|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
To co pisza na mlekach modyfikowanych to sa tylko ogolne wytyczne. Dziecko to nie maszyna. Nie martw sie, nie zaglodzi sie. Jesli martwisz sie, ze nie dostanie wystarczajaco duzo witamin i mikroelementow to zapytaj lekarza czy mozesz podawac juz mleko nastepne.Moja coreczka tez ma rozne dni i czasem zje bardzo malo, a czasem duzo. To normalne. |
|
|
|
|
#3212 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
To jak myślisz powinnam mleczko podać o tej 17 a zupkę tak jak zawsze zamiast jednego karmienia ok. godz.14?
|
|
|
|
#3213 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym tak zrobila
![]() a twoja corka i tak ci pokaze czy chce mleko czy niekoniecznie ![]() moje dziecko przestawilo sie - wstaje o 7.30(o zgrozo) po czym ok 9.30 idzie spac na dwie godziny a z wychodzimy ok 1 to mam z nia potorej godziny na kaszke :tak:
|
|
|
|
#3214 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3215 |
|
Rozeznanie
|
kurcze to mnie zaniepokoiłyście z tym spaniem... Moi chłopcy bardzo dużo śpią, hmmm rano wstają o 6 na jedzenie, potem godzinka zabawy i śpimy do 10.. Potem dwie godzinki snu i do 14 harce. potem znowu ze dwie godzinki pogaduszek i dwie spania...potem różnie, czasem ich trzeba budzić na kąpiel, a czasem sami się domagają. Po kąpieli już spią cały czas, karmimy ok 22 praktycznie przez sen... To wychodzi z 8 godzin snu w dzień jak nic
Muszę pogadać z lekarką jak do niej pójdziemy, ja przecież w ciąży miałam cukrzycę, może to jakoś się na nich odbiło
|
|
|
|
#3216 |
|
Zakorzenienie
|
podobno zasada mowi ze nie powinno dziecko spac dluzej niz jest przytomne
|
|
|
|
#3217 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
:Czy to znacz,że jak śpi 11h to przez pozostałe 13 powinno byc 7h zabawy a 6 snu?![]() ?Cytat:
Dzisiaj córa po rozmowie z tatusiem postanowiła mi udowodnic,że nie potzrebuje tyle snu co zawsze. Wstała o 6.30-7.30, potem drzemka 30 min, a kolejna od 10-11, no i teraz zasneła. Czyli z moich obliczeń wynika,że już 5 h aktywności miała. A ja siedzę i pracuję(w domku). Jakoś starsznie mi to odpowiada bo w końcu musze trochę pomyślec, a i w przepisach znowu jestem na bieżąco. Zauważyłam, ze im mam wiecej pracy tym sprawniej mi to wszytko idzie. |
||
|
|
|
#3218 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Dziś w nocy wstawałam do niej może ze 20 razy Jka wstała o 2, to podeszłam do łóżeczka i powiedziałam, że trzeba spać itp, a ona zaczęła się do mnie (ze mnie) śmiać Nic to, będziemy jeszcze się przuyzwyczajać. Po tylu wstawaniach w nocy, to nawet byłam w miarę przytomna ranoMy we trzy, tzn ja, Lisey i tola tworzymy taki trochę trójkąt ![]() Jakiś taki blady ten wizaż dzisiaj:/ |
||
|
|
|
#3219 |
|
Zadomowienie
|
z tym spaniem to się tak nie martwcie dobrze jest zapytać lekarza ale wydaje mi się że każde dziecko ma inne potrzeby
mam nadzieję że to nie sprawa cukrzycy u mnie tak bardzo wieje wiatr że aż szyby dudnią nawet nie ma jak wyjść na spacer brrrrrrr a mój mały jakiś marudny się zrobił chyba go dziąsełka bolą dzisiaj musimy kupić żel tak pcha wszytko do buźki i przy tym aż agresywne dźwięki wydaje a za chwilę się znowu śmieje i tak w kółko ehh dobrze że poszedł spać teraz może dobrze mu to zrobiedytka a może twoja Laurka przechodzi taki skok rozwojowy dlatego tak się budzi w nocy?! moja koleżanka mówiła mi że jej mała też się tak budziała włąśnie mniej więcej w tym okresie i trwało to jakieś 3 tygodnie a później samo przeszło!ój mały już mniej się budzi ale to jeszcze nie to ci kiedyś że całe 10 godziny było przespane ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- właśnie dodałam parę zdjęć małego do albumu i wreszcie pooglądałam wasze pociechy! są cudowne ! uwielbiam oglądać zdjęcia maluchów jak tylko macie czas wyklejajcie nowe
Przytulanki szmacianki ręcznie szyte Edytowane przez Paula Szyszka Czas edycji: 2009-03-17 o 13:40 |
|
|
|
#3220 |
|
Raczkowanie
|
witam dawno nie pisałam ale nie moge nadrobić zaległości. Pózniej odpisze. Ktoraś z mamuś pytała sie o chusteczki clean&play ja używam sa świetne i maja piękny pomarańczowy zapach.
|
|
|
|
#3221 |
|
Rozeznanie
|
edyta - moja dziś kończy 4 miesiące i z tym spaniem jest podobnie. Chodzi spać około 19, później pobudni koło 24, 3, 5 i około 6 pobudka, ze 2 godziny aktywności i drzemka. Z tym, że ja już próbowałam jej dawać smoka, ale to nic nie daje, macha łapkami i płacze. Je około 100 za każdym razem, czyli to więcej niż w dzień
. A było już tak, ze pierwszy raz budziła się o 3. Tak więc mam nadzieję, że to ten skok bo jak nie to się wykończę![]() Aha, no i z okazji urodzin niedobra mama wzięła ją na szczepionkę. Waży 6350
Edytowane przez poisone Czas edycji: 2009-03-17 o 15:09 |
|
|
|
#3222 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
U nas tez paskudna pogoda, ze tylko spac calymi dniami znowu cos mi sie poprzestawialo w klawiaturze
|
|||
|
|
|
#3223 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczynki!
Edytko trzymam kciuki, aby nocki się unormowały i abyś mogła wreszcie sobie pospać Zyczę Ci wytrwałości, na pewno w końcu uda Wam się z tymi nockami ![]() Co do ilości przespanych godzin to całkowicie zgadzam się z Paulą Szyszką. Każde dziecko jest indywidualnością i nie można generalizować. No chyba, że są jakieś niepokojące objawy, na przykład większość dnia notorycznie przesypia, nie chce się bawić itp., to wtedy rozumiem, no ale w każdym przypadku jeśli mama się niepokoi jak najbardziej konsultacja z pediatrą wskazana Filip zazwyczaj w dzień ma drzemki tak po 3 godzinach aktywności, a czas trwania drzemki w zależności od tego jak jest wymęczony , czasem pół godziny, czasem 2, różnie.Paula u nas dziś też tak wietrznie, ale słoneczko świeci i co z tego jak głowy chce pourywać jak się wyjdzie ![]() lisey trzymam kciuki za bezproblemową podróż , my też małego przyzwyczajamy, ciągle gdzieś z nim jeździmy, najdalej wypuściliśmy się 400km od domku, było ok![]() aaliyah wielkie gratki dla Olimpii!!! Salomea to widzę, że mamy dziś podobny dzień , ja też się od rana wzięłam za pracę ( też w domku, nie chciało mi się do biura jechać ), właśnie przed chwilką skończyłamA Filipek ma dziś dzień z tatą , mamusia po wczorajszych nerwach musi odpocząć , nawet nie jest już marudny po tych szczepieniach, myślałam, że będzie gorzej. Tak go tatuś wymęczył zabawą, że śpi już od 14.30 , a ja co chwilę podchodzę do łóżeczka i sprawdzam, bo już mi się za nim tęskni
|
|
|
|
#3224 |
|
Zakorzenienie
|
Weź mi nie przypominaj
.Nie wiem, czy pisałam-ale pozbyłam się tej skrzekaczki.Wydałam ją za darmo razem z klatką małżeństwu, którzy szukali samiczki do swojego samczyka.Mam nadzieję,że zaciąży i będzie miała za swoje .Kurcze,tak czytam o tych drzemkach i się zaczynam niepokoić.Moja Emilka nigdy nie miała kilkugodzinnej aktywności.Zasypia po 1,5 h czasem krócej (no góóóóóra 2 h),są to czasem drzemki po 15-20min.Wdzień ma w sumie jedną dłuższą drzemkę-jakieś 2 h, a na noc zasypia po północy. |
|
|
|
#3225 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Xandra - Emilka jest sporo młodsza więc ma prawo spac. A poza tym zrozumiałam, że ona wcale tak długo nie śpi. Papuga - szkoda że ją oddałaś, tyle radości nam przyniosla ![]() drobciaa - a z kim zostaje Filipek jak jedziesz do biura? Zazdroszczę dnia z tatą. Ja muszę mojego namówic na jakiś urlop,zeby mama miała wychodne, a i tak wiem,że dlugo bez małej nie wytrzymam. Jak przyjechała do nas moja mama to całymi dniami sie wnusią zajmowała. Ja tylko byłam od karmienia a przez reszte dnia pracowałam -teoretycznie bo co jakis czas musiałam się do córy przytulic. Nie sądziłam,że tak się może tesknic za dzieciaczkiem, który jest obok.
|
|
|
|
|
#3226 |
|
Raczkowanie
|
Salomea też tak mam, że tęsnię nawet jak synuś w drugim pokoju
A mały pod moją nieobecność zostaje tylko z tatą, jeszcze z nikim innym na dłużej nie został. Mąż cały tydzień jest na miejscu, wyjeżdża tylko na weekendy, choć zazwyczaj ma mnóstwo spraw do załatwienia, ale jak marudzę, że długo go nie ma, to zaraz wraca Czasem jest tak jak dziś, że cały dzień z nami w domku jest to ja cała szczęśliwa![]() Papuga xandry, hi hi, też mi się śmiać chce, jak sobie przypomnę ![]()
|
|
|
|
#3227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Dobra,snem się na razie nie będę martwić-choć zamartwianie się na zapas,to moja natura niestety. Wiecie, trochę zazdroszczę mamusiom butelkowym,bo możecie wyjść na dłużej i każdy może zostać z dzieckiem.Ja się czuję trochę uwiązana, niby mam ściągnięty pokarm "jakby co",ale tylko raz dawałam go Emilce przez butlę i nie wiem, czy następnym razem lub od kogoś innego weźmie. Muszę chyba porobić więcej prób.Tylko że tera zjuz nie mam czego ściągać,bo Emilka tyle je i coraz częsciej. Od tygodnia woła średnio co godzinę, nie wiem, czy to jakiś skok rozwojowy,czy wzrosło jej zapotrzebowanie na ssanie.Muszę kupić kilka różnych smoczków i zobaczymy-ten,co mam jej nie odpowiada. |
|
|
|
|
#3228 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() edytka ja trzymam kciuki za ta nauke spania,bedzie dobrze,kazde dziecko sie musi nauczyc pewnych rzeczy.Ja teraz jestem na etapie nauki Gabrysia,ze jak go z wozka wyjmuje to bedzie musial wrocic,co mu sie nie bardzo podoba,krzyk placz i awanturya ma teraz ale szkoda mi zeby mlody byl w wozku jak taka piekna pogoda.Jutro nie ma bata biore ze soba nosidlo jak katakumba i sru,bedzie w nosidle. no fajny z nas trojkat,az zachcialo mi sie spotkanka ![]() Cytat:
Cytat:
![]() wkleilam te foty z jezorkiem,posmiejecie sie
|
|
|
#3229 |
|
Zakorzenienie
|
Rany, znów jakieś durne łańcuszki szczęścia na Naszej Klasie:"ZMARŁ MACIEJ PILARCZYK ZAŁOŻYCIEL NASZEJ KLASY W ZWIĄZKU Z JEGO ŚMIERCIĄ PRZEŚLIJ TO 10 OSOBOM Z LISTY A OTRZYMASZ CZARNE SŁONECZKO CO OZNACZA (ŻAL-ŻAŁOBA) NATOMIAST JEŚLI NIE PRZEŚLESZ TEJ SMUTNEJ WIADOMOŚCI TWOJE KONTO NA "NK" ZOSTANIE ZABLOKOWANE NA TYDZIEŃ CZASU. PS.TO PRAWDA."
To samo wysyłają na gg pisząc, że owy pan Maciej jest założycielem gg hahaha ![]() Przy okazju znalazłam takie coś: |
|
|
|
#3230 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3231 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Czasami jej sie zdarzy pospać max godzinkę. Tylko jak jestesmy na spacerkach to długo śpiA spotkanko to nie głupi pomysł Tylko gdzie to by było, pewnie gdzieś w połowie trasy Lublin-Chełm-Zamość
|
||
|
|
|
#3232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no dobra |
|
|
|
|
#3233 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
o jesu jeden dzień i tyle zaległości..
ja dzis byłam na chwile w pracy tzn musiałam odwiedzić klienta... i jestem nie przystosowana do takich wyzwań bo łeb mnie napier..jak mało kiedy krzesełka oglądałam dzis w sklepie.. i wiece co sa różnych firm i róznią sie tylko ceratka jaka sa pokryte..a szkielet i funkcje maja identyko wszystkie..tłumaczyłam tz to na głos i wpan w sklepie mi przyznał rację wiec wybór to wyłocznie kwestia gustu... my chyba zdecydujemy sie na coneco tylko nie na galileo (te bujane jest i w sklepie odradzali) tylko na model fabula=>http://e-wozki.pl/sklep/index.php?p2...-coneco-fabula tyle ze u nas w sklepie sa po 260 zł sen to moja chyba za malo śpi 12h w nocy i potem 3x40min![]() xandra twoja papuga jak moj kot tylko ze ten potrrafi zazygać pół chałupy czasem mam ochote go na allegro wystawić "..kuweta gratis"ide spac bo padam na twarz a moje dziecko ma nowa umiejętność bierze gryzaka w dwie ręce i albo nim rusza albo głową i piluje dziąsła robi to brdzo szybko i wyglada prześmiesznie |
|
|
|
#3234 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
albo w Piaskach??
Edytowane przez Salomea1 Czas edycji: 2009-03-17 o 19:29 |
|||
|
|
|
#3235 |
|
Zadomowienie
|
salomea a na kiego grzyba tyle ci inwenatrza? jakies zoo domowe prowadzisz?
a skad ty jestes? tez z trojkata gdzies? piaski,krasnystaw,dobry pomysl
|
|
#3236 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) to postanowiłam go od tego odzwyczaić. Dostawał smoka, przekładałam na drugi boczek i spał. Tyle że butla wypadała wtedy ciut wcześniej bo był szybciej głodny. I teraz unormowało się nam tak że chodzi spać przed 19 (butla 180 ml), potem je ok. 23 jak ja idę spać (czasem karmi go mąż a ja już smacznie śpię) - nawet jak nie woła, znów 180 ml. No i potem śpi 5-6 godzin i je ok. 5 rano. Potem znów śpi i wstaje różnie - zależy od dnia - ok. 7-8. Generalnie w dzień je co 3,5 h a w nocy co 5,5. Ale to butla, cyca podaje się częściej. A tak sobie myślę że może dawaj Małej butlę na to późniejsze karmienie. Tzn. najpóźniej jak się da, tak jak Ty idziesz spać. Bo to wtedy nasyci ją na dłużej w tym czasie kiedy i ty chcesz spać. Tak z 4-5 godzin powinna wtedy wytrzymać. I wtedy jest szansa na lepszą nockę dla Ciebie. Bo na razie to jest tak że ona jest najedzona między 19 a 23 a później w nocy i tak Cię co chwile woła bo na cycu najada się na krótko. Jak jej dasz butle o 23 to będzie spac lepiej w nocy. Ale pewnie nie tak od razu, pewnie minie kilka dni zanim się odzwyczai od nawykowego budzenia. Powalcz a będzie dobrze! Cytat:
U nas przeziębienia ciąg dalszy. Temperatury jednak nie ma i humor wręcz świetnywięc nie byliśmy jeszcze u lekarza. Niektóre pewnie powiedzą żem wyrodna. Zdobyłam Eurespal dla maluszków i będziemy się leczyć sami. Wyrwałam się dziś na zakupki do Carrefoura i wydałam mnóstwo kasy...na Szymonka. Kupiłam taką superancką żółtą kaczuszkę maskotkę która kwacze, kaczuszkę do kąpieli, i komplet 4 płyt z piosenkami dla dzieci. Jedna to kołysanki a pozostałe trzy to piosenki typu Pan Tik-Tak, Kaczka Dziwaczka, Puszek Okruszek, Pszczółka Maja... Mamy z mężem tyle frajdy że szok - bo to wspomnienie dzieciństwa A Szymon też zadowolony bo to mały meloman ![]() Pozdrawiam Wszystkich...i uciekam na seriale Edytowane przez JaGaaaa Czas edycji: 2009-03-17 o 20:08 |
||
|
|
|
#3237 | ||||
|
Zadomowienie
|
ale naskrobalyscie...
fajnie, ze Wam smakowaly batony i baunty ![]() jak bede robic batony to nastepnym raze mchyba wezme mleko pol na pol slodkie i nieslodkie, bo tak sa dobre, ale wydaja mi sie troszke za slodkie dziekuje za wszytskie komentarze dot zdjec ![]() Cytat:
Cytat:
![]() katakumba, lisey - ale Wam zazdroszcze pogody... tez bym chciala Karole juz tak lekko ubierac ![]() Cytat:
Cytat:
![]() my mamy alergie na banany mam nadzieje ,ze minie, za jakis czas sprobuje jeszcze raz podac cos z bananem |
||||
|
|
|
#3238 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Żabki (karliki szponiaste - takie pływające jak rybki) kupiłam kiedyś, jak kupowaliśmy myszy dla węża. Miały życ najwyżej rok a zeszło się im 3 latka. Kotka (Czesiek)adoptowałam, bo jakaś kobieta po porodzie chciała się młodych kociaków pozbyc i wyrzucic na bruk, a zdjecie było takie śliczne, że 100 km po niego jechałam. A najlepsze,że kotka dostałam w niedzielę, a w poniedzialek test pokazał 2 krechy ![]() A ja to Zamościanka, tylko że po studiach w stolicy zostałam. |
|
|
|
|
#3239 |
|
Raczkowanie
|
tak się wcześniej zaczytałam, że znowu zupę mleczną przypaliłam
Ostatnio mi się to zdarzyło jak byłam w ciąży i jak rano siadałam poczytać, czy któraś urodziła![]() W Piaskach to Tola miałaby najbliżej Salomea, Ty też możesz się dołączyć jak chcesz, bo Ty Zamościanka, tylko teraz w stolicy mieszkaszJa dziś byłam w pracy na rozmowie z moją kierownicą. W końcu musiałam się dowiedzieć, na kiedy mi zaplanowała urlop, bo przecież nie raczyła do mnie zadzwonić Normalnie ją pogięło! Mój tz ma całe wakacje wolne, a ja niby mam pracować No i postawiłam na swoim i się udało wyegzekwować kilka dni wolnego w wakacje Pojechałam tez, bo byłam ciekawa jak to tam mi wychodziło w grafiku i kiedy do pracy wracam. No i od 24 maja będę już pracowała No ale nic to, wkońcu trzeba wrócić do pracy. Teraz co miesiąc ucieka mi kilka stówek premii przez ten macierzyński![]() Salomea Ty chyba ostatnio byłaś ciekawa do kiedy mam maciwerzyński, bo Ty chyba kończysz tak jak ja. A więc ja mam od 2 grudnia i kończy mi się 20 kwietnia. Laura juz śpi, wypiła 180 mleka, a nie całą godzinę przed kąpielą dałam jej cyca. Ciekawe jak dziś pośpi ![]() Tak długo pisałam, że zdążyłyście już kilka postów dopisać JaGaaa jutro spróbuję zrobić tak jak piszesz. Po kąpieli dam cyca, a jak będę szła spać, to dam mleko. Tylko ciekawa jestem jak jej będzie szło jedzenie na spiocha Edytowane przez edyta0131 Czas edycji: 2009-03-17 o 20:18 Powód: dopisek |
|
|
|
#3240 |
|
Zakorzenienie
|
boze a moja spi od dwoch i pol godziny, nie kapana jescze, nie chce sie obudzic
![]() bedzie szlaec w nocy, czuje to nie wiem, nie beudzic jej, podarowac kapiel? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:53.

Nie martw sie, nie zaglodzi sie. Jesli martwisz sie, ze nie dostanie wystarczajaco duzo witamin i mikroelementow to zapytaj lekarza czy mozesz podawac juz mleko nastepne.

Muszę pogadać z lekarką jak do niej pójdziemy, ja przecież w ciąży miałam cukrzycę, może to jakoś się na nich odbiło
:Czy to znacz,że jak śpi 11h to przez pozostałe 13 powinno byc 7h zabawy a 6 snu?

Dziś w nocy wstawałam do niej może ze 20 razy
Jka wstała o 2, to podeszłam do łóżeczka i powiedziałam, że trzeba spać itp, a ona zaczęła się do mnie (ze mnie) śmiać
. A było już tak, ze pierwszy raz budziła się o 3. Tak więc mam nadzieję, że to ten skok
bo jak nie to się wykończę

.![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Normalnie ją pogięło! Mój tz ma całe wakacje wolne, a ja niby mam pracować
No ale nic to, wkońcu trzeba wrócić do pracy. Teraz co miesiąc ucieka mi kilka stówek premii przez ten macierzyński