![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wielkie firmy a podrobki.
Cytat:
Dla mnie to proste. To jest czysty biznes. Projektanci nie tworzą torebek aby ktoś je kopiował i zarabiał na tym tysiące. Artyści/piosenkarze nie tworzą piosenek aby ktoś mógł je ściągać za darmo z internetu i odbierać im tym samym zarobek.
![]() |
![]() |
#62 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do torebek rozlozonych na materialach to zgadzam sie ![]() A co do picia alkoholu to gdyby tak zrobic w Polsce to jest jakas roznica pomiedzy Ameryka? ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
Dla mnie noszenie podróbki to nic złego, jak kogoś nie stać na oryginał, a bardzo mu się podoba dana rzecz typu torebka, zegarek buty itd. to niech sobie kupi i nosi. Dla mnie to żaden obciach.
Co innego jak ktoś kupuje podróby i jeszcze obowiązkowo z dużym logiem, żeby się pochwalić i ubiera się tak od stóp do głów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie przeszkadza Ci to jak ktoś Cię okrada? Po przecież jest to okradanie osoby, która "stworzyła" dajmy na to torebkę czy buty..... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
ja mam bardzo konkretne i proste zdanie :
dla mnie kradzież to kradzież, podróba to kradzież, nabywanie tego typu przedmiotów to też przestępstwo - nie jestem złodziejem i dobrze się z tym czuję jak nie mam kasy na mercedasa to go nie kradnę ani nie przyczepiam sobie znaczku z przodu malucha żeby się lepiej poczuć - albo się zbiera albo sie nie ma po głupich torebkach tego tak nie widac ale dla mnie to jedno i to samo i tyle, żadnujące są dla mnie osoby paradujące z tego typu rzeczami i tyle. == ale co ja tam wiem ![]()
![]() |
![]() |
#68 |
BAN stały
|
Sorry, nie ten temat.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-07-26 o 00:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak nie mam kasy na mercedasa to go nie kradnę ani nie przyczepiam sobie znaczku z przodu malucha żeby się lepiej poczuć - albo się zbiera albo sie nie ma swieta prawda ![]()
![]() |
![]() |
#70 | |
DOMator
|
Cytat:
Śmiem twierdzić, że zadając mojej mamie pytanie o jakiś dom mody, znanego projektanta itp. usłyszałambym w odpowiedzi głuchą ciszę, bo dla mojej mamy liczy się tylko to ile coś kosztuje i jak leży. Nie odróżnia jedej sieciówki od drugiej. Kupuje coś, bo sie jej podoba, a nie dlatego, że ma taką czy inną metkę. Na szczęście nie kupuje na bazarkach jakichś podróbek, ale sądzę, że nie odróżniłaby podróby od ubrania inspirowanego nową kolekcją jakiegokolwiek domu mody. Takich ludzi trzeba uczulać na to, co to są podróbki, a nie karać za ich posiadanie. Jeśli ktoś świadomie kupuje podróbkę lub liczy na to, że za 1/10 ceny kupi okazyjnie oryginał to jest to żenada. Kiedy ktoś ubierajacy się na bazarku kupi podróbę nieświadomie, to ktoś powienien mu uświadomić co nosi i dlaczego jest to złe. Następnym razem zastanowi się nad tym co kupuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to też obciach nosić torebki np. LV , Gucci czy Fendi oraz Guess .
Zauważcie , że noszą to dziewzyny, zazwyczaj po koszmrnej solarce, z metrowymi tipsami... nietstey... Mnie nie stać na takie (oryginalne) ciuchy, więc zamiast kupić torebkę - podróbkę ,,Gucci" za 100 zł , wolę iść do Zary, River Island , Veneciji, i kupić za 200 zł - ale wiem, że jest niezłej jakości i nie bedzie popeliny na ulicy ..... kupuję również torebki typu ,no name" i też jestem zadowolona ![]()
21 lat z WIZAŻEM ![]() ![]() Edytowane przez Gonia Czas edycji: 2009-07-26 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Z resztą na pewno masz na swoim kompie z 100 nielegalnych filmów, mp 3, oprogramowań i nie boli Cię to, że okradasz np. Billa Gates'a? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
otóż błąd, nie ściągam nielegalnych filmów, mp3, ani nie mam nielegalnego oprogramowania ( zresztą jakbyś przeczytała wątek to byś natrafiła na mój post, bo już to pisałam) i nie wiem dlaczego jesteś przekonana że jest inaczej. Ale co to ma do rzeczy czy ów producent-projektant ma na koncie kilka baniek czy 100 zł....jakaś sprawiedliwość istnieje przecież i kradzież to kradzież, niezależnie od tego czy okradasz kogoś kto nawet tego nie odczuje bo ma kasy jak lodu, czy też tego ktoś żyje od przysłowiowego pierwszego do pierwszego... Dziwię się dlaczego ludzie akceptują takie rzeczy- ja nie byłabym zadowolona gdyby ktoś mnie okradał. Projektanci wkładają w to swoją pracę, swój czas. Dlatego mają pełne i jedyne prawo do tego żeby czerpać korzyści ze swojego dzieła. Dopóki takie zachowanie będą społecznie akceptowane to nie zwalczy sie sprzedaży podróbek. Żyjąc w społeczeństwie, które akceptuje taki fakt, czasami inni dają mi do zrozumienia że powinnam się wstydzić za to, że kupuję tylko oryginalne płyty, nie jeżdżę na gapę itp. Wśród wielu może uchodzę za naiwną, ale jak mówi stare powiedzenie "wstyd to kraść". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Rozeznanie
|
Wiesz jeszcze dużo zależy od tego co kto ma na myśli słowo "podróbka", bo dla mnie to są np. wszystkie rzeczy robione na bliski wzór, a niekoniecznie identyczne i np takie torebki z e-torebki to dla mnie są podróbkami bo są np torebki ala fendi, ala stam bag, ala miu miu. I dla osoby która nie interesuje się modą to te torebki są niemal identyczne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Jesli chodzi o ordynarne podroby z wielkim logo - to jestem na nie. Zazwyczaj takie "cudo" nie przypomina oryginalu w niczym. Natomiast nie mam nic przeciwko ubraniom wzorowanym na dzielach projektantow, pod warunkiem ze sa z dobrych jakosciowo materialow.
![]() |
#77 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie ma różnicy. Poza tym, z jakiej racji mam płacić ciężkie pieniądze komuś kto żeruje na czyimś nazwisku ? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A jesli chodzi o te podrobki z wielkim logo to wg mnie ludzie to kupuja dla lansu i tyle, bo w sumie mozesz miec sliczna koszulke od D&G i wcale nie musi to byc wycekinowane na twoim biuscie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#80 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Więc na sam koniec jeszcze raz powtórzę specjalnie dla innocencee, osobiście nie noszę podróbek i nie ściągam nielegalnych oprogramowań, ale nie oceniam ludzi którzy to czynią, bo każdy ma swój rozum i swoje sumienie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
BAN stały
|
Cytat:
I pieniądze, które "zaoszczędzę" (na piractwie) wolę wydać na ubrania, ogólnie na te rzeczy których nie mogę mieć za darmo (z internetu). Wiem, że takie podejście spotyka się z krytyką, i się temu nie dziwie. Gdybym był znanym projektantem to na pewno bym nie chciał widzieć ludzi paradujących w podróbkach moich ubrań, bo na pewno nie jest to dobra reklama... Edytowane przez My life be like Czas edycji: 2009-07-26 o 14:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||||
Zakorzenienie
|
Podróbkom mówię stanowcze NIE.
Cytat:
Cytat:
O jakim poczuciu się luksusowo mówimy? Wiecie co znaczy słowo luksus? To coś niedostępnego dla przeciętnego człowieka. A od kiedy podróby są dobrem ekskluzywnym, hm? Dla mnie noszenie takich rzeczy jest po prostu żałosne. Żal mi takich ludzi, którzy dowartościowują swoje małe ego w ten sposób. Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#83 | |||
Zakorzenienie
|
Nie mam. Ale to chyba kazdy wie, ze to wlasnie Chiny, Turcja i Wietnam sa masowymi producentami podrobek a nie np. Francja czy Litwa.
Cytat:
Cytat:
Kogo w takim razie wedlug Ciebie mozna okradać? Gatesa mozna, wlasciela marki Chanel. L.Vuitton tez mozna. A czy mozna już okraść np. Ewe Minge lub Dr. Irene Eris czy jeszcze nie sa wystarczające bogate ? Cytat:
A jak sie czujesz słuchając nielegalnie sicganietych piosenek Peji , którego masz w awatarze? Twoj idol na pewno nie bylby zadowolony z takiego fana.
http://www.aspoleczna.pl Mój blog http://www.angtest.pl Testy z angielskiego! http://wojnowski.net.pl Blog o Wordpresie Edytowane przez Hawa Czas edycji: 2009-07-26 o 16:41 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Tak jak Indie, Bangladesz, Malezja i inne kraje o taniej sile roboczej.
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Tak, tak te trzy kraje podane przeze mnie to byly przykladowe - a wiec pytam czy wg was standardy nike czy adidas'a sa zachowywane? No bo jesli nike za 300 zl i buzy z bazaru wyprodukowane sa w tym samym kraju to chyba maja inne standardy, prawda?
![]()
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Wielkim logom mówię stanowczo NIE! Oryginalnym czy też nie.
![]() Ja mam bardzo mieszane uczucia co do całej sprawy z podróbkami po przeczytaniu książki o której wspomniałam kiedyś na topiku o e-torebce. ![]() IMHO "wzorowanie" to też kradzież pomysłu projektantów, więc wszyscy chodzimy w podróbkach - chcemy czy też nie... ![]()
![]() |
![]() |
#88 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#89 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dla mnie najbardziej żałosne jest obrzucanie obelgami osób, które kupują takie rzeczy (podróbki) ![]() Niektórzy naprawdę są tak naiwni, że wierzą, że mogą kupić oryginał za grosze, inni nie mają pojęcia co znaczy np LV, a jeszcze innej osobie po prostu podobała się dana rzecz i nie zwracała uwagi na to czy to jest czegoś podróbka czy nie. Edytowane przez Mysiaczek Czas edycji: 2009-07-26 o 20:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem jak mnie nie stać to nie nosze. a luksusowo można się też poczuć kupując coś w sieciówkach takich jak Zara czy H&M. przynajmniej nie wstydziłabym sie pokazać na ulicy, ze nosze podróbki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:53.