Seks w rodzinie katolickiej - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-28, 16:52   #511
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;12504645]Hej, hej! Od Kazika mi won :P Dziwię się, że go nie znasz, bo szczerze mówiąc nie spotkałam osoby, która o nim nie słyszała. Kazik stworzył cały kawał historii polskiej muzyki!

No ale nie chcę już więcej zaśmiecać

Widzę, że dyskusja o KK nie ma końca :P Jakieś wnioski? [/quote]

Co to znaczy "mi won"?

EOT

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-28, 16:57   #512
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez Honcia Pokaż wiadomość
A ja właśnie myślę, ze ta obszerna już dosyć dyskusja do niczego nikogo nie doprowadzi...
I przede wszystkim główny temat już dawno poszedł w zapomnienie...
A ja jestem optymistką i myślę, że taka np menorka (dobrze napisałam?) i jej podobni może przemyślą co nieco. I nie chodzi mi tu o jakieś nawracanie czy odwracanie, po prostu zdaję sobie sprawę, że wiele osób tak na prawdę nie analizuje tego, co KK głosi, a powinni.
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-28, 18:15   #513
85beata
Raczkowanie

A co z rodzinami, które mają np dwojkę chorych dzieci? mają nie używać antykoncepcji tylko dalej płodzić chore dzieci??? Albo jakaś choroba, która wymaga brania środków antykoncepcyjnych jako leków??? Ostatnio rozmawiałam z dziewczyną, która nie jest w stanie urodzić dziecka, bo ma jakąś wadę i po ok 1,5 miesiąca ciąża ulega poronieniu. A po poronieniu wiadomo- szpital, leczenie, itd- co wtedy??? Kobieta taka ma zwykle rozregulowany cykl i co ma dalej płodzić? nie lepiej jak zastosuje antykoncepcje???
Moim zdaniem Kościół wszystkich wsadza do jednego wora, zakaz to zakaz, a powinien spojrzeć się indywidualnie. Kiedyś Kościół zabraniał przeszczepów... Ciekawe, może zmnieni zdanie na temat antykoncepcji- nie wiadomo.
Ja wierzę w Boga, do zasad niektórych się nie stosuję, o innych nie wiedziałam, mimo, że chodziłam do poradni rodzinnej ostatnio- jedno jest pewne- nie chce być taka, jak ci ludzie, którzy tam uczyli mnie kalendarzyki itd - chce być sobą, święta nie jestem, nie będę, staram się być dobrym człowiekiem, a wydaje mi się, że nie robię wielkiej krzywdy nikomu, skoro nie stosuję się do niektorych zasad Koscioła ( o niektórych nie miałam pojęcia, dlatego grzeszyłam nieswiadomie):P
85beata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-28, 18:15   #514
Honcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
A ja jestem optymistką i myślę, że taka np menorka (dobrze napisałam?) i jej podobni może przemyślą co nieco. I nie chodzi mi tu o jakieś nawracanie czy odwracanie, po prostu zdaję sobie sprawę, że wiele osób tak na prawdę nie analizuje tego, co KK głosi, a powinni.
Oby tak było
Amen.

Honcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-28, 19:06   #515
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;12504645]Hej, hej! Od Kazika mi won :P Dziwię się, że go nie znasz, bo szczerze mówiąc nie spotkałam osoby, która o nim nie słyszała. Kazik stworzył cały kawał historii polskiej muzyki!

No ale nie chcę już więcej zaśmiecać

Widzę, że dyskusja o KK nie ma końca :P Jakieś wnioski? [/quote]

przeczytaj kolejny post Evy..w ktorym wyjasnia swoja niewiedze zwiazana z Kazikiem..

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-29, 09:57   #516
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez 85beata Pokaż wiadomość
A co z rodzinami, które mają np dwojkę chorych dzieci? mają nie używać antykoncepcji tylko dalej płodzić chore dzieci??? Albo jakaś choroba, która wymaga brania środków antykoncepcyjnych jako leków??? Ostatnio rozmawiałam z dziewczyną, która nie jest w stanie urodzić dziecka, bo ma jakąś wadę i po ok 1,5 miesiąca ciąża ulega poronieniu. A po poronieniu wiadomo- szpital, leczenie, itd- co wtedy??? Kobieta taka ma zwykle rozregulowany cykl i co ma dalej płodzić? nie lepiej jak zastosuje antykoncepcje???
Moim zdaniem Kościół wszystkich wsadza do jednego wora, zakaz to zakaz, a powinien spojrzeć się indywidualnie. Kiedyś Kościół zabraniał przeszczepów... Ciekawe, może zmnieni zdanie na temat antykoncepcji- nie wiadomo.
Ja wierzę w Boga, do zasad niektórych się nie stosuję, o innych nie wiedziałam, mimo, że chodziłam do poradni rodzinnej ostatnio- jedno jest pewne- nie chce być taka, jak ci ludzie, którzy tam uczyli mnie kalendarzyki itd - chce być sobą, święta nie jestem, nie będę, staram się być dobrym człowiekiem, a wydaje mi się, że nie robię wielkiej krzywdy nikomu, skoro nie stosuję się do niektorych zasad Koscioła ( o niektórych nie miałam pojęcia, dlatego grzeszyłam nieswiadomie):P
No to może nie ma sensu być wsadzanym do jednego wora i lepiej zacząć żyć wg swoich zasad, nie nazywając się katolikiem? dlaczego dla Was to taki trudny wybór? wierzyć w Boga można bez udziału czarnych
Stary 2009-05-29, 10:11   #517
Ninquelote
Wtajemniczenie

Jak ktoś uważa, że katoliczka ma rodzić dzieci co roku i nie może się leczyć to po prostu nie zna nauki Kościoła.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-29, 10:30   #518
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez Ninquelote Pokaż wiadomość
Jak ktoś uważa, że katoliczka ma rodzić dzieci co roku i nie może się leczyć to po prostu nie zna nauki Kościoła.
Hmm Klarissa wklejała już coś na ten temat ... wydaje mi się, że dość jednoznacznie to brzmiało.
Stary 2009-05-29, 10:50   #519
Ninquelote
Wtajemniczenie

Cytat:
Myśl katolicka jest często rozumiana błędnie, tak jakby Kościół głosił ideologię maksymalnej płodności, nakłaniając małżonków do przekazywania życia bez rozeznania i jakiegokolwiek planu. Wystarczy jednak uważnie przeczytać wypowiedzi Magisterium, aby stwierdzić, że tak nie jest. W istocie, przekazując życie, rodzice realizują jeden z najważniejszych wymiarów swego powołania: są współpracownikami Boga. Właśnie dlatego zobowiązani są do przyjęcia postawy niezwykle odpowiedzialnej. W podejmowaniu decyzji o tym, czy przekazywać życie lub tego nie czynić, nie powinni ulegać egoizmowi, ani dać się ponieść lekkomyślności, lecz kierować się roztropnością i świadomą wielkodusznością, która potrafi ocenić możliwości i warunki i zadbać przede wszystkim o dobro mającego narodzić się dziecka. A zatem, gdy istnieje powód, aby nie przekazywać życia, wybór taki jest godziwy, a może nawet być obowiązujący
Jan Paweł II
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-29, 11:00   #520
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Jan Paweł II
mhm wszystko fajnie, ale czy JPII określił jakie to mogą być powody? ja akurat nie piję tutaj do przeciwskazań medycznych, ale do planowania na zasadzie: no, jeszcze musimy kupić samochód, większe mieszkanie, zdobyć lepszą pracę, wtedy dopiero dziecko, ale tylko jedno, bo przy większej ilości nie będzie nas stać na wycieczkę na Karaiby ...
Niestety, słowa JPII przez niektórych mogą tu być mocno nadinterpretowane ...
Stary 2009-05-29, 11:42   #521
panierrka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 85beata Pokaż wiadomość
Chyba w takim przypadku Kościół zaleca wstrzemięźliwość czy naturalne metody zapobiegania...? Teoretycznie nie jesteśmy zwierzątkami, które jak poczują chcicę, to muszą Kościół (może mylnie) zakłada, że potrafimy nad sobą panować, mimo nakręcającej non stop kultury.
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-29, 13:40   #522
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panierrka Pokaż wiadomość
Chyba w takim przypadku Kościół zaleca wstrzemięźliwość czy naturalne metody zapobiegania...? Teoretycznie nie jesteśmy zwierzątkami, które jak poczują chcicę, to muszą Kościół (może mylnie) zakłada, że potrafimy nad sobą panować, mimo nakręcającej non stop kultury.
zwierzeta kopuluja tylko dla rozrodu nie przyjemności(i chyba tylko świnie odczuwaj cos w stylu orgazmu) wiec to raczej ludzie tylko odczuwaja chcicę i w ten sposob uzyskuja przyjemność bez ciąży.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-29, 14:26   #523
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
To, że gdy istnieje ważny powód można "nie przekazywać życia" nie oznacza, że można od razu stosować antykoncepcję. Jedno nie równa się drugiemu. Kościół jako metodę anty zaleca wstrzemięźliwość - spróbujcie tą metodą zabezpieczać się przez 20 lat i jeszcze utrzymać to małżeństwo, życzę powodzenia

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
mhm wszystko fajnie, ale czy JPII określił jakie to mogą być powody? ja akurat nie piję tutaj do przeciwskazań medycznych, ale do planowania na zasadzie: no, jeszcze musimy kupić samochód, większe mieszkanie, zdobyć lepszą pracę, wtedy dopiero dziecko, ale tylko jedno, bo przy większej ilości nie będzie nas stać na wycieczkę na Karaiby ...
Niestety, słowa JPII przez niektórych mogą tu być mocno nadinterpretowane ...
Dokładnie o tym pisałam w swoim wcześniejszym poście na temat NMPR i ich "rozumienia" przez katolickie pary (nie mówiąc już o normalnej antykoncepcji). Każdy widzi co chce zobaczyć i co mu wygodniej, ale krzyczą jak opętani, że są katolicy i przed ołtarz pędzą w podskokach... Najlepsze przykłady tutaj: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=338699

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-05-29 o 14:28
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-31, 17:19   #524
sŁoNeCzKo :)
Raczkowanie

GG do sŁoNeCzKo :)

Przecież te zasady są NIEŻYCIOWE w dobie XXI wieku!
Bez antykoncepcji?? A kto potem wychowa i wykształci taką gromadę dzieci??

osobiście znam pare przypadków, gdy rodzina liczy 12-17 (!) osób, tzn rodzice i dzieci. Ale mimo, ze jest tam wesoło, rodziny najczęściej nie są zamożne, a dzieci, niestety, nie idą na studia. więc sorry, ale nie. Nie stosuję tych zasad.
Stary 2009-05-31, 17:54   #525
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
To, że gdy istnieje ważny powód można "nie przekazywać życia" nie oznacza, że można od razu stosować antykoncepcję. Jedno nie równa się drugiemu. Kościół jako metodę anty zaleca wstrzemięźliwość - spróbujcie tą metodą zabezpieczać się przez 20 lat i jeszcze utrzymać to małżeństwo, życzę powodzenia
Z tego co wiem, to antykoncepcję można stosować jedynie po uzyskaniu zgody spowiednika Np. kiedy mąż bije żonę i zmusza ją do współżycia, a kobieta z powodów zdrowotnych czy finansowych uważa, że nie może(mogą) sobie pozwolić na dziecko...
Wtedy kobieta radzi się spowiednika i jego decyzja jest zobowiązująca. Oczywiście w KK.
Stary 2009-05-31, 20:08   #526
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, to antykoncepcję można stosować jedynie po uzyskaniu zgody spowiednika Np. kiedy mąż bije żonę i zmusza ją do współżycia, a kobieta z powodów zdrowotnych czy finansowych uważa, że nie może(mogą) sobie pozwolić na dziecko...
Wtedy kobieta radzi się spowiednika i jego decyzja jest zobowiązująca. Oczywiście w KK.
Szkoda, że w ty wypadku problemem jest antykoncepcja a nie gwałt i przemoc...
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-31, 20:17   #527
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sŁoNeCzKo :) Pokaż wiadomość
Przecież te zasady są NIEŻYCIOWE w dobie XXI wieku!
Bez antykoncepcji?? A kto potem wychowa i wykształci taką gromadę dzieci??

osobiście znam pare przypadków, gdy rodzina liczy 12-17 (!) osób, tzn rodzice i dzieci. Ale mimo, ze jest tam wesoło, rodziny najczęściej nie są zamożne, a dzieci, niestety, nie idą na studia. więc sorry, ale nie. Nie stosuję tych zasad.
No właśnie , a nawet jeśli go stać na wychowanie 17 dzieci to może nie mieć po prostu chęci posiadania tylu dzieci, i np. bycia 17 razy w ciąży
Stary 2009-05-31, 21:08   #528
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
No właśnie , a nawet jeśli go stać na wychowanie 17 dzieci to może nie mieć po prostu chęci posiadania tylu dzieci, i np. bycia 17 razy w ciąży
Co jest groźne dla zdrowia i życia kobiety. Były przypadki, gdy kobiety umierały po kilkunastu porodach - z wycieńczenia.
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-31, 21:24   #529
Klarissa
Zakorzenienie

Piszecie tak, jakby KK zmuszał do seksu, a przecież przymusu nie ma, zaś wstrzemięźliwość jest jedną ze cnót...
Stary 2009-05-31, 22:18   #530
irie18*
Wtajemniczenie

Ale z drugiej strony ksieza mowia za seks w malzenstwie to obowiazek i rzecz swięta. Ja to mam wrazenie ze oni sami nie do konca wiedza o co im chodzi
Stary 2009-05-31, 22:31   #531
lady karen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez irie18* Pokaż wiadomość
Ale z drugiej strony ksieza mowia za seks w malzenstwie to obowiazek i rzecz swięta. Ja to mam wrazenie ze oni sami nie do konca wiedza o co im chodzi
A skąd mają wiedzieć? przecież nie mają z tym nic wspólnego
lady karen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-31, 23:13   #532
TwojaNaZawsze
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lady karen Pokaż wiadomość
A skąd mają wiedzieć? przecież nie mają z tym nic wspólnego
Eheheh
Nie zapomnę słów księdza nt. czy ksiądz może mieć kobietę ...
"Może mieć, ale nie wypada" ;D To jest podejście

TwojaNaZawsze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-01, 07:58   #533
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irie18* Pokaż wiadomość
Też prawda
Stary 2009-06-03, 18:43   #534
ArashiKishu
Raczkowanie

I doszliśmy do tego że zasady co do tego jak ma nasze życie seksualne wyglądać układają ludzię dla których ono jest obce... jakoś mi się to skojarzyło z "rządami" Giertychowskimi ;] wybaczcie porównanie...

Swoją drogą smutne są te zasady.. kobieta może uprawiać seks albo po to aby mieć dzieci, albo w okresie kiedy wcale tak bardzo nie ma na to ochoty ( dni niepłodne, każda z nas wie że podczas płodnych chce się baaaaardzo) A męzczyźni hmmm no im to wolno zawsze XD paradoks lekki eh...

Jestem wierząca... ale na zasadzie.. wierzę w Boga, w to że istnieje bo nie wyobrażam sobie jak mogłoby być inaczej... ale Kościół to ludzie, którzy różnie interpretują Słowo Boże... Biblię też napisali ludzie ;]

Ahh jeszcze jedno :P Z tego co wiem to wśród młodych księży sa tacy, którzy aprobująco wypowiadają się na temat używania prezerwatyw, jako środka który przedewszystkim chroni przed chorobami przenoszonymi drogą płciową.. Może za kilka dekad... jak któryś z nich zostanie papieżem.. trochę barzdiej liberalne staną się "przepisy" kościelne.. warto mieć nadzieję :P

Edytowane przez ArashiKishu
Czas edycji: 2009-06-03 o 18:45
ArashiKishu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 14:56   #535
Myszunia19
Zakorzenienie

ja tez nie stosuje tych zasad
Myszunia19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 15:19   #536
aalien
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez givemethereason Pokaż wiadomość
zgadzam sie z postem wyżej ja również jestem wierzaca i praktykujaca nawet jestem we wspólnocie charyzmatycznej i nie stosuje sie do zasad... uwazam ze Boga ma sie w sercu a zasady nie wymyslil Bog... wierze w Biblie a tam nie pisze ze nie mozna sie kochac z zabezpieczeniem nie jest napisane ze ksiadz nie moze miec żony!!! wrecz przeciwnie jesli chodzi o ksiezy!

Gdybym nazywała się katoliczką i nie stosowała się do przyjętych zasad to nie byłabym w stanie popatrzeć sobie w oczy w lustrze...
Jak sobie z tym radzisz?

aalien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 15:23   #537
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aalien Pokaż wiadomość
Gdybym nazywała się katoliczką i nie stosowała się do przyjętych zasad to nie byłabym w stanie popatrzeć sobie w oczy w lustrze...
Jak sobie z tym radzisz?
Pewnie tak, jak miliony innych Polaków...

Niestety, ale dla mnie jest bez sensu wybieranie sobie zasad, do ktorych się stosujemy, a tych, które olewamy. To ja sobie oleję przykazanie Nie zabijaj, bo tak mi jest wygodnie. Mogę?

Tak, jak mój znajomy: uprawia seks ze swoją dziewczyną, poszedł do spowiedzi, a następnego dnia uprawiali seks. Jaki w tym jest sens? Po co się spowiadać, jeśli i tak nie staramy się nawet poprawić tego, z czego się spowiadamy?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 16:41   #538
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Pewnie tak, jak miliony innych Polaków...

Niestety, ale dla mnie jest bez sensu wybieranie sobie zasad, do ktorych się stosujemy, a tych, które olewamy. To ja sobie oleję przykazanie Nie zabijaj, bo tak mi jest wygodnie. Mogę?

Tak, jak mój znajomy: uprawia seks ze swoją dziewczyną, poszedł do spowiedzi, a następnego dnia uprawiali seks. Jaki w tym jest sens? Po co się spowiadać, jeśli i tak nie staramy się nawet poprawić tego, z czego się spowiadamy?
Niestety miliony Polaków uważają, że aby być katolikiem wystarczy się tak nazwać ....
Stary 2009-06-10, 08:52   #539
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez givemethereason Pokaż wiadomość
zgadzam sie z postem wyżej ja również jestem wierzaca i praktykujaca nawet jestem we wspólnocie charyzmatycznej i nie stosuje sie do zasad... uwazam ze Boga ma sie w sercu a zasady nie wymyslil Bog... wierze w Biblie a tam nie pisze ze nie mozna sie kochac z zabezpieczeniem nie jest napisane ze ksiadz nie moze miec żony!!! wrecz przeciwnie jesli chodzi o ksiezy!
Uważam, że Boga ma się w sercu, a zasady swojej religii w dupie...

Przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać - tym bardziej, że takie jest zdanie większości katoliczek z tego wątku. Pojawiła się tylko jedna, może 2 osoby, które stosowały to, w co wierzyły, reszta ma swój prywatny katolicyzm "po swojemu".
Stary 2009-06-10, 11:51   #540
Elfir
Zakorzenienie

I przez ten bezmyślny pseudo-katolicyzm Polaków mamy przechlapane jako państwo.

Wycierający gęby "wartosciami chrześcijanskimi" politycy w rzeczywistości maja je głęboko gdzieś - maja kochanki, biorą rozwody. Ale prawo ustalają biorąc pod uwagę podszepty kleru, bo potem mają darmowa reklamę z ambon przed wyborami.
Politycy i osoby bogate sobie poradzą z durnym prawem, ale rzesze obywateli musza się męczyć.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości