|  2011-01-06, 14:41 | #871 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-10 
				 | 

Dot.: Zaparcia

Na zaparcia dobry jest buscopan + trochę ruchu i gorąca woda. Nie wrzątek, ale w miarę możliwości jak najcieplejsza. Porusza jelita, a busco rozkurcza to, co spięte    | 
|     |   | 
|  2011-01-06, 14:56 | #872 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-05 Lokalizacja: Anglia 
				 | 

A ile kosztuje buscopan?

__________________ "Gdy sensu już nie ma, to sens się zaczyna" | 
|     |   | 
|  2011-01-08, 18:34 | #873 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-07 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Cena Buscopanu to ok 10 PLN +/- 2 PLN w zależności od Apteki. Taniej pewnie będzie w aptece internetowej ale tam musisz wziąć pod uwagę, koszt przesyłki.

| 
|     |   | 
|  2011-01-11, 17:05 | #874 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-07 
				 | 

Cytat: 
 pierwsze słyszę o takim sposobie na zaparcia? Buscopan na bóle spowodowane skurczem i napięciem jest ok ale ta opinia wydaje mi się dość dziwna i innowacyjna   | |
|     |   | 
|  2011-01-11, 18:14 | #875 | 
| Raczkowanie | 

Ja też polecam otręby z mlekiem lub jogurtem.pestki słonecznika i dyni prażone na patelni i orzeszki ziamne.Sliwka tk średnio na mnie działa.

| 
|     |   | 
|  2011-01-13, 11:55 | #876 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-11 
				 | 

na zaparcia to najlepszy jest koperek włoski  ja czasami tez biore rozkurczowy buscopan, ale to raczej na ból brzucha | 
|     |   | 
|  2011-01-13, 13:03 | #877 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-10 
				 | 

Moja mama miała długi czas zaparcia i wiem, ze piła różne czerwone herbatki itp. Do tego jadła dużo suszonych owoców i codziennie rano otręby.  A w ogóle zastanawiałyście się co jest przyczyną waszych problemów z zaparciami? Najprawdopodobniej jest to nieodpowiednia dieta. Często zaparcia mogą być objawem niepożądanej reakcji pokarmowej, choroby układu pokarmowego. Myślę, że jeśli zaparcia utrzymują się przez długi czas powinno się zrobić badania | 
|     |   | 
|  2011-01-29, 13:50 | #878 | |
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-12 
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2011-02-01, 21:10 | #879 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-06 
				 | 

Właśnie znalazłam to forum i trochę sobie poczytałam, mam nadzieję, że Wasze sposoby mi pomogą  Ja mam 15 lat i już od wakacji męczę się z zaparciami. Na początku nie zwracałam na to uwagi, ale w końcu poszłam do lekarza i kazał zmienić dietę, a na wszelki wypadek zrobić kolonoskopie (czy jak to się tam zwie)  https://static.wizaz.pl/forum/images...ons/icon22.gif  Szczerze? Nic bym z tym nie robiła, pomyślałabym "trudno, nie załatwiam się, no i co z tego?" ale wystarczy, że nie załatwię się 3 dni, a mój brzuch jest strasznie nadęty i boli na dole (nie mogę np. go wciągnąć), a zawsze ok. godzinę po posiłkach boli tak jakby miało mnie rozerwać, wtedy biegnę do toalety, ale nic;( Ostatnio załatwiałam się raz na tydzień, raz na 2 tygodnie. 2 tygodnie temu po tygodniowej przerwie załatwiałam się czwartek, piątek, sobota (bardzo rzadki stolec), potem znowu nic i znowu czwartek, piątek, sobota (bardzo rzadki stolec). Teraz znowu nic, brzuch nadęty, czekam do czwartku, mam nadzieję, że coś się wydarzy. Zmieniłam dietę, tylko ciemne pieczywo, surowe owoce, warzywa, błonnik z jogurtem, albo z mlekiem (zależy), a obiady bez tłuszczu i wiadomo, że zamiast ziemniaków czy jasnego ryżu to kasza gryczana (i tego typu jedzonko) i tylko to co można. Wypijam codziennie co najmniej 1,6 l wody (wiem, że mało, ale i tak więcej niż wcześniej, gdy potrafiłam wypić tylko jedną szklankę, bo jakoś nigdy mi się nie chciało pić, zapominałam o tym). Przed śniadaniem i kolacją Colon C, a przed snem Duphalac. Przestałam jeść 2, 3 posiłki, a jem 5 mniejszych. Na razie nic, już nawet nie mówię mamie, że cokolwiek mnie boli, bo mam wrażenie, że ona myśli, że ja już zmyślam;( Nikt nie wie, że mam takie problemy oprócz niej i cieszę się, że w końcu nie jestem sama  Przepraszam za tak długą wypowiedź, ale zawsze się rozwijam bez sensu;P Mam nadzieję, że wasze rady mi pomogą, będę próbowała. Dziękuję wgl. za założenie tego tematu  Pozdrawiam wszystkie, które cierpią ze mną  A i jeszcze pytanko. Ma ktoś takie problemy jak ja, że pojawiają się właśnie bóle w podbrzuszu i wie może co z tym fantem zrobić? | 
|     |   | 
|  2011-02-15, 12:54 | #880 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-09 
				 | 

mnie niestety białko zatyka  lekarz przepisał mi laktulozę- syrop, tylko uwaga jest bardzo agrasywny,bez recepty Zeby nie było sytuacji,że czyści nie przerywając snu  - zaleca się brać rano | 
|     |   | 
|  2011-02-18, 17:48 | #881 | 
				 | 

oj zuziaczek, nie do pozazdroszczenia ta kolonoskopia  Moze jak masz taki napięty ten brzuch to rzeczywiście wypróbuj buscopan? | 
|     |   | 
|  2011-02-18, 18:31 | #882 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-08 Lokalizacja: K-ce 
				 | 

dziewczyny mam pytanie co do Body Pure'a. uzywalyscie? chetnie zrobilabym kuracje, bo activie i te sprawy nie pomagaja. boje sie jednak, ze po kuracji, zamiast rozkrecic caly metabolizm, to go tylko rozleniwi (perystaltyka etc). prosze o info    | 
|     |   | 
|  2011-02-18, 19:55 | #883 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2011-02 Lokalizacja: lubuskie 
				 | 

ja polecam jogurty z żywymi kulturami bakterii dopóki piłam działało teraz przestałam i problem wrócił

| 
|     |   | 
|  2011-02-19, 15:21 | #884 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-07 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Kolonoskopia :/ naprawdę nie zazdroszczę. Może warto jednak najpierw wypróbować sposób z Buscopanem o którym mówi stokrosia ... bo jeśli chodzi o sam zabieg Kolonoskopii to nie jest on przyjemny, więc wcześniej lepiej wypróbować wszystkie inne opcje.

| 
|     |   | 
|  2011-02-21, 22:57 | #885 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2011-02 
				 | 

W ciągu ostatnich 3 lat zaliczyłam połowę istniejących diet, przez głodówki i inne "niezbyt zdrowe diety" do kompulsywnego, emocjonalnego objadania się. Z toaletą problem mam często, potrafię nie chodzić do niej nawet przez 5 dni. Przez jakiś czas stosowałam różne specyfiki apteczne, które dawały ulgę, ale na dłuższą metę pogarszały sprawę :/ . Od 2 tygodni spożywam siemię lniane w godzinach rannych, pomaga  . Do tego spacer, dużo płynów, otręby, produkty bogate w błonnik. W skrajnych przypadkach wcinam popcorn (200g ziaren na 2 łyż. masła), po którym nie zdarzyło mi się, żebym nie odwiedziła toalety  . 
				__________________ Popieram akcję: "Piszę poprawnie po polsku!"   | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2011-02-22, 15:36 | #886 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-08 Lokalizacja: tę cza cza cza! 
				 | 

Cytat: 
  ) (edit: spróbujcie też siemienia lnianego, tyle razy tu już wałkowanego! ... ale nie koniecznie musicie je gotować, zaparzać itp. ... wystarczy posypać łyżeczką siemienia danie obiadowe, dodać do sałatki i są efekty!  ... na mnie działa, regularnie sobie posypuję sałatkę... nie przeszkadza w jedzeniu, nie czuć tego nawet, a do tego siemie jest źródłem NNKT (; więc WARTO!!!) ale o metodzie z ciekłą parafiną w życiu nie słyszałam. to jest zwykły olej parafinowy, prawda? coś na zasadzie rycynowego? nie powoduje to żadnych działań ubocznych? dostanę to bez problemu w aptece?  przepraszam za tyle pytań, ale mnie zaintrygowałaś ;p p.s. na avatarze jesteś ty?   
				__________________ może dotąd zaniedbywałam modlitwę, ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę, uratuj mnie SUPERMANIE!  } "ciało pielęgnuje, bo jest domem duszy i gdy mi jest dobrze - moja dusza mruczy."  Edytowane przez Qunia Czas edycji: 2011-02-22 o 15:45 | |
|     |   | 
|  2011-02-22, 16:50 | #887 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2010-04 Lokalizacja: Nibylandia 
				 | 

moja mama za każdym razie jak dostanie zaparć chce abym upiekła ciasteczka owsiane. Pomagają w trymiga  Przepis: pół opakowania płatków owsianych 2-3 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki kakao lub 3 łyżki cynamonu 3-4 łyżki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 100g margaryny (rozpuścić) 3/4 szklanki mleka. 3-4 łyżki cukru dodatki do wyboru (bakalie, kawałki czekolady, co kto lubi) rozpuszczoną margarynę wymieszać z mlekiem. suche składniki wymieszać. Mokre wlać do suchych i wymieszać. Ciasto powinno być mokre ale nie lejące. Dodać bakalie czy inne dodatki. Blachę wyłożyć pergaminem. Za pomocą łyżki nałożyć na blachę takie jakby placki (moja mama skomentowała, że jej te ciastka przypominają kotlety mielone) i piec tak 20 minut. Temperatura? Obojętna, ja wkładam do piekarnika jak się nagrzeje do ok. 100 stopni, po 20 minutach jest w nim koło 200   | 
|     |   | 
|  2011-02-22, 17:46 | #888 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-09 Lokalizacja: De 
				 | 

Cytat: 
 Mnie ostatnio dopadły straszne zaparcia, tym bardziej jest to dla mnie dziwne, bo mam teraz ferie, a zazwyczaj największe zaparcia wystepują w czasie szkolnym (największy stres). W każdym bądź razie próbowałam na prawdę wielu sposobów już, i dopiero dzisiaj się załatwiłam, po ponad tygodniu, ale brzuch jest tak samo wzdęty i uczucie cięzkości też jest, chociaż o wiele mniejsze. Myślę, że po prostu jeszcze coś w jelitach zalega... | |
|     |   | 
|  2011-02-23, 12:24 | #889 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2011-02 
				 | 

Witam. Miałam ten sam problem.Mnie pomógł bisacodyl.Najpierw brałam tabletki,ale później przeszłam na czopki-szybciej działają. Ja po zastosowaniu czopka juz ok po 30 min.biegłam do ubikacji.Trzeba tylko uważać, żeby się od nich nie uzależnić, co jest bardzo łatwą sprawą.Polecam również babkę lancetową.Bierze się dwie łyżki, zalewa niewielką ilością ciepłej wody i wypija, a raczej zjada. Nie każdemu może odpowiadać konsystencja,wygląda jak krochmal. | 
|     |   | 
|  2011-02-27, 13:04 | #890 | 
				 | 

Miała ktoraś z was robioną hydrokolonoterapie?  Myślę już o różnych rozwiązaniach, bo większość domowych sposobów przetestowałam, i jeżeli już jakieś zadziałały, to nie załatwiłam się do końca... czuję, że mam za dużo wszystkiego w jelitach i chciałabym się tego pozbyć, martwi mnie tylko to, że zeby były efekty trzeba by było wykonać kilka zabiegów, a to jednak kosztuje...no i jakby przetłumaczyć to mamie:/ | 
|     |   | 
|  2011-03-03, 12:09 | #891 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-01 Lokalizacja: The Wild East 
				 | 

Cytat: 
 No i jeszcze kwestia finansowa - ile kosztuje jedno opakowanie i na ile mniej więcej starcza? | |
|     |   | 
|  2011-03-03, 12:28 | #892 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2011-03-03, 12:38 | #893 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-01 Lokalizacja: The Wild East 
				 | 

Ok, dziękuję za odpowiedź   Ja muszę spróbować, bo na mnie nawet płatki owsiane słabo działają. | 
|     |   | 
|  2011-03-03, 15:41 | #894 | 
				 | 

ja już ok.2 miesiące stosuje siemię! pomaga! bardzo!   a opakowanie 300 g jeszcze mi się nie skończyło(ok 1-2 łyżeczki dziennie - dosypuję do sałatek, na kanapki ;p), kosztowało 3 złote z groszami - firmy Sante 
				__________________ może dotąd zaniedbywałam modlitwę, ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę, uratuj mnie SUPERMANIE!  } "ciało pielęgnuje, bo jest domem duszy i gdy mi jest dobrze - moja dusza mruczy."  | 
|     |   | 
|  2011-03-03, 15:46 | #895 | 
				 | 

A jakbyście polecały brać to siemię? Fakt faktem, mogłabym zmienić i zalewać na wieczór, rano pić, ale jakoś mi się to nie uśmiecha, w ostateczności mogłabym to zrobić, ale nawet nie mam w czym zmielić Co myślicie o łyżeczce rano, łyżeczce wieczorem + dosypywanie do kanapek itp? Czy to nie będzie za dużo? Bo chyba za duża ilość zapiera?? | 
|     |   | 
|  2011-03-03, 15:55 | #896 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-05 Lokalizacja: ~.~.~.~ 
				 | 

Cytat: 
 tak  za dużo też nie jest dobrze, ale jesli zjesz trochę do śniadania, np do jogurtu albo do owsianki, potem dodasz do jakiejś sałatki, czy posypiesz kanapkę, a wieczorem znów dodasz do czegoś to będzie ok (ale w nie za dużych ilościach) Możesz też po prostu łyzeczkę czy dwie popić wodą Ja nie lubię siemienia zalewanego przez noc, ten śluz mi się nie podoba  aha, jesli chodzi o to, żeby siemię działało na zaparcia, to nie ma być zmielone, tylko całe w łupinkach 
				__________________ ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~ Edytowane przez karateczka000 Czas edycji: 2011-03-03 o 15:59 | |
|     |   | 
|  2011-03-03, 16:06 | #897 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2011-03-03, 16:06 | #898 | 
				 | 

no ja nie mielę, nie nadużywam też (jak napisałam 2 łyżeczki dziennie jako dodatek do obiadowej sałatki i np. kanapki to jest max), papkę kiedyś spróbowałam rano to włączył się odruch wymiotny i nie zadziałało jak miało ;p

__________________ może dotąd zaniedbywałam modlitwę, ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę, uratuj mnie SUPERMANIE!  } "ciało pielęgnuje, bo jest domem duszy i gdy mi jest dobrze - moja dusza mruczy."  | 
|     |   | 
|  2011-03-13, 12:11 | #899 | 
				 | 

ostatnio nic nie pomagało, zaszalałam z jedzeniem, odpuściłam dietę, trzy dni sie męczyłam i nic. Buscopan nawet na ból nie działał, musiałam interweniować czopkiem glicerynowym. Okropieństwo ale pomogło. Od tamtej pory (jakieś półtora tygodnia)rano szklaneczka mielonego lnu z sokiem malinowym, a na drugie śniadanie płatki owsiane. wszystko wróciło do normy  Mogę cieszyć się życiem   | 
|     |   | 
|  2011-03-13, 12:28 | #900 | 
				 | 

A na mnie czopki glicerynowe nie działały. W ogóle moim największym problemem, który doprowadza do zaparć jest chyba stres, którego niestety dosyć często nie brakuje.

| 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Dietetyka | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:34.