|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3451 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
zapomnialam wczoraj jednej jasnorozowej tabletki zwykle biore je o godzinie 21, wzielam ja przed chwila o 10. na ulotce pisze ze mam dokonczyc blister, wurzucic 4 tabletki placebo i przejsc od razu do nastepnego blistra. Zastanawiam sie czy wyrzucac te tabletki placebo poniewaz do konca blistra zostalo mi 7 jasnorozowych tabletek (co przed ciaza maja zabezpieczac) a minelo 12 godzin od przyjecia tabletki i teraz nie wiem co zrobic. Jak myslicie dziewczyny ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3452 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3453 |
Raczkowanie
|
ok, dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3454 |
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny. Mam bardzo ważne pytanie, zmieniam tabletki z novynetty na yaz. W środę wzięłam ostatnią tabletkę novynetta, wczoraj dostałam okres... ale nie wiem jak mam zacząć brać yaz;/ Mam wziąć pierwszą tabletkę po 7dniowej przerwie czy jak?? Pomóżcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3455 |
Zakorzenienie
|
Krwawienie dostaniesz pod koniec tego drugiego opakowania, no i musisz się liczyć z tym, że w trakcie mogą pojawić się plamienia.
![]() |
#3456 |
Raczkowanie
|
dziekuje. eh no jakos dam rade.. glupia gapa ze mnie ! wrr
|
![]() ![]() |
![]() |
#3457 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, potrzebuję Waszej rady. Otóż tak: wczoraj kolo godz 20 wzięłam tabletkę (2.opakowanie, 2.rząd tabletek), współżyłam z chłopakiem, ale jest problem bo nad ranem (ok 4 moze) dostałam biegunki, chyba jakaś grypa żołądkowa albo zatrucie. Podejrzewam, że tabletka się wchłonęła przez tyle godzin i tu mam pytanie.. chę wziąć normalnie dziś o 20 kolejną tabletkę ( już nawet nic nie jem żeby na wc nie wylądować przypadkiem) choć średnio dobrze się czuję. Myślicie, że skutecznośc tabsów nie jest osłabiona? Raczej nie ma prawdopodobieństwa ciąży po wczorajszym stosunku, mam rację?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3458 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- watpie, zeby bylo takie prawdopodobienstwo, bo w ciagu tylu godzin tabletka na pewno sie wchlonela. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3459 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Natalka_Pralka;2489 7567]jak juz wyzej zrostalo napisane, tabletka wchłania sie jakies 4h, wiec spoko, ale moim zdaniem powinnas wziac cos na biegunke. nie stoperan, bo to Cie zatka tylko najlepiej smecte do wypicia. dziala to bardzo szybko i nie zatyka tylko likwiduje przyczyne biegunki. ja bym tak zrobila, a potem normalnie wziela tabletke.
---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Wzięłam Loperamid, potem pobiegłam po węgiel jeszcze do sklepu także jeśli chodzi o leki to coś tam biorę żeby to zestopować. Obawiałam się właśnie tylko obniżonej skuteczności tabsów, ale mam nadzieję, że niepotrzebnie rozkminiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3460 |
Raczkowanie
|
jesli wciaz cos Ci sie tam bedzie dzialo to naprawde radze smecte, bo ona dziala od razu, wypijesz i juz Ci przechodzi. jesli wezmiesz tabletke anty i juz jej nie wydalisz to mi sie wydaje, ze powinno byc ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3461 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w przypadku biegunki zawsze stawiam na Laremid (loperamid) i Stoperan - one nie wpływają. ![]() węgiel ma takie samo działanie jak smecta - może utrudniać wchłanianie leków/osłabić antykoncepcję - dlatego należy robić 4 godzinny odstęp |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3462 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3463 |
Przyczajenie
|
![]()
moje pytanie pewnie padło juz tutaj gdzieś, ale przekopałam juz kilka for i odpowiedzi nie znalazłam, a mianowicie jutro mam zażyć 1 sza tabletkę placebo i czy jeżeli przy niej wystapi krwawienie rozpoczac nowe opakowanie czy kontynuowac tabl. placebo do konca i dopiero rozpoczac nowy blister? z gory dzieki za odpowiedz!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3464 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3465 |
Raczkowanie
|
Lekarz powiedział mojej mami, że po tabsach mogę przytyć - bardzo bym tego nie chciała i mama bardzo odradza mi stosowanie tabletek...
czy jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że zacznę tyć? A jak jest na przykład ze zrzucaniem tych zbędnych kg?? Czy jeśli tabsy będą źle dobrane tj. zbyt duze skutki uboczne jak dla mnie to np moge przerwać kurację po lub opak bez konsekwencji czy trzeba się już męczyć?? Proszę o pomoc... |
![]() ![]() |
![]() |
#3466 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie dowiesz się, jak nie spróbujesz...
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3467 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a co do przerwania to przerwac mozesz kiedy chcesz, jesli juz nie bedziesz chciala stosowac zadnych, a jesli bedziesz chciala zmienic, bo taka mozliwosc oczywiscie tez istnieje to umow sie na wizyte do gin i on Ci powie co masz zrobic i przepisze recepte na nowe tabletki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3468 |
Raczkowanie
|
ja w ogóle nie przytyłam, a biorę już 8 opakowanie. zaokrąglił mi się tylko trochę biust, z czego jestem zadowolona. Ogólnie nie czuję, że biorę te tabletki. choć na wielu forach przestrzegają przed nimi, przed późniejszymi skutkami ubocznymi.. a ja sie czuję jak na razie rewelacyjnie
|
![]() ![]() |
![]() |
#3469 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3470 |
Zakorzenienie
|
ja bym się na Twoim miejscu wybrała do lekarza...
![]() |
#3471 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Pytanko mam : otóż tabletki biorę o 19 a wczoraj tak 19 15 złapała mnie tajemnicza biegunka :P nie biegałam ciągle do łazienki ale raz i porządnie. Czy uważacie, że powinnam się dodatkowo zabezpieczyć? Jest napisane, ze wchłania się do 4 godzin, ale może przez te 15 -20 minut jeszcze nie zaczęła się wchłaniać?
#3472 |
Zakorzenienie
|
Ale to czy zaczęła czy nie, nie ma tu nic do rzeczy - jeśli od razu po połknięciu miałaś biegunkę, to bardzo prawdopodobne, że ją po prostu wydaliłaś.
#3473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dodatkowo w ulotce jest mowa o ciężkiej biegunce - a nie wierzę by jednorazowa wizyta w toalecie była do ciężkiej biegunki zaliczana. No chyba, że ktoś jak siadł tak siedział na kibelku kilka godzin i wtedy mówi, że przecież tylko raz był w WC. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3474 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stosunek przerywany nie chroni przed ciążą, bo plemniki mogą pojawić się już w płynie ejakulacyjnym. Jeśli mimo wszystko boisz się, że tabletka nie zadziałała, to używaj dodatkowo prezerwatyw.
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2011-02-09 o 17:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3476 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja bym raczej nie zaniepokoiła się tą jednorazową wizytą w toalecie i żadnych dodatkowych kroków nie podejmowała - ale tu chodzi o Ciebie, więc zrobisz jak uważasz (jednak weź pod uwagę to co napisała Lea). |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3477 |
Przyczajenie
|
Witam,
Mam zamiar zrobić dłuższą przerwę w braniu tabletek a mam wykupione dwie sztuki, które chciałabym odsprzedać po powiedzmy 37 zł/szt. Kupowałam po jakieś 47 zł/szt. Jeśli któraś z Was jest zainteresowana, proszę o kontakt. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3478 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#3479 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3480 |
Raczkowanie
|
osz kurcze... :/ mam wizytę umówioną na 14.02 po tabletki więc powiem mu o tym... Skąd to się mogło wziąć?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:47.