Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-10, 21:33   #4321
Delorean
Raczkowanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez Aredhel125 Pokaż wiadomość
Mam takie pytanie odnosnie wagi. czy ktoraś z was przytyłą drastycznie lub zrobiły jej się rozstępy bądź cellulit podczas brania tych tabletek? Mam fioła na punkcie szczupłej sylwetki, biegam, jeżdżę na rowerze i cwiczę i strasznie boję się przytyć dlatego mnie to tak nurtuje.
U mnie pojawił się cellulit, ale pewnie jak się dużo ruszasz to u Ciebie jest szansa, że się nie pojawi Ja też mam skłonności genetyczne...
Delorean jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 23:01   #4322
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez anjaaaaa Pokaż wiadomość
mam pytanie apropo recepty. Czy jest tu ktos z POZNANIA i wie gdzie bez problemu sprzedadza mi tabletki po doniesieu receptu pare dni pozniej? Chodzi o to, ze moj ginekolog jest na urlopie. Za 2 tygodnie konczy mi sie blister, ale wyjezdzam za granice na miesiac i musze wykupic kolejne opakowanie.
idź do innego lekarza który może wypisać Ci receptę.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 07:44   #4323
Segreto
Przyczajenie

Czesc Dziewczyny! prosze o pomoc niezwłocznie

mianowicie. jestem na3opakowaniu tabletek yaz tydzien temu miałam okres. i od wczoraj wystapiło mi krwawienie. nie wiem o co chodzi bo do tabletek placebo jeszcze mi daleko. zwroce uwage ze od ponad tygodnia intensywnie uprawiam sport i czy to ma jakies znaczenie na moje krwawienie?
Segreto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 21:39   #4324
agapro
BAN stały

Dzien dobry,
Ponieważ rezygnuję z brania tabletek, jestem w posiadaniu 1 blistra tabletek YAZ, który chętnie odsprzedam. W razie zainteresowania proszę pisać agapro@vp.pl.
Pragnę zwrócić uwagę, że YAZ wydawany jest na receptę i jego przyjmowanie powinno być skonsultowane z lekarzem, dlatego oczekuję poważnych maili.
agapro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-12, 14:40   #4325
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Agapro sprzedaż leków jest zabroniona

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-12, 14:52   #4326
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez agapro Pokaż wiadomość
Dzien dobry,
Ponieważ rezygnuję z brania tabletek, jestem w posiadaniu 1 blistra tabletek YAZ, który chętnie odsprzedam. W razie zainteresowania proszę pisać agapro@vp.pl.
Pragnę zwrócić uwagę, że YAZ wydawany jest na receptę i jego przyjmowanie powinno być skonsultowane z lekarzem, dlatego oczekuję poważnych maili.
łamiesz polskie prawo
Stary 2011-08-13, 08:33   #4327
agaproo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
łamiesz polskie prawo
Dziękuję za uświadomienie, popełniłabym karygodny błąd. Jeszcze miesiąc pobiorę YAZ
agaproo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 09:39   #4328
Papillon_
Raczkowanie

Mam prośbę, czy któraś z was mogłaby wypisac mi najczęstsze skutki uboczne albo coś w tym stylu, bo wątek czytac zaczęłam, ale tam 178 stron, tu 136, tego się nie da przeczytac, a zamierzam zmienic tabletki z marcilonu na yaz właśnie...
Papillon_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 12:52   #4329
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez Papillon_ Pokaż wiadomość
Mam prośbę, czy któraś z was mogłaby wypisac mi najczęstsze skutki uboczne albo coś w tym stylu, bo wątek czytac zaczęłam, ale tam 178 stron, tu 136, tego się nie da przeczytac, a zamierzam zmienic tabletki z marcilonu na yaz właśnie...
w internecie są ulotki yazu. poczytaj sobie.
Stary 2011-08-13, 17:03   #4330
Papillon_
Raczkowanie

Nie chce ulotki, tylko jak kto co odczuwa
Stary 2011-08-13, 17:14   #4331
Eldo_rado
amor vincit omnia

napisałaś 'któraś z was' więc co? jedna dziewczyna psiarze Ci te które u niej wystąpiły, drua że nie miała skutków ubocznych i nic nie będziesz wiedziała... poza tym każdy organizm reaguje indywidualnie.
Stary 2011-08-13, 19:17   #4332
Papillon_
Raczkowanie

Wiem. Napisze mi 5 i mniejwięcej zorientuje...
Stary 2011-08-13, 20:24   #4333
majeszka
Przyczajenie

cześc dziewczyny
po krótkiej przerwie wracam do brania yaz i dzisiaj po zażyciu 2 różowej tabletki, dokładnie po 30 minutach wsytąpiła biegunka. nie była to 'ostra biegunka' o jakiej mowa w ulotce ale jednak.. i tu mam 2 pytania:
1. czy brac kolejną tabletkę?
2. nie posiadam zapasowego blistra więc czy mogę wziąsc z tego aktualnego i po prostu będę miała o 1 różową mniej?

jeśli podobne pytanie się już pojawiło to przepraszam, ale wyjeżdżam za parę godzin więc nie mam czasu czytac a zależy mi na skutecznej ochronie
pozdrawiam
majeszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 21:13   #4334
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez majeszka Pokaż wiadomość
cześc dziewczyny
po krótkiej przerwie wracam do brania yaz i dzisiaj po zażyciu 2 różowej tabletki, dokładnie po 30 minutach wsytąpiła biegunka. nie była to 'ostra biegunka' o jakiej mowa w ulotce ale jednak.. i tu mam 2 pytania:
1. czy brac kolejną tabletkę?
2. nie posiadam zapasowego blistra więc czy mogę wziąsc z tego aktualnego i po prostu będę miała o 1 różową mniej?

jeśli podobne pytanie się już pojawiło to przepraszam, ale wyjeżdżam za parę godzin więc nie mam czasu czytac a zależy mi na skutecznej ochronie
pozdrawiam
po 1 nie była to sotra biegunka
po2 w ciągu 30min nie ma szansy na to, żeby tabletka została w razie czego wydalona
Stary 2011-08-13, 21:24   #4335
majeszka
Przyczajenie

dziękuje bardzo za pomoc
majeszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-15, 14:53   #4336
adakowalska009
Raczkowanie

ja biorę yaz od kwietnia 2010 teraz chcę odstawić i co do cellulitu, to po takim okresie widzę, że jest okropny, codziennie się masuję, wcieram kremy, ograniczam słodycze, nie jem mięsa, piję dużo wody i wszędzie jeżdżę na rowerze, a cellulit est tak ogromny, że przestałam chodzić w krótkich spodniach.. cały czas czuję się spuchnięta. Teraz chcę odstawić, ale nie wiem czego się spodziewać..
adakowalska009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-15, 15:07   #4337
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez adakowalska009 Pokaż wiadomość
ja biorę yaz od kwietnia 2010 teraz chcę odstawić i co do cellulitu, to po takim okresie widzę, że jest okropny, codziennie się masuję, wcieram kremy, ograniczam słodycze, nie jem mięsa, piję dużo wody i wszędzie jeżdżę na rowerze, a cellulit est tak ogromny, że przestałam chodzić w krótkich spodniach.. cały czas czuję się spuchnięta. Teraz chcę odstawić, ale nie wiem czego się spodziewać..
po odstawieniu tabletek łatwiej będzie Ci pokonać cellulit. skóa będzie rpzyjmowac kremy, skóra zacznie się ujędrniać, a przy dodatkowym ruchu powoli zaczniesz zauważać efekty, gdy odstawisz tabletki.
Stary 2011-08-15, 22:56   #4338
adakowalska009
Raczkowanie

Eldo_rado, mam nadzieję, bo przez cielsko własne wpadam w smutek... tylko boję się, co potem. Tabsy to jednak ulga dla psychiki..
adakowalska009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-16, 08:35   #4339
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez adakowalska009 Pokaż wiadomość
Eldo_rado, mam nadzieję, bo przez cielsko własne wpadam w smutek... tylko boję się, co potem. Tabsy to jednak ulga dla psychiki..
jest to ulga, ale co z tego, gdy człowiek ma wciąż w głowie swój obraz i go nie do końca akceptuje? są inne metody, równie skuteczne. znajdziesz coś dla siebie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-16, 13:36   #4340
Agacior_91
Raczkowanie

Przypuszczam ze powtarzam sie z pytaniem, ale licze na to ze ktos odpowie, bo ciezko przebrnac przez tyle stron. Wczoraj wzielam ostatnią tabletke placebo z 3 opakowania , dzisiaj powinnam zacząć nowy (4) blister.. niestety zbyt pozno zorientowalam sie ze to bylo moje ostatnie opakowanie jakie mam w posiadaniu..dzwonilam do lekarki i niestety jestem umowiona dopiero na jutro, czyli dzisiaj nie zaczne nowego opakowania Czy mogę w ogole zacząć tak nowe opakowanie? jezeli tak to czy stosować pozniej dodatkowe metody antykoncepcji?
Agacior_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-16, 18:48   #4341
wiadomekpl
Przyczajenie

hejka ja mam takie pytako skoro wszystkie tabletki mają taki sam skład( nie jestem pewny?) to czy można zrobić coś takiego ,że zamiast tabletki z pierwszego dnia, można naprzykład wziać tą z 24?

@up Agacior_91

jestem chłopakiem, ale sam wiem ,że na ulotce czy też po otwarciu blistra jest taki jakby diagram nad tabletkami i jest napisane ,że jeżeli została pominieta rozowa tabletka w 1-7 dniu nalezy zażyć pominieta tabletke, stosowac przez nast. 7 dni prezerwatywy i dokonczyc przyjmowanie, jesli jednak odbywał sie w miedzyczasie stosunek nalezy poradzic sie lekarza

Edytowane przez wiadomekpl
Czas edycji: 2011-08-16 o 18:55
wiadomekpl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-16, 18:59   #4342
brainstew1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wiadomekpl Pokaż wiadomość
hejka ja mam takie pytako skoro wszystkie tabletki mają taki sam skład( nie jestem pewny?) to czy można zrobić coś takiego ,że zamiast tabletki z pierwszego dnia, można naprzykład wziać tą z 24?
Mają taki sam skład = można brać nawet od tyłu różowe, jakkolwiek.
brainstew1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-16, 20:06   #4343
wiadomekpl
Przyczajenie

a można wziąć pierwszą lub 24 tabletke z innego opakowania ^^? jesli została zgubiona?
wiadomekpl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-16, 21:09   #4344
milenka22
Rozeznanie

Witam Wizażanki.
Mam pytanie dotyczące przerwy w stosowaniu tabletek. Czy można ją skracać z 4 dni na 2 lub 1 ? W poprzednim miesiącu wzięłam 24 różowe tabletki po czym 2 tabletki placebo i zaczęłam nowe opakowanie aby skrócić miesiączkę ze względu na wyjazd. W tym miesiącu wzięłam już 1 tabletkę placebo i dzisiaj chciałabym wziąć 1 różową tabletkę z nowego opakowania w nadziei, że krwawienie nie wystąpi lub jedynie w formie plamienia. Czy można w ten sposób skracać cykl przyjmowania Yaz ? Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź.

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Przeczytałam ulotkę i dowiedziałam się, że można w ten sposób skracać cykl co nie jest co prawda wskazane, ale dopuszczalne... Przepraszam za zaśmiecanie forum, czytałam ulotkę na początku stosowania Yaz i byłam przekonana, że nie zawiera takiej informacji.
Pozdrawiam
Stary 2011-08-16, 22:43   #4345
Eldo_rado
amor vincit omnia

przerwę można skracać, ale nigdy wydłużać!
Stary 2011-08-16, 22:51   #4346
brainstew1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wiadomekpl Pokaż wiadomość
a można wziąć pierwszą lub 24 tabletke z innego opakowania ^^? jesli została zgubiona?
No a czemu nie? Mają ten sam skład...
brainstew1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 13:49   #4347
mbamboo
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lajlaa Pokaż wiadomość
Ponawiam pytanie bo jest dla mnie ważne . Dzień dobry mam pytanko czy któraś z Was biorąc YAZ wyjeżdzała w ciepłe kraje typu Turcja Tunezja? Czy mogę czuć się źle biorąc je tam? Nigdy nie byłam w ciepłych krajach biorąc YAZ stąd moje pytanie.
Mam nadzieję, że jeszcze coś pomogę po takim czasie. Byłam w tym roku w Turcji, to mój drugi wyjazd w gorący klimat na Yazie i absolutnie nic się nie działo, krwawienie miałam tam, też bez zmian w czasie wystąpienia i intensywności.
Stary 2011-08-20, 11:54   #4348
demo mnie samej
Raczkowanie

.

Edytowane przez demo mnie samej
Czas edycji: 2011-09-14 o 18:09
demo mnie samej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-20, 21:10   #4349
aga91111
Przyczajenie

Dot.: Zmiana tabletek CILEST na YAZ. proszę o rade

Ja brałam yaz przez ponad 2 lata i bylam bardzo zadowolona. oczywiscie na poczatku bylly mdłosci zanim organizm sie przystosowal ale potem bylo ok, nawet schudłam po nich. Jednak po tycvh dwoch latach swteirdziłam ze moze dokonam jakiejs zmiany. Przekonała mnie cena poniewaz u mnie w niektórych aptekach kosztuja ok 50 zł. i Zmieniłam na celist. biore 10 tabletke i przytyłam ponad 2 kg nie jedzac wiecej. Jestem przerazona poniewaz i tak dovbrze wyglądam a z racji tego ze jestem osoba niska u mnie bardzo widac te 2 kg. Chyba od razu bez zastanowienia wroce do yaz
aga91111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-21, 16:37   #4350
keira2008
Rozeznanie

Dot.: Zmiana tabletek CILEST na YAZ. proszę o rade

Z tego co wiem, to jeśli tyje się od tabletek to na ogół w pierwszych miesiącach stosowania, kiedy organizm się do nich przyzwyczaja.
Z drugiej strony tabletki mogą powodować zwiększone łaknienie, u mnie też tak było i przytyłam. Ale idzie schudnąć.

keira2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości