|
|
#1921 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Papryczko Dziekuję za nowe info do naszego wątku
Kochana z Ciebie dziewczyna. Właśnie mnie też to ciekawi ile będę nosić aparacik, może któraś już mocno 'obkuta' w tym sprawach mogłaby mi odpowiedzieć na to pytanie Tak wiem,że się nosi przeciętnie od 1,5 roku do 2 a nawet 3. Wstawiałam tutaj zdjęcia, i wydaje mi się,że moje ząbki mogą mi się szybciej wyprostować, bo w koncu nie mam tak strasznej wady. Tylko nie pokoi mnie jedno. Miałam wyrywane dwie 5 bo inaczej wszytskie już wyprostowane ząbki by mi się nie zmieściły. I teraz jak sie już rozsunął to będzie mały ślad po wyrwaniu tych ząbków ale napewno nie zostanie taka wileka przestrzeń po ich braku. Nie wiem czy dobrze mówie, jak coś to prosze mnie poprawić . Jeszcze coś napiszę, wiec moja koleżanka miała naprawde krzywe ząbki. Jeden wchodził na drógi, wystające, naprawde dobrze ze założyła sobie to cudeńko Nosi już prawie rok i naprawde jej się wyprostowały, każdy ząbkek jest równiutki i w takim samym kształcie Tylko pozazdrościć. Bardzo szybko jej sie wyprostowały i miała sciagnąć już po pół roku- nie wciskam kity, bo sie z nia koleguje i o sparwach jej aparatu dostaje coraz nowe neewsy Ale niestety nosi już prawie rok, gdyż na wizycie kiedy miała już ściagać aparacik wszytskie ząbki jej sie rozuneły i dla pewności nosi już prawie pół roku, ale niedługo już ściąga. Wiec zastanawia mnie,iż głębokiej wady pozbyła sie w rok czasu, a niektórzy nie maja tak bardzo krzywych ząbków a noszą 2 lata. Ciekawe co będzie ze mną ? Chciałabym mieć szybko ładne ząbki,ale zdaje sobie możliwość,że będe nosic aparat przynajmiej pół roku.
|
|
#1922 | |
|
Zakorzenienie
|
Bana to ja mogę dostać, jak faktycznie zacznę strzelać
![]() Cytat:
Poza tym nikt nie mówi tu o drastycznym żółknięciu-to jest niewielka różnica(jeśli w ogóle jest) i nie dzieje się to od razu, więc nie możesz u siebie tego zauważyć, bo masz aparat dopiero 2 miesiące. Ja podczas noszenia aparatu w ogóle tego nie zauważyłam, dopiero po zdjęciu miałam takie mieszane uczucia co do koloru.
|
|
|
#1923 |
|
Zakorzenienie
|
Roksana, Mi orto poweidziala, ze w pol roku powinnam miec juz proste zeby, ale jeszcze dojdzie dol, a trzeba jeszcze z ponad pol rok nosic aparat dlatego, zeby zeby nie powedrowaly w swoje miejsce. Niby od tego jest retencja, ale jednak lepiej, aby te zeby byly w tym aparacie.
Bynajmniej tak to zrozumialam...
|
|
#1924 |
|
Zakorzenienie
|
Roksana
Ja mam taz niewilka wade i nie wyobrazam sobie znoszenia aparatu 2-3 lata ![]() Przy tej metodzie Demona pisze ze szybsze wyleczenie Chyba jednak zdecyduje sie na ta metode
|
|
|
|
|
#1925 |
|
Kokon pro
|
slucham slucham jestem czytam ale tak produkujecie ze nie nadazam czasem
od jutra mam zajecia wiec siedze i smece bo zostaly 4 tyg i sesja a zaliczyc trzeba wszystko i wlaczylo sie moje czarnowidzenie ![]() jakie pytania macie jeszcze ale tak konkretnie to jak wiem to powiem jak nie wiem to poszukam na innym forum ( anglojezycznym) |
|
|
|
|
#1926 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oj tam widac,tylko moze jest troche ..delikatniejszy..? ale wiesz, te aparat Damon,ktore ogladasz w internecie czy na gazetka to sa kosmetyczne,chociaz w polowie. Ja mam zwykle metal i moge napisac tyle -chwale go sobie. A za luk zaplacilam 2000 zł (1950dokladnie)
|
|
|
|
|
|
#1927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) jednak to tylko Twój wybór ile wydasz bo i tak będziesz zapewne nosiła aprat tyle samo co i zwykły metalowy czy kryształowy.Poza tym jeśli to takie "straszne" nosić aparat np 2 lata to pewnie lepiej chodzić całe życie z krzywymi bo nikt nie zmusza do założenia go... Do tego trzeba dojrzeć niz potem narzekać,że sie brzydko wygląda itd....Blondi2989 też mam jutro wizytę i już nie mogę się doczekać jutra mija u mnie 8 miesięcy z z aparatem
|
|
|
#1928 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie,
no wiec moja przygoda z aparatem rozpoczela sie 2 miesiace temu ![]() Do aparatu musialam wyrwac 2 czworki gorne :/ no ale nic... czlowiek sie poswieci dla pieknego usmiechu hehe Nosze aparat u gory od 3 do konca zeby niby zakryc ta dziure i dopiero wtedy zalozy mi aparat na 1 i 2 przednie. Na podniebieniu mam tez cos o takiego jak na zdjeciu widoczne , na dole caly aparat. Mam takie pytanko poniewaz wiem,ze znacie sie na tym. Ile schodzi zejscie sie tej dziury , tzn zeby maja mi przejsc z 3 na dziure 4 i ile to potrwa ? ile trwalo u was? I jak szybko zeby sie rozejda na ladne proste te przednie?;> prosze o odpowiedz ...wrecz blagam heheh pozdrawiam
|
|
#1929 | ||||||
|
Kokon pro
|
Cytat:
sa dwa rodzaje caly metal i wlasnie pol na pol gora zamka jest przezroczysta z tego co pamietam a mieszany czyli siekacze zamki przezroczytse tyl metal czasem zalezy od orto bo nie kazdy lubi pracowac na systemie mieszanym bo zamki inaczej przyjmuja obciazenia nadane przez luk leczenie moze trwac dluzej niz 3 lata w ciezkich wadach, badz wadach wymagajacych operacji w trakcie noszenia ![]() Cytat:
ale trzeba uwazac, no i jeszcze jesli ma sie cos na podniebieniu wtedy radzilabym odpuscic, bo mozna zrobic krzywde TŻtowi ale zwykly aparat bez gratisow nie sprawia problemow w tych sprawach ;] Cytat:
zazwyczaj na plus bo wg mnie nie wyglada korzystnie ktos kto ma brode cofnieta niewiadomo dokad lub wysuniety szpiczasty podbrodek moze sie zmienic ulozenie ust bo na krzywych inaczej sie ukladaja niz na prostych Cytat:
musialam to napisac wybacz Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
|
#1930 |
|
Raczkowanie
|
ja nosze aparat od 2006r. czyli juz 3 lata.
![]() no narazie jest spoko ;s 19stycznia jade do ortodonty... ciekawe co bedzie ..
|
|
|
#1931 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1932 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To może wiedzieć Twój ortodonta-jego zapytaj. To zależy głównie od niego-jak szybko i skutecznie będzie działał, no i jak łatwo Twoje zęby się przesuwają. Kocimietka mam jeszcze coś do dorzucenia ![]() -Jakie gumki wybrać na początek, żeby za bardzo nie rzucały się w oczy? -Najlepiej pastelowe-niebieskie, różowe, zielone lub srebrne-będą zlewać się z kolorem aparatu. Przezroczystych nie polecamy, bo szybko żółkną. -Co to są wyciągi? -Wyciągi to gumki do korygowania wad zgryzu. W zależności od wady różnie się je mocuje między górnymi i dolnymi zamkami. -Czy zakładanie aparatu boli? -Nie boli. Jedyny dyskomfort-trzeba dość długo trzymać otwartą buzię. -Jak wygląda zakładanie aparatu? -Ortodonta dopasowuje pierścienie, mocuje je specjalnym cementem(chyba, że aparat będzie z rurkami zamiast pierścieni, wtedy klei się je jak zamki), zamki przykleja do zębów klejem chemo lub światłoutwardzalnym, zakłada łuki, ligatury i gotowe. Najczęściej zakładanie jednego łuku to 30 do 45 minut. -Co to jest stripping i po co się go robi? -Stripping to szlifowanie powierzchni stycznych zębów w celu uzyskania niewielkiej ilości miejsca do ich przesuwania. Najczęściej orto używają do tego ściernych pasków. Uczucie nie jest przyjemne, mogą być trochę poranione dziąsła. Kurde jeszcze coś????
|
|
|
#1933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1934 |
|
Zakorzenienie
|
Znaczy sie
![]() Zauwazylam ze aparat zmienia nos znaczy zmniejsza go ![]() I to pytanie czy te rysy zmienija sie caly czas czy wszystko jak sie sciagnie aparat dopiero ?
|
|
|
|
|
#1935 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie zauważyłam u nikogo ze znajomych żeby im się nosy zmniejszyły....
|
|
#1936 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli zamki mieszane-kwestia wyboru i pacjenta i lekarza. Dłuższy czas leczenia w cięższych wadach. Przezroczyste Damony-wow o tym nie wiedziałam ![]() No i o tych zmianach rysów twarzy kasiek wiedziałam, że coś cennego dorzucisz ![]() Cytat:
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-01-04 o 20:27 |
||
|
|
|
|
#1937 |
|
Raczkowanie
|
Pomysł z FAQ-super
![]() Mam propozycję-fajną opcją byłoby też dodanie opinii osób noszących dany typ aparatu,takie zestawienie wad i zalet. Bo bądźmy szczere-największą wiedzę na temat plusów i minusów np.Damona ma osoba,która go nosi.Sądzę jednak,że powinny to być opinie osób,które noszą taki aparat już długo-przynajmniej rok(?),albo w ogóle zakończyły już noszenie aparatu stałego.No i załączenie fotek też mogłoby pomóc w wyborze.Co o tym myślicie? Co do hyraxa to widzę,że już to zostało uzupełnione-hyraxa zdecydowanie się rozkręca,ale jak długo-to już kwestia indywidualna.Jeśli trzeba to mogę postarać się napisać co nieco o hyraxie-nosiłam go prawie 4 miesiące. Przez najbliższych kilka dni będę mieć bardzo ograniczony dostęp do neta,ale potem z chęcią to uzupełnię. i jeszcze,po raz kolejny,a propos żółknięcia zębów: nigdy wcześniej nie miałam problemów z osadem,kamieniem,mimo,że "od zawsze" jestem na mniej więcej takiej samej diecie,i od kilku lat zdarza mi zapalić,piję takie same ilości kawy i herbaty jak przed aparatem.Często pada tu w wątku określenie "na logikę" , więc użyję go i ja-na logikę powinnam więc mieć teraz bielsze zęby,bo dbam o nie o wiele,wiele bardziej niż przed noszeniem aparatu-myję kilka razy dziennie,do tego płukam specjalnymi płynami,a tu lipa Logika czasem zawodzi No i smiechotka sama przyznałaś,że robi się kamień i przecież to on właśnie przyczynia się też m.in.do wrażenia zżółkniętych zębów.Zgadzam się natomiast co do stosowania past wybielających-ja używam od czasu do czasu,bo właśnie sądzę,że skoro odkryta cześć zęba ma ciągle kontakt z jedzeniem i może "ciemnieć",to właśnie przydałoby się zadbać,żeby ten efekt nie był za mocny i nie odróżniała się od jaśniejszej części ukrytej za zamkiem. Wow,no to się rozpisałam ![]() Pozdrawiam
kiedy patrzysz na wszechświat i myślisz: "A co ze mną?". I możesz usłyszeć, jak wszechświat odpowiada: "No a co z tobą?". Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie. Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze. Edytowane przez buddha.b Czas edycji: 2009-01-04 o 20:28 |
|
|
|
|
#1938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ,ale zobaczcie filmik http://pl.youtube.com/watch?v=d_YXyEeplpE
|
|
|
|
|
|
#1939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ten klej, na który przeczepiane są zamki... bo to strasznie brzmi, nie ma potem po nich śladów? nie boli samo to smarowanie? i może jeszcze więcej o higienie, czy zalecane jest używanie płynów, jakie szczoteczki elektryczne (przy okazji, pół roku temu kupiłam sobie braun oral-b vitality, używa któraś z Was do niej tych końcówek?) od czego może się uszkodzić aparat, oderwać zamki, itp ![]() zawsze będzie można jeszcze coś poprawić, dopisać
Edytowane przez parodia Czas edycji: 2009-01-04 o 20:33 |
|
|
|
|
|
#1940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja myślałam o zamieszeniu najbardziej podstawowych informacji, o reszcie można pisać w wątku ![]() A powiedz, czy on też rozrywał Ci szew podniebienny?
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-01-04 o 20:35 |
|
|
|
|
|
#1941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po kleju nie ma śladów, smarowanie nie boli ![]() ok, o higienie się dorzuci kocimietka dołączysz do swojej części zestaw czyszczący -szczoteczka ortodontyczna z rowkiem -szczoteczka interdental lub wyciorek(specjalne końcówki do czyszczenie w trudno dostępnych miejscach, pod łukiem) -zwykła szczotka -nić -płyn-dobrze użyć od czasu do czasu, najczęściej używany, bo łagodny-pomarańczowy elmex, wściekle żrące paszczękę-Listerine i Oral B Advatage -można zakupić irygator i/lub szczotkę elektryczną, ale i bez tego można utrzymać należytą higienę gdzie można kupić: -apteki -sklepy stomatologiczne -drogerie typu rossmann Aha i jeszcze: -Co to jest wosk ochronny? -Plastyczna przezroczysta masa podobna do wosku, którą nakłada się na wystające części aparatu, żeby nie raniły buzi. Najlepiej oderwać kawałek i wrzucić na chwilę do ciepłej wody, gdy się rozmiękczy-założyć na aparat. Można poprosić o niego orto lub kupić w sklepie stomatologicznym. Koszt pudełeczka ok 5 zł. Do jedzenia lepiej zdjąć wosk z aparatu, ale jak się niechcący trochę go zje, to nic się nie stanie ![]() edit-osz kurde sorry za dwa posty :/
|
|
|
#1942 |
|
Kokon pro
|
ja tam kocham listerine niebieski
jak mi nie wyzre paszczeki wieczorem to spac nie moge hah mi sie tam nos nie zmniejszyl mojej sis i przyjaciolce tez :P mojemu ex tyz za to kocham filmy o damonach piorace mozg wg mnie zdanie orto bardziej sie liczy niz te filmiki smierdzace komercha i nastawieniem na zysk z kilometra ale to tylko moje skromne zdanie ps ja na tym filmie nie widze zeby im sie nosy zmienialy, rysy troche, ale to normalne biorac pod uwage ze wiekszosc tam byla dziecmi na poczatku leczenia, a na koncu to juz nastolatki, a to calkiem normalne, ze podczas dorastania kazdemu zmieniaja sie rysy twarzy na bardziej dorosle najlepiej wybor zlomexu skonsultowac z ortodonta i dobrac indywidualnie, a nie dawac sie mamic reklamom i przeplacac jesli nie jest to konieczne
|
|
|
|
|
#1943 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego myślę,że fajnie byłoby napisać kilka plusów,od pauzy,np.(ja mam metalowy więc tylko o nim mogę się wypowiedzieć) plusy-tani,można się bawić kolorami;minusy-widoczny. (to oczywiście w totalnym uproszczeniu i skrócie). Jakby nie patrzeć często można się tu spotkać z subiektywnymi opiniami np.o Damonie właśnie czy też aparatach estetycznych pisanych przez osoby,które nigdy ich nie nosiły,ale je zdecydowanie odradzają,co dla mnie jest nieporozumieniem.Rozumiem ,że można pisać,że ten aparat mi się nie podoba,ale pisanie o jego wadach czy zaletach na zasadzie "bo koleżanka taki miała i mówiła,że..."to nienajlepsze rozwiązanie,ale wiadomo,od tego jest forum,żeby dyskutować I uważam,że powinno się unikać w FAQ oceniania któregokolwiek typu aparatu stałego-bo wiadomo ile ludzi tyle opinii właśnie.Ale to tylko moje zdanie,i nie chce się wtrącać,zwłaszcza,że jak pisałam będę mieć teraz ograniczony dostęp do neta.Dobre pytanie Ortodontka na szczęście oszczędziła mi takich miłych tekstów w stylu "A teraz założymy hyraxa,który rozerwie szew podniebienny" więc nie wiem,mogę tylko obstawiać,że tak,bo szpara między jedynkami zrobiła mi się konkretna no i zdecydowanie poszerzyła mi się górna szczęka.W ogóle to mam tylko jedną,malutką uwagę odnośnie FAQ(mam nadzieję,że nikt się nie obrazi) :o ile mi wiadomo obecnie na wątku nie udziela się żaden ortodonta.My,osoby noszące aparaty mamy oczywiście wiedzę na ich temat,czasem mniejszą,czasem większą(zdarza się,że lepszą niż kiepscy ortodonci).Jednak nikt z nas NIGDY nie zakładał pacjentowi aparatu,nie prowadził jego leczenia i co więcej-nie ma specjalizacji z ortodoncji,dlatego unikajmy,przynajmniej w FAQ,wypowiedzi w takim wszechwiedzącym tonie w kwestiach,które jednak wymagają głębszej wiedzy. Bo o ile wypowiadając się np. na temat koloru gumek czy czyszczenia zębów oczywiście nie trzeba być lekarzem,to jednak niektóre kwestie dotyczące stricte leczenia powinno się pozostawiać moim zdaniem fachowcom(i pisać to właśnie w FAQ). Tyle z mojej strony,mam nadzieję,że nie zamotałam i da się zrozumieć tę wypowiedź. edit: a jednak coś dodam -zgadzam się z kasiek:to ze zdaniem orto najbardziej powinniśmy się liczyć i nie dać się mamić zarówno reklamom,jak i też postom na forach.Każdy swój rozum ma i powinien choć spróbować ocenić obiektywnie co dla niego będzie najlepsze,uwzględniając przede wszystkim opinie ekspertów.Pozdro
kiedy patrzysz na wszechświat i myślisz: "A co ze mną?". I możesz usłyszeć, jak wszechświat odpowiada: "No a co z tobą?". Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie. Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze. Edytowane przez buddha.b Czas edycji: 2009-01-04 o 21:21 |
|
|
|
|
|
#1944 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Po mojej dość długiej już praktyce ze stosowaniem wosku stwierdzam, że taki sztywniejszy lepiej się trzyma zamka i zęba niż wygnieciony za mocno.
|
||
|
|
|
|
#1945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak i tego filmiku....ogladąłam go już dawno temu gdyż ortodontka u której byłam na konsultacji i zaproponowała mi damona 3 dała mi płytkę cd z tą reklamą ...dobrej nocy
|
|
|
#1946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No czyli ty masz demona zalozonego ?
|
|
|
|
|
|
#1947 |
|
Zadomowienie
|
"zaproponowala" i "zalozyla" to jednak dwa rozne slowa...
|
|
|
#1948 |
|
Przyczajenie
|
heja, co do Damona 3, to akurat mam go na zębach i faktycznie mysle ze jest bardziej komfortowy niz zwykle zamki. ale co do tego czy jest mniej widoczny to chyba kwestia zębów i wogole ulozenia szczeki- w kazdej buzi inaczej wygląda...looknij sobie na moj post-gdzies dawalam fotke z Damonem
![]() pozdrawiam |
|
|
|
|
#1949 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() edit: Znalazłam ile masz nosic ten aparat ?
Edytowane przez WweronikaWw Czas edycji: 2009-01-04 o 21:51 |
|
|
|
|
|
#1950 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
heja, co do Damona 3, to akurat mam go na zębach i faktycznie mysle ze jest bardziej komfortowy niz zwykle zamki. ale co do tego czy jest mniej widoczny to chyba kwestia zębów i wogole ulozenia szczeki- w kazdej buzi inaczej wygląda...looknij sobie na moj post-gdzies dawalam fotke z Damonem ![]() pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:18.

Kochana z Ciebie dziewczyna. Właśnie mnie też to ciekawi ile będę nosić aparacik, może któraś już mocno 'obkuta' w tym sprawach mogłaby mi odpowiedzieć na to pytanie 

.

3/3/6-22/7/8

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

: