|
|
#61 | ||
|
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
Dot.: Zestawy na maturę ustną z języków
Cytat:
![]() Cytat:
Niby poczucie humoru jest sprawą indywidualną no ale skoro śmieszne to niech jest śmieszne. Też na początku pomyślałam o zostawieniu czegoś w taxi/taxówkarzu bez prawa jazdy ale co w tym smiesznego? Moim zdaniem nic I dlatego wymyśliłam inną historyjkę, przynajmniej Panie z komisji się uśmiechnęły
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny,a serio jak będę miała polecenie typu "powiedz jak ktoś tam może się dostać do punktu X" i powiem "take a taxi" to mi nie zaliczą? Podczas rozmówek z n-elką tak powiedziałam i powiedziała,żebym nawet nie próbowała wypalić z czymś takim na ustnej
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój nauczyciel od ang. opowiadał mi, że jedna dziewczyna miała na obrazku kobiete siedzącą u dentysty. Dziewczyna powiedziała, że ów kobieta jest u kosmetyczki. Normalnie by się nie przyczepili jednak pytania dotyczyły dentysty. Egzaminator kilka razy ją pytał czy jest pewna, że to wizyta u kosmetyczki. Dziewczyna uparcie twierdziła, że tak... zdała, ale miała problem z pytaniami do obrazka.
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż to może tez kwestia egzaminatorów
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Tu znajdziecie przydatne zwroty:
http://www.e-ang.pl/Uzyteczne_zwroty.html
|
|
|
#66 | ||
|
Zakorzenienie
|
a miałam 19 pktów
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Powiem Wam szczerze, że dla mnie gorzej było z ustną z polca, niż z angielskiego.. i podstawa! Mówic, mówić, mówic.. I patrzeć na osobę, z którą rozmawiacie
|
|
|
#67 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W ogole u mnie na maturze bylo tak, ze jak mowilam to nauczycielka robila + na kartce jak juz mi zaliczyla dany podpunkt. Takze jak u was tak beda robic to warto sie wpatrywac w ta kartke bo jak zawisza jeszcze dlugopis nad nia i nie robi + to czeka az sie cos jeszcze powie Ja sie tak skaplam, ze powiedzialm ze puszki sa zdrowe dla natury, spojrzala na mnie i wtedy sie zroietowalam, ze mialo byc niezdrowe.
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, myślę, że warto przygotować sobie kilka rzeczy:
- powiedzieć, jak ktoś ma dotrzeć w jakieś tam miejsce - co się wydarzyło na imprezie/randce itd. - powiedzieć, co nam dolega (np. boli nas brzuch, głowa, mamy dreszcze) - powiedzieć, co można zwiedzać w Polsce/Anglii/USA - zaproponować, dokąd można wyjść wieczorem - opowiedzieć o minionych wakacjach/weekendzie - powiedzieć o swoich planach np. na weekend, następny tydzień, następny rok Chodzi o to, żeby przygotować sobie takie 'gotowce', które można dopasować do różnych sytuacji, wtedy nie tracimy czasu na gorączkowe wymyślanie jakichś historyjek
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
Asking for information, instructions and advice
Pytanie o informacje, instrukcje i rady Could you tell me where I can find a post office? Czy może mi Pan powiedzieć gdzie jest poczta? Excuse me, could you tell me the way to the railway station, please? Przepraszam, czy może mi Pan wskazać drogę na stacje kolejową? Excuse me, do you know how this machine works? Przepraszam, czy wie Pan jak działa ta maszyna? I wonder if you could help me. When does the the evening performance end? Czy mogłby mi Pan pomóc? O której kończy się wieczorne przedstawienie? I'd like to spend the night here. Can you recommend a cheap hotel? Chciałbym się tutaj zatrzymać na noc. Czy może mi Pan polecić tani hotel? What would you do if you were in my position? Co byś zrobił gdybyś był w mojej sytuacji? Excuse me, which bus should I take to the city centre? Przepraszam, którym autobusem dotrę do centrum miasta? Giving information Udzielanie informacji I'm sorry I don't know. Try the information centre. Przepraszam, ale nie wiem. Prosze spróbować w punkcie informacyjnym Ask the man over there - he'll help you. Prosze spytać tamtego człowieka, on Pani pomoże I've no idea, I'm afraid. I've never used it myself. Nie mam pojęcia. Nigdy tego nie używałem I'm sorry I really don't know. I don't live in this area. Przepraszam, ale nie wiem. Nie jestem stąd I can't tell you, I'm afraid. I'm tourist myself. Nie moge Panu pomóc. Sam też jestem turystą Well, let me think... Hmm, niech pomyślę... Giving advice Udzielanie rad You'd better not drink so much alcohol. Lepiej nie pij tyle alkoholu Why don't you go and ask. Prosze pójść i zapytać If I were you I would work harder. Na twoim miejscu, mocniej bym się starał I think you could ask Robert for money. Myślę, ze powinnaś poprosic Roberta o pieniądze Giving instructions Udielanie instrukcji Turn right and it's the second road on your left. Skręć w prawo. To będzie druga droga po prawo You press this button and then the box opens. Jak nacisniesz ten przycisk to pojemik się otworzy Don't forget to lock the door. Nie zapomnij zamknąć drzwi First grab it firmly, then throw as far as you can. Złap to bardzo mocno a potem rzuć tak daleko jak tylko potrafisz Be careful - don't touch the liquid. Uważaj - nie dotykaj tego płynu Requesting Pytanie o przysługę Will you help me, please? Przepraszam, czy może mi Pan pomóc? Can you lend me some money? Czy możesz pozyczyć mi trochę pieniędzy? I wonder if you could give me a lift? Możesz mnie podwieźć? Would you mind if I use your pen? Mogę użyć Twój długopis? Agreeing Zgadzanie się Sure. Pewnie Yes, of course. Tak, oczywiście Centainly. Oczywiście By all means. Proszę bardzo (Would you mind...) Not at all. (Czy masz coś przeciwko jeśli...) Oczywiście, że nie Refusing Odmawianie I'm awfully sorry but I don't have time. Bardzo mi przykro, ale nie mam czasu I'd really like to help, but I short with money too. Bardzo chciałbym Ci pomóc, ale też nie mam pieniędzy I'd love to, but I have to stay home. Chciałbym, ale musze zostać w domu Sorry, I can't. Przykro mi, nie mogę I can't help you I'm afraid. Obawiam się, że nie moge Ci pomóc Offering Oferowanie Shall I bring you a glass of water? Mam Ci przynieść szklanke wody? May I help you with this bag? Mogę pomóc Pani z tą torbą? Let me do that for you. Pozwól, że zrobię to za Ciebie Would you like me to help you? Chciałbyś żebym Ci pomógł? Can I give you a help with this bag? Potrzebujesz pomocy z tą torbą? Rejecting offers Odrzucanie pomocy It's OK. thanks. Wszystko w porządku. Dziękuję No, thanks, it's all right. Poradzę sobie. Dziękuję Thank you very much, but I'll manage. Dziękuję bardzo, ale dam sobie radę It's very kind of you but I can do it myself. To bardzo miło z Twojej strony, ale poradzę sobie sam Thanks for offering but I'll be all right. Dzięki za pomoc ale dam radę sam Accepting offers Przyjmowanie pomocy Thank you very much. Dziękuję bardzo Thanks a lot. Dzięki wielkie That's very kind of you, thanks. To bardzo miłe z Twojej strony. Dziękuję Well if you insist. It's very kind of you. Cóż, jesli nalegasz. To bardzo miłe z Twojej strony How kind, but you don't have to. Jak miło, ale naprawdę nie musisz Complaining Narzekanie, skarżenie się I wonder if you could help me. The radio I bought a week ago doesn't work. Zastanawiam się czy mógłbyś mi pomóc. Radio, które kupiłem tydzień temu nie działa I've got a problem you see. The window in my room doesn't open. Mam problem. Okno w moim pokoju się nie otwiera. I'm sorry to trouble you but could you turn the music down? Przepraszam że C przeszkadzam, ale czy mógłbyś ściszyć muzykę? I'm sorrry to say this but your children have broken my window. Przykro mi to mówic, ale Twoje dzieci zbiły mi szybę
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
Apologising
Przepraszanie I'm afraid I've got something to tell you. I've scratched your car. Obawiam się, że muszę Ci coś wyznać. Porysowałem Twój samochód. I don't know how to put this but the dictionary you lent me got damageed. Nie wiem jak to powiedzieć, ale słownik który mi pożyczyłeś został uszkodzony I'm awfully sorry. Bardzo mi przykro Please forgive me. Wybacz mi It won't happen again. To się już nie powtórzy nigdy więcej I didn't mean to do it. Nie chciałem (Nie zrobiłem tego umyślnie) It was so silly of me. To było głupie z mojej strony Forgiving Przebaczanie Oh, that's all right. Don't worry about it. Wszystko w porzadku. Nie przejmuj się Oh, never mind, it doesn't really matter. Nic nie szkodzi, to nie ma znaczenia It's nothing, forget it. To nic, zapomnij o tym It's OK. ok I'm sure you did't mean to do it. Wiem, że nie zrobiłes tego celowo Suggesting Proponowanie, zapraszanie Are you doing anything on Friday night? Masz już jakieś plany na piątkowa noc? How about going out somewhere this evening? Może gdzies wyjdziemy dzisiaj wieczorem? We are going to the cinema today. Would you like to join us? Idziemy dzisiaj do kina. Chcesz pójść z nami? Why don't we go to the disco this weekend? Może pójdziemy w weekend na dyskotekę? Let's eat out tonight. Zjedzmy dzisiaj na meście Accepting Akceptowanie zaproszenia Good idea. Dobry pomysł Thanks, I'd love to. Dzięki, z miłą chęcią That's a great idea. To świetny pomysł That would be lovely. Z miłą chęcią Refusing Odmawianie Thanks for asking but I can't. Dzięki za zaproszenie, ale nie mogę It's nice of you to ask but I've already promised to help Helen. Fajnie że mnie zapraszasz ale już obiecałem Helenie ze jej pomogę I'm afraid I'm busy tonight. Niestety już mam plany na wieczór I'm sorry I'm expecting some guests on Saturday. Przykro mi, ale będę miał gości w sobote This weekend is a bit difficult. What about next weekend? Nie mogę w ten weekend. Moze w następny? Making arragments Umawianie się Shall we prepare some Italian food? Zrobim jakieś włoskie żarcie? Let's throw a party on Saturday. Zróbmy imoreze w sobote What shall we bring? Co mamy przynieść Who is going to clean up afterwards? Kto po tym wszystkim to posprząta? I'll bring my CDs. Przyniosę moje płyty Making appointments Umawianie spotkań I'd like to make appointment with Mr Johnson. Chciałbym sie umówić z panem Johnsonem Do you think we could meet soon to discuss it? Możemy sie spotkać wkrótce aby to przedyskutować? Could we meet to talk about it? Mozemy się spotkać aby to omówić? What time shall we meet? o której mamy się spotkać? Does Thuesday morning suit you? Czy wtorek rano Panu pasuje? Can you make it on Monday morning? Da Pan radę w poniedziałem rano? Monday is fine with me. Poniedziałek mi pasuje Asking permission Pytanie o pozwolenie Can I get use you pen? Mogę użyć Twojego długopisu? Could I borrow your calculator? Mogę pożyczyć Twój kalkulator? May I take this papers? Mogę wziąć te papiery (dokumenty)? Do you mind if I smoke? Masz coś przeciwko jeśli zapalę? Is it all right if I use your knife? Mogę uzyć tego noża? Would you mind if I sit here? Mogę tu usiąść? Giving permission Udzielanie zgody Yes, of course Jasne, nie ma sprawy I suppose so. Myślę, że tak (Do you mind...) Not at all. (Czy masz coś przeciwko jesli...) Nie, oczywiście, ze nie Refusing permission Odmawianie I'm afraid not. Obawiam się, że nie That's not a very good idea. To nie jest dobry pomysł No, please don't Nie, proszę nie I'd rather you didn't Wolałbym gdybyś tego nie robił I'm sorry but that's not possible Przykro mi, ale to niemożliwe Forbiding Zabranianie You can't use my pen I'm afraid. Obawiam się, że nie możesz użyć mojego długopisu I'm sorry but you aren't allowed to smoke here. Niestety nie można tutaj palić You mustn't touch this swich. Nie wolno dotykać tego włącznika Beginning Rozpoczynanie rozmowy telefonicznej Hello, Mark Dwain speaking. Cześć Marek, tu Dwain Can I speak to Thomas? Mogę rozmawiać z Tomaszem? Asking the caller to wait Proszenie dzwoniącego, aby poczekał Hold on, please. Proszę chwilę poczekać Just a minute. I'll connect you. Chwileczkę. Już Pana łączę Hang on, I'll see if he's in. Chwileczkę, sprawdzę czy jest obecny Informing the caller that the person wanted isn't there Informowanie dzwoniącego, że osoby nie ma He is out, I'm afraid. Obawiam się, że go nie ma Can you call back later? Może Pan zadzwonić później? He'll call you back as soon as he comes in. Oddzwoni do Pana jak tylko się pojawi. Leaving a message Zostawianie wiadomości Could you leave a messsage? Mógłby zostawić Pan wiadomość? Would you like to leave a message? Chce Pan zostawić wiadomość? Requesting explanation and repetition Proszenie o wytłumaczenie i prośby powtórzenia Could you repeat that, please? Czy mógłbys powtórzyć? I'm not sure if I understand. Could you explain that please? Nie jestem pewien czy zrozumiałem. Możesz mi to wyjaśnić? I don't quite see what you mean. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. What do you mean by 'cool'? Co masz na myśli mówiąc 'cool'? What does 'freeware' mean exactly? Co dokładnie znaczy 'freeware'? Could you spell your name? Możesz przeliterowac swoje imię? Could you give an example? Możesz dać mi przykład? Agreeing Zgadzanie się So do I. Ja też I agree entirely Całkowicie się zgadzam That's exactly what I mean. Dokładnie to miałem na myśli Disagreeing Wyrażanie innej opinii That may be true, but... To może być prawda, ale... I'm not sure if I agree with you. Nie do końca się z Tobą zgadzam Perhaps, but don't you think that ... Mozliwe, że nie pomyślałeś o... I can't agree with you. Nie moge się z Tobą zgodzić You can't be serious. Chyba żartujesz Expressing opinion Wyrażanie opinii I think that ... Myślę, że... In my opinion ... Moim zdaniem... It seems to me that ... Wydaje mi się, że... Hesistating Wahanie się Well ... Cóż.. Actually ... Właściwie... In fact ... W rzeczywistości... You see ... Widzisz, bo... Let me think, ... Niech pomyślę... How shall I put it? Jak to powiedzieć? Interrupting politely Grzeczne przerywanie By the way... Przy okazji... That remind me... To mi przypomina... Excuse me, I just like to say that ... Przepraszam, chciałem tylko powiedzieć, że... May I say something? Mogę coś powiedzieć? ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Opisywanie obrazka IN MY OPINION / VIEW- moim zdaniem ITS HARD TO SAY BUT- trudno powiedzieć ale... I GET THE IMPRESSION THAT- odnoszę wrażenie że.... TO BE HONEST- jeśli mam być szczery... I SUPPOSE / GUESS / ASSUME- przypuszczam, wydaje mi się, zakładam AS FAR AS I KNOW- na tyle na ile się znam AS FAR AS I CAN TELL-na tyle na ile mogę powiedzieć No objection (kiedy zgadzamy się ,identyfikujemy z sytuacja przedstawiona na obrazku) I THINK THAT S FINE- myślę ze to jest w porzadku, ok. I HAVE GOT NO PROBLEM WITH- nie mam żadnego problemu z... IT DOESNT BOTHER ME-to mi nie przeszkadza THERE IS NOTHING WRONG WITH-nie ma nic złego w... I HAVE GOT NO OBJECTION TO -nie mam żadnych zastrzeżeń do... Objection (kiedy nie zgadzamy się z tym co przedstawia sytuacja na obrazku) I THINK ITS AWFUL- myślę ze to jest okropne, straszne ITS OUTRAGEOUS- to jest oburzające IT SEEMS COMPLETELY WRONG TO ME-to wydaje mi się całkowicie niesłuszne, złe I WISH PEOPLE WOULDNT -chciałabym żeby ludzie nie (robili czegoś) I STRONGLY DISAPROVE OF- nie pochwalam tego, nie akceptuje tego, nie popieram
|
|
|
#71 | |
|
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
Cytat:
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Asieńka - szacun
|
|
#73 |
|
Przyczajenie
|
Piszecie dużo o słownictwie i przekazywaniu odpowiednich treści. Mojej egzaminatorce spodobał się akcent i ładnie wypowiadane rosyjskie el. Myślę, że w angliku też ważny może być akcent i wypowiadanie tego przedziwnego th w odpowiedni sposób. Ale jak czytam co piszecie wydaje mi się że i pytania do anglika są trudniejsze niż na rosyjskim i komisje są bardziej surowe. Koledzy którzy zdawali u nas angielski zdobyli po 10 do 14 punktów. No ale u mnie komisja była super i wszyscy dostaliśmy od 14 punktów wzwyż (ja 17). Jeśli chodzi o maturę to chyba łatwiej z rosyjskim. A tak swoją drogą dentysta do kosmetyczki jest tak podobny jak świnka do gwiazd.
|
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Oooo, dzięki dobry człowieku
|
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już jestem po. 15/20 jestem zadowolona. Egzaminował mnie Bułgar. Bardzo sympatyczny.
woj. wielkopolskie numerku nie było ![]() A. Turysta pyta cie jak dojechać do hotelu -powiedz mu czym może dojechać -jak wezwać taxi -jak długo będzie jechał B. Opowiedz jak spędziłaś św. Bożego Narodzenia -z kim świętowałaś -co jedliście -co dostałaś C. Jesteś chora, ale nie chcesz wezwać lekarza -odmów koledze wezwania lekarza -zaproponuj co zrobisz zamist tego -zgódz się na pomysł kolegi Obrazek: Rodzinka patrząca się na plan budowy domu. W tle kawałek domu z rusztowaniem pytania: -Dlaczego rodzina patrzy na plan? -W jakim domu chciałabyś mieszkać i dlaczego?
|
|
|
#77 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
OO to z tych zwrotów co podałas wszystkim wyzej Ci sie przydalo kilka rzeczy???? gratuluje!;]
'Bo...życie jest chwilą wieczności' _________________________ __________ https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=362866 <--- CIUCHY WYMIANA https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=13986827 #post13986827 SZUKAM |
|
|
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już PO
![]() Mój zestaw ( nr 2 woj. opolskie ) Obrazek: `dziewczyna niebieskie włosy `ubrana jak skin `siedziała na trawie uśmiechała się Pytania: Jak są traktowani w szkole tacy ludzie jak ona. Czy nauczyciele oceniaja ich sprawiedliwie? Dialogi: 1. Chcesz wynając mieszkanie zapytaj o: ` to jak jest ono duże `powiedz ile osób będzie w nim mieszkać ` o to ile kosztuje czynsz 2. Poszłaś ostatnio na świetny mecz opowiedz: `co to był za mecz i dlaczego na niego poszłas `jak tam było co się działo `jak zachowywała się największa gwiazda spotkania 3.Twój kolega chce iść do opery na koncert a Ty nie chcesz. `nie zgódź się z jego propozycja pójścia do opery `zaproponuj własne rozwiązanie `przekonaj go odpowiednimi argumentami że to Twoje rozwiązanie jest słuszne. Tyle ![]() ![]() Wg mnie bardzo proste
Nie pozwólcie, aby ktokolwiek wmówił wam, że trzeba być zadowolonym z tego, co się ma. Zawsze jest więcej do zdobycia. ~dbam o włosy ![]() ~100 dni bez chipsów dzień: 88/100 ![]() ~ćwiczę! Insanity Max30 dzień 56/56 |
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję
|
|
|
|
#80 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Dziewczyny, nie mam numerkow ale
Wojewodztwo Malopolskie przepraszam ale kopiuje z tlen co wyslalam kolezance 15:47:41 mszn1 (GG #13451540) obrazek: kobita stojąca w jakimś pokoju przegląda stertę gazet na stole obok lezy druga sterta - zapakowana jak do wywalenia, kilka pustych plastikowych butelek, kobita się cieszy pytania: jak myślisz, dlaczego przygotowała te sterty gazet i butelki (no bo pewnei se sprząta w domu); dlaczego wg. ciebie segregowanie odpadów jest tak ważne? sytuacje: 1) twoja znajoma szuka mieszkania w twoim mieście i potrzebuje twojej pomocy; powiedz od czego powinna zacząć, na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze, w której części miasta powinn szukać (która najlepsza ) 2) pracowales przez wakacja. opowiedz jaka to praca, jak wyglądał twój dzień pracy, co sprawiło ci njwiększą trudność? 3) negocjowanie - twój znajomy chce do restauracji, ty do klubu. powiedz że nei chcesz do restauracji i dlaczego, zaproponuj kino i uzasadnij, odrzuć argument ziomka i zaproponuj kompromis. 15:47:48 mszn1 (GG #13451540) 1. Ktoś się ciebie pyta jak dojść w jakieś miejsce. -powiedz, ze nie wiesz -wytłumacz jak dojść do informacji -spytaj się czy cię rozumie xD 2. Kolega kochający ekologię chce, żebyś mu powiedział coś na temat akcji czyszczenia miasta w której uczestniczyłeś kilka dni temu. - powiedz jak się przygotowywałeś - jak przebiegała akcja - wspomnij o jakimś dziwnym/niezwykłym wydarzeniu 3. Znajomy u którego jesteś na wczasach, chce abyś poszedł z nim do teatru, ale ty wolisz iść na koncert jazzowy. - odrzuć jego propozycję - podaj powód i coś tam jeszcze - zaproponuj kompromis Obrazek to kobieta, z ręką w gipsie, czekającą w poczekalni. Na ścianie wiszą dwa obrazy, w przychodni jest tylko kobieta. Drzwi od gabinetu są uchylone, stoi w nich lekarz i zaprasza pacjentkę do środka. - co będzie robił lekarz (a raczej coś w tym stylu ) - czy sądzisz, że zawód lekarza jest prosty? swoją odpowiedź uzasadnij 15:47:55 mszn1 (GG #13451540) 1. Wprowadzasz się do mieszkania w Anglii, pytasz kolegi -gdzie można robić codzienne zakupy -w jakich godzinach jest otwarty sklep -czy można robić zakupy w niedzielę 2. Skradziono ci paszport, opowiadasz znajomemu -w jakich okolicznościach -jak przebiegała wizyta na policji -jak się sprawa zakończyła 3. Podejmujesz pracę w barze. Pracodawca mówi ci że masz jeden wolny wieczór w tygodniu. -nie zgadzasz się i podajesz powód -podajesz propozycje rozwiąznia -proponujesz kompromisowe rozwiązanie Obrazek: trójka ludzi(facet i dwie kobiety) tak ok 50 lat. stoją sobie i patrzą w dal. Facet trzyma mapę w ręce. W tle widać tylko Big Bena i ten Londyński czerwony, piętrowy autobus. 15:48:03 mszn1 (GG #13451540) ja na obrazku miałam sale informatyczną uczniów w mundurkach przed monitorami, na pierwszym planie przy komputerze dwóch uczniów i obok nich nauczyciela. pytanie1: dlaczego uczniowie na obrazku potrzebują pomocy nauczyciela? pytanie2: dlaczego komputery w szkołach są tak popularne? scenka1: wracasz z wakacji w Anglii. Opowiedz koleżance o ciekawym zdarzeniu, o problemach z porozumiewaniem się, o drodze powrotnej. scenka2: twoja koleżanka chce abyś poszła z nią do klubu. Powiedz ze chcesz iść na koncert i podaj argumenty. nie zgódź się z jej argumentami dotyczącymi klubu. zaproponuj kompromisowe rozwiązanie. scenka3: jesteś w Anglii i rozbolał cię ząb, idziesz do dentysty. powiedz co ci dolega. Zapytaj kiedy dentysta cię przyjmie. zapytaj ile będzie kosztować wizyta. 15:48:09 mszn1 (GG #13451540) Obrazek: stare małżeństwo+ młoda kobieta rozmawiają przez kamerkę internetową. pytania: kiedy i poco używasz internetu? oraz czy myślisz że oni są szczęśliwi? Dlaczego? Sytuacje: pytasz o ulubione dania anglików, potem o ulubione śniadanie i wymieniasz kilka swoich ulubionych potraw zgubiłeś/łaś się w Londynie, opisz co zrobiłaś i o co zapytałaś policjanta kłócisz się o plany na weekend. proponujesz tenisa, odrzucasz pływanie i proponujesz kompromis 15:48:16 mszn1 (GG #13451540) -powiedz dlaczego tak pozno wrociles do domu c. razem z pryzacjiolka organizujesz party urodzinowe. musicie zrobic zakupy -zapropounj zakupy w supermarkecie -odrzuc propozycje i zasugeruj inna mozliwosc -ponownie odrzuc propozycje i zasugeruj inna mozliwosc obrazek: pani siedząca w aucie, zatrzymana przez policjanta ktory stoi obok auta 1.dlaczego policjant zatrzymal pania;> 2.co policja moze zrobic aby polepszyc bezpieczenstwo na drogach? A. Uzyskiwanie, udzielanie informacji Jesteś gdzieś tam, zapytaj kolegę: -co warto zabaczyć w tej okolicy -jak tam dojechać -kiedy się tam wybierzesz B.Relacjonowanie wydarzeń Nie było Cie dwa dni na kursie językowym z powodu choroby, opowiedz koledze: -jak się czułeś -przebieg wizyty u lekarza -jak spędziłeś te dwa dni C.Negocjowanie Zaproponuj pójście do najbliższego sklepu po zakupy -nie zgódź się na propozycje kolego -(uzasadnij swoje zdanie) -zaproponuj kompromis Obrazek: Dwie starsze osoby w pokoju(biuro), kobieta i mężczyzna, kobieta siedzi przed komputerem i z przerażeniem w oczach spogląda na monitor, mężczyzna stara się jej chyba coś wytłumaczyć. 1. dlaczego kobieta spogląda z przerażeniem na monitor? 2. dlaczego znajomość obsługi komputera jest ważna w dzisiejszych czasach?
|
|
#81 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny OKE Wrocław, czyli dolnośląskie i opole, dawac dawac ;D mam jeszcze 9 dni do ustnych
|
|
|
|
|
#82 |
|
Raczkowanie
|
Województwo: Kujawsko- pomorskie.
Zestaw: 3 1. Po Twoim mieście jeżdżą Anglicy i poszukują mechanika, powiedz: -gdzie znajduję się najbliższy mechanik -jak tam dojechać -zapytaj, czy możesz im jeszcze jakoś pomóc 2. Byłaś na kursie językowym, opowiedz: -co robiliście w pierwszych dniach -kim był nauczyciel/ka, gdzie mieliście zajęcia -kogo poznałaś 3. Składasz sią z kolegą na prezent dla innego kumpla -zaproponuj jaki prezent kupicie -nie zgódź się z kolegą i wyjaśnij dlaczego -zaproponuj coś innego OBRAZEK: Targ, owoce na pierwszym planie, przy nich spora grupa małych dzieci i kobieta w białym sweterku. Jedno z dzieci, dziewczynka, ma zespół Downa. Za nimi pare kobietek, samochód, stoisko z ciuchami, świeci słońce. 1-Co kobieta w białym sweterku robi z tyloma dziećmi na targu i kim ona dla nich jest, czy coś takiego. 2-Co jest pozytywnego w robieniu zakupów na targu. No to by było na tyle ![]() Powodzenia dziewczyny nie jest tak źle!
Edytowane przez majkka Czas edycji: 2009-05-16 o 21:05 |
|
|
|
|
#83 |
|
Raczkowanie
|
Lubelskie
uzyskiwanie informacji jestes w schronisku mlodziezowym zapytaj: *gdzie tanio mozesz zjesc posilek *czy w schronisku jest dostep do internetu *jak dojsc od schroniska do danego miejsca relacjonowanie do szkoly przybyla wazna osoba ze swiata kulturyopowiedz *jak przebiegało spotkanie *co mowila ta osoba *twoja rozmowa z ta osoba po spotkaniu negocjacja jestes z kolezanka w akademiku ja chce isc wieczorem na miasto a ona do pubu *zaproponuj wysjcie wieczorem na miast *nie zgodz sie z propozycja kolezanki *przedstaw wyjscie kompromisowe obrazek siedzi sobie pan z pania na dworze,jedza sniadanie a dokladnie kanapki,na stole jest kielbasa,mieso i jakis sok.sa usmiechnieci,za nimi stoi stary drewniany dom,ona ma czerwona bluzke a on koszule w kratke. pytania do obrazka: 1.jak sadzisz dlaczego oni jedza na dworze 2.gdzie ja lubie jeść. ![]() ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Lubelskie ( moja koleżanka to miała) uzyskiwanie informacji: chcesz podjac dorywcza prace w londynie dzwonisz : -mowisz ze chcesz podjac dorywcza prace i gdzie chcesz pracowac -pytasz co bedziesz musiala robic -pytasz ile zarobisz relacjonowanie: bylas na feriach zimowych i zachorowalas mowisz koledze: -na co zachorowalas i jakie byly objawy -przebieg wizyty u lekarza -co ci powiedzial lekarz negocjacja: -namawiasz kolezanke zeby zostala u ciebie na noc -nie zgadzasz sie z nia i podajesz powod -podajesz inne rozwiazanie obrazek: grupa dzieci byla w muzeum badz na wystawie z nauczycielka...ogladaly i dotykaly posag ryby...dzieci byly zaciekawione i baczne sie patrzyly na rybe...ubrane byly w kolorowe ubrania...pani cos mowila do dzieci pytania: 1.czy dzieciom podoba sie w muzeum (cos takiego) 2. czy moim zdaniem mlodzi ludzie powinni chodzic do muzeum i dlaczego... powodzenia ;D
Edytowane przez DerGraueAllTag Czas edycji: 2009-05-14 o 13:16 |
|
|
|
|
#84 |
|
Zadomowienie
|
woj. mazowieckie
zestaw 34 1.Uzyskiwanie i udzielanie informacji Jestes w restauracji pytasz o: - specjalność restauracji, dania - czas oczekiwania na danie - jaka jest forma płatności (rozpoczyna zdający) 2.Relacjonowanie Brałaś udział w konkursie tanecznym opowiedz: - skąd dowiedziałaś się o konkursie - jak się do niego przygotowywałaś - co mówiło jury, jakie odniosło wrażnienie (rozpoczyna egzaminujący) Negocjowanie Współlokatorka chce zrobić imprezę - odmów i wyjaśnij dlaczego - odrzucić jego propozycję podaj argument - znajdźcie kompromis (zaczyna egzaminujący) Obrazek: Dwoje ludzi,kobieta i mężczyzna siedzą w studiu radiowym, na stole leżą dokumenty, kawa, telefon i mikrofony. Mężczyzna elegancko ubrany, skupiony, poważny. Kobieta przeprowadza wywiad. Pytania: - Dlaczego ona przeprowadza z nim wywiad? - Czy lubisz oglądać newsy w telewizji?Dlaczego Koleżanka miała zestaw 21 1. udzielanie uzyskiwanie informacji Rozmawiasz z kolegą z zagranicy: - opowiedz o przestępczości w Twoim kraju - czym jest spowodowana - zapytaj jak jest z przestępczością u niego w kraju 2.relacjonowanie - opowiedz o swoich sąsiadach - jakie masz z nimi problemy - jak starałeś się go rozwiązać 3.negocjowanie - nie możesz iść do pracy prosisz koleżankę, żeby cię zastąpiła - ona odmawia wyjaśnij dlaczego nie możesz - powiedz, że się odwdzięczysz Obrazek: Boisko piłkarskie, jakiś niby mecz, 4 facetów gra w piłkę nożną Pytania: - czy są to profesionalni piłkarze? - czy piłka nożna jest popularna wśród ludzi w młodnym wieku? Druga koleżanka: zestaw 17 1.udzielanie i uzyskiwanie informacji Chcesz wyprawić urodziny w restauracji - pytasz czy możesz coś takiego zorganizować dla przyjaciół - jakie danie polecają -jaka jest forma płatności 2.relacjonowanie Byłaś na spotkaniu z politykiem - gdzie to było - jaki był przebieg - co cię najbardziej zainteresowało 3. negocjowanie jesteś przewodnikiem - proponujesz pójść zwiedzać zabytki - oni proponują coś innego, nie zgódź się wyjaśnij dlaczego - znajdźcie kompromisowe rozwiązanie Obrazek: Kobieta i mężćzyzna stoją w kuchni, kłócą się, mężczyzna trzyma w ręku ścierkę i talerz. Pytania: - o co się kłócą? - opowiedz o swoim wymarzonym partnerze Popytam jeszcze i jak coś napiszę
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
Mazowieckie. Zestaw 14
Obrazek: Mężczyzna i dziecko na dworzu. Mężczyzna siedzi, trzyma gitarę, dziecko stoi przodem do niego tu obok. Przy leżaku leży pies. 1) Ubiegasz się o pracę. -powiedz, jaka by Cię interesowała -powiedz, czy masz jakieś kwalifikacje do niej -spytaj o wynagrodzenie 2) Byłeś zagranicą w parku rozrywki -powiedz gdzie on się mieści -jak spędziłeś dzień -jakie wywołało to na Tobie wrażenie 3) Jesteś na obozie, chcesz zmienić lokatora z pokoju -jaka cecha charakteru Ci w nim przeszkadza i uzasadnij -nie zgódź się na dalsze mieszkanie z nim -zgódź się na kompromisowe rozwiązanie |
|
|
|
|
#86 |
|
Raczkowanie
|
PODKARPACKIE
1) Chcesz dojść do centrum miasta, ale nie wiesz jak - zapytaj się przechodnia czy może ci pomóc - zapytaj jakimi środkami transportu możesz się tam dostać - gdzie możesz kupić bilety 2) Opowiedz koleżance o swojej sympatii jaką niedawno poznałaś - jak się poznaliście - gdzie byliście na pierwszej randce - co ci w nim zaimponowało 3) Idziesz na urodziny, rozmawiasz z koleżanką co kupicie na prezent - przedstawiasz własną propozycje - nie zgadzasz się z inną propozycją koleżanki - dochodzicie do kompromisu Obrazek: Kobieta stoi przy kasie w supermarkecie, czarny mężczyzna kasuje produkty. 1) Jak myślisz jaką następną czynność wykona kobieta ?? 2) Lubisz robi zakupy ??
Czasami tracę wiarę we wszystko co robie złe zdanie mam o ludziach, fatalne o sobie.. Jeżeli ciągle coś przeszkadza ci i gryzie pokonaj wreszcie to i stań od tego wyżej Jeżeli myślisz że już nic ci nie pomoże rozejrzyj sie dokoła inni maja gorzej
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja zawsze wymyslam z kosmosu
|
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#89 |
|
Rozeznanie
|
Podkarpackie
![]() A. Spotykasz kolegę zza granicy który przyjechał do Polski -zapytaj jak długo ma zamiar zostać -zapytaj w jakim mieście się zatrzymał -powiedz co ciekawego można tam zobaczyć B. W pracy zepsuł Ci się kopmuter (albo drukarka nie pamiętam )-powiedz po co była potrzebna drukarka/albo co chciałaś wydrukować (skleroza mnie złapała )-co próbowałaś zrobić żeby go naprawić -kto udzielił Ci pomocy C. Chcesz iść z kolega na imprezę sportową -zaproponuj wyjście/gdzie -odrzuć propozycję i powiedz dlaczego -odrzuć kolejny argument i zaproponuj wyjście gdzie indziej i dlaczego OBRAZEK: zadowolona para młodych ludzi (25-30 lat) siedzi na kanapie i trzyma kubki. Sciany w pokoju jasne, w koło pełno nierozpakowanych kartonów, jakis jeden mebel. 1. Co wydarzyło się w ich życiu czy coś takiego 2. Jeżeli miałabym możliwość mieszkać gdzie indziej w przyszłości to jaki rodzaj domu i dlaczego bym wybrała Ja do ustnej uczyłam się tak że czytałam same klucze odpowiedzi do zestawów ustnych tzn były tam tylko początki albo takie zwroty konkretne ale bardzo dużo się nauczyłam. Zapomniałam jak jest 'kupować' haha ale poszło bdb ![]() Powodzenia ![]() ![]()
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny z PODLASKIEGO odezwijcie się!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.

Niby poczucie humoru jest sprawą indywidualną no ale skoro śmieszne to niech jest śmieszne. Też na początku pomyślałam o zostawieniu czegoś w taxi/taxówkarzu bez prawa jazdy ale co w tym smiesznego? Moim zdaniem nic
I dlatego wymyśliłam inną historyjkę, przynajmniej Panie z komisji się uśmiechnęły