|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3361 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Anecko, L_V ma rację - gotowanie to najgorszy z możliwych pomysłów, już lepiej zrobić zwykły napar, tzn. zalać zioła wrzątkiem i poczekać 15-20 minut. Oczywiście nie wszystkie składniki da się ocalić, ale zawsze to coś... Można też robić napar na zimno - zalać zioła wodą destylowaną albo źródlaną w porcelanowym naczyniu i odstawić na kilka dni. Chomik opisywała też kiedyś proces domowej destylacji: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...71&postcount=5
Ten ostatni jest najefektywniejszą metodą pozyskiwania cennych składników roślin w roztworze wodnym - otrzymujesz destylat, który w handlu funkcjonuje pod nazwą hydrolatu czy wody kwiatowej. Oczywiście jeśli się zważy, jak trudno jest dostać niepryskane zioła i ile trzeba się namęczyć, żeby wydestylować trochę hydrolatu, to faktycznie najprościej jest... kupić gotowy. EDIT: Po przeczytaniu Twojego ostatniego posta nie bardzo wiem, o co pytasz - czy chodzi Ci o to, jakie zioła/składniki mgiełek będą dla Ciebie dobre???? Bo to, że można się pryskać mineralką (bąbelki CO2 ulotnią się w try miga), rozumiem, że już wiesz. Jeśli problem jest taki, że nie umiesz rozsztrzygnąć, czy rumianek, czy róża, czy coś innego, napisz, jaką masz cerę i czego oczekujesz, a odpowiednie ziółko się znajdzie. Aha, prostę mgiełkę możesz też zrobić, dodając do wody kilka kropli olejku eterycznego - olejek się nie rozpuści, więc trzeba wstrząsać przed użyciem, ale można się tym spokojnie pryskać. Tylko omijaj oczy i nie przesadź z olejkiem (dozowanie jest na buteleczce) - 5 kropelek na 10 ml to absolutny maks! |
![]() ![]() |
![]() |
#3362 |
Zakorzenienie
|
Ooo wlasnie o to mi chodzilo
![]() ![]() Cerę mam tłustą po leczeniu Tetracykliną, ale dalej wyskakuja mi pryszcze, ale DUZO mniejsze. Cere mam szara i odwodnioną. Nie wiem jak to napisac jest tlusta ale sucha :| Jadlam Capivit Hydro Control i nic nie dal. Kremy mnie wszelkie zapychaja. Po za tym skora jest wrazliwa na kosmetyki takie sklepowe typu garniery, clerasil, loreal. Ogolnie chodzi mi o jakis domowy sposob ma odswiezanie buzi. Kiedys czytalam o wodach termalnych ze pryska sie buzie itd. ale myslalam o czyms domowym ![]() No i skoro mozna przecierac twarz rumiankiem to pewnie mozna sobie czasami psiknac po licu? Niedawno nawet przemywalam buzie bratkiem - CUDO, wiec moze psikac sobie czasami aerozolem bratkowym? ![]() edit: szugrabejb, no wlasnie o to mi chodzilo ![]() ![]()
#3363 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Na tłustą cerę z wypryskami dobry jest też nagietek, pokrzywa i skrzyp, a także tymianek, rozmaryn i lawenda. Co do suchości cery - polecam wątek: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=183599 W skrócie - uspokajać cerę, nawilżać, nie używać kosmetyków przeciwtrądzikowych. Jeśli zapychają Cię kremy, możesz nawilżać się olejami - poczytaj trochę o nich np. na Mazidłach. Olej jojoba czy konopny raczej krzywdy Ci nie zrobi, a może naprawdę wspomóc leczenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3364 |
Zakorzenienie
|
Dzieki
![]() ![]() Napisze tez ze tylko raz kupilam sobie krem przeciwtradzikowy i od tamtego czasu w ogole nie kupowalam kremow ani kosmetykow p/tradzikowych, bo dla mnie to chyba tylko taki chwyt marketingowy i ladna nazwa.. Jestem za naturalnymi rzeczami ![]()
#3365 |
Wtajemniczenie
|
Anecko, nie chcę się wtrącać i offtopować, więc napiszę tu krótko, a jeśli zechcesz temat kontynuować, przeniesiemy się gdzie indziej: obejrzałam Twoje zdjęcia i obawiam się, że "naturalne rzeczy" Ci nie wystarczą. Sama jestem zwolenniczką naturalnych kosmetyków i w zasadzie tylko takie stosuję, ale jeśli chcesz zawalczyć z takimi przebarwieniami, powinnaś poprosić o pomoc dermatologa. Mam nadzieję, że już to zrobiłaś. Nie usuniesz ich raczej bez silnych kwasów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3366 |
Zadomowienie
|
Dzięki Dziewczyny za kremowe gratulacje, ale chyba nic z tego nie będzie - zapach cantelli mnie tak odrzuca, że szok :P Dla mnie to to pachnie siuśkami
![]() ![]() ![]() EDIT: Jeszcze co do naparów ziołowych, to jakiś czas temu pokończyły mi się hydrolaty i zanim przyszły kolejne radziłam sobie właśnie przemywając twarz naparem z płatków róży kupionych w herbaciarni ![]() ![]() ![]() ![]()
#3367 |
Wtajemniczenie
|
Confused, nie poddawaj się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3368 |
Zakorzenienie
|
Nie chce usuwac przebarwien
![]() ![]() Co do przebarwien to napisze tylko ze nic mi do tej pory nie pomoglo a kwasow nie moge uzywac, chyba ze cos jak A.D., ktory uzywalam i mi troche slady zbledly, ale mi one naprawde nie przeszkadzaja ![]() edit: confused girl, po ile są platki rozy w sklepie? Bo troche daleko mam do Herbapolu zeby sprawdzic. Mozna w ogole w Herbapolu kupic tez inne platki czy cos? Tak jak wczesniej wspominalyscie o nagietku itp?
#3369 |
Zadomowienie
|
Na cantelli i kasztanowcu mi bardzo zależało ze względu na naczynka - a cóż poradzę na to, że to chyba dwa najbardziej śmierdolące ekstrakty :P Zastanawiam się teraz tylko czy skoro nie mogę znieść tego smrodku, to czy jest sens bawić się w kremy :| Przecież nie zrobię mazidła na bazie tylko hydrolatu i olejów :| Z witamin niacynamid odpada, bo też może pogorszyć stan naczynek, witamina E mnie zapycha, a z C to wiadomo jak jest ciężko
![]() Anecka - kuowałam 21 zł za 100 gram, z tym, że one sa tak leciutkie, że był problem, żeby do takiej standardowej wielkości torebeczki nasypać obowiązkowe 30g :P Ja kupowałam tutaj tylko, że w realu, bom z wrocławia ![]() http://www.herbatakawa.pl/go/_info/?id=444 EDIT: swego czasu Niezamienna podała mi adres sklepu internetowego: http://www.darynatury.pl/darysklep/sklep.php?m=3&pg=36 Może warto by było tam złożyc zamówienie, bo mają ekologiczne ziółka ![]() A co do herbapolu, to z tego co kojarzę, to mają takie rożne suszki.
#3370 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Confused, kasztanowca to chyba da się zabić jakimś olejkiem eterycznym, co? Miałam próbkę i nawet było ok - choć ja z tych bardziej niewrażliwych jestem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3371 |
Zadomowienie
|
No kasztanowiec da sie zabić smrodem cantelli
![]() ![]() ![]() ![]()
#3372 | ||
Raczkowanie
|
[1=2669e8355eb3c825d646af3 006bad4f030519c0e_5f0ce77 23456d;8964545]A ja jestem zadurzona w moich dwóch olejkach i maceracie z alg. Mam olej z komosy i olej z bawełny. Tylko muszę sobie coś kupić do demakijażu oczu (jest tłusty
![]() ![]() Dla zaciekawionych - to ja werka jak by co. ![]() Werko (kobieta zmienną jest? ![]() ![]() Cytat:
Woda albo hydrolat - nie wiem, jak zwykła mineralka się sprawdzi, bo ma skład minerałów dopasowany nie do skóry, a do przewodu pokarmowego. Może okazać się zbyt kwasowa lub zasadowa, to by trzeba było sprawdzić papierkiem lakmusowym. Polecałabym raczej hydrolat - masz pełen wybór, od lekko ściągających, dla tłustych cer trądzikowych po łągodzące, nawilżające. Radziłabym Ci łagodny hydrolat rumiankowy lub z zielonej herbaty - doskonale nadadzą się do przywracania skórze równowagi. Uwaga - wody czy hydrolatu czy naparu, wszystko jedno, nie wolno zostawić na skórze, bo parując zwiększy tylko suchość skóry. Wilgotną buzię należy szybko osuszyć jednorazowym ręcznikiem albo - to dużo lepsze rozwiązanie - wmasować kroplę oleju (najlpiej z dodatkiem olejku et.). Myślę, że z róży albo z orzecha włoskiego. Lub chudszy - konopny czy czarna porzeczka. To baza, która wystarczy, z czasem można dodawać kolejne substancje, jakiś antyoksydant, witamina, środek przeciwtrądzikowy - nie wychodzi drogo, jeśli nie będziesz tak ja my testować wszystkich hydrolatów i wszystkich olei ![]() Kolejna rzecz - dobierz sobie filtr, a potem weź od dermatologa receptę na zorac lub retin A. Dlaczego nie możesz używać kwasów ? Jesli z powodu naczynek, to wypróbuj kwasy PHA. NIe są tanie, ale i tak tańsze niż w gotowcach Neostraty. Reasumując: - zorac lub retin A - skraca czas życia wyprysków, zapobiega powstawaniu kolejnych, reguluje proces keratynizacji naskórka, a na dłuższą metę ujędrnia skórę oraz przywraca cerze równowagę (ja mam doskonale nawilżoną skórę, która prawie się nie przetłuszcza) - kwasy - lekko złuszczają naskórek nie dopuszczając do nieprawidłowej keratynizacji (jej skutek doskonale ilustruje zdjęcie w Twoim podpisie) - filtr - konieczny przy retinoidach i kwasach, opóźnia starzenie (=fotostarzenie wywołane UVA) To podstawa, reszta to dodatki pozwalające regulować nawilżenie i natłuszczenie skóry oraz zwalczać atakujące ją wolne rodniki. Capivit hydro control to olej z ogórecznika - mnie ten olej wyjątkowo skutecznie zapychał, z powodu wysokiej zaw. kwasu oleinowego. Cytat:
![]() Zamierzam wrócić do centelli (pachnącej, powiedzmy to delikatnie, rybą w ziołach) i paru innych śmierdzideł, więc będę eksperymentowała z olejkami. Zresztą ja ich daję 3%, połączonych nie tylko pod względem skuteczności, ale i kompozycji (nuta głowy, serca i bazy), więc innych zapachów nie czuć. Tzn czuć, ale przez chwilę - najpierw nakładam serum wodne, a potem idzie olejek i nie czuć już nic poza nim ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3373 |
Raczkowanie
|
a propos wód mineralnych i różnych pH: http://www.wodyswiata.pl/produkty.htm
Pal licho różnice w pH - spójrzcie na flaszki. Az żałuję, że wody Voss nie ma w mniejszych pojemnościach, bo dopiero by się moje hydrolaty elegancko prezentowały ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3374 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3375 |
Wtajemniczenie
|
Anecko, zapraszam tu:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=189315 albo tu (podawałam już chyba ten link): http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=183599 Oczywiście z olejowego nie wyganiam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3376 |
Rozeznanie
|
jak popatrzylam sobie na zdjecia anecki, to przypominaja mi one poniekad moja twarz. od 2 tyg. stosuje effaclar k i rowniez z tej serii preparat punktowy. i mam wraznie, ze te srodki dzialaja. tzn. nie wszystko znika z dnia na dzien. ale w tym wypadku jakakolwiek poprawa jest miele widziana.
u mnie wysyp pojawil sie nagle, moze zostal wywolany stresem. zalamywalam sie patrzac w lustro, wrecz plakalam. teraz staram sie wmawiac sobie, ze bedzie dobrze, no i bedzie.-) a jak sie sytuacja troche unormuje, wprowadze oleje i inne rzeczy. przepraszam, ze od rzeczy. ale moze to taka mala sugestja dla anecki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3377 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzieki ![]()
![]() |
#3378 |
Zadomowienie
|
i znów wybiję dziewczęta z rytmu. mam bowiem pytanko;D czy któraś z was stosowała Glinkę Ghassoul ?
opis produktu: ( wg Ecospa) Glinka Ghassoul znana jest również pod nazwą Rassoul lub Rhassoul. W bezpośrednim tłumaczeniu z arabskiego znaczy: “ta która czyści”. W tradycji beduińskiej stosowana była do czyszczenia włosów, twarzy i ciała. Współcześnie stosowana jest w zabiegach spa w eksklusywnych ośrodkach na całym świecie, w kosmetyce, dermatologii oraz farmakologii. Glinka Ghassoul (Rassoul lub Rhassoul) występuje tylko w jednym miejscu na świecie w paśmie gór Atlas w północno-zachodniej części Maroko, w rejonie miasta Fez. Wydobywana jest ręcznie w podziemnej kopalni. Glinka Ghassoul w naszej ofercie posiada francuski certyfikat ECOCERT, jest w 100% ekologiczna. Skład i zastosowanie Skład glinki to 55-65% krzemionka (SiO2), <21% magnez (MgO), <5% Aluminium (Al203) oraz Soda, Potas, Tytan. Ph glinki waha się w granicach 6.0 – 9.0 w temperaturze 20°C. Po wymieszaniu z wodą glinka tworzy kleistą masę, bardzo lekko pieniącą się. Posiada właściwości myjące i absorbujące. Glinka Ghassoul (Rassoul lub Rhassoul) znalazła szereg zastosowań. W czystej formie po wymieszaniu z wodą stosowana jest do maseczek na twarz, okładów na ciało i włosy. W kosmetyce używana jest jako składnik szamponów, mydeł, żeli pod prysznic. Ceniona jest również przez dermatologów w walce z trądzikiem za właściwości oczyszczające w szczególności usuwa nadwyżki sebum z porów i ich okolic. Skuteczność Na podstawie przeprowadzonych w amerykańskich laboratoriach badań stwierdzono, że zaaplikowanie glinki na ciało daje następujące efekty:
![]() |
#3379 |
Zadomowienie
|
Śpieszę donieść, że jednak udało mi się zabić smród cantelli... GERANIUM
![]() ![]() Zachęcona tym niemałym ![]() ![]() Wstępny plan jest taki: oleje: róża granat malina hydrolat: róża subst. aktywne: niacynamid aloes Q10 cantella żeń-szeń I teraz pytanie do Was, moich guru kosmetyków robionych w domowym zaciszu ![]() Czy coś z tego będzie? Czy poszczególne substancje aktywne nie pogryzą się ze sobą?
![]() |
#3380 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a tak na poważnie: strasznie dużo tego na raz, same mocne rzeczy, nie boisz się że mamę coś może podrażnić? ja do olejów dodałabym jakiś obojętny, jojobę np i wybrała dwa czynne, granat + róża albo granat + malina; niacynamid i aloes w duecie są w porządku a do nich któryś z pozostałych extraktów to takie moje małe przemyślenia a wzięły się stąd, że sama zrobiłam sobie taki hardcorowy olejek p/zmarszczkowo-ujędrniający i nie byłam w stanie go zużyć, potem przerobiłam go na krem, jest lepiej ale nadal zbyt dużo dobrodziejstwa naraz ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3381 |
Zadomowienie
|
Racja. Dzięki za opinię
![]() ![]() Czyli zostawiłabym to tak: hydrolat -> róża oleje -> róża+jojoba+granat subst. akt. -> niacynamid+cantella+żen-szeń Kolor wyjdzie pewnie tak ciemny jak w moim kremie, ale to akurat nie będzie problem ![]() ![]()
#3382 |
Wtajemniczenie
|
Confused, to jednak zostajesz przy centelli i żeń-szeniu? A aloes?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3383 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3384 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
już mam mętlik w głowie ![]() ![]() Na żeń-szeniu i cantelli mi zależy, bo się naczytałam jakie to mają cudne właściwości przeciwzmarszczkowe ![]() ![]()
![]() |
#3385 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym robiła - wymiennie - krem aloesem, niacyniamidem i z centellą albo krem z tym samymi składnikami i z żeń-szeniem. W sumie żeń-szeń i centella w jednym kremie mogą dać szokujące efekty zapachowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3386 |
Zadomowienie
|
To chyba rzeczywiście tak zrobię
![]() ![]() Dzięki za pomoc ![]()
#3387 |
Wtajemniczenie
|
Juz wrocilam z Grecji, po 12 dniach w 40 stopniach mam sporo obserwacji na temat swojej niezwykle latwej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Poniewaz po powrocie czekala na mnie paczka z ZSK, od razu ukrecilam sobie kremik na dzien z filtrem (ten z Tego Sun i Tego Care). Jest bardzo lekki, na mnie wchlania sie do matu (20% olejow - malina, pachnotka, truskawka, granat). Nawet zastanawiam sie, czy nie mozna by jeszcze zwiekszyc w nim fazy olejowej ![]() ![]() ![]() Bo te normalne filtry odstawiam definitywnie, moze wroce do nich po 40 (mojej mamie dopiero w tym wieku cera zmienila sie z bardzo tlustej, tradzikowej na sucha). Bede tylko w zwiazku z tym musiala zrezygnowac z retinoidow i kwasow AHA (bo przy PHA czytalam, ze nie trzeba stosowac wysokiej ochrony) ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3388 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() ![]() przez dwa tygodnie pobytu nad morzem maziałam się na zmianę olejkiem LEMON z BU i moją mieszanką róża+arnika+jojoba - i jestem zachwycona ![]() ![]() a mam takie pytanie: jeśli ukręcę sobie serum nocne z centellą i lipoderminą takie jak TU to czy póżniej na to mogę położyć jakąś mieszankę olejową?? czy to już za dużo będzie?
#3389 |
Zadomowienie
|
rocki - zazdroszczę wypoczynku w Grecji
![]() ![]() Ella - osobiście bym spokojnie nałożyła na serum jeszcze jakiś olej na takiej zasadzie jak wysmarowuje się mokre ciało oliwką - zatrzyma w niej wode, a może i substancje aktywne ![]() Gdzieś nawet raz czytałam, że po olejkowym serum dobrze jest jeszcze nałożyć na buzię krem, żeby właśnie "uwięził" ![]() ![]() ![]()
#3390 |
Wtajemniczenie
|
O, widzę, że Olejomaniaczki się schodzą/zjeżdżają
![]() ![]() Rocki, witaj w klubie nie-filtromaniaczek ![]() ![]() ![]() ![]() Ellu, witaj pourlopowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.