Biżuteryjna DG - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-13, 10:50   #511
smoczek
Zakorzenienie

Dot.: Biżuteryjna DG

Ja to robię "mniej więcej", coś tam zapisuję, czasem nie, a mój księgowy stwierdził, że jeśli mam fotografie wszystkich sprzedawanych rzeczy (a mam) to w świetle czegoś tam czegoś tam, można na podstawie tego wykazywać w razie czego coś tam coś tam Przyznam, że słuchałam jednym uchem. Ale nie liczę rzeczy dokładnie, zwłaszcza, że np. część kamieni kupowana jest na sznury i nie mam zamiaru liczyć ułamków sznura jakie zużyłam, centymetrów, tudzież gramów drutu i takie tam. Nie po to mam działalność żeby spędzać pół dnia na liczeniu i zapisywaniu, ale po to żeby robić biżu.
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-13, 14:04   #512
agnessja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smoczek Pokaż wiadomość
Ja to robię "mniej więcej", coś tam zapisuję, czasem nie, a mój księgowy stwierdził, że jeśli mam fotografie wszystkich sprzedawanych rzeczy (a mam) to w świetle czegoś tam czegoś tam, można na podstawie tego wykazywać w razie czego coś tam coś tam Przyznam, że słuchałam jednym uchem. Ale nie liczę rzeczy dokładnie, zwłaszcza, że np. część kamieni kupowana jest na sznury i nie mam zamiaru liczyć ułamków sznura jakie zużyłam, centymetrów, tudzież gramów drutu i takie tam. Nie po to mam działalność żeby spędzać pół dnia na liczeniu i zapisywaniu, ale po to żeby robić biżu.
podjeście O.K.
w końcu chodzi o to by robić to co się lubi, po co tracić energię na coś o czym się nie ma pojęcia, zawsze można znaleźć jakieś wyjście z sytuacji, a jak się kasa przy tym zgadza i nikt się nie czepia to już jest dobrze.
A dobry księgowy to skarb, zawsze może coś doradzić, od tego oni są i biorą za to kasę

Blog o hobby - scrap i decou
agnessja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-13, 17:27   #513
VivienA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnessja Pokaż wiadomość
podjeście O.K.
w końcu chodzi o to by robić to co się lubi, po co tracić energię na coś o czym się nie ma pojęcia, zawsze można znaleźć jakieś wyjście z sytuacji, a jak się kasa przy tym zgadza i nikt się nie czepia to już jest dobrze.
A dobry księgowy to skarb, zawsze może coś doradzić, od tego oni są i biorą za to kasę
agnessja pięknie dziękuję za szczegółową poradę,smoczku i clementinne równieżSuper,że nie trzeba magazynować tej całej drobnicy,to faktycznie byłaby strata czasu!
VivienA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-13, 18:38   #514
brevis
Przyczajenie

Cześć wszystkim

Jestem tu nowym użytkownikiem, przeczytałem cały wątek o DG i mam takie wątpliwości i pytania:
- nie zgadzam sie z wyrażanym tu zdaniem, że jeżeli ktoś chce sprzedawać własną biżuterię to powinien zakładać DG - pod warunkiem, że wykonuje tzw biżuterię artystyczną (autorską). Rozumiem, że szara strefa zaniża ceny, ale nie dotyczy to według mnie wyrobów artystycznych. Boli mnie, że tak trudno rozwijać w tym kraju jakąkolwiek kreatywność, bo zawsze gdzieś jakieś lobby rzemieślników (? a może bezmyślnych ustawodawców) stoi na straży "swego". DG raczej mało przysłuży się do powstawania biżu artystycznej, raczej zmusza to zwiększania typowej seryjnej produkcji żeby wyjść na swoje.

W związku z tym szukam możliwości obejścia wymogu własnej DG.
I mam w związku z tym pytania:
a) czy mogę zawrzeć umowę o dzieło z osobą prywatną na wykonanie biżuterii ze srebra? Jeśli tak, to jakie wtedy powstają obowiązki podatkowe?
b) czy mogę takie umowy o dzieło zawierać poprzez serwis np Allegro? Wyobrażam sobie to tak, że prezentuję na Allegro lub w internetowej galerii przykładowe prace i wyraźnie zaznaczam, że wykonam przedmiot podobny (lub inny) na zasadzie umowy o dzieło.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i polemiki,
Pozdrawiam
brevis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-13, 19:15   #515
agnessja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez brevis Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim

Jestem tu nowym użytkownikiem, przeczytałem cały wątek o DG i mam takie wątpliwości i pytania:
- nie zgadzam sie z wyrażanym tu zdaniem, że jeżeli ktoś chce sprzedawać własną biżuterię to powinien zakładać DG - pod warunkiem, że wykonuje tzw biżuterię artystyczną (autorską). Rozumiem, że szara strefa zaniża ceny, ale nie dotyczy to według mnie wyrobów artystycznych. Boli mnie, że tak trudno rozwijać w tym kraju jakąkolwiek kreatywność, bo zawsze gdzieś jakieś lobby rzemieślników (? a może bezmyślnych ustawodawców) stoi na straży "swego". DG raczej mało przysłuży się do powstawania biżu artystycznej, raczej zmusza to zwiększania typowej seryjnej produkcji żeby wyjść na swoje.

W związku z tym szukam możliwości obejścia wymogu własnej DG.
I mam w związku z tym pytania:
a) czy mogę zawrzeć umowę o dzieło z osobą prywatną na wykonanie biżuterii ze srebra? Jeśli tak, to jakie wtedy powstają obowiązki podatkowe?
b) czy mogę takie umowy o dzieło zawierać poprzez serwis np Allegro? Wyobrażam sobie to tak, że prezentuję na Allegro lub w internetowej galerii przykładowe prace i wyraźnie zaznaczam, że wykonam przedmiot podobny (lub inny) na zasadzie umowy o dzieło.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i polemiki,
Pozdrawiam
no nie wiem czy będzesz polemizować z urzędem skarbowym, jeśli wg ich oceny Twoje aukcje będą miały charakter ciągły i zarobkowy, bo o to głównie chodzi, podobno US właśnie z allegro bierze dane kto ile sprzedał i dlaczego ma się nie upomnieć o "swoje" --> dochodowy i vat, nikomu się to nie podoba, w dodatku handlując srebrem jesteś z automatu zobowiązana do posiadania kasy fiskalnej, dlatego dziewczyny zakładają DG a nie dla własnego widzi mi się. SREBRO= KASA FISKALNA.
masz jakiś pomysł na przeskoczenie kasy fiskalnej?
oczywiście jak w każdym biznesie każdy może stosowć różne sztuczki, bo bez tego ciężko wyjść na swoje, ale nikt tego oficjalnie nie powie co i jak, wiadomo że lepszy cwaniak wyjdzie lepiej niż taki co prowadzi wszystko jak Państwo przykazało.

Stary 2009-09-13, 20:14   #516
brevis
Przyczajenie

Nie chodzi mi o działanie niezgodne z prawem. Wprost przeciwnie, szukam legalnej możliwości pominięcia DG.
Jak rozumiem poprzednie wpisy, umowa o dzieło z firmą jest taką legalną formą.
Stary 2009-09-13, 20:24   #517
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez brevis Pokaż wiadomość
Jakież to romantyczne.... Idź do Urzędu Skarbowego i powiedz, że koniecznośc zakładania DG uderza w Twoje artystyczne powołanie i tak dalej, i tak dalej....bo Ty do wyższych rzeczy jesteś urodzony, niż płacenie podatków...

Uściślając: owszem, DG zmusza do seryjności, albo przynajmniej pewnego rodzaju ustępstw, no bo z czegoś rachunki trzeba zapłacić. I owszem, przepisy podatkowe i wszelakie urzędowe i biurokratyczne konieczności są w Polsce dużo ponad rozsądną normę. Szeroki temat, mnie się też to nie podoba. Ale skoro tu mieszkam i tu prowadzę firmę, to niestety muszę się do tego dostosować, czy chcę czy nie.

Możesz tworzyć biżuterię na umowę o dzieło, ale nie z udziałem metali szlachetnych. Jeżeli to jest srebro - w Twoją artystyczną duszą uderzy i kasa fiskalna i VAT.
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-13, 20:44   #518
brevis
Przyczajenie

Nikogo nie chciałem urazić pisząc o artystycznej biżuterii i nie oczekuję też ironii w tej kwestii tylko precyzyjnej odpowiedzi na postawione pytania, oczywiście jeśli w świetle polskiego prawa takie są możliwe
Stary 2009-09-13, 20:46   #519
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez poppppy Pokaż wiadomość
Echhh.....ja ciagle tak czytam, analizuje i kombinuje jak sie zabrac do tej DG i czy w ogole.....Juz kiedys pisalam i podpytywalam i wiem ze na mnie na wychowawczym nie oplaca sie kompletnie.....
I teraz tak czytajac zrodzily mi sie kolejne pytania.....
Piszecie ze mozna na meza, wiec w zwiazku z tym dwie sprawy:
- jak to jest tym "pomaganiem mezowi"...troche juz napisala Agnessja, ale nie do konca potrafie sobie to wyobrazic.....przeciez np nie podpisze sie za meza na roznych dokumentach czy fakturach, pitach itp...jak to funkcjonuje w praktyce?
- zastanawia mnie jeszcze jak to technicznie wyglada jesli sprzedaje sie w jakiejs galerii (to pytanie hipotetyczne bowiem nie probowalam sie jeszcze dostac do zadnej...)...Tzn wtedy to maz figuruje w galerii jako tworzacy bizu? W niektorych galeriach "promuje" sie swoja twarz poprzez zamieszczenie zdjecia w profilu....wiec trzeba by meza.....hmmmm
Czy da sie to jakos rozegrac - ze tworze ja, a firma na niego?
Po wychowawczym napewno zaloze wlasna firme....i nie chcialanym zaczynac tak jakby od zera......
Moze moje pytania wydaja sie glupie...ale za nic nie wiem jak to funkcjonuje.....a zanim podejme jakies kroki to musze "wszystko" wiedziec....
Po raz kolejny sie przypominam....az mi glupio sie tak dopraszac, ale nie rozumiem dlaczego tylko moje pytanie jest omijane...tym bardziej ze temat byl juz poruszany, wiec co stoi na przeszkodzie zeby go rozwinac....
Chyba ze mam sie przyzwyczajac do olewania mnie na tym forum....

Edytowane przez poppppy
Czas edycji: 2009-09-13 o 20:51
poppppy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-13, 21:00   #520
brevis
Przyczajenie

poppppy
Według mnie są dwa wyjścia w takiej sytuacji:
1) Wszystko formalnie robi Twój mąż, wtedy jedyną metodą promowania własnego wizerunku jest chyba umieszczanie przy biżuterii opisu typu "projekt według pani XXX". Odpada wiele kłopotliwych problemów: ZUS, koszty itd.
2) Spisujesz z firmą męża umowę o dzieło i wtedy można pewnie wszędzie zamieszczać bezpiecznie informację, że to Twój projekt i wykonanie - bo to przecież prawda . Nie wiem jakie są ograniczenia na ilość umów o dzieło (kiedyś były jakieś obostrzenia, teraz nie wiem). Może być też być kłopot z właściwym obliczeniem kosztów przychodu (20% lub 50%), może to zależeć od Twoich kwalifikacji zawodowych. No i nie wiem jak jest wtedy z ZUS-em.
Najlepiej poszukaj postów MLiszewskiego, pisał sporo na te tematy.

Edytowane przez brevis
Czas edycji: 2009-09-14 o 07:50
Stary 2009-09-13, 21:20   #521
agnessja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość

Możesz tworzyć biżuterię na umowę o dzieło, ale nie z udziałem metali szlachetnych. Jeżeli to jest srebro - w Twoją artystyczną duszą uderzy i kasa fiskalna i VAT.
Ostatnio weszłam do nowego sklepu w centrum handlowym ze sztuczną biżuterią ogólnie sam plastik i metal -chińszczyzna- czyli dość tanie materiały, ale ceny były z kosmosu, klientek pełny sklep, nie zwracałam uwagi czy ktoś coś kupuje, ale myślę że z pewnością ktoś się skusił na te błyskotki...
zmierzam do tego, że tworząc w tańszych materiałach majac niższe ceny można mieć spory obrót, więc prędzej czy później osiągając pewien poziom wskakuje kasa, zresztą nasze państwo dąży do tego by wszystkich zakasować, i jak to można nazwać swobodą gospodarczą??

"Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły."

Allegro jest ciężkie do przeskoczenia, znajomi a raczej znajome w nieskończoność też nie będą nabywać świecidełek, a też nie wiadomo czy kto uprzejmy się nie znajdzie i doniesie gdzie trzeba...

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Cytat:
- zastanawia mnie jeszcze jak to technicznie wyglada jesli sprzedaje sie w jakiejs galerii (to pytanie hipotetyczne bowiem nie probowalam sie jeszcze dostac do zadnej...)...Tzn wtedy to maz figuruje w galerii jako tworzacy bizu? W niektorych galeriach "promuje" sie swoja twarz poprzez zamieszczenie zdjecia w profilu....wiec trzeba by meza.....hmmmm
Czy da sie to jakos rozegrac - ze tworze ja, a firma na niego?
może możesz być twarzą firmy, modelka jest utożsamiana z firmą, ale nie szyje sukienki, można się wytłumaczyć że Twoja twarz jest ładniejsza od twarzy męża, dlatego jest Twoje foto w galerii moim zdaniem nie ma to znaczenia, dane męża są tylko potrzebne do wystawiania faktur i płacenia podatków, z umową o dzieło byłabym ostrożna w przypadku wychowawczego...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-13, 21:47   #522
poppppy
Zadomowienie

Brevis - dziekuje serdecznie
Cytat:
Napisane przez agnessja Pokaż wiadomość
może możesz być twarzą firmy, modelka jest utożsamiana z firmą, ale nie szyje sukienki, można się wytłumaczyć że Twoja twarz jest ładniejsza od twarzy męża, dlatego jest Twoje foto w galerii moim zdaniem nie ma to znaczenia, dane męża są tylko potrzebne do wystawiania faktur i płacenia podatków, z umową o dzieło byłabym ostrożna w przypadku wychowawczego...
Agnessja - dzieki ....no tak ale tak czy siak zarejestrowany w galerii musialby byc M, prawda? I jesli ja po wychowawczym chcialabym otworzyc wlasna firme to musialabym ponownie dostawac sie do galerii....
Ciekawi mnie jak rozgrywaja to inne osoby - bo sa takie ktore dostaly sie do galerii bez DG, a potem pisaly ze firme zakladac beda na M...wiec jak to ma niby dzialac....hmmm...
Prosze napisz dlaczego uwazac z umowa o dzielo? To rozwiazanie wydawalo mi sie juz wczesniej najbardziej realne...myslalam ze jesli praca nie koliduje z opieka nad dziecmi to nie ma problemu....
Stary 2009-09-14, 07:54   #523
smoczek
Zakorzenienie

Brevis, wydaje mi się, że podstawowy problem jest taki czy ktoś w ogóle będzie chciał podpisywać z Tobą umowę o dzieło. Osobiście nie wyobrażam sobie tego, że np. sprzedając 30 sztuk biżu miesięcznie miałabym 30 razy podpisywać umowę o dzieło z klientami, która jest dla nich niepotrzebnym i w dodatku niezrozumiałym problemem. Klient chce kupić biżuterię. Tak jak sukienkę, szminkę, czy tapetę do mieszkania. Przypuszczam, że popatrzyłby się na Ciebie jak na wariata gdybyś zaproponował umowę o dzieło. Zwłaszcza, że przy umowie o dzieło zaliczkę na podatek od zamówienia odprowadza ten kto zlecił. Wystawia PIT 8B, kopię dla skarbówki podatnika, a Ty z kolei ujmujesz to w rozliczeniu rocznym na jakiś tam innych pitach do końca kwietnia. Tia, już widzę jaką pani, której będziesz chciał sprzedać kolczyki, zrobi minę jak jej powiesz, że ma wypełnić PIT 8B i wysłać kopię do Twojego US... Chyba, że jesteś tru mada faka jubilerem i robisz jedną rzecz na 3 miesiące z platyny, diamentów i takich tam i żyjesz z tego przez następny rok - to by miało sens. No i przy umowie o dzieło można się zastanawiać na możliwością płacenia podatku tylko od 50% przychodów - wiem, że artyści tak mogą, ale nie pamiętam jakie warunki trzeba spełnić. Coś mi tam mówił księgowy o tym, bo pytałam (sama się zastanawiałam nad takim rozwiązaniem), ale od razu się okazało, że to nie dla osoby robiącej biżuterię, więc nie zapamiętałam szczegółów.

A , i co do przymusu robienia masówki to się z tym nie zgadzam. Mam DG a od początku (na razie to tylko niecałe 4 miesiące) nie zrobiłam nic czego po prostu nie miałabym ochoty zrobić (nie licząc czasami ciężkich zamówień - ale przy umowie o dzieło Ty sam miałbyś de facto same zamówienia, bo zawsze musi być ta druga strona, a nie, że robisz co Ci w duszy gra i potem szukasz nabywcy jak to robi większość "biżuteryjek"). Mój sposób na nie popadanie w rutynę to podnoszenie cen. Można robić wtedy mniej a dokładnie to co Ci się marzy. Wydaje mi się, że umowa o dzieło jednak bardziej podcina "artystyczne skrzydła", bo musisz robić coś od razu dla konkretnej osoby, która to zamawia.

Edytowane przez smoczek
Czas edycji: 2009-09-14 o 08:05
Stary 2009-09-14, 08:16   #524
brevis
Przyczajenie

Z "indywiduuami" to rzeczywiście może być poważny problem. Zwłaszcza przy wiekszej ilości. Ale mi zależy na małej sprzedaży - kilka sztuk na miesiąc. Bardziej dla sprawdzenia swoich możliwości niż realnego zarobku. Mimo to ciekaw jestem faktycznego stanu prawnego.
A jak to jest np ze starą biżuerią, którą ktoś kupił powiedzmy rok temu i chce odsprzedać? Też nie można jej legalnie sprzedać? (pomijam skup złomu/biżu u jubilerów)
Stary 2009-09-14, 08:21   #525
smoczek
Zakorzenienie

A czy Ty w ogóle gdzieś "normalnie" pracujesz? Zarabiasz jakoś inaczej? Bo może po prostu nie musisz się martwić, bo przy tak małej planowej sprzedaży może nie przekroczysz kwoty wolnej od podatku? Tak kwota to coś tam ponad 3000.
No nic, ja już się nie produkuję i spadam do szpitala do mojej chorej 11 dniowej brataniczki .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-14, 10:59   #526
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Cytat:
Napisane przez smoczek Pokaż wiadomość
A czy Ty w ogóle gdzieś "normalnie" pracujesz? Zarabiasz jakoś inaczej? Bo może po prostu nie musisz się martwić, bo przy tak małej planowej sprzedaży może nie przekroczysz kwoty wolnej od podatku? Tak kwota to coś tam ponad 3000.
No nic, ja już się nie produkuję i spadam do szpitala do mojej chorej 11 dniowej brataniczki .

A o co chodzi z tą kwotą wolną od podatku?? Chcemy założyć działalność na męża który pracuje. Na razie jestem na etapie przekonywania go I ja sądzę, że przynajmniej na początku tej kwoty wolnej nie przekroczę. I co w związku z tym? Kasę tak czy siak muszę mieć. Do tej kwoty 3000 podatku nie płacę??
hanka2501 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-14, 11:35   #527
loverynka
Zakorzenienie

Jeśli na męża który ma inne dochody to nie ma niepłacenia podatku.

loverynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-14, 11:42   #528
kassia27
Raczkowanie

GG do kassia27

Haniu jeśli DG będzie na męża to Was już ta kwota nie dotyczy bo mąż przecież zarabia gdyż ma pracę podstawową prawda?
Gdyby nie pracował (lub na umowę nie pracował czyt. "na czarno") to wówczas mógłby w ciągu roku mieć dochód cos tam koło tego 3000zł. I chyba chodzi o to, że wtedy nie musi być DG ale należy podatek odprowadzić.
Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi

Ja z kolei jestem na etapie miotania się. Nie śpię już 1,5 tygodnia i mam dość tego myślenia. Jak założę DG teraz to nie będę miała ani zł na opłaty.
To się tylko tak wydaje - wrzucę parenaście prac do Galerii, sprzeda mi się w miesiącu tyle i tyle, opłacę sobie ZUS i księgową (jeśli ktoś będzie miał ją w planach), coś mi tam zostanie materiały i super będzie.
Rzeczywistość jest inna. Nowej osobie ciężko cokolwiek sprzedać.
Sweet Candy ma sporo prac powystawianych a też biedulce sprzedaż stoi jak kołek
Ja doszłam do wniosku, że muszę odłożyć trochę pieniędzy choćby na pierwsze 3 czy 4 m-ce na ten diabelny ZUS i księgową (przynajmniej do momentu kiedy się sama tego nauczę) i dopiero założę.
Ale skądś kasę na odłożenie jej musze mieć
Mówię Wam błędne koło.

Ja już jestem tym tematem tak zestresowana, że niedługo to chyba bardziej dam sobie spokój niż będę to kontynuować
Stary 2009-09-14, 12:10   #529
agnessja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez loverynka Pokaż wiadomość
Jeśli na męża który ma inne dochody to nie ma niepłacenia podatku.
dochodowym bym się w tym roku nie martwiła, bo ciężko odrobić do końca roku stratę, możesz kupić nowy laptop aparat czy cokolwiek co potrzebne do działalności, a w domu się przyda, oczywiście jeśli masz taką potrzebę, wrzucasz to w koszty i zyskujesz na vacie i dochodowy od razu nie wychodzi... rok wfirmie możesz zamknąć na minusie... jak zaczyna wychodzić że trzeba płacić Vat rzędowi to się robi jakiś zakup materiałów czy czego tam, w końcu po iluś tam miesiącach trzeba będzie wynieść nieco vatu do urzędu bo nie da się tak kupowować pod ten rodzaj działalności zbyt wielu rzeczy, ale powiedzmy że masz chrześniaka który idzie do komunii w maju w przyszłym roku i szukasz jednocześnie czegoś żeby vat sobie odliczyć, wtedy kupuje się laptpoa -->faktura na firmę, laptok chrześniakowi i wszyscy są szczęśliwi, a jak skarbowy się zapyta gdzie laptok to niestety ale spadł, potrzaskał się itp itd.
jak ma się vat do odebrania z urzędu to nie leci się po ten zwrot od razu, jest na to czas, vatu z miesiąca na miesiąc ubywa, w końcu wychodzi że trzebo go zapłacić, byle nie odbierać bo zaraz kontrola przyjdzie i szukają dziury w całym...

Stary 2009-09-14, 13:36   #530
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Agnessja - dzieki ....no tak ale tak czy siak zarejestrowany w galerii musialby byc M, prawda? I jesli ja po wychowawczym chcialabym otworzyc wlasna firme to musialabym ponownie dostawac sie do galerii....
Ciekawi mnie jak rozgrywaja to inne osoby - bo sa takie ktore dostaly sie do galerii bez DG, a potem pisaly ze firme zakladac beda na M...wiec jak to ma niby dzialac....hmmm...
Prosze napisz dlaczego uwazac z umowa o dzielo? To rozwiazanie wydawalo mi sie juz wczesniej najbardziej realne...myslalam ze jesli praca nie koliduje z opieka nad dziecmi to nie ma problemu....
Echhhh....i znow zostalam olana......beznadzieja... ..
Stary 2009-09-14, 14:17   #531
Vesnaa
Raczkowanie

Cytat:
Echhhh....i znow zostalam olana......beznadzieja... ..
A po co ponownie się dostawać do galerii? Prościej jest zmienić dane do rozliczeń w panelu (NIP, nazwa firmy itp.)

Nie wiem też skad ta Twoja ciągła irytacja. Nikt tu nie ma obowiązku śledzić na bieżąco rozmowy i udzielać odpowiedzi na każde zadane pytanie.
Vesnaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-14, 15:00   #532
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vesnaa Pokaż wiadomość
A po co ponownie się dostawać do galerii? Prościej jest zmienić dane do rozliczeń w panelu (NIP, nazwa firmy itp.)

Nie wiem też skad ta Twoja ciągła irytacja. Nikt tu nie ma obowiązku śledzić na bieżąco rozmowy i udzielać odpowiedzi na każde zadane pytanie.
Dziekuje Vesnaa - nie wiem jak to dziala, dlatego pytam.....teraz mi sprawe rozjasnilas, wiec wiem ze sie da.....

Sledzic nikomu nie kaze...ale jesli ktos wczesniej mi odpowiada, ja zadaje pytanie uzpelniajace....i ta osoba mimo ze zaglada ponownie i pisze a moje pytanie ignoruje - to milo nie jest....tym bardziej ze dziwnie czesto sie tu z taka sytuacja spotykam......
Oczywiscie nikt nie ma obowiazku odpowiadac....szkoda tylko ze jak ktos chce zalozyc dg to pomoc marna...a jak ktos chce sprzedawac na czarno to od razu znajduje sie masa osob, ktora odwodzi od tego pomyslu....

Mimow wszystko dziekuje....
Stary 2009-09-14, 15:06   #533
anika7
Rozeznanie

poppppy chyba nie chodzi o ignorowanie... mogło nastapić przeoczenie lub ktoś po prostu nie zna odpowiedzi... tak też może się wydarzyć. Nie posądzaj o złe intencje, bo komuś może zrobić się przykro.
anika7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2009-09-14, 16:50   #534
Vesnaa
Raczkowanie

Poppppy - dam Ci złotą radę - jak chcesz założyć działalność to popytaj fachowca (aby mieć 100% pewności), bo forum to tylko forum.
Sama prowadzę firmę od ponad 2 lat i nie czuję się ekspertem.
Vesnaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-14, 17:06   #535
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vesnaa Pokaż wiadomość
Poppppy - dam Ci złotą radę - jak chcesz założyć działalność to popytaj fachowca (aby mieć 100% pewności), bo forum to tylko forum.
Sama prowadzę firmę od ponad 2 lat i nie czuję się ekspertem.
Tak wiem - masz racje...takie male rozeznanie chcialam tylko zrobic.....zeby wiedziec o co fachowca pytac
No i fachowiec raczej moze nie wiedziec jak galerie dzialaja - od tej strony technicznej...Dlatego Twoja wczesniejsza wypowiedz jest dla mnie bardzo cenna
Anika - nie chce nikomu sprawiac przykrosci - jesli tak sie stalo to przepraszam.....
tyle ze mi tez bylo troche przykro, wiec moze mnie ponioslo....
Stary 2009-09-20, 14:12   #536
jola1964
Przyczajenie

pólfabrykaty

Witam marzy mi się taki sklep gdzie można kupować półfabrykaty i jednoczesnie moge produkowac z nich biżuterie na miejscu jestem ciekawa jak to jest pózniej z rozliczenim i wpisaniem go książki przychodow i rozchodów

Edytowane przez jola1964
Czas edycji: 2009-09-20 o 14:13
jola1964 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 15:06   #537
clementinne
Zadomowienie

Dot.: pólfabrykaty

Po prostu dodajesz do PKD to co trzeba (i wszystkie punkty związane z bizuterią, i z półfabrykatami - tylko błagam, nie proś o to, żeby to ktoś z forum za Ciebie opracował......tego jest mnóstwo), instalujesz kasę fiskalną (tak, musisz mieć kasę), jeden guziczek to biżuteria, drugi to półfabrykat i tyle. Od wszystkiego płacisz 22% VAT i 19% dochodowego (czy tam 18%, zależy co Ci się bardziej na dłuższą metę opłaca), i kropka.

A wszystkie pytania o działalność wpisuj tutaj: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=303955
Warto też przeczytać cały ten wątek.

REKLAMA
Stary 2009-09-21, 07:34   #538
agdar
BAN stały

wpisujessz nr PKD .Radzę wpisywac jak najwiecej,nawet nie związane z bizuteria np sprzedaez zegarów i zegarków.Jesli chodzi o podatek to w zaleznosci jaka formę rozliczenia wybierzesz np ryczałt ewidencjonowany lub ksiązka placisz albo.5.55 lub 9 albo 19 procent.Teoretycznie przy ryczlcie 5.5% ne musisz miec kasy ,gdyz jest to produkcja i sprzedarz wyrobów jubilerskich ale nie mozesz w tedy sprzedawac indywidualnie tylko faktury.Zatem lepiej tę kasę kupic a urząd skarbowy zwraca 50%.
Podatek 9% procent placisz gdy dochadzą do tego usługi np naprawy lub produkcja z powierzonego materialu.Jest jeszcze ryczalt staly to znaczy forma placenia podatku stalego ale te formę okresla urzad skarbowy w danej mieiscowosci.Ostatnio byl w granicach 400złm wiec nie bardzo to sie opłaca.Podatek 19 %procent placisz gdy prowadzisz dokladne rozliczenie w ksiązkach.Jest ich kilka.Duzo osób zapomina o ewidencji materialowej a taka przy takiej formie opod musisz prowadzic.Urzad skarbowy potrafi skontrolowac nie tylko twoje podatki ale to co powinnas miec na stanie zarówno surowce i narzedzia.PLusem tego rozliczenia jest to ze kazdy zakup wliczasz do kosztów urzyskania przychodu(bez vatu -to odzielna kiązka).Minusem dokladne rozliczanie sie i prowadzenie ksiązek.
Przy ryczlcie nie mozesz wliczac kosztów i ksiąg jest mniej a dokladnie 3.Wiec mozna to samemu prowadzic.Nie jest to trudne.Nie prowadzisz tak dokladnej ewidencji.Jsli masz jakies pytania i czegos nie rozumiesz ,mozesz zadzwonic do mnie 508186807

---------- Dopisano o 08:34 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ----------

A cha pamietajcie ,że mozna w ewiencji materialowej odejmowac ubytek srebra.Jesli oddajecie np do odlewni srebro to dostaniecie mniej jego bo srebro sie kurczy.Po za tym polerujecie szlifujecie i topicie a srebra ubywa .
agdar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 08:55   #539
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agdar Pokaż wiadomość
Jesli chodzi o podatek to w zaleznosci jaka formę rozliczenia wybierzesz np ryczałt ewidencjonowany lub ksiązka placisz albo.5.55 lub 9 albo 19 procent.Teoretycznie przy ryczlcie 5.5% ne musisz miec kasy ,gdyz jest to produkcja i sprzedarz wyrobów jubilerskich ale nie mozesz w tedy sprzedawac indywidualnie tylko faktury.
O rany....

NIE MA RYCZAŁTU DLA JUBILERÓW.

I MUSISZ MIEĆ KASĘ - bo to METALE SZLACHETNE!!!!!!

Ten temat męczono już z milion razy na forum.
Stary 2009-09-21, 10:00   #540
agnessja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jola1964 Pokaż wiadomość
Witam marzy mi się taki sklep gdzie można kupować półfabrykaty i jednoczesnie moge produkowac z nich biżuterie na miejscu jestem ciekawa jak to jest pózniej z rozliczenim i wpisaniem go książki przychodow i rozchodów
a mnie się wydaje, że koleżance zupełnie o coś innego chodziło... chociaż jak się zastanowię to rozumiem to na dwa sposoby
1. Jola chce mieć własny sklep z półfabrykatami i jednocześnie zajmować się produkcją biżu.
2. Jola chce iść do takiego sklepu gdzie może wybrać na miejscu półfabrykaty i na miejscu zrobić biżu. i tu dwie opcje: a)Jola bierze biżu do domu i płaci za półfabrykaty. b)Jola zostawia stworzone biżu w sklepie bo tam jest też galeria i może ktoś jej nawet za robociznę zapłaci... gorzej jak coś się w trakcie pracy zniszczy.
tak czy siak dostaje fakturę albo inny dokument który może ując w kpir...

Jola, o jakim sklepie Ty marzysz???

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości