|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2911 |
Zadomowienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Oj tak, Niezamienna to nasz ukochany Królik
![]() Super, że już jest taman ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BU: olejek LEMON olej kokosowy (tu prośba do Wizażanek, tóre już go zamawiały z BU - czy jest w wygodniejszym opakowaniu niż ten z Mazideł?) taman Mazidła: algin aloes olejowy ekstrakt z rozmarynu ekstrakt ze skrzypu polnego hydrolat cytrynowy+geraniowy macerat brzozowy (ale jeszcze nie jestem pewna ![]() jojoba ZSK: o. malinowy o. rożany o. z ogorczenika o. z pestek dyni masło shea macerat z arniki (myślicie, że będzie rumień policzkowy?) witaminowe All-in-one ![]() Pewnie jeszcze życie (i mój budżet ![]() ![]()
#2912 |
Raczkowanie
|
a ja proszę o pomoc...
![]() mam zamiar złożyć zamówienie w mazidłach - i tak się zastanawiam, jak u Was wygląda układania listy zakupów oczywiście rozumiem, że często pewnie pod wpływem chwili itd. ![]() powiedzcie mi, jakie ilości podstawowych półproduktów macie na składzie/w zapasie? chodzi mi o to, ile np. emulgatora macie, ile emolienta? a może jest coś, co jest u Was ZAWSZE i czujecie niepokój, kiedy się kończy ![]() wiem, że to zależy od tego, ile się (i co) kręci; ja jestem fanką olejków myjących do twarzy, ale kręcę też do ciałą, tylko na bazie kupionych w eko-sklepach (jest jednak taniej); no i kręcę sera - z witaminą C oraz antyoksydacyjne; i na noc (jako nawilżanie) używam HA z kilkoma kroplami oleju (z porzeczki albo bawełny albo mieszm - pasują mi obydwa) i czy macie jakieś nr1 w każdej kategorii? i jeszcze jedno - chcę sobie zrobić lekkie mazidło do ciała - ale proste, bo jeszcze nie czuję się pewnie w produkcji, a przepisy są dość skomplikowane i sporo składników w nich... co robicie prostrego do ciała? nie mam wysuszonej skóry - nie muszę sie co wieczór maziać, ale czasem mam ochotę; może coś na bazie mleczka migdałowego, mocznika, jakiegoś oleju - nie wiem; poradźcie (mam do dyspozycji) och... mój portfel nie wytrzyma tego zamówienia ![]() (gdybym wiedziała, jak bardzo się uzależnię od tych mazideł, to na samym początku zrobiłabym a-kysz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2913 |
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny, a ja własnie wróciłam do Polski i się szykuję na atak na polskie sklepy mazidlane
![]() No i zamierzam sie dorwac do ogrodu i wymacerowac co się da ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2914 |
Raczkowanie
|
ja się olejuję wszędzie, zmywam olejem i smaruję olejem
![]() ![]() na stanie lubię mieć jakiś uniwersalny emulgator do kremów, obecnie bazuję na lecytynie hlb7 do ser i biobazie do balsamów - te ostatnie robię proste: masło karite, oleje, biobaza, hydrolat lub woda, często dodaję mocznik, ekstraktów raczej szkoda mi na ciało, bo trzeba by dużo tego sypnąć, dosmaczam olejkami eterycznymi i już |
![]() ![]() |
![]() |
#2915 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() czy dobrze pamiętam, że konserwowane są w mazidłach? i dlaczego się boisz - chodzi o samą obecność konserwantu, czy on Ci robi kuku? napisz, proszę, gdzie kupujesz hydrolaty pola_m - ja - odkąd się "wczytuję" - niestety, ale straciłam kompletnie poczucie rzeczywistych potrzeb - wydaje mi się, że potrzebuję wszystkiego! a myślałam, że jestem minimalistką... tak bardzo chciałabym nią być w kwestiach konsumpcyjnych ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od 2 tygodni moim jedynym kosmetykiem do twarzy jest właśnie olej z czarnej porzeczki, który wchłaniał się błyskawicznie, nawet nie mogłam wykonać masażu twarzy. Cera po porzeczce bardzo ładna, matowa,pory mocno domknięte. Jedynym minusem jest uciążliwy zapach, który długo się utrzymuje ![]() Testuję też orzecha włoskiego i tutaj już zapach jest przyjemnym typowo orzechowy ![]()
![]() |
#2917 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hehe, tak to bywa niestety, wizaż nie wplywa pozytywnie na konsumpcyjny minimalizm...chociaż pochwalę się że mimo sugestywnych opisów dziewczyn, w miarę dzielnie sie trzymam i moje zapasy są dooosyć skromne... ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2918 |
Zakorzenienie
|
BU:
olejek LEMON olej kokosowy (tu prośba do Wizażanek, tóre już go zamawiały z BU - czy jest w wygodniejszym opakowaniu niż ten z Mazideł?) taman ................. olej kokosowy jest zamknięty w takim plastikowym ,białym słoiczku jak zwykły krem,o ile w lodówce ma postac stałą,to poza nią jest płynny i troszkę mi powyciekał z opakowania w trakcie transportu paczki do mnie....ale pachnie BOSKO !
#2919 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zjadło mi poprzedni, długi post ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2920 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Więc - w skrócie - możesz pokombinować, bo z tego największa radość ![]() http://www.jaworek.net/kosmetyki/recepty_krem.php Mój strach przed konserwantami w hydrolatach wynika stąd, że mam uzasadnione obawy uczulenia na stosowany w większości mazidlanych hydrolatów konserwant Katon CG (Methylchloroisothiazolin one, Methylisothiazolinone): http://www.cosmeticsdatabase.com/ing...ngred06=703924 Ostatnio używam hydrolatu Naturado (kupiłam w biolanderze) i widzę ogromną różnicę na plus. Do tej pory używałam właśnie mazidlanych, ewentualne uczulenie nie objawiało się żadną pokrzywką, tylko po prostu cera źle wyglądała i pojawiały się krostki. Kilka razy dla testów prysnęłam się nerolką i pogorszenie cery było zauważalne. Tak więc zasadzam się na ekologiczne hydrolaty. Poza tym zrobiłam małe śledztwo i okazało się, że hydrolaty na BU - te konserwowane Katonem CG - mają go 100 razy mniej (0.0003% w porównaniu do mazidlanych 0.03%) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2921 |
Raczkowanie
|
Nowości - lipa i mięta:
http://www.biochemiaurody.com/index.html Uwielbiam zapach lipy... Ciekawe, czy ten jest taki, jak pamiętam... |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2922 |
Raczkowanie
|
olej tamanu i ekologiczne hydrolaty - wiem, gdzie będą nastepne zakupy
|
![]() ![]() |
![]() |
#2923 |
Rozeznanie
|
Hydrolat lipowy MUSZĘ mieć!!! Chyba szybko zrobię następne zakupy w BU
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2924 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2925 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2926 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Witam,
Ja też wkrótce planuję zakupy, choć lodówka i szafki pełne ![]() W Eco spa: olejki eteryczne: różany, z neroli W Mazidłach: obydwa rodzaje HA, hydrolaty: neroli, oczarowy (na razie moje 2 ulubione), cytrynowy, być moze cantella No i czekam na otwarcie nowego sklepiku Kesji - forumowiczki z LU. W tym sklepie mają być min. l-cysteina na porost/wzrost gęstych włosów (czyli to, co Maria lubi najbardziej ![]() ![]()
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
![]() ![]() |
![]() |
#2927 |
Zadomowienie
|
No to ładnie. To będzie test dla mojej silnej woli
![]() ![]() BTW: skoro hydrolaty są ekologiczne, to czy można na ich bazie robić serum z witaminą C???? Bo już mam dość tego metalicznego zapachu samego kwasu askorbinowego ![]() Niezamienna - mój post też wcięło, więc odpowiem CI tutaj ![]() ![]() ![]() A i jeszcze jedno kłeszczon ![]() Mario - orientujesz się może kiedy ten sklepik będzie otwarty? Jeszcze mam pytanie co do kwasu HA - czy ten małocząst. mogę dodać do już gotowego wielkocząst. z BU?
#2928 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to i ja spróbuję z innego źródła i zdam relację i dziękuję za linka ![]() muszę popracować nad opcją podwójnego cytowania, bo mi nie wychodzi, przepraszam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2929 |
Zadomowienie
|
lieselotte - nie zdawałam sobie sprawy z różnic w konserwantach na BU i Mazidłach. Raczej podejrzewałam, że to te na BU są bardziej konserwowane :P Dobrze, że nie mam uczulenia, bo pojemności i butelki z Mazideł jednak bardziej mi odpowiadają
![]()
#2930 |
Wtajemniczenie
|
Kasjam25, to rzeczywiście magia
![]() ![]() Confused, dzięki za odpowiedź. Myślę, że witamina E w proszku może być bezpieczna ![]() http://www.mazidla.com/index.php?opt...d=182&Itemid=2 Tak samo z hydrolatem. Co do HA - możesz ![]() Mario, jeszcze jeden sklepik??? Chyba wiem, czyj - czytałam dyskusje o oleju tamanu na LU ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2931 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Niezamienna a którego z szamponów Alepii używasz i jak się sprawuje? bo ja własnie nie wiem który wybrac... ![]() poza tym jeszcze wspomniałaś o mydełku Alep, więc chciałam spytać jak się sprawuje w porównaniu do olejku myjącego - mam ostatnio problem, bo olejek zostawia mi wrażenie tłustości co mnie bardzo denerwuje - wczesniej tak nie miałam... może jednak bardziej przypasuje mi mydełko niż olejek. ![]() Polu fajnie, że juz jestes "bliżej" nas ![]() ....................... to jest treść postu którego starałam się dodać w momencie wizazowego zamieszania po 13 jakos i jeszcze wtedy Niezamienna Twój długi post byl dodany w calosci ![]() mówicie, że ma rozpocząć działalnośc kolejny sklepik z półproduktami.. no nie - jedno wielkie kuszenie - wciaz i wciaz ![]()
![]() |
#2932 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Olejku myjącego używam raczej na wilgotny wacik, w zastępstwie mleczka do demakijażu, bo nie do końca przekonała mnie idea mycia się nim jak żelem. Bbardzo go lubię, ale moja tłusta cera co drugi-trzeci dzień domaga się jednak czegoś mocniejszego i to mydło jest w sam raz. Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2933 |
Raczkowanie
|
dziewczyny
czytałam wczoraj, że na mazidłach jest funkcja przechowania koszyka, ale ja jej nie widzę, nie mam, nie działa!!! czy to możliwe? |
![]() ![]() |
![]() |
#2934 |
Raczkowanie
|
Kasjam ta funkcja z tego co pamietam pojawia sie gdy zaczynasz potencjalnie robic zamowienie i w kolejnych jego etapach jest taka mozliwosc zeby zapisac koszyk... tak mi sie kojarzy ale glowy nie dam
![]() Edit: chyba jednak coś mi sie pomerdało - sprawdzałam teraz i jednak to nie tam, nie umiem tego teraz znaleźc Niezamienna pieknie dziekuje za informacje ![]() ![]() ![]() jak tu cwiczyc silna wole jak wszystko jest NIEZBEDNE :p
#2935 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Jak się otworzy, to dam znać. Najpierw Kesja ruszy jednak na allegro - ma jakieś problemy techniczne. Teraz czeka tylko na dostawę tamanu
![]()
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
![]() ![]() |
![]() |
#2936 | ||
Wtajemniczenie
|
Ja was chyba wykasuje z subskrypcji
![]() ![]() ![]() Ale za to pochwale sie, ze wlasnie ukrecilam moj pierwszy krem ze structure, glowna nuta zapachowa - truskawka (hydrolatowa), glowni bohaterowie - macerat z herbaty, olej z krokosza, kapka oleju lnianego ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2937 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na stronie jest jakiś bug (być może tylko w mojej przeglądarce - używam safari pod prehistorycznym Mac OS X i nie jest to Leopard ![]() Bardzo to ulatwia zakupy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2938 |
Wtajemniczenie
|
Wlasnie posmarowalam sie moim najnowszym kremem... i chyba jednak structure nie dla mnie, a przynajmniej na pewno nie na noc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2939 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kremy ze structure są właśnie bardzo lekkie - zdecydowanie lepsze na dzień niż na noc. Jeśli chcesz go używać na noc, dałabym zdecydowanie więcej oleju (w przepisie chyba jest tylko 10% fazy olejowej, a można i 25%). Mnie nie ![]() ![]() Ellu, nigdzie naziemnie Alepii nie widziałam. Jej produkty są w kilku sklepach internetowych, ale czy i "w realu" - ![]() EDIT: To zdecydowany OT (sorry), ale tutaj jest dyskusja naturalek o szamponach Alepii: http://naturagora.ath.cx/viewtopic.php?f=15&t=142 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2940 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda ze ma przechowywalni....o jednej rzeczy sie zapomni i nici z krecenia ![]() Jak tylko wylacze stronke, wszystko znika ( Opera) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:12.