Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-31, 17:09   #361
ojejka89
Zadomowienie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez deedra Pokaż wiadomość
Witam serdecznie, pierwszy raz odwazylam sie napisac cos na forum, jestem tu nowa, choc czytywalam Wasze wypowiedzi i opinie juz o wiele wczesniej, zawsze byly pomocne i dziekuje Wam za to ;D
Moje doswiadczenia z tabletkami wygladaja tak: moimi pierwszymi byly novynette, bralam je przez okolo 2 lata, niestety strasznie po nich przytylam, libido spadlo mi do zera i bylam calkowicie 'wygaszona emocjonalnie'. Teraz, po okolo 2 letniej przerwie wracam do antykoncepcji doustnej, jak mozna sie domyslec moja ginekolog przepisala mi wlasnie Yaz
Tu pojawia sie kilka moich pytan. Przed przyjeciem pierwszej tabletki przez tydzien przyjmowalam antybiotyk- Klarmin, w ulotce nie znalazlam informacji dotyczacej jego wplywu na tabsy. Pierwsza tabletke anty przyjelam oczywiscie w pierwszym dniu miesiaczki, moge wiec byc spokojna o skutecznosc zabezpieczenia?
I drugie moje pytanie, dzis przyjme 3 tabletke z opakowania, od dwoch dni mam zaparcia Czy Yaz moze byc ich przyczyna? Znalazlam w ulotce info, iz moze wywolywac biegunki, o zaparciach niestety nic.
Dla kobiet w podobnej sytuacji- tzn. zaczynajacych swoja przygode z Yazem- dodam, ze poki co nie drecza mnie bole glowy, moze jestem troszke bardziej senna, wrazliwa emocjonalnie, o mowieniu na temat innych mozliwych efektow niepozadanych jest chyba za wczesnie
Pozdrawiam i bede wdzieczna za jakiekolwiek odpowiedzi
ten antybiotyk zawiera klarytromycyne, tak? to nie wplywa na skutecznosc, nie masz sie czym martwic. co do zaparc-nie wiem ;p
Cytat:
Napisane przez urojona Pokaż wiadomość
Nie chciałam zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj... wiecie może czy tabletki anty mają wpływ na wyniki badania krwi/moczu?

Chcę iść poprosić lekarza o skierowanie właśnie na podstawowe badania, bo niepokoi mnie stan mojego zdrowia ale wolałabym wcześniej wiedzieć - można takie badania (i będą wiarygodne) przeprowadzić normalnie podczas brania tabletek? Czy może w jakimś konkretnym dniu lub powinnam zupełnie odstawić?
tabletki nie wplywaja na wiekszosc wynikow badan (wyjatek-hormonalne). a juz na pewno nie na te 'podstawowe'.

Edytowane przez ojejka89
Czas edycji: 2010-01-31 o 17:12
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-31, 19:42   #362
misunderstood
Raczkowanie

GG do misunderstood

jak sie konczy z tabletkami? w ktorym momenxie by bylo bezpiecznie? jestem teraz na bialych, nie rozpoczynac po prostu kolejnej?

misunderstood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-31, 19:54   #363
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misunderstood Pokaż wiadomość
jak sie konczy z tabletkami? w ktorym momenxie by bylo bezpiecznie? jestem teraz na bialych, nie rozpoczynac po prostu kolejnej?
Tak, pod warunkiem, że w czasie tych białych nie było stosunku

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-31, 21:42   #364
Nika0811
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez strawberry9 Pokaż wiadomość
mam pytanie...bralam pigulki YAZ przez ok 7-8 miesiecy.W tym miesiacu jednak ich nie stosowałam i chce ponownie do nich wrócić po takiej miesiecznej przerwie.Czytalam juz ,że to robi bałagan w mojej gospodarce hormonalnej ,ale mimo to chciałabym znowu je stosować,bo po prostu musze i żałuje że odstawiłam je miesiąc temu. Czy to jest niebezpieczne stosować je po takiej miesiecznej przerwie znów?? I z jakimi skutkami sie to konkretnie wiąże???

dziś o 23 zaczął mi sie okres,więc czy moge wziąć pierwszą pigułke w poniedziałek o 13?? Wiem ,że to więcej niż 24 godziny od rozpoczecia okresu,ale dopiero w poniedziałek bede mieć opakowanie Czy po prostu przez nastepny tydzien bede musiala stosować dodatkowe zabezpieczenie i będzie ok?
Hej
Ja byłam w podobnej sytuacji Stosowałam tabletki od lutego 2008r i w wrześniu podczas wyjazdu za granicę zapomniałam zabrać kolejnego opakowania i musiałam zrobić miesiąc przerwy
W między czasie zachowaliśmy się z partnerem troszeczkę jak takie dzieci i odbyliśmy stosunek bez zabezpieczenia, po 8h zażyłam Escapelle i czekałam na miesiączkę żeby zacząć brać znowu tabletki...
Podczas powrotu do tabletek czułam się normalnie, zadnych plamień, może trochę bardziej czułe piersi
A co do tego czy możesz przyjąć tabl w pon, to myślę ze tak bo wydaje mi się że na ulotce pisze ze możesz zażyć w 2-5 dniu cyklu tylko wtedy musisz się przez 7 dni zabezpieczać Ale lepiej sprawdź sobie to dokładnie:P
No i teraz znowu mam problemy bo zapomniałam 1szej tabletki z opakowania (o czym już pisałam) i wszystko niby jest ok, tylko podczas brania 18 i19 tabl wystąpiły u mnie plamienia.. tak na dwa dni i dziś już znikły
Nie wiem co mogą oznaczać, ale poczekam do końca opakowania i do końca krwawienia jeśli wystąpi i udam się do ginekologa

Edytowane przez Nika0811
Czas edycji: 2010-01-31 o 21:44
Nika0811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-01, 13:47   #365
2016100512001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Tak, pod warunkiem, że w czasie tych białych nie było stosunku
Dlaczego??

Ja właśnie zamierzam zrobic przerwe po roku brania, wczoraj powinnam wziąć przedostatnią białą tabletke ale nie wziełam bo.... byliśmy sobą zajęci a wiem ze jak sie bialą pominie to nic sie nie stanie, zatem dzis juz ostatniej białej nie biore, czuje ze okres sie zbliza....

I teraz w związku ze byl wczoraj stosunek powinnam mimo wszystko zacząć nowe opakowanie jutro i przerwe przełozyć na za miesiąc??

Robie przerwe bo sie podobno powinno robić raz do roku, a pozatym mam jeden skutek uboczny od tych tabletek, nie mam zupełnie ochoty na zbliżenia. Moze powinnam zmienić na takie które nie bedą tak na mnie wpływały?

Edytowane przez 2016100512001
Czas edycji: 2010-02-01 o 13:49
2016100512001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-01, 15:06   #366
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kakulinka Pokaż wiadomość
Dlaczego??

Ja właśnie zamierzam zrobic przerwe po roku brania, wczoraj powinnam wziąć przedostatnią białą tabletke ale nie wziełam bo.... byliśmy sobą zajęci a wiem ze jak sie bialą pominie to nic sie nie stanie, zatem dzis juz ostatniej białej nie biore, czuje ze okres sie zbliza....

I teraz w związku ze byl wczoraj stosunek powinnam mimo wszystko zacząć nowe opakowanie jutro i przerwe przełozyć na za miesiąc??

Robie przerwe bo sie podobno powinno robić raz do roku, a pozatym mam jeden skutek uboczny od tych tabletek, nie mam zupełnie ochoty na zbliżenia. Moze powinnam zmienić na takie które nie bedą tak na mnie wpływały?
Jesteś zabezpieczona w trakcie białych tabletek pod warunkiem, że rozpoczniesz nowe opakowanie. W przeciwnym wypadku, zabezpieczenia nie ma.Ulotka się kłania, tam o tym pisze.

Tak uważam, że powinnaś zacząć kolejne opakowanie i przełożyć przerwę. I na następny raz zabezpieczaj się, od dnia w którym nie przyjmiesz różowej tabletki. Bo tych białych to i tak nie musisz brać, bo nie mają one w składzie żadnych hormonów.

Pogadaj z ginekologiem na temat zmiany tabletek na inne.

Edytowane przez 201701251209
Czas edycji: 2010-02-01 o 15:07
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-01, 15:15   #367
2016100512001
Konto usunięte

Dziękuje za szybką odpowiedz, a czy w takim razie dziś jeszcze moge wziąć lub nie tą ostatnią białą i od jutra zacząć planowo nowe opakowanie czy lepiej będzie juz od dzis?
2016100512001 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-01, 15:22   #368
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kakulinka Pokaż wiadomość
Dziękuje za szybką odpowiedz, a czy w takim razie dziś jeszcze moge wziąć lub nie tą ostatnią białą i od jutra zacząć planowo nowe opakowanie czy lepiej będzie juz od dzis?
Jak wolisz, to nie robi różnicy

Twój ginekolog zalecił Ci przerwę w tabletkach? Jak długą?
Stary 2010-02-01, 18:49   #369
kaktusica
Raczkowanie

Witam Yazowiczki!
Ostatnio, całkiem niedawno, mówiam o moich plamieniach, które wystąpiły pod koniec 10 blistra, który łączony był z 9.
Miesiączka wystąpiła normalnie, dość intensywnie trwała ok 4 dni, więc tak jak zazwyczaj. Z tym że łyknęłam dzisiaj 7tabletkę nowego blistra, a przez 3 ostatnie dni miałam plamienia. Trudno mi ocenić czy to normalny pomiesiączkowy stan, 2 - 3 dni po miesiączce można to uznać za plamienie kończące miesiączke. Ale dzisiaj znów się pojawiło. W bardzo jednorazowej formie, dopiero pod wieczór.
Moje pytanie jest takie, czy jeśli to nie jest końcówka miesiączki, czym może być to spowodowane, i czy mimo plamień ochrona jest zachowana? Znaczy, czy te plamienia mogą znaczyć że Yaz przestał mi odpowiadać i hormony mnie już nie zabezpieczają przed ciążą?
Za tydzień wybieram się do ginekologa, ale po prostu nieznajomość przyczyny działa na mnie irytująco :P
Stary 2010-02-01, 19:02   #370
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Witam Yazowiczki!
Ostatnio, całkiem niedawno, mówiam o moich plamieniach, które wystąpiły pod koniec 10 blistra, który łączony był z 9.
Miesiączka wystąpiła normalnie, dość intensywnie trwała ok 4 dni, więc tak jak zazwyczaj. Z tym że łyknęłam dzisiaj 7tabletkę nowego blistra, a przez 3 ostatnie dni miałam plamienia. Trudno mi ocenić czy to normalny pomiesiączkowy stan, 2 - 3 dni po miesiączce można to uznać za plamienie kończące miesiączke. Ale dzisiaj znów się pojawiło. W bardzo jednorazowej formie, dopiero pod wieczór.
Moje pytanie jest takie, czy jeśli to nie jest końcówka miesiączki, czym może być to spowodowane, i czy mimo plamień ochrona jest zachowana? Znaczy, czy te plamienia mogą znaczyć że Yaz przestał mi odpowiadać i hormony mnie już nie zabezpieczają przed ciążą?
Za tydzień wybieram się do ginekologa, ale po prostu nieznajomość przyczyny działa na mnie irytująco :P
Jeśli to nie jest końcówka krwawienia z odstawienie to bardzo możliwe, że Yaz przestał Ci służyć.
Ja bym jednak z wszelkimi osądami poczekała do następnego blistra. Jeśli po krwawieniu znowu byś plamiła to czas zmienić tabsy.

Mimo, że (ewentualnie) Yaz nie trzymałby u Ciebie cyklu, to ochrona jest zachowana

Edytowane przez 201701251209
Czas edycji: 2010-02-01 o 19:04
Stary 2010-02-01, 21:12   #371
Kredzia_
Zakorzenienie

Chcialabym sie dowiedziec, jak sie maja tabletki antykoncepcyjne (konkretnie yaz) do cery naczynkowej ?
Kredzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-01, 22:52   #372
Aga_22
Przyczajenie

Ja mam cerę naczynkową i przy pierwszym opakowaniu tak jakby mi się pogorszyła cera, jakieś czerwone plamki, trądzik... teraz zaczynam 3-cie i... jest ok. Zawsze miałam skłonność dość dużą do trądziku, idealnie nie jest ale śmiem zaryzykować że lepiej niż przed braniem tabletek używam dodatkowo antybiotyku miejscowego DALACIN T.

Co nie znaczy że u Ciebie na pewno będzie tak samo
Aga_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 06:21   #373
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lick The Lollipop Pokaż wiadomość
Jeśli to nie jest końcówka krwawienia z odstawienie to bardzo możliwe, że Yaz przestał Ci służyć.
Ja bym jednak z wszelkimi osądami poczekała do następnego blistra. Jeśli po krwawieniu znowu byś plamiła to czas zmienić tabsy.

Mimo, że (ewentualnie) Yaz nie trzymałby u Ciebie cyklu, to ochrona jest zachowana
Dziekuje Ci bardzo za szybką odpowiedz
Yaz jak dotad bardzo mi sluzyl, wiec tez nie chce go tak łatwo porzucic :P Pomyslałam o tym samym, zeby poczekac jeszcze do nastepnego opakowania, ale i tak właśnie w tym miesiacu wypada mi wizyta kontrolna, więc i to przy okazji skonsultuje z ginekologiem.
Stary 2010-02-02, 06:47   #374
Kredzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aga_22 Pokaż wiadomość
Ja mam cerę naczynkową i przy pierwszym opakowaniu tak jakby mi się pogorszyła cera, jakieś czerwone plamki, trądzik... teraz zaczynam 3-cie i... jest ok. Zawsze miałam skłonność dość dużą do trądziku, idealnie nie jest ale śmiem zaryzykować że lepiej niż przed braniem tabletek używam dodatkowo antybiotyku miejscowego DALACIN T.

Co nie znaczy że u Ciebie na pewno będzie tak samo
Rozumiem, chociaz glownie chodzi mi o te naczynka nieszczesne :P Ja z tradzikiem nie mam problemu. Natomiast obawiam sie wiekszej ilosci rozszerzajacych sie naczynek i chcialabym wiedziec czy tabletki hamuja rozszerzanie czy jest po nich jeszcze gorzej Ale dziekuje, ze odpisalas
Kredzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 14:43   #375
anjax89
Raczkowanie

Witam, biore tabletki od wrzesnia, zawsze bylo wszystko ok, krwawienie trwalo ok 5 dni, ale teraz trwalo 1 dzien moze 1,5 i mam brazowe plamienia. Myslicie ze mam sie czym martwic? Regularnie zazywalam tabletki, nigdy plamien nie mialam.
anjax89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-04, 00:13   #376
8Alice
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anjax89 Pokaż wiadomość
Witam, biore tabletki od wrzesnia, zawsze bylo wszystko ok, krwawienie trwalo ok 5 dni, ale teraz trwalo 1 dzien moze 1,5 i mam brazowe plamienia. Myslicie ze mam sie czym martwic? Regularnie zazywalam tabletki, nigdy plamien nie mialam.
O, to fajnie 1 dzień. Czym tu się martwić? Jakby w ogóle nie było to byłoby co innego. Nie każdy okres taki sam. Może w ulotce jest coś o tym napisane.

jestem oazą spokoju
8Alice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-04, 07:07   #377
sobolesiaa
Raczkowanie

WItam Was dziewczyny. Słuchajcie mieliscie moze taka sytuacje, ze biorąc wszystkie tabletki regularnie dostałyscie okres tydzień wczesniej?
Tzn dzis ujrzałam lekko pomarańczowy śluz z przezroczystym. Zawsze pojawia sie on u mnie dzien przed okresem , a na drugi dzien leci czysta krew. Wczoraj biegalam na wfie 12 min test Kupera, dla mnie byl to ogromny wysilek. Mozliwe, ze to przez to ? NIE wiem juz co robic ;/? Czekac do krwawienia? Dodam , ze zażywam juz 7 opakowanie. Nigdy nie mialam takiej sytuacji.

Edytowane przez sobolesiaa
Czas edycji: 2010-02-04 o 07:33 Powód: Dopisanie
sobolesiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-04, 23:01   #378
nikczemna
Przyczajenie

Mam pytanie Regularnie biorę tabletki Yaz, ale zapomniałam wczorajszej(środa), czyli 23<ech, ta sesja -_->. Postąpiłam zgodnie z instrukcją - wzięłam ją od razu po przypomnieniu sobie -czyli dzisiaj, z opóźnieniem kilku godzin względem przepisowych 12, razem z nową - 24.
I: wg instrukcji, powinnam ominąć 4 białe i w ten sposób 'ominąć okres'. Jednak niespecjalnie mi się to uśmiecha, bo fizycznie czuję, że powinnam go już mieć niedługo(tzn. zwykle sobota/niedziela).
Dlatego chciałam się zapytać, czy aby zachować ochronę antykoncepcyjną muszę je ominąć? Czy mogłabym wziąć te 4 białe a potem w sumie te 6 różowych, które występują po nich<6 akurat będą walentynki i wtedy będzie pierwsza okazja, żeby się widzieć z chłopakiem>? Bo o ile dobrze pamiętam, to 'ochrona antykoncepcyjna' tabletek działa od 1 wziętej z opakowania i później działają, jeśli będą dalej brane regularnie Sama już nie wiem, a jeśli mam kupić opakowanie, to ponieważ jestem już po 24 tabletce różowej, jutro musiałabym pójść na polowanie do apteki po nowe ;/
EDIT:
Już je mam... teoretycznie ok. 23.00 powinnam wziąć tabletkę - tylko nie wiem - różową, czy białą? :/

Edytowane przez nikczemna
Czas edycji: 2010-02-05 o 17:04
nikczemna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 18:35   #379
buunka88
Raczkowanie

Dziewczyny czy was tez po tych tabletkach swedza plecy? mnie bardzo, pogorszyla mi sie tez cera Jak zawsze mialam idealna, tylko przed okresem wyskoczyl jeden, dwa syfki tak teraz codziennie pojawia sie nowy pryszcz Nie wiem czy to sie unormuje czy pomyslec nad zmiana tabletek. Poradzcie mi cos, prosze
buunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-05, 21:24   #380
brizzz
Przyczajenie

buunka88 mam ten sam problem. cerę miałam idealną a teraz nie ma dnia bez nowej krostki;p ale narazie staram się tym nie stresować, mam nadzieję, że to przejdzie...

a zmieniając temat, domyślam się, że już padło takie pytanie ale dalej dokładnie nie wiem jak postąpić. a więc, pojutrze powinnam zacząć brać białe tabletki toteż spodziewam się okresu, problem w tym że chciałabym go przesunąć o dwa tygodnie.. czy w takiej sytuacji mam wyrzucić białe tabletki i zacząć nowe opakowanie?
brizzz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 08:00   #381
sobolesiaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez buunka88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy was tez po tych tabletkach swedza plecy? mnie bardzo, pogorszyla mi sie tez cera Jak zawsze mialam idealna, tylko przed okresem wyskoczyl jeden, dwa syfki tak teraz codziennie pojawia sie nowy pryszcz Nie wiem czy to sie unormuje czy pomyslec nad zmiana tabletek. Poradzcie mi cos, prosze
ja tez cere mialam straszna, przeszlo mi dopiero po 6 opaowaniu ;/
sobolesiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 13:58   #382
aurelia_m
Przyczajenie

witam! zalogowalam sie tutaj bo licze na wasza pomoc....
zawsze mialam okres nieregularny ,nie raz nawet co 2 mc,2tyg...
1.5 roku temu zaczelam brac yasmin i wszystko bylo ok...
po tych tabletkach zrobilam 2miesieczna przerwe w ktorej nie dostalam okresu, w ciazy nie bylam .. po 2 miesiacach zaczelam stosowac yaz , pani ginekolog powiedzial ze nie mam czekac na okres tylko wziac od razu kiedy je kupie.. ja biore je juz od 4 miesiecy i sie zastanawiam czy dobrze zrobilam nie czekajac na okres , bo przeciez w ultce jest napisane ze brac pierwszego dnia okresu.. ??
od tych 4 miesiecy stosuje dodatkowo prezerwatywe, wlasnie z obawy czy dobrze postapilam.. tabletki biore o roznych godz 19-21 .. czasem ok 24.. wczoraj tabletke wzialam dopiero o 4 nad ranem po imp.. kochalam sie z chlopakiem i prezerwatywa pekla czy jest mozliwosc ze bede w ciazy ? prosze o pomoc

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ----------

zapomnialam dodac ze dwa razy z rzedu nie bralam bialych tabl. poniewaz nie chcialam miec okresu .. teraz mam 3 tyg lekkie krwawienie czy to normalne ?
aurelia_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 18:58   #383
rybenka_
Zadomowienie

Cześć chciałam się was poradzić, mam przejść z diany na Yaz, dziś biore ostatnią tabletke diany i chciałabym zrobić teraz normalna przerwe na krwawienie i od nastepnej niedzieli zacząc brac Yaz. Czy tak bedzie wporzadku? Czy mam to zrobic jakos inaczej? Pozdrawiam

`Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej !

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532
rybenka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 19:09   #384
Black Rainbow
Zadomowienie

Diane mają 0,035 mg etynyloestradiolu, Yaz ma 0,020 mg. Zmieniasz z mocniejszych na słabsze, więc nie powinnaś robić przerwy.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 19:13   #385
rybenka_
Zadomowienie

powodem do nie robienia przerwy miedzy tabletkami byłby brak zabezpieczenia? a jeśli bede zabezpieczac sie dodatkowo prezerwatywa przez pierwszy tydzien to wszystko bedzie ok? czy chodzi o jakies "skutki uboczne" dla organizmu ?

`Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej !

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532
rybenka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 19:42   #386
trzaska
Raczkowanie

mam nastepujacy problem a sytuacja wyglada nastepujaco:

ok. 9 opakowanie, 1 tydzien, 3 tabletka zazyta ok. godziny 20
zwymiotowałam okolo 24, wiem ze potrzeba ok 4 godzin na wchłoniecie tabletki no i teraz jestem na takiej głupiej granicy.... Ba problem jest taki ze jak wymiotowalam wydawalo mi sie ze byla godzina ok 2 w nocy wiec olalam temat sadzac ze tabletka juz dawno sie wchłonela i nie ma najmniejszego problemu... jednak po dokladnie 3 dniach po obliczeniach wyszlo mi ze zwymiotowalam w granicach tych 4 godzin.... no i Co tu poradzić? stwierdziłam ze na pewno przez kolejne 7 dni bede uzywac zabezpieczen albo chwilowo w ogole odpuszcze sobie temat sexu... Tylko ze wspolzylam jakies 5 dni przed zwymiotowana tabletka(chodz nie wiem czy rzeczywiscie ja zwymiotowalam)...

Nie wiem zbytnio co zrobic... no jakbym wpadła to nie bedzie dramatu za stara jestem na rozpaczanie tylko nie wiem czy kontynuowac dalej... teoretycznie istnieje mozliwosc ze antykoncepcja mogla byc osłabiona nie wiem tylko czy na tyle żeby rzeczywiście zareagować...
trzaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 12:52   #387
goszakokosza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez trzaska Pokaż wiadomość
mam nastepujacy problem a sytuacja wyglada nastepujaco:

ok. 9 opakowanie, 1 tydzien, 3 tabletka zazyta ok. godziny 20
zwymiotowałam okolo 24, wiem ze potrzeba ok 4 godzin na wchłoniecie tabletki no i teraz jestem na takiej głupiej granicy.... Ba problem jest taki ze jak wymiotowalam wydawalo mi sie ze byla godzina ok 2 w nocy wiec olalam temat sadzac ze tabletka juz dawno sie wchłonela i nie ma najmniejszego problemu... jednak po dokladnie 3 dniach po obliczeniach wyszlo mi ze zwymiotowalam w granicach tych 4 godzin.... no i Co tu poradzić? stwierdziłam ze na pewno przez kolejne 7 dni bede uzywac zabezpieczen albo chwilowo w ogole odpuszcze sobie temat sexu... Tylko ze wspolzylam jakies 5 dni przed zwymiotowana tabletka(chodz nie wiem czy rzeczywiscie ja zwymiotowalam)...

Nie wiem zbytnio co zrobic... no jakbym wpadła to nie bedzie dramatu za stara jestem na rozpaczanie tylko nie wiem czy kontynuowac dalej... teoretycznie istnieje mozliwosc ze antykoncepcja mogla byc osłabiona nie wiem tylko czy na tyle żeby rzeczywiście zareagować...
Tabletka wchłania się ok.3 -4 h, więc moim zdaniem wszystko będzie w porządku.
goszakokosza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 14:10   #388
raspberry
Raczkowanie

Cześć dziewczyny tak sobie czytam o tych tabletkach i w jednym z artykułów spotkałam się z takich stwierdzeniem, czy mogła by któraś z Was mi wyjaśnić co ono oznacza (część pogrubiona)?? Była bym bardzo wdzięczna
"Yaz została wprowadzona w większości europejskich krajów jesienią 2008 roku.W USA jest dostępna od 2006 roku, gdzie jest jedyną tabletką antykoncepcyjną zarejestrowaną w trzech wskazaniach."
raspberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 08:03   #389
trzaska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez goszakokosza Pokaż wiadomość
Tabletka wchłania się ok.3 -4 h, więc moim zdaniem wszystko będzie w porządku.
pomimo ze spokojnie wyrobiłam się w tych 4 godzinach i tak rządzi we mnie dziwny niepokój... ze tabletka, przez alkohol dobrze się nie wchłoniła... to jest straszne ze nawet ras na ruski rok nie można się kulturalnie upić bo ciągle się myśli o tych tabletkach ;/

Stad pytanie moje brzmi następująco:\
tabletki przyjmuje powiedzmy około 19... mogłabym np jednego dnia przyjąć az 5h wcześniej żeby byc tak maksymalnie pewna ze sie przyjęły zanim znowu będę sie zastanawiać po imprezie czy oby alkohol nie wpłynął na tabletki...
trzaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 09:51   #390
goszakokosza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez trzaska Pokaż wiadomość
Stad pytanie moje brzmi następująco:\
tabletki przyjmuje powiedzmy około 19... mogłabym np jednego dnia przyjąć az 5h wcześniej żeby byc tak maksymalnie pewna ze sie przyjęły zanim znowu będę sie zastanawiać po imprezie czy oby alkohol nie wpłynął na tabletki...
Możesz raz przyjąć tabletkę wcześniej tylko nie możesz następnego dnia wziąć ją później niż 12h. Czyli jak normalnie przyjmujesz o 19, przyjmiesz o 14 to następnego dnia maksymalnie o 2 w nocy. A nie licząc od 19
goszakokosza jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości