Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 ! - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-03, 10:07   #4381
Miramej
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
Już sie nie martwie i mam w nosie co inni gadają! moja dzidzia rośnie i mam brzuszek jaki mam

Ciśnienie tylko muszę kontrolować i będzie ok!
No i badania muszę zrobić: krew, mocz i glukoze - to podobno jest bleee ... ale to dopiero przed samą wizytą
I dobrze, zresztą widziałam Twój brzuszek na samym początku i był śliczny, taki zgrabny .

Kiedyś miałam robioną glukozę - masz rację - było straszne

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
Ja dziś kilka razy w nocy się budziłam i dospać jak zwykle 11, nie mogłam.Niecierpliwie się na moją wizytę.Dopiero o 16, ale szybko zleci. Poniekąd nerwy mnie zjadają. Biore Męża.Tak naprawdę to najbardziej nie chciałabym usłyszeć "proszę leżeć, i starać się nic nie robić"
Chciałabym być deko aktywniejsza, za doktora pozwoleniem, a nie tak jak wykradnę sobie sama pozwolenie na cokolwiek

EDIT: Miramej a wrzuć na youtube :pregnancy music.Tak mi się kojarzy, że to to
Cytat:
Szukam tych delfinków i nie mogę znaleźć na pewno mam w domu w "Ulubionych"
katarzynka trzymamy kciuki za Twoją wizytę i życzymy pozwolenia na większą aktywność .

Dziewczyny, dzięki za pomoc , znalazłam

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Tak, taki mały gazik trzeba włozyć do pochwy, żeby nic sie z niej nie wydostało. Też o tym nie wiedziałam, myślałam, że trzeba sie tylko podmyć przed pobraniem.
A Miramej ma rację, szczególnie wskazany jest on u kobiet w ciązy bo wtedy tego sluzu jest dużo.

Wczoraj dzwoniłam do ginki kazała mi powtórzyć wyniki bo prawdopodobnie zle pobrałam.
Dzisiaj rano zrobiłam to jak trzeba, nie było juz takiej zawiesiny jak wczoraj więc może wyniki wyjdą dobre bo jak nie to czeka mnie leczenie
Cass, wierzę, że wyniki będą lepsze .

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 10:09   #4382
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Cass, wierzę, że wyniki będą lepsze .
Oby tak było...

Dziewczyny czy ta glukoza jest naprawdę taka straszna? Ja jeszcze nie miałam tego badania. A czy nie mozna jej wodą popijać?

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 10:13   #4383
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Dzień dobry mamuśki!!
To super ze po waszych wizytach wszystko ok. bo jak miało byc inaczej...
Svinecka zdaj relacje potem koniecznie!!

Pamiętacie jak pisałam o tym komplecie ze skóry co kupiliśmy w Agacie?
no wlasnie uznali nam reklamacje , ale tylko na wymianę na inny, ale na szczescie znalazł sie taki sam w Łodzi i teraz musimy czekac.......
do tego wczoraj byli panowie z transporu, ci ktorzy wtedy przywieźli ten komplet bo Agata chce kogos obciążyc kosztami i zwala wine wlasnie na transport! a ja jestem pewna ze to uszkodzenie powstalo na magazynie....w trakcie jak go pakowali czy cos.....
to tego czeka nas jeszcze jedna wizytacja serwisanta z Agaty chce zobaczyc na wlasne oczy jak to wygląda....
a jak wy myslicie dziewczyny?
tak jakby ktos usiadł z jakims cekinem i zachaczył? tylko ta babka co nam sprzedawala ten komplet jakas podejrzana tak jakby o tym wiedziala ze ktos nam uszkodzil nasza skore! Dziewczyny zeby tego bylo malo wczoraj przywiezli nam meble z BRW i w trakcie montażu okazalo sie ze brakuje jednej paczuszki wlasnie tej ze srubkami zeby poskrecac- normalnie jakies fatum nad nami chyba jest
no mi się wydaje ze przy transporcie raczej tego nie zrobili
Co do śrubek i mebli to przerabialismy to niedawno - tzn moja mama - przyuwieźli meble do kuchni i co chwilę czegos brakowało ... w końcowym efekcie źle zamontowali półki we wnęce
Mam nadzieję ze od teraz już wszystko będzie po Waszej mysli i tak jak powinno być!
Cytat:
no ja już myślę co tam u was i jak wizyta, a ty pewnie jeszcze w drodze
Życzę takich wieści i sobie i tobie jakie ogłosiła nam Anka.
Właśnie, Anka, po przebojach i perypetiach jakie miałaś czas na pozytywny rozwój losu

Ja dziś kilka razy w nocy się budziłam i dospać jak zwykle 11, nie mogłam.Niecierpliwie się na moją wizytę.Dopiero o 16, ale szybko zleci. Poniekąd nerwy mnie zjadają. Biore Męża.Tak naprawdę to najbardziej nie chciałabym usłyszeć "proszę leżeć, i starać się nic nie robić"
Chciałabym być deko aktywniejsza, za doktora pozwoleniem, a nie tak jak wykradnę sobie sama pozwolenie na cokolwiek

EDIT: Miramej a wrzuć na youtube :pregnancy music.Tak mi się kojarzy, że to to
trzymam za Was kciuki dziewczyny!
Tez życzę samych takich wieści jak u mnie
katarzynka obyś nie usłyszala tego zdania

Cass trzymam kciuki aby te wyniki moczu były ok!!!

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 10:16   #4384
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Oby tak było...

Dziewczyny czy ta glukoza jest naprawdę taka straszna? Ja jeszcze nie miałam tego badania. A czy nie mozna jej wodą popijać?
musisz łykać glukozę? jak tak to to słodkie jest i dobre

Glukoze badają z krwi.Ja pierwszy wynik miałam idealny, a ten teraz dziwny. Norma 74, a ja mam 66, ale przy odbiorze wyników dr. pow że w ciąży taki wyniki glukozy jak podwyższone leukocyty są normą.
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 10:34   #4385
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
I dobrze, zresztą widziałam Twój brzuszek na samym początku i był śliczny, taki zgrabny .

Kiedyś miałam robioną glukozę - masz rację - było straszne
zgrabny? Dziekuję
Cytat:
Oby tak było...

a jak dokładnie wygląda to badanie glukozy?
Czytałam kiedyś że coś się pije i czeka jakiś czas ... i

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2009-02-03, 10:38   #4386
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
dzień dobry śpichy

Siedzicie tak do późna a potem nie ma mi kto dzień dobry powiedzieć

Jestem dzisiaj drugi dzień w pracy, spałam 7 godzin, ale w miarę sie wyspałam - już mnie nie męczyły te dziwne sny i myśli

Pogratulowałam koleżance dzidzi i okazało się, że ona faktycznie ma troche większy brzuszek ode mnie ... no i pewnie będziemy razem rodzić Ona ma termin na 18 lipca, a ja na 19 ... a koleżanka stwierdziła, że wpadnie do spzitala i będzie nam pomagała wrzeszczeć wariatka!

I wiecie co - mam już swoją teorię co do tego brzuszka ... ja mam duży biust to brzuch sie tak nie odznacza, a ona ma mały i brzuch ma równo z biustem - dlatego wydaje się większy!

Dobra koniec tych przemyslen - zabieram się za pracę
Dzień dobry
Cytat:
Cześć

Malga, współczuję Ci, że jeszcze tyle musisz przechodzić , ale lepiej, żeby wszystko doczyścili do końca. Życzę Ci dużo siły

Svinecka, no to trzymam kciuki za dziewczynkę

Wisz co? Mnie wczoraj w domu też coś podobnego dopadło na chwilę, ale nie aż tak mocno. Ciśnienie pewnie Ci podnoszą te gadki o wielkości brzucha , ale już wiesz, co i jak, więc się nie martwisz, prawda?

Gizmiatko, a masz w ogóle jakiś wpis w karcie ciąży w rubryce przeznaczonej na opis USG? Wiem, że to denerwujące, ale może rzeczywiście lekarz pomierzył, wszystko było OK (przezierność w normie, widoczne kości nosowe), więc wpisał tylko, że w normie

Dzień dobry Aniu

A ja mam mały biust i mały brzuch i myślę sobie, że tak ma być, a co .

Dziewczyny, mam prośbę, jakiś czas temu któraś z Was umieszczała link do muzyki na youtube z delfinami, nie mogę tego znaleźć, pomożecie mi?
zerkam i nic nie mam mam tylko tetno ilosc płynu owodniowego , lokalizacje łozyska i anatomia płodu -i tu sie nie umiem doczytac jakies ślaczki i tyle (moze ktoras bedzie umiala rozszyfrowac?)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1040344.jpg (51,6 KB, 20 załadowań)

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 10:38   #4387
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Oby tak było...

Straszna, bo okropnie słodka, do zemdlenia (przynajmniej ja tak czułam), chyba nie można popijać.

Cytat:
Glukoze badają z krwi.Ja pierwszy wynik miałam idealny, a ten teraz dziwny. Norma 74, a ja mam 66, ale przy odbiorze wyników dr. pow że w ciąży taki wyniki glukozy jak podwyższone leukocyty są normą.
Ale jest też chyba test obciążenia glukozą - trzeba wypić 50 g glukozy i po godzinie sprawdzają we krwi.
Naprawdę Ci smakowała?

H. MacLeod

.
Stary 2009-02-03, 10:41   #4388
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

A powiedzcie mamuśki gdzie najlepiej kupić łóżko do sypialni??
napewno tez urządzalyscie gniazdka więc macie już jakieś poglądy....
ja wlasnie zastanawialam sie na BRW ale boje sie że bedą skrzypieć...
tak naprawde nie jeździlismy jeszcze zeby pooglądać, ale juz musimy pomału sie to tego zabrac , ale najpierw remont a potem zakupy.
My bedziemy miec sypialnie na poddaszu gdzie skos jest naprawde nisko i potrzebujemy jakieś nizutkie łóżko, zeby glową potem nie walic w sufit hehe

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 10:41   #4389
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
zgrabny? Dziekuję

no ja nie wiem laski o czym wy mówicie. Może są 2 rodzaje badań glukozy.
Ja miałam pobraną krew i z tego badali poziom glukozy we krwi, czyli cukru czyli czy pewnie nie ma cukrzycy ciążowej lub czy nie grozi takowa.

Natomiast glukoze normalnie mozna kupić w aptece.Jest to proszek, który rozrabia się z wodą. Najczęściej podawany jest gdy wystapi omdlenie,zasłabnięcie, ogólny spadek formy, lub cukrzykowi któremu spadł poziom i ma niedobór we krwi.
Stary 2009-02-03, 10:42   #4390
UnholyOne
Ola-Unhola

Witam dziewczynki

Ania0104 gratuluję udanej wizyty u ginka, Cieszę się, że wszystko super.
Svinecka trzymam kciuki i czekam na relacje.

Jeżeli chodzi o badanie moczu, to ja też mam bakterie i właśnie wczoraj ginek tłumaczył mi o tym tamponie lub gaziku do pochwy. Następnym razem postaram się zastosowac i mam nadzieję, że wyniki się poprawią.

Co do glukozy, to są dwa badania
na czczo i wtedy nic się nie pije
lub wypija się saszetkę glukozy rozpuszczonej w wodzie i pobiera się krew godzinę po spożyciu - to badanie wtedy, gdy na czczo wychodzą podwyższone wyniki - dla sprawdzenia reakcji po wypiciu takiej bomby glukozowej.

Ja w poprzedniej ciąży miałam dwa razy badaną glukozę po spożyciu (trochę podwyższona), więc lekarz zalecił mi kupienie glukometru i sprawdzanie sobie w domu poziomu cukru 3 razy dziennie. Jak było wszystko ok, to wynikami badań się nie przejmował.

Jeżeli chodzi o meble z BRW, to też mieliśmy z ich strony przypadek pomyłki, dostaliśmy inny stelaż do łożka i musieliśmy czekac na wymianę dłuższy czas.
Stary 2009-02-03, 10:42   #4391
Agata R
Rozeznanie

GG do Agata R

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
ja w pierwszej ciazy poczulam ruchy w 18 tyg czyli dwa tyg wczesniej niz ksiazkowo

teraz jestem w 17 czyli tak jak ksiazkowo powinnam poczuc i nie czuje
nic Cie nie ominie... jeszcze Cie skopie malec

Cytat:
Cóz ja dziś przeżyłam...laski... mówię wam
15tydzień i 3 dzień a mnie tak czosnek z nóg powalił, że myślałam,że zejdę z tego świata
Moje pierwsze mdłości w ciąży, ale skomasowany atak za wsze czasy, nie mogłam sobie poradzić z tym.
Nacierałam mięsko i potem ale cudowałam...żeby sobie pomóc
Położyłam się w bezruchu i przespałam popołudnie.
Czułam bąbelki w brzuchu i(leżąc na lewym boku) z prawej strony bardziej ku górze jakiś dziwne uczucie, ale na ruchy to u mnie za wcześnie. Nigdy wcześniej takiego czegoś nie czułam.
ojj ja tak mam na przyprawy... nie az tak ale mnie w momencie odrzuca... Ja stosuje zasade uniku

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
Mój Tż też zgrzyta zębami...dzięki kropelkom przestał chrapać a tu nagle to zgrzytanie Masz jakiś na to sposób???

A wczoraj byliśmy w końcu w kinie Byliśmy na "Jestem na Tak"...no i się nieźle naśmiałam Potrzebowałam tego musze przyznać...a wcześniej wystroiłam się pięknie...aż Tż powiedział ze wyglądam jak piękna Mama i złapał za aparat...zrobił kilka zdjęć i aparat padł Czy to znak?
za zgrzytanie... na szczescie robi to tylko przy przewrotach z boku na bok... jego tata robi tak samo a dom tego jeszcze oboje przewracaja stopam, tak ocieraja stope o stope jakby autem jechali... dziwolagi

a zebyscie widzialy jak moj tesc je jablko twierdzac ze ostrzy zeby

Cytat:
Napisane przez Malga19 Pokaż wiadomość
No walsnie bylam mama blizniakow.....

Dziekuje za pocieszenie bylam dzis u GIna no i jutro to cholerne lyzeczkowanie kolejne....EJHHHH": ( nienawidze tego......
lepiej zeby wszystko dobrze wyczyscili zeby inna dzidzia miala miejsce i rosla zdrowo
Dziubasku buzial za sile

Cytat:
Napisane przez ulika Pokaż wiadomość
Witam miłe panie i wasze dzidzie
Podczytuję wątek regularnie niemal od samego początku i wreszcie-nareszcie zdecydowałam się do was dołączyć Właśnie kończę 3 miesiąc ciąży i badania prenatalne rozwiały moje obawy i miliony wątpliwości czy aby na pewno wszystko jest dobrze z moim maluszkiem
Ściskam cieplutko
witamy kolejna mame-ciezarowke

Cytat:
Miramej właśnie o to chodzi, że nie ważne czy kobieta w ciąży czy nie...ustawa dotyczy wszystkich
kobiet w ciazy nie chca rejestrowac w UP... z wielka niechecia bo do pracy sie ich nie wysle a ubezpieczenie trza placic... to tylko w Polsce mozliwe

lecem do babci TŻa po golabki chce ktoras tez bo pewnie ich jest tuzin???
Agata R jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 10:42   #4392
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
Dzień dobry

zerkam i nic nie mam mam tylko tetno ilosc płynu owodniowego , lokalizacje łozyska i anatomia płodu -i tu sie nie umiem doczytac jakies ślaczki i tyle (moze ktoras bedzie umiala rozszyfrowac?)
hmmm ... brzydko pisze ten lekarz
faktycznie mało danych ... ale widzę ze Ty tez masz łożysko na przedniej scianie - własnie miałam pytać czy to dobrze i czy tak ma być
Cytat:
Straszna, bo okropnie słodka, do zemdlenia (przynajmniej ja tak czułam), chyba nie można popijać.

Ale jest też chyba test obciążenia glukozą - trzeba wypić 50 g glukozy i po godzinie sprawdzają we krwi.
Naprawdę Ci smakowała?
strasznie słodka? ... hmm ja nie wiem czy mam ten test z obciażeniem czy nie? ... ale jakoś może przezyje

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2009-02-03, 10:44   #4393
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:

Naprawdę Ci smakowała?
pracowałam kiedyś na nockach, więc żeby się podładować piliśmy glukozę
To praktycznie cukier z woda

Obciążenia glukozą nie miałam robionego.

EDIT: czekoladko a sprawdzałaś ofertę VOX,ja mam sypilanie na poddaszu i łóżeczko i szafę Voxa i główką nie walę (seria modern o ile dobrze pamietam)

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2009-02-03 o 10:48
Stary 2009-02-03, 10:46   #4394
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
zgrabny? Dziekuję

to zlaezy od przychodni ale pobiera sie krew co jakis czas , i tu ten czas jest rozny wąłsnie

Ale ogolnie pierw robia na czczo krew, pozniej daja do wypicia glukoze w wodzie rozmieszana i robia znow badanie po 30, 60, 90 i 120 minutach ja tak mialam ale to bylo pare lat temu i mialam podejrzana cukrzyce. Ale na szczescie ywniki byly super W niektórych laboratoriach badaja co 40,80 ityle
acha 30 minut po wypicu, 60 minut po wypicu a nie ze godizne od poprzednich pol godizny sie czeka to tak ku ścisłosci !

NP ::::

Krzywa cukrowa inaczej glikemiczna
Badanie zalecane jest w przypadku, gdy poziom cukru we krwi na czczo jest w normie lub przekracza górny zakres normy, ale nie osiąga jeszcze warto pozwalających rozpoznać cukrzycę. Do testu tego należy wykupić w aptece glukozę w ilości 75 g, którą zapisuje na receptę lekarz zlecający badanie krzywej cukrowej.

Na badanie należy zgłosić się rano, koniecznie na czczo z wykupioną glukozą. Badania trwa nieco ponad 2 godziny i wymaga spędzenia tego czasu w poradni. Wykluczone jest wychodzenie z poradni w celu np. zakupów, spaceru itp. ponieważ związana z tym aktywność fizyczna (praca mięśni) zafałszuje wynik badania, obniżając go nadmiernie.
W celu uprzyjemnienia i skrócenia czasu oczekiwania na koniec badania warto wziąć ze sobą gazetę lub książkę do poczytania.
Samo badania polega na trzykrotnym pobraniu krwi i oznaczeniu w tych próbkach poziomu glukozy. Pierwsze pobranie jest na czczo, następnie pacjent dostaje do wypicia przygotowany przez pielęgniarkę roztwór wspomnianych 75 g glukozy w 300 ml wody i po 1 oraz 2 godzinach od tego momentu wykonane jest dwukrotnie pobranie krwi.

ZE STRONKI :: http://www.grabieniec.pl/pokaz_artyk...d_artykulu=622

Ps jak pisalam kazdy laboratorium robi inaczej, w spzitalach inaczej. Mnie mecyzli 5 razy bo chcieli sie upewnic czy dobrze sie cukier rozkłada i SOry z apost pod postem

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres

Edytowane przez Gizmiatko
Czas edycji: 2009-02-03 o 10:54
Stary 2009-02-03, 10:53   #4395
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
faktycznie mało danych ... ale widzę ze Ty tez masz łożysko na przedniej scianie - własnie miałam pytać czy to dobrze i czy tak ma być

strasznie słodka? ... hmm ja nie wiem czy mam ten test z obciażeniem czy nie? ... ale jakoś może przezyje
no to teraz sie nie popisze zbytnio wiedza, ale wiem ze jak jest łozysko przodujace to jest zalecenie do cesarki bo raczej sie dzieciaka nie wypcha norlmnie, ale moje łozysko moze sie przesunie na tyl wtedy bede mogla rodzic, a jelsi sie "utrzyma"z przodu to wtedy z łozyska umieszcoznego na przendiej sicanie wychodzi przodujące .

i znów fragmenty stron

..... " Łożysko przodujące

Gdy łożysko umiejscawia się w dolnej części macicy i całkowicie lub częściowo zakrywa jej ujście wewnętrzne, to może być przyczyną krwawień i uniemożliwić poród naturalny. Jeżeli w 16 tygodniu ciąży zrobiłaś badanie USG i powiedziano ci, że łożysko jest nisko umiejscowione, jeszcze nie ma się czym przejmować, bo zdarza się to dość często. W większości przypadków łożysko z czasem przesuwa się ku górze. Kolejne badanie ultrasonograficzne zostanie wykonane prawdopodobnie w 32 tygodniu ciąży. Jeżeli łożysko nadal będzie w dolnej części macicy - wtedy można mówić o łożysku przodującym. Zdarza się to raz na 200 ciąż, raczej rzadko przy pierwszym dziecku, a częściej po operacjach macicy, po zabiegach (np. przerywaniu ciąży). ..... "

ZE STRONY :http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...1,1326732.html

..... Łożysko przodujące to stan zagrożenia życia, w przebiegu którego głęboko usadowione łożysko częściowo lub całkowicie zasłania ujście wewnętrzne macicy. W wyniku rozciągnięcia dolnej części macicy dochodzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych błony śluzowej macicy, któremu towarzyszy krwawienie z układu krążenia matczynego oraz niekiedy w przypadku uszkodzenia naczyń kosmówki wypływ krwi dziecka ......
ZE STRONY : http://mediweb.pl/firstaid/wyswietl_vad.php?id=45

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-03, 10:53   #4396
Ania0104
Zakorzenienie

Dzieki dziewczyny za dokładne wyjaśnienia!

Agata ja ostatnio też miałm gołabki na obiad - przez trzy dni i musiałam zamrozić, bo babci troche dużo wyszło

Dzisiaj będziemy gotować zupkę jarzynową i racuszki z jabłkami

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2009-02-03, 10:55   #4397
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
zgrabny? Dziekuję
Tak, bardzo zgrabny i bardzo ładny

Cytat:
Wychodzi, że nie wpisał . Ja mam jeszcze wpisane CRL - 6,7 cm, NB - widoczne, NT - 1,0 mm, anatomia płodu - prawidłowa

Cytat:
Napisane przez Agata R Pokaż wiadomość
kobiet w ciazy nie chca rejestrowac w UP... z wielka niechecia bo do pracy sie ich nie wysle a ubezpieczenie trza placic... to tylko w Polsce mozliwe

lecem do babci TŻa po golabki chce ktoras tez bo pewnie ich jest tuzin???
A politycy grzmią o wielkiej polityce prorodzinnej w naszym kraju, szkoda gadać

Ja chcę gołąbka, o już jestem gotowa do jedzenia

Cytat:

Ja mam na tylnej i nic gin nie mówił, że źle, to przyjęłam, że dobrze .
Wiem, że test obciążenia glukozą jest obowiązkowy między 24 a 28 tc (wyczytałam w "M jak mama"), wykrywa się wtedy cukrzycę ciążową, a wcześniej to może tak, jak UnholyOne napisała - gdy z krwi wyjdzie, że norma jest przekroczona?

H. MacLeod

.
Stary 2009-02-03, 11:02   #4398
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:

Wychodzi, że nie wpisał . Ja mam jeszcze wpisane CRL - 6,7 cm, NB - widoczne, NT - 1,0 mm, anatomia płodu - prawidłowa

Wiem, że test obciążenia glukozą jest obowiązkowy między 24 a 28 tc (wyczytałam w "M jak mama"), wykrywa się wtedy cukrzycę ciążową, a wcześniej to może tak, jak UnholyOne napisała - gdy z krwi wyjdzie, że norma jest przekroczona?
no wałsnei za tydzien ide na kontrole zpaytam sie go o to wsyztskob o cos mi sie zaczyna nie podobac . On mi napsiał o anatomi płodu na usg nie mam nic takiego napsiane

Macie moze gdzies napsiane normy BPD ? Wiecie w jakim tygodniu jakie powinny byc wymiary prowidłowe

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-02-03, 11:03   #4399
Cassandra 23
Zakorzenienie

Na początku ciązy miałam robioną glukozę ale nic nie musiałam pić. Teraz podobno w 24 tc robi sie obciążenie glukozą (żeby wykryc czy kobieta nie ma cukrzycy ciążkowej). Trzeba godzine przed pobraniem krwi wypić wodę z 50 g glukozy na czczo. Koleżanki mówiły, że to jest okropnie słodnie aż zbiera na wymioty.
Nie miałam tego badania jeszcze. Każdą z nas to czeka.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-02-03, 11:05   #4400
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
no wałsnei za tydzien ide na kontrole zpaytam sie go o to wsyztskob o cos mi sie zaczyna nie podobac . On mi napsiał o anatomi płodu na usg nie mam nic takiego napsiane

Macie moze gdzies napsiane normy BPD ? Wiecie w jakim tygodniu jakie powinny byc wymiary prowidłowe

http://forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=164609
tutj jest o normach usg, m.in. bpd, ale z tego co czytam wymiar ten zależy od crl, a tego nie masz wpisanego w karcie badania
Stary 2009-02-03, 11:10   #4401
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

dziewczyny melduje sie!!!!!!!

a wiec wszystko jest w porzadku, macica ok, szyjka ok iiiiiiii maly tez ok - fika nozkami i raczkami

tak tak MALY - bedziemy mieli Marcelka
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 11:11   #4402
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:

a wiec wszystko jest w porzadku, macica ok, szyjka ok iiiiiiii maly tez ok - fika nozkami i raczkami

A jednak MAŁY

H. MacLeod

.
Stary 2009-02-03, 11:13   #4403
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
A jednak MAŁY

no jednak
caly czas mam lzy w oczach - nie wiem czy z rozczarowania czy ze wzruszenia bo z jednej strony troche mi zal i smutno, ze nie bedzie corci a z drugiej strony jestem szczesliwa, ze wszystko dobrze i tak go kocham mocno
Stary 2009-02-03, 11:13   #4404
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:

Super , że wszystko w porządku

Hmm czyli kolejny boy w rodzinie GRATULUJĘ! I zazdroszczę, że juz znasz płeć.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-02-03, 11:14   #4405
marysia_258
Zadomowienie

Dzień Dobry
Widzę że od rana rozpisałyście się jak nie wiem co Dobrze ,ze mam troszkę wolnego w pracy to sobie poczytam
Bardzo się cieszę z udanych wizyt u lekarzy i trzymam mocno kciuki z dzisiejsze dziewczyny
Ja wizytę mam w czwartek to znaczy USG, już nie mogę się doczekać, choć nie powiem troszkę się stresuję. Zabieram ze sobą mojego TŻ. On biedny przeżywa to jak nie wiem co Jak mnie czymś wkurzy to go straszę,że go ze sobą nie zabiorę tylko mamę i od razu jest grzeczniutki
Wczoraj byłam w mieście i kupiłam sobie pierwsze spodnie dla ciężarówek jakie one są wygodnie, nigdzie nie gniotą, nie uwierają. Tylko te ceny heh przerażają

Cytat:
Dzieki dziewczyny za dokładne wyjaśnienia!

Agata ja ostatnio też miałm gołabki na obiad - przez trzy dni i musiałam zamrozić, bo babci troche dużo wyszło

Dzisiaj będziemy gotować zupkę jarzynową i racuszki z jabłkami
Mi dzisiaj kochana babcia robi kluski śląskie z sosikiem i pyszną surówką z kiszonej kapustki

MAJA
21.08.2009
BARTOSZ
23.09.2013
marysia_258 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 11:14   #4406
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Super , że wszystko w porządku

Hmm czyli kolejny boy w rodzinie GRATULUJĘ! I zazdroszczę, że juz znasz płeć.

dzieki
kurcze bede zdominowana przez chlopow

zal mi tylko rozowego wozeczka
Stary 2009-02-03, 11:15   #4407
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
no to teraz sie nie popisze zbytnio wiedza, ale wiem ze jak jest łozysko przodujace to jest zalecenie do cesarki bo raczej sie dzieciaka nie wypcha norlmnie, ale moje łozysko moze sie przesunie na tyl wtedy bede mogla rodzic, a jelsi sie "utrzyma"z przodu to wtedy z łozyska umieszcoznego na przendiej sicanie wychodzi przodujące .

i znów fragmenty stron

..... " Łożysko przodujące

Gdy łożysko umiejscawia się w dolnej części macicy i całkowicie lub częściowo zakrywa jej ujście wewnętrzne, to może być przyczyną krwawień i uniemożliwić poród naturalny. Jeżeli w 16 tygodniu ciąży zrobiłaś badanie USG i powiedziano ci, że łożysko jest nisko umiejscowione, jeszcze nie ma się czym przejmować, bo zdarza się to dość często. W większości przypadków łożysko z czasem przesuwa się ku górze. Kolejne badanie ultrasonograficzne zostanie wykonane prawdopodobnie w 32 tygodniu ciąży. Jeżeli łożysko nadal będzie w dolnej części macicy - wtedy można mówić o łożysku przodującym. Zdarza się to raz na 200 ciąż, raczej rzadko przy pierwszym dziecku, a częściej po operacjach macicy, po zabiegach (np. przerywaniu ciąży). ..... "

ZE STRONY :http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...1,1326732.html

..... Łożysko przodujące to stan zagrożenia życia, w przebiegu którego głęboko usadowione łożysko częściowo lub całkowicie zasłania ujście wewnętrzne macicy. W wyniku rozciągnięcia dolnej części macicy dochodzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych błony śluzowej macicy, któremu towarzyszy krwawienie z układu krążenia matczynego oraz niekiedy w przypadku uszkodzenia naczyń kosmówki wypływ krwi dziecka ......
ZE STRONY : http://mediweb.pl/firstaid/wyswietl_vad.php?id=45
Ale się napracowałaś
Wydaje mi się ze Mariolas kiedyś pisała, że łożysko na przedniej ścianie macicy i łozysko przodujace to co innego no nie wiem ... ginka nic nie mówiła, ze coś jest z nim nie tak
Cytat:

aha ... czyli już wiem wszystko ... dziekuję jestescie skarbnicą wiedzy
A ja zamiast pracowac to wizazuję heh dobrze ze szefa jeszcze nie ma - jeszcze mam dwa tygodnie luuuzu
Cytat:

norm nie mam .. ale na moim usg mam napisane ze wynosi 3,17 cm = 15/16 tydzień

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-03, 11:15   #4408
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
no jednak
caly czas mam lzy w oczach - nie wiem czy z rozczarowania czy ze wzruszenia bo z jednej strony troche mi zal i smutno, ze nie bedzie corci a z drugiej strony jestem szczesliwa, ze wszystko dobrze i tak go kocham mocno
Wiesz co? Pewnie i trochę jednego i drugiego. Będzie jeszcze córeczka, później

H. MacLeod

.
Stary 2009-02-03, 11:16   #4409
mariolasl
Zakorzenienie

Hej! Witam nową mamusię i gratuluję wszystkim tym, które są szczęśliwe po wizycie u gina
Cytat:
faktycznie mało danych ... ale widzę ze Ty tez masz łożysko na przedniej ścianie - właśnie miałam pytać czy to dobrze i czy tak ma być
Łożysko na przedniej ścianie jest w porządku, to nie to samo, co łożysko przodujące.

Jeśli ktoś jest zainteresowany "kółkiem", to ja mam takie Różnice biorę się stąd, że niektóre kółka są niedokładne, poza tym łatwo poruszyć ręką 1-2 mm, co daje różnicę w postaci 1-2 dni. . Lepiej sobie policzyć na piechotę, na kalendarzu, zaczynając od daty porodu i do tyłu

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2009-02-03 o 11:20 Powód: lit.
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 11:16   #4410
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Wiesz co? Pewnie i trochę jednego i drugiego. Będzie jeszcze córeczka, później

kurcze zawsze chcialam jedno dziecko a teraz mam trojke se majstrowac? hehe
TZ tez mowi zebym sie nie przejmowala zrobimy sobie pozniej coreczke haha

gorzej jak bedzie trzeci chlop
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości