![]() |
#4021 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4022 |
Przyczajenie
|
Zgubiłam gdzieś cennik, ale z tego co pamiętam to przy 1 łuku ok. 100zł, przy 2 ok. 200zł w zależności co jest do zrobienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4023 |
Raczkowanie
|
Oj chyba nie zauważono mojego postu na poprzedniej stronie heh ;p
![]() |
#4024 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4025 |
Raczkowanie
|
Fibbi czyli jednak Damon;P Zdjeciami tez się jakoś do nich przekonałam, już nie uważam że są brzydkie
![]() ![]()
![]() |
#4026 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4027 |
Zakorzenienie
|
zeby nadal bola po zlaozeniu na dol aparatu... i ciagle jestem glodna...
![]() Ale jaja! Wczoraj wypilam cole i z niebieskich gumeczek zrobily sie zielone... ![]() A wczesniej mi sie to nie zdarzalo ![]() ![]()
![]() |
#4028 |
Raczkowanie
|
Mam doła, po trzech tygodniach noszenia aparatu w ogóle nie widać żadnych zmian. Pierwsza wizyta dopiero 10.09. To jest trochę de motywujące. Na szczęście nic już prawie nie boli. I szczerze współczuję tym osobą, które aktualnie cierpią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4029 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4030 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4031 |
Raczkowanie
|
A ja już jutro rano idę wyrywać dolną szóstkę (po dwóch tygodniach drugą) i za 22 dni dokładnie będę mieć zakładanego hassa.. Czy ktoś z Was miał wyrywane szóstki? Boli bardzo? Bo w końcu szóstki są duże i to mnie przeraża.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4032 |
Raczkowanie
|
Yoggobela ja miałam wyrywaną szóstkę na dole (dolne zeby podobno się trudniej wyrywa) ale nic nie bolało ^^ Dostałam znieczulenie taką zagiętą igłą, czyli miejscowe, a nie pół szczęki, i nic nawet nie poczułam, było tylko czuć jak cos mi tam robi w buzi i chrząk łamanego ząbka, ale wszystko poszło w 2 minuty, a podobno zab był byczy xD Później tylko troszkę bolało, jakoś tak 2 h po wyrwaniu, ale wzięłam lek i na następny dzień zapomniałam, ze cokolwiek wyrywałam
![]()
![]() |
#4033 |
Zakorzenienie
|
ooo Fibbi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ja za mój zapłaciłam 1800 (jeden łuk) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4034 |
Raczkowanie
|
gabryssiaa to gratuluje efektów
![]() ![]() ![]() 12 będe miała zakładany, nie moge sie doczekać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4035 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4036 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() aaa ile masz lat? ![]() i ile czasu wg orto będziesz nosiła aparat? od razu na dół i na górę zakładasz tak? Edytowane przez gabryssiaa Czas edycji: 2009-08-03 o 12:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4037 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Fibbi Czas edycji: 2009-08-03 o 13:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4038 |
Zakorzenienie
|
ortodontka mi powiedziała, że z rok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4039 |
Raczkowanie
|
dziękuje za pocieszenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4040 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4041 |
Zakorzenienie
|
Fibbi, wolę pocieszać i być dobrej myśli niż narzekać na aparat(jak co poniektórzy) zniechęcając ponadto tych, co mają zamiar sobie go sprawić. zresztą nie ma co narzekać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4042 |
Rozeznanie
|
anoolka7, widze, że masz bardzo podobna wadę
![]() I nie robili Ci żadnych problemów przed założeniem aparatu? Jestes może z Krakowa? ![]() Ja tez straciłam 1 zęba i stąd ta asymetria (jak słusznie zresztą wykukała guga003). To dzieło "genialnej" ortodontki, która zajmowała sie mną w dziciństwie. Żeby zmieścić kła, który był u góry, poza łukiem, wyrwała mi zdrowego zęba, po czym w trakcie leczenia (miałam aparat ruchomy) stwierdziała, że mogła jednak wyrwac innego, plombowanego, bo tak ładnie mi się te zęby przesuwaja... ![]() ![]() Orto, u której byłam na ostatniej konsultacji skomentowała to tak, że ktos poszedł po najmniejszej linii oporu, zrobił to w bardzo prymitywny sposób i to nie mogło skończyć się inaczej, jak totalną asymetrią. A że na dole - po przeciwnej stronie - też ktos kiedyś zdecydował mi wyrwać zeba, to dół powędrował sobie zaś w drugą stronę ![]() I to wszystko było u prywatnych, płatnych lekarzy ![]() Ale wracając do teraźniejszości, to dobra wiadomość jest taka, że udało mi się odzyskać zdjęcia rtg i nawet wyciski. Ale zła jest taka, że dr. Zalewska, do której zdecydowałam się chodzić (i przebolałam już nawet, że jest 200% droższa od poprzedniej) nie prowadzi obecnie zapisów, bo ma tyle pacjentów... Nie mogę się też dodzwonić do dr. Stoś, ale doszły mnie słuchy, ze też strasznie trudno się do niego dostać. Więc ponawiam pytanie do krakowianek i krakowiaków: czy możecie jeszcze kogoś polecić? Czy ktoś może słyszał jakiekolwiek opinie o http://www.twojortodonta.pl/ ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4043 |
Zadomowienie
|
W Krakowie dziewczyny leczyły/leczą się u dr Kapery i sobie bardzo chwaliły tego orto. Papryka natomiast też leczyła się w Krakowie ale nie pamiętam dokładnie nazwiska pani orto chyba nazywała się Motyl
![]()
![]() |
#4044 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No cóż, jeśli to byli polscy gimnazjalisci ( chyba w takim wieku jesteś) to się nie dziwię ![]() ---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4045 |
Przyczajenie
|
Witam i pozdrawiam wszystkie aparatki. Właśnie 3 godziny temu wyszłam z gabinetu mojej ortodontki. Bardzo się bałam, ale głównie przerażała mnie świadomość zakładania pierścieni z uwagi na moje mocne stłoczenia. Półtora tygodnia wcześniej miałam zakładaną separację - nie należało do miłych - ale muszę przyznać, że jakoś poszło i obyło się bez borowania przestrzeni między szóstkami. No i jestem od dzisiaj zakratowana, dodatkowo mam założone od wewnątrz małe trójkątne płytki na jedynki górne przez co nie moge zamknąć szczęki. No cóż pozostają zupki i inne ciecze
![]() Jeśli chodzi o koszty: 2 łuki metalowe ligaturowe 2800 zł, ale to nie wszystko, bo dochodzi stripping, uzupełnianie zębów i akcesoria do higieny jamy ustnej. Razem 4000 zł. Teraz co kilku tygodniowy wydatek przy wizytach kontrolnych 150 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4046 |
Rozeznanie
|
Za wizytę u naprawdę dobrych specjalistów ze specjalizacjami, doktoratami etc. się niestety w dzisiejszych czasach płaci
![]() Dokładnie ![]() Dzięki papryce85 ![]() ![]() ![]() ![]() A zaraz zgoogluję dr Zielińską jeszcze. O Kaperze słyszałam oczywiście, ale już się nawet boję dzwonić do kogoś tak powszechnie znanego i polecanego, bo pewnie też będzie miał terminy za pół roku... Jeśli zdarzy się cud i ktoś mnie przyjmie wcześniej, to na konsultację na pewno się przejdę (100 zł w tą, czy w tą ![]() A tym czasem wszystkim dziękuję ![]() ![]() p.s. E, teraz się zorientowałam, że 9 września to już prawie za miesiąc, to wcale nie tak długo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4047 |
Wtajemniczenie
|
hej hej
![]() mam takie może trochę dziwne pytanie odnośnie płynu do płukania jamy ustnej. kupiłam sobie zestaw pomarańczowy elmex (płyn 15 zł, pasta 7 zł - to chyba tanio nie?) no i mam takie pytanie. czy robicie tak jak zaleca producent i po wypłukaniu buzi płynem nie płuczecie już wodą? ja nie wytrzymałam i musiałam wypłukać wodą. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4048 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wtłaczanie, to...wtłaczanie ![]() Nie wiem za bardzo jak to wytłumaczyć... Orto tak ustawia zamki, żeby aparat wtłoczył do dziąseł lub wydłużył wybrane zęby. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cieszę się, że mogłam pomóc ![]()
![]() |
![]() |
#4049 |
Rozeznanie
|
Uwierz, że sama bym chciała znać jej nazwisko. Przestrzegłabym wszystkich przed nią, albo poszła teraz po latach sobie pogadać o mojej asymetrii
![]() Niestety ja byłam wtedy w podstawówce, rodzice też nie pamiętają i już się pewnie nigdy nie dowiem. Milutek, chyba każdy płyn do płukania ust tak działa, że nie można potem przepłukać ust wodą. Ja się do tego stosuję, bo inaczej nie ma chyba sensu wogóle używać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4050 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() tylko ten płyn pozostawia taki gorzki smak w ustach :-/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:29.