![]() |
#1201 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1202 |
Raczkowanie
|
a ja chciałabym zapytać kiedy minął wam trądzik;] na tabletki zdecydowałam się również ze względu na problemy z cerą tymczasem są większe niż przedtem. jestem w drugim tygodniu drugiego opakowania, kiedy wam minęło? czy prosić o zmianę tabletek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1203 |
Przyczajenie
|
dziewczyny ratunku, w tym miesiacu zaczelam pierwsze opakowanie Yaz, dzis zostala mi ostatnia tabletka placebo a okresu nie mam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1205 |
Zakorzenienie
|
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
![]() ![]() |
![]() |
#1206 |
Przyczajenie
|
dziekuje za pomoc
![]() ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- czy jest tu osoba, ktorej opoznilo sie krwawienie? i czy moge zaczac jutro mimo to kolejne opakowanie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Chyba jednak nie, bo to pytanie się często przewija, a i w ulotce jest odpowiedź
![]() ![]() |
![]() |
#1208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na górze jest również opcja "przeszukaj wątek"... ja wiem, że każda panikuje i myśli, że jej problem jest jedyny na świecie, ale naprawdę... przez pisanie tego samego po 100 razy ten wątek ma tyle postów ile ma...
![]() |
#1209 |
Przyczajenie
|
Hey dziewczyny mam pytanie przez 3 tyg bylam na antybiotykach oczywiscie wtedy dodatkowo stosowalismy prezerwatywy teraz jestem juz 10 dni po antybiotykach przy 5 tabletce z nowego opakowania i zastanawiam sie czy przez to ze tak dlugo bralam antybiotyki musze dluzej zachowac ostrozność tzn nie tylko tydz ale dluzej?? co wy na to?? no i na koncu ostatniego blistra przy 24 tab czyli ostatniej rozowej wzielam ja o 18.30 gdzie zazwyczaj biore tabletki od 8 do 11, niby nie bylo przekroczone 12 godz i byla to ostatnia rozowa tabletka takze chyba nie musze sie obawiac popelnienia bledu z zazywaniem.
Ale jak jest z tymi antybiotykami a tabletkami anty? |
![]() ![]() |
![]() |
#1210 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny.
Zapomnialam 17 tabletki dnia 18 przyjelam tabletke 17 i 18. Przeczytalam forum bylam u lekarza nalezy polaczyc opakowania i bedzie dobrze. Nawet w ulotce jest napisane ze przy polaczeniu opakowan bedzie zachowana skutecznosc antykoncepcyjna. Dlatego nawet nie oczekuje tu odpowiedzi ani pocieszen ;P Moje pytania ktore mam do was sa trosze inne...bardziej "filozoficzne" na temat działania tabletek oraz innych wypowiedzi jakie znalazłam. Czy przyjecie 17 tabletek o dobrych porach +,- 2h jest w stanie zatrzymac owulacje. A moze jest tak ze zapomniana tabletka i niedostarczenie odpowiedniej dawki hormonow moze wywolac owulacje w kazdym okresie, tygodniu zapomnianej tabletki? wyczytałam tutaj na forum tylko ze w I cz. wypowiedz pewnej dziewczyny ktora niestety nie zostala skomentowana. A mianowiecie chodzi o efekt połaczenia opakowan. Kolezanka XXX twierdzi ze laczac opakowania mamy 8 tyg brania rozowych tabletek. Zatem tworzy nam sie 1 niebezpieczny tydzien + 5 tyg (tak jakby drugiego tygodnia w miare bezpiecznego) + ostatnie połtora ktore odpowiada ostatniemu trzeciemu tygodniowi. Zatem w skrocie jest I - II - II - II - II - II - III Czy to prawda ktos o tym cos słyszał? To bylo by dla mnie racjonalna odpowiedz dlaczego zapominajac tabl w trzecim tyg a laczac opakowania mam bezpieczenstwo. Ale nie wiem czy to w jakikolwiek sposob jest poparte nauka, czy wyjasnieniem panny XXX. Jak jest z papierosami... nie pale ale jestem biernym paleczem, cale otoczenie w okol mnie pali, rodzice, rodzenstwo, chlopak znajomi itp itd. Nie ma mozliwosci siadzac w bialej chmurze dymu zeby to nie przeszlo do mojego ciala w koncu wdycham caly ten dym. Zatem czy mozna stwierdzic ze antykoncepcja jest slabsza niz u innych dziewczyn ktore nie maja styku z papierosami? Jak to sprawdzic? W trakcie brania tabletek co jaki czas powinnam robic badania na watrobe? zrobilam badanie rok temu wyszlo pozytywnie stwierdzilam ze po roku zrobie kolejne lekarz stwierdzil ze nie widzi w tym koniecznosci skierowania nie wypisal ![]() Spytalam sie go rowniez o koniecznosc wizyty u lekarza po polaczeniu opakowan a przed kolejnym opakow. aby sprawdzic czy czasem jakis tam dzidzius sie nie zrodzil ![]() Oraz lekarz nie zna odpowiedzi na pytanie czy moge w trakcie przyjmowania tabletek o innej porze dnia przyjmowac Vitapol (tab. na wlosy) powiedzialam mu ze zgodnie z ulotka Vitapol nie powinien miec wplywu na ANTY. niestety lekarz nie udzielil konkretnej odpowiedzi tak lub nie. To jest przykre ze musze pytac sie o podstawowe rzeczy na forum, ale chyba czas najwyzszy zmienic lekarza. Poniewaz w zasadzie nigdy nie dostaje otwartych odpowiedzi na moje, moze meczace pytania ale jednak bardzo wazne |
![]() ![]() |
![]() |
#1211 |
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny
Podczas zażywania tabletek (połowa drugiego rzędu) złapała mnie na wakacjach zemsta faraona.. Tabletki brałam o stałej porze, o 21. Biegunka złapała mnie nastepnego dnia po zazyciu tabletki koło godziny 16. , więc zaczełam kurować się nifuroksazydem, a kolejną tabletkę przyjełam o godzinie 1.00 żeby biegunka przeszła, i tabletki nie wydalic. Kolejne tabletki brałam znow o stałej porze, jednak jeszcze przez tydzień jeszcze kurowałam się nifuroksazydem. Biegunki (jednak nie takie ostre) występowały później niż 7 godzin po zażyciu tabletek w kolejnych dniach. - Moje pytanie jest taakie, czy skutecznosc antykoncepcyjna zostala zachowana? Z góry dziękuje za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawidłowo brane tabsy - nie ma owulacji. Pominięcie tabsa, biegunka, wymioty - ryzyko wystąpienia owulacji istnieje. Warto jednak pamiętać o tym najbezpieczniejszym, drugim tygodniu, gdzie nawet przyjęcie tabletki z opóźnieniem nie skutkuje obniżoną skutecznością. Grunt to trzymać się ulotki. 2. Ja gdzieś o tym chyba pisałam (i nie tylko ja jak dobrze pamiętam) ale w innym wątku (może o yasminelle?). Na logikę biorąc jest tak jak piszesz, ale nie widziałam nigdzie jakiegoś naukowego potwierdzenia. Bądź co bądź ja się tego trzymam i kilka moich znajomych również. (Tylko dlaczego pierwszy tydzień jest niebezpieczny? Jest bezpieczny jeśli zaczniemy go w porę i będziemy brać prawidłowo) 3. Papierosy nie mają żadnego wpływu na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych! Mogą one jedynie u kobiet po 35 roku życia zwiększać ryzyko zakrzepicy.. 4. Ja najczęściej spotykam się z opinią, że warto robić badania na wątrobę i krzepliwość krwi raz na pół roku. Ale co lekarz to inna opinia.. 5. Ale dlaczego trzeba byłoby to sprawdzić? Łączenie opakowań jest bezpieczne pod warunkiem, że wszystko przyjmujesz zgodnie z ulotką i nie ma żadnych 'przygód' typu biegunka/wymioty/antybiotyk. 6. Vitapol nie wpływa na tabsy, możesz go przyjmować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1213 |
Konto usunięte
|
Jestem już po pierwszym opakowaniu Yazu - tzn. w trzecim dniu przerwy. Czekam na krwawienie z odstawienia. Dziwne, bo nadal go nie ma - przy wcześniejszych pigułkach, Qlairze, nigdy się to nie zdarzyło. Wręcz przeciwnie, krwawień i plamień miałam aż za dużo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Raczkowanie
|
Wyjeżdzam na wakację i gdzieś tak w ich połowie będę musiała zacząć brać 2 opakowanko yazu....Mogłabym połączyć opakowania żeby okresu nie dostać w ogole??
![]() Wiem ,że łączyć można ale chodzi mi o to ,że są to moje pierwsze tabletki , do tego 1 opakowanie itp. Czy od razu serwowac taki swojego rodzaju 'szok' dla organizmu? Do tego diametralnie zmienię klimat, zawsze po takich eskapadach okres opoznial mi sie z 2 tyg ![]() Być może pytania jak z podstawówki ale kto pyta nie błądzi xD ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1216 |
Zakorzenienie
|
na pewno można je łączyć?
![]()
![]() |
#1217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1218 |
Zakorzenienie
|
nie no możliwe, ja tylko mówię, co w ulotce jest napisane.
![]() |
#1219 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie. Biorę aktualnie różowe tabletki, a za tydzień wypada, że będę brała białe tabletki - przerwa. Po tej przerwie na krwawienie chciałabym sobie zrobić przerwę z tabletkami, bo nie będę miała okazji ich wykorzystać. I tu nasuwa się moje pytanie. Czy tylko stosunki z przerwy na krwawienie będą niezabezpieczone czy cały tydzień? A może całe opakowanie?
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1220 | |
Zadomowienie
|
ulotka mówi, że nie można wydłużać przerwy (czyli brania tych białych tabletek), można ją skracać, ale można też jej w ogóle nie robić- czyli połączyć opakowania
![]() ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- Cytat:
![]() |
#1221 |
Raczkowanie
|
Mam problem, jestem kompletnie skołowana, bo na różnych forach czytam rózne rzeczy.
Otóż przypałętała się jakaś infekcja ucha i lekarz najprawdopodobniej przepisze mi antybiotyk (mam z ucha wyciek, mam temperature i koszmarnie mnie wszystko boli). Jestem teraz na drugiej białej tabletce YAZ (brałam ją już dzisiaj koło godziny 14). Ostatni stosunek miał miejsce w piątek, na ostatniej różowej tabletce, a więc tak +/- 3 dni temu. Czytałam, że nie powinno się robić przerwy w braniu tabletek, gdy zaczyna się kurację antybiotykową i teraz niezbyt wiem jak mam to rozumieć…Mogę brać normalnie antybiotyk, zachowując przerwę, biorąc jeszcze te dwie białe tabletki a potem normalnie zacząc kolejne opakowanie równolegle przyjmując antybiotyk? Zaznaczam, że po kuracji antybiotykiem zrobiłabym sobie 14 dniową przerwę od seksu dla pewności, że tabletki znów będą działac z całą mocą.
#1222 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1223 |
Przyczajenie
|
witam
![]() Zaczęłam brać tabletki Yaz. Myślałam aby robić co pół roku (mniej więcej) przerwę w braniu. możecie doradzić czy to dobry pomysł czy zabójczy szok hormonalny dla organizmu? |
![]() ![]() |
![]() |
#1224 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zły pomysł. Jak już bierzesz to bierz, a jak robisz przerwę to minimum pół roczną. Inaczej rozwalisz sobie gospodarkę hormonalną
![]() |
#1225 |
Przyczajenie
|
Hej Kochane!
Tydzień temu zaczęłam 2 opakowanie YAZ, wcześniej brałam Yasminelle ale musiałam zrobć prawie roczną przerwę z powodu nadżerki, która w rzeczywistości nie istniała, ale to inny temat. W wyniku zamrażania zdrowej szyjki macicy, doszło to pzeszczepienia czegoś tam i w związku z tym tydzień przed okresem mialam planienie. Wracając do tematu: przy pierwszym opakowaniu po raz pierwszy od roku współżyłam. Po tym czasie miałam codziennie plamienia. Ale pisze w ulotce że mogą wystąpić więc się tym nie przejmowałam. Podczas brania placebo pomyliłam się, pominęłam jedną tabletkę i od razu przeszłam do kolejnego opakowania. To tak jakbym miała przerwę 3 dniową. Dzisiaj jestem przy 8 tabletce z kolejnego opakowania i nie dostałam okresu. Zrobiłam sobie test ale w ciąży na szczęście nie jestem. W czym tkwi problem? Pomóżcie proszę Edytowane przez HelgaKowalska Czas edycji: 2010-06-14 o 19:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#1226 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytuję" Jeżeli odbyło się stosunek w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki lub zapomniało się zacząć kolejny blister, trzeba zdawać sobie sprawę, że istnieje ryzyko ciąży." No i się zamotałam. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
BAN stały
|
Witam serdecznie po trzymiesiecznej przerwie...
W moich ostatnich postach (kolo marca) zalilam Wam sie na temat strasznych przypadlosci, ktore apogeum osiagnely na drugim opakowaniu brania Yazu. W skrocie byly to niezwykle silne bole nog, w szczegolnosci prawej, spore wybrzuszenie nad kolanem, pieczenie w klatce piersiowej, jakies uklucia, inne nieprzyjemne objawy. Do tego niemal stany depresyjne, bo praktycznie cale dnie siedzialam i plakalam (chwala Bogu, ze moj chlopak to wytrzymal, bo ja sama ze soba nie wytrzymywalam:P).. Zadzwonilam wiec do mojej ginekolozki, ktora z marszu kazala mi odstawic Yaz i zglosic sie do niej na drugi dzien. Tam bez zbednych bajan powiedziala mi, ze to moze byc zakrzepica, ktora jest potencjalnie smiertelna i wypisala skierowanie do angiologa... Czekalam na wizyte 3 miesiace... W czasie tej przerwy (oczywiscie bez brania Yazu) bole w klatce ustaly, czasem pobolewa mnie noga, wybrzuszenie nad kolanem jednak zostalo. Przed wizyta u angiologa zrobilam sobie podstawowe badania krwi + na krzepliwosc, by 'nie pojsc z niczym', i 2 czerwca udalam sie do przychodni. I tutaj 'najsmieszniejsza' czesc mej opowiesci- cala wizyta trwala niespelna 2 minuty, Pani doktor dotknela mojej nogi i stwierdzila, ze problemu nie widzi.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1228 |
Przyczajenie
|
Im więcej czytam Waszych wypowiedzi tym bardziej myślę że tabletki to same zło. Czy ktoś może napisać coś dobrego?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyproś od chirurga skierowanie na USG Dopplera. To badanie w 99% potwierdzi czy masz drożne żyły i tętnice.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1230 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przede wszystkim, nie powinnaś tego zostawić w takim stanie. Skoro jest podejrzenie, trzeba je zbadać dokładniej.. nie w ciągu 2 minut. Podziwiam również to, że pozostawiłaś to błyskawiczne badanie bez zażalenia.. :P
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:38.