Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-13, 10:28   #2401
Black Rainbow
Zadomowienie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez Yelah89 Pokaż wiadomość
Właśnie dlatego dosyć mocno zależy mi na odkryciu zależności między duracef`em i Yaz`em bądź jej braku, gdyż niezbyt uśmiecha mi się stosowanie dodatkowego zabezpieczenia..
A ewentualna ciąża uśmiecha Ci się? Wybacz, ale stosowanie przez kilka dni prezerwatyw, to chyba jeszcze nie koniec świata
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 11:34   #2402
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez Black Rainbow Pokaż wiadomość
A ewentualna ciąża uśmiecha Ci się? Wybacz, ale stosowanie przez kilka dni prezerwatyw, to chyba jeszcze nie koniec świata
Miałam to samo napisać ;]
Yelah89 nieracjonalnie myślisz

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 13:59   #2403
Yelah89
Przyczajenie

Nie do końca dobrze mnie zrozumiałyście. Chodziło mi tutaj bardziej o zawarcie myśli 'wolę się wstrzymać niż kochać się z użyciem prezerwatywy'.

Edytowane przez Yelah89
Czas edycji: 2010-10-13 o 14:03
Yelah89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 14:04   #2404
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Nie do końca dobrze mnie zrozumiałyście. Chodziło mi tutaj bardziej o zawarcie myśli 'wolę się wstrzymać niż kochać się z użyciem prezerwatywy'.
A to spoko

Stary 2010-10-13, 20:49   #2405
karolinka86
Zakorzenienie

Mam kilka pytań związanych z Yaz.
Otóż brałam je 8 miesięcy a zostały mi zapisane dlatego, że okres mi sie zatrzymał (nie wiadomo dlaczego). Obecnie od prawie miesiąca ich nie biore- zobaczymy czy wszystko będzie ok i czy okres wróci.

Podczas brania yaz zauważyłam, ze powiększyły mi się piersi Czy możliwe że po odstawieniu tabletek za jakiś czas wszystko wróci do normy?
To samo dotyczy tycia.

Z góry dziękuję za odpowiedz

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 07:47   #2406
vvanessaa
Przyczajenie

czesc dziewczyny a ja mam takie pytanie 3 mies temu poroniłam w pierwszy dzien normalnego okresu po oczyszczaniu zabrałąm tabletke yaz w pierwszym opakowaniu brania było ok dostalam okres dodoam ze lekko swedziala mnie skora z drugiego blistra zabrałam tylko 13 tabletek bo swiad skory był coraz mocniejszy teraz mam wysypke pod pachami strasznie to wyglada wszystko mnie swedzi do obledu nie biore juz 3 dzien tych tabletek i dalej mi to dokucza pije wapno i nic kreci mi sie w głowie ijestem senna zaczelam sobie wmawiac ciaze juz sama nie wiem co myslec czy ktoras z was miala podobnie dodam ze cale cialo swedzi do obledu co mam zrobic czy moze byc to ciaza obecnie jestem w niemczech doradcie mi cos prosze wiem ze powinnam udac sie do lekarza ale powiem szczerze ze dosyc juz mam po ostatnim poronieniu pozdrawiam
vvanessaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 09:22   #2407
201712190924
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez vvanessaa Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny a ja mam takie pytanie 3 mies temu poroniłam w pierwszy dzien normalnego okresu po oczyszczaniu zabrałąm tabletke yaz w pierwszym opakowaniu brania było ok dostalam okres dodoam ze lekko swedziala mnie skora z drugiego blistra zabrałam tylko 13 tabletek bo swiad skory był coraz mocniejszy teraz mam wysypke pod pachami strasznie to wyglada wszystko mnie swedzi do obledu nie biore juz 3 dzien tych tabletek i dalej mi to dokucza pije wapno i nic kreci mi sie w głowie ijestem senna zaczelam sobie wmawiac ciaze juz sama nie wiem co myslec czy ktoras z was miala podobnie dodam ze cale cialo swedzi do obledu co mam zrobic czy moze byc to ciaza obecnie jestem w niemczech doradcie mi cos prosze wiem ze powinnam udac sie do lekarza ale powiem szczerze ze dosyc juz mam po ostatnim poronieniu pozdrawiam

blagam cie, zacznij uzywac interpunkcji, bo tego sie nie da czytac
musialam przeczytac 3 razy pierwsze zdanie zeby je zrozumiec, bo zrozumialam najpierw ze poronilas w pierwszy dzien okresu i w tym samym czasie zaczelas brac tabletki. i juz mialam cie opieprzyc, ze skad wiesz, ze to poronienie i ze natychmiast zaczelas brac piguly

moim zdaniem musialas zareagowac alergicznie na Yaz. bralas je kiedykolwiek wcześniej? to sie zaczelo dokladnie w tym samym czasie kiedy zaczelas stosowac Yaz? bo rownie dobrze przyczyna może byc inna. no ale jednak trzeba podejrzewać o to tabletki, wiec dobrze, że je odstawilas.
nie chcesz iść do lekarza, bo masz dość, ale sorry czy tego swedzenia nie masz dość? chcesz sie z tym tak meczyc? zagciśnij zęby i sio do lekarza!
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-14, 18:06   #2408
daga280
Przyczajenie

hej!
Mam szybkie pytanie

Czy zażywając tabletki antykoncepcyjne (Yaz) trzeba je odstawić po jakimś czasie czy można je przyjmować bez przerwy?? Jeśli trzeba je odstawić to po jakim czasie najlepiej i na ile? Podobno nie ma takiej potrzeby żeby zrobić parę miesięcy odstępu ale wole zapytać Was Chce mieć kiedyś dzieci i nie chce doprowadzić do takiej sytuacji, że przez swoja lekkomyślność nie będę mogła ich mieć bo nie odstawiłam tabletek..
Dzieki!
daga280 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 18:28   #2409
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez daga280 Pokaż wiadomość
hej!
Mam szybkie pytanie

Czy zażywając tabletki antykoncepcyjne (Yaz) trzeba je odstawić po jakimś czasie czy można je przyjmować bez przerwy?? Jeśli trzeba je odstawić to po jakim czasie najlepiej i na ile? Podobno nie ma takiej potrzeby żeby zrobić parę miesięcy odstępu ale wole zapytać Was Chce mieć kiedyś dzieci i nie chce doprowadzić do takiej sytuacji, że przez swoja lekkomyślność nie będę mogła ich mieć bo nie odstawiłam tabletek..
Dzieki!
Czy Ty myślisz, że pigułki powodują bezpłodność
Stary 2010-10-14, 18:38   #2410
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
hej!
Mam szybkie pytanie

Dzieki!
Nie nie nie i jeszcze raz nie!
Skoro czujesz się dobrze, nie masz żadnych dolegliwości to nie musisz robić żadnej przerwy.
Takie przerwy powodują bałagan w organizmie i zwiększają płodność w miesiącach odstawienia.

Stary 2010-10-14, 19:21   #2411
daga280
Przyczajenie

hehe nie, nie myślę że pigułki powodują bezpłodność ale wolałam się upewnić i zapytać-mam koleżankę, ktora robi sobie przerwy bo uważa że jest to potrzebne :P

dzięki!
daga280 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 20:34   #2412
wadercia
Wtajemniczenie

GG do wadercia

Cytat:
hej!
Mam szybkie pytanie

Dzieki!
Heh, a myslalam ze to juz tylko moj tatus sadzi ze tabletki powoduja bezplodnosc
Dolaczam sie do watku bo dzis z powodow zlego reagowania na wczesniejsze tabletki przepisano mi te oto cudo Slyszalam wiele dobrego o tych tabletach i oby sie sprawdzily

wymienię

wadercia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 21:12   #2413
justyniajego
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wadercia Pokaż wiadomość
Heh, a myslalam ze to juz tylko moj tatus sadzi ze tabletki powoduja bezplodnosc
Dolaczam sie do watku bo dzis z powodow zlego reagowania na wczesniejsze tabletki przepisano mi te oto cudo Slyszalam wiele dobrego o tych tabletach i oby sie sprawdzily
wadercia a jakie ostatnio przyjmowalas??
justyniajego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 22:04   #2414
Yelah89
Przyczajenie

Cytat:
Witam, mam pytanie związane z yaz i antybiotykiem.. Jutro, tzn we środę wezmę pierwszą tabletkę placebo, z pierwszego opakowania. W piątek przepisano mi antybiotyk na pozbycie się gronkowca z organizmu (Duracef) i dzisiaj wieczorem mam wziąć ostatnią dawkę. ( 5dni antybiotyku) Czy jeśli w piątek planuję współżyć, to czy powinnam się dodatkowo zabezpieczać? Mogę odpuścić sobie dodatkową metodę mechaniczną i być spokojna o bezpieczny stosunek? Łatwo wywnioskować, że tego dnia będę po 2tabletkach placebo, chociaż nie wiem czy ma to jakieś znaczenie w mojej sytuacji. Z tego co wcześniej czytałam, jedna dziewczyna tutaj miała podobne pytanie, odnośnie tego czy duracef wpływa na tabletki anty. W ulotce nie ma ani słowa, w ulotce yazu także go nie wymieniono.. więc jak to jest?
Jestem tutaj nowa, więc serdecznie witam wszystkie wizażanki
No i już wiem.. Dzwoniłam do swojego lekarza i okazało się, iż Duracef nie ma żadnego wpływu na działanie tabletek anty. To tak na przyszłość, dla wszystkich dziewczyn które miałyby podobny problem.
Yelah89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 07:11   #2415
wadercia
Wtajemniczenie

GG do wadercia

Cytat:
Napisane przez justyniajego Pokaż wiadomość
wadercia a jakie ostatnio przyjmowalas??
Novynette przyjmowalam jednak mialam po nich mega skutki uboczne i dostalam na probe Yaz

wymienię

wadercia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-15, 18:27   #2416
misunderstood
Raczkowanie

GG do misunderstood

Cytat:
hej!
Mam szybkie pytanie

Dzieki!
tydzien temu pytalam o to samo mojego ginekologa bo tez mielismy z TŻ watpliwosci, powiedzial ze przy yaz nie ma takiej potrzeby bo ma bardzo lekki czy jakis tam sklad. robi sie to czasem przy innych tabletkach anty.

---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

a mam jeszcze takie pytanie - od roku tu nie zagladalam - to teraz sobie odbije do wizazanek z wroclawia - gdzie kupujecie? gdzie jest najtaniej?

misunderstood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 18:42   #2417
korunia246
Przyczajenie

Hej dziewczyny
Jestem już na 3 opakowaniu tabletek, a dokładnie dziś przyjmę 3 tabletkę i nadal nie dostałam okresu... wcześniej przed tabletkami placebo między 19 a 23 tabletką z poprzedniego blistra miałam bardzo mocne plamienia, prawie jak okres a później na palcebo już nic...
Czy to może oznaczać ciążę czy po prostu jakieś zachwiania organizmu ??
Błagam pomóżcie !
korunia246 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 20:33   #2418
kikolina
Raczkowanie

korunia246
nie ma co się martwić, czasem krwawienie zaczyna się na 4tej białej, a czasami na 1 różowej nawet.
jeżeli, przyjmowałaś tabletki regularnie i nie było sytuacji typu ostra biegunka, wymioty to z pewnością nie jesteś w ciąży

co oznacza wg Ciebie "plamienie prawie okres"? przez pierwsze 3 opakowania mogą być różne reakcje organizmu,który przystosowuje się do hormonów, natomiast jeżeli po tym opakowaniu nie ustąpią koniecznie skonsultuj się ze swoim gin

- That's true. But it wouldn't be my world without you in it.

<3
kikolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 20:42   #2419
korunia246
Przyczajenie

Lightbulb Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez kikolina Pokaż wiadomość
korunia246
nie ma co się martwić, czasem krwawienie zaczyna się na 4tej białej, a czasami na 1 różowej nawet.
jeżeli, przyjmowałaś tabletki regularnie i nie było sytuacji typu ostra biegunka, wymioty to z pewnością nie jesteś w ciąży

co oznacza wg Ciebie "plamienie prawie okres"? przez pierwsze 3 opakowania mogą być różne reakcje organizmu,który przystosowuje się do hormonów, natomiast jeżeli po tym opakowaniu nie ustąpią koniecznie skonsultuj się ze swoim gin
wiem wiem że tak jest ale ja dziś przyjęłam już 3cią różową tabletke a okresu dalej nie ma... Tabletki przyjmowałam regularnie i nie było ani wymiotow ani biegunek wiec tym bardziej mnie to martwi...

A czy zmiana miejca przebywania czy zamieszkania może mieć wpływ na organizm i okres? Bo ja właśnie w dniu tej 19 tabletki kiedy zaczeło sie plamienie przeprowadziałam się do innego miasta na studia więc nie wiem czy to mogło mieć z tym związek...
korunia246 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 00:14   #2420
mel89
Zakorzenienie

Dziewczyny! Dzisiaj 8 tabletka z najpierwszego blistra Yaz.. Wzięłam w 1 dzień okresu, 3go dnia myślałam, ze tu koniec, ale po kochaniu się z Tżtem dnia 4 znów mnie zalało. Musiał mnie nadruszyć czy jaki grzyb..?
Teraz mam brązowe plamienia i bolą mnie piersi tuż przy pachach. Czy ból piersi ustąpi? Czy to już tak zawsze będzie ? Dodam, że 4,5 dnia miałam wzdęcia i twardy brzuch, ale ustało..
Stary 2010-10-16, 09:09   #2421
megusiaa
Rozeznanie

co zrobic jesli ominie sie jedna tabletke????????????????? ???
megusiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 09:30   #2422
jessy86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez megusiaa Pokaż wiadomość
co zrobic jesli ominie sie jedna tabletke????????????????? ???
Przeczytać ulotkę
jessy86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 17:11   #2423
fjuuu
Przyczajenie

Od 7 miesięcy biorę yaz. nigdy nie miałam problemów z okresem, pojawiał się zawsze przy 3/4 tabletce placebo i trwał ok. 4 dni. Bywał raczej skąpy. Jednak pierwszy raz dostałam okresu przy przedostatniej różowej tabletce, jeszcze zanim zaczęłam brać białe tabletki. Stało się to w niedzielę, dziś jest sobota i wciąż krwawię. Martwię się tym, bo nigdy nie miałam takich długich okresów. Możliwe, że ma na to wpływ przeprowadzka do innego miasta i dużo stresów związanych z rozpoczęciem studiów, a niedługo okres się skończy? Czy to może być coś poważnego?
fjuuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 21:27   #2424
trzaska
Raczkowanie

Jak to własciwie jest?

Biore tabletki Yaz a moja siostra Yasminelle... i zastanawiamy sie własciwie jak to jest. W obu przypadkach mamy doczynienia z ta sama dawka hormonow jak rowniez z ta sama ulotka.... i pojawia nam sie niescisłosc.

Wszystkie dobrze wiemy ze przerwę miedzy tabletkami nie wolno wydłużać ale można ja skrócić.

Zatem czemu wydłuzajac o jeden dzien przerwe w Yaz (czyli 5 dni okresu przerwy) powoduje mozliwosc zajscia w ciaze a wprzypadku skrocenia przerwy w yasminelle (o 2 dni czyli skracamy z 7 do 5) nie zachodzimy w ciaze.

W obu przypadkach przerwa wynosi 5 dni i w obu przypadkach przyjmujemy ta sama substancje czynna...

jak to jest ze w yasminelle mamy pewnosc ze nie dojdzie do owulacji a w Yaz trzęsiemy sie z strachu czy do niej doszło.... a przerwa z odstawienia jest taka sama....

Moze ktos wie? a moze odpowiedz jest prostrza niz nam sie wydaje ze dzieki temu ze Yaz bierzemy w systemie 24+4 jest o wiele lepsze zabezpieczenie?
trzaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 09:41   #2425
Black Rainbow
Zadomowienie

Dot.: Jak to własciwie jest?

Cytat:
Napisane przez trzaska Pokaż wiadomość
Biore tabletki Yaz a moja siostra Yasminelle... i zastanawiamy sie własciwie jak to jest. W obu przypadkach mamy doczynienia z ta sama dawka hormonow jak rowniez z ta sama ulotka.... i pojawia nam sie niescisłosc.

Wszystkie dobrze wiemy ze przerwę miedzy tabletkami nie wolno wydłużać ale można ja skrócić.

Zatem czemu wydłuzajac o jeden dzien przerwe w Yaz (czyli 5 dni okresu przerwy) powoduje mozliwosc zajscia w ciaze a wprzypadku skrocenia przerwy w yasminelle (o 2 dni czyli skracamy z 7 do 5) nie zachodzimy w ciaze.

W obu przypadkach przerwa wynosi 5 dni i w obu przypadkach przyjmujemy ta sama substancje czynna...
Dziewczyno, czy Ty rozumiesz co Ty piszesz? Ręce mi opadają po przeczytaniu Twojego posta

Napisałaś, że wiesz, że przerwy nie można wydłużać, dlaczego więc dziwisz się, że przy WYDŁUŻENIU przerwy w Yazie można zajść w ciążę? BO JĄ WYDŁUŻYŁAŚ!

Jeśli ją skrócisz, czy to w Yazie, czy Yasminelle, to w ciążę nie zajdziesz (BO PRZERWĘ MOŻNA SKRÓCIĆ - i to też zauważyłaś).

W obu przypadkach przerwa wynosi 5 dni, a jakże, tyle tylko, że w przypadku Yazu, przerwa jest WYDŁUŻONA (co jest błędem) a w przypadky Yasminelle SKRÓCONA, co robić jak najbardziej można.

Układa się w logiczną całość, czy nadal masz problem ze zrozumieniem?
Stary 2010-10-17, 10:59   #2426
Madzison
Przyczajenie

Cool Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Czesc dziewczyny mam do was pytanie. Ginekolog przepisal mi tabletki yaz i kazal mi je zaczac brac przy wystapieniu nastepnego okresu. to kiedy zaczac je brac w pierwszym dniu okresu czy jak mi sie skonczy? bo tak mi to powiedzial ze go nie zrozumialam. A to sa moje pierwsze tabletki wiec nie bardzo jestem w temacie
Madzison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 11:50   #2427
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Madzison Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny mam do was pytanie. Ginekolog przepisal mi tabletki yaz i kazal mi je zaczac brac przy wystapieniu nastepnego okresu. to kiedy zaczac je brac w pierwszym dniu okresu czy jak mi sie skonczy? bo tak mi to powiedzial ze go nie zrozumialam. A to sa moje pierwsze tabletki wiec nie bardzo jestem w temacie
A co mówi ulotka? Oczywiście, że w pierwszy dzień okresu. Biorąc pierwszą pigułkę pierwszego dnia miesiączki zabezpieczona jesteś od razu. Gdybyś wzięła pigułkę po miesiączce, musiałabyś się zabezpieczać dodatkowo przez całe opakowanie i przerwę. Antykoncepcja zaczęłaby działać dopiero od następnego blistra.
Stary 2010-10-17, 11:51   #2428
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzison Pokaż wiadomość
Czytałaś ulotkę?

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 12:32   #2429
trzaska
Raczkowanie

Dot.: Jak to własciwie jest?

Dobra kobieto wyluzuj... nie musisz od razu odpowiadać z taka irytacja bo Ci ta tęcza z obrazka ucieknie... ja tylko pytam O zależnościach miedzy dwoma środkami antykoncepcyjnymi... nie ważne...

Tak czy siak zadzwoniłam do lekarza i on mi już odpowiedział na pytanie.... jak to jest z Yazem a Yasminelle i co by sie stało gdyby nie daj bożę zapomniano 1 tabletki z yazu... odpowiedz była zupełnie inna niż twoja..
trzaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 12:42   #2430
Black Rainbow
Zadomowienie

trzaska, wybacz mi proszę, faktycznie uniosłam się niepotrzebnie. Teraz przeczytałam Twój post i zrozumiałam o co Ci chodzi. Swoją drogą zadałaś bardzo ciekawe pytanie.

Czy mogłabyś napisać co Ci powiedział lekarz?

Jeszcze raz Cię bardzo przepraszam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości