![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)
Przeczytałam i moja opinia jest wciąż ta sama.
Jesli juz pieczywo jest zabarwiane, stosuje się karmel, jeśli jest ciemniejsze dodaje się go w większym stężeniu. Nawet jeśli się będziesz upierać, że nie można za jego pomocą uzyskać tak ciemnego koloru, producenci pieczywa prędzej zastosowaliby jakiś syntetyczny barwnik a nie krew. EDIT: nie przyszło ci do głowy, że ten student robił sobie z Ciebie jaja (mówiąc kolokwialnie) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
Aleś się przyczepiła
![]() Powtorzę więc raz jeszcze mówię co słyszałam.Nie brałam udziału w badaniach ,nie było mnie przy barwieniu chleba , poprostu sama nie jestem tego pewna ,podaje informacje dalej , bo może ktoś to potwierdzi. Chyba jednak nie czytasz do końca uważnie . EDIT-nie odważyłby się ![]()
Edytowane przez Papryczkaa Czas edycji: 2006-08-08 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
|
Przykro mi, ale nie mogę zostawiać takich głupot bez komentarza
![]() A teraz EOT. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Raczkowanie
|
A ja stwierdziałam, że jedyne co mogę zrobić to, westchnąć na krzesełku... Ręce opadają - jestem krwiożercą ?
![]()
![]() |
#275 |
Raczkowanie
|
podnosze wątek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#277 |
Zakorzenienie
|
cześć dziewczyny, jak fajnie że nie jestem jedyna na świecie, która nie je tego co miało rączki nózki i plany na przyszłość (rybki nie maja nóżek). Nie stałam się wegetarianką dla swojego zdrowia ale dla zdrowia kur
![]() a wracając do tematu- moja mam robi dla mnie pyszne gołąbki- tak jak normalnie tylko faszeruje je kaszą jęczmienną wymieszaną ze zmielonymi grzebami. paluchy lizać
![]() |
#278 |
Raczkowanie
|
[quote=Kobieta_słonecznik; 3308234]
![]() A może coś wiecej o tym paszteciku?jak sie go przyrzadza? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 | |
Zakorzenienie
|
[quote=Coco trini;3309168]
Cytat:
![]() - Musisz kupić zarno soi (najlepsza jest ta żółta), namoczyc w zimnej wodzie przez 12 godzin, potem odcedzasz, zalewasz świeżą wodą i gotujesz aż będzie miękka. Póżniej odcedzasz, ale tak, że zostaje troszkę wody (będzie łatwiej mielić) i miksujesz dokladnie, najlepiej takim użądzeniem do koktejli. Potem dodalesz 3 łyżki oleju, jedna celulę pokrojoną w drobną kostkę, jedno jajko (jeżeli jesz), dużo pieprzu, sól, suszoną bazylie, paprykę czerwoną słodką, przeciśniety ząbek czosnku i 3 łyżki bułki tartej. Potem dajesz pokrojone na pół suszone śliwki kalifornijskie i wszystko dokładnie mieszasz. Potem smarujesz blachę tłuszczem i wykładasz pasztet do zimnego piekarnika na ok. godzinę i pieczesz w temp. ok. 220 stopnii. Wyciagasz z pieca jak już jest wyraznie zarumieniuny i powstanie taka skórka, czekasz aż ostygnie i wcinasz pokrojony w plasterki na kanapkach ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
perfumove love
|
Uwielbiam cieciore
![]() Taką zwykłą z puszki z Lider Price, za 1,70zł ![]() ![]() ![]() Kocham te moje bezmięsne żarcie, nie ukrywam ![]() Noo i oczywiście pasztety mojej mamuśki ![]() Poza tym kotlety sojowe a la ryba po grecku, wszelkie sałatki, surówki, itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
Up
![]() Moim ulubionych wegetariańskim (nie wegańskim!) daniem jest sałatka, która nie posiada nazwy, wymyślona z nudów. Dziecinnie prosta i pyszna, wystarczy zmieszać pokrojonego i obranego pomidora, ogórka surowego, cebulę, porwaną sałatę i skrojony ser feta, a wszystko to obficie polać sosem paprykowo ziołowym z knorra (z torebki). Ten sos jest absolutnie konieczny ![]() A tak na marginesie, znalazłam dziś przepis na barszczTołstoja. Skoro to barszcz TOŁSTOJA, trzeba będzie wypróbować ![]() Składniki: 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 4 średnie buraki 1 średni ugotowany na parze ziemniak 1 średni pomidor litr bulionu z warzyw 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny posiekane ogórki do przybrania Sposób przyrządzania: Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oliwie. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Obierz i poćwiartuj buraki, zmiel je na papkę. Dodaj kilka łyżek wywaru z warzyw, by ułatwić stworzenie perfeckt papki ![]() W międzyczasie dodaj pomidor i ziemniak, cały czas mieszając dodaj wywar z warzyw. Na koniec-sól i sok z cytryny. Po wlaniu do wazy-ozdób ogórkiem. Nie wiem, czy ktoś już o tym pisał, ale baza smakowitych wegeprzepisów to http://www.wegetarianie.pl/index.php...c=listsubjects Pozdrawiam ![]()
![]() |
#282 | |
Raczkowanie
|
[quote=Kobieta_słonecznik; 3309453]
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jutro zrobie kolejny raz! ![]() Dziekuje za przepis ![]()
![]() |
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
|
[quote=Coco trini;3406026]
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
BAN stały
|
Kobieta_słonecznik
![]() ja sobie wlasnie spisalam z innego watku przepis na kotleciki szpinakowe ![]() mam w domu wegetarianina, wiec go tym odzywie w najblizszym czasie. fajnie, ze znalazlam ten watek. sama...nie bede nazywac siebie wege, bo zdarza mi sie jesc tunczyka czy cos usmazonego z grilla... ale generalnie miesa nie znosze i odmawiam spozycia miesnych obiadow od osmego roku zycia, co z zadna ideologia nie ma nic wspolnego. po prostu nie lubie. bede czesciej zagladac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zadomowienie
|
Dołączam do klubu
![]() GOŁĄBKI - z ryżem i pieczarkami lub ryżem i żółtym serem startym na tarce. oraz PYSZNE naleśniki na ostro. Farsz robi się z :czerwonej fasoli z puszki, pieczrek (posmażonych), papryki (świeża), kukurydzy (puszka) i starty żółty ser. Naleśniki składamy nie zwijamy a przedtem smarujemy ketchupem (jak pizzę) i zapiekamy na moment w mikrofali czy nagrzanym piekarniku. Smakują wyśminicie ![]()
![]() |
#286 |
Raczkowanie
|
ja z bezmiesnych lubie bigos z kostka sojowa oraz fasolke po bretonsku z soja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Smalec sojowy uwielbiam, z tluszczu roslinnego i krajanki sojowej z cebulka..pyszny ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Raczkowanie
|
Witam! nie jem mięsa min.4lata nie licze (ryba raz do roku w wigilię-po grecku w wykonaniu mamy
![]() skład : brokuły, ile?hm 1 drzewko ![]() przygotowanie: brokuły gotowac tak na srednio nie za miekkie,nie za twarde , jajka got. na twardo, z pomidorów obrac skorkę. ugotowane brokuly porozdzielac na rozyczki i poukladac na plaskim naczyniu, pomidory i jajka pokroic wedle uznania ja pokroilam pomidory na 8 a jajka na pol i te polowy jeszcze na 3. pomidoty i jajka poukladac miedzy brokulami. na to polewany sos: 4lyzki majonezu i 3 lyzki smietany do tego czosnek i polewany na wszystko . jak dla mnie pycha smakuje podobnie jak pomidory w smietanie jeszcze jeden podobny przepis: pomidory (wzielam 6-7)bez skorki kroimy w plastry i ukladamy na naczyniu, na to polewany(1 maly jogutr naturalny zmieszany z 3-4lyzki majonezu i wycisniete zabki czosnku(ile kto lubi, dla mnie 2 zabki byly za ostre)pomidory i sos posypujemy startym serem(na terce-mniejszej, zeby wyszedl niby puszek, ale nie na tej co trze sie ziemniaki na placki ziemniaczane)sera zuzylam 20dkg. Proporcje mozna dawac rozne to zalezy od wielkosci dania zycze smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Raczkowanie
|
polecam Pasztet z brokułów
![]() wkejam przepis! Smacznego ![]() Składniki: • 50 dag brokułów • 50 dag selera (bulwiastego) • białka z 4 jaj • 1/2 szklanki śmietany • 2 szklanki bulionu • łyżka masła • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej • sól, pieprz Sposób wykonania: Brokuły oraz obrany seler pokrojony w plastry włożyć do wrzącego bulionu. Po 10 minutach łyżką cedzakową wyjąć brokuły, a po 20 minutach - seler. Seler zmiksować z połową śmietany, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka z dwóch jaj ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z miazgą z selera. Osobno zmiksować ugotowane brokuły z resztą śmietany i pianą z pozostałych białek oraz solą, pieprzem i gałką. W wysmarowanej masłem formie ułożyć warstwami masę z brokułów i selerów, przykryć folią aluminiową, wstawić do większej formy z gorącą wodą i piec około godziny w nagrzanym piekarniku. Gdy pasztet wystygnie, wstawić go na kilka godzin do lodówki. Podawać na zimno z ostrymi sosami majonezowymi.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 |
Zadomowienie
|
Lady Luck ja nienawidze smaku selera - czy można dac cos innego???
chętnie bym zrobiła ![]()
![]() |
#291 | |
perfumove love
|
Cytat:
ale w tego typu pasztetach nie czuć tego ohydnego smaku selera, serio ![]() sama byłam zdziwiona, moja mam produkuje pasztet selerowy i smakuje BOSKO ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny! dziś polecam Wam pyszne naleśniki z fetą i szpinakiem - zachęcam też osoby co nie lubią szpinaku. Ten przepis jest smakowity i smak określiłabym na ziołowy a nie szpinakowy
![]() do naleśników robimy farsz: ugotowany i dobrze odsączony szpinak mieszamy z rozgnieciona fetą, czosnkiem,pieprzem, ziołami prowansalskimi i smietana 12% lub więcej. konsystencja ma byc nie za rzadka. smarujemy nalesniki i potem robimy sos pomidorowy (lub dajemy gotowy) i układamy je jeden obok drugiego zalewamy sosem i zapiekamy w piekarniku 15 minut! a potem pychota!!!! ![]()
![]() |
#293 |
Raczkowanie
|
szpinak z pomidorami
![]() ![]() Szpinak mrozony rozmrozic i wode odparowac, przysmazyc na niewielkiej ilosci oliwy z czosnkiem, dodac suszone pomidory, pyszny do makaronu, ryzu i sam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
BAN stały
|
Dot.: Wegetariańskie przepisy !!
kiedys ubzduralam sobie ze bede wege i bylam przez prawie 2 lata
![]() jak dobrze ze juz mi przeszlo :P ale wciaz mam nazyk patrzenia na skladnik batonikow, slodyczy czy deserkow, czy aby przypadkiem nie spotkam tam zelatyny:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
BAN stały
|
[QUOTE=asiulek04;3969266]szpinak z pomidorami
![]() ![]() [/QUOTE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SZPINAK I POMIDORY!!!! jak widze napis szpinak to zaczynam czuc jego odrazajacy zapach i ochydna konsystencje ;;/// to samo w przypadku pomidorow tylko ze w mniej drastycznym stopniu ;// koszmarne wspomnienia... dieta szwedzka.... mam na to cholerstwo uczulenie chyba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Przyczajenie
|
To ja sie dopisuje
![]() ![]() ![]()
![]() |
#297 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#299 | ||||||
Konto usunięte
|
witam
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() a propo "marcheweczki" to w Focusie był ciekawy artykuł o wegetarianizmie, no i cytuję: "Steven Davis zarzuca wegetarianom hipokryzję. (...) Kolejny ich kontrargument - może rośliny także odczuwają ból. Juliet Gellatley celnie odpiera go na wywiadzie dla >>Polityki<< : >>Jeśli zobaczysz marchewkę krzyczącą przy obieraniu, zadzwoń do mnie. Będzie to pierwsze w historii warzywo z centralnym systemem nerwowym. Ja przemyślę swoją dietę<<." nie chcę tu "opieprzać" mięsożernych, ale poprostu mówię co o tym sądzę. z resztą było tam wiele innych ciekawych informacji. np. takie jak ta - gdyby roślinami, którymi karmi się zwierzęta na ubój karmić głodujących ludzi, na świecie nie byłoby głodu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
u kurki jest podobnie jak u kobiety - jajniki wędrują do macicy, no i tam są zapładniane (albo i nie) no i niezależnie od tego czy jajnik jest zapłodniony czy nie tworzy się na nim skorupka no i wylatuje z kurki jajeczko ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Konto usunięte
|
a co do diety wegan - myślę że jest nienormalna. nie chcę nikogo obrażać, jeśli trafi się jakiś weganin, ale co tak właściwie przynosi niejedzenie jajek, czy serów, oprócz wycieńczenia organizmu (przy ostrej wegańskiej diecie na dłuższą metę, szczególnie u dzieci i nastolatków)? no nic. ani dla zwierząt ani dla ludzi nie ma żadnych korzyści. jak kura zniesie nizapłodnione jajka, to co można z nimi zrobić? albo co zrobić z krową, która jest niewydojona i ryczy z bólu (wymion, jak są przepełnione)? nie wiem skąd wogóle wziął się pomysł na taką dietę:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:46.