|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
![]()
![]() |
#3122 |
Zakorzenienie
|
Z pewnością bierzesz je prawidłowo
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3124 |
Raczkowanie
|
Dzwonilam teraz do jeszcze innego ginekologa-uprosilam i porozmawial ze mna to kazal mi odstawiac juz dzisiaj, poczekac na krwawienie i wtedy jakby znowu zaczac...tez powiedziala ze raczej nic nie powinno byc a to ze to byla 1 to i tak juz rozregulowalam wszystko i nie mam i tak zabezpieczenia.....tylko wydaje mi sie troche to dziwne zeby nagle odstawiac....czy jednak brac tak jak mi inny poradzil tylko sie zabezpieczac...co byscie zrobily?
Tylko jest taka sprawa ze dostalam teraz krwawienia lekkiego bo w tych placebo nie bylo nic i tak jakby od nowego opakowania mi wystapilo...i teraz mam przerwac?? Edytowane przez olcia_8715 Czas edycji: 2010-12-30 o 13:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#3125 |
Raczkowanie
|
Stosunek odbyłaś w niedziele. To był dzień drugiej tabletki placebo z tego co rozumiem. Ochrona przed ciążą jest utrzymana również przy braniu placebo, czyli logicznie rzecz biorąc byłaś zabezpieczona przy stosunku. Wczoraj rozpoczęłaś nowy blister- tabletke zwymiotowałaś. Zrobiłaś źle ,że od razu nie wzięłaś następnej...byłaby w tedy nadzieja ,że zwymiotowana wchłonęła się szybciej i ta nowa coś da ,no ale nie ma co gadać "co by było gdyby" Dalej. Dziś więc wzięłaś tabletkę na dziś którą też zwymiotowałaś. Wg mnie powinnaś natychmiast wziąść piątkową i kończyć opakowanie i ,tak jak ktoś pisał ,w między czasie zaopatrzyć się w 2 nowe opakowania. Jest nadzieja ,że wczorajsza tabletka się wchłonęła ,choćby w połowie. Nie można jednak gdybać i trzeba traktować to jako kompletne opuszczenie pierwszej tabletki. Poza tym...plemniki żyją do 4 dni w drogach rodnych (jeśli w ogóle takowe są). W okresie placebo (od soboty do wtorku) byłaś chroniona. Wszystkie poprzednie tabletki brałaś dobrze, okres najwidoczniej dostałaś...szczerze wątpie żebyś była w ciąży ,ale absolutnie nie pozwól sobie na przerwę w braniu tabletek. Bierz dalej. Co do wymiotowania, nieciekawa sprawa. Jeśli zwymiotowałabyś kolejne ,lepiej jechać do najbliższej przychodni, szpitala opisać sytuacje. Takich wymiotów nie można bagatelizować. Organizm coś odrzuca warto ..wiedzieć czemu.
---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- [QUOTE=olcia_8715;24068523]Dzwonilam teraz do jeszcze innego ginekologa-uprosilam i porozmawial ze mna to kazal mi odstawiac juz dzisiaj, poczekac na krwawienie i wtedy jakby znowu zaczac...tez powiedziala ze raczej nic nie powinno byc a to ze to byla 1 to i tak juz rozregulowalam wszystko i nie mam i tak zabezpieczenia.....tylko wydaje mi sie troche to dziwne zeby nagle odstawiac....czy jednak brac tak jak mi inny poradzil tylko sie zabezpieczac...co byscie zrobily? Tylko jest taka sprawa ze dostalam teraz krwawienia lekkiego bo w tych placebo nie bylo nic i tak jakby od nowego opakowania mi wystapilo...i teraz mam przerwac??[/QUOTE] Bardzo dobrze ,że wystąpiło krwawienie. Ja na twoim miejscu nic bym nie odstawiała...
#3126 |
Raczkowanie
|
Dziekuje za wyczerpujaca wypowiedz. Piatkowa juz dawno dzisiaj wzielam-pozniej juz wymiotow nie bylo. Ja tez uwazam zeby dokonczyc opakowanie bo nagle przerywac to mi samej wydaje sie nielogiczne..tylko wlasnie,jeden lekarz powiedzial tak, drugi inaczej i teraz ktorego sie sluchac.....no ale bede kontynuowac ich branie i dzisiaj pojade po nowy blister i wezme tak jakby czwartkowa. mam nadzieje ze nic z tego nie wyniknelo.....biore tabletki w sumie 4 lata...dziekuje wam za czas i rade.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3127 |
Raczkowanie
|
Myślę ,że wszystko będzie dobrze
![]()
#3128 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyny trochę pomieszały, także ja napiszę jeszcze raz co powinnaś zrobić. Zwymiotowałaś pierwszą pigułkę z nowego blistra. Zakładasz, że ona się nie wchłonęła. Nie ma czegoś takiego jak to któraś pisała, że: "pigułka wchłonęła się choć trochę". Źle zrobiłaś, że nie próbowałaś wziąć kolejnej pigułki za 2, 3 godziny, no ale skoro zwymiotowałaś drugą pigułkę wziętą po prawie 12 godzinach od pierwszej, to pewnie nie byłoby sensu i tak. Dziewczyny źle Ci mówiły z tym dobieraniem pigułek do skutku. I tak już spóźniłaś się z przyjęciem pierwszej, więc branie kolejnych, które mogłyby się nie wchłonąć to bezsens. Nic by to nie dało. Trzeba poczekać aż wymioty miną. Po co brać pigułkę, by ją za chwilę zwymiotować? Piszesz, że kochałaś się na drugiej pigułce placebo. Ulotka mówi, że przerwa jest zabezpieczona pod warunkiem rozpoczęcia kolejnego opakowania po jej zakończeniu. Wg, ulotki ryzyko ciąży istnieje, ale ja uważam, że nie musisz się martwić, bo: Yasminelle ma taki sam skład jak Yaz i przy wzięciu 21 pigułek, przerwa może trwać 7 dni, więc uważam, że przy Yazie, którego bierzesz o 3 pigułki więcej, również może tyle trwać. Na pewno większa ilość pigułek nie zmniejsza działania antykoncepcyjnego. Lekarka poradziła Ci dobrze. Możesz odstawić teraz pigułki i zacząć je brać od nowa, gdy pojawi się kolejne krwawienie. Jednak ja poradzę Ci coś takiego (uważam, że nie ma żadnego ryzyka ciąży, bo to jest pomysł oparty na logice :P) Skoro wczoraj nie wzięłaś pigułki, to był to Twój 5 dzień przerwy, tak? Dziś jest 6. Spróbuj wziąć pigułkę jutro od rana, kiedy będziesz wiedziała, że na 100% jej nie zwymiotujesz. Wydaje mi się, że nic się nie stanie nawet jeśli wydłużysz przerwę do tych 7 dni, jak przy innych tabletkach. Powtórzę: ja biorę Yasminelle, które mają taki sam skład jak Twój Yaz i skoro ja przy braniu 21 pigułek mogę zrobić przerwę, która trwa 7 dni, to Ty możesz również, tym bardziej, że bierzesz o 3 pigułki więcej. ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- Jeśli wzięłaś jeszcze jakąś pigułkę i ona wchłonęła się już (nie było wymiotów) to również jest dobrze. Po prostu bierz dalej pigułki normalnie (nie wiem ile Ci ich zostało) możesz wtedy skrócić to opakowanie (przerwa będzie o te 2, 3 dni wcześniej) albo dobierzesz tych kilka pigułek z innego opakowania. Edytowane przez Black Rainbow Czas edycji: 2010-12-30 o 16:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3129 |
Raczkowanie
|
Dziekuje rowniez za wypowiedz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3130 |
Zakorzenienie
|
Po pigułkach placebo zabezpieczenie utrzymuje się nawet 7 dni. Pod warunkiem, że pigułki bierzesz dłużej niż 3 miesiące.
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
![]() ![]() |
![]() |
#3131 |
Raczkowanie
|
No niestety bylo to moje pierwsze opakowanie Yaz-wczesniej bralam Logest...no zobaczymy....dzisiaj wezme w sumie 2 wiec spodziewam sie zlego samopoczucia..mam nadzieje ze nic zlego z tego nie wyniknie...
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3132 |
Przyczajenie
|
Hej mam takie pytanie, biore tabletki Yaz (teraz 2 opakowanie) i dzisiaj mam wziasc ostatnia biala tabletke a okres juz mam (pojawil sie dzisiaj wieczorem) a wiec czy mam wziasc dzisiaj ta ostatnia tabletke czy rozpoczac nowe opakowanie??? z gory dziekuje za odp
|
![]() ![]() |
![]() |
#3133 |
Zakorzenienie
|
![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
![]() ![]() |
![]() |
#3134 |
Przyczajenie
|
po prostu wydaje mi sie ze powinnam dokonczyc opakowanie i jutro normalnie rozpoczac nastepne ale nie jestem na 100% pewna i dlatego sie pytam...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3135 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie słyszałam o tym nigdy. Skąd takie informacje, bo jestem ciekawa ![]() ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- Cytat:
Czy Ty pigułki na czarnym rynku kupujesz, że nie ma do nich ulotki dołączonej? Bierzesz cały blister pigułek, zaczynasz od pierwszej różowej pigułki, kończysz na ostatniej białej, a potem znowu zaczynasz kolejne opakowanie w ten sposób. Bierzesz każdą pigułkę. Nie pomijasz żadnej, nawet przy krwawieniu. |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jedna z wizażanek kiedyś się pytała-skończyła brać Yaz i kochała się na ostatniej placebo i nie wiedziała czy była zabezpieczona. Akurat kilka dni później miałam wizytę u gina i się zapytałam o tą sytuację. O dziwo powiedział, że po tabletkach placebo zabezpieczenie może trwać jeszcze przez około 7 dni.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3137 | |
Raczkowanie
|
...W ulotce jest napisane ,że jeśli pigułki stosuje się tak jak należy to zabezpieczenie jest również w okresie placebo...nie ważne czy to pierwsze opakowanie czy któreś z kolei...Teraz jestem w trakcie drugiego opakowania. Kochałam się z chłopakiem przy pierwszym opakowaniu w okresie placebo...zrobiłam źle? ...
---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat:
Chodzi mi o te zaznaczone słowa. Hm...czyli jeśli doszło do stosunku w trakcie brania placebo (w moim przypadku przy pierwszym opakowaniu) i potem normalnie rozpoczęłam kolejne opakowanie to jest ok?
![]() |
#3138 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poza tym ulotka, ulotka i jeszcze raz ulotka
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3140 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
...? Jestem więc ciekawa jak zakończyłaś drugie opakowanie...
"Mądra kobieta ma miliony naturalnych wrogów: wszystkich głupich mężczyzn." ![]() Edytowane przez Burberry93 Czas edycji: 2010-12-31 o 10:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3141 |
Zakorzenienie
|
Z tego, co ja zrozumiałam, to dziewczynom chodziło o zabezpieczenie PO TABLETKACH PLACEBO, nie w trakcie ich brania. W trakcie ich brania jesteś zabezpieczona już od pierwszego opakowania. Nie zrobiłaś więc źle, że współżyłaś w tym czasie.
#3142 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3143 |
Raczkowanie
|
aaa no chyba ,że tak : )
Lovebird- dziękuję za odpowiedź
"Mądra kobieta ma miliony naturalnych wrogów: wszystkich głupich mężczyzn." ![]() Edytowane przez Burberry93 Czas edycji: 2010-12-31 o 14:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#3144 |
Raczkowanie
|
Hej- po tym jak w czwartek wzielam w sumie 2 tabletki- rano i normalnie o 21 dostalam wczoraj wieczorem-piatek ciemnego plamienia.....troche tez bolal mnie brzuch...myslicie ze mam jednak powody do obawy?dzisiaj jest mi odrobinke niedobrze ale to tez moze wynikac z wziecia podwojnej dawki....
Znalazlam wypowiedz dziwczyny ktora zapomniala wogole jednej tabletki placebo i spoznila sie o dzien z wzieciem nowego opakowania- kochala sie z mezem w srode a nowe opakowania miala zaczac w czwartek a zaczela w piatek i ginekolog powiedzial jej ze jest male ryzyko bo stosunek odbyl sie w trakcie trwania okresu......moze u mnie tez tak bedzie ![]() ![]() Edytowane przez olcia_8715 Czas edycji: 2011-01-01 o 08:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3145 |
Zakorzenienie
|
Nie przejmuj się
![]() ![]() ![]()
#3146 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak już pisałam wyżej: skoro na 21 pigułkach Yasminelle przerwa trwa 7 dni, to na 24 pigułkach Yazu również mogłaby tyle trwać. Nie wierzę, by jednodniowe wydłużenie jej, groziło zajściem w ciążę. Edytowane przez Black Rainbow Czas edycji: 2011-01-01 o 09:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3147 |
Raczkowanie
|
No ja juz popadam w paranoje..wszedzie czytalam na forach ze istnieje jednak ryzyko....ale tez czytalam ze tak szybko nie dochodzi do zaplodnienia i ze jednak jeszcze do niczego moglo nie dojsc....Black Rainbow- nie wiem czy 21 i 24 dniowe tabletki sa podobne..jakby nie bylo jest ich inny schemat
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3148 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#3149 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj dostalam oprocz ciemnego plamienia troche krwawienia...myslicie ze to wynik tego ze tak zamotalam.....?oprocz tego teraz ogolnie zle sie czuje- jest mi niedobrze i wogole nie mam na nic ochoty-jestem glodna ale jak patrze na jedzenie to mnie odrzuca..na objawy ciazowe chyba troche za wczesnie....jestem ciekawa czy moja ginekolog przyjmnie mnie w poniedzialek bo zwariuje chyba
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3150 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.