|
|
#811 |
|
Raczkowanie
|
Turystyka i rekreacja studia Kraków
Hej, możecie polecić mi jakaś dobrą uczelnie gdzie mogłabym studiować turystyke i rekreacje? w Krakowie oczywiście.
Biorę pod uwagę AWF, Uniwersytet Pedagogiczny, Ekonomiczny, na agh słyszałam że beznadziejna jest to odpada no i niewiem.... ?
|
|
|
|
|
#812 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Turystyka i rekreacja studia Kraków
Nie jestem z Krakowa, dlatego pewnie nie pomogę Ci za wiele. Jedyne, co mogę polecić to dokładne przewertowanie planu studiów - będziesz wtedy wiedziała, który bardziej Ci odpowiada. Jeśli chodzi o mnie to uważam, że najlepsza TiR jest na AWF-ie - zazwyczaj bardzo nastawiona na sport.
|
|
#813 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: turystyka i rekreacja :)
Witam
. Podbijam temat. Interesuje mnie TiR na AWFie wrocławskim? Podpowie ktoś czy warto? Czy lepiej startować na Uniwersytet Szczeciński? ;>
|
|
|
|
|
#815 |
|
Zakorzenienie
|
O, miło, że ktoś wygrzebał taki wątek
. U mnie TiR to kierunek "awaryjny", w razie gdybym nie dostała się na wymarzone studia .
|
|
#816 |
|
Raczkowanie
|
wlasnie tez slyszalam ze na awf najlepiej ale szukam jeszcze innych opcji,
na agh slyszalam od znajomych ze kiepsko i ogolnie w rankingach jest nisko wiec dlatego taka moja opinia |
|
|
|
|
#817 |
|
Rozeznanie
|
a mój to jest właśnie wymarzony na UAM w Poznaniu. Dla mnie albo nie ma nic interesującego albo jestem zbyt słaba żeby się dostać na bardziej ambitny kierunek.
Na UAM niby niski próg, a moja matura z gegry rozszerzonej to katastrofa, a na dodatek zapisanych jest już 146 osób na 100 miejsc, więc drżę..
|
|
|
#818 | |
|
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: turystyka i rekreacja :)
Cytat:
![]() Ale na pewno zaraz jeszcze trochę ich dojdzie, z czego dla części tych osób jest to kierunek drugiego wyboru albo trzeciego itd. |
|
|
|
|
|
#819 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez Grt Czas edycji: 2013-06-05 o 12:49 |
|
|
|
|
|
#820 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Dot.: turystyka i rekreacja :)
Cytat:
Mam nadzieję, że sporo jednak zrezygnuje, wybierze inny kierunek. Pocieszenie jest takie, że z roku na rok coraz mniej chętnych i niższy próg. jest już 151.
|
|
|
|
#821 |
|
Przyczajenie
|
Ja właśnie w tym roku wybieram się na TiR na UEK
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#822 |
|
Raczkowanie
|
Warto zastanowić się, co chciałabyś robić po studiach. Na każdej z w wymienionych uczelni plan jest inny. Koleżanki studiujące na UEKu pozytywnie wypowiadają się o swoim kierunku- uczyłabyś się pod kątem ekonomicznym: poza typowymi przedmiotami to np. prawo w turystyce, ubezpieczenia, rachunkowość. Nie znam nikogo studiującego TiR na AWFie, ale z ciekawości przejrzałam plan studiów: biologiczny rozwój człowieka, podstawy odnowy biologicznej, higiena itp. - tego np. na UEKu nie znajdziesz
|
|
#823 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Na Agh duzo zajęć jest pod kątem geologicznym , ukształtowania ziemi itd. Więc dlatego chciałam sbyś autorko rozwinęła swoje zdanie o tym ze na agh jest słaba. Zależy co kogo interesuje. Przy wyborze tego kierunku nie warto patrzeć tylko na jego nazwe ale także na to w czym dana uczelnia najbardziej sie specjalizuje, bo z tej dziedziny będzie własnie najwięcej zajęć
|
|
|
|
|
|
#824 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
|
|
|
#825 |
|
Wtajemniczenie
|
ja AGH turystyka jest słaba, bo to uczelnia techniczna. to samo tyczy się kulturoznawstwa i innych
![]() turystyka i rekreacja to ogólnie niezbyt wymagający kierunek, więc nic dziwnego że na AWF wystarczy nauka dzień przed egzaminem. |
|
|
|
|
#826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#827 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
#828 |
|
Rozeznanie
|
Jest może jakaś Wizażystka która studiuje bądź studiowała bądź po prostu cokolwiek wie na temat uczelnii WSTiJO w Warszawie ?
Konkretnie chodzi mi oczywiście o turystyke
|
|
|
|
|
#829 |
|
Zakorzenienie
|
"U nas" na AWF-ie to samo, ale z tego co czytałam, na innych uczelniach (w innych województwach) jest podział na specjalności.
|
|
#830 |
|
Raczkowanie
|
niezbyt wymagający?
ehh nie chce iść na łatwizne, ale co moge robić jeśli zdawałam geografie i angielski ? ta turystyka wydawała mi się idealna
|
|
|
|
|
#831 |
|
Raczkowanie
|
hej...
ja też myślę nad tym kerunkiem, ale każdy mi odradza, bo pracy nie będzie... jak myślicie ?
Edytowane przez grosik11111 Czas edycji: 2013-06-06 o 01:17 |
|
|
|
|
#832 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. I tak, jak wyżej, wiele osób składa na kilka kierunków, żeby gdzieś się upchnąć (ja też^^). I ja z maturą nie zaszalałam, ale całe szczęście zdecydowałam się na 2 rozszerzenia. Tylko, że u mnie na 1. msc-u jest polibuda we Wro.. TiR też jest jako ten zapasowy. A w sumie to zobaczymy, gdzie się dostanę i wtedy będę wybierała. Więc jakby ktoś wiedział coś o AWF we Wro, to byłabym wdzięczna za kilka słów ;3. Jak profesorowie, jak poziom, zajęcia? Czy kierunek przygotowuje do zawodu, czy tylko takie blabla.. PS. Z tego, co wygrzebałam w czeluściach internetu to krąży opinia, że AWFy itp. lepiej kształcą TiRowców niż uniwerki. Ale ciemna jestem, nie wiem ile w tym prawdy ;p. |
|
|
|
|
|
#833 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#834 |
|
Rozeznanie
|
![]() studiujesz na UAM?
|
|
|
#835 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zawsze możesz zrobić magistra z czegoś innego, podstawy ekonomii będziesz już mieć. Z pracą pewnie będzie ciężko, podobnie jak po 40 innych kierunkach. Takie niestety mamy czasy. Na AWFie są przedmioty ekonomiczne, ale nie sądzę, żeby były prowadzone na bardzo wysokim poziomie. Chodzę z koleżanką z turystyki na niemiecki i nie twierdzi, że jest to łatwy kierunek. Zresztą zależy do czego porównamy - jeśli to medycyny itp. to pewne, że jest mniej nauki.
|
|
|
#836 |
|
Raczkowanie
|
ciężko....
|
|
|
|
|
#837 |
|
Raczkowanie
|
co do specjalnosci, ja studiuje turystyke na awfie w gdansku i mamy specjalnosci takie jak wellnes & spa, fitness, fitness silowy, kinezygerontoprofilaktyka , rozne zeglarstwa, windsurfingi ale oprocz tego sa tez takie jak zagospodarowanie czy hotelarstwo, a co do wfu to w kazdym semestrze praktycznie mamy co innego, ale nie wiem jak to jest na uniwerku
|
|
|
|
|
#838 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
koleżanka jest na I roku i w międzyczasie pracuje w zasadzie na 3/4 etatu, a wcale nie narzeka na przemęczenie uczy się do egzaminów na dzień przed i zalicza bezproblemowo. porównując ze mną (a nie studiuję medycyny, ale inny, średnio wymagający medyczny kierunek), nie uczy sie prawie wcale. |
|
|
|
|
|
#839 |
|
Rozeznanie
|
Ja studiuje turystykę na UP.
Nie powiedziałabym, że to taki super łatwy i przyjemny kierunek... Praktycznie w każdym semestrze jest jakiś ciężki przedmiot. Wiadomo, że są przedmioty na które wystarczy coś tam przeczytać dzień wcześniej, ale są też przedmioty typu historia sztuki i architektury, na które trzeba poświęcić dużo czasu. Na UP jest też tak, że zajęcia w semestrze zimowym trwają po 1.5h, a w semestrze letnim 2.15h. I z jednej strony semestr kończy się gdzieś w połowie maja, a z drugiej strony są dni, gdzie siedzi się na uczelni od 8 do 20 mając ciągiem zajęcia. Na turystyce na UP, robi się bardzo, ale to bardzo dużo prezentacji (prawie na każdy przedmiot). Pod koniec pierwszego roku wybiera się specjalność. I tak, najpopularniejszą jest turystyka międzynarodowa i na obecnym III roku była tylko ona, na II udało się utworzyć 2: międzynarodową i przedsiębiorczość. Na I i II roku są obozy. Na I krajowy, na II zagraniczny. Jakbyś chciała coś jeszcze wiedzieć to pytaj ![]() aha i jeszcze kwestia praktyk. W ciągu studiów trzeba zrobić 4 praktyki (co semestr jedna, zaczynając od II roku) po 40h i każda musi być zrobiona w innym miejscu. Czyli jeśli się miało się praktykę w hotelu to więcej już w hotelach nie można mieć. Uczelnia nie ma z nikim podpisanej umowy, więc samemu trzeba wszystko szukać i załatwiać. Jest jedynie możliwość wyjechania na 3-4 miesiące na praktyki zagraniczne do Grecji lub Hiszpanii. Edytowane przez 0gabi0 Czas edycji: 2013-06-06 o 20:01 |
|
|
|
|
#840 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzięki za odp ) czyli na pedagogicznym latwo nie jest z tego co przeczytałam. A jak z przedmiotami ścisłymi? bo szczerze to nie przepadam za nimi, wolałabym mieć nacisk na języki i geografie i sie zastanawiam na jakiej uczelni wlasnie tak mieć będę. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:46.

aparatka góra

Konkretnie chodzi mi oczywiście o turystyke