Aparaty ortodontyczne cz. IV - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-04, 19:36   #1921
Roksana1332
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

Papryczko Dziekuję za nowe info do naszego wątku Kochana z Ciebie dziewczyna. Właśnie mnie też to ciekawi ile będę nosić aparacik, może któraś już mocno 'obkuta' w tym sprawach mogłaby mi odpowiedzieć na to pytanie Tak wiem,że się nosi przeciętnie od 1,5 roku do 2 a nawet 3. Wstawiałam tutaj zdjęcia, i wydaje mi się,że moje ząbki mogą mi się szybciej wyprostować, bo w koncu nie mam tak strasznej wady. Tylko nie pokoi mnie jedno. Miałam wyrywane dwie 5 bo inaczej wszytskie już wyprostowane ząbki by mi się nie zmieściły. I teraz jak sie już rozsunął to będzie mały ślad po wyrwaniu tych ząbków ale napewno nie zostanie taka wileka przestrzeń po ich braku. Nie wiem czy dobrze mówie, jak coś to prosze mnie poprawić . Jeszcze coś napiszę, wiec moja koleżanka miała naprawde krzywe ząbki. Jeden wchodził na drógi, wystające, naprawde dobrze ze założyła sobie to cudeńko Nosi już prawie rok i naprawde jej się wyprostowały, każdy ząbkek jest równiutki i w takim samym kształcie Tylko pozazdrościć. Bardzo szybko jej sie wyprostowały i miała sciagnąć już po pół roku- nie wciskam kity, bo sie z nia koleguje i o sparwach jej aparatu dostaje coraz nowe neewsy Ale niestety nosi już prawie rok, gdyż na wizycie kiedy miała już ściagać aparacik wszytskie ząbki jej sie rozuneły i dla pewności nosi już prawie pół roku, ale niedługo już ściąga. Wiec zastanawia mnie,iż głębokiej wady pozbyła sie w rok czasu, a niektórzy nie maja tak bardzo krzywych ząbków a noszą 2 lata. Ciekawe co będzie ze mną ? Chciałabym mieć szybko ładne ząbki,ale zdaje sobie możliwość,że będe nosic aparat przynajmiej pół roku.

Smak życia nie jest już

taki jak kiedyś...
Roksana1332 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 19:41   #1922
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Papryka, bo Bana dostaniesz za te groźby
Bana to ja mogę dostać, jak faktycznie zacznę strzelać

Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość
@ papryka85 i kanashimi:
Wcale nie przesadziłam. Po prostu każdy ma inne uzębienie i każdego zgryz inaczej reaguje na takie, hymm 'wyjątkowe warunki' :P. Nikt z moich znajomych aparaciarzy, a jest ich sporo , nie skarżył się nigdy na żółknięcie zębów. Kamień się zbiera, bo ślina nie ma pełnego dostępu do zębów.
Ja odpukać nigdy nie miałam takich problemów, i kiedyś, kiedyś przy ruchomym aparacie i teraz przy stałym .
Skoro ślina nie ma pełnego dostępu do zębów, skoro odkłada się osad, to i zęby mogą żółknąć dokładnie z tego samego powodu.
Poza tym nikt nie mówi tu o drastycznym żółknięciu-to jest niewielka różnica(jeśli w ogóle jest) i nie dzieje się to od razu, więc nie możesz u siebie tego zauważyć, bo masz aparat dopiero 2 miesiące. Ja podczas noszenia aparatu w ogóle tego nie zauważyłam, dopiero po zdjęciu miałam takie mieszane uczucia co do koloru.
Stary 2009-01-04, 19:44   #1923
klada
Zakorzenienie

Roksana, Mi orto poweidziala, ze w pol roku powinnam miec juz proste zeby, ale jeszcze dojdzie dol, a trzeba jeszcze z ponad pol rok nosic aparat dlatego, zeby zeby nie powedrowaly w swoje miejsce. Niby od tego jest retencja, ale jednak lepiej, aby te zeby byly w tym aparacie.

Bynajmniej tak to zrozumialam...
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 19:53   #1924
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Roksana
Ja mam taz niewilka wade i nie wyobrazam sobie znoszenia aparatu 2-3 lata
Przy tej metodzie Demona pisze ze szybsze wyleczenie Chyba jednak zdecyduje sie na ta metode

Papierosy
zapuszczanie
WweronikaWw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 20:01   #1925
kasiek87
Kokon pro

slucham slucham jestem czytam ale tak produkujecie ze nie nadazam czasem od jutra mam zajecia wiec siedze i smece bo zostaly 4 tyg i sesja a zaliczyc trzeba wszystko i wlaczylo sie moje czarnowidzenie

jakie pytania macie jeszcze ale tak konkretnie to jak wiem to powiem jak nie wiem to poszukam na innym forum ( anglojezycznym)

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 20:04   #1926
ariva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez WweronikaWw Pokaż wiadomość
Ja chyba sobie ten Damon zaloze bo go nie widac

,ale zawsze myslalam ze aprat jest na rok ,a na ile wy macie ??
czy ja wiem,czy go nie widac?
oj tam widac,tylko moze jest troche ..delikatniejszy..?

ale wiesz, te aparat Damon,ktore ogladasz w internecie czy na gazetka to sa kosmetyczne,chociaz w polowie. Ja mam zwykle metal i moge napisac tyle -chwale go sobie.

A za luk zaplacilam 2000 zł (1950dokladnie)
Stary 2009-01-04, 20:05   #1927
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Roksana
Przy tej metodzie Demona pisze ze szybsze wyleczenie Chyba jednak zdecyduje sie na ta metode
jak już Ci napisała któraś z dziewczyn damon NIE oznacza szybszego zakończenia leczenia.Zato z pewnością jest droższy( mi w 2007 roku kobitka zaśpiewała 10000 pln i dlatego mam metalowy ) jednak to tylko Twój wybór ile wydasz bo i tak będziesz zapewne nosiła aprat tyle samo co i zwykły metalowy czy kryształowy.Poza tym jeśli to takie "straszne" nosić aparat np 2 lata to pewnie lepiej chodzić całe życie z krzywymi bo nikt nie zmusza do założenia go... Do tego trzeba dojrzeć niz potem narzekać,że sie brzydko wygląda itd....

Blondi2989 też mam jutro wizytę i już nie mogę się doczekać jutra mija u mnie 8 miesięcy z z aparatem

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 20:08   #1928
slodziaa
Raczkowanie

GG do slodziaa

Witajcie,
no wiec moja przygoda z aparatem rozpoczela sie 2 miesiace temu
Do aparatu musialam wyrwac 2 czworki gorne :/ no ale nic... czlowiek sie poswieci dla pieknego usmiechu hehe
Nosze aparat u gory od 3 do konca zeby niby zakryc ta dziure i dopiero wtedy zalozy mi aparat na 1 i 2 przednie. Na podniebieniu mam tez cos o takiego jak na zdjeciu widoczne , na dole caly aparat.
Mam takie pytanko poniewaz wiem,ze znacie sie na tym. Ile schodzi zejscie sie tej dziury , tzn zeby maja mi przejsc z 3 na dziure 4 i ile to potrwa ? ile trwalo u was?
I jak szybko zeby sie rozejda na ladne proste te przednie?;> prosze o odpowiedz ...wrecz blagam heheh pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P040109_19.59.jpg (20,5 KB, 81 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P040109_19.59[01].jpg (20,9 KB, 70 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P040109_19.59[02].jpg (19,3 KB, 76 załadowań)
Stary 2009-01-04, 20:13   #1929
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Nie każdy orto leczy Damonem i nie jest to aparat przezroczysty

kocimietka dopisz do niego, że jest METALOWY

Dopisz jeszcze pytanie: Ile trwa leczenie?
Najczęściej są to dwa lata plus minus pół roku-zależy od wady.

I mam dwie uwagi
-to, czy będą rurki czy pierścienie zależy od preferencji ortodonty
-mieszanie zamków ceramicznych i metalowych raczej nie zależy od ortodonty, tylko od tego, czy pacjent chce
-przy aparatach metalowych nie pisałabym słowa "pospolity", bo ono negatywnie się kojarzy, może raczej "najchętniej stosowany przez naszych ortodontów"
A, to są już 3 uwagi a nie 2
damon jest tez polprzezroczysty sa dwa rodzaje caly metal i wlasnie pol na pol gora zamka jest przezroczysta z tego co pamietam

a mieszany czyli siekacze zamki przezroczytse tyl metal czasem zalezy od orto bo nie kazdy lubi pracowac na systemie mieszanym bo zamki inaczej przyjmuja obciazenia nadane przez luk

leczenie moze trwac dluzej niz 3 lata w ciezkich wadach, badz wadach wymagajacych operacji w trakcie noszenia

Cytat:
Napisane przez blowing bubbles Pokaż wiadomość
Przepraszam za dość 'mocne' pytanie, mam już jakiś czas aparat i zastanawia mnie jedno. Czy w aparacie bez obaw można mhm...pieścić się oralnie
mozna ale trzeba uwazac, no i jeszcze jesli ma sie cos na podniebieniu wtedy radzilabym odpuscic, bo mozna zrobic krzywde TŻtowi ale zwykly aparat bez gratisow nie sprawia problemow w tych sprawach ;]

Cytat:
To ja moze sobie ten przezroczysty sprawie Ten to ma kazdy ortodonta ?
Ja tam nie wiem ,ale demon bardzo zmienia ksztaly twarzy ,a zwykly ? Tez ?
raczej kazdy orto ma taki aparat do dyspozycji, ale nie kazdy taki poleca, wiekszosci zmieniaja sie rysy niezaleznie od aparatu za to zaleznie od leczenia ( np jesli poszerza sie luk zebowy to chyba logiczne ze rysy sie zmienia) jesli sa to tylko korekcje wizualne to raczej rysy stoja jak staly wady zgryzu typu przodu i tylozgryz po wyleczeniu tez inaczej wygladaja zazwyczaj na plus bo wg mnie nie wyglada korzystnie ktos kto ma brode cofnieta niewiadomo dokad lub wysuniety szpiczasty podbrodek moze sie zmienic ulozenie ust bo na krzywych inaczej sie ukladaja niz na prostych

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
Roksana, Mi orto poweidziala, ze w pol roku powinnam miec juz proste zeby, ale jeszcze dojdzie dol, a trzeba jeszcze z ponad pol rok nosic aparat dlatego, zeby zeby nie powedrowaly w swoje miejsce. Niby od tego jest retencja, ale jednak lepiej, aby te zeby byly w tym aparacie.

Bynajmniej tak to zrozumialam...
bynajmniej nie znaczy to samo co przynajmniej musialam to napisac wybacz

Cytat:
Roksana
niekoniecznie szybsze zazwczaj trwaja podobnie, damon ustawia nowy luk zebowy przez co retencja jest czesto dluzsza

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
slucham slucham jestem czytam ale tak produkujecie ze nie nadazam czasem od jutra mam zajecia wiec siedze i smece bo zostaly 4 tyg i sesja a zaliczyc trzeba wszystko i wlaczylo sie moje czarnowidzenie

jakie pytania macie jeszcze ale tak konkretnie to jak wiem to powiem jak nie wiem to poszukam na innym forum ( anglojezycznym)
wybaczcie post pod postem

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2009-01-04, 20:14   #1930
NieZTejBajki
Raczkowanie

ja nosze aparat od 2006r. czyli juz 3 lata.
no narazie jest spoko ;s
19stycznia jade do ortodonty... ciekawe co bedzie ..

NieZTejBajki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 20:18   #1931
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez slodziaa Pokaż wiadomość
Witajcie,
Do aparatu musialam wyrwac 2 czworki gorne :/ no ale nic... czlowiek sie poswieci dla pieknego usmiechu hehe
Nosze aparat u gory od 3 do konca zeby niby zakryc ta dziure i dopiero wtedy zalozy mi aparat na 1 i 2 przednie. Na podniebieniu mam tez cos o takiego jak na zdjeciu widoczne , na dole caly aparat.
Mam takie pytanko poniewaz wiem,ze znacie sie na tym. Ile schodzi zejscie sie tej dziury , tzn zeby maja mi przejsc z 3 na dziure 4 i ile to potrwa ? ile trwalo u was?
I jak szybko zeby sie rozejda na ladne proste te przednie?;> prosze o odpowiedz ...wrecz blagam heheh pozdrawiam
ja miałam wyrwana jedną czwórkę i jeszcze luka po wyrwanym zębie nie została do końca zamknięta mimo,że nosze już tyle czasu.Dzieje się tak pewnie dlatego,że moje zęby mają długie i moce korzenie no i wiek tez robi swoje Podobno na miesiąc może się przesuwać o 1 mm więc bez obaw,lepiej powoli niż szybko (bo to tez może wtedy uszkodzić zęby)

Stary 2009-01-04, 20:19   #1932
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie,
Kochana ale my nie jesteśmy w stanie tego oszacować
To może wiedzieć Twój ortodonta-jego zapytaj. To zależy głównie od niego-jak szybko i skutecznie będzie działał, no i jak łatwo Twoje zęby się przesuwają.

Kocimietka mam jeszcze coś do dorzucenia

-Jakie gumki wybrać na początek, żeby za bardzo nie rzucały się w oczy?
-Najlepiej pastelowe-niebieskie, różowe, zielone lub srebrne-będą zlewać się z kolorem aparatu. Przezroczystych nie polecamy, bo szybko żółkną.

-Co to są wyciągi?
-
Wyciągi to gumki do korygowania wad zgryzu. W zależności od wady różnie się je mocuje między górnymi i dolnymi zamkami.

-Czy zakładanie aparatu boli?
-
Nie boli. Jedyny dyskomfort-trzeba dość długo trzymać otwartą buzię.

-Jak wygląda zakładanie aparatu?
-
Ortodonta dopasowuje pierścienie, mocuje je specjalnym cementem(chyba, że aparat będzie z rurkami zamiast pierścieni, wtedy klei się je jak zamki), zamki przykleja do zębów klejem chemo lub światłoutwardzalnym, zakłada łuki, ligatury i gotowe. Najczęściej zakładanie jednego łuku to 30 do 45 minut.

-Co to jest stripping i po co się go robi?
-
Stripping to szlifowanie powierzchni stycznych zębów w celu uzyskania niewielkiej ilości miejsca do ich przesuwania. Najczęściej orto używają do tego ściernych pasków. Uczucie nie jest przyjemne, mogą być trochę poranione dziąsła.

Kurde jeszcze coś????
Stary 2009-01-04, 20:20   #1933
klada
Zakorzenienie

Cytat:
Heh, moja wina
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 20:21   #1934
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Znaczy sie
Zauwazylam ze aparat zmienia nos znaczy zmniejsza go

I to pytanie czy te rysy zmienija sie caly czas czy wszystko jak sie sciagnie aparat dopiero ?

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-04, 20:25   #1935
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Znaczy sie
Zauwazylam ze aparat zmienia nos znaczy zmniejsza go

I to pytanie czy te rysy zmienija sie caly czas czy wszystko jak sie sciagnie aparat dopiero ?
ja nie zauważyłam u nikogo ze znajomych żeby im się nosy zmniejszyły....

Stary 2009-01-04, 20:25   #1936
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
damon jest tez polprzezroczysty sa dwa rodzaje caly metal i wlasnie pol na pol gora zamka jest przezroczysta z tego co pamietam

a mieszany czyli siekacze zamki przezroczytse tyl metal czasem zalezy od orto bo nie kazdy lubi pracowac na systemie mieszanym bo zamki inaczej przyjmuja obciazenia nadane przez luk

leczenie moze trwac dluzej niz 3 lata w ciezkich wadach, badz wadach wymagajacych operacji w trakcie noszenia

raczej kazdy orto ma taki aparat do dyspozycji, ale nie kazdy taki poleca, wiekszosci zmieniaja sie rysy niezaleznie od aparatu za to zaleznie od leczenia ( np jesli poszerza sie luk zebowy to chyba logiczne ze rysy sie zmienia) jesli sa to tylko korekcje wizualne to raczej rysy stoja jak staly wady zgryzu typu przodu i tylozgryz po wyleczeniu tez inaczej wygladaja zazwyczaj na plus bo wg mnie nie wyglada korzystnie ktos kto ma brode cofnieta niewiadomo dokad lub wysuniety szpiczasty podbrodek moze sie zmienic ulozenie ust bo na krzywych inaczej sie ukladaja niz na prostych
Kocimietka to radziłabym umieścić
Czyli zamki mieszane-kwestia wyboru i pacjenta i lekarza.
Dłuższy czas leczenia w cięższych wadach.
Przezroczyste Damony-wow o tym nie wiedziałam
No i o tych zmianach rysów twarzy
kasiek wiedziałam, że coś cennego dorzucisz

Cytat:
Też o tym pomyślałam

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2009-01-04 o 20:27
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 20:27   #1937
buddha.b
Raczkowanie

Pomysł z FAQ-super

Mam propozycję-fajną opcją byłoby też dodanie opinii osób noszących dany typ aparatu,takie zestawienie wad i zalet. Bo bądźmy szczere-największą wiedzę na temat plusów i minusów np.Damona ma osoba,która go nosi.Sądzę jednak,że powinny to być opinie osób,które noszą taki aparat już długo-przynajmniej rok(?),albo w ogóle zakończyły już noszenie aparatu stałego.No i załączenie fotek też mogłoby pomóc w wyborze.Co o tym myślicie?

Co do hyraxa to widzę,że już to zostało uzupełnione-hyraxa zdecydowanie się rozkręca,ale jak długo-to już kwestia indywidualna.Jeśli trzeba to mogę postarać się napisać co nieco o hyraxie-nosiłam go prawie 4 miesiące.

Przez najbliższych kilka dni będę mieć bardzo ograniczony dostęp do neta,ale potem z chęcią to uzupełnię.

i jeszcze,po raz kolejny,a propos żółknięcia zębów:
nigdy wcześniej nie miałam problemów z osadem,kamieniem,mimo,że "od zawsze" jestem na mniej więcej takiej samej diecie,i od kilku lat zdarza mi zapalić,piję takie same ilości kawy i herbaty jak przed aparatem.Często pada tu w wątku określenie "na logikę" , więc użyję go i ja-na logikę powinnam więc mieć teraz bielsze zęby,bo dbam o nie o wiele,wiele bardziej niż przed noszeniem aparatu-myję kilka razy dziennie,do tego płukam specjalnymi płynami,a tu lipa Logika czasem zawodzi No i smiechotka sama przyznałaś,że robi się kamień i przecież to on właśnie przyczynia się też m.in.do wrażenia zżółkniętych zębów.

Zgadzam się natomiast co do stosowania past wybielających-ja używam od czasu do czasu,bo właśnie sądzę,że skoro odkryta cześć zęba ma ciągle kontakt z jedzeniem i może "ciemnieć",to właśnie przydałoby się zadbać,żeby ten efekt nie był za mocny i nie odróżniała się od jaśniejszej części ukrytej za zamkiem.

Wow,no to się rozpisałam

Pozdrawiam

Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie.
Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze.

Edytowane przez buddha.b
Czas edycji: 2009-01-04 o 20:28
buddha.b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 20:28   #1938
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
ja nie zauważyłam u nikogo ze znajomych żeby im się nosy zmniejszyły....
No wlasnie zmiejszaja sie Ostatnio Czekolada pisala o tym

,ale zobaczcie filmik
http://pl.youtube.com/watch?v=d_YXyEeplpE

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-04, 20:31   #1939
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
-Jak wygląda zakładanie aparatu?
-
Ortodonta dopasowuje pierścienie, mocuje je specjalnym cementem(chyba, że aparat będzie z rurkami zamiast pierścieni, wtedy klei się je jak zamki), zamki przykleja do zębów klejem chemo lub światłoutwardzalnym, zakłada łuki, ligatury i gotowe. Najczęściej zakładanie jednego łuku to 30 do 45 minut.

Kurde jeszcze coś????
to ja jeszcze mam pytanie, jeśli jest w faq i mi umknęło to przepraszam
ten klej, na który przeczepiane są zamki... bo to strasznie brzmi, nie ma potem po nich śladów? nie boli samo to smarowanie?

i może jeszcze więcej o higienie, czy zalecane jest używanie płynów, jakie szczoteczki elektryczne (przy okazji, pół roku temu kupiłam sobie braun oral-b vitality,
używa któraś z Was do niej tych końcówek?)

od czego może się uszkodzić aparat, oderwać zamki, itp

zawsze będzie można jeszcze coś poprawić, dopisać

Edytowane przez parodia
Czas edycji: 2009-01-04 o 20:33
parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 20:34   #1940
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buddha.b Pokaż wiadomość
Pomysł z FAQ-super
Mam propozycję-fajną opcją byłoby też dodanie opinii osób noszących dany typ aparatu,takie zestawienie wad i zalet. Bo bądźmy szczere-największą wiedzę na temat plusów i minusów np.Damona ma osoba,która go nosi.Sądzę jednak,że powinny to być opinie osób,które noszą taki aparat już długo-przynajmniej rok(?),albo w ogóle zakończyły już noszenie aparatu stałego.No i załączenie fotek też mogłoby pomóc w wyborze.Co o tym myślicie?
Tylko jak wszystkie informacje zamieścimy w FAQ, to nie będzie o czym gadać na forum
Ja myślałam o zamieszeniu najbardziej podstawowych informacji, o reszcie można pisać w wątku

Cytat:
Napisane przez buddha.b Pokaż wiadomość
Co do hyraxa to widzę,że już to zostało uzupełnione-hyraxa zdecydowanie się rozkręca,ale jak długo-to już kwestia indywidualna.Jeśli trzeba to mogę postarać się napisać co nieco o hyraxie-nosiłam go prawie 4 miesiące.
A powiedz, czy on też rozrywał Ci szew podniebienny?

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2009-01-04 o 20:35
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 20:46   #1941
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
to ja jeszcze mam pytanie, jeśli jest w faq i mi umknęło to przepraszam
ten klej, na który przeczepiane są zamki... bo to strasznie brzmi, nie ma potem po nich śladów? nie boli samo to smarowanie?

i może jeszcze więcej o higienie, czy zalecane jest używanie płynów, jakie szczoteczki elektryczne (przy okazji, pół roku temu kupiłam sobie braun oral-b vitality,
używa któraś z Was do niej tych końcówek?)

od czego może się uszkodzić aparat, oderwać zamki, itp

zawsze będzie można jeszcze coś poprawić, dopisać
No właśnie nie bardzo z tym dopisywaniem, bo chcemy to umieścić w nowym wątku i poprosić o zamknięcie go, by nikt tam nie pisał.
Po kleju nie ma śladów, smarowanie nie boli
ok, o higienie się dorzuci

kocimietka dołączysz do swojej części

zestaw czyszczący

-szczoteczka ortodontyczna z rowkiem
-szczoteczka interdental lub wyciorek(specjalne końcówki do czyszczenie w trudno dostępnych miejscach, pod łukiem)
-zwykła szczotka
-nić
-płyn-dobrze użyć od czasu do czasu, najczęściej używany, bo łagodny-pomarańczowy elmex, wściekle żrące paszczękę-Listerine i Oral B Advatage
-można zakupić irygator i/lub szczotkę elektryczną, ale i bez tego można utrzymać należytą higienę

gdzie można kupić:
-apteki
-sklepy stomatologiczne
-drogerie typu rossmann

Aha i jeszcze:
-Co to jest wosk ochronny?
-Plastyczna przezroczysta masa podobna do wosku, którą nakłada się na wystające części aparatu, żeby nie raniły buzi. Najlepiej oderwać kawałek i wrzucić na chwilę do ciepłej wody, gdy się rozmiękczy-założyć na aparat.
Można poprosić o niego orto lub kupić w sklepie stomatologicznym. Koszt pudełeczka ok 5 zł. Do jedzenia lepiej zdjąć wosk z aparatu, ale jak się niechcący trochę go zje, to nic się nie stanie

edit-osz kurde sorry za dwa posty :/
Stary 2009-01-04, 21:13   #1942
kasiek87
Kokon pro

ja tam kocham listerine niebieski jak mi nie wyzre paszczeki wieczorem to spac nie moge hah mi sie tam nos nie zmniejszyl mojej sis i przyjaciolce tez :P mojemu ex tyz za to kocham filmy o damonach piorace mozg wg mnie zdanie orto bardziej sie liczy niz te filmiki smierdzace komercha i nastawieniem na zysk z kilometra ale to tylko moje skromne zdanie ps ja na tym filmie nie widze zeby im sie nosy zmienialy, rysy troche, ale to normalne biorac pod uwage ze wiekszosc tam byla dziecmi na poczatku leczenia, a na koncu to juz nastolatki, a to calkiem normalne, ze podczas dorastania kazdemu zmieniaja sie rysy twarzy na bardziej dorosle

najlepiej wybor zlomexu skonsultowac z ortodonta i dobrac indywidualnie, a nie dawac sie mamic reklamom i przeplacac jesli nie jest to konieczne

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2009-01-04, 21:18   #1943
buddha.b
Raczkowanie

Cytat:
Tylko jak wszystkie informacje zamieścimy w FAQ, to nie będzie o czym gadać na forum
Ja myślałam o zamieszeniu najbardziej podstawowych informacji, o reszcie można pisać w wątku
No tak,tylko jeśli ma to być pomocne w podjęciu decyzji o aparacie to jednak coś takiego by się przydało.Bo przecież często właśnie ludzie tu zadają pytania odnośnie różnych typów aparatu i zazwyczaj słyszą urocze "wyszukiwarka"...
Dlatego myślę,że fajnie byłoby napisać kilka plusów,od pauzy,np.(ja mam metalowy więc tylko o nim mogę się wypowiedzieć)
plusy-tani,można się bawić kolorami;minusy-widoczny.
(to oczywiście w totalnym uproszczeniu i skrócie).

Jakby nie patrzeć często można się tu spotkać z subiektywnymi opiniami np.o Damonie właśnie czy też aparatach estetycznych pisanych przez osoby,które nigdy ich nie nosiły,ale je zdecydowanie odradzają,co dla mnie jest nieporozumieniem.Rozumiem ,że można pisać,że ten aparat mi się nie podoba,ale pisanie o jego wadach czy zaletach na zasadzie "bo koleżanka taki miała i mówiła,że..."to nienajlepsze rozwiązanie,ale wiadomo,od tego jest forum,żeby dyskutować I uważam,że powinno się unikać w FAQ oceniania któregokolwiek typu aparatu stałego-bo wiadomo ile ludzi tyle opinii właśnie.Ale to tylko moje zdanie,i nie chce się wtrącać,zwłaszcza,że jak pisałam będę mieć teraz ograniczony dostęp do neta.

Cytat:
A powiedz, czy on też rozrywał Ci szew podniebienny?
Dobre pytanie Ortodontka na szczęście oszczędziła mi takich miłych tekstów w stylu "A teraz założymy hyraxa,który rozerwie szew podniebienny" więc nie wiem,mogę tylko obstawiać,że tak,bo szpara między jedynkami zrobiła mi się konkretna no i zdecydowanie poszerzyła mi się górna szczęka.

W ogóle to mam tylko jedną,malutką uwagę odnośnie FAQ(mam nadzieję,że nikt się nie obrazi) :
o ile mi wiadomo obecnie na wątku nie udziela się żaden ortodonta.My,osoby noszące aparaty mamy oczywiście wiedzę na ich temat,czasem mniejszą,czasem większą(zdarza się,że lepszą niż kiepscy ortodonci).Jednak nikt z nas NIGDY nie zakładał pacjentowi aparatu,nie prowadził jego leczenia i co więcej-nie ma specjalizacji z ortodoncji,dlatego unikajmy,przynajmniej w FAQ,wypowiedzi w takim wszechwiedzącym tonie w kwestiach,które jednak wymagają głębszej wiedzy.
Bo o ile wypowiadając się np. na temat koloru gumek czy czyszczenia zębów oczywiście nie trzeba być lekarzem,to jednak niektóre kwestie dotyczące stricte leczenia powinno się pozostawiać moim zdaniem fachowcom(i pisać to właśnie w FAQ).

Tyle z mojej strony,mam nadzieję,że nie zamotałam i da się zrozumieć tę wypowiedź.

edit: a jednak coś dodam -zgadzam się z kasiek:to ze zdaniem orto najbardziej powinniśmy się liczyć i nie dać się mamić zarówno reklamom,jak i też postom na forach.Każdy swój rozum ma i powinien choć spróbować ocenić obiektywnie co dla niego będzie najlepsze,uwzględniając przede wszystkim opinie ekspertów.Pozdro

Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie.
Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze.

Edytowane przez buddha.b
Czas edycji: 2009-01-04 o 21:21
buddha.b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 21:28   #1944
sabona89
Raczkowanie

Cytat:
Mi po niecałych 4 miesiącach noszenia aparatu 2 miejsca po wyrwanych piątkach już prawie zupełnie zapełniły się czwórkami, w 2 pozostałych myślę, że potrwa to jeszcze z miesiąc. Każdy ząb przesuwa mi się w innym tempie

Cytat:
Napisane przez papryka85
-Co to jest wosk ochronny?
-Plastyczna przezroczysta masa podobna do wosku, którą nakłada się na wystające części aparatu, żeby nie raniły buzi. Najlepiej oderwać kawałek i wrzucić na chwilę do ciepłej wody, gdy się rozmiękczy-założyć na aparat.
Ja tam wosku nigdzie nie wrzucam, ugniatam go przez moment w palcach, żeby z niego kulkę ukształtować i przyklejam Po mojej dość długiej już praktyce ze stosowaniem wosku stwierdzam, że taki sztywniejszy lepiej się trzyma zamka i zęba niż wygnieciony za mocno.
sabona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 21:29   #1945
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
ja tam kocham listerine niebieski jak mi nie wyzre paszczeki wieczorem to spac nie moge hah mi sie tam nos nie zmniejszyl mojej sis i przyjaciolce tez :P mojemu ex tyz za to kocham filmy o damonach piorace mozg wg mnie zdanie orto bardziej sie liczy niz te filmiki smierdzace komercha i nastawieniem na zysk z kilometra ale to tylko moje skromne zdanie ps ja na tym filmie nie widze zeby im sie nosy zmienialy, rysy troche, ale to normalne biorac pod uwage ze wiekszosc tam byla dziecmi na poczatku leczenia, a na koncu to juz nastolatki, a to calkiem normalne, ze podczas dorastania kazdemu zmieniaja sie rysy twarzy na bardziej dorosle

najlepiej wybor zlomexu skonsultowac z ortodonta i dobrac indywidualnie, a nie dawac sie mamic reklamom i przeplacac jesli nie jest to konieczne
zgadzam się z Tobąw100% zarówno opinii na temat listerine jak i tego filmiku....ogladąłam go już dawno temu gdyż ortodontka u której byłam na konsultacji i zaproponowała mi damona 3 dała mi płytkę cd z tą reklamą ...

dobrej nocy

Stary 2009-01-04, 21:33   #1946
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
zgadzam się z Tobąw100% zarówno opinii na temat listerine jak i tego filmiku....ogladąłam go już dawno temu gdyż ortodontka u której byłam na konsultacji i zaproponowała mi damona 3 dała mi płytkę cd z tą reklamą ...

dobrej nocy

No czyli ty masz demona zalozonego ?

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-04, 21:35   #1947
Malwiana
Zadomowienie

Cytat:
No czyli ty masz demona zalozonego ?
"zaproponowala" i "zalozyla" to jednak dwa rozne slowa...

Malwiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 21:44   #1948
ankaw001
Przyczajenie

heja, co do Damona 3, to akurat mam go na zębach i faktycznie mysle ze jest bardziej komfortowy niz zwykle zamki. ale co do tego czy jest mniej widoczny to chyba kwestia zębów i wogole ulozenia szczeki- w kazdej buzi inaczej wygląda...looknij sobie na moj post-gdzies dawalam fotke z Damonem
pozdrawiam
ankaw001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 21:49   #1949
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
Napisane przez Malwiana Pokaż wiadomość
"zaproponowala" i "zalozyla" to jednak dwa rozne slowa...

Cytat:
Napisane przez ankaw001 Pokaż wiadomość
heja, co do Damona 3, to akurat mam go na zębach i faktycznie mysle ze jest bardziej komfortowy niz zwykle zamki. ale co do tego czy jest mniej widoczny to chyba kwestia zębów i wogole ulozenia szczeki- w kazdej buzi inaczej wygląda...looknij sobie na moj post-gdzies dawalam fotke z Damonem
pozdrawiam
Ok posuzkam

edit:
Znalazłam ile masz nosic ten aparat ?

Papierosy
zapuszczanie

Edytowane przez WweronikaWw
Czas edycji: 2009-01-04 o 21:51
Stary 2009-01-04, 21:51   #1950
ankaw001
Przyczajenie

Cytat:
Roksana

pozdrawiam
ankaw001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości