|
|
#661 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ostatnio obejrzane filmy cz. III
Cytat:
Ja je oceniam po odczuciach po ich obejrzeniu
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#662 |
|
Zakorzenienie
|
I ona je też tak najwyraźniej ocenia,więc w czym problem
|
|
|
|
#663 |
|
Rozeznanie
|
The Proposal - polski tytuł "Narzeczony mimo woli", z Sandrą Bullock i Ryan'em Reynolds'em w rolach głównych.
Film z gatunku komedii romantycznych co to mają byc lekkie, łatwe i przyjemne i tak był. Powiem więcej - jeden z lepszych tego gatunku jaki oglądałam ostatnio. Wiele zabawnych sytuacji, piękna sceneria Alaski, fantastyczna postać babci. Lekkie i zabawne dialogi, całkiem niezła muzyka i dobra gra Sandry. Polecam, moja ocena 7/10 w gatunku komedii romantycznych.
|
|
#664 |
|
Zakorzenienie
|
Harry Potter i zakon feniksa ( chyba) no ten najnowszy) oglądałam tylko ze wzgledu na młodszego brata, najnudniejsza z wszystkich częsci zekranizowanej powieści pani Rowling, ale 9 letniemu bratu bardzo się podobała, tak więc 5/10
Batory: Film który ukazuje inne oblicze Elżbiety Batory, powiem szczerze, że lubię filmy o chocby minimalnym zabarwieniu historycznym i ten co nie co z historii miał, bo jednak Elżbieta żyła i dzięki niej powstała przerażająca legenda, której początek przedstawia owy film. 8/10 Śmierć się śmieje- co to miało być to do tej pory nie wiem. jak ktoś lubi filmy w stylu teksańskiej masakry to polecam. 1/10 27 sukienek- nuda, nuda i jeszcze raz nuda, film niby komedią romantyczną miał być, tyle, ze ja jakoś nie zauwazyłam żeby to była komedia 1/10 |
|
|
|
#665 |
|
Zakorzenienie
|
Dziennik Bridget Jones - nie po raz pierwszy obejrzane przeze mnie i pewnie nie ostatni
Jedna z nielicznych ekranizaji która moim zdaniem nie jest dużo gorsza od książki 9/10Zakochany Anioł - miałam ochotę na lekki, miły film i takim okazał się byc.Chociaż uważam że pierwsza częśc lepsza, przy tej też się nie nudziłam 7/10
|
|
#666 |
|
Wtajemniczenie
|
"Bathory" - Piękny, europejski obraz, klimatem przypomina baśń i legendę, a opowiada o życiu Elizabeth Bathory. Cudowne kostiumy, krajobrazy, muzyka - dla fanów gatunku prawdziwa gratka, w dodatku to nie byle jakie kino, bo efekty wyjątkowo profesjonalne, a film podobno był jedym z najdroższych w środkowej Europie. [SPOJLER]Nie wiem na ile fakty się pokrywają, ale opisy nijak się mają do fabuły - tu hrabina jest nieszczęśliwa, krzywdzona przez własnego męża, zdradzona przez najbliższych, uzależniona od mikstur nadwornej znachorki (coś w rodzaju narkotyku). Dostrzega się szaleństwo bohaterki i o ile jej zbrodnie w afekcie mogą zostać wytłumaczone, o tyle wciąż niejasna pozostaje kwestia osławionych krwawych kąpieli (wanna z czerwoną cieczą to podobno nic innego jak kąpiel ziołowa). Ah, brakowało tych zdjęć - nic nie zostało dopowiedziane i miałam wciąż nadzieję, że ujrzę szatańską kadź hrabiny
Odbiór psuje struktura techniczna, dziwnie podzielona na rozdziały, przez co brakuje typowego budowania napięcia. Wątek romansu z Caraviaggio nadaje smaczku, zabawna scena z jeżdżącym konfesjonałem. Bardzo ciekawe postaci obu mnichów i ich wynalazków, naprawdę zaciekawiły mnie te ich jeżdżące buty, aparat fotograficzny, skonstruowali nawet rolki! [/SPOJLER]. Mimo to hrabina Bathory wciąż pozostaje największą seryjną morderczynią wszech czasów (kto by to zgadł po filmie? ). Film wart obejrzenia i żałuję, że nie trafił do polskich kin, niestety po takich sytuacjach widać czym karmi się masa i jak wartościowe obrazy umykają nam sprzed nosa 9/10 |
|
|
|
#667 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ............... Czekolada- czytałam też książkę parę lat temu i trochę inaczej sobie to wszystko wyobrażałam, ale mimo to, nie jestem zawiedziona, bo film jest niesamowicie magiczny, ciepły, chociaż nie przedstawia wcale idyllicznej rzeczywistości, raczej odwrotnie. Chyba jeden z moich ulubionych filmów. Lepiej późno niż później- o tym, że miłość może przyjść w każdym wieku. Głównych bohaterów zagrali Diane Keaton i Jack Nicholson, dlatego spodziewałam się czegoś więcej, ale niestety nawet za bardzo nie mogli się wykazać w tym filmie Przydługawe sekwencje mnie denerwowały, ogólnie też film jest trochę za dlugi. Ogólnie, mimo że historia raczej banalna, to film jakoś tak pozytywnie nastraja, więc w gruncie rzeczy mi się podobał
Edytowane przez anestet-ka Czas edycji: 2009-08-08 o 09:58 |
|
|
|
|
#668 |
|
Zakorzenienie
|
Kup teraz! (PL) - hmm.. właściwie to nie spodobało mi się... do kina z pewnością bym się na to nie wybrała.. 4/10
|
|
|
|
#669 |
|
Przyczajenie
|
ja wczoraj byłam na Filmie Madonny "Mądrość i Seks"
trailer http://www.youtube.com/watch?v=XVoThFLeMKw polecam Wam kochane bardzo serdecznie!! |
|
|
|
#670 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#671 |
|
Zakorzenienie
|
Święci z Bostonu - surrealistyczna historia dwóch braci eliminujących mętów społeczeństwa w starciu z wnikliwym agentem FBI. Banalne, ale przyjemnie się ogląda - wywołując niekontrolowany śmiech w nieodpowiednich momentach - zacisze domowe wskazane
![]() Kroniki portowe - zaskoczeniem dla mnie była rola Cate Blanchett - zaskakująca zmiana. Fabuła to mieszanka przepięknego krajobrazu i ludzkich emocji ze szczyptą magi - zero akcji, więc nie dla fanów Die Hard. Przejmująca historia człowieka, który uczy się odczuwać odnowa - z optymistycznym zakończeniem. Polecam chociażby dla pięknych zdjęć Nowej Funlandii i lekko celtyckiej muzyki. |
|
|
|
#672 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#673 |
|
Raczkowanie
|
ja ostatnio wybrałam się ze znajomymi na :
"Egzorcyzmy Dorothy Mills" i szczerze mówiąc nie podobał mi się ten film. Spodziewalam się czegos w stylu "Egzorcyzmy Emilli Rose", czegoś przerażającego, obrzędów egzorcystycznych. A tu? ani obrzędów, ani niczego strasznego/przerażającego. W życiu nie poszłabym na to drugi raz. ocena : 1/10
|
#674 |
|
Zadomowienie
|
Mechanik - Strasznie mi się podobał. Bale musiał się nieźle poświęcić do roli
Przy okazji super zagrał. Ciekawy pomysł na film, dobrze zrealizowany według mnie. 10/10S@motność w sieci - Porażka na całego. Książkę uwielbiam, ale film to totalny gniot. Czasem nie wiedziałam o co chodzi... nawet po przeczytaniu książki... Film wydal mi się za cichy, nie było scen, które w książce tak bardzo mnie wzruszały. Jedyny plus za obsadę : Chyra i Cielecka, bardzo ich lubię. 2/10
|
#675 |
|
BAN stały
|
Idealny facet(Perfect Man)- film lekki mily i przyjemny w sam raz na obejrzenie przy maminym obiadku
bez zachwytow a totlna porazka bylo wrzucenie tego filmu do gatunku komedia 5/10Szkoła uczuć (A walk to remember) - Na poczatku troche szary i bez polotu ale po 40min staje sie co raz lepszy. ciekawie sie oglada. Podoba mi sie mysl przewodnia ktora mozna odkryc po obejrzeniu Widzialam go 2x za pierwszym wzruszyl bardziej 8/10 Pamietnik ( The notebook)- Dobry film choc po samym tytule wyobrzalam sobie go nie co inaczej. W skrocie o milosci i oddaniu do grobowej deski 8/10 W doborowym towarzystwie (In good company)- Genialny! Z checia wroce do tego filmu nie 1 raz. Nie warto przekladac ambicji zawodowycch ponad wszystko. Pozostawil troche nie dosyt (sam koniec) Ale i tak jestem po wrazeniem. 10/10 |
|
|
|
#676 |
|
Rozeznanie
|
Każdy chce być Włochem- uwielbiam komedie romantyczne, melodramaty itp, ale ten film to porażka na całej linii. Nudny, przewidywalny, główny bohater- szkoda mówić. Spodziewałam się czegoś lepszego. 1/10
Ślubne wojny- taka sobie komedyjka, niezbyt ambitna, ale przyjemna. Podobały mi się efekty w formie zdjęć ślubnych. I ogólnie śmieszny filmik. 8/10 Malowany welon- śliczny film, ta sceneria, historia, naprawdę wzruszająca produkcja. 10/10 |
|
|
|
#677 |
|
Zadomowienie
|
"Elegia" Isabel Coixet. Penelope Cruz w doskonałej formie. Warto zobaczyć.
|
#678 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Malowany Welon zgadza sie ze fajny
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
#679 |
|
Zakorzenienie
|
Wyrak widziałeś kiedyś Szkołę Uczuć-ja nie ale chyba będe musiała zaryzykować,bo coraz bardziej zastanawia mnie dlaczego ten film przez tak wiele osób jest tak zachwalany
|
|
|
|
#680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#681 |
|
BAN stały
|
Wyrak tez mnie zaskoczyla interpretacja tytulu mam wrazenie ze "tlumacz" nie widzial go w oryginale
|
|
|
|
#682 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Film oglądałam już baaaardzo dawno (ckliwe, miałkie i przewidywalne romansidło dla nastolatków, z dość przewidywalnym zakończeniem i grającą jak słodki-cukierek-z-wadą-wymowy Mandy Moore), ale uważam, że Szkoła Uczuć do dobra interpretacja tytułu: bohaterowie wciąż są nastolatkami i uczą się w szkole; dodatkowo, ten koleś przecież zakochuje się w tej dziewczynie, mimo, że wcześniej grał twardziela ( ). Szkoła uczuć jak się patrzy .
|
|
|
|
|
#683 |
|
Zakorzenienie
|
Angus, stringi i przytulanki - obejrzałam po recenzji na tym wątku i aż takiego zachwytu nie podzielam. Jak dla mnie zwykły film dla nastolatek, trochę w stylu "Koniec niewinności" no i drażniła mnie główna bohaterka... 4/10
Vicky, Cristina, Barcelona - tu tez nie byłam zachwycona, dobra rola Penelope. Film zdecydowanie nadaje się na niedzielne popołudnie, zakończenie które łatwo przewidziec i raczej nierealny... 6/10
|
|
#684 |
|
Zadomowienie
|
Slumdog milioner z ulicy - słyszałam zachwyty i krytykę tego filmu, mnóstwo komentarzy o aktorach, o reżyserze itp. itd. Wiedziałam o co chodzi i jak się skończy ( co zresztą jest do przewidzenia), w końcu postanowiłam obejrzeć. Sama historia jest ciekawa, ale mnie film nie zachwycił właściwie niczym. Ot tak do obejrzenia...ani wzruszające, ani poruszające. jak dla mnie 6/10 - trochę więcej niż średni ze względu na muzykę i niektóre ujęcia
|
|
#685 |
|
Zakorzenienie
|
Epoka lodowcowa 3: bez rewelacji, momentami jest śmieszny, ale dla mnie przewidywalny. Standardowo już, jak w wiekszości przypadków, pierwsza część jest najlepsza
|
#686 |
|
Zakorzenienie
|
Anthony Zimmer - bałam się trochę tego francuskiego , gdyż film oglądałam z napisami, jednak niepotrzebnie. Właściwie to lubię takie filmy, gdzie nie jest tak łatwo domyślic się zakończenia... Najbardziej denerwował mnie w tym filmie chyba nikt inny jak nasz kochany Olbrychski a raczej jego akcent, który mam nadzieję brzmiał tak a nie inaczej na potrzeby tego filmu. Serdecznie polecam, chociaż na pewno znajdzie się duzo lepszych w tym gatunku... PS. Głowna postac damska ma nieziemskie nogi :P 7/10
|
|
#687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze że mi nie przyszło nigdy o głowy tego oglądać ![]() Wall-e - obejrzałam dziś z ciekawości bo słyszałam zachwyty i rzeczywiście bajka inna trochę niż wszystkie, z przesłaniem... na początku bardzo ciężko mi się było przyzwyczaić że postaci nie prowadzą żadnych dialogów, ale po obejrzeniu całości stwierdzałam ze miało to swój urok ogólnie całkiem przyjemny film ) 7/10
|
|
|
|
|
#688 |
|
Raczkowanie
|
Harry Potter i Książę Półkrwi - więc. O wiele bardziej zachwyciła mnie książka. Wiele wyciętych fragmentów, jakieś beznadziejne podoczepiane sceny, które nie podtrzymują całości... Więcej śmiesznych tekstów niż w książce, ale to nie to samo... mam jakiś niedosyt. Po głębokim zastanowieniu 6/10 (kiedy książka jest moją ulubioną... O.o)
Max Payne - gra fajniejsza xD Dużo akcji, no ale takie sobie, taka strzelanka, sensacyjny film... jako że byłam zmuszona go oglądac... 5/10 Anioły i demony - zaskakujący. Świetny. Nie lubię takich filmów, ale ten sprawił że nie chciało mi się spać i oglądałam z ciekawością. Bardzoo mi się pdoobał . 9/10 |
|
|
|
#689 |
|
Zakorzenienie
|
Amelia: Jestem zakochana w tym filmie, tym klimacie i Audrey
Jeden z moich ulubionych poprawiaczy humoru, niebanalny i ta inność przyciąga, nic tu z typowych przygłupich komedii romantycznych, ten film przykuwa, muzyka przecudowna, gra aktorska bardzo dobra, ale sama historia po prostu niezwykła.10/10 |
|
|
|
#690 |
|
Raczkowanie
|
"New in town" no cóz... komedia romantyczna, jedna z gorszych jakie widziałam. Wynudziłam się trochę. Można obejrzeć w niedzielne popołudnie, jesli ktoś naprawdę lubi komedie romantyczne.
4/10
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:59.

Ja je oceniam po odczuciach po ich obejrzeniu

Jedna z nielicznych ekranizaji która moim zdaniem nie jest dużo gorsza od książki

.
dobrze że mi nie przyszło nigdy o głowy tego oglądać
) 7/10