|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: Czy twoim zdaniem obwożenie relikwii Jana Pawła II po kraju to dobry pomysł? | |||
Tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 9,38% |
Nie |
28 | 87,50% |
Nie mam zdania |
1 | 3,13% |
Głosujący: 32. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | |
Zakorzenienie
|
Ostatnia pielgrzymka Jana Pawła II do krajuCytat:
![]() Bo jeśli o mnie chodzi to z całym szacunkiem dla osób wierzących, ale dla mnie to jest niepoważne, żeby ekshumować zwłoki by obwozić je po kraju (czy świecie) - jeśli to będzie ciało. I jak to się ma do naszego prawa karnego [przypomnę: Art. 262. § 1. Kto znieważa zwłoki, prochy ludzkie lub miejsce spoczynku zmarłego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. ] Może dodam: relikwia to niekoniecznie ciało świętego czy jego jakaś część, ale jak sądzę nie w tym przypadku ![]() Edytowane przez amistad.k.m.s Czas edycji: 2009-07-02 o 15:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ostatnia pielgrzymka Jana Pawła II do kraju
Przewieźć np. serce i pochować je w POlsce, to rozumiem. Ale obwozić w formie pielgrzymki?
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
wg mnie to chore
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Nie dość było eksploatacji JPII za jego życia, jeszcze hieny różne po śmierci chcą na człowieku zarabiać? Bo dla mnie to po prostu - kolejny sposób zarobienia na sławie :/ Owszem, pochować go w Polsce, ale - NIE pokazywać ciała jak małpki w klatce!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A gdzie tam jest napisane, ze chodzi o jego ciało?
Dopiero teraz zauważyłam edycję pierwszego posta. Osobiście uważam, ze o ciało nie chodzi, ponieważ tylko ktoś bardzo ... niemądry mógłby wpaść na taki pomysł. Ale oczywiście, wszytsko jest możliwe. Niestety.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-07-02 o 14:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a relikwie to nie cialo? bo cos mi sie kojarzy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co nie zmienia faktu, ze jestem przeciwny pielgrzymce z relikwiami.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie tylko ciało (lub jego szczątki) jest relikwią.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
W artykule jest napisane, że może chodzić np. o serce JPII, więc ciężko stwierdzić, co to może być
![]() Cytat:
Edytowane przez amistad.k.m.s Czas edycji: 2009-07-02 o 14:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
W artykule mówi się, że serce moze trafic do Polski na stałe a nie na pielgrzymkę po miastach a to są dwie różne sprawy.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Napiszę tak, jeśli już jakaś część ma trafić na stałe do Polski to i może być prawdopodobne, że inne części ciała będą pielgrzymować. Skłaniam się ku temu - że to będzie ciało (lub jakaś jego część) również dlatego, że w Polsce jest dużo pamiątek i rzeczy osobistych JPII - oczywiście mogę się mylić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście i ja mogę się mylic, dlatego na razie nie ma o co szat drzec.
Jednak, moim zdaniem, w artykule nie ma żdnych przesłanek do tego, żeby pomysł miał się ziścić (w jakiejkolwiek postaci) ani do tego, że biskupi poprą taki pomysł. Zdarzyło się biskupowi Pieronkowi kiedys powiedzieć, że mozliwe jest przenienie serca JPII do Polski a tu nagle dowiaduje się, ze popiera pielgrzymkę relikwi po Polsce ![]() Cały artykuł jest naciągany i obliczony na wzbudzenie taniej sensacji a nie ma ku temu podstaw. To tyle
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Szkoda, ze nie podali w artykule dokladnego adresu tego bloga RAI. Nie mam za bardzo czasu na szukanie w internecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez amistad.k.m.s Czas edycji: 2009-07-02 o 15:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja na razie nic nie mysle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Relikwie to nie tylko części ciała zmarłego, ale również przedmioty, które należały do niego za życia. Ciężko się burzyć na to, że przywieźliby do Polski np. brewiaż zmarłego Papieża skoro kult relikwii jest dość mocno zakorzeniony w katolicyźmie.
Jeżeli chodzi o obwożenie po kraju części ciała Jana Pawła II to pomysł wydaje mi się nie tyle absurdalny, co nieprawdopodobny. Media o tym przebąkują, ale bardziej w formie sensacji, duchowieństwo jest chyba wyraźnie podzielone, a jeżeli chodzi o katolików to nie wydaje mi się, żeby jakoś bardzo tego oczekiwali. Pojęcie "wiecznego odpoczywania" (że tak się wyrażę - W CAŁOŚCI) jest chyba dość ważne dla katolików i zamiast dokonywać ekshumacji zwłok, wycinać serce czy inne narządy wolą budować pomniki, nazywać ulice i szkoły imieniem Papieża. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Oczywiście, że jest praktykowany i temu nie zaprzeczam (choć faktycznie w Polsce się z tym nie spotkałam). Napisałam jedynie, że wg moich przypuszczeń Polacy mogą się poczuć nieco dziwnie z tym, że po ulicach ich miast maszeruje się z sercem JPII bo pamiętają go "za życia", pamiętają jego pogrzeb i jego ciało w trumnie. Wydaje mi się więc (to tylko moje przypuszczenia), że jakiekolwiek rozczłonkowywanie ciała Papieża, kiedy już spoczął w grobie, budziłoby w wiernych duży sprzeciw, mimo tego, że dla samego chrześcijaństwa jest to praktyka wciąż stosowana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Alez oczywiście, że procesje (zwane przez amistad spacerami
![]() Jednak to cos innego niz propozycja tych dziennikarzy. Nie obwozi sie relikwii po całej Polsce ale są to procesje w maistach (np Kraków) i odbywają sie od lat (wielu, wielu lat) w dniu kiedy wypada święto, że tak sie wyrażę, właściciela relikwii. Taka procesja jest częścią obchodów i jest jej kulminacją. Poza tym te relikwie to nie całe ciało świętego ale raczej kość (kości) w szkatułce. Tak jak napisała wesna, co innego pójście na (krótką) procesję podczas której niesie się kośc świętego, zmarłego przed laty, a co innego oglądać przejazd przez całą Polskę ciała osoby zmarłej niedawno i takiej którą żywo pamiętamy.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-07-02 o 17:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Jeśli mam być szczera to nie robi mi różnicy, czy to jest kość osoby zmarłej XXX lat temu, czy teraz. Dla mnie to jest niestosowne tak czy siak. Nie mam nic przeciwko, gdy to jest jakaś rzecz świętego, ale ciało?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kościół potępił wystawę spreparowanych ciał, a przecież nie miało to nic wspólnego z religią - a dla mnie to jest to samo, co procesja z kością jakiegoś świętego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Jednak tej kości nikt ludziom w oczy nie pcha ani w supermarkecie nie wystawia (nikt znienacka po wejściu do koscioła nie jest narazony na oglad relikwii). Niesie się ją zwykle w szkatułce i nawet tej szkatułki zbyt dobrze nie widać.
Mnie się, zaznaczam, jakiekolwiek zabawy ludzkim ciałem nie podobają, ale widzę zasadnicza róznicę między wystawianiem spreparowanych ciał a przeniesieniem kości w szkatułce. Widzę różnicę w formie.
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie dostrzegam - jedni i drudzy mówią to samo: traktujemy ciała z szacunkiem. Dlaczego jednym mam wierzyć, a drugim już nie? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() byc moze zabalsamowali jakos serce i inne organy ![]() Cytat:
![]() ja przedewszystkim nie rozumiem po co wiernym takie relikwie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Moherowy beret jest symbolem osób ślepo zapatrzonych w ks. Tadeusza R. [moja babcia nie nosi go fizycznie, stąd italic synonim cudzysłowu] - więc się czasami zastanów czy wiesz o czym piszesz. A jeśli mimo to uważasz, że wiesz to ukłonić jej się możesz sama przy okazji zgromadzeń zwolenników radia M. i tv T. - tylko uważaj, żeby cię nie opluła jak się odwrócisz, bo sądząc po twoich postach masz zbyt liberalne poglądy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:29.