|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)
Klarissa, ale on po pierwszej rozprawie dostał 25 lat i po 23 mógł się ubiegać o wcześniejsze zwolnienie z aresztu, odwołał sie od wyroku i zmniejszyli na 15 lat.
szok, zamordował dziewczynę z takim okrucieństwem, a dostał jedynie 25 lat.. no swoją drogą, ze wyjdzie po 15 za dobre sprawowanie, ale będzie zjechany psychicznie do granic możliwości.. jednak też uważam, że wyroki są za niskie i powinna być kara śmierci.
|
#842 |
|
Wtajemniczenie
|
Klarisso dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi na moje pytanie
|
|
#843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym tak na marginesie prawo do wyjścia z więzienia, nie z aresztu - areszt to tymczasowy środek zapobiegawczy, więzienie to kara, niby nic a jednak różnica ogromna ![]() ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Polecam się - jeśli tylko potrafię odpowiedzieć.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-08-14 o 11:42 |
|
|
|
|
#844 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to była głośna sprawa w maju w moim mieście huczało o tym zewsząd, a i w tvn oglądałam fragmenty rozprawy. Na pewno było to 23 lata. i rodzice dziewczyny są załamani, że chłopak wyjdzie po 15 latach na wolność. wybacz za ren "areszt" niestety nie studiowałam, nie studiuję i nie mam zamiaru studiować prawa, więc nigdzie mnie nie uczono o takich rzeczach jednak dobrze, że jest ktoś kto umie rozwiać takie wątpliwości
|
|
#845 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#846 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam takie pytanie dotyczące używania kremu do depilacji. Jeśli po jednym "zabiegu" nie zostaną usunięte wszystkie włoski, to czy można od razu zrobić następny czy trzeba odczekać kilka dni?
|
|
|
|
#847 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zaspokoilyscie moja ciekawość
|
|
#848 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
Jednych podrażni taka depilacja dzień po dniu, innych nie.
|
|
|
|
|
#849 |
|
Zadomowienie
|
mam pytanie :
Jest noc , jade sobie samochodem przez las i nagle na poboczu widze dajmy na to mezczyzne , ktory lezy( nie wiem czy zyje , czy nie) .Czy musze zatrzymac sie i udzielic mu pomocy , czy wystarczy ze zawiadomie policje i pogotowie przez tel?Jak sie zachowac? Bo prawda jest taka , ze nawet nie wiem czy byla bym w stanie wysiasc z samochodu, z samego strachu. Jesli okaze sie ze ta osoba umrze , bo nie udzielilam jej pomocy to jakie czekaja mnie konsekwencje? |
|
|
|
#850 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#851 | |
|
Zakorzenienie
|
Klarisso, przybywaj !
![]() dobre pytanie, są jakieś konsekwencje za nie udzielenie pomocy? zaraz popatrzę w internecie ![]() edit: na stonie ratownictwo.win.pl oraz lex.com.pl znalazlam coś takiego: Kodeks karny Cytat:
No matter how great the talent or efforts, some things just take time. You can't produce a baby in one month by making nine women pregnant. Warren Buffet Edytowane przez mtynai Czas edycji: 2009-08-14 o 16:29 |
|
|
|
|
#852 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takiej sytuacji jak napisałaś musisz się zatrzymać i sprawdzić jego stan. Jeśli nie potrafisz reanimować lub ten człowiek nie żyje, albo jest tylko pijany wystarczy, że zadzwonisz po policję i/lub pogotowie i zaczekasz do ich przyjazdu. Jeśli jednak zachodzi obawa, że może się tobie coś stać (np. jesteś świadkiem napadu a napastników jest tylu, że mogli by i ciebie skrzywdzić lub nie widzisz ich, ale masz podstawy uważać, że są gdzieś w pobliżu) to powinnaś wycofać się w bezpieczne miejsce, powiadomić odpowiednie służby i tam zaczekać na ich przyjazd. Podobnie z tonącym - jeśli nie umiesz pływać lub pływasz na tyle słabo, że nie jesteś w stanie kogoś wyratować to wystarczy powiadomienie policji/pogotowia/straży pożarnej. Tej odpowiedzi jestem pewna w 100%. ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- Cytat:
![]() Art. 162 KK § 1. Kto człowiekowi znajdującemu się w położeniu grożącym bezpośrednim niebezpieczeństwem utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu nie udziela pomocy, mogąc jej udzielić bez narażenia siebie lub innej osoby na niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. § 2. Nie popełnia przestępstwa, kto nie udziela pomocy, do której jest konieczne poddanie się zabiegowi lekarskiemu albo w warunkach, w których możliwa jest niezwłoczna pomoc ze strony instytucji lub osoby do tego powołanej. Jak widać zagrożenie karą jest bardzo wysokie i zdecydowanie nie jest to grzywna. Jak od każdej kary, także w tym przypadku sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary - np. wyrok w zawieszeniu.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-08-14 o 16:30 |
||
|
|
|
#853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koleżanka opowiadała jak jej koleżanka jechała w nocy przez las i leżała gałąź na drodze, wysiadła żeby ją odsunąć. Potem zobaczyła że za nią cały czas tir jedzie, gdzie by nie skręciła, więc przyśpieszyła bo się bała i do najbliższego domu dojechała i szybko wysiadła pobiegła do tego domu. Koleś z tira przyjechał i wysiadł i się zaczął drzeć czy wszystko w porządku, czy nic jej nie jest bo z daleka widział że jak odsuwała tą gałąź to ktoś na tylne siedzenie wsiadł do samochodu. I pod tym domem zdążył wysiąść. Dalej jak myśle o tej histori to mam dreszcze :P |
|
|
|
|
#854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ona jak widziała w lusterku, że tir za nią jedzie to nie widziała, że ktoś jest na tylnym siedzeniu? ![]() szok...
|
|
#856 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#857 |
|
Zakorzenienie
|
Ciemno było, koleś widocznie się mocno skulił, może miała jeszcze jakieś rzeczy z tyłu i sie "wtopił". Ja normalnie jak jade to też nie rozglądam się po samochodzie czy wszystko w porządku.
Widocznie była tak wystraszona tym tirem że nie myślała o tym że może kogoś mieć z tyłu na siedzeniu. |
|
|
|
#858 |
|
Zakorzenienie
|
brrr... człowiek na tylnym siedzeniu to najstraszniejsza urban legend jaką znam.
|
|
|
|
#859 |
|
Zakorzenienie
|
w większych miastach bardzo często można zauważyć starszych mężczyzn w koszulkach z napisem :"nie jestem alkoholikiem, mam chorobę serca, jesli leżę na ziemi, pomóż mi" coś w ten deseń.
kobieta od religii (mająca historię na każdą okazję, więc nie wiem czy można wierzyć w to,co mówiła) opowiadała nam, że była świadkiem wypadku (miała skończony kurs pomocy przedmedycznej- uczy także PO, poza tym każdy kierowca ma pojęcie, a przynajmniej powinien mieć nt pierwszej pomocy...) i nie udzieliła pierwszej pomocy (ponoć na miejscu wypadku było duzo krwi, latające nogi i inne części ciała... ponoć jakiś kierowca do niej podbiegł, próbował otworzyć jej drzwi i prosił, żeby mu pomogła (5 ofiar), nie otworzyła drzwi, nie wysiadła z samochodu.. żadnej kary nie dostała.. ale tak jak mówię, jej opowieści to z przymrużeniem oka należy traktować..
|
#860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#861 |
|
Zadomowienie
|
Dziekuje za odpowiedz
|
|
|
|
#862 |
|
Zakorzenienie
|
rzeczywiście, ja chyba też powinnam się cieszyć z tego powodu
![]() ale kurcze, że ten kierowca tira za nią pojechał.. drugi może by olał i nie jechał za nią dalej.. a wtedy nie wiadomo co "dziki pasażer" by zrobił
|
#863 |
|
Zakorzenienie
|
Dajcie spokój, to o pasażeru z tyłu to typowa urban legend - druga wersja jest taka, że kierowca zostaje zabity
|
|
|
|
#864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i uwielbia się kłócić na tematy o których nie ma bladego pojęcia.. ale zawziecie się kłóci, nie dopuszczając nikogo do głosu ![]() dyrektor raczej nie pomoże, Zabobon (katechetka) to dobra koleżanka dyrektorki. takie dzisiejsze czasy.. ---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- o, od rana to za mną chodzi.. jak poprawnie powinno się wymawiać "au-pair" ?
|
|
#866 |
|
Konto usunięte
|
Chciałam tylko dodać do tego, co napisała Klarissa, że na przysposobieniu obronnym nauczyciel mówi, że jest kara, jeśli nie udzieli się pierwszej pomocy. Jeśli ktoś się boi, że może zaszkodzić ofierze bardziej (np. może uszkodzić mu kręgosłup) powinien po prostu zadzwonić pod numer alarmowy
Pierwszy rok przysposobienia obronnego to w większości pierwsza pomoc, więc już mniej więcej każdy siedemnastoletni człowiek zna podstawy jak postępować na miejscu wypadku. analogicznie osoba, która ukończyła siedemnaście lat ma prawo udzielić pierwej pomocy. Jeśli jakiś szesnastolatek nie udzieli jej, nie podlega karze, tak?
|
|
|
|
#867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poprawcie jesli się mylę
|
|
#868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#869 |
|
Wtajemniczenie
|
Łatwo powiedzieć udzielić pierwszej pomocy. Ostatnio jechałam autem na wakacje i byłam świadkiem dosłownie zmiażdżenia połowy Tico przez tira, którego kierowca się zagapił. Gdy zobaczyłam sam wypadek w tylnym lusterku, dźwięk towarzyszący kraksie i samochód przewieziony pare metrów na tirze, co prawda zatrzymałam sie, ale byłam w takim szoku, że nie wiedziałam co sie dzieje. Chyba z dobrą minutę dochodziłam do siebie, zanim zadzwoniłam po pogotowie. Ręce mi się tak trzęsły, że w razie potrzeby nie było by żadnej nadziei na poprawnie zrobiony masaż serca. Do dziś nie wiem, jakim cudem chłopcy z Tico wyszli z tego cało (jeden tylko mial wstrząs mózgu, reszta złamania, nic poważnego), ale śmiem przypuszczać, że gdybym zobaczyła krew, o wiele dłużej byłabym zdezorientowana (niestety, zwykle na widok krwi reaguje omdleniem).
![]() Edytowane przez broadwaydream Czas edycji: 2009-08-14 o 20:21 Powód: ort |
|
|
|
#870 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:15.

Każdy myślący człowiek jest ateistą"
prawo do wyjścia z więzienia, nie z aresztu - areszt to tymczasowy środek zapobiegawczy, więzienie to kara, niby nic a jednak różnica ogromna 

to ona jak widziała w lusterku, że tir za nią jedzie to nie widziała, że ktoś jest na tylnym siedzeniu?