|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !
Cytat:
Kiedyś miałam robioną glukozę - masz rację - było straszne ![]() Cytat:
Cytat:
i życzymy pozwolenia na większą aktywność .Dziewczyny, dzięki za pomoc ![]() Cytat:
|
|
|
#4382 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy ta glukoza jest naprawdę taka straszna? Ja jeszcze nie miałam tego badania. A czy nie mozna jej wodą popijać?
|
|
#4383 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do śrubek i mebli to przerabialismy to niedawno - tzn moja mama - przyuwieźli meble do kuchni i co chwilę czegos brakowało ... w końcowym efekcie źle zamontowali półki we wnęce Mam nadzieję ze od teraz już wszystko będzie po Waszej mysli i tak jak powinno być! Cytat:
trzymam za Was kciuki dziewczyny!Tez życzę samych takich wieści jak u mnie katarzynka obyś nie usłyszala tego zdania Cass trzymam kciuki aby te wyniki moczu były ok!!! |
||
|
|
|
#4384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Glukoze badają z krwi.Ja pierwszy wynik miałam idealny, a ten teraz dziwny. Norma 74, a ja mam 66, ale przy odbiorze wyników dr. pow że w ciąży taki wyniki glukozy jak podwyższone leukocyty są normą. |
|
|
|
|
#4385 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgrabny? Dziekuję Cytat:
Czytałam kiedyś że coś się pije i czeka jakiś czas ... i
|
||
|
|
|
#4386 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
||
|
|
|
#4387 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Naprawdę Ci smakowała?
|
|
|
#4388 |
|
Zakorzenienie
|
A powiedzcie mamuśki gdzie najlepiej kupić łóżko do sypialni??
napewno tez urządzalyscie gniazdka więc macie już jakieś poglądy.... ja wlasnie zastanawialam sie na BRW ale boje sie że bedą skrzypieć... tak naprawde nie jeździlismy jeszcze zeby pooglądać, ale juz musimy pomału sie to tego zabrac , ale najpierw remont a potem zakupy. My bedziemy miec sypialnie na poddaszu gdzie skos jest naprawde nisko i potrzebujemy jakieś nizutkie łóżko, zeby glową potem nie walic w sufit hehe
|
#4389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam pobraną krew i z tego badali poziom glukozy we krwi, czyli cukru czyli czy pewnie nie ma cukrzycy ciążowej lub czy nie grozi takowa. Natomiast glukoze normalnie mozna kupić w aptece.Jest to proszek, który rozrabia się z wodą. Najczęściej podawany jest gdy wystapi omdlenie,zasłabnięcie, ogólny spadek formy, lub cukrzykowi któremu spadł poziom i ma niedobór we krwi. |
|
|
|
|
#4390 |
|
Ola-Unhola
|
Witam dziewczynki
![]() Ania0104 gratuluję udanej wizyty u ginka, Cieszę się, że wszystko super. Svinecka trzymam kciuki i czekam na relacje. Jeżeli chodzi o badanie moczu, to ja też mam bakterie i właśnie wczoraj ginek tłumaczył mi o tym tamponie lub gaziku do pochwy. Następnym razem postaram się zastosowac i mam nadzieję, że wyniki się poprawią. Co do glukozy, to są dwa badania na czczo i wtedy nic się nie pije lub wypija się saszetkę glukozy rozpuszczonej w wodzie i pobiera się krew godzinę po spożyciu - to badanie wtedy, gdy na czczo wychodzą podwyższone wyniki - dla sprawdzenia reakcji po wypiciu takiej bomby glukozowej. Ja w poprzedniej ciąży miałam dwa razy badaną glukozę po spożyciu (trochę podwyższona), więc lekarz zalecił mi kupienie glukometru i sprawdzanie sobie w domu poziomu cukru 3 razy dziennie. Jak było wszystko ok, to wynikami badań się nie przejmował. Jeżeli chodzi o meble z BRW, to też mieliśmy z ich strony przypadek pomyłki, dostaliśmy inny stelaż do łożka i musieliśmy czekac na wymianę dłuższy czas.
|
#4391 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a zebyscie widzialy jak moj tesc je jablko twierdzac ze ostrzy zeby ![]() Cytat:
Dziubasku buzial za sile Cytat:
Cytat:
![]() lecem do babci TŻa po golabki chce ktoras tez bo pewnie ich jest tuzin???
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4392 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() faktycznie mało danych ... ale widzę ze Ty tez masz łożysko na przedniej scianie - własnie miałam pytać czy to dobrze i czy tak ma być Cytat:
|
||
|
|
|
#4393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To praktycznie cukier z woda ![]() Obciążenia glukozą nie miałam robionego. EDIT: czekoladko a sprawdzałaś ofertę VOX,ja mam sypilanie na poddaszu i łóżeczko i szafę Voxa i główką nie walę (seria modern o ile dobrze pamietam)
Edytowane przez katarzynka00 Czas edycji: 2009-02-03 o 10:48 |
|
|
|
|
#4394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale ogolnie pierw robia na czczo krew, pozniej daja do wypicia glukoze w wodzie rozmieszana i robia znow badanie po 30, 60, 90 i 120 minutach ja tak mialam ale to bylo pare lat temu i mialam podejrzana cukrzyce. Ale na szczescie ywniki byly super W niektórych laboratoriach badaja co 40,80 ityle acha 30 minut po wypicu, 60 minut po wypicu a nie ze godizne od poprzednich pol godizny sie czeka to tak ku ścisłosci ! NP :::: Krzywa cukrowa inaczej glikemiczna Badanie zalecane jest w przypadku, gdy poziom cukru we krwi na czczo jest w normie lub przekracza górny zakres normy, ale nie osiąga jeszcze warto pozwalających rozpoznać cukrzycę. Do testu tego należy wykupić w aptece glukozę w ilości 75 g, którą zapisuje na receptę lekarz zlecający badanie krzywej cukrowej. Na badanie należy zgłosić się rano, koniecznie na czczo z wykupioną glukozą. Badania trwa nieco ponad 2 godziny i wymaga spędzenia tego czasu w poradni. Wykluczone jest wychodzenie z poradni w celu np. zakupów, spaceru itp. ponieważ związana z tym aktywność fizyczna (praca mięśni) zafałszuje wynik badania, obniżając go nadmiernie. W celu uprzyjemnienia i skrócenia czasu oczekiwania na koniec badania warto wziąć ze sobą gazetę lub książkę do poczytania. Samo badania polega na trzykrotnym pobraniu krwi i oznaczeniu w tych próbkach poziomu glukozy. Pierwsze pobranie jest na czczo, następnie pacjent dostaje do wypicia przygotowany przez pielęgniarkę roztwór wspomnianych 75 g glukozy w 300 ml wody i po 1 oraz 2 godzinach od tego momentu wykonane jest dwukrotnie pobranie krwi. ZE STRONKI :: http://www.grabieniec.pl/pokaz_artyk...d_artykulu=622 Ps jak pisalam kazdy laboratorium robi inaczej, w spzitalach inaczej. Mnie mecyzli 5 razy bo chcieli sie upewnic czy dobrze sie cukier rozkłada i SOry z apost pod postem
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2009-02-03 o 10:54 |
|
|
|
|
#4395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i znów fragmenty stron ..... " Łożysko przodujące Gdy łożysko umiejscawia się w dolnej części macicy i całkowicie lub częściowo zakrywa jej ujście wewnętrzne, to może być przyczyną krwawień i uniemożliwić poród naturalny. Jeżeli w 16 tygodniu ciąży zrobiłaś badanie USG i powiedziano ci, że łożysko jest nisko umiejscowione, jeszcze nie ma się czym przejmować, bo zdarza się to dość często. W większości przypadków łożysko z czasem przesuwa się ku górze. Kolejne badanie ultrasonograficzne zostanie wykonane prawdopodobnie w 32 tygodniu ciąży. Jeżeli łożysko nadal będzie w dolnej części macicy - wtedy można mówić o łożysku przodującym. Zdarza się to raz na 200 ciąż, raczej rzadko przy pierwszym dziecku, a częściej po operacjach macicy, po zabiegach (np. przerywaniu ciąży). ..... " ZE STRONY :http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...1,1326732.html ..... Łożysko przodujące to stan zagrożenia życia, w przebiegu którego głęboko usadowione łożysko częściowo lub całkowicie zasłania ujście wewnętrzne macicy. W wyniku rozciągnięcia dolnej części macicy dochodzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych błony śluzowej macicy, któremu towarzyszy krwawienie z układu krążenia matczynego oraz niekiedy w przypadku uszkodzenia naczyń kosmówki wypływ krwi dziecka ...... ZE STRONY : http://mediweb.pl/firstaid/wyswietl_vad.php?id=45
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4396 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczyny za dokładne wyjaśnienia!
Agata ja ostatnio też miałm gołabki na obiad - przez trzy dni i musiałam zamrozić, bo babci troche dużo wyszło ![]() Dzisiaj będziemy gotować zupkę jarzynową i racuszki z jabłkami
|
|
|
|
#4397 | |||
|
Zakorzenienie
|
Tak, bardzo zgrabny i bardzo ładny
Cytat:
. Ja mam jeszcze wpisane CRL - 6,7 cm, NB - widoczne, NT - 1,0 mm, anatomia płodu - prawidłowaCytat:
![]() Ja chcę gołąbka, o już jestem gotowa do jedzenia ![]() Cytat:
.Wiem, że test obciążenia glukozą jest obowiązkowy między 24 a 28 tc (wyczytałam w "M jak mama"), wykrywa się wtedy cukrzycę ciążową, a wcześniej to może tak, jak UnholyOne napisała - gdy z krwi wyjdzie, że norma jest przekroczona?
|
|
|
#4398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Macie moze gdzies napsiane normy BPD ? Wiecie w jakim tygodniu jakie powinny byc wymiary prowidłowe
|
|
|
|
#4399 |
|
Zakorzenienie
|
Na początku ciązy miałam robioną glukozę ale nic nie musiałam pić. Teraz podobno w 24 tc robi sie obciążenie glukozą (żeby wykryc czy kobieta nie ma cukrzycy ciążkowej). Trzeba godzine przed pobraniem krwi wypić wodę z 50 g glukozy na czczo. Koleżanki mówiły, że to jest okropnie słodnie aż zbiera na wymioty.
Nie miałam tego badania jeszcze. Każdą z nas to czeka.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4400 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
http://forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=164609 tutj jest o normach usg, m.in. bpd, ale z tego co czytam wymiar ten zależy od crl, a tego nie masz wpisanego w karcie badania
|
|
#4401 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
dziewczyny melduje sie!!!!!!!
a wiec wszystko jest w porzadku, macica ok, szyjka ok iiiiiiii maly tez ok - fika nozkami i raczkami tak tak MALY - bedziemy mieli Marcelka
|
|
#4402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4403 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
no jednak ![]() caly czas mam lzy w oczach - nie wiem czy z rozczarowania czy ze wzruszenia bo z jednej strony troche mi zal i smutno, ze nie bedzie corci a z drugiej strony jestem szczesliwa, ze wszystko dobrze i tak go kocham mocno
|
|
#4404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmm czyli kolejny boy w rodzinie GRATULUJĘ! I zazdroszczę, że juz znasz płeć.
|
|
|
#4405 | |
|
Zadomowienie
|
Dzień Dobry
Widzę że od rana rozpisałyście się jak nie wiem co Dobrze ,ze mam troszkę wolnego w pracy to sobie poczytam![]() Bardzo się cieszę z udanych wizyt u lekarzy i trzymam mocno kciuki z dzisiejsze dziewczyny ![]() Ja wizytę mam w czwartek to znaczy USG, już nie mogę się doczekać, choć nie powiem troszkę się stresuję. Zabieram ze sobą mojego TŻ. On biedny przeżywa to jak nie wiem co Wczoraj byłam w mieście i kupiłam sobie pierwsze spodnie dla ciężarówek jakie one są wygodnie, nigdzie nie gniotą, nie uwierają. Tylko te ceny heh przerażają![]() Cytat:
|
|
#4406 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
dzieki ![]() kurcze bede zdominowana przez chlopow zal mi tylko rozowego wozeczka
|
|
|
#4407 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się ze Mariolas kiedyś pisała, że łożysko na przedniej ścianie macicy i łozysko przodujace to co innego no nie wiem ... ginka nic nie mówiła, ze coś jest z nim nie tak ![]() Cytat:
A ja zamiast pracowac to wizazuję heh dobrze ze szefa jeszcze nie ma - jeszcze mam dwa tygodnie luuuzu ![]() Cytat:
|
|||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4409 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej! Witam nową mamusię i gratuluję wszystkim tym, które są szczęśliwe po wizycie u gina
![]() Cytat:
Jeśli ktoś jest zainteresowany "kółkiem", to ja mam takie Różnice biorę się stąd, że niektóre kółka są niedokładne, poza tym łatwo poruszyć ręką 1-2 mm, co daje różnicę w postaci 1-2 dni. . Lepiej sobie policzyć na piechotę , na kalendarzu, zaczynając od daty porodu i do tyłu![]()
O książkach Edytowane przez mariolasl Czas edycji: 2009-02-03 o 11:20 Powód: lit. |
|
|
|
|
#4410 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
kurcze zawsze chcialam jedno dziecko a teraz mam trojke se majstrowac? hehe TZ tez mowi zebym sie nie przejmowala zrobimy sobie pozniej coreczke haha gorzej jak bedzie trzeci chlop
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:16.

na pewno mam w domu w "Ulubionych"
i życzymy pozwolenia na większą aktywność 

, ale już wiesz, co i jak, więc się nie martwisz, prawda?

chce ktoras tez bo pewnie ich jest tuzin???