|
|
#841 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Turystyka i rekreacja studia Kraków
Cytat:
.
|
|
|
#842 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: turystyka i rekreacja :)
Cytat:
|
|
|
#843 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#844 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wiem,że na UAM można wybrać sobie jakąś dyscyplinę, pływanie chyba jest obowiązkowe, do wybory jest np. szermierka?
|
|
|
|
#845 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.A tak w ogóle ludziska, to co chcecie po tym kierunku robić, gdzie pracować?
|
|
|
#846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Jeśli chodzi o TiR na uniwerku to nie wydaje mi się, żeby tam wf różnił się jakoś znacznie od tego na innych kierunkach. Kumpela studiuje na uniwerku i oni mają właśnie różne takie "dziwne" ćwiczenia .Na AWF w Katowicach też można wybierać sobie dyscypliny/ Aha, no i nie chcę Cię straszyć, ale jak pewnie wiesz są też obozy, na których robi się naprawdę różne rzeczy. Jeśli lubisz sport, to sobie poradzisz, ewentualnie trochę się wynudzisz .
|
|
|
#847 |
|
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: turystyka i rekreacja :)
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#848 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#849 |
|
Wtajemniczenie
|
dla mnie logiczne, ale nie wiem czy dla wszystkich, bo już nie raz słyszałam jakie zdziwienie to wywołuje. prawda taka że może 50% studentów sprawdza przed rozpoczęciem studiow ich plan, reszta jedzie na opinii, że jak turystyka, to będzie tylko geo i angielski, a potem surprise.
choćby nawet znajomi z roku od tej mojej koleżanki, jak tylko dostali plan zajęc, to się przerazili przedmiotami. na AWF na pewno anatomia i fizjologia są na dość wysokim poziomie. obstawiam że na UEKu może byc z tym prościej
|
|
|
|
|
#850 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tego co czytam to na UAM są dyscypliny - każdy musi sobie wybrać (kto pierwszy ten lepszy) i one trwa 1,5h jeden raz w tygodniu i każdy misui sobie dopasować swoje wolne godziny-okienka do wf, ale wiadomo... jak będę na TiR to może będę miała coś jeszcze dodatkowego albo w ogóle te dyscypliny mnie nie obowiązują a będziemy my mieć odrębny PRAWDZIWY wf, haha ![]() Wiem tyle, że na AWF jest nacisk na WF. mam nadzieję, że na UAM będzie spoko <o ile się dostanę> ![]() ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
Z tego co czytam to na UAM są dyscypliny - każdy musi sobie wybrać (kto pierwszy ten lepszy) i one trwa 1,5h jeden raz w tygodniu i każdy misui sobie dopasować swoje wolne godziny-okienka do wf, ale wiadomo... jak będę na TiR to może będę miała coś jeszcze dodatkowego albo w ogóle te dyscypliny mnie nie obowiązują a będziemy my mieć odrębny PRAWDZIWY wf, haha ![]() Wiem tyle, że na AWF jest nacisk na WF. mam nadzieję, że na UAM będzie spoko <o ile się dostanę> ![]() ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
Z tego co czytam to na UAM są dyscypliny - każdy musi sobie wybrać (kto pierwszy ten lepszy) i one trwa 1,5h jeden raz w tygodniu i każdy misui sobie dopasować swoje wolne godziny-okienka do wf, ale wiadomo... jak będę na TiR to może będę miała coś jeszcze dodatkowego albo w ogóle te dyscypliny mnie nie obowiązują a będziemy my mieć odrębny PRAWDZIWY wf, haha ![]() Wiem tyle, że na AWF jest nacisk na WF. mam nadzieję, że na UAM będzie spoko <o ile się dostanę> ![]() ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- sorry, za tyle wiadomości, ale nie wiem co się dzieje z moim kompem, nie moge tego usunąć.
|
|
|
|
#851 | |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że na uczelniach powinno być tego mniej więcej po równo. Tym bardziej, że wszystkie przedmioty ciągną się tylko przez 1 semestr, więc da się pewnie to przeżyć
. Chociaż sama ekonomii nie lubię ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
.Wbrew pozorom tej geografii nie jest aż tak dużo, jak by się mogło wydawać (tak przynajmniej wynika z planu). Prawda jest taka, że na TiR wielu ludzi idzie z przypadku, bo kierunek uchodzi za niezbyt wymagający. Ostatnio słyszałam (nie wiem, na ile wierzyć tej osobie, bo na TiR, AWF itp. się nie wybiera), że ponoć AWFy nie mają za dobrej anatomii.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#852 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę Cię, ja mam 152cm i nie widzę w tym większego problemu jeśli chodzi o uprawianie sportu
. Fakt, że niektóre dyscypliny (np. siatkówka, koszykówka) mogą nam sprawiać trudności, ale przecież jest mnóstwo sportów, w których wzrost nie jest zbyt ważny . Główne sporty, które uprawiam to: tenis stołowy, jeździectwo, turystyka i szczerze mówiąc tylko w ping pongu czasem mam problemy, jak ktoś mi piłkę uderzy np. pod samą siatkę .Chociaż dla mnie niezbyt fajne są ćwiczenia, w których liczy się siła, np. rzut piłką lekarską, pchnięcie kulą... Jestem osobą raczej wątłą, dlatego wolę sporty, w których większą rolę odgrywa kondycja i wytrzymałość niż siła fizyczna. Przepraszam Cię, ale nie zrozumiałam drugiego akapitu . Mogłabyś jeszcze raz wyjaśnić, o co chodzi z tym wf-em? Za trudne rzeczy dla mojego mózgu ja na tą porę dnia .
|
|
#853 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do drugiego akapitu: czytałam, że na UAM wybiera się jakieś dyscypliny, np. kosza, pływanie, aerobik, szermierkę i ilość miejsc jest ograniczona, ale tak czy siak każdy musi "się przydzielić" do grupy sportowej, aby go zaliczyć. A moje pytanie takie: skoro będę na TiR to czy mnie też to obowiązuje czy po prostu tego typu kierunki, gdzie po części wf odgrywa ważniejszą rolę niż na innych kierunkach będzie on "specjalny" dla studentów na TiR?
|
|
|
|
#854 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o liczbę godzin to może i jest mniej więcej po równo. Ale nie sądzę, że poziom np. przedmiotów biologicznych, zajęć sportowych, czy makroekonomii na UEK jest taki sam jak na AWF. Cytat:
Na każdym kierunku znajdą się ludzie z przypadku i ci, którzy wiedzą "czego chcą". Masz rację, TiR nie ma zbyt dobrej opinii, chociaż uważam, że jest to mega ciekawy i różnorodny kierunek .Cytat:
Już to gdzieś pisałam ostatnio - zależy do czego porównamy Jeśli np. do takiego UEKu, czy UP (chociaż anatomii to tam nie ma, ale jakieś biologiczne podstawy)- to pewnie dużo lepszych wykładowców mają A jeżeli weźmiemy medyczną uczelnię pod uwagę...
Studentka analityki gospodarczej Rozwijam zainteresowania: "początkująca kosmetyczka" Edytowane przez Klaudyskaaaa Czas edycji: 2013-06-07 o 11:51 |
|||
|
|
|
|
#855 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#856 |
|
Zakorzenienie
|
A dobra, już rozumiem o co chodzi u Ciebie marta144 z tymi wfami
![]() daria991 - na III roku nie ma już wf?
|
|
#857 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
.Co do ludzi z przypadku to wiadomo, wszędzie się trafią (no, może na kierunkach typu medycyna niekoniecznie), ale czasem jest tak, że ten "przypadek" naprawdę zainteresuje się kierunkiem, spodoba mu się i będzie ok. Cytat:
|
|
|
#858 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czyli jestem skazana na basen (inną dyscyplinę wybieram dopiero na II roku?).Co robicie w ogóle na tym basenie? W sensie macie jakieś zaliczenia z pływania czy po prostu, aby zaliczyć musicie być tylko obecni?
|
|
|
|
#859 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też w sumie interesuje kwestia basenu. Jak to wygląda z podziałem na grupy? Każdy sam się określa, czy jest wcześniej jakiś egzamin? Jak wyglądają zajęcia w obu grupach?
|
|
#860 |
|
Przyczajenie
|
nie, na III roku nie ma już wfu.
zaliczenie z basenu z tego co pamiętam to przepłynięcie iluś tam długości basenu czy może pokazanie, że sie umie pływać w jakimś stylu, generalnie lajcik, ja nie umiałam pływać żabką a zaliczyłam. Obecność też oczywiście trzeba mieć w normie, ale to można spokojnie odrabiać. Do grupy na basenie każdy przydziela się sam, instruktorzy mogą tylko podpowiedzieć, że jezeli umie się pływać w przynajmniej dwóch stylach to lepiej iść na pływanie, bo nauka pływania to wszystko od podstaw. Jak zobaczą, że się jest na nauce, a się pływa dobrze to mogą zasugerować zmiane grupy, ale decydujesz Ty. I jeszcze było pytanie odnośnie innej dyscypliny - tak, jesteś skazana na basen na pierwszym roku, ale uwierz - to nic strasznego. Ja doceniłam basen jak już się skończył a na drugim roku wybierasz już sama
|
|
|
|
|
#861 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Więc chyba sobie wezmę gr. od podstawDzięki za informacje
|
|
|
|
#862 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko nigdzie nie mogę znaleźć informacji o progach punktowych... Łatwo jest się tam dostać? Z ok. 60% z gegry rozszerzonej i 40-50% z angola rozszerzonego miałabym szansę się tam dostać?
|
|
|
|
|
|
#863 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja gegre podobnie angielski rozszerzony bede sie cieszyc jak bd powyzej 30% ![]() zastanawiam sie nad turystyka nad awf, UE, UP |
|
|
|
|
|
#864 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też właśnie rozważałam AWF i UEK. Z tym, że wydaje mi się że z moimi wynikami na UEK się nie dostanę, a na AWF boję się trochę w-f (szczególnie jakiś ćwiczeń wytrzymałościowych, typu bieganie długodystansowe) .Jeszcze kiedyś myślałam nad TiR-em na AGH, ale po tym, jak się przejrzałam sobie listę przedmiotów (większość związana z geologią niż turystyką) to zrezygnowałam z moich planów :P |
|
|
|
|
|
#865 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli chodzi o UEK, podobno głównie skupiają się na językach
|
|
|
|
|
#866 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
znalazlam jakis artykół "perspektywy 2013" czy cos takiego i tam rankingi byly, i najlepiej awf potem UP. WF ponoć wcale nie ma duzo, a sa fajne praktyki itp., bylam nawet na dniu otwartym to tylko akademiki mi sie srednio spodobaly ![]() Ja glownie chce rozwinac jezyki (ang + jakis od podstaw dodatkowo) no i wiadomo przedmioty zwiazane z turystyka, geografia itp. bo mnie to interesuje i wiem ze wtedy bede sie uczyc z przyjemnoscia )---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- niewiesz jaki byl prog punktowy w 2012?
|
|
|
|
|
|
#867 |
|
Rozeznanie
|
W 2011 próg na UP, wynosił chyba 74 punkty, rok wcześniej było jakoś sporo więcej, ale nie pamiętam dokładnie ile.
A odnośnie przedmiotów, to wykaz wszystkich jest na stronie instytutu geografii: http://www.wsp.krakow.pl/geo/tir.html
|
|
|
|
|
#868 |
|
Raczkowanie
|
@ogabio
Gdzie znalazłaś informacje o progach punktowych? Ja przeszukałam całego neta i nic ![]() @dodkaaa No właśnie, mnie też gegra mega interesuje, a i języki minimum 2 chciałabym dobrze rozwinąć A mówią, że na TiR idą ludzie którzy nie wiedzą co chcą...Też słyszałam, że AWF oferuje dobre praktyki, wyjazdy itp. Hm skoro faktycznie nie ma co się aż tak w-f obawiać, to może zaryzykuję i tam też złożę papiery . Właśnie, Ty się już gdzieś rejestrowałaś? :P |
|
|
|
|
#869 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja mogę Wam tylko powiedzieć o UP: z językami jest tak średnio - jeśli chodzi o angielski to zalezy wszystko od tego do jakiej się grupy trafi (wg wyników z matury i testu z pierwszych zajęć) możle być lepiej albo gorzej. Drugi język zazwyczaj zaczyna się od podstaw - tak jest u nas z hiszpańskim, włoskim i niemieckim. Z niemieckiego jest jeszcze jedna grupa na poziomie B2. A na praktyki zagraniczne obecnie wyjechało od nas kilka osób, do Grecji, na 4 miesiące, gdzie jest załatwiony przelot, wyżywienie, nocleg i miesięczne "kieszonkowe". Nie jest trudno się na nie dostać
|
|
|
|
|
|
#870 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:28.

) czyli na pedagogicznym latwo nie jest z tego co przeczytałam.
.

aparatka góra
.