiczenia typowo fizyczne odpadają i siatka, kosz itp.

A co do drugiego akapitu: czytałam, że na UAM wybiera się jakieś dyscypliny, np. kosza, pływanie, aerobik, szermierkę i ilość miejsc jest ograniczona, ale tak czy siak każdy musi "się przydzielić" do grupy sportowej, aby go zaliczyć.

A moje pytanie takie: skoro będę na TiR to czy mnie też to obowiązuje czy po prostu tego typu kierunki, gdzie po części wf odgrywa ważniejszą rolę niż na innych kierunkach będzie on "specjalny" dla studentów na TiR?
studiuję na UAM w Poznaniu. Z wfem jest tak, że na pierwszym roku masz obowiązkowe pływanie ( grupa potrafiąca już pływać i grupa nauki pływania). nie wiem jak na innych kierunkach, ale na tirze wf jest też na drugim roku i tu się zapisujesz na co byś chciała. Grupa wfowa to nie tylko studenci tiru. To mieszkanka ludzi z różnych kierunków, więc jeżeli o to chodzi to wf nie jest inny niż dla np geografii.
daria991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-07, 17:47   #856
wild_horse
Zakorzenienie

A dobra, już rozumiem o co chodzi u Ciebie marta144 z tymi wfami

daria991 - na III roku nie ma już wf?
Stary 2013-06-07, 17:52   #857
wild_horse
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klaudyskaaaa Pokaż wiadomość

Warto zwrócić uwagę, że przedmiot nie musi mieć w nazwie "geografia", żeby obejmował ten materiał (np. krajoznawstwo). Podobnie jest np. z matematyką i każdym innym przedmiotem.
Tu się zgodzę - pisałam nawet o tym niedawno w innym wątku.

Cytat:

Na każdym kierunku znajdą się ludzie z przypadku i ci, którzy wiedzą "czego chcą". Masz rację, TiR nie ma zbyt dobrej opinii, chociaż uważam, że jest to mega ciekawy i różnorodny kierunek .
Też zawsze mi się wydawało, że to dość ciekawy kierunek .
Co do ludzi z przypadku to wiadomo, wszędzie się trafią (no, może na kierunkach typu medycyna niekoniecznie), ale czasem jest tak, że ten "przypadek" naprawdę zainteresuje się kierunkiem, spodoba mu się i będzie ok.

Cytat:

Już to gdzieś pisałam ostatnio - zależy do czego porównamy Jeśli np. do takiego UEKu, czy UP (chociaż anatomii to tam nie ma, ale jakieś biologiczne podstawy)- to pewnie dużo lepszych wykładowców mają A jeżeli weźmiemy medyczną uczelnię pod uwagę...
No, wiadomo, że UM ma najlepszą anatomię itp.
Stary 2013-06-07, 21:17   #858
martag144
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez daria991 Pokaż wiadomość
studiuję na UAM w Poznaniu. Z wfem jest tak, że na pierwszym roku masz obowiązkowe pływanie ( grupa potrafiąca już pływać i grupa nauki pływania). nie wiem jak na innych kierunkach, ale na tirze wf jest też na drugim roku i tu się zapisujesz na co byś chciała. Grupa wfowa to nie tylko studenci tiru. To mieszkanka ludzi z różnych kierunków, więc jeżeli o to chodzi to wf nie jest inny niż dla np geografii.
o to właśnie mi chodziło czyli jestem skazana na basen (inną dyscyplinę wybieram dopiero na II roku?).
Co robicie w ogóle na tym basenie? W sensie macie jakieś zaliczenia z pływania czy po prostu, aby zaliczyć musicie być tylko obecni?

Australia!

03.04.2015 aparatka góra
Stary 2013-06-07, 21:24   #859
wild_horse
Zakorzenienie

Mnie też w sumie interesuje kwestia basenu. Jak to wygląda z podziałem na grupy? Każdy sam się określa, czy jest wcześniej jakiś egzamin? Jak wyglądają zajęcia w obu grupach?
Stary 2013-06-08, 15:08   #860
daria991
Przyczajenie

nie, na III roku nie ma już wfu.
zaliczenie z basenu z tego co pamiętam to przepłynięcie iluś tam długości basenu czy może pokazanie, że sie umie pływać w jakimś stylu, generalnie lajcik, ja nie umiałam pływać żabką a zaliczyłam. Obecność też oczywiście trzeba mieć w normie, ale to można spokojnie odrabiać.
Do grupy na basenie każdy przydziela się sam, instruktorzy mogą tylko podpowiedzieć, że jezeli umie się pływać w przynajmniej dwóch stylach to lepiej iść na pływanie, bo nauka pływania to wszystko od podstaw. Jak zobaczą, że się jest na nauce, a się pływa dobrze to mogą zasugerować zmiane grupy, ale decydujesz Ty.
I jeszcze było pytanie odnośnie innej dyscypliny - tak, jesteś skazana na basen na pierwszym roku, ale uwierz - to nic strasznego. Ja doceniłam basen jak już się skończył a na drugim roku wybierasz już sama
daria991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-08, 15:51   #861
martag144
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez daria991 Pokaż wiadomość
nie, na III roku nie ma już wfu.
zaliczenie z basenu z tego co pamiętam to przepłynięcie iluś tam długości basenu czy może pokazanie, że sie umie pływać w jakimś stylu, generalnie lajcik, ja nie umiałam pływać żabką a zaliczyłam. Obecność też oczywiście trzeba mieć w normie, ale to można spokojnie odrabiać.
Do grupy na basenie każdy przydziela się sam, instruktorzy mogą tylko podpowiedzieć, że jezeli umie się pływać w przynajmniej dwóch stylach to lepiej iść na pływanie, bo nauka pływania to wszystko od podstaw. Jak zobaczą, że się jest na nauce, a się pływa dobrze to mogą zasugerować zmiane grupy, ale decydujesz Ty.
I jeszcze było pytanie odnośnie innej dyscypliny - tak, jesteś skazana na basen na pierwszym roku, ale uwierz - to nic strasznego. Ja doceniłam basen jak już się skończył a na drugim roku wybierasz już sama
no ja tak średnio z tym basenem, umiem pływać, ale dawno nie byłam i jakoś nie interesuje mnie to Więc chyba sobie wezmę gr. od podstaw

Dzięki za informacje

Australia!

03.04.2015 aparatka góra
Stary 2013-06-15, 19:31   #862
lady__M
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 0gabi0 Pokaż wiadomość
Ja studiuje turystykę na UP.
Nie powiedziałabym, że to taki super łatwy i przyjemny kierunek...
Praktycznie w każdym semestrze jest jakiś ciężki przedmiot. Wiadomo, że są przedmioty na które wystarczy coś tam przeczytać dzień wcześniej, ale są też przedmioty typu historia sztuki i architektury, na które trzeba poświęcić dużo czasu.

Na UP jest też tak, że zajęcia w semestrze zimowym trwają po 1.5h, a w semestrze letnim 2.15h. I z jednej strony semestr kończy się gdzieś w połowie maja, a z drugiej strony są dni, gdzie siedzi się na uczelni od 8 do 20 mając ciągiem zajęcia.

Na turystyce na UP, robi się bardzo, ale to bardzo dużo prezentacji (prawie na każdy przedmiot).

Pod koniec pierwszego roku wybiera się specjalność. I tak, najpopularniejszą jest turystyka międzynarodowa i na obecnym III roku była tylko ona, na II udało się utworzyć 2: międzynarodową i przedsiębiorczość.

Na I i II roku są obozy. Na I krajowy, na II zagraniczny.

Jakbyś chciała coś jeszcze wiedzieć to pytaj

aha i jeszcze kwestia praktyk. W ciągu studiów trzeba zrobić 4 praktyki (co semestr jedna, zaczynając od II roku) po 40h i każda musi być zrobiona w innym miejscu. Czyli jeśli się miało się praktykę w hotelu to więcej już w hotelach nie można mieć.
Uczelnia nie ma z nikim podpisanej umowy, więc samemu trzeba wszystko szukać i załatwiać.
Jest jedynie możliwość wyjechania na 3-4 miesiące na praktyki zagraniczne do Grecji lub Hiszpanii.
Też właśnie chciałabym studiować TiR na UP Tylko nigdzie nie mogę znaleźć informacji o progach punktowych... Łatwo jest się tam dostać? Z ok. 60% z gegry rozszerzonej i 40-50% z angola rozszerzonego miałabym szansę się tam dostać?
lady__M jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 23:26   #863
dodkaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lady__M Pokaż wiadomość
Też właśnie chciałabym studiować TiR na UP Tylko nigdzie nie mogę znaleźć informacji o progach punktowych... Łatwo jest się tam dostać? Z ok. 60% z gegry rozszerzonej i 40-50% z angola rozszerzonego miałabym szansę się tam dostać?
mysle ze masz spore szanse
ja gegre podobnie angielski rozszerzony bede sie cieszyc jak bd powyzej 30%
zastanawiam sie nad turystyka nad awf, UE, UP
Stary 2013-06-17, 02:17   #864
lady__M
Raczkowanie

Cytat:
mysle ze masz spore szanse
ja gegre podobnie angielski rozszerzony bede sie cieszyc jak bd powyzej 30%
zastanawiam sie nad turystyka nad awf, UE, UP
Serio? Też właśnie rozważałam AWF i UEK. Z tym, że wydaje mi się że z moimi wynikami na UEK się nie dostanę, a na AWF boję się trochę w-f (szczególnie jakiś ćwiczeń wytrzymałościowych, typu bieganie długodystansowe) .

Jeszcze kiedyś myślałam nad TiR-em na AGH, ale po tym, jak się przejrzałam sobie listę przedmiotów (większość związana z geologią niż turystyką) to zrezygnowałam z moich planów :P
Stary 2013-06-17, 02:32   #865
grosik11111
Raczkowanie

Jeżeli chodzi o UEK, podobno głównie skupiają się na językach
grosik11111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 13:45   #866
dodkaaa
Raczkowanie

Cytat:
Serio? Też właśnie rozważałam AWF i UEK. Z tym, że wydaje mi się że z moimi wynikami na UEK się nie dostanę, a na AWF boję się trochę w-f (szczególnie jakiś ćwiczeń wytrzymałościowych, typu bieganie długodystansowe) .

Jeszcze kiedyś myślałam nad TiR-em na AGH, ale po tym, jak się przejrzałam sobie listę przedmiotów (większość związana z geologią niż turystyką) to zrezygnowałam z moich planów :P
agh nie warto nowy kierunek i testuja, ja wlasnie glownie myslalam o awf bo tam ponoć najlepsza ta turystyka znalazlam jakis artykół "perspektywy 2013" czy cos takiego i tam rankingi byly, i najlepiej awf potem UP. WF ponoć wcale nie ma duzo, a sa fajne praktyki itp., bylam nawet na dniu otwartym to tylko akademiki mi sie srednio spodobaly

Ja glownie chce rozwinac jezyki (ang + jakis od podstaw dodatkowo) no i wiadomo przedmioty zwiazane z turystyka, geografia itp. bo mnie to interesuje i wiem ze wtedy bede sie uczyc z przyjemnoscia )

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

niewiesz jaki byl prog punktowy w 2012?
Stary 2013-06-17, 16:05   #867
0gabi0
Rozeznanie

W 2011 próg na UP, wynosił chyba 74 punkty, rok wcześniej było jakoś sporo więcej, ale nie pamiętam dokładnie ile.

A odnośnie przedmiotów, to wykaz wszystkich jest na stronie instytutu geografii: http://www.wsp.krakow.pl/geo/tir.html
0gabi0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 16:22   #868
lady__M
Raczkowanie

@ogabio

Gdzie znalazłaś informacje o progach punktowych? Ja przeszukałam całego neta i nic

@dodkaaa
No właśnie, mnie też gegra mega interesuje, a i języki minimum 2 chciałabym dobrze rozwinąć A mówią, że na TiR idą ludzie którzy nie wiedzą co chcą...
Też słyszałam, że AWF oferuje dobre praktyki, wyjazdy itp. Hm skoro faktycznie nie ma co się aż tak w-f obawiać, to może zaryzykuję i tam też złożę papiery .
Właśnie, Ty się już gdzieś rejestrowałaś? :P
Stary 2013-06-17, 16:43   #869
0gabi0
Rozeznanie

Cytat:
@ogabio

Gdzie znalazłaś informacje o progach punktowych? Ja przeszukałam całego neta i nic

@dodkaaa
No właśnie, mnie też gegra mega interesuje, a i języki minimum 2 chciałabym dobrze rozwinąć A mówią, że na TiR idą ludzie którzy nie wiedzą co chcą...
Też słyszałam, że AWF oferuje dobre praktyki, wyjazdy itp. Hm skoro faktycznie nie ma co się aż tak w-f obawiać, to może zaryzykuję i tam też złożę papiery .
Właśnie, Ty się już gdzieś rejestrowałaś? :P
Bo wtedy składałam papiery UP i widziałam listy

Ja mogę Wam tylko powiedzieć o UP:
z językami jest tak średnio - jeśli chodzi o angielski to zalezy wszystko od tego do jakiej się grupy trafi (wg wyników z matury i testu z pierwszych zajęć) możle być lepiej albo gorzej. Drugi język zazwyczaj zaczyna się od podstaw - tak jest u nas z hiszpańskim, włoskim i niemieckim. Z niemieckiego jest jeszcze jedna grupa na poziomie B2.

A na praktyki zagraniczne obecnie wyjechało od nas kilka osób, do Grecji, na 4 miesiące, gdzie jest załatwiony przelot, wyżywienie, nocleg i miesięczne "kieszonkowe". Nie jest trudno się na nie dostać
0gabi0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 19:59   #870
grosik11111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 0gabi0 Pokaż wiadomość
Bo wtedy składałam papiery UP i widziałam listy

Ja mogę Wam tylko powiedzieć o UP:
z językami jest tak średnio - jeśli chodzi o angielski to zalezy wszystko od tego do jakiej się grupy trafi (wg wyników z matury i testu z pierwszych zajęć) możle być lepiej albo gorzej. Drugi język zazwyczaj zaczyna się od podstaw - tak jest u nas z hiszpańskim, włoskim i niemieckim. Z niemieckiego jest jeszcze jedna grupa na poziomie B2.

A na praktyki zagraniczne obecnie wyjechało od nas kilka osób, do Grecji, na 4 miesiące, gdzie jest załatwiony przelot, wyżywienie, nocleg i miesięczne "kieszonkowe". Nie jest trudno się na nie dostać
a każdy musi na takie praktyki zagraniczne wyjeżdżać ?
grosik11111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości