|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Moje zmije - Naszyjniki z koralikow dziergane i szdelkowane.
Witajcie
![]() chcialabym zaprezentowac moje dzielka. Przed 2 taty przyczepily sie do mnie koraliki i nizam i szydelkuje, badz dziergam. Chce przedstawici moich pare kolii i pare projektow. Oczywiscie te "niegotowe" moga sie w pare chwil stac koliami albo naszyjnikami ale wtedy sie szybko rozejda po rodzinie, a tak sobie spokojnie czekaja na lepsze czasy. Albo na nowy rok. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Moje zmije - Naszyjniki z koralikow dziergane i szdelkowane.
Sliczne!!!
![]() ![]()
Mój wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post35563595 Z powodu awarii Wizażu znikło wiele zdjęć na moim wątku!Nie wiem czy uda mi się je uzupełnić dlatego zapraszam na mój blog gdzie można wiele z nich pooglądać. http://ulla6-ullasooakclaybabysandmore.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Piękności
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Na zdjęciach prawie nic nie widać...
Chyba pracochłopnne są ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
2 i 4 fajne
![]() W miare mozliwosci prosze o zdjecia w wiekszym rozmiarze ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ale ładneeee *zakochany*
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
kolorystycznie najbardziej dla mnie jest 4 propozycja
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Pasjona, gratuluję cierpliwości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Naszyjniki piękne
![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Faktycznie, zdjecia niewyrazne, slabo widac
a szkoda chcialabym zobaczyc te Twoje wyplatanki na lepszych zdjeciach i w wiekszym zblizeniu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Jezeli to ta sama technika, ktora ja stosowalam, to wymaga przede wszystkim potwornej cierpliowsci przy nawlekaniu wstepnym (i niepomylenia sie, jezeli sie usiluje ulozyc jakis wzorek (np. "gwint" jak na tym rozowym) a potem starannego dociagania przy samym szydelkowaniu.
Ja zastosowalam, dosc samobojczo, sliski "kordonek" poliestrowy, co dodawalo uroku robocie, bo sie dran szybciutko rozplatal jak tylko oczko spadlo z szydelka, pod samym ciezarem koralikow. Wiec sil ducha starczylo mi tylko na dwie bransoletki.
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
zdjęcia malutkie, niewiele widać, a szkoda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Bardzo ładne!!Widać w nich pasję!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Witajcie ponownie,
mam wiecej zdjec, wiecej naszyjnikow. Z robotka jest dokladnie tak, jak Srebrna pisze... Cierpliwosci to troche mam ale wiecej zawzietosci. Do nawlekania koralikow ruskie dziewczyny wymyslily spacjalna maszynke. ja nawlekam poki co recznie. Teraz wiecej dziergam, wiec nawlekan w trakcie. Oto nowe fotki, moze lepsze? O, nie za bardzo... Zmienilam roziar i nie moge powrocic do pierwotnego. Bede robila nowe zdjecia w 2009. Pozdrawiam i zycze DOSIEGO ROKU |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Manggha,
ale Ladny Naszyjnik ! Tez bym chciala tak umiec. Widzialam raz cos podobnego i spac nie moglam. Kiedys sprobuje. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Dzięki!!!Kocham nawiać koraliki i tak sobie przeplatam i przeplatam już od jakiegoś czasu.Potrzeba dużo cierpliwości ale ja już chyba jestem od tego przeplatania uzależniona,
![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
ten z serduszkiem jest cuuudowny
![]()
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Pasjona super naszyjniki ![]() ![]() Gorąco pozdrawiam i życze wszystkim Szampańskiej zabawy i Szczęśliwego Nowego Roku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Chichotka, a co Ci lepiej lezy? szydelko czy igla ?
Ja oczywiscie napisze ... Poszukaj cienkiego szydelka i igly z malym otworkiem. Zaraz wracam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Bardzo podobają mi się te zmijki
![]() podobają mi sie jednak tylko te bez dodatków, i bez serduszka gratuluję cierpliwości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
szukalam wczoraj w sieci angielskiej instrukcji z wideo, z ktorej ja sie uczylam. Niestety strona istnieje ale wideo juz nie, tylko sklep. Znalazlam podobna na niemieckich stronach www.perlenhaekeln.de/index.php?id=4 Anleitung für Kettmaschen, links eingestochen (gängigste Häkeltechnik): Instrukcja objasniajaca „oczka lancuszkowe“ – najpopularniejsza technike 1.Schritt - Perlen auffädeln - Faden nicht abschneiden 1. Nanizac koraliki nie odcinajac nitki – ok 1,5 metra na pierwsza czesc. Potrzeba ok. 4 metrow na calosc, t.j ok. 40 g 2.Schritt Krok 2 – robimy oczko lancuszka Eine Luftmasche häkeln. Diese wird nur einmalig für den Beginn gebraucht. Danach eine Perle zu dieser Luftmasche herunterschieben. Faden hinter der Perle durch die Schlaufe auf der Häkelnadel ziehen. Das ist die erste Perlenluftmasche. Zrobic jedno oczko lancuszka – jedyne oczko bez koralika w tej calej robotce. Po czym przyciagnac koralik i przeciagnac nitke tworzyc pierwsze oczko. (Foto oben: Das Häkeln einer Perlenluftmasche) Fotka u gory to pierwsze oczko lancuszka Die nächste Perle herunterschieben. Den Faden hinter der Perle durch die Schlaufe auf der Häkelnadel ziehen. Przyciagnac nastepny koralik, nitke przeprowadzic za koralikiem przez petelke na szydelku. Das ist die zweite Perlenluftmasche. Wiederholen. Tak powstaje 2 oczko. "Umfang 6" bedeutet, es werden 6 Luftmaschen benötigt. Objetosc „6“ oznacza, ze robimy kolo a pozniej rorke z 6 oczek. 3.Schritt - Kreis schließen 4.Krok 3 – zamykamy kolo Mit der Häkelnadel in die Luftmasche vor Perle 1 stechen. Jetzt sind zwei Schlaufen auf der Häkelnadel (Foto oben). Wbijamy szydelko przed pierwszy koralik. Mamy teraz 2 oczka na szydelku. Przeciagamy nitke przez oba. To jest oczko lancuszkowe!!!!!!! WAZNE – nie jak w polslupku, a od razu ciagniemy nic przez oczko na szydelku. Den Faden durch beide Schlafen ziehen. Das ist eine Kettmasche. 4. Schritt - Perlen häkeln Krok 4 – wszydelkujemy koraliki Bitte das Bild oben links beachten (kleiner schwarzer Pfeil). Links führt ein Faden in Perle 1 hinein. Er ist für das weitere Vorgehen wichtig! UWAGA na czarna strzalke – z lewej strony idzie nitka do pierwszego koralika i tam wbijamy szydelko. Mamy w tym momencie jakby 2 oczka na szydelku. Pierwszy koralik prowadzimy w prawo, musi lezec za metalem i przeciagamy nitke zlapana za kolejnym na niej lezacym koraliku. Er bildet die Schlaufe, in die wir mit der Häkelnadel stechen. Mit der Häkelnadel also unter der Perle in diese Schlaufe stechen, die Perle nach rechts kippen, sie muss neben (nicht auf) der Häkelnadel liegen. (Das ist wichtig, sie muss rechts vom Metall der Häkelnadel flach liegen, während alle anderen Perlen der aktuellen Reihe hochkant stehen.) Die nächste Perle (das ist Perle 7) den Faden herunterschieben. Den Faden vor Perle 1 legen, mit der Häkelnadel den Faden links von Perle 7 holen und eine Kettmasche häkeln. (Kettmasche = den Faden mit einem Zug durch beide Schlaufen auf der Häkelnadel ziehen.) Der grüne Pfeil zeigt die Zugrichtung der Häkelnadel. Przeciagamy nitke jednym pociagnieciem, a nie jak w polslupku najpierw jedno oczko a pozniej z dwoch powstaje kolejne oczko. I przesuwamy koralik w prawo jednoczesnie naciagajac nitke. Das ist das ganze Geheimnis. Schritt 4 für jede folgende Perle wiederholen. Oto cala tajemnica. Krok 4 powtarzac do otrzymania odpowiedniej dlugosci naszyjnika. Nielatwo jest zaczac, na poczatku robi sie salata i nie mozna nic odroznic. Proponuje pierwsze 6 korali pomalowac lakierem do paznokci, nastepne 6 zostawic w oryginale a kolejne znow zaznaczyc. Mysle, ze 18 wystarczy. Jak na poczatku wychodzi galimatias, nic nie szkodzi... Poczatek roboty mozna zawsze obciac bez obawy, ze poleca oczka. A nastepne moze jutro ... np. z serduszkiem Pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
W Twoich naszyjnikach widać, jak dużo pracy musiałaś poświęcić na ich wykonanie. Podziwiam Twoją cierpliwość, a zmijki są rewelacyjne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
hej
![]() Do tej pory próbowałam tylko z igłą... Z szydełkiem wydaje mi się to czarną magią... Szkoda, że nie znalazłaś takiej polskiej strony.. Dzięki, że chociaż przetłumaczyłaś z niemieckiego... Będę próbować z szydełkiem, chociaż na razie nie wiem kiedy, bo sesja się zbliża...:/ Jak byś przypadkiem coś jeszcze znalazła to weź zamieść.. Będę wdzięczna ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Mam zachomikowana dosc sensowna instrukcje ze zdjeciami, jak sie to robi. Po poludniu poszukam i wysle do chetnych (nie wiem, na ile jest oblozona prawami autorskimi...)
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
To jest poprostu za***iaszcze!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja też bym chciała wiedzieć jak robić takie cudeńka! Jakby mi ktoś mógł wytłumaczyć lub podac link dla totalnie zielonych będę wdzięczna ![]() Podziwiam za wytrwałość! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Nie wiem skąd (samo przyszło :>) mam takiego pdfa: http://srebrna.eu.org/Pliki/(CRAFTS)...et%20Tubes.pdf
Bardzo dobrze wyjaśnia, obrazki/zdjęcia są dobrze zrobione. Uwaga: 3 megabajty.
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Srebrna wielkie dzięki za tego pdf'a co wysłałaś
![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
chichotka: jak bede miala czas wieczorem, to go przetlumacze, ale obrazki sa jego glowna zaleta
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Wielkie dzięki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:51.