Moherowe dinozaury, konserwy i dewotki-wspólne dzierganie beretów. - część II - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-04, 16:27   #2131
Ainsel
Zadomowienie

Dot.: Moherowe dinozaury, konserwy i dewotki-wspólne dzierganie beretów. - część II

bry ależ mi się spać chce przeraźliwie
Cytat:
Napisane przez paulina150528 Pokaż wiadomość

Z tym zlotem to ciezko pewnie bedzie,bo jak piszesz my porozrzucane ale po całym swiecieJednak moze nam sie uda cos zorganizowac.Ja czekam na propozycje
oj no ale wpadka, oczywiście, ze po swiecie, bo jak mogłabym zapomnieć o moherkach na obczyźnie. Tylko to jeszcze bardziej utrudnia spotkanie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
WITAM WAS WSZYSTKIE.

EVO-jesli masz nadmiar energii i nadmiar hormonów to pomogę ci je rozładować:

http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=833

-a ja się tylko cichutko będe przygladać i kibicować.

-tylko nie mówcie,ze jestem wredna,bo szczuję ,ale mam na tamtą panią alergie
o matko, a ten wątek nadal trwa w najlepsze?wiecznie zywya coś Ci zalazła za skórę?oj sine.ira moze denerwowac, bo wali często prosto z mostu, ale trzeba jej przyznac, ze inteligentna z niej kobieta i charakterystyczna, ja ją lubię czytać(choć nie zawsze się zgadzam)

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Ja tylko na chwileczkę

Zdałam zdałam zdałam...

Jestem kierowcą.

aż normlanie nie wierzę....
super, gratulacje!!

Cytat:
Napisane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Pokaż wiadomość
Pogonilam bydlaka... a wiec. Moj lekarz jest cudotworca, bo w 3 mies. wyregulowal mi dwa paskudne hormony (testosteron i dheas) ;>
Juhu... teraz tylko zadzwonic za tydzien spytac sie o p.ciala
dobre nowinyoby więcej postępów w leczeniu
Ainsel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 16:29   #2132
201604211131
Konto usunięte

Dot.: Moherowe dinozaury, konserwy i dewotki-wspólne dzierganie beretów. - część II

Cytat:
Napisane przez Ainsel Pokaż wiadomość
bry
o matko, a ten wątek nadal trwa w najlepsze?wiecznie zywya coś Ci zalazła za skórę?oj sine.ira moze denerwowac, bo wali często prosto z mostu, ale trzeba jej przyznac, ze inteligentna z niej kobieta i charakterystyczna, ja ją lubię czytać(choć nie zawsze się zgadzam)
z niektórymi też tak jest, wiele ludzi mądrze pisze - jej wpisy też mi się podobają..
201604211131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 16:40   #2133
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wirlandia Pokaż wiadomość
z niektórymi też tak jest, wiele ludzi mądrze pisze - jej wpisy też mi się podobają..
mnie sie wydaje ,że ma sporo inteligencji czyt.sprytu i wygadania,ale nie wiedzy.

jej styl- to pisanie ogólne (dla mnie często niezrozumiałe),a w razie braku argumentów czepianie sie słówek,lub okręcanie kota ogonem.
nie potrafi grzecznie spytac się,jesli czegoś nie rozumie,tylko zaczepia "zaczepnym tonem,"czyt.riposta do EVY.

jam prosta kobieta,nie zawsze rozumiem zawiłości wypowiedzi np. siny,czy hultaja.czesto czytam po kilka razy i nic.
lubię cięty język SANTOS-A,szpiega,czy EVY-je potrafię zrozumiec bez korzystania ze słownika.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 16:45   #2134
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
lubię cięty język SANTOS-A,szpiega,czy EVY-je potrafię zrozumiec bez korzystania ze słownika.

Kumasz bazę ?

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 17:09   #2135
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tylko na chwileczkę

Zdałam zdałam zdałam...

Jestem kierowcą.

Gratuluję po stokroć- jako osoba która pewnie nigdy nie będzie kierowcą, co spowodowane jest lękiem przed jazdą samochodem...
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 17:22   #2136
Reijel
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja tylko na chwileczkę

Zdałam zdałam zdałam...

Jestem kierowcą.

Ogromne gratulacje

Cytat:
Napisane przez MagdaP Pokaż wiadomość
Srody?
Masz u mnie browarka (albo Martini, bo za mną chodzi)

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Hmmmm.... jakby to powiedzieć, aby nie skłamać?

Noooo....
O niczym bardziej nie marzę, niż o samochodzie z automatyczną skrzynią biegów

No może jeszcze o dobrej pracy, własnym mieszkaniu, spotkaniu księcia itd.

Cytat:
Napisane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Pokaż wiadomość
Margo, oznacza to ze nie mam meskich hormonow juz jak facet i ze odstawiam sterydy i jedne hormony

Kolejne dobre wieści, może jednak ten dzień nie jest taki zły
Reijel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 17:32   #2137
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Reijel Pokaż wiadomość
Ogromne gratulacje

Masz u mnie browarka (albo Martini, bo za mną chodzi)

O niczym bardziej nie marzę, niż o samochodzie z automatyczną skrzynią biegów

No może jeszcze o dobrej pracy, własnym mieszkaniu, spotkaniu księcia itd.

Kolejne dobre wieści, może jednak ten dzień nie jest taki zły

Mam Martini White

Właśnie dlatego kupiłam automatica co do reszty.... brakuje ostatniego, bo pogoniłam kolejnego który okazał się jednak tylko żabą

No ten dzień nie był wcale taki zły....

55 kg

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-04, 17:36   #2138
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Kumasz bazę ?
powiedziała żaba do żaby
Stary 2009-03-04, 18:11   #2139
201604211131
Konto usunięte

Cytat:
Kumasz bazę ?

Cytat:
mnie sie wydaje ,że ma sporo inteligencji czyt.sprytu i wygadania,ale nie wiedzy.

jej styl- to pisanie ogólne (dla mnie często niezrozumiałe),a w razie braku argumentów czepianie sie słówek,lub okręcanie kota ogonem.
nie potrafi grzecznie spytac się,jesli czegoś nie rozumie,tylko zaczepia "zaczepnym tonem,"czyt.riposta do EVY.

jam prosta kobieta,nie zawsze rozumiem zawiłości wypowiedzi np. siny,czy hultaja.czesto czytam po kilka razy i nic.
Ja też ich lubię.. Po za tym bardzo lubię Klarissę, czy Wyraka - mądrze prawią... - choć czasem dosadnie.
Stary 2009-03-04, 18:28   #2140
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Gratuluję prawa jazdy, wyzdrowienia, regulowanych hormonów i innych pozytywów dnia dzisiejszego

Ja mam dzień dupiaty, dawno nie miałam tak złego. Źle spałam (zatoki zatkane, dusiłam się całą noc), potem wracając z dzieciakami z kina jedno dziecko schowało się między 2 dorosłymi i nie wysiadło na przystanku. Darłam się w tramwaju że wysiadamy, klasa wysiadła, ja i 2 koleżanki też, liczymy dzieci a tu jednego brakuje. Więc jedna zgarnęła dzieci do szkoły, ja z drugą pobiegłyśmy na ostatni przystanek (na szczęście wysiadamy na przedostatnim), dziecka nie ma, mówią ludzie, że przeszło przez jezdnię i się w stronę szkoły wróciło. No to się uspokoiłam trochę i bardzo brzydko o nim całą drogę myślałam. W szkole mu tak nagadałam, że miał łzy w oczach. Moja wina oczywiście też jest, ale nie jestem w stanie trzymać każdego dziecka za rękę w trakcie wysiadania. Potem z ojcem jego gadałam, mówi, że tak samo jest w domu - dzieciak odlatuje, zamyka się w swoim świecie i nic do niego nie dociera, rozkojarzony kompletnie. Muszę na przyszłość pamiętać o tym.

Potem dentysta i 240zł nie moje, i na koniec dnia pożarłam się z lubym tak, że szok. Padły nieprzyjemne słowa, mam teraz wrażenie, że on chce ślubu wyłącznie "bo już najwyższa pora", że wcale nie chodzi tu o żadne uczucie, bo kurna za przeproszeniem odgrzanie ogórków konserwowych w mikrofali nie jest chyba wielką zbrodnią? A usłyszałam, że zachowałam się jak idiotka, na co powiedziałam, że zachowuje się jak rozkapryszony gówniarz i nie życzę sobie takich tekstów do mnie i dalsze teksty mogą szybko związek zakończyć. No to odpowiedział, że "niech zakończą". Po prostu czuję się dennie i nie wiem co mam robić. Fuck. K mać i odrosty. I co tam jeszcze. A teraz idę ryczeń bo nie za bardzo wiem, co zrobić. A jeszcze przyjaciółka miała dzisiaj operację i wykryli jej jakieś zmiany w jamie brzusznej. Za dużo tego jak na jeden dzień.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 18:30   #2141
madmuazelle
BAN stały

Dawno się nie odzywałam,ale jakoś ostatnio nie potrafie się wbić w rozmowe.Noi niezbyt mam dzisiaj humor,dostaliśmy z tż-tem smutną wieść.O tym napisalam w nowym wątku,w naszym klubie.

Gratulacje luno. I fajnie Szpiegu,że lekarz Ci pomógł.

szajajabo,oj bardzo mi przykro.

Edytowane przez madmuazelle
Czas edycji: 2009-03-04 o 18:32
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-04, 18:35   #2142
TmargoT
Zakorzenienie

biedna szajabo ,faktycznie miałaś ciężki dzień.
ale pamiętaj,że po pochmórnym dniu przychodzi słoneczko.
Stary 2009-03-04, 18:49   #2143
madmuazelle
BAN stały

Coś na poprawe humoru/ów.Najlepiej dzisiaj kumpel się mnie pyta czy chce piwo.Odpowiedziałam,że nie chce.Zgadnijcie co mi powiedział. A ty co moher jesteś???? Moja reakcja i odpowiedz brzmiała,a żebyś wiedział.

Edytowane przez madmuazelle
Czas edycji: 2009-03-04 o 18:52
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 18:50   #2144
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Ja tylko na chwileczkę

Zdałam zdałam zdałam...

Jestem kierowcą.

Gratulacje Wspaniała wiadomość

Cytat:

Mam Martini White

Podziel się. Chodzi za mną ostatnio bardzo, a coś ciągle kupić nie mogę

szajbuś Olej, pewnie miał gorszy dzień, każdemu czasem coś przygrzeje na łeb i palnie głupotę. Przyjdzie i przeprosi

Czy moje Moherki badają swoje piersi? Czy pamiętają o USG raz w roku, cytologii co pół roku lub rok od biedy, czy co miesiąc robią samobadanie piersi? Wzywam do akcji "zdrowie kobiety najważniejsze"
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 18:57   #2145
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

No raczej nie przeprosi, siedzi nadęty przed kompem. Z jednej strony niedopuszczalne jest dla mnie takie odezwanie się, z drugiej żal mi go - to musi być strasznie ciężkie życie, tak się przejmować byle pierdołami Jemu po prostu poważnych problemów brakuje chyba.

Nie, nie badam się regularnie - niestety. Ale jestem an dobrej drodze, zaczęłam regularnie do dentysty chodzić. I mam namiary na świetnego gine.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 18:59   #2146
Reijel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Coś na poprawe humoru/ów.Najlepiej dzisiaj kumpel się mnie pyta czy chce piwo.Odpowiedziałam,że nie chce.Zgadnijcie co mi powiedział. A ty co moher jesteś???? Moja reakcja i odpowiedz brzmiała,a żebyś wiedział.
Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Gratulacje Wspaniała wiadomość

szajbuś Olej, pewnie miał gorszy dzień, każdemu czasem coś przygrzeje na łeb i palnie głupotę. Przyjdzie i przeprosi

Czy moje Moherki badają swoje piersi? Czy pamiętają o USG raz w roku, cytologii co pół roku lub rok od biedy, czy co miesiąc robią samobadanie piersi? Wzywam do akcji "zdrowie kobiety najważniejsze"
Nie robiłam dotąd USG, za to cytologię co rok (wciąż I grupa), piersi badam raz na parę tygodni, jak mi się przypomni pod prysznicem
Reijel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 19:05   #2147
201604211131
Konto usunięte

Szaja biedulko
Stary 2009-03-04, 19:23   #2148
***luna
Zakorzenienie

Dziewczyny z radości wszystkim polewam (wedle życzenia).

Szaja,
sytuacja bardzo przykra. współczuję.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 19:31   #2149
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:

mea culpa - powinnam, ale zawsze coś mi wypadnie ... piersi badam podobnie jak Szajba jak mi się przypomni, ale w moim przypadku to wychodzi tak max 4 razy w roku, ale za to regularnie chodze do dentysty, okulisty i raz do roku robię morfologię

Szajbo - ja mam trochę tak jak twój TŻt też mówię mojemu facetowi, że ten ślub bo tak wygodniej - odbiór korespondencji, wizyty (odpukać ) w szpitalu, ewentualne dziedziczenie, bo tyle czasu już razem zmarnowaliśmy i td... a przecież naprawdę chodzi o to, że jestem z Nim szczęśliwa i nie chcę bez niego żyć - więc Szajbo może twój TŻt mówi jedno a myśli coś znacznie milszego

acha i też mu czasem mówie, że w razie czego ja mogę odejść - wiem podła jestem, ale to przez tą jego rodzinkę, oni sprawili, że na samo słowo ślub robię się nerwowa...

Edytowane przez Wisienki
Czas edycji: 2009-03-04 o 20:01 Powód: u
Wisienki jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-04, 19:37   #2150
DariaKom
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11279533]Gratuluję prawa jazdy, wyzdrowienia, regulowanych hormonów i innych pozytywów dnia dzisiejszego

Ja mam dzień dupiaty, dawno nie miałam tak złego. Źle spałam (zatoki zatkane, dusiłam się całą noc), potem wracając z dzieciakami z kina jedno dziecko schowało się między 2 dorosłymi i nie wysiadło na przystanku. Darłam się w tramwaju że wysiadamy, klasa wysiadła, ja i 2 koleżanki też, liczymy dzieci a tu jednego brakuje. Więc jedna zgarnęła dzieci do szkoły, ja z drugą pobiegłyśmy na ostatni przystanek (na szczęście wysiadamy na przedostatnim), dziecka nie ma, mówią ludzie, że przeszło przez jezdnię i się w stronę szkoły wróciło. No to się uspokoiłam trochę i bardzo brzydko o nim całą drogę myślałam. W szkole mu tak nagadałam, że miał łzy w oczach. Moja wina oczywiście też jest, ale nie jestem w stanie trzymać każdego dziecka za rękę w trakcie wysiadania. Potem z ojcem jego gadałam, mówi, że tak samo jest w domu - dzieciak odlatuje, zamyka się w swoim świecie i nic do niego nie dociera, rozkojarzony kompletnie. Muszę na przyszłość pamiętać o tym.

Potem dentysta i 240zł nie moje, i na koniec dnia pożarłam się z lubym tak, że szok. Padły nieprzyjemne słowa, mam teraz wrażenie, że on chce ślubu wyłącznie "bo już najwyższa pora", że wcale nie chodzi tu o żadne uczucie, bo kurna za przeproszeniem odgrzanie ogórków konserwowych w mikrofali nie jest chyba wielką zbrodnią? A usłyszałam, że zachowałam się jak idiotka, na co powiedziałam, że zachowuje się jak rozkapryszony gówniarz i nie życzę sobie takich tekstów do mnie i dalsze teksty mogą szybko związek zakończyć. No to odpowiedział, że "niech zakończą". Po prostu czuję się dennie i nie wiem co mam robić. Fuck. K mać i odrosty. I co tam jeszcze. A teraz idę ryczeń bo nie za bardzo wiem, co zrobić. A jeszcze przyjaciółka miała dzisiaj operację i wykryli jej jakieś zmiany w jamie brzusznej. Za dużo tego jak na jeden dzień.[/quote]
Widzę, że wszystkim teraz z malymi wyjątkami pod górkę. Nie jest to dobry czas. Tak kiepskiego okresu nie mialam już od ladnych 4 lat. Wszystkie problemy się zbiegają, rzeczy się nawarstwiają. Wcale się nie dziwię, że w zimie jest największy procent samobójstw.

Trzymaj się cieplutko kochana . Prześpijcie się z tymi wszystkimi problemami a sytuacja sama z czasem się poprawi- nawet jak wydaje się beznadziejna. Wiem po sobie...my mamy teraz tyle problemów, że już nawet ryczeć mi się nie chce- wczoraj wyryczalam wszystko co się dalo a dziś już jest troszkę lepiej.
Haftuję kubusia i wszystko mam w tyle! Wszystkim pozostalym moherom radze to samo
Stary 2009-03-04, 19:44   #2151
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11280226]
Nie, nie badam się regularnie - niestety. Ale jestem an dobrej drodze, zaczęłam regularnie do dentysty chodzić. I mam namiary na świetnego gine.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez Reijel Pokaż wiadomość
Nie robiłam dotąd USG, za to cytologię co rok (wciąż I grupa), piersi badam raz na parę tygodni, jak mi się przypomni pod prysznicem
Cytat:
Napisane przez Wisienki Pokaż wiadomość
mea culpa - powinnam, ale zawsze coś mi wypadnie ... piersi badam podobnie jak Szajba jak mi się przypomni, ale w moim przypadku to wychodzi tak max 4 razy w roku, ale za to rególarnie chodze do dentysty, okulisty i raz do roku robię morfologię
Dziewczyny- badajcie piersi, jak nie pamiętacie, naklejcie naklejkę na lustro w łazience albo w kabinie prysznicowej. To tylko moment, a może ocalić życie. Warto zgłosić się do punktów samobadania piersi, nie wiem czy są w każdym mieście, ale zęby wypadną, to wstawi się nowe, a życia drugiego nikt nam nie da. Wiem, że mądrzę się i gadam jak babcia, ale profilaktyka raka piersi jest naprawdę bardzo, bardzo ważna. Na pewno każda z Was znała chociaż jedną kobietę, której walka się nie udała.
Raz w miesiącu- zaraz po miesiączce- namydlone w wannie, czy pod prysznicem, miejsce przy miejscu badamy piersi! Jeśli macie regularną miesiączkę i wiecie kiedy to będzie, ustawcie sobie przypomnienie w komórce, jeśli nie wiecie, naklejcie naklejkę na podpaskach, na żelu pod prysznic, na czymkolwiek- byle pamiętać i badać.
Stary 2009-03-04, 20:15   #2152
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
powiedziała żaba do żaby

Ty moja kumo....

Cytat:

Ja też ich lubię.. Po za tym bardzo lubię Klarissę, czy Wyraka - mądrze prawią... - choć czasem dosadnie.

Ja lubię Wyraka... co do pozostałych pani Si.ra z kotem na ten przykład, to przerost formy nad treścią i tu się zgadzam z Margo.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11279533]

Ja mam dzień dupiaty, dawno nie miałam tak złego. Źle spałam (zatoki zatkane, dusiłam się całą noc), potem wracając z dzieciakami z kina jedno dziecko schowało się między 2 dorosłymi i nie wysiadło na przystanku [.....] Za dużo tego jak na jeden dzień.[/quote]

Szaja, kochanie, jutro też jest dzień... i nawet jak ciężo to pojutrze też jest dzień.... a po nocy przychodzi dzień a po burzy słońce....

Cytat:

Dzielę się

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11280226]No raczej nie przeprosi, siedzi nadęty przed kompem. Z jednej strony niedopuszczalne jest dla mnie takie odezwanie się, z drugiej żal mi go - to musi być strasznie ciężkie życie, tak się przejmować byle pierdołami Jemu po prostu poważnych problemów brakuje chyba. [/quote]

Ja ekspertem od związków nie jestem..... dalej w Clubie...

Cytat:
Dziewczyny- badajcie piersi,
TAK... i kontynuacja w Clubie.

55 kg
Stary 2009-03-04, 20:25   #2153
201604211131
Konto usunięte

Daria - mi też możesz przywalić, bo ani do gina ani się nie badam...
Stary 2009-03-04, 20:32   #2154
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ci przywalę musi być sprawiedliwośc w przyrodzie to niemoże być tak że jedni dostają a drugim sie upiecze ot co
Stary 2009-03-04, 20:32   #2155
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

tag: nie jemy gofra...ozesz a to dlaczego?

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 20:33   #2156
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniko 23 Pokaż wiadomość
tag: nie jemy gofra...ozesz a to dlaczego?
Właśnie, gdzie się gofer podział/a?
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 20:35   #2157
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Ja nie Daria, ale to chyba było do mnie , więc
Stary 2009-03-04, 20:39   #2158
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny- badajcie piersi, jak nie pamiętacie, naklejcie naklejkę na lustro w łazience albo w kabinie prysznicowej. To tylko moment, a może ocalić życie. Warto zgłosić się do punktów samobadania piersi, nie wiem czy są w każdym mieście, ale zęby wypadną, to wstawi się nowe, a życia drugiego nikt nam nie da. Wiem, że mądrzę się i gadam jak babcia, ale profilaktyka raka piersi jest naprawdę bardzo, bardzo ważna. Na pewno każda z Was znała chociaż jedną kobietę, której walka się nie udała.
Raz w miesiącu- zaraz po miesiączce- namydlone w wannie, czy pod prysznicem, miejsce przy miejscu badamy piersi! Jeśli macie regularną miesiączkę i wiecie kiedy to będzie, ustawcie sobie przypomnienie w komórce, jeśli nie wiecie, naklejcie naklejkę na podpaskach, na żelu pod prysznic, na czymkolwiek- byle pamiętać i badać.
Badanie piersi jest bardzo ważne, ale samo badanie może też nie być gwarantem, rak piersi potrafi sobie znaleźć miejsce nawet pod pachą gdzie nikt specjalnie się nie spodziewa. Ja od siebie mogę powiedzieć, że ważne jest obserwowanie czy nic nie wydobywa się z sutków po delikatnym naciśnięciu (poza okresem laktacji). U mojej mamy od tego się zaczęlo ale wydawalo jej się, że zwyczajnie się poci. Zignorowala..uspokoilo się i niby bylo dobrze. Kilka lat później jak to co roku robila mammografię, nic nie wyszlo...a kilka miesięcy później miala raka piersi wielkości mandarynki, operacja byla przeprowadzona za miesiąc- a lista byla bardzo dluga (ustawiają na listę na zasadzie zaawansowania nowotworu).
Niestety mammografia niczego nie wykazala... byla źle przeprowadzona i tyle.
Wszystko skończylo się dobrze- ale bylo groźnie.
Nie można niczego lekceważyć bo potem efekty są oplakane.

Wirlandia, chyba o Imperka Ci chodzilo- ale ja też z przyjemnością Ci przywalę jak nie zaczniesz swojego zdrowia poważnie traktować!
Stary 2009-03-04, 20:40   #2159
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Właśnie, gdzie się gofer podział/a?

Wysłałam zaproszenie do MBC, ale nie ma odzewu

55 kg
Stary 2009-03-04, 20:46   #2160
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Badanie piersi jest bardzo ważne, ale samo badanie może też nie być gwarantem, rak piersi potrafi sobie znaleźć miejsce nawet pod pachą gdzie nikt specjalnie się nie spodziewa. Ja od siebie mogę powiedzieć, że ważne jest obserwowanie czy nic nie wydobywa się z sutków po delikatnym naciśnięciu (poza okresem laktacji). U mojej mamy od tego się zaczęlo ale wydawalo jej się, że zwyczajnie się poci. Zignorowala..uspokoilo się i niby bylo dobrze. Kilka lat później jak to co roku robila mammografię, nic nie wyszlo...a kilka miesięcy później miala raka piersi wielkości mandarynki, operacja byla przeprowadzona za miesiąc- a lista byla bardzo dluga (ustawiają na listę na zasadzie zaawansowania nowotworu).
Niestety mammografia niczego nie wykazala... byla źle przeprowadzona i tyle.
Wszystko skończylo się dobrze- ale bylo groźnie.
Nie można niczego lekceważyć bo potem efekty są oplakane.
Sprawdzanie sutków jest częścią samobadania. Pachy też są bardzo ważne. Najlepiej jak lekarz lub położna wszystko dokładnie wytłumaczy.
Kobiety po 37 roku życia powinny robić i USG i mammografię. Mammografia niestety często nie jest dokładna, dlatego ważne są oba badania. Sama dziś w OSDCP spotkałam kobietę, która robiła regularnie mammografię i było czysto, dopiero po USG właśnie okazało się, że ma raka Na szczęście i jej się udało, teraz tylko regularnie sprawdza, czy nic się nie rozwija dalej.
U młodszych kobiet (i tych z małymi piersiami) mammografia za dużo nie da i u nich robi się raczej USG.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości