![]() |
#391 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;5982395]wiesz, jak ja bym chciała zrobic, to bym wzieła i kupiła zwykle placki ziemniaczane (albo zrobiła
![]() ale to takie danie instant, może ktoś doradzi jak samemu zrobic ![]() e. :P zrobienie placków to banał, tylko ten sos.. chciałabym sama stworzyć coś dobrego ![]()
"The sun sets in the west Representing a new dawn Continue do your best and life goes on and on." G. licencjuszka resocjalizacji. przyszła pani mgr, psychoterapeutka i dancehall queen ![]() bo miłość jest silniejsza niż śmierć. http://www.nowakadriana.blog.int eria.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Konto usunięte
|
to ja jeszcze poszukam przepisów na lecho
![]() może sama niedługo zrobię taką pychotkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
Raczkowanie
|
Kuskus na ostro. (dla jednej osoby)
1. Większa połowa szklanki kuskus. 2. Jedna parówka sojowa (najlepiej wędzona) 3. 2 łyżeczki śmietany 12%/18% 4. 1/2 średniej cebuli 5. Jeden ząbek czosnku 6. Świeży koperek 7. Oliwa z oliwek/olej 8. Pieprz cayenne, sos sojowy. Kaszkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania (zazwyczaj zalewamy wrzątkiem z cm nad poziom kaszki i czekamy aż nasiąknie). Pokrojoną parówkę podsmażamy na tłuszczu(nie wielkiej ilości) razem z cebulką. Przyprawiamy to pieprzem i polewamy dwiema łyżkami sosu sojowego (pamiętając ze on już jest słony więc o soli możemy zapomnieć). Dodajemy teraz do tego śmietanę oraz starty lub wyciśnięty czosnek oraz świeży koperek. Mieszamy aż uzyskamy dość jednolity sos. Wrzucamy do tego kuskus i mieszamy. Gotowe. Smacznego. P.S. Jeśli ktoś woli łagodniejsze dania to polecam wędzoną parówkę zamienić na classic i dodać zwykły pieprz.
W ciągu życia człowiek zjada przeciętnie około 5 krów, 20 świń, 29 owiec, 760 kurczaków, 46 indyków, 18 kaczek,7 królików i około 1000 ryb. "I like work. It fascinates me. I can sit and look at it for hours " |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Raczkowanie
|
Kotlety z ciecierzycy.
Ja lubię je jeść z sosem chili słodko kwaśnym. Ale praktycznie każdy sos będzie pasował. Podajemy je z bułką, ryżem lub tym na co mamy ochotę.
W ciągu życia człowiek zjada przeciętnie około 5 krów, 20 świń, 29 owiec, 760 kurczaków, 46 indyków, 18 kaczek,7 królików i około 1000 ryb. "I like work. It fascinates me. I can sit and look at it for hours " |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Konto usunięte
|
jutro próbuję z kuskus
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Zakorzenienie
|
Ja ostatnimi czasy zajadam się falafelami z TŻ
![]() pycha |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#398 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ech wlasnie , kom mi wcial zakladki, a tam mialem stronke , jak zdrowo wyzywic sie za 5 zl dziennie ( dzieki djecie opartej na wegetarianizmie), moze ja znajde to zlinkuje. i jest wiecej na http://pesto.art.pl/ DIETA PIĘCIOZŁOTOWA Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania CO MOŻNA ZJEŚĆ ZA 5 ZŁOTYCH? Właściwie mało jest potraw niedostępnych w diecie pięciozłotowej, ale niektóre wymagają bardzo radykalnego podejścia do kuchni, maksymalne oszczędzanie oznacza na przykład, że samemu robi się jogurt, ser, i piecze chleb. Zdaję sobie sprawę, że nie dla wszystkich są to realne zajęcia, dlatego wymienię tu przykłady kilku potraw naprawdę łatwych, szybkich i bardzo tanich. W kategorii najtańszych dań mieszczą się wszelkie placki i naleśniki smażone na patelni. Rekordowo tanie są placki ziemniaczane, które składają się z tego co najtańsze - utartych ziemniaków i cebuli, smażymy je na oleju i podajemy ze śmietaną i cukrem - obiad dla 4 osób za 2 złote. Podobnie proste i tanie, ale za to znacznie zdrowsze są wszystkie zupy, nie wymagają prawie żadnych umiejętności kulinarnych, po prostu składniki myjemy, obieramy, wrzucamy do garnka i po pewnym czasie gotowe. Dysponując kwotą 2-3 złote możemy spokojnie ugotować pyszną zupę dla 4 - 6 osób. Niemożliwe? Mam policzyć? Proszę bardzo: zupa cebulowa to 4 cebule = 1 zł, 100 gramów żółtego sera = 1,5 zł, 1 łyżka mąki + kilka kromek bułki + sól + pieprz = 50 groszy, razem 3 złote, ale sporo tu się da jeszcze przyoszczędzić. Albo zupa warzywna z cukinią w sezonie letnim (kiedy to cukinia kosztuje 1 złoty za kilogram): 1 cukinia = 1 zł, 3 ziemniaki = 40 groszy, 1 młoda marchewka = 10 groszy, 1 cebula = 20 groszy, 2 łyżki masła, 6 łyżek śmietany, zioła = 80 groszy, razem 2,5 złotego, ale to naprawdę bardzo dużo zupy, z 8 talerzy. Polecam także sałatki i surówki, mamy tu do dyspozycji nieskończoną ilość wariacji, zazwyczaj bardzo tanich, szybkich i prostych w obsłudze. W niskobudżetowej kuchni jest również miejsce na potrawy bardziej wyszukane, na przykład francuska tarta z porami będzie nas kosztować 5 złotych (4 duże porcje). Ciasto szybko zagniatamy z masła, mąki i wody (1 zł), układamy w tartownicy i odstawiamy do lodówki. Na farsz: mieszamy 2 jajka, pół opakowania śmietany i 100 gramów tartego sera żółtego, trochę mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa (2,5 zł). Pora dusimy chwilę na patelni z dodatkiem cebuli (1,5 zł), układamy na zimne ciasto i zalewamy jajkami ze śmietaną, pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Tarta jest doskonała zarówno na gorąco, jak i następnego dnia na zimno Edytowane przez abram6 Czas edycji: 2007-12-11 o 02:14 Powód: szybko znalazlem cytat |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Do poczytania http://zb.eco.pl/zb/45/piatek.htm |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#401 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ost wymysliłam tzn tak mi sie zdaje bo nigdzie nie wyszukalam tego przepisu kotlety sojowe ala mielone heh widze ze wyzej sa podobne z ciecierzycy Tak wiec gotuje pol woreczka soi ,pozniej ugniatam to przyrzadem do ugniatania ziemniakow ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#402 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() jeszcze te jego idiotyczne teksty: jeśli nie chcesz patrzec na śmierc zwierząt to nie patrz - są ludzie, którzy zabiją te zwierzęta dla ciebie. no nie wiem czy to był tekst motywujący do wszystkożerstwa czy wegetarianizmu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Zakorzenienie
|
a tak w ogole to jakie potrawy macie w planach na świeta?tym bardziej,ze nie jecie ryb a wiadomo świeta to glownie mieso i karpiki ,śledziki
Jak zwykle przed Świętami już szukam inspiracji ,bo zalezy mi zeby jednak sie najeśc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tym roku na 1 dzien swiat gdy wszyscy beda jesc obiad ja zrobię nam falafela pewnie Aha no i jeszcze oczywiście bigos z grzybami. Pycha rzeczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z siostrą zwykle jem sałatki, wege gołąbki, paszteciki, barszcz z uszkami, wielką ilość ciast ![]() tym roku na 1 dzien swiat gdy wszyscy beda jesc obiad ja zrobię nam falafela pewnie Aha no i jeszcze oczywiście bigos z grzybami. Pycha rzeczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Rozeznanie
|
Ooo to wątek dla mnie bo jestem wegetarianką
![]() strasznie się cieszę że ktoś go założył ![]() Hmm... święta u nas są baardzo tradycyjne jeśli chodzi o moją rodzinę dlatego ja jako jedyna vege z całej rodziny gotuje sobie sama ![]() ![]() ![]() Są więc sałatki różniaste , często jest pana cotta itd. absolutnie zaś uwielbiam kompot z suszonych owoców ale jest tak słodki że najczęściej po jednym łyku jestem zwalona z nóg i nie mogę więcej ![]() straszniaście uwielbiam piec pierniczki ![]() z vege dań polecam rybę po grecku bez ryby (kotleciki sojowe jako zamiennik), kapelusiki pieczarek, kotleciki grzybowe, borowiki w czosnku, sałatki owocowe, szaszłyki z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i papryką i wszystko na co macie ochotę i jest wegetariańskie ![]()
![]() |
#408 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I proszę więcej pomysłów ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#410 |
Konto usunięte
|
oj, a ju tu widzę świąteczne zawirowanie
![]() ![]() ja sama nie wiem co będę jesc na święta ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Zakorzenienie
|
Ja jadłam na święta pierogi, pierogi i pierogi
![]() ![]()
![]() |
#412 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Konto usunięte
|
no nie sądzę - wiesz co mój "kochany tatuś" mówi? że rybę trzeba porządnie w głowę walnąc, żeby później jej nie męczyc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#414 |
BAN stały
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6015822]no nie sądzę - wiesz co mój "kochany tatuś" mówi? że rybę trzeba porządnie w głowę walnąc, żeby później jej nie męczyc
![]() No chyba, ze tak.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Zakorzenienie
|
na święta to tylko pierogi, ewentualnie kluski z makiem
![]() ![]()
![]() |
#416 |
Konto usunięte
|
ja też.
i może się powtarzam ale mnie strasznie wnerwia jak ktoś na upartego powtarza że ryba to nie mięso ![]() nie wiem czy to tutaj pisałam, ale ja dziele jedzenie na 4 podstawowe grupy: 1. mięso (te robione z zwierząt - oczywiście tego nie jem) 2. nabiał (robione z mleka, jajek... i to jajka jem tylko te, które mają pierwszą oznakowaną cyferkę 2, 1, 0. może nie njtaniej, ale zwierząt nie dręczę) 3. warzywa. 4. chemia (wszelkie lizaki, cukierki...) i moje pytanie: gdzie tu się mieści ryba ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Przyczajenie
|
Dzien dobry !
Witam wszystkich ![]() ![]() ![]() Ps. Odnosnie dzisiejszego obiadku jaki zrobie ![]() Indyjskie kitri warzywne + czapaty z suróweczką. Anka |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witamy na forum ![]() dziewczyny, czy strona www.puszkkka.pl juz nie istnieje? ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.