|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2851 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: ..::Dieta Plaż Południowych - część VII ::..
Cytat:
![]() Mój dzisiejszy jadłospis: 1. mix płatków jęczmiennych i otrębów owsianych na mleku z cynamonem, + kokosanka (SB) (wiem, wiem - powinnam dać jeszcze jakieś białko tudzież warzywa, ale coś mi się zapomniało) 2. garść orzechów włoskich, plaster żółtego sera light 3. 1/2 mozzarelli light, 1 pomarańcza 4. Pierś z kurczaka duszona z dużą ilością warzyw 5. Kolorowa surówka warzywna z odrobiną jakiegoś sera 6. Podsmażona na oliwie cukinia zalana rozbełtanymi 2 żółtkami z wodą i mnóstwem ziół (posiłki 5, 6 jeszcze przede mną) No i do tego oczywiście sporo płynów - chociaż coś mi się nie chce pić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2852 |
Rozeznanie
|
witajcie...
wiem ze ostatnio przeginam z jadlospisem i przyznaje sie i wszystkie baty przyjmuje z pokora... w piatek mialam zaplanowane co innego do jedzenia, mialam pyszne zawijaski z wedlinka ale przypomnialo mi sie ze to post i jakos tak przez gardlo nie moglo mi przejsc... ale dzisiaj wszamalam: s: 2 kromki chleba pelnoziarnistego z serkiem hochland i wedlina i papryka czerwona i zolta P: mandarynka i troszke wedlinki z obiadu O: fasolka po bretonsku -> przepis P: jakies zawijaski K: omlet z warzywami |
![]() ![]() |
![]() |
#2853 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dzonksik, ale jak czytalas poradnik, to wiesz, ze normalna rzecza jest to 0.5 kg do przodu na poczatku dwojki. Glowa do gory, zacznie spadac ![]() Wsiowy wielkie gratulacje. Super wynik ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Corny rob zawijaski z warzywek wypchane twarogiem, badz szyneczka jakas. Kapusta pekinska sie nadaje i niedroga. Zawin w folie aluminiowa - wygladaja jak kanapki. Jezeli czujesz, ze nie dasz rady oprzec sie weglom, to zrob 2 - 3 dni jedynki. Co do chleba, to moj pierwszy na zakwasie. Na drozdzach robilam tylko prosty chlebek Ilonki, a tak to jedynie bulki, ktore nigdy tak nie wyrosly ![]() ![]() Ilonko jak zawsze wielkie dzieki. Zaraz sobie poczytam o zakwasie jeszcze, mysle, ze przygotuje ciasto pod chleb lub bulki, to beda swieze na poniedzialek ![]() ![]() ![]() U mnie calkiem niezle dietetycznie. I okazuje sie, ze przed @ nie mam ciagot zadnych ![]() ![]() ![]() Dobra, spowiedz ![]() sn: poltorej kromy chleba razowego z twarozkiem z warzywkami, makrela + jajko na miekko p: muffinka kakaowa + garsc bialej kapusty (podczas szatkowania to obiadu) o: dwa mielone (z selrem, slonecznikiem, pieczarkami i serem i mieso oczywiscie) obtaczane w sezamie + kapusta biala duszona z pomidorami p: kilka fistaszkow + kalarepa k: omlet nadziewany rukola, pieczarka i szynka i serem+papryka i pomidor ze szczypiorkiem
![]() |
#2854 |
Zadomowienie
|
ach...uwierzcie mi nie jest łatwo. Caly dom ludzi ,pełno smakołyków. Lody,desery,ciasta,sałatk i wszytsko czego nie mogę:P
ale ja jestem silna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#2855 |
Zakorzenienie
|
ś: kromka chleba na zakwasie i pasta z makreli [z ~połowy rybki], latte
IIś: nie było bom późno zjadła śniadanie o: zapiekanka z Kwestii... przerobiona na SB czyli z puree z kalafiora - ![]() p: piwo b/alkoholowe i 2 gałki lodów k: sałatka: garść mixu sałat, plaster indyka, pomidorki, sos z niebieskiego sera z SB Turbo |
![]() ![]() |
![]() |
#2856 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() W sumie patrzylam dzisiaj do ksiazki i tam w jadlospisach jest na prawde duzo dodanych wegli w codziennym jadlospisie. Kolacje sa bezweglowe, ale ja takie wlasnie jadam. poza wczorajsza muffinka z białym serem ![]() codziennie jest owoc, ale codziennie jest cos typowo weglowego, jak nie owsianka, to nalesnik, to muffins - jeden, ja zjadlam jednego dnia 3 ![]() Wiec od dzisiaj robie tak, ze jem jeden owoc dziennie ![]() No!! postanowione ![]()
![]() |
#2857 |
Zakorzenienie
|
w nowym poradniku stoi:
w pierwszym tygodniu - 1 porcja węglowodanów skrobiowych [kromka chleba 30g, pół szklanki płatków, ugotowanego makaronu, ryżu, kaszy] + 1 owoc i raczej nie rano ale jako przekąska z dodatkiem białka w drugim tygodniu - 2 porcje węgli + 1 owoc potem po 1-2 dniach można dodać 2 owoc w sumie na II fazie powinniśmy dojść do 3 porcji węgli i owoców dziennie |
![]() ![]() |
![]() |
#2858 |
Zadomowienie
|
Trzy porcje wegli i owoc
![]() ![]() Caly czas siedzi mi w glowie to, co Ninaad napisala, a zapominam sie odwolac do tego. Chodzi mi o to, ze jak ktos chce schudna ok. 5 kg, to powinien przde wszystkim skupic sie na schudnieciu na II fazie wlasnie. Ja juz wczesniej pisalam, zreszta Djana potwierdzila, ze jak sie je wegle nie ograniczajac ich jedynie do owocu, to organizm szybcej zaczyna je przyswajac i wtedy sie chudnie. U mnie ta teoria sie sprawdza. Z tym, ze wlasnie staram sie do wegli dawac bialko za kazdym razem i wegle mieszac, jesc ich rozne rodzaj ![]() Mi na pewno wagowo nie sluzy owsianka ![]() ![]() ![]() A tymczasen zaczyn na chleb razowy sie szykuje ![]()
#2859 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Musze kupic ta nowa ksiazke, wole jak jest cos jasno napisane , czarno na bialym, bo ja nie mam troche czasu analizować te jadlospisy pod katem bialka, wegli, blonnika i fruktozy ![]() Jedno jest pewne, moj jadlospis pozostawia wiele do zyczenia jeszcze wciaz i nadal ![]() Effa.. ja wrocilam na tydzien na jedynke, na prawde z reka na sercu ten tydzien trzymalam sie zasad. I wcale nie schudlam niewiadomo ile, bo niecale 1,5kg. Co prawda w ciagu tygodnia no i wlasciwie o to mi chodzilo bo musialam zgubic to co mi przybylo na wczesniejszej dwojce hahah. Bylo mi strasznie ciezko na tej jedynce... Bylam glodna prawie caly czas. Az sie dziwilam. Bo poprzednio , na prawdziwej pierwszej fazie, bylam najedzona masakrycznie. Ja dzisiaj sobie wlasnie postanowilam, ze ogranicze wegle do jednego posilku dziennie - napisalam to wczesniej w ktoryms poscie, tzn jeden posilek typowo weglowy z dodatkiem. I zobaze jak mi waga drgnie, to bede dodawac. Jeszcze mi dzwieczy jedno zdanie i nie wiem czy sie zastosowac ![]() Effa.. rok czekania ??? ![]() ![]() Aha no i dowiedzialas sie co sie robi dalej z tym zakwasem ktory pozostal ? ![]()
Edytowane przez dzonksik Czas edycji: 2009-02-28 o 20:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2860 |
Zadomowienie
|
A nie wydaje wam sie, ze A.A. troche rozgranicza wegle i owoce??? Wegle - to chleb, platki, makarony itp., a owoce swoja droga...
![]() Dzonksik stad pewnie to pol kg wiecej na poczatku, tak mi sie wydaje i nie lam sie tym, ja tak mialam na poczatku II fazy i w koncu drgnelo. Co do tego roku, to tez chyba Djana pisala, ze skucesem jest utrzymanie wagi przez rok, wtedy mozna byc w miare spokojnym, ze nie bedzie efektu jo jo. Tam na dwojce rok, to nie ma sensu, bo bym pewnie zniknela ![]() ![]() A zakwas ![]() ![]()
#2861 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2862 |
Zadomowienie
|
No tak... istotna roznica
![]() ![]() ![]() ![]()
#2863 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
myślę raczej o tym by zrealizować ponownie 2tyg jedynki, ale takiej jak mam w książce - czyli bez mleka, jogurtów wszelkich itp i zacząć od jutra lub poniedziałku w zależności, kiedy pojadę po zakupy. jakoś wątpię by 2-3 dni coś dały, bo całkiem niedawno próbowałam coś takiego zrobić i odniosło niewielki skutek. aaa, to pewnie też kiedyś spróbuję z zakwasem, to może moje ambicje rozmiarowe chleba zostaną zaspokojone ![]()
![]() |
#2864 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
no i podaje jeszcze rady , wydaje mi sie dosc cenne: - Głownym czynnikiem spowalniającym absorpcje cukru jest blonnik . - jesli przywracacie ryz do swojego jadlospisu - jesc porcje nie wieksze od pilki tenisowej ( ale ja nie wiem kto tyle ryzu zje ![]() - mozna zjesc rano owsianke, ale z odtluszczonym mlekiem (to wiemy) i mozemy dodac jajko, ktore zawiera bialka i dobry tluszcz - spowolni przyswajanie wegli. -"jeśli chcesz zjesc produkt weglowodanowy do obiadne, a nie na śniadanie, możesz pozwolić sobie na kromke chleba z pełnego ziarna, bez obawy że poczynisz duże szkody. Jednak nie możesz jeśc jej rano i wieczorem, przynajmniej na początku." - dodawanie wegli do diety musi sie odbywac stopniowo i ostrożnie, jeśli ma byc bezpieczne. " Jeśli zjesz jabłko i kromkę chleba dziennie i nadal będziesz chudnąć, to świetnie. Natomiast jeśli będziesz dziennie zjadał jabłko, dwie kromki chleba i banana ( ![]() ![]() - "Zazwyczaj doradzamy żeby zacząć od jednego owocu dziennie, takiego który nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dobre są jabłka, gdyż nie mają wysokiego indeksu, a ich skórka zawiera dużo pożytecznego błonnika. Bezpieczne są też grejpfruty i owoce jagodowe." - " Na pierwszym etapie radzimy pacjentom, żeby nie jedli owoców na śniadanie. Owoc zjedzony rano jako pierwszy posiłek może spowodować większe wydzielanie insuliny i pobudzić chęć na następne. Należy pamiętać, że choć owoce mają dużo błonnika, to zawierają również duża ilosc fruktozy - cukru owocowego. Zaten lepiej jesc je na lunch lub kolacje ![]() - inne poza blonnikiem i oliwą czynniki spowalniające trawienie węgli - pokarmy kwaśne takie jak cytryna i ocet, zmniejszają szybkość opróżniania sie zoładka , można przyprawiać nimi sałatki. - dobrze jeść chleb na zakwasie (Effa ![]() AMEN Cytat:
![]() Cytat:
![]() Upieklam bulki sniadaniowe. Wyszly hahaha. Chyba z Twojego przepisu Efcia. Te co prawda wydaje mi sie ze byly lekko za miękkie, ale... zostawiłam je w ciepłym piekarniku i juz byly OK. Stresuje mnie ta dieta ![]() Miłej nocy ![]()
![]() |
#2865 |
Zadomowienie
|
Dzonksik z pieczywem mam podobnie, ciezko mojego tz przekonac do wlasnych wypiekow, choc chleb rano zjadl i przebiegle zrobilam mu z nim kanapki do pracy
![]() Kurcze mi sie wydaje, ze na pewnym etapie, to juz kwestia wywazenia, kazda z nas sama czuje, co je i jak sie po tym czuje. Nie chce glodowac, wiec nie bede sobie odmawiac kromki chleba wiecej na sniadanie. Czekam na warzywa, bedzie mozna jesc ich zdecydowanie wiecej, i beda smaczniejsze, teraz jednak maja w sobie duzo chemii, choc przyznaje sie, nigdy w zyciu nie jadlam tylu warzyw co teraz ![]() A moze mi nie jest dane spac ponizej 71 kg??? Moze taka moja uroda. Wlasnie nie chce sie stresowac waga, na pewno wiosna przyniesie wiecej ruchu, chce pobiegac znowu. Ostatnio leze z basenem, bo chora, bo auto. Ciesze sie, ze nauczylam sie jesc zdrowo, ze nie jestem smietnikiem i dbam o to, zeby potrawy wygladaly na takie smaczne jak sa w rzeczywistosci ![]()
![]() |
#2866 |
Raczkowanie
|
A jak juz mozna jesc te 3 owoce dziennie to czy dozwolone sa juz na sniadanie czy dalej ich nie jesc rano? Jak na razie to jestem tydzien na II fazie i niestety jadlam jablko rano a tu sie okazuje ze nie mozna.
Musze sobie tez kupic ta ksiazke(nie mam zadnej ale chyba wybiore ta najnowsza) i dokladnie przestudiowac ![]()
#2867 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli dolaczasz owoc do sniadania i nie masz nieodpartej checi na kolejne wegle w ciagu dnia to jest OK.... chyba... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2868 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2869 |
Zakorzenienie
|
A ja własnie wyszukałam na allegro ksiażki doktorka, chyba mami ich w Polsce 6:
Dieta South Beach Dieta South Beach. Przewodnik Dieta South Beach Turbo South Beach. Program Dla Serca Dieta South Beach. Książka Kucharska Dieta South Beach. Szybkie I Łatwe Przepisy. Książka Kucharska ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2870 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() wsiowy gupku gratuluje spadku kilku kiloskow ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Wypisalam caly dlugi post i mi wcielo bo chcialam sobie uporzadkowac pulpit w tzw. miedzyczasie. Chyba nie ma gorszego uczucia niz jak przepada dlugi wpis. Wybaczcie zatem nerwy i jesli powyzej napisalam jakies farmazony ![]() Milego poranka wam zycze i przystepuje do konfesjonalu: 27.02 1. Kanapka z chleba razowego z tuńczykiem, majonezem, cebula, natka pietruszki, jajkiem, ogorkiem zielonym, korniszonem, Salata Maslowa 2. Salatka z pomidora, Salaty, cebuli, wloskiej papryki, awokado, salaty + winegret 3. Orzechy pecan 4. Kurczak pieczony na ostro z coleslawem i korniszonem 5. 3 ciasteczka razowe 6. Kurczak na ostro z salsa 7. 2 razowe muf finy 8. czerwone wino 28.02 1.Kanapka z chleba razowego z pasta z tuńczyka, majonezu, awokado i cebuli, Salata Maslowa, natka pietruszki, korniszon, coleslaw 2. Czekoladka gorzka z kawa Starbucks 3. 2 muffiny razowe 4. Kurczak z grilla, fasolka szparagowa, awokado z pomidorem, cebula i feta +winegret 5. Bulka portugalska razowa grillowana z oliwa, ser St. Andre i Boucheron, oba pełnotłuste 6. Jablko 7. wino czerwone Edytowane przez paprak Czas edycji: 2009-03-01 o 06:23 Powód: lit. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2871 |
Raczkowanie
|
Witam ponownie
![]() Kurczę nie wiem sama.. chciałam kupić jeszcze książkę SB turbo i książkę kucharską. Teraz nie wiem którą kucharską. Zwykłą czy szybkie przepisy ![]() A ja muszę się pochwalić następnym osiągnięciem: już minus 2,7 kg ![]() Codziennie chudnę 20 dkg haha ![]()
#2872 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak Cie stresuje to się nie waż!!! ![]() Cytat:
Cytat:
nie zaleca się rano, bo mogą pobudzać głód węglowy - jeśli Cię to nie dotyczy, to możesz jeść, ale dla bezpieczeństwa w towarzystwie białka Cytat:
w "turbo" jest trochę fajnych ale niektóre się powtarzają effa, upiekłam bułeczki na zakwasie z tego przepisu KLIK, tylko zamiast białej dałam pszenną graham 1850 i jeszcze jedno, co mnie szczególnie cieszy: można na II banany[115g] - ja uwielbiam je w koktajlu z dodatkiem jogurtu i zarodków pszennych |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2873 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie pozwole sie zwariowac ani tez - by waga podłogowa zawładneła moim zyciem ![]() Ot i co ! ![]()
![]() |
#2874 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny w niedzielne południe
![]() Napaliłam się na tą nową książkę jak szczerbaty na sucharki ![]() Ilonko nie ma to jak udany wypad na zakupy, asortyment bardzo zróżnicowany ![]() ![]() ![]() Effo gratuluję ![]() Beatky widzę, zę kilogramy uciekają od Ciebie bardzo szybko-jestem pełna podziwu ![]() Agee79 fasolka prezentuje się smakowicie, moja wychodzi gęstsza i tym samym narobiłaś mi na nią ogromnego smaka ![]() Corny jesteś pewna, ze potrzebujesz aż 2 tygodnie I fazy ![]() ![]() Kuleczka18 gratuluję silnej woli ![]() Dzonksik wyluzuj, ta dieta nie ma stresować tylko sprawiać przyjemnośc( taki mały miks-przyjemne z pożytecznym ![]() Dzisiaj pochwalę się swoimi postępami w dietce Waga 56 kg/ tak jak wcześniej wspominałam nie mam pojcia czy to dietka czy też stres, którego ostatnio mi nie brakowało-się okaże/ w cm też ładnie mi poleciało i jestem z tego powodu bardzo dumna Dzisiaj wzięło mnie na zupkę czosnkową, jestem w trakcie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Po tym wszystkim przyjdzie kolejny etap, utrzymać to marzenie przy sobie, oby mi się udało. Obiecałam sobie, ze od dzisiaj będę wklejała codziennie mój jadłospis, a Was drogie koleżanki prosze o reprymendę w razie GAF Ś: jajecznica na pieczarkach z 2 jajek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 pomidorka, liście świeżej bazyli, 4 rzodkiewki, kawałek zielonego ogóraska, 3 zawijaski z zółtego sera z chudą wędlinką, kawa z mlekiem 0,5 % i cynamonem ![]() P: 200 g jogurtu naturalnego, w trakcie robienia ptasiego próbowałam każdą z mas, kawalek ptasiego, które mnie powaliło na kolana O: Wspomniana zupka czosnkowa z chudą wędlinką i sporą ilością pora z rotrzepanym jajkiem-duża micha, a może nawet dwie-wszystko przede mną P: kawa z mlekiem 0,5% cynamonem i kawałek ptasiego K: sałatka z pekinki, tuńczyka, jaja i sezamu z odrobiną majo Ale mi wyszło jajecznie, hi hi, dobrze, ze je lubię ![]() Mam również kłębiące się w mojej głowce pytani, mianowicie jak to jest z tymi jogurtami naturalnymi-ogólnie zaliczamy je do posiłków węglowodanowych ponieważ "niby" zawierają go więcej niż białaka, a jak to jest z jogurtami naturalnymi, które mają w składzie tyle samo węgli co białka ![]() ![]() Pozdrawiam i spadam na przepisowy ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- A i jeszcze jedno jaka ilość zjedzonego ptasiego będzie przegięciem z mojej strony? Zrobiłam dosyć sporo, a nie mam dzisiaj wspólnika do tego cacka, czy te 2 kawałki będą ok? Z góry dziękuję za odpowiedź.
#2875 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny! potrzebuje szybkiej odp na pytanie:
czy w I fazie mogę ser edam (26% tłuszczu)?????
#2876 |
Raczkowanie
|
Teoretycznie powinno się jeść sery z zawartością do 20 % tluszczu -hit z ryk ma 17%, ale uważam, ze nic złego się nie stanie jak zjesz-tylko nie przesadź z ilością
![]()
#2877 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ostatni dzień 1 fazy
![]() ![]() I robić przepyszne jedzonko jak na waszych zdjęciach (no nie wszytsko ale dużo rzeczy ![]() Nie moge się doczekać ![]() Wczoraj zrobilismy z TŻ Chilli con carne (czy jakoś tak ![]() ![]() Jezu jak ja kocham tą diete, moi rodzice zarazili wujka ![]() ![]() Tatuś chudł kolejne 0,5 kg ![]() Jestem z niego dumna. Na razie zmienił zdanie, będzie robić 2 faze i staram się zdrowo później odżywać ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2878 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Bp kupilam ser zolty - chce zrobic zawijaesk z wedlina i papryką czerwoną a w sklepie te zolte sery to po 50 % tł mają. Nie przesadzę (mam nadzieję,) - wezmę 2 cienkie plasterki. A ja, jak widać, wróćiłam już z weekendu w domu. Moje amku weekendowe wyglądało z grubsza tak: rybka (makrela), sółataa lodowa, duużo papryki czerwonej, pomidor, jajca, polędwica łososiowa. Jak przyjechałąm strasznie bałam się wejść na wagę, bo w domu pratycznie się nie ruszałam z łóżka, bo odpoczywałam i oglądałm tv na zmianę z czytaniem notatek. Weszłam dziś po przyjeźdzei na wagę. W piątek ważyłam 91 kg i marzyło mi się dziś 90,5... patrzę na licznik a tu 89,5!!!! ![]() ![]() A ze słodyczami dalej się trzymam. Już 6 dni za mną i coraz mniej mnie ciągnie. Ale wszedzie słyszę, że się tu zajadają faworkami, tu mama piecze pączki, siostra piecze rogale, wrrrr... ale cóż, wolę za kilka miesięcy ubrać swoje kochane dzinsy Lee rozmiaru 40 niż wpychać w siebie pączki, ale ślinotok na myśl o tych duach mam niezły ![]() Widzę, że odchudzacie się całymi rodzinkami ![]() dobra, miałam jeszce tyle do napisania a tu pustka w głoqwie. Moje amku dzisiejsze (do oceny): 1. Jajko ugotowane (przysięgam - nie zdążyłam więcej zjeść, bo miałąm 10 minut do autobusu) 2. Strąk czerwonej papryki będzie jeszcze... 3. Zawijaski - ser żółty, papryka (duuuuuuuuuuuuużó papryki) + polędwica + sałata lodowa 4. Garść orzechó brazylijskich (polecam) 5. ??? może ryba z patelni z warzywami/wieśniak/??? Nie mam pomysłu kurczaki. Spadam amu. Miłego dnia Babki ![]() A.... i wiecie co??? ![]() ![]()
Nie rezygnuj ze swojego celu tylko dlatego, że jego osiągnięcie zajmie ci duzo czasu. Czas i tak upłynie. ![]() Edytowane przez lisekZG Czas edycji: 2009-03-01 o 12:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2879 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2880 |
Zadomowienie
|
mamaoli1979
dziękuję ![]() ![]() jak mówiłam, przedłużam I fazę.Waga nadal stoi w miejscu.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:19.