![]() |
#511 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;12504645]Hej, hej! Od Kazika mi won :P Dziwię się, że go nie znasz, bo szczerze mówiąc nie spotkałam osoby, która o nim nie słyszała. Kazik stworzył cały kawał historii polskiej muzyki!
No ale nie chcę już więcej zaśmiecać ![]() Widzę, że dyskusja o KK nie ma końca :P Jakieś wnioski? ![]() Co to znaczy "mi won"? EOT
![]() |
![]() |
#512 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 |
Raczkowanie
|
A co z rodzinami, które mają np dwojkę chorych dzieci? mają nie używać antykoncepcji tylko dalej płodzić chore dzieci??? Albo jakaś choroba, która wymaga brania środków antykoncepcyjnych jako leków??? Ostatnio rozmawiałam z dziewczyną, która nie jest w stanie urodzić dziecka, bo ma jakąś wadę i po ok 1,5 miesiąca ciąża ulega poronieniu. A po poronieniu wiadomo- szpital, leczenie, itd- co wtedy??? Kobieta taka ma zwykle rozregulowany cykl i co ma dalej płodzić? nie lepiej jak zastosuje antykoncepcje???
Moim zdaniem Kościół wszystkich wsadza do jednego wora, zakaz to zakaz, a powinien spojrzeć się indywidualnie. Kiedyś Kościół zabraniał przeszczepów... Ciekawe, może zmnieni zdanie na temat antykoncepcji- nie wiadomo. Ja wierzę w Boga, do zasad niektórych się nie stosuję, o innych nie wiedziałam, mimo, że chodziłam do poradni rodzinnej ostatnio- jedno jest pewne- nie chce być taka, jak ci ludzie, którzy tam uczyli mnie kalendarzyki itd - chce być sobą, święta nie jestem, nie będę, staram się być dobrym człowiekiem, a wydaje mi się, że nie robię wielkiej krzywdy nikomu, skoro nie stosuję się do niektorych zasad Koscioła ( o niektórych nie miałam pojęcia, dlatego grzeszyłam nieswiadomie):P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Amen.
![]() |
![]() |
#515 |
Zakorzenienie
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;12504645]Hej, hej! Od Kazika mi won :P Dziwię się, że go nie znasz, bo szczerze mówiąc nie spotkałam osoby, która o nim nie słyszała. Kazik stworzył cały kawał historii polskiej muzyki!
No ale nie chcę już więcej zaśmiecać ![]() Widzę, że dyskusja o KK nie ma końca :P Jakieś wnioski? ![]() przeczytaj kolejny post Evy..w ktorym wyjasnia swoja niewiedze zwiazana z Kazikiem..
![]() |
#516 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#517 |
Wtajemniczenie
|
Jak ktoś uważa, że katoliczka ma rodzić dzieci co roku i nie może się leczyć to po prostu nie zna nauki Kościoła.
![]() |
#518 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#520 |
Zakorzenienie
|
mhm wszystko fajnie, ale czy JPII określił jakie to mogą być powody? ja akurat nie piję tutaj do przeciwskazań medycznych, ale do planowania na zasadzie: no, jeszcze musimy kupić samochód, większe mieszkanie, zdobyć lepszą pracę, wtedy dopiero dziecko, ale tylko jedno, bo przy większej ilości nie będzie nas stać na wycieczkę na Karaiby ...
Niestety, słowa JPII przez niektórych mogą tu być mocno nadinterpretowane ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#522 |
Zakorzenienie
|
zwierzeta kopuluja tylko dla rozrodu nie przyjemności(i chyba tylko świnie odczuwaj cos w stylu orgazmu) wiec to raczej ludzie tylko odczuwaja chcicę i w ten sposob uzyskuja przyjemność bez ciąży.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-05-29 o 14:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#524 |
Raczkowanie
|
Przecież te zasady są NIEŻYCIOWE w dobie XXI wieku!
Bez antykoncepcji?? A kto potem wychowa i wykształci taką gromadę dzieci?? osobiście znam pare przypadków, gdy rodzina liczy 12-17 (!) osób, tzn rodzice i dzieci. Ale mimo, ze jest tam wesoło, rodziny najczęściej nie są zamożne, a dzieci, niestety, nie idą na studia. więc sorry, ale nie. Nie stosuję tych zasad.
![]() |
#525 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wtedy kobieta radzi się spowiednika i jego decyzja jest zobowiązująca. Oczywiście w KK.
![]() |
![]() |
#526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#528 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 |
Zakorzenienie
|
![]()
Piszecie tak, jakby KK zmuszał do seksu, a przecież przymusu nie ma, zaś wstrzemięźliwość jest jedną ze cnót...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#530 |
Wtajemniczenie
|
Ale z drugiej strony ksieza mowia za seks w malzenstwie to obowiazek i rzecz swięta. Ja to mam wrazenie ze oni sami nie do konca wiedza o co im chodzi
![]()
![]() |
![]() |
#531 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 |
Raczkowanie
|
Eheheh
![]() Nie zapomnę słów księdza nt. czy ksiądz może mieć kobietę ... "Może mieć, ale nie wypada" ;D ![]()
![]() |
#533 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#534 |
Raczkowanie
|
I doszliśmy do tego że zasady co do tego jak ma nasze życie seksualne wyglądać układają ludzię dla których ono jest obce... jakoś mi się to skojarzyło z "rządami" Giertychowskimi ;] wybaczcie porównanie...
Swoją drogą smutne są te zasady.. kobieta może uprawiać seks albo po to aby mieć dzieci, albo w okresie kiedy wcale tak bardzo nie ma na to ochoty ( dni niepłodne, każda z nas wie że podczas płodnych chce się baaaaardzo) A męzczyźni hmmm no im to wolno zawsze XD paradoks lekki eh... Jestem wierząca... ale na zasadzie.. wierzę w Boga, w to że istnieje bo nie wyobrażam sobie jak mogłoby być inaczej... ale Kościół to ludzie, którzy różnie interpretują Słowo Boże... Biblię też napisali ludzie ;] Ahh jeszcze jedno :P Z tego co wiem to wśród młodych księży sa tacy, którzy aprobująco wypowiadają się na temat używania prezerwatyw, jako środka który przedewszystkim chroni przed chorobami przenoszonymi drogą płciową.. Może za kilka dekad... jak któryś z nich zostanie papieżem.. trochę barzdiej liberalne staną się "przepisy" kościelne.. warto mieć nadzieję :P Edytowane przez ArashiKishu Czas edycji: 2009-06-03 o 18:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#535 |
Zakorzenienie
|
ja tez nie stosuje tych zasad
![]() |
#536 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Gdybym nazywała się katoliczką i nie stosowała się do przyjętych zasad to nie byłabym w stanie popatrzeć sobie w oczy w lustrze... Jak sobie z tym radzisz?
![]() |
![]() |
#537 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety, ale dla mnie jest bez sensu wybieranie sobie zasad, do ktorych się stosujemy, a tych, które olewamy. To ja sobie oleję przykazanie Nie zabijaj, bo tak mi jest wygodnie. Mogę? Tak, jak mój znajomy: uprawia seks ze swoją dziewczyną, poszedł do spowiedzi, a następnego dnia uprawiali seks. Jaki w tym jest sens? Po co się spowiadać, jeśli i tak nie staramy się nawet poprawić tego, z czego się spowiadamy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#538 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać - tym bardziej, że takie jest zdanie większości katoliczek z tego wątku. Pojawiła się tylko jedna, może 2 osoby, które stosowały to, w co wierzyły, reszta ma swój prywatny katolicyzm "po swojemu".
![]() |
![]() |
#540 |
Zakorzenienie
|
I przez ten bezmyślny pseudo-katolicyzm Polaków mamy przechlapane jako państwo.
Wycierający gęby "wartosciami chrześcijanskimi" politycy w rzeczywistości maja je głęboko gdzieś - maja kochanki, biorą rozwody. Ale prawo ustalają biorąc pod uwagę podszepty kleru, bo potem mają darmowa reklamę z ambon przed wyborami. Politycy i osoby bogate sobie poradzą z durnym prawem, ale rzesze obywateli musza się męczyć.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:13.