![]() |
#361 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez ojejka89 Czas edycji: 2010-01-31 o 17:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#362 |
Raczkowanie
|
jak sie konczy z tabletkami? w ktorym momenxie by bylo bezpiecznie? jestem teraz na bialych, nie rozpoczynac po prostu kolejnej?
#363 | |
Zakorzenienie
|
Tak, pod warunkiem, że w czasie tych białych nie było stosunku
![]() ![]() |
![]() |
#364 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ja byłam w podobnej sytuacji ![]() ![]() W między czasie zachowaliśmy się z partnerem troszeczkę jak takie dzieci i odbyliśmy stosunek bez zabezpieczenia, po 8h zażyłam Escapelle i czekałam na miesiączkę żeby zacząć brać znowu tabletki... Podczas powrotu do tabletek czułam się normalnie, zadnych plamień, może trochę bardziej czułe piersi ![]() A co do tego czy możesz przyjąć tabl w pon, to myślę ze tak ![]() ![]() No i teraz znowu mam problemy bo zapomniałam 1szej tabletki z opakowania (o czym już pisałam) i wszystko niby jest ok, tylko podczas brania 18 i19 tabl wystąpiły u mnie plamienia.. tak na dwa dni i dziś już znikły ![]() Nie wiem co mogą oznaczać, ale poczekam do końca opakowania i do końca krwawienia jeśli wystąpi i udam się do ginekologa ![]() Edytowane przez Nika0811 Czas edycji: 2010-01-31 o 21:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#365 |
Konto usunięte
|
Dlaczego??
Ja właśnie zamierzam zrobic przerwe po roku brania, wczoraj powinnam wziąć przedostatnią białą tabletke ale nie wziełam bo.... byliśmy sobą zajęci a wiem ze jak sie bialą pominie to nic sie nie stanie, zatem dzis juz ostatniej białej nie biore, czuje ze okres sie zbliza.... I teraz w związku ze byl wczoraj stosunek powinnam mimo wszystko zacząć nowe opakowanie jutro i przerwe przełozyć na za miesiąc?? Robie przerwe bo sie podobno powinno robić raz do roku, a pozatym mam jeden skutek uboczny od tych tabletek, nie mam zupełnie ochoty na zbliżenia. Moze powinnam zmienić na takie które nie bedą tak na mnie wpływały? Edytowane przez 2016100512001 Czas edycji: 2010-02-01 o 13:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#366 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak uważam, że powinnaś zacząć kolejne opakowanie i przełożyć przerwę. I na następny raz zabezpieczaj się, od dnia w którym nie przyjmiesz różowej tabletki. Bo tych białych to i tak nie musisz brać, bo nie mają one w składzie żadnych hormonów. Pogadaj z ginekologiem na temat zmiany tabletek na inne. Edytowane przez 201701251209 Czas edycji: 2010-02-01 o 15:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#367 |
Konto usunięte
|
Dziękuje za szybką odpowiedz, a czy w takim razie dziś jeszcze moge wziąć lub nie tą ostatnią białą i od jutra zacząć planowo nowe opakowanie czy lepiej będzie juz od dzis?
|
![]() ![]() |
![]() |
#368 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#369 |
Raczkowanie
|
Witam Yazowiczki!
Ostatnio, całkiem niedawno, mówiam o moich plamieniach, które wystąpiły pod koniec 10 blistra, który łączony był z 9. Miesiączka wystąpiła normalnie, dość intensywnie trwała ok 4 dni, więc tak jak zazwyczaj. Z tym że łyknęłam dzisiaj 7tabletkę nowego blistra, a przez 3 ostatnie dni miałam plamienia. Trudno mi ocenić czy to normalny pomiesiączkowy stan, 2 - 3 dni po miesiączce można to uznać za plamienie kończące miesiączke. Ale dzisiaj znów się pojawiło. W bardzo jednorazowej formie, dopiero pod wieczór. Moje pytanie jest takie, czy jeśli to nie jest końcówka miesiączki, czym może być to spowodowane, i czy mimo plamień ochrona jest zachowana? Znaczy, czy te plamienia mogą znaczyć że Yaz przestał mi odpowiadać i hormony mnie już nie zabezpieczają przed ciążą? Za tydzień wybieram się do ginekologa, ale po prostu nieznajomość przyczyny działa na mnie irytująco :P
#370 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja bym jednak z wszelkimi osądami poczekała do następnego blistra. Jeśli po krwawieniu znowu byś plamiła to czas zmienić tabsy. Mimo, że (ewentualnie) Yaz nie trzymałby u Ciebie cyklu, to ochrona jest zachowana ![]() Edytowane przez 201701251209 Czas edycji: 2010-02-01 o 19:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#371 |
Zakorzenienie
|
Chcialabym sie dowiedziec, jak sie maja tabletki antykoncepcyjne (konkretnie yaz) do cery naczynkowej ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#372 |
Przyczajenie
|
Ja mam cerę naczynkową i przy pierwszym opakowaniu tak jakby mi się pogorszyła cera, jakieś czerwone plamki, trądzik... teraz zaczynam 3-cie i... jest ok. Zawsze miałam skłonność dość dużą do trądziku, idealnie nie jest ale śmiem zaryzykować że lepiej niż przed braniem tabletek
![]() Co nie znaczy że u Ciebie na pewno będzie tak samo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#373 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Yaz jak dotad bardzo mi sluzyl, wiec tez nie chce go tak łatwo porzucic :P Pomyslałam o tym samym, zeby poczekac jeszcze do nastepnego opakowania, ale i tak właśnie w tym miesiacu wypada mi wizyta kontrolna, więc i to przy okazji skonsultuje z ginekologiem.
![]() |
#374 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#375 |
Raczkowanie
|
Witam, biore tabletki od wrzesnia, zawsze bylo wszystko ok, krwawienie trwalo ok 5 dni, ale teraz trwalo 1 dzien moze 1,5 i mam brazowe plamienia. Myslicie ze mam sie czym martwic? Regularnie zazywalam tabletki, nigdy plamien nie mialam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#376 |
Raczkowanie
|
O, to fajnie 1 dzień. Czym tu się martwić? Jakby w ogóle nie było to byłoby co innego. Nie każdy okres taki sam. Może w ulotce jest coś o tym napisane.
#377 |
Raczkowanie
|
WItam Was dziewczyny. Słuchajcie mieliscie moze taka sytuacje, ze biorąc wszystkie tabletki regularnie dostałyscie okres tydzień wczesniej?
Tzn dzis ujrzałam lekko pomarańczowy śluz z przezroczystym. Zawsze pojawia sie on u mnie dzien przed okresem , a na drugi dzien leci czysta krew. Wczoraj biegalam na wfie 12 min test Kupera, dla mnie byl to ogromny wysilek. Mozliwe, ze to przez to ? NIE wiem juz co robic ;/? Czekac do krwawienia? Dodam , ze zażywam juz 7 opakowanie. Nigdy nie mialam takiej sytuacji. Edytowane przez sobolesiaa Czas edycji: 2010-02-04 o 07:33 Powód: Dopisanie |
![]() ![]() |
![]() |
#378 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie
![]() I: wg instrukcji, powinnam ominąć 4 białe i w ten sposób 'ominąć okres'. Jednak niespecjalnie mi się to uśmiecha, bo fizycznie czuję, że powinnam go już mieć niedługo(tzn. zwykle sobota/niedziela). Dlatego chciałam się zapytać, czy aby zachować ochronę antykoncepcyjną muszę je ominąć? Czy mogłabym wziąć te 4 białe a potem w sumie te 6 różowych, które występują po nich<6 akurat będą walentynki i wtedy będzie pierwsza okazja, żeby się widzieć z chłopakiem>? Bo o ile dobrze pamiętam, to 'ochrona antykoncepcyjna' tabletek działa od 1 wziętej z opakowania i później działają, jeśli będą dalej brane regularnie ![]() EDIT: Już je mam... teoretycznie ok. 23.00 powinnam wziąć tabletkę - tylko nie wiem - różową, czy białą? :/ Edytowane przez nikczemna Czas edycji: 2010-02-05 o 17:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#379 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy was tez po tych tabletkach swedza plecy?
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#380 |
Przyczajenie
|
buunka88 mam ten sam problem. cerę miałam idealną a teraz nie ma dnia bez nowej krostki;p ale narazie staram się tym nie stresować, mam nadzieję, że to przejdzie...
a zmieniając temat, domyślam się, że już padło takie pytanie ale dalej dokładnie nie wiem jak postąpić. a więc, pojutrze powinnam zacząć brać białe tabletki toteż spodziewam się okresu, problem w tym że chciałabym go przesunąć o dwa tygodnie.. czy w takiej sytuacji mam wyrzucić białe tabletki i zacząć nowe opakowanie? |
![]() ![]() |
![]() |
#381 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#382 |
Przyczajenie
|
witam! zalogowalam sie tutaj bo licze na wasza pomoc....
zawsze mialam okres nieregularny ,nie raz nawet co 2 mc,2tyg... 1.5 roku temu zaczelam brac yasmin i wszystko bylo ok... po tych tabletkach zrobilam 2miesieczna przerwe w ktorej nie dostalam okresu, w ciazy nie bylam .. po 2 miesiacach zaczelam stosowac yaz , pani ginekolog powiedzial ze nie mam czekac na okres tylko wziac od razu kiedy je kupie.. ja biore je juz od 4 miesiecy i sie zastanawiam czy dobrze zrobilam nie czekajac na okres , bo przeciez w ultce jest napisane ze brac pierwszego dnia okresu.. ?? od tych 4 miesiecy stosuje dodatkowo prezerwatywe, wlasnie z obawy czy dobrze postapilam.. tabletki biore o roznych godz 19-21 .. czasem ok 24.. wczoraj tabletke wzialam dopiero o 4 nad ranem po imp.. kochalam sie z chlopakiem i prezerwatywa pekla czy jest mozliwosc ze bede w ciazy ? prosze o pomoc ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- zapomnialam dodac ze dwa razy z rzedu nie bralam bialych tabl. poniewaz nie chcialam miec okresu .. teraz mam 3 tyg lekkie krwawienie czy to normalne ? |
![]() ![]() |
![]() |
#383 |
Zadomowienie
|
Cześć chciałam się was poradzić, mam przejść z diany na Yaz, dziś biore ostatnią tabletke diany i chciałabym zrobić teraz normalna przerwe na krwawienie i od nastepnej niedzieli zacząc brac Yaz. Czy tak bedzie wporzadku? Czy mam to zrobic jakos inaczej? Pozdrawiam
`Mój wymiankowy ![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=287610 `Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej ! ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532 |
![]() ![]() |
![]() |
#384 |
Zadomowienie
|
Diane mają 0,035 mg etynyloestradiolu, Yaz ma 0,020 mg. Zmieniasz z mocniejszych na słabsze, więc nie powinnaś robić przerwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#385 |
Zadomowienie
|
powodem do nie robienia przerwy miedzy tabletkami byłby brak zabezpieczenia? a jeśli bede zabezpieczac sie dodatkowo prezerwatywa przez pierwszy tydzien to wszystko bedzie ok? czy chodzi o jakies "skutki uboczne" dla organizmu ?
![]()
`Mój wymiankowy ![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=287610 `Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej ! ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532 |
![]() ![]() |
![]() |
#386 |
Raczkowanie
|
mam nastepujacy problem a sytuacja wyglada nastepujaco:
ok. 9 opakowanie, 1 tydzien, 3 tabletka zazyta ok. godziny 20 zwymiotowałam okolo 24, wiem ze potrzeba ok 4 godzin na wchłoniecie tabletki no i teraz jestem na takiej głupiej granicy.... Ba problem jest taki ze jak wymiotowalam wydawalo mi sie ze byla godzina ok 2 w nocy wiec olalam temat sadzac ze tabletka juz dawno sie wchłonela i nie ma najmniejszego problemu... jednak po dokladnie 3 dniach po obliczeniach wyszlo mi ze zwymiotowalam w granicach tych 4 godzin.... no i Co tu poradzić? stwierdziłam ze na pewno przez kolejne 7 dni bede uzywac zabezpieczen albo chwilowo w ogole odpuszcze sobie temat sexu... Tylko ze wspolzylam jakies 5 dni przed zwymiotowana tabletka(chodz nie wiem czy rzeczywiscie ja zwymiotowalam)... Nie wiem zbytnio co zrobic... no jakbym wpadła to nie bedzie dramatu za stara jestem na rozpaczanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#387 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#388 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny tak sobie czytam o tych tabletkach i w jednym z artykułów spotkałam się z takich stwierdzeniem, czy mogła by któraś z Was mi wyjaśnić co ono oznacza (część pogrubiona)?? Była bym bardzo wdzięczna
![]() "Yaz została wprowadzona w większości europejskich krajów jesienią 2008 roku.W USA jest dostępna od 2006 roku, gdzie jest jedyną tabletką antykoncepcyjną zarejestrowaną w trzech wskazaniach." |
![]() ![]() |
![]() |
#389 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Stad pytanie moje brzmi następująco:\ tabletki przyjmuje powiedzmy około 19... mogłabym np jednego dnia przyjąć az 5h wcześniej żeby byc tak maksymalnie pewna ze sie przyjęły zanim znowu będę sie zastanawiać po imprezie czy oby alkohol nie wpłynął na tabletki... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#390 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.