Aparaty ortodontyczne, cz. VI :) - Strona 135 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-02, 20:52   #4021
geonia
Zadomowienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)

Cytat:
Napisane przez Croc Pokaż wiadomość
Geoniu, nie idziesz jednak do Orto Aidi? Ja tam płacę 2000 za jeden metalowy łuk.
Tak, ja cały czas lecze się w Aidi. Tylko, że planuje założyć szafir, przynajmniej na góre. Nad dołem jeszcze się zastanowię

wróciłam

geonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-02, 20:54   #4022
anoolka7
Przyczajenie

Zgubiłam gdzieś cennik, ale z tego co pamiętam to przy 1 łuku ok. 100zł, przy 2 ok. 200zł w zależności co jest do zrobienia.
anoolka7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-02, 20:59   #4023
Palemka005
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Palemka005

Oj chyba nie zauważono mojego postu na poprzedniej stronie heh ;p

Palemka005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 09:18   #4024
Fibbi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anoolka7 Pokaż wiadomość
z metalu, ale Damony są takie drogie. Nie miałam wpływu na wybór aparatu, moja orto sama dobiera drutex do wady, a leczy tylko Damonami. Tutaj jest ulotka o tym tych zamkach.
ja za Damona będe płacić 2000 od łuku- czyli tyle samo co za normalny aparat z gumkami i będe miała go na górnym łuku i dolnym. fajnie Damon wygląda . a jak z bólem wytrzymujesz?
Fibbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 09:43   #4025
jaaparatka
Raczkowanie

Fibbi czyli jednak Damon;P Zdjeciami tez się jakoś do nich przekonałam, już nie uważam że są brzydkie Troche drogie tylko, ale nie wytrzymala bym bez kolorowych gumczasów
Stary 2009-08-03, 10:39   #4026
Palemka005
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malinka1 Pokaż wiadomość
Palemka005 faktycznie efekty są świetne po miesiącu też bym tak chciała żeby moje zęby tak szybko się prostowały
Nom, sama jestem zadziwiona, ale to dobrze

Stary 2009-08-03, 10:56   #4027
klada
Zakorzenienie

zeby nadal bola po zlaozeniu na dol aparatu... i ciagle jestem glodna...
Ale jaja! Wczoraj wypilam cole i z niebieskich gumeczek zrobily sie zielone...
A wczesniej mi sie to nie zdarzalo Najwyrazniej niedobra firma czy cos
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 11:12   #4028
martenwolfen
Raczkowanie

Mam doła, po trzech tygodniach noszenia aparatu w ogóle nie widać żadnych zmian. Pierwsza wizyta dopiero 10.09. To jest trochę de motywujące. Na szczęście nic już prawie nie boli. I szczerze współczuję tym osobą, które aktualnie cierpią 3mam za was kciuki!!!!
martenwolfen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 11:13   #4029
Fibbi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jaaparatka Pokaż wiadomość
Fibbi czyli jednak Damon;P Zdjeciami tez się jakoś do nich przekonałam, już nie uważam że są brzydkie Troche drogie tylko, ale nie wytrzymala bym bez kolorowych gumczasów
Damon to będzie najlepsze rozwiązanie dla mnie. też bym chciała kolorowe gumeczki, ale jakoś wytrzymam bez nich . gdyby normalny aparat z gumkami był tańszy to bym sie nawet nie zastanawiała, ale moja orto podała taką samą cenę za Damona. drożej by wyszło z gumkami przez częstsze wizyty
Stary 2009-08-03, 11:18   #4030
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martenwolfen Pokaż wiadomość
Mam doła, po trzech tygodniach noszenia aparatu w ogóle nie widać żadnych zmian. Pierwsza wizyta dopiero 10.09. To jest trochę de motywujące. Na szczęście nic już prawie nie boli. I szczerze współczuję tym osobą, które aktualnie cierpią 3mam za was kciuki!!!!
czasem nie widzimy efektów od razu.. ale zapewniam Cię, że niedługo będą bo w sumie 3 tyg to przecież nie tak długo hihi. I rzeczywiście wrzesieć to daleki termin ale szybko minie! więc głowa do góry!!!!!!
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 11:24   #4031
Yoggobela
Raczkowanie

GG do Yoggobela

A ja już jutro rano idę wyrywać dolną szóstkę (po dwóch tygodniach drugą) i za 22 dni dokładnie będę mieć zakładanego hassa.. Czy ktoś z Was miał wyrywane szóstki? Boli bardzo? Bo w końcu szóstki są duże i to mnie przeraża.
Yoggobela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 11:46   #4032
Palemka005
Raczkowanie

Yoggobela ja miałam wyrywaną szóstkę na dole (dolne zeby podobno się trudniej wyrywa) ale nic nie bolało ^^ Dostałam znieczulenie taką zagiętą igłą, czyli miejscowe, a nie pół szczęki, i nic nawet nie poczułam, było tylko czuć jak cos mi tam robi w buzi i chrząk łamanego ząbka, ale wszystko poszło w 2 minuty, a podobno zab był byczy xD Później tylko troszkę bolało, jakoś tak 2 h po wyrwaniu, ale wzięłam lek i na następny dzień zapomniałam, ze cokolwiek wyrywałam

Stary 2009-08-03, 11:50   #4033
gabryssiaa
Zakorzenienie

ooo Fibbi.. gratuluję wyboru mówię Ciii ! Moje zęby po 1msc i 18 dniach są już proste ten kieł się wepchnął, ale boli mnie teraz dwójka obok niego. Ona jest troszeczkę (minimalnie) schowana za jedynką, ale jak boli, to znaczy, że się przesuwa Jak zaczęłam czuć, że mnie pobolewa i coś się dzieje to niedawno zobaczyłam kolosalne efekty. Moi rodzice są zachwyceni hehe

ja za mój zapłaciłam 1800 (jeden łuk)
gabryssiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 11:56   #4034
Fibbi
Raczkowanie

gabryssiaa to gratuluje efektów . orto mi powiedziała że miesiąc po noszeniu Damona przyjde do niej uśmiechnięta od ucha do ucha, bo tak szybko mi wyprostuje zęby zobaczymy
12 będe miała zakładany, nie moge sie doczekać
Stary 2009-08-03, 11:58   #4035
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
Napisane przez Yoggobela Pokaż wiadomość
A ja już jutro rano idę wyrywać dolną szóstkę (po dwóch tygodniach drugą) i za 22 dni dokładnie będę mieć zakładanego hassa.. Czy ktoś z Was miał wyrywane szóstki? Boli bardzo? Bo w końcu szóstki są duże i to mnie przeraża.
Masz w podpisie "Hassa" a to jest ten "Hass" :P I nie panikuj z wyrywaniem, przeszukaj wątki bo ktoś miał usuwane szóstki i to opisał.
Stary 2009-08-03, 12:47   #4036
gabryssiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fibbi Pokaż wiadomość
gabryssiaa to gratuluje efektów . orto mi powiedziała że miesiąc po noszeniu Damona przyjde do niej uśmiechnięta od ucha do ucha, bo tak szybko mi wyprostuje zęby zobaczymy
12 będe miała zakładany, nie moge sie doczekać
mi orto też mówiła, że po miesiącu nie poznam moich zębów, ale niestety poznałam. Dopiero w drugim miesiącu zauważysz SPOOOORĄ różnice tzn każdy ma inne zęby... ale Powiedziała, że jestem w okresie wzrostu i że zęby szybko będą się prostowały. Myślałam, że to prawda z tym 1 msc ale jednak troszke pozniej
aaa ile masz lat?
i ile czasu wg orto będziesz nosiła aparat? od razu na dół i na górę zakładasz tak?

Edytowane przez gabryssiaa
Czas edycji: 2009-08-03 o 12:53
Stary 2009-08-03, 13:03   #4037
Fibbi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gabryssiaa Pokaż wiadomość
mi orto też mówiła, że po miesiącu nie poznam moich zębów, ale niestety poznałam. Dopiero w drugim miesiącu zauważysz SPOOOORĄ różnice tzn każdy ma inne zęby... ale Powiedziała, że jestem w okresie wzrostu i że zęby szybko będą się prostowały. Myślałam, że to prawda z tym 1 msc ale jednak troszke pozniej
aaa ile masz lat?
i ile czasu wg orto będziesz nosiła aparat? od razu na dół i na górę zakładasz tak?
16 orto powiedziała że około 2 lat będe go nosić i od razu będe miała zakładany na góre i dół. więc do liceum ide z metalem na zębach . a Ty ile będziesz nosić?

Edytowane przez Fibbi
Czas edycji: 2009-08-03 o 13:05
Stary 2009-08-03, 13:06   #4038
gabryssiaa
Zakorzenienie

ortodontka mi powiedziała, że z rok więc czym szybciej to się zrobi, tym lepiej, bo szybciej się przesuwają 16 to niedużo, może ponosisz nawet mniej niż te 2 lata
Stary 2009-08-03, 13:15   #4039
Fibbi
Raczkowanie

dziękuje za pocieszenie mam nadzieje, że będe nosić krócej.
Stary 2009-08-03, 13:49   #4040
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Teoretycznie bardziej naturalne są takie, gdzie jedynki górne są trochę dłuższe od dwójek.
Moja ortka trochę wyciągnęła mi dwójki aparatem, ale tylko trochę, żeby nie odsłonić szyjek. Jedynki trudno wtłoczyć, a spiłować też nie można za dużo, więc postanowiłam nie upierać się przy równaniu jedynek i dwójek, tym bardziej, że orto wiele razy podkreślała, że prawidłowo jest tak właśnie nierówno.
Jak znajdę foto po zdjęciu aparatu, to wrzucę jeszcze raz, ale nie obiecuję, że znajdę

redrose89 znalazłam swoje zdjęcia. Musiałam cofnąć się do IV części wątku. Jak ten czas leci

Proszę-tak u mnie wyglądają jedynki i dwójki-nie są równej długości

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1149

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

A dla wszystkich mającym chwile zwątpienia ode mnie jeszcze

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1129

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1132

Zebrałam wtedy dwie strony gratulacji
Dzięki papryczko Teraz moge sobie lepiej to wyobrazic Czemu jedynek nie mozna duzo pilowac? I co to jest wtlaczanie?

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 14:16   #4041
gabryssiaa
Zakorzenienie

Fibbi, wolę pocieszać i być dobrej myśli niż narzekać na aparat(jak co poniektórzy) zniechęcając ponadto tych, co mają zamiar sobie go sprawić. zresztą nie ma co narzekać..
Stary 2009-08-03, 15:58   #4042
natewa
Rozeznanie

anoolka7, widze, że masz bardzo podobna wadę
I nie robili Ci żadnych problemów przed założeniem aparatu? Jestes może z Krakowa?
Ja tez straciłam 1 zęba i stąd ta asymetria (jak słusznie zresztą wykukała guga003). To dzieło "genialnej" ortodontki, która zajmowała sie mną w dziciństwie. Żeby zmieścić kła, który był u góry, poza łukiem, wyrwała mi zdrowego zęba, po czym w trakcie leczenia (miałam aparat ruchomy) stwierdziała, że mogła jednak wyrwac innego, plombowanego, bo tak ładnie mi się te zęby przesuwaja...
Orto, u której byłam na ostatniej konsultacji skomentowała to tak, że ktos poszedł po najmniejszej linii oporu, zrobił to w bardzo prymitywny sposób i to nie mogło skończyć się inaczej, jak totalną asymetrią.
A że na dole - po przeciwnej stronie - też ktos kiedyś zdecydował mi wyrwać zeba, to dół powędrował sobie zaś w drugą stronę

I to wszystko było u prywatnych, płatnych lekarzy

Ale wracając do teraźniejszości, to dobra wiadomość jest taka, że udało mi się odzyskać zdjęcia rtg i nawet wyciski. Ale zła jest taka, że dr. Zalewska, do której zdecydowałam się chodzić (i przebolałam już nawet, że jest 200% droższa od poprzedniej) nie prowadzi obecnie zapisów, bo ma tyle pacjentów...
Nie mogę się też dodzwonić do dr. Stoś, ale doszły mnie słuchy, ze też strasznie trudno się do niego dostać.
Więc ponawiam pytanie do krakowianek i krakowiaków: czy możecie jeszcze kogoś polecić?
Czy ktoś może słyszał jakiekolwiek opinie o http://www.twojortodonta.pl/ ?
natewa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 16:05   #4043
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

W Krakowie dziewczyny leczyły/leczą się u dr Kapery i sobie bardzo chwaliły tego orto. Papryka natomiast też leczyła się w Krakowie ale nie pamiętam dokładnie nazwiska pani orto chyba nazywała się Motyl
Stary 2009-08-03, 17:16   #4044
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gabryssiaa Pokaż wiadomość
Fibbi, wolę pocieszać i być dobrej myśli niż narzekać na aparat(jak co (jak co poniektórzy) zniechęcając ponadto tych, co mają zamiar sobie go sprawić. zresztą nie ma co narzekać..
Naprawdę spotkałaś takich ludzi? Ciekawe
No cóż, jeśli to byli polscy gimnazjalisci ( chyba w takim wieku jesteś) to się nie dziwię

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Cytat:
Napisane przez natewa Pokaż wiadomość
Ale wracając do teraźniejszości, to dobra wiadomość jest taka, że udało mi się odzyskać zdjęcia rtg i nawet wyciski. Ale zła jest taka, że dr. Zalewska, do której zdecydowałam się chodzić (i przebolałam już nawet, że jest 200% droższa od poprzedniej) nie prowadzi obecnie zapisów, bo ma tyle pacjentów...
Za wizytę u naprawdę dobrych specjalistów ze specjalizacjami, doktoratami etc. się niestety w dzisiejszych czasach płaci Lepiej więcej zapłacić niż żeby znów Tobą zajął się jakiś partacz.
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 17:34   #4045
pontotitu
Przyczajenie

Witam i pozdrawiam wszystkie aparatki. Właśnie 3 godziny temu wyszłam z gabinetu mojej ortodontki. Bardzo się bałam, ale głównie przerażała mnie świadomość zakładania pierścieni z uwagi na moje mocne stłoczenia. Półtora tygodnia wcześniej miałam zakładaną separację - nie należało do miłych - ale muszę przyznać, że jakoś poszło i obyło się bez borowania przestrzeni między szóstkami. No i jestem od dzisiaj zakratowana, dodatkowo mam założone od wewnątrz małe trójkątne płytki na jedynki górne przez co nie moge zamknąć szczęki. No cóż pozostają zupki i inne ciecze

Jeśli chodzi o koszty: 2 łuki metalowe ligaturowe 2800 zł, ale to nie wszystko, bo dochodzi stripping, uzupełnianie zębów i akcesoria do higieny jamy ustnej. Razem 4000 zł.
Teraz co kilku tygodniowy wydatek przy wizytach kontrolnych 150 zł.
pontotitu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 17:39   #4046
natewa
Rozeznanie

Za wizytę u naprawdę dobrych specjalistów ze specjalizacjami, doktoratami etc. się niestety w dzisiejszych czasach płaci Lepiej więcej zapłacić niż żeby znów Tobą zajął się jakiś partacz.[/QUOTE]

Dokładnie Np. taki partacz, który mnie doprowadził do tego, że znów muszę się leczyć ortodontycznie. Do takiego samego wniosku doszłam.

Dzięki papryce85 zapisałam się właśnie do dr. Motyl Na 9 września dopiero, ale i tak jestem szczęśliwa Zdjęcia papryki ząbków mówią same za dr Motyl
A zaraz zgoogluję dr Zielińską jeszcze. O Kaperze słyszałam oczywiście, ale już się nawet boję dzwonić do kogoś tak powszechnie znanego i polecanego, bo pewnie też będzie miał terminy za pół roku...
Jeśli zdarzy się cud i ktoś mnie przyjmie wcześniej, to na konsultację na pewno się przejdę (100 zł w tą, czy w tą) i z ciekawością wysłucham jaki będą mieć na mnie pomysł.

A tym czasem wszystkim dziękuję za wsparcie w postaci namiarów

p.s. E, teraz się zorientowałam, że 9 września to już prawie za miesiąc, to wcale nie tak długo
Stary 2009-08-03, 17:56   #4047
milutek
Wtajemniczenie

hej hej
mam takie może trochę dziwne pytanie odnośnie płynu do płukania jamy ustnej. kupiłam sobie zestaw pomarańczowy elmex (płyn 15 zł, pasta 7 zł - to chyba tanio nie?) no i mam takie pytanie. czy robicie tak jak zaleca producent i po wypłukaniu buzi płynem nie płuczecie już wodą? ja nie wytrzymałam i musiałam wypłukać wodą.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-03, 17:57   #4048
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez redrose89 Pokaż wiadomość
Dzięki papryczko Teraz moge sobie lepiej to wyobrazic Czemu jedynek nie mozna duzo pilowac? I co to jest wtlaczanie?
Nie tylko jedynek. Chodzi o to, żeby nie spiłować szkliwa, bo wtedy wypadałoby jakoś zabiezpieczyć uszkodzonego zęba, np. licówką, która też tania nie jest.

Wtłaczanie, to...wtłaczanie
Nie wiem za bardzo jak to wytłumaczyć... Orto tak ustawia zamki, żeby aparat wtłoczył do dziąseł lub wydłużył wybrane zęby.

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
W Krakowie dziewczyny leczyły/leczą się u dr Kapery i sobie bardzo chwaliły tego orto. Papryka natomiast też leczyła się w Krakowie ale nie pamiętam dokładnie nazwiska pani orto chyba nazywała się Motyl
Dobra pamięć, dobra

Cytat:
Dokładnie Np. taki partacz, który mnie doprowadził do tego, że znów muszę się leczyć ortodontycznie. Do takiego samego wniosku doszłam.
Kto Cię leczył wcześniej?

Cytat:
Dzięki papryce85 zapisałam się właśnie do dr. Motyl Na 9 września dopiero, ale i tak jestem szczęśliwa Zdjęcia papryki ząbków mówią same za dr Motyl
A zaraz zgoogluję dr Zielińską jeszcze. O Kaperze słyszałam oczywiście, ale już się nawet boję dzwonić do kogoś tak powszechnie znanego i polecanego, bo pewnie też będzie miał terminy za pół roku...
Jeśli zdarzy się cud i ktoś mnie przyjmie wcześniej, to na konsultację na pewno się przejdę (100 zł w tą, czy w tą) i z ciekawością wysłucham jaki będą mieć na mnie pomysł.

A tym czasem wszystkim dziękuję za wsparcie w postaci namiarów

p.s. E, teraz się zorientowałam, że 9 września to już prawie za miesiąc, to wcale nie tak długo
Dokładnie-nie tak długo. Zleci

Cieszę się, że mogłam pomóc
Stary 2009-08-03, 18:42   #4049
natewa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Kto Cię leczył wcześniej?
Uwierz, że sama bym chciała znać jej nazwisko. Przestrzegłabym wszystkich przed nią, albo poszła teraz po latach sobie pogadać o mojej asymetrii

Niestety ja byłam wtedy w podstawówce, rodzice też nie pamiętają i już się pewnie nigdy nie dowiem.

Milutek, chyba każdy płyn do płukania ust tak działa, że nie można potem przepłukać ust wodą. Ja się do tego stosuję, bo inaczej nie ma chyba sensu wogóle używać.
Stary 2009-08-03, 18:49   #4050
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Milutek, chyba każdy płyn do płukania ust tak działa, że nie można potem przepłukać ust wodą. Ja się do tego stosuję, bo inaczej nie ma chyba sensu wogóle używać.
no tak, co racja to racja
tylko ten płyn pozostawia taki gorzki smak w ustach :-/

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości