|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3182 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3183 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3184 |
Raczkowanie
|
Ja jak na razie zakonczylam 1 opakowanie Yaz( a że biorę to jako leczenie więc muszą mi odpowiadać ) i wczoraj powinnam juz zacząć brać 2 opakowanie i tego nie zrobiłam bo po tych tabletkach ciagle sie źle czułam. Poszłam do gin w 29 i gin stwierdzila ze przyjeła 20 osob i mnie juz nie przyjmie i kazała mi przyjśc na 2 dzien. Nie przyszłam bo nie dostałam wolnego od szefowej 'od tak' więc nie miałam jak zmienić szybciej tabletek.( 2 tyg nie mogłam przyjśc przez praktyki). Niby powinnam dostać miesiaczke 28-31 a miesiaczke dostałam 24. Podejrzewam ze to ze stresu gdyż .. zmarl mi chlopak.... i miesiaczke mam do tej pory czyli juz dzis idzie 9 dzień i konca nie widać czy to normalne?? Prawdopodobnie w poniedziałek pójde do gin to moze jakos sie z nią dogadam co do tego ale jak na razie chciałabym sie troche uspokoić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3185 |
Raczkowanie
|
A czy doszlo do stosuku z wytryskiem 7 dni wczesniej?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3186 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3187 |
Przyczajenie
|
darknoir
gdybym wiedział to bym nie pisał ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3188 |
Przyczajenie
|
i zapomnialam dodac ze mialam okres wtedy, bez brania tabletek dni plodne zawsze mialam jakos w srodku cyklu... a z chlopakiem wczesniej w zaden sposob sie nie zabezpieczalismy a z tym gdzie konczyl roznie bywalo i przez okolo 6miesiecy tak robilismy i w ciaze nie zaszlam chociaz wtedy jakbym w ciazy byla nic by sie nie stalo a raczej bysmy sie cieszyli. A czy poprzez to ze to byla 1 tabletka to szanse na ciaze rosna czy po prostu jest ryzyko bo sie nie zabezpieczyłem??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3189 |
BAN stały
|
http://www.yaz.info.pl
http://www.yaz.info.pl/html/pdf/Yaz_...a_pacjenta.pdf powinna sie otworzyc ulotka prosze bo wiem czego chcesz - to nie jest normalne ze masz tak dlugo okres. udaj sie do lekarza czy na izbe przyjec · Pominięto jedną tabletkę w 1 – 7 dniu (pierwszy rząd) Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to mozliwe, nawet jezeli oznacza to, ze trzeba przyjąć dwie tabletki na raz. Kolejne tabletki znowu nalezy przyjmować o zwykłej porze i stosować dodatkowe zabezpieczenia, na przykład prezerwatywy, przez następne 7 dni. Jezeli odbyło się stosunek w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki lub zapomniało się zacząć kolejny blister, trzeba zdawać sobie sprawę, ze istnieje ryzyko ciązy. W takim przypadku, nalezy skontaktować się z lekarzem. ost dzien zabezpieczenia w przypadku przedluzenia przerwy badz calkowitego odstawienia hormonow to ost dzien brania tabletki w blistrze przerwa jest zabezpieczona jesli !!! rozpoczelo sie nowy blister o czasie ulotka dopuscza zabezpieczenie w podstaci prezerwatyw a nie stosunku przerywanego. stosunek przerywany to nie jest zabezpieczenie. lekarze na pominiecie tabletki przepisuja tabletki po (ulotka escapelle nawet mowi o innych przypadkach jak przypadek z prezerwatywa czy braniek zabezpieczenia) |
![]() ![]() |
![]() |
#3190 |
Przyczajenie
|
a gdybym poszla na badania beta HCG z krwi to by mi wykrylo po 3 dniach czy jestem czy nie???
|
![]() ![]() |
![]() |
#3191 |
Zakorzenienie
|
nie, to za szybko nawet jak na test z krwi
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3192 |
Przyczajenie
|
a to ile bym musiala czekac zeby miec 100% pewnosc po badaniach z krwi??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3193 |
BAN stały
|
test sikany sie poleca 14 dni, moze z krwi ok 10? lepiej tez odczekac 2-3 tygodnie
|
![]() ![]() |
![]() |
#3194 |
Przyczajenie
|
bo mojej kolezance lekarka powiedziala ze z krwi wyjdzie juz po minionych 3 dniach i wtedy pewnosc jest prawie 100% wiec w sumie to juz sama nie wiem...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dodatkowo należy pamiętać, że dzień zapłodnienia to nie to samo co dzień stosunku (do zapłodnienia może dojść później) dlatego taki test najlepiej wykonać około 10-11 dnia po stosunku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3196 |
Przyczajenie
|
Więc tak: na początek nie bijcie
![]() Przez całe ostatnie opakowanie w każdym rządku zapominałam tabletek, głównie biore je z powodów hormonalnych ale wykorzstuej strone anty ![]() ![]() Jest zagrożenie ciążą, prawda? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3197 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3198 |
BAN stały
|
napisalabym gorzej od poprzedniczki ale dostalam juz ostrzezenie wiec ugryze sie w jezyk
|
![]() ![]() |
![]() |
#3199 |
Przyczajenie
|
To może odrazu spalcie mnie na stosie?
![]() Ja też ugryze się w język. Jeśli biore z powodów hormonalnych więc branie tabletek nie musi być tak rygorystcznie przestrzegane jak przy brania z powodów anty. Chciałam wiedzieć czy prawdopodobieństwo jest duże- tyle. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3200 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Cytat:
![]() Zapomniałaś 3 tabletek z jednego blistra, każdą w innym tygodniu tak? Potem na placebo kochałaś się z chłopakiem bez ŻADNEGO zabezpieczenia?! ![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3202 |
Przyczajenie
|
tylko ze w ulotce napisane jest ze zagrozenie ciaza jest wtedy gdy odbyl sie stosunek plciowy bez zabezpieczenia w tyg poprzedzajacym pominiecie tabletki, u mnie w ciagu tego tyg nie odbyl sie taki stosunek a wiec powinnam zazyc pominieta tabletke, przez nastepne 7 dni zabezpieczac sie prezerwatywa i dokonczyc przyjmowanie tabletek z blistra... Jezeli sie do tego dostosuje to ochrona przed ciaza jest zachowana i oczywiscie to zrobilam.... No chyba ze ja jakos innaczej rozumiem to co jest napisane.... a wiec mam sie martwic czy nie???
|
![]() ![]() |
![]() |
#3203 | ||
BAN stały
|
Cytat:
ok moze zle doczytalam. ale zapomnialas o 1 tabletce, wzielas ja po czasie wiec doszlo do pominiecia. antykoncepcja jest zanizona, napisane jest ze od momentu pominiecia trzeba stosowac 7 dni antykoncepcji, czego nie zrobilas, bo wspolzylas, w tym raz do konca, a to ze wzielas kolejne pigulki to jest twoj obowiazek ochrony przed ciaza i nie zwalnia cie od stosowania gumek takie podstawy z ulotki powinny byc w glowce, bez potrzeby zagladania w ulotke gaciek prosze cie ![]() ![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3204 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wydaje mi sie ze miesiaczke dostałam przez stres i moze tez sie przez to wydłużyła ze jeszcze brałam tabletki i dopiero w dniach 28-31 powinnam niby dostać. dzięki za pomoc ![]() a jeszcze jedno przepraszam , że pytam ale to z ciekawosci bo widzę , ze jestes z Częstochowy. Gdzie chodzisz do gin? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3205 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny..po tym jak zamotalam z tabletkami i w sumie wzielam 2 na raz w czwartek to od piatku mam ciemne plamienia plus intensywnie boli mnie brzuch-na samym srodku...myslicie ze to ma zwiazek z tym ze wzielam podwojna dawke i teraz organizm wariuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3206 |
Raczkowanie
|
Jesteś ledwo po placebo...to jest okres. Normalny okres. Owszem, ból brzucha może być spowodowany jakimś "nieładem" w organiźmie ,ale zwalałabym na to w 100% gdybyś zamieszała tak w połowie opakowania na przykład...wg mnie to po prostu krwawienie
![]() ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ---------- "a myslisz ze po co wymyslono schematy 21/7 albo 24/4 ? dla zabawy? tylko w ten sposob jest sie zabezpieczonym przed ciaze. w przypadku pominiec nalezy zastosowac sie do ulotki ... wiec TAK trzeba przestrzegac regul i zasad brania tabletek nawet jesli leczysz sobie tradzik czy bierzesz yaz dla powiekszeniu biustu . bo biorac jak popadnie narazisz siebie rowniez na zaburzenia hormonalne[/QUOTE]" ![]() Chyba ,że lubisz zabawiać się swoim organizmem i rozstroić sobie wszystko...Jeśli bierzesz YAZ czy inny podobny specyfik ,nawet ze względów zdrowotnych, po czasie takiego "cukierkowego" brania nie będzie mowy o żadnym zdrowiu a już na pewno nie o zabezpieczeniu. Może lepiej odstaw je i poczekaj na jakiś większy napływ odpowiedzialności.
#3207 |
Raczkowanie
|
Biore tabvletki 4 lata i nigdy nie mialam takiego przypadku jak ten..nie mozna nikogo osadzac po tym jednym razie...jutro zrobie wszystko w mojej mocy zeby dostac sie do jakiegos ginekologa i dostac fachowej opinii....
|
![]() ![]() |
![]() |
#3208 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Zażycie większej niżzalecana dawki leku Yaz Nie ma doniesień o ciężkich szkodliwych następstwach przyjmowania zbyt wielu tabletek leku Yaz. W przypadku zażycia kilku tabletek na raz, mogą wystąpić objawy w postaci mdłości lub wymiotów. Młode dziewczęta mogą mieć krwawienia z pochwy. Cytat:
również z ulotki: Pominięto jedną tabletkę w 15-24 dniu (trzeci lub czwarty rząd) Są dwie możliwości do wyboru: 1. Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że przyjmie się dwie tabletki na raz. Kolejne tabletki należy przyjmować o zwykłej porze. Zamiast okresu stosowania białych tabletek placebo, należy przejść od razu do następnego blistra (pierwszy dzień stosowania będzie inny niż dotychczas). Najprawdopodobniej, krwawienie z odstawienia wystąpi pod koniec drugiego blistra, ale może wystąpić także plamienie lub krwawienie śródcykliczne podczas stosowania tabletek z drugiego blistra. 2. Moż na też przerwać przyjmowanie jasnoróżowych tabletek z blistra i przejść bezpośrednio do 4 białych tabletek placebo (przed rozpoczęciem okresu tabletek placebo, należy zanotować dzień, w którym zapomniało się przyjąć tabletkę). Jeżeli chce się rozpocząć nowy blister w swoim ustalonym dniu rozpoczynającym, okres tabletek placebo można skrócić do mniej niż4 dni. Jeżeli postępuje się według jednego z tych zaleceń, ochrona przed ciążą będzie zachowana. Więc jeśli w 3 i 4 rzędzie nie zapomniałaś tabletki (a zapomniałaś jedynie ostatniej jasnoróżowej) to raczej nie masz się o co martwić, tak myślę.
![]() Edytowane przez kaskaj24 Czas edycji: 2011-01-02 o 20:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3209 |
Przyczajenie
|
ale sa chyba dosyc male szanse na to abym podczas okresy zaszla w ciaze, tym bardziej ze po mimo brania tabletek okres zawsze mi trwa tak 6-7dni a to byl w sumie pierwszy dzien, bo okresu dostalam w czwartek wieczorem a wspolzylam w piatek w nocy... Chociaz juz sama nie wiem wiec dla pewnosci w nastepny poniedzialek pojde na badania z krwi...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3210 | |
BAN stały
|
nie napisano to dla zabawy ze powinno sie zabezpieczac przez 7 dni w 1 tyg jak sie pominie tabletke, nie sa tez uwzglednione sytuacje ze jak nie ma krwawienia to szansa duza a jak nie to mala
napisano ogolna zasade zachowania podczas pominiecia tabletki w kazdym tygodniu ta zasada dotyczy zarowno 1 jak i 7 tabletki z pierwszego tyg bez wzgledu na to czy ktos ma krwawienie czy nie Cytat:
jesli wziela tabletke za ta ominieta i polaczyla opakowania to jest jeszcze dobrze jesli wziela 24 tabletke w 25 dzien i zrobila przerwe 4 dniowa to nie jest sie zabezpieczonym do 7 tabletki z nowego opakowania, niestety Edytowane przez agusiamyszka Czas edycji: 2011-01-02 o 21:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:47.