|
|
#271 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kilka pytań dotyczących wyginania drutu-Wire Wrapping
srebro 999 jest miekkie
nawet bardzo do wire wrappingu idealane
|
|
|
|
|
#272 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#273 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Technika wire-wrapping :)
Witam
![]() Mam pytanie odnośnie drutów. Chcę rozpocząć tworzenie biżuterii techniką wire-wrapping i mam problem z zamówieniem akcesoriów do niej. Zamawiam materiały na jednej ze stron i podzielone są posrebrzane druty na miękkie i twarde. Które lepiej się sprawdzą? Z góry dziękuję za odpowiedż Pozdrawiam |
|
|
|
|
#274 |
|
Wtajemniczenie
|
kazdy inaczej rozumie drut twardy - czy jest on twardy tak jak pamieciowy czy twrdy jak zwyczajny miedziany posrebrzak? Najlepiej kup posrebrzane twarde do bazy i miekkie posrebrzane do owijania. Z tym ze do bazy uwyzaj drutow o grubosci od 0,6 wzwyz, a do owijania od 0,4 w dol
Edytowane przez Sweet_nuka Czas edycji: 2008-12-30 o 15:52 |
|
|
|
|
#275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam się ze Sweet
|
|
|
|
|
|
#276 |
|
Rozeznanie
|
moje zdanie jest takie same
zreszta jak juz zamówisz to sama zobaczysz jak sie sprawdza, niektore wrapowiczki lubia twardsze druty cienkie inne mieciutkie (ja!! podgrzewam soebie palnikiem zeby byl miekki jak sznureczek)
|
|
|
|
|
#277 |
|
Raczkowanie
|
Tak się zastanawiam. Piszecie że najpierw robicie kształt bazy a potem ją obwijacie. Bardzo mi to nie wychodzi, zwłaszcza w miejscach trudno dostępnych krzywi mi się drucik. Obwijacie długim kawałkiem cienkiego drucika czy krótkim i łączycie kilka?? Dam zdjęcie dla przykładu wg mnie trudno dostępnego miejsca do obwijania(mam na myśli ślimaczek 2 rzędy na raz).
Na zdjęciu widać że należy ono do mgypsy
|
|
#278 |
|
Wtajemniczenie
|
ja wpycham. Ale moze na sam poczatek nei bierz ta kzaawansowanych form i laczen
|
|
|
|
|
#279 |
|
Zakorzenienie
|
To jeszcze tutaj dam
![]() Może się przyda - tutek jak zrobić kolczyki techniką wire -wrapping autorstwa mojego ![]() Mam nadzieję,że jest czytelny bo zdjęć było spoooro i musiałam coś wybrać i mam nadzieję,że to się trzyma kupy :P Kamyczki już mocuję zupełnie osobno a bazy wytapiam, no ale słyszałam dziś,że jest to uniwersalny i przynajmniej można zobaczyć jak się do tego zabrać. Dla Was Kobietki I Panowie Po roku jest
Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2009-01-05 o 19:44 |
|
|
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
Ale telepatia, właśnie zaczełam robić bardzo podobne kolczyki tyle, że bez tych kuleczek na dole
![]() Przyda się ten tutek, napewno
|
|
|
|
|
#281 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja sie ciesze ze w koncu zobaczylam twoje dłonie
tak z bliska, przy pracy
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#282 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, jak to się zawsze człowiek może czegoś nowego nauczyć. Powiem Ci że robisz takie kolczyki zupełnie inaczej niż ja i widzę wiele udogodnień i przemyślanych ruchów - np. żeby zaczynać owijać od centralnego elementu zostawiając taka samą długość cienkiego drutu z obu stron a nie od początku jak ja ;P Loopy też robię na początku. Ogólnie fajnie jak ktoś dobry w swoim fachu pokaże co nieco ze swojego warsztatu.
Świetny tutorial. Gratuluję bo wykonałaś masę roboty i w takich jednych kolczykach pokazałaś dużo fajnych rzeczy.
|
|
#283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki Miło mi.Ale mocowanie kropelki jest paskudne :P Teraz przyczepiam ją zupełnie oddzielnie, jak już wszystko inne zrobię na oddzielnym drucie ![]() Tak myślałam,że każdy robi to inaczej, no ale może coś komuś się przyda
|
|
|
|
|
|
#284 |
|
Wtajemniczenie
|
tez doczepiam oddzielnie na podonej zasadzie jak laczenie 2 juz owinietych elementow, tak jest latwiej
|
|
|
|
|
#285 |
|
Zakorzenienie
|
Bo ja w zasadzie wystrzegam sie jak ognia porcjowania drutu. Więc jeśli się tylko da to u mnie będzie wszystko jednym kawałkiem drutu owinięte - boję się że gdyby było wiecej to by było widać i martwię się że nie bedzie tak pancernie trwałe jak w przypadku tylko jednego kawałka
|
|
#286 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Owijasz wszystko jednym kawałkiem drutu. Tyle,że kropelkę na oddzielnym drucie. Robisz "pętelkę" naokoło bazy i końcówki zawijasz koło kropelki :P zamotane - zobacz na te moje kolczyki - tu widać to mocowanie kropli, powinnaś złapać o co chodzi
|
|
|
|
|
|
#288 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, wiem
i chyba też zacznę tak robić. Tylko ja owijam 0.25 i pewnie i tak musiałabym kilka razy przeciągnąć drut przez kropelkę, bo na jednym bałabym że może się urwać.
|
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
0,25 mi się nigdy nie rwie, zybem nie wiem co. A 0,4 pr.999 wystarczy dobrze zgiąć i odgiąć i już połamany... Wolę cienki
|
|
|
|
|
#290 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#291 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie z Kadoro. Do tego 0,4 nie mam cierpliwości, a 0,25 się trzyma
|
|
|
|
|
#292 |
|
Rozeznanie
|
I ja Moniczko muszę pochwalić Twojego Tutka jest naprawdę świetny
|
|
|
|
|
#293 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#294 |
|
Zadomowienie
|
Witam! Muszę przyznać, że po obejrzeniu Waszych prac zżółkłam z zazdrości! Ale znalazłam to, nad czym wiele dumałam... W pewnym momencie nabrałam przekonania ,że to świstak zawija te sreberka! Szacunek dla Moniki, dzięki za Twego Tutka, dzięki niemu doznałam iluminacji! Tyle teorii, teraz trzeba wypraktykować! Dziękuję !
|
|
|
|
|
#295 |
|
Zadomowienie
|
pozdrawiam Panią od tutka - jest zajerombisty
|
|
#296 |
|
Zadomowienie
|
ja sie ciesze ze w ogole powstal taki watek, bo w koncu pozwolil mi sie przemoc i zabrac za owijanie
![]() kolczykow z tutorialu co prawda jeszcze nie zrobilam, ale planuje ![]() na razie efekt jest taki, ze jego przestudiowanie uswiadomilo mi, ze nie taki diabel straszny jak go maluja i zabralam sie za drut po pierwszym owijaniu mam ochote na wiecej i wiecej |
|
|
|
|
#297 |
|
Raczkowanie
|
hmmm... zauroczyłam się waszymi pracami i zamowiła srebrne druty i prawdopodobnie od pon. będe owjała
|
|
|
|
|
#298 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie dziewczyny!
Wielkie dzięki Moniko za wspaniały tutoriał! Miło, że zechciałaś podzielić się doświadczeniem ![]() Mam pytanie do Was wire wrappowiczki A mianowicie jak dołączacie ten cieniutki drucik, którym oplata się bazę (jeśli urwie się, bądź skończy przedwcześnie) tak by nie było widać łączenia?? I czy możecie jeszcze podpowiedzieć jakiej próby srebro (925, 930, 999) do czego użyć (chodzi oczywiście o owijanie )?... pytam, bo widziałam, ze używane są różne w jednym projekcie i nie mam pojęcia jakie to ma znaczenie.... oprócz tego że pewnie coś to ułatwia .Jeżeli zechcecie podzielić się swoją wiedzą będę bardzo wdzięczna
|
|
|
|
|
#299 |
|
Zakorzenienie
|
Czym wyższa próba, tym drut jest bardziej miękki, a czym bardziej miękki, tym łatwiej owijać.
|
|
|
|
|
#300 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję Smeszko250
![]() Wnioskuję, iż właśnie 999 najlepiej użyć właśnie do owijania A czy to też znaczy, że czym wyższa próba tym drut bardziej plastyczny... w sensie, że mniej kruchy?? No i jak chować te łączenia??A jakby potraktować taki cieniutki drucik 0,25/0,30 delikatnie palnikiem, by oczywiście go nie przegrzać czy stopić? też zrobiłby się miękki.... czy to już nie to?? hmmmm... Przepraszam jeśli któraś wizażanka już o to pytała ale przeszukałam sporo wątków i jakoś nie trafiłam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.

nawet bardzo

zgadzam się ze Sweet 

i chyba też zacznę tak robić. Tylko ja owijam 0.25 i pewnie i tak musiałabym kilka razy przeciągnąć drut przez kropelkę, bo na jednym bałabym że może się urwać.