Mamusie lipcowo - sierpniowe 2009! Część II - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Co się w nas kryje?
chłopiec 23 41,82%
dziewczynka 11 20,00%
nie wiem 21 38,18%
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-15, 11:03   #661
euphoria87
Raczkowanie

Dot.: Mamusie lipcowo - sierpniowe 2009! Część II

Cytat:
Napisane przez mirika Pokaż wiadomość
ja plesniowych nie jem, bo z tego co wiem są niewskazane

natomiast jeżeli chodzi o tycie to ja też nie zamierzam się odchudzać, co przed ciążą robiłam dość często i raczej zwracałam uwagę na to ile ważę, teraz jednak postanowiłam nie przytyć za dużo, bo potem jest ponoć bardzo ciężko ...tym bardziej, że ostatnie miesiące ciąży mamy w kresie letnim

podobno po porodzie od razu tracisz okolo 7 kg. a reszta to kwestia miesiaca,
euphoria87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 11:05   #662
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
w ciązy nie wolno jeść serów pleśniowych.............. ...

cytuję gazetkę :
"Sery pleśniowe(brie,camembert) :
moga one być zakazone listerią, bakterią, którą specjaliści zaliczają do grupy największego ryzyka, odpowiedzialana za poronienia.
co zamiast:
wybierz serek wiejski,mozzarellę, fetę i żółte niepleśniowe- są bezpieczne i dostarczaja wapnia potrzebnego mamie oraz dziecku"
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 11:06   #663
euphoria87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość

cytuję gazetkę :
moga one być zakazone listerią, bakterią, którą specjaliści zaliczają do grupy największego ryzyka, odpowiedzialana za poronienia.
co zamiast:
wybierz serek wiejski,mozzarellę, fetę i żółte niepleśniowe- są bezpieczne i dostarczaja wapnia potrzebnego mamie oraz dziecku"
ja wczoraj jadlam ser pleniowy...ale rozpuszczony w sosie do ryby
Stary 2009-02-15, 11:09   #664
Miramej
Zakorzenienie

Bry

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
a u mnie walentynek wczoraj nie bylo!!! tesciowa zadzwonila czy moga przyjechac, ale moj tż oczywiscie musial po nich zajechac, bo ona sie boi autem w zime, a potem musial ich odwieźć......a wiedzieli przeciez ze chcemy gdzies pojechac.....to oni pojechali o 20.00, a ja juz nie mialam ochoty potem nigdzie jechac!!
obejrzalam film na polsacie......tż sie pytal czy jestem zla , mowie ze nie........ale mialam focha, a co!! poszlam spac o 23.00, a tz siedzial sam i ogladal film i zdziwiony ze ide spac..........teraz jestem sama na siebie zła!!!!

a ten serwisant z Agaty stwierdzil ze jest to raczej wadliwa skora, czyli wada producenta, co podlega gwarancji!! z tego co mowil to jestemy dobrej mysli, w poniedzialek maja dac nam odpowiedź!!! wiec laski trzymajcie kciuki!!!!

u nas tyle sniegu ze szok, a jeszcze sypie!! czyzby zima stulecia???heh
czekoladka, a nie mogłaś powiedzieć wprost, że są Walentynki i planowaliście je spędzić tylko we dwoje? I nie byłoby problemu .

Wygląda na to, że sprawa z Agatą zbliża się powoli ku końcowi. I dobrze

Cytat:
Napisane przez ainka11111 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie MAMUSIE
Ale wstyd nie pisalam do Was chyba ze dwa tygodnie
Nadrobiłam z grubsza wszystkie Wasze wypowiedzi...

Gratuluje Wszystkim Mamą kolejnytamch tygodni ciąży, O ile dobrze pamiętam siedmiu Mamą gratuluje synków i jednej mamie córci

Widze że coraz więcej mam zaczyna czuć swje dzieci
a te mamy które jeszcze nic nie czują mają się nie przejmować bo ja przy drugiej ciąży takie prawdziwe ruchy poczulam dopiero w dwudziestym tygodniu czyli doslownie kilka dni temu choć wcześniej też mi się coś wydawało

U mnie wszystko ok. chodzę do pracy mam dużo zajęć więc czas szybko leci.
Podczas nieobecności na forum zaliczylam wizytę u dentysty pofarbowałam sobie włosy i pożelowałam sobie paznokcie- i od razu mi lepiej

Byly też jednak ciężkie chwile kiedy dowiedziałam się że znajoma ma półpaśca a ja przebywałam z nią całą niedzielę. wwtedy jeszcze nic nie wiedziała
Półpasiec wywołuje ten sam wirus co ospę a ja na ospę nie bylam jeszcze chora
A z tego co wiem to ospa w ciązy to nic wesolego
Dzwoniłam do ginekologa i powiedział że w ciągu 48 godzin po kontakcie z chorym można podać jakąś tam surowicę ale u mnie i tak minęło za dużo czasu, więc pozostalo mi się modlić żeby w nadchodzącym tygodniu nic się nie wysypało

W przyszly poniedzialek tj.23.02 USG połówkowe- znów będę przeżywać czy wszystkie wymiary dzidzi będą w normie bo z pierwszym dzieckiem po takim USG okazało się że ma za dużą glowe itp.itd. musiałam jeździć po klinikach, przeżylam horror - a okazało się że to jakiś błąd pomiaru i moja córcia ma najpiękniejszą głowę na świecie
Cześć ainka . Trzymam kciuki, żeby jednak nic się nie wysypało , i oczywiście za USG

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Oto śpiworek w całej okazałości
Bardzo fajny

Cytat:
dziewczynki, czym się smarujecie, aby uniknąć rozstępów, bo ja takim preparatem na rozstępy Dax cosmetics, ale może jest cos lepszego
Ja na razie smaruję się zwykłymi balsamami nawilżającymi, teraz mam Garniera do skóry wrażliwej.

Cytat:
przy okazji sylwestra moja pani ginekolog mówiła, że lampka wina czy szampanie nie zaszkodzi dziecku, a więc nie musisz się przejmować
A tutaj zdania są podzielone, część lekarzy uważa, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży. Ja za nic w świecie nie wypiłabym nawet kropli.

Cytat:
W marcu planuję pyknąć sobie sesję ciążową.Korbolek już coraz słodszy, a to przecież mega pamiątka
Taką profesjonalną sesję?
Kasiu, wczoraj był cycek w cieście francuskim i lody z truskawkami i kruszonką. Wszystko pycha i nawet mi się udało

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 11:09   #665
majka versace
Zadomowienie

Dzień dobry

Cytat:
to jestes szczesciara!!!!!!!!!!!
ja sie chyba nigdy nie przemoge zeby do tesciowej mowic "mamo"........
bo ja juz mamę mam - jedyna i najlepsza na swiecie!!!
dla mnie to bez sensu......mowie jej w liczbie mnogiej- wiem ze glupio, ale co zrobic....
Ja też mówie "bezosobowo". Moja mama nie żyje od 16 lat więc nie wyobrażam sobie nazywać tak kogos innego. Głupio bym się czuła po takim czasie używać tego słowa.... Naszczęście teściową widze raz na jakiś czas bo w Polsce mieszka więc nie mam z tym aż takiego problemu.

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Czekoladko jeszcze kilka miesięcy i możesz mówić "babciu" Moja koleżanka z pracy właśnie tak robi. Od kiedy pojawiły się wnuki (czyli synowie koleżanki) to do teściowej mówi "babciu".
Dobry sposób, może i ja tak będe mówić.....

Cytat:
no ty jestes wysoka, a ja mam 164cm.......
ja tam ogolnie jem wszystko i kwasne i slodkie hehe
!!!
Ja też tego samego wzrostu

A tak wogóle to dziś czuje się już lepiej w porównaniu do wczorajszego dnia. Mimo to zaraz sie położe do łóżka bo mnie jutro mąż do pracy nie puści jak się nie wykuruje

majka versace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 11:22   #666
mirika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez euphoria87 Pokaż wiadomość
tak wiem, ale przed porodem muszę jakoś wspinać się na 3 piętro

Cytat:

cytuję gazetkę :
co zamiast:
a można fetę z niepasteryzowanego mleka? ...bo nie wiem czy wszystkie są z pasteryzowanego

mirika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 11:47   #667
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
A tutaj zdania są podzielone, część lekarzy uważa, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży. Ja za nic w świecie nie wypiłabym nawet kropli.

Taką profesjonalną sesję?
Kasiu, wczoraj był cycek w cieście francuskim i lody z truskawkami i kruszonką. Wszystko pycha i nawet mi się udało
No moje najszczersze gratulacje Ja nie wątpiłam w twój kunszt kulinarny

Co do alkoholu mnie też nikt, nie namówi nawet kropelkę, a nawet nie mam potrzeby na lampkę szampana czy łyk piwa.
Może kawkę sobie chlapnę, ale też mnie nie bierze chęć, i expres czeka na odbiór z reklamacji już któryś tydzień

Sesja, tak profesjonalna. Z dobrym oświetleniem studyjnym i całą oprawą. Później jeszcze jedną w 9mc,jak już na ostatnich nogach będę.
Coś w takim stylu:
http://www.rafalmizerny.pl/03peoples/01c/index.html
lub
http://www.rafalmizerny.pl/03peoples/05gl/index.html
http://www.rafalmizerny.pl/03peoples/07ma/index.html
urocze, i pamiątka na wieki
EDIT:
Cytat:

a można fetę z niepasteryzowanego mleka? ...bo nie wiem czy wszystkie są z pasteryzowanego
TYLKO z pasteryzowanego !!! można

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2009-02-15 o 11:49

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-15, 12:02   #668
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
No moje najszczersze gratulacje Ja nie wątpiłam w twój kunszt kulinarny

Co do alkoholu mnie też nikt, nie namówi nawet kropelkę, a nawet nie mam potrzeby na lampkę szampana czy łyk piwa.
Może kawkę sobie chlapnę, ale też mnie nie bierze chęć, i expres czeka na odbiór z reklamacji już któryś tydzień

Sesja, tak profesjonalna. Z dobrym oświetleniem studyjnym i całą oprawą. Później jeszcze jedną w 9mc,jak już na ostatnich nogach będę.
Coś w takim stylu:
lub
EDIT:

TYLKO z pasteryzowanego !!! można
Dziękuję

Świetne są te zdjęcia .

Ja przed ciążą lubiłam wypić sobie lampkę lub dwie wina z serem pleśniowym (i winogronami). Ale teraz absolutnie nie .

H. MacLeod

.
Stary 2009-02-15, 12:03   #669
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Bry

czekoladka, a nie mogłaś powiedzieć wprost, że są Walentynki i planowaliście je spędzić tylko we dwoje? I nie byłoby problemu .

Wygląda na to, że sprawa z Agatą zbliża się powoli ku końcowi. I dobrze
oni wiedzieli ze planujemy gdzies pojechac bo tż im mowil.....tylko ze ja chcialam jechac o 18.00 a nie po 20.00!! widac nie maja poczucia czasu i sie zasiedzieli...

Cytat:
Napisane przez majka versace Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Ja też mówie "bezosobowo". Moja mama nie żyje od 16 lat więc nie wyobrażam sobie nazywać tak kogos innego. Głupio bym się czuła po takim czasie używać tego słowa.... Naszczęście teściową widze raz na jakiś czas bo w Polsce mieszka więc nie mam z tym aż takiego problemu.

ty to sie masz dobrze, ze rzadko tesciowa widzisz.......
moja mieszka jakies 4 km od mojego domu!!!! a tż jest na zawolanie mamusi, ja i tak za kazdym razem nie jezdze tam z nim.......ale tak raz na tydzien ja widze...

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 12:03   #670
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Oglądałam w którymś z programów na TVN Style, że w trakcie ciąży nie powinno się stosować prepraratów przeciwko cellulitowi, bo te napinają skórę, natomiast te przeciw rozstępom mają za zadanie rozmiękczać skórę, żeby pod wpływem przyrostu wagi nie była za "sztywna" a to jest właśnie przyczyną powstawania rozstępów.

Według pani prowadzącej program kosmetyki antycellulitowe w trakcie ciąży mogą wyrządzić o wiele więcej szkód (właśnie częstsze pojawianie się rozstępów, bo skóra napięta nie rozciąga się tak jak rozmiękczona) niż pożytku. Natomiast po ciąży stosowanie wszelkiego rodzaju kremów ujędrniających jest jak najbardziej wskazane.
Cytat:
...
Już kiedyś pisałyśmy o tym.
...
Musiałam przespać posty na ten temat, bo nie pamiętam aby było o tym pisane, ale o serach pleśniowych słyszałam, chociaż ich nie lubię

Cytat:
...
Ja też. Zresztą mnie nawet nie ciągnie A na Sylwka piłam Picolo i też było fajnie.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 12:43   #671
truheart
Zakorzenienie

Cytat:
Oj, no to mały zrobił prezent ... ze siebie Żebyśmy my też tak migiem rodziły i żeby się dało bez znieczulenia. A co to za wada? Da się zoperować? Biedny mały
Wypatrzył ją lekarz na usg i od razu zasugerował cesarkę i cewnik, a lekarz prowadzący kazał czekac do porodu naturalnego. Dziś dostałam zdjęcie małego,ma na głowie welflon nie wiem co i jak, ma do mnie zadzwonić jak już będą wszystkie wyniki, denerwuję się, to taki maluszek...
Cytat:
szczęściara z twojej kuzynki
ja bez znieczulenia nawet nie podchodzę do zawodów ...no chyba, że tak szybciutko urodzę lub będą jakieś inne przeciwwskazania
No właśnie ja też nie rozważałam innego rozwiązania, ale teraz jak wiem, że ona dała radę, a sama jest niezłą kruszynką...to zobaczymy
Cytat:
Napisane przez ainka11111 Pokaż wiadomość
Byly też jednak ciężkie chwile kiedy dowiedziałam się że znajoma ma półpaśca a ja przebywałam z nią całą niedzielę. wwtedy jeszcze nic nie wiedziała
Półpasiec wywołuje ten sam wirus co ospę a ja na ospę nie bylam jeszcze chora
A z tego co wiem to ospa w ciązy to nic wesolego
Dzwoniłam do ginekologa i powiedział że w ciągu 48 godzin po kontakcie z chorym można podać jakąś tam surowicę ale u mnie i tak minęło za dużo czasu, więc pozostalo mi się modlić żeby w nadchodzącym tygodniu nic się nie wysypało

W przyszly poniedzialek tj.23.02 USG połówkowe- znów będę przeżywać czy wszystkie wymiary dzidzi będą w normie bo z pierwszym dzieckiem po takim USG okazało się że ma za dużą glowe itp.itd. musiałam jeździć po klinikach, przeżylam horror - a okazało się że to jakiś błąd pomiaru i moja córcia ma najpiękniejszą głowę na świecie
Oby nic nie wysypało! przechodziłam półpaśca przed obroną..to nic przyjemnego i bez ciąży
Trzymam też kciuki za połówkowe!
Cytat:
Napisane przez euphoria87 Pokaż wiadomość
truheart jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-15, 12:43   #672
Karolinak82
Zakorzenienie

Dzień dobry Niedzielnie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
czy dobrze widze ze 7 : 3 dla chłopców ? juz 3 dziewuszki ?
Gizmatko nie patrz na sondę, bo jest oszukana

Cytat:
Dzień Dobry Melduję się z samego rana
Frida co Ty robisz o 7 rano w niedzielę na nogach?

Cytat:
a ten serwisant z Agaty stwierdzil ze jest to raczej wadliwa skora, czyli wada producenta, co podlega gwarancji!! z tego co mowil to jestemy dobrej mysli, w poniedzialek maja dac nam odpowiedź!!! wiec laski trzymajcie kciuki!!!!
Trzymamy kciuki za poniedziałek

Cytat:
He, he ja mam swojego na co dzień i jakoś mnie te Walentynki tak jakoś specjalnie nie zainspirowały , oglądałam wczoraj "To nie tak jak myślisz kotku" i byliśmy na lodach, filmik świetny, już dawno się tak nie uśmiałam
Też wczoraj z Tż oglądaliśmy "To nie tak jak myślisz kotku" Zakręcony ten film ale przez to śmieszny

Cytat:
Oto śpiworek w całej okazałości
Śpiworek piękny
Ja się właśnie zastanawiam nad śpiworkiem...rozmawiałam z moją mamą ostatnio o tym...i np. w Holandii jak nie masz śpiworka to nie przyniosą Ci dziecka, tylko w śpiworku możesz je zabrać...wszyscy mają i wszyscy używają...kuzynka która tam mieszka nie wyobraża sobie żeby nie istniało takie coś jak śpiworek...
A ja ostatnio oglądałam w Mamo to ja...że śpiworki mogą być niebezpieczne...dziecko czasami jak będzie sie kręciło to może wślizgnąć się do środka śpiworka i wiadomo że samo nie wyjdzie...U nas jakoś nie jest zachwalany śpiworek...i chyba sobie przez to odpuszczę...kupię za to rożek

Cytat:
dziewczynki, czym się smarujecie, aby uniknąć rozstępów, bo ja takim preparatem na rozstępy Dax cosmetics, ale może jest cos lepszego
Ja używam na razie Pharmaceris M...przeciw rozstępom dla przyszłych mam...muszę powiedzieć że na biuście pojawiły mi się pojedyńcze rozstępy... pocieszam się tym, że gdybym niczego nie używała to miałabym o wiele więcej
Jak mi się skończy Pharmaceris to następny kupię Fissan, dużo dobrego o nim słyszałam

Cytat:
przy okazji sylwestra moja pani ginekolog mówiła, że lampka wina czy szampanie nie zaszkodzi dziecku, a więc nie musisz się przejmować
Ja nie wezmę nawet lyczka alkoholu... nie udowodniono od jakich ilosci alkohol jest niebezpieczny więc po co ryzykować...wczoraj Tż namawiał mnie na winko...ale nie dalam się
Stary 2009-02-15, 12:59   #673
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też. Zresztą mnie nawet nie ciągnie A na Sylwka piłam Picolo i też było fajnie.
Ja czasem mam ochotę, bo lubię czewone wytrawne wino (i piwo Gingers ), ale bez przesady, nawet do głowy by mi nie przyszło rozważać, czy się napić, czy nie. A w Sylwestra piłam sok .

Cytat:
Napisane przez truheart Pokaż wiadomość
Wypatrzył ją lekarz na usg i od razu zasugerował cesarkę i cewnik, a lekarz prowadzący kazał czekac do porodu naturalnego. Dziś dostałam zdjęcie małego,ma na głowie welflon nie wiem co i jak, ma do mnie zadzwonić jak już będą wszystkie wyniki, denerwuję się, to taki maluszek...

No właśnie ja też nie rozważałam innego rozwiązania, ale teraz jak wiem, że ona dała radę, a sama jest niezłą kruszynką...to zobaczymy
Biedny maluszek .
A o jakim znieczuleniu myślałaś?

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
Dzień dobry Niedzielnie

Też wczoraj z Tż oglądaliśmy "To nie tak jak myślisz kotku" Zakręcony ten film ale przez to śmieszny

Śpiworek piękny
Ja się właśnie zastanawiam nad śpiworkiem...rozmawiałam z moją mamą ostatnio o tym...i np. w Holandii jak nie masz śpiworka to nie przyniosą Ci dziecka, tylko w śpiworku możesz je zabrać...wszyscy mają i wszyscy używają...kuzynka która tam mieszka nie wyobraża sobie żeby nie istniało takie coś jak śpiworek...
A ja ostatnio oglądałam w Mamo to ja...że śpiworki mogą być niebezpieczne...dziecko czasami jak będzie sie kręciło to może wślizgnąć się do środka śpiworka i wiadomo że samo nie wyjdzie...U nas jakoś nie jest zachwalany śpiworek...i chyba sobie przez to odpuszczę...kupię za to rożek

Ja nie wezmę nawet lyczka alkoholu... nie udowodniono od jakich ilosci alkohol jest niebezpieczny więc po co ryzykować...wczoraj Tż namawiał mnie na winko...ale nie dalam się
Też oglądałam ten film, Frycz jest moim zdaniem świetny , widziałyście "Francuski numer"?

Ja chyba kupię i śpiworek i rożek.

A mój Małż nie dość, że nie namawia, to w geście solidarności w czasie, bądź co bądź, naszej ciąży - też nie pije

H. MacLeod

.
Stary 2009-02-15, 13:04   #674
euphoria87
Raczkowanie

Cytat:

ja też dziś zaczynam 17 tc i też mniej wiecej tyle przytyłam

a z tą babcią to też super pomysł i sposób na wybrnięcie z trudnej sytuacji

to jest straszne ale uwierzcie mi bylam na listpoadzie na urodzinach brata<i w tej dyskotece widzialam dziewczyne ktora na oko byla w 6 miesiacu ciazy<brzuch byl wyrazny>i piła takie smirnofy drinki z butelki a pozniej piwo, przy okazji palila papierosa. mialam podejsc i dac jej po porostu w morde ale zrobilato jakas dziewczyna<moze jej znajoma> a ja kompletnie zalana wyprowadzil jej facet, Żal

tzn nie uderzyla ja tylko lekko popchnela ze sie nie stosownie zachowuje. k**** j*****
Stary 2009-02-15, 13:27   #675
Nikka1221
Raczkowanie

Cytat:

cytuję gazetkę :
co zamiast:
Myslalam, ze mozarelli nie mozna- az musialam sobie ukroic jak to przeczytalam

Cytat:

Coś w takim stylu:
lub
Swietne takie zdjecia!ja tez chce!!

Cytat:
ja dziś zaczęłam 17 tc i mam 3,5 kg więcej ...ale na to chyba nie ma reguły, bo moja koleżanka do 17 przytyła 8kg.

Moja znajoma która przytyła 20 kg przestrzegała mnie przed tym, bo mówiła, że jej było bardzo ciężko i potem żałowała, że w ciąży niczego sobie nie odmawiała.

a z drugiej strony ilość dodatkowych kilogramów zależy też od wagi początkowej, bo im kobieta szczuplejsza tym więcej powinna przytyć i odwrotnie
ja jestem w 16 tygodniu i 3,5kg na + staram sie nie objadac i denerwuja mnie tescie,ktorzy ciagle mowia: jedz, musisz duzo jesc- jestes w ciazy! mam jesc normalnie bo w tym momencie dodatkowe zuzycie kaloryczne wynosi ok.200 kalorii i mam jesc dla dwoch a nie za dwoch! myslenie przedpotopowe jakies, a pozniej dziwne ze baby grube!zmuszac sie nie bede do jedzenia przeciez!
Cytat:
Dzień dobry późnym rankiem , a u mnie cały czas sypie. Okno w jednym pokoju mam zasypane juz prawie do połowy, chyba zrobię mu zdjęcie na pamiątkę, bo tak jeszcze chyba nie było
U mnie 7stopni na+ !juz chce wiosne!!!

Nikka1221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 13:46   #676
musicman
Zadomowienie

o jak fajnie, popatrzyłam sobie na ten kalkulator i wynika z niego że jestem w dolnej normie tego co mogę przytyć w 5 m. Cieszę się bo jestem raczej sporą kobitką - 170 cm i 68 kg przed ciążą i wszyscy mi wróżyli rozmiary słonicy. Nawet mój mąż mówił, że jego siostra to była gruba jak piłka. A ja w połowie 5 m. mam 4,5 na plusie mimo że jem normalnie, nawet sporo słodyczy. Chyba sprawdza się teoria że najwięcej tyją chudzielce.
musicman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 15:01   #677
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry Niedzielnie
...
Frida co Ty robisz o 7 rano w niedzielę na nogach?
...
Taki już ze mnie ranny ptaszek A o 7 rano to ja miałam wstawione pranie od 15 minut, pościelone łóżko i zabierałam się za robienie śniadania
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 15:54   #678
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Taki już ze mnie ranny ptaszek A o 7 rano to ja miałam wstawione pranie od 15 minut, pościelone łóżko i zabierałam się za robienie śniadania
Podziwiam Ja odkąd jestem na L4 nie wstałam ani razu chyba tak wcześnie Może udzieli się to Małej i jak się urodzi może będzie duzo spała chociaż słyszałam ze to bzdura
Stary 2009-02-15, 15:57   #679
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
...
...
Kurcze nawet nie strasz
Ja czytałam z kolei, że takie śpiworki są bezpieczniejsze niż kołderka, którą dziecko może zarzucić sobie na głowę , no i nie odkryje się w nocy, a z drugiej strony dziecko ma przecież ręce na zewnątrz tego śpiworka, więc jak ma się wsunąć do środka. Nie jest chyba aż tak zwinne

Cytat:
J
...
Też oglądałam ten film, Frycz jest moim zdaniem świetny , widziałyście "Francuski numer"?

Ja chyba kupię i śpiworek i rożek.

A mój Małż nie dość, że nie namawia, to w geście solidarności w czasie, bądź co bądź, naszej ciąży - też nie pije
"Francuskiego numeru" nie oglądałam, fajny?

Rożek też mam w planie kupić, taki usztywniany, będzie na wyjście ze szpitala i do karmienia, bo będę się na początku na pewno bała, że uszkodzę dzidziusia

A dla Małża wielkie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-15, 16:03   #680
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze nawet nie strasz
Ja czytałam z kolei, że takie śpiworki są bezpieczniejsze niż kołderka, którą dziecko może zarzucić sobie na głowę , no i nie odkryje się w nocy, a z drugiej strony dziecko ma przecież ręce na zewnątrz tego śpiworka, więc jak ma się wsunąć do środka. Nie jest chyba aż tak zwinne
Mówili że jeśli jest chociaż troszkę za duży (śpiworek) to dziecko może się z szelek wyślizgnąć i wsunąć do środka...nie wiem już sama, ale tak to opisywali, że później może być źle, bo samo nie wyjdzie...

A "Francuski numer" fajny...nie aż tak chyba śmieszny ale warto obejrzeć Też bardzo lubię Frycza
Stary 2009-02-15, 16:16   #681
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
"Francuskiego numeru" nie oglądałam, fajny?

Rożek też mam w planie kupić, taki usztywniany, będzie na wyjście ze szpitala i do karmienia, bo będę się na początku na pewno bała, że uszkodzę dzidziusia

A dla Małża wielkie
Dla mnie "Francuski numer" jest lepszy od "To nie tak, jak myślisz kotku"", ale między wierszami trochę "gorzki", Frycz obnaża mentalność zakorzenioną jeszcze w wielu Polakach. Ale jest genialny . Choć pewnie kwestia gustu, bo Karolina niżej napisała, że dla Niej jest na odwrót.

Ja też chcę usztywniany rożek, podobają mi się Feretti, to usztywnienie jest wyjmowane.

Małż nie pije wina, bo wie, że ja bardzo lubię (On też), ale piwo zdarza Mu się popełnić, bo to, co On lubi, mnie nie rusza . Więc takie pół-oklaski

H. MacLeod

.
Stary 2009-02-15, 16:18   #682
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Mówili że jeśli jest chociaż troszkę za duży (śpiworek) to dziecko może się z szelek wyślizgnąć i wsunąć do środka...nie wiem już sama, ale tak to opisywali, że później może być źle, bo samo nie wyjdzie...
No to już sama nie wiem co mam o tym myśleć
Ten mój śpiworek jest od 0-6 m-cy na początek na bank będzie za duży.

Stary 2009-02-15, 16:25   #683
katarzynka00
Zakorzenienie

A ja uważam, że śpiworek fajna sprawa, ale zakupię taki dla większego bobasa. Znajoma 6miesięcznego bobasa kładzie w tym spać, więc się nie odkrywa i w nocy mamusia śpi spokojnie
Zaliczyłam spacer w śniegu i teraz z termoforem się wygrzewam zapobiegawczo
Przywiozłam sobie 2 całe prenumeraty gazetek , więc będę się edukować co i jak z maleństwem, jak w ciąży i inne tematy będę zgłębiać. Nie mam żadnych planów na dziś,,bo od rana posprzątałam i zainteresowałam się stertą 4 wypranych i wysuszonych prań, które mężulek zrobił podczas mojej niedyspozycji i leżenia.
Stary 2009-02-15, 16:37   #684
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
A ja uważam, że śpiworek fajna sprawa, ale zakupię taki dla większego bobasa. Znajoma 6miesięcznego bobasa kładzie w tym spać, więc się nie odkrywa i w nocy mamusia śpi spokojnie
Zaliczyłam spacer w śniegu i teraz z termoforem się wygrzewam zapobiegawczo
Ja i tak mam w planie spać razem z dzieckiem w jednym łóżku, a że będzie lato to może śpiworek się nie przydać, ale wychodzę z założenia, że lepiej mieć niż nie mieć .

My też byliśmy na spacerze, razem z psem . U mnie śniegu było powyżej kolan, a niektórych miejscach i wyżej. Wróciłam z mokrymi spodniami i od razu pod gorący prysznic. Ale było super

Stary 2009-02-15, 17:00   #685
evamoni
Raczkowanie

GG do evamoni

Cytat:
tak wiem, ale przed porodem muszę jakoś wspinać się na 3 piętro

Czytalam, ze fety - tej prawdziwej, greckiej tez nie mozna,
Wiem, ze nie mozna jesc plesniakow, ale jak widze to jezyk mi ucieka do d.....

Nikka 1221 czyzbysmy czytaly ta sama ksiazke: das Mami Buch?
U mnie dzisiaj -0,5 ° - wieje, pada snieg i zimno. A mamy tylko 100 km do siebie
evamoni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 18:18   #686
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evamoni Pokaż wiadomość

Nikka 1221 czyzbysmy czytaly ta sama ksiazke: das Mami Buch?
U mnie dzisiaj -0,5 ° - wieje, pada snieg i zimno. A mamy tylko 100 km do siebie
ale mówicie o tych prawdziwych pleśniowych z widocznymi pleśniami czy te pseudopleśniowe (np. valbon)

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 18:58   #687
mirika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez evamoni Pokaż wiadomość
dokładnie, taka prawdziwa grecka pewnie jest z niepasteryzowanego mleka
a ciekawa jestem czy jadacie pasztety. ja od początku ciąży jeszcze nie jadłam bo przeczytałam, że jest nie wskazany ze względu na listerie, ale może jakiś z puszki można ? powiem szczerze, że pasztetu to trochę mi brakuje, a samej nie chce mi się robić .

Jeżeli chodzi o alkohol to ja też nie piję, ale nie sądzę, żeby jedna lampka wina wypita przy jakiejś wyjątkowej okazji mogła zaszkodzić dziecku. zobaczcie jak wiele kobiet na początku , gdy nie wiedzą jeszcze, że są w ciąży piją alkohol i rodzą zdrowe dzieci ...ale wiadomo, że lepiej chuchać na zimne

Stary 2009-02-15, 19:00   #688
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
No to już sama nie wiem co mam o tym myśleć
Ten mój śpiworek jest od 0-6 m-cy na początek na bank będzie za duży.
No własnie ja też jestem zakręcona jeśli chodzi o śpiworek, bo z jednej strony moja kuzynka nie wyobraża sobie że nie ma śpiworków...a z drugiej te info z tv...
Postaram się poszukać może w necie ten fragment programu...myślę że każda i tak robi jak uważa
Stary 2009-02-15, 19:08   #689
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
ale mówicie o tych prawdziwych pleśniowych z widocznymi pleśniami czy te pseudopleśniowe (np. valbon)
pseudopleśniowe to tez brie, jak i camembert, wiec valbon też. I niestety odradzają ich spozywanie. Pomimo iż do wyrobu wykorzystywane jest mleko pasteryzowane to taki serek również dojrzewa w naszych lodówkach. Nawet jeśli to nie jest typowo ser dojrzewający.
Te najprawdziwsze z najprawdziwszych to zazwyczaj we Francji są, czy w innych innych krajach słynących z serów.
W Polskich sklepach najczęściej spotykany jest lazur rokpol, gdzie pleśń jest widoczna.

Zdania są podzielone jak co do lampki alkoholu,piwka filiżanki kawy, papieroska, więc ile kobiet tyle opinii, bo przecież sa kobiety które jadły sery, piły, paliły i nic nikomu nie zaszkodziło.
Ja osobiście jeśli mam wpływ wolę wykluczyć jakąkolwiek ewentualność kąplikacji i odmówić sobie rzeczy z listy niezalecanych
EDIT:
Cytat:

Jeżeli chodzi o alkohol to ja też nie piję, ale nie sądzę, żeby jedna lampka wina wypita przy jakiejś wyjątkowej okazji mogła zaszkodzić dziecku. zobaczcie jak wiele kobiet na początku , gdy nie wiedzą jeszcze, że są w ciąży piją alkohol i rodzą zdrowe dzieci ...ale wiadomo, że lepiej chuchać na zimne
no własnie na początku nie ma to większego znaczenia.
Gorzej sprawa wygląda w późniejszym etapie ciąży, gdzie alkohol w całej ilości przenika do płodu ponieważ łożysko wcale dzidzi nie chroni ani nie filtruje.
Tyle % ile się spożyję tyle otrzymuje dziecko

To tak jak Miramej (o ile mnie pamięć nie myli)dziś wspomniała, że nie ma ogólnie przyjetej dawki ile można, ile szkodzi a ile się nie powinno, a nawet czytałam w okolicach nowego roku obszerny artykuł iż alkohol zabija komórki nerwowe, i dziecko może mieć np. niższe IQ, mieć mniejszą masę.
Jak znajde to zacytuję.

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2009-02-15 o 19:17
Stary 2009-02-15, 19:12   #690
mirika
Rozeznanie

Cytat:
pseudopleśniowe to tez brie, jak i camembert, wiec valbon też. I niestety odradzają ich spozywanie. Pomimo iż do wyrobu wykorzystywane jest mleko pasteryzowane to taki serek również dojrzewa w naszych lodówkach. Nawet jeśli to nie jest typowo ser dojrzewający.
Te najprawdziwsze z najprawdziwszych to zazwyczaj we Francji są, czy w innych innych krajach słynących z serów.
W Polskich sklepach najczęściej spotykany jest lazur rokpol, gdzie pleśń jest widoczna.

Zdania są podzielone jak co do lampki alkoholu,piwka filiżanki kawy, papieroska, więc ile kobiet tyle opinii, bo przecież sa kobiety które jadły sery, piły, paliły i nic nikomu nie zaszkodziło.
Ja osobiście jeśli mam wpływ wolę wykluczyć jakąkolwiek ewentualność kąplikacji i odmówić sobie rzeczy z listy niezalecanych
popieram

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości