|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1681 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Cześć
pochwalę się a co ![]() moje dziecko po wczorajszej kapieli jadło cyca przy którym zasnęło (przyznaję że razem ze mną ![]() Spał - uwaga - do 4.30 ![]() ![]() ![]() teraz se gada ![]() fotki cudne ![]() kąpiemy około 20-21 bo małż kończy pracę o 20, a kąpiemy wspólnie, tzn małż asystuje bo kąpie ja ![]() ale ponieważ zmieniają się mu zmiany będzie kończył o 22 więc będę musiała kąpać sama i muszę mieć mniej rzeczy na ławie, żeby nie nosić małego przez całą jej długość do ręcznika i nie chcę myć mydłem tylko plynem bo szybciej i mniej będzie bolał mnie kręgosłup - nie wiem czy nie namieszałam ![]() Cytat:
![]() wtedy w ogóle bym nie chodziła do pracy, tylko siedziała z małym ![]() no więc nie wiem czy komuś pomogę ![]() mój mały miał kiedyś szorstkie policzki, więc za Waszą radą kupiłam krem z Emolium i przeszło ale mały jadł bardzo często cyca, prawie mnie zamęczał i ciągle te kupki a mojej książce (którą polecałam ![]() tylko nie wiem, czy z nietolerancji mleka krowiego, czy owoców, np. nektarynek ![]() nie jadłam przetworów mlecznych od tygodnia, nie jadłam też innych owoców niż jabłka no i mam efekt ![]() dzisiaj piję mleko (ale prosto od krowy - takie sprawdzone) i zobaczę dzisiaj w nocy ![]() bo i kupy od wczoraj nie było ![]() Cytat:
![]() ja też byłam popękana ![]() Cytat:
![]() potem przepisała stertę leków i ominęło mnie ponowne szycie Cytat:
![]() po prostu tylko w tej pozycji nie wył a teraz tak mu zostało i inna pozycja nie wchodzi w grę ![]() pozycja leżąca, czy półleżąca - wyje pozycja pionowa - ok ![]() pytałam wszystkich położnych jakie u mnie były, pytałam pediatrę - wszyscy jednogłośnie twierdzili, że krzywdy mu tym nie robię ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1682 | |
celebriti
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
p4w ja tez dzis do fryzjera bo odrost taki ze moze mała dlatego placze jak na mnie patrzy
![]() w takim razie sab simplex jest na kolki czy na te bączki, bo ja tez zauwazylam ze moja córka wybudza sie i kwili jak ją męczą. to jest cos w rodzaju wzdęcia? co na to radzicie? robila kilka kupek dziennie a teraz od czasu do czasu maly kleksik...
![]() ![]() |
![]() |
#1683 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kiedy i po co ? wizyta u pediatry nie wystarczy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1684 | |
celebriti
|
eleeri swietnie Cie rozumiam, mi siada kregoslup choc mam wszystko pod reka... cos nie moge sie tyle nachylac, strosc eh
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1685 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() młodość nie wieczność ![]() mnie też boli, dlatego małż mi "pomaga": - rozbiera małego przed kąpielą ![]() - przynosi wodę ![]() - zamienia przewijak (na którym myję młodego mydłem) z ręcznikiem, żeby był bliżej wanienki (a nie na drugim końcu stołu) ![]() - ubiera małego w świeże ciuszki ![]() - wylewa wodę z wanienki ![]() to wszystko co robi mój mąż, resztę robię ja i to od samego początku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1686 |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
tak konieczna jest wizyta u okulisty po 3 miesiacu zycia aby sprawdzic czy ze wzrokiem wszystko ok
#1687 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój robi kupki normalnie tzn. prawie po każdym wiekszym posiłku (relaksacyjnego ciumkania cyca nie liczę ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1688 | |
celebriti
|
a jak technicznie wyglada u was samo kapanie?
kladziecie dzieciatko w wanience czy caly czas trzymacie na rece?
![]() ![]() |
![]() |
#1689 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chyba, że dopiero powie teraz jak pójdziemy szczepić małego ja trzymam ręką za ramię a głowa leży na tej ręce którą trzymam, nie moczę małego całego bo podobno nie można zalać uszek
![]() ![]() |
![]() |
#1690 |
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() dla odmiany dzisaij deszczowo ![]() ............. ohooo ... juz krzyczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1691 | ||||
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Dziękować ![]() Cytat:
![]() ![]() Dzięki za info o rota ![]() ![]() ![]() Współczuję, że Mati nie chce smoczka, u nas to Pomocnik nr 1 ![]() ![]() Ja kąpię w Emolium, albo w Hippie z dodatkiem parafiny, nie spłukuję, bo nie bardzo wiem, jak miałabym to zrobić, bo też kąpię w pokoju. Mydełka używałam do mycia główki zanim kupiłam szampon. Cytat:
![]() ![]() A Bobotic dawałaś po 8 kropelek? U nas nie ma kolek, ale te wzdęcia nas wykończą ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() My też kąpiemy o tej samej porze ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1692 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Dzięki za informacje o pionizowaniu ![]() Nie można się tak po prostu wypisać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1693 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ciekawe, czy to rzeczywiście ta biegunka? Cytat:
Musisz chyba dołożyć trochę obowiązków mężowi ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1694 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A moje dziecię jest dzisiaj dla odmiany bardzo grzeczne ![]() aż mi tak jakoś dziwnie ![]() teraz grzecznie śpi - i to już dwie godziny ![]() u mnie grzmi i pewnie będzie zaraz lało, pewnie spadek ciśnienia tak działa na moje dziecię które pewnie się jednak zaraz obudzi bo mamusi już kapie z cycia ![]() ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- Cytat:
![]() ![]() właśnie przeczytałam na stronie pampersa 20. Jak długo powinno się karmić dziecko piersią? W tej kwestii nie ma żadnego przymusu. Jednak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przynajmniej przez sześć miesięcy i utrzymać je jako dodatek do końca drugiego roku życia (u dzieci z alergią pokarmową do końca trzeciego roku). Jeśli jednak ktoś chce karmić dłużej lub krócej to też można. przekonałam Cię ? ![]() nie chce smoka i już, może się przekona jak będą mu szły zęby ![]() Ja kupię chyba tego Hippa, ale już nie trzeba chyba oliwić dziecka po takiej kąpieli ![]() Rany ale klocuszek z Kubusia ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Raz próbowałam myć w wanience, ale nie wyszło ![]() raz, że miałam tylko jedną wolną rękę i nie mogłam domyć miejsc między fałdkami, po drugie mydło z myjki mi się zaraz rozpuściło w wodzie i nie miałam go jak znowu namydlić (mam mydło w kostce), po trzecie nawet gdybym namydliła myjkę po zanurzeniu znowu by się z niej mydło wypłukało a potem musiałabym i tak na koniec wypłukać dziecko z mydlin - a gdze w pokoju ? ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- Wrrr, chyba skoczę po jakić kubek i podstawię sobię pod cycia ![]() podam małżowi świeże mleczko do kawy ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1695 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No właśnie, Kuba też się dziwi, że Tata nie ma cyca ![]() Ja wiem o tych zaleceniach WHO (niedawno przekonywali, żeby karmić do roku ![]() ![]() Jak chcesz, żeby ssał smoczka, to możesz spróbować włożyć Mu go do buźki, przytrzymać całą dłonią (tak, jakbyś chciała pogłaskać Go po policzku) i jednocześnie pogłaszcz nosek, może zadziała ![]() Kubuś klocuszek, nie da się zaprzeczyć ![]() ![]() ![]() No tak, ciężko by było tak myć, ja od początku używam płynu i myję samą ręką, ale Małż trzyma Kubusia, to jest mi łatwo. Ja nie oliwkuję małego ciałka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1696 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale przeciez takie dzieci budzi głód, więc widocznie nie ma potrzeby, a ja tez nie zamierzam paść jej na siłę-bo na kartoniku podaje ze "tyle"powinno jesc. Nie robi tez tak codziennie. Od dwóch dni zaczęła pic 120-130ml, choc wg.kartonika juz jakis czas temu powinna wciagac, a ona pijała 90ml które i tak potrafiła zostawic pijąc zaledwie 60ml. Prawidlowo przybiera na wadze wiec nie martwilo mnie to. Teraz pijąc więcej zmniejsza sie nam o 1 "posilek"/dobe wiec moze akurat wybrala pore nocna na opuszczenie 1mleczka Cytat:
![]() ja na problemy z kupa i gazy gotuje herbatke z owocu kopru wloskiego Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
no kwicze z tej sprawdzonej krówki ![]()
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1697 | ||
Zakorzenienie
|
Grzmiało, grzmiało i przeszło
a ja lapcia schowałam bo myślałam że mega burza będzie ![]() Cytat:
![]() ale nie narzekam, no coś ty mam tylko nadzieję że to nie jednorazowy wymysł mojego dzieciątka eee, chyba nie będę go zmuszać do smoka ![]() może to i lepiej dziecko siostry do samego końca nie chciała smoka, a my początkiem grudnia zaczynamy wprowadzać nowe pokarmy - łyżeczką Też bedę tak robić, parafinę mam już od samego urodzenia małego, bo w szpitalu stosowali i zalecali na pewno bym mu nie mówiła, bo jeszcze gotów puścić pawia ![]() i jeszcze będę musiała sprzątać ![]() (chociaż już próbował mojego mleczka ![]() ![]() Cytat:
![]() tylko przespanej nocy i grzecznego dziecka i już mam czas na wszystko ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1698 |
Zakorzenienie
|
mój wariat tez
mimo tabletek na wstrzymanie laktacji conieco mi kapalo po powrocie do domu. Wrocilam ze spaceru,zostawilam mala jeszcze na dole,polecialam po pranko zeby rozwiesic na slonku.Weszlysmy do domku.Mala zaspana wiec siup z nia do hustawki a ja na wizaz, az tu nagle przerazliwy placz budzi mojego Cukrostwora... Atak kolki.Zmasowany. Biegiem kropelki podalam,odczekalam chwile.Nic. Herbatki kilka łyków.Chwila ciszy.I na nowo syrena włączona.Ja na zewnątrz opanowana a w srodku serduszko mi krwawi... Minelo 30minut nieprzerwanego placzu,malenstwo ledwo zipie,chrypki juz dostaje, zanosi sie.Mysle sobie pora na czopek. Czopek zaaplikowany.Mleczko podane, bo na to glod ją dopadl- akurat zbieglo sie to w czasie.Pite z przerwami i placzem bo sie irytowala ze boli i glodna ![]() A na to kupa mega, mega,mega.Obesrała sie córunia dokumentnie.Niemalze po pachy, a do polowy plecków napewno.Bodzik,spodnie,on a obesrana ![]() Teraz w hustawce siedzi i chichota jakby nieco blada po minionej akcji uffff...ide na fajke.Poddaje sie.Jestem wyczerapana psychicznie ![]()
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1699 | ||
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja też miałabym odruch wymiotny ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny, chcę kupić Kubie matę, ale taką wiekszą i znalazłam taką z Taf Toys, co o niej myślicie? A może gdzieś ją widziałyście? http://allegro.pl/item743945695_duza..._1_gratis.html Wiem, że tutaj dużym uznaniem cieszą się maty Tiny Love, mnie też się podobają, ale uważam, że one są za małe.
![]() ![]() |
![]() |
#1700 | |
Zakorzenienie
|
Współczuję
![]() Cytat:
![]() oby tak spał ![]() nie żartuj nie próbowałaś swojego mleka ![]() ja to ciągle je spijam, jak karmię młodego jednym cycem a z drugiego mi cieknie, a nie mam nic do wytarcia to wycieram paluchem i zjadam ![]() dobre jest ![]() ---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- A mata mi się podoba ![]() u mnie żadna mata nie wchodzi w grę z powodu psa ![]() jeszcze teraz psina się zaczęła lenić ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1701 |
Zakorzenienie
|
Ja dzis mala wsadzilam na mate,ale ona zdaje sie ze jest za malutka jeszcze troszke na to, bo srednio byla zainteresowana
![]() Sama jestem ciekawa ile teraz wazy, bo czuje ze jest ciezsza no i ciuszki ładniej na niej leza. Chwale sie klopsikiem swoim ![]() I zmykam Na Wspolna ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1702 | |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1703 | ||||
Zakorzenienie
|
nooo ... nareszcie moje słoneczko śpi
![]() ciekawe jak długo ![]() ![]() ![]() ![]() Ale dzisiaj Bartuś mnie zadziwił ... spał od 22 do 4,30 ![]() ![]() eleeri, Twój Mati tez ładnie dzisiaj zaszalał ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() a my właśnie zważyliśmy dzisaij Bartka ... wczoraj skończyl 2 miesiace ... waży 5800 g ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1704 | |
Zakorzenienie
|
Czym myjecie buzki waszych dzieciaczkow??
ja przecieram platkiem oczka czysta woda a twarz woda z wanienki z plynem hippa- zauwazylam ze Weronika ma jakies suche policzki i smarowalam jej kremem Emolium ale mam tez kupiony krem ochronny pielegnacyjny hippa i chcialabym wyprobowac, moze ktoras z was uzywala dla swojego skarba ![]() narazie posmarowalam nim swoja twarz i jest ok-mieciutka i taka delikatna ![]() nadal walczymy z ciemieniucha ![]() ![]() Weronika jest coraz wiekszym glodomorkiem teraz juz za kazdym karmieniem wypija po 130ml.......a dzis po kapieli wypila 150ml ![]() nawet sie zastanawialam czy nie kupic jakiegos zageszczacza do mleka zeby ja bardziej sycilo hhehe ciekawa jestem ile bedzie spac po takiej porcji ![]() jutro wybieram sie chyba do gina - a tż musi mnie zawiezc i mala bierzemy -zeby tylko nie siedziec tam 3 godziny ale moze mnie ktoras pusci jak bedzie duzo bab a ja z malym dzieckiem-zobaczymy, chociaz nawet w ciazy jak bylam juz przy koncu i sie meczylam to zadna nie przepuscila ![]() ---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- Cytat:
![]() Weronika jest zawsze marudna przy jedzeniu mleczka po kapieli- nie wiem czy to jest spowodowane tym ze malo spi w dzien i jest zmeczona czy co.......niby pije mleczko a po chwili zaczyna sie denerwowac i placze , wypluwa smoczek i tak kilka razy a picie mleka zajmuje jej godzine ![]()
![]() |
#1705 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() O własnie ... Bartek robi tak samo ... tylko, ze w ciagu dnia też się tak zachowuje ![]() ![]() ![]() ![]() Mariolu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1706 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1707 | ||
Zakorzenienie
|
A niby czemu ???
![]() To ja jestem w szoku że brzydzicie się tego co Wasze organizmy wyprodukowały dla Waszych dzieci ![]() Dla mnie jest to jednoznaczne z brzydzeniem się własnego ciała ![]() Cytat:
![]() przynajmniej moje ![]() Cytat:
oczka i całą buzię Mój też się lubi odchylać do tyłu i też wali nosem albo w mój obojczyk, albo w ramię ![]() i mogę się sama odchylać ile wlezie i tylko kręgosłup mnie po tym boli ![]() Bartuś dużo waży - ładnie ![]() ---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- Aha i chciałam dodać, że czeka mnie chyba bezsenna noc bo młody znowu wariuje ![]() małż go usypia jednak nie mogę chyba pić mleka ![]() zobaczę jeszcze jutro
![]() ![]() |
![]() |
#1708 | |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1709 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eleeri, ale ja nie napisałam, że pozycja pionowa to źle. Napisałam tylko jakie sa opinie. Osobiście nie widzę w tym nic złego, sama tak robiłam od początku ![]() Cytat:
Dlaczego nie można zalać uszek? Niektóre dzieci tego nie lubią, to fakt, ale pomyśl o maluszkach, które pływają i nurkują... ![]() Od zalania uszek nie robi się zapalenie (tylko od kataru np), wystarczy dokładnie je wytrzeć i nie wystawiać dziecko na przeciągi. Mówię oczywiście o zdrowych uszach zdrowego dziecka. Ja nie zwracam u Małego uwagi na uszka, zresztą teraz sam sobie chlapie i często i tam nachlapie ![]() Cytat:
cieszę się, że zdjęcia sie podobały ![]() ![]() Śliczna! Cytat:
Chcesz zagęścić dziecku mleko używając np Nutriton? Nutriton powoduje, że mleko jest gęstsze i podaje się to głównie dzieciom, które ulewają, ale nie znaczy to, że dziecko się tym najada. Jeśli da się oszukać, to na krótko. Są specjalne mleka, dla "głodniejszych dzieci" ![]() Na inne zagęszczacze typu kleik jeszcze za wcześnie. Żeby nie było- nie krytykuję, tylko ukazuję szerszy aspekt. Antonio też tak czasami marudzi przy wieczornym mleku, ale to ze zmęczenia. Np dziś mieliśmy kabaret ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja jak już pisałam, nosiłam (siedziałam z nim) maluszka pionowo od pierwszych dni, bo był kangurowany. To ciągle jest jego ulubiona pozycja, gdy siedzę na kanapie i się przytulamy. -------- Moje dziecko zaczyna rozumieć żarty ![]() ![]()
![]() |
#1710 | |
Zakorzenienie
|
Bry
![]() wstawałam dzisiaj dwa razy, teraz to jest trzeci raz ![]() Cytat:
![]() Pisząc o tym że pytałam się położnych i lekarza o pionizowanie małego nie miałam na mysli tego co Ty napisałaś ![]() Tylko jak moja mama zobaczyła (jak Mati miał może ze 3-4 tygodnie), że nosimy go w pionie to zaraz zostalismy pouczeni, że uszkodzimy mu kręgosłup itp dlatego pytałam położnych które do mnie przychodziły i zapytałam lekarza na pierwszej wizycie czy zrobimy mu tym krzywdę i dlatego o tym napisałam. Co do uszek znowu zwalę na moją mamę ![]() A w ogóle to moja mama tylko mnie stresuje bo wg niej wszystko przy małym robię źle ![]() Źle go trzymam, źle ubieram, źle go noszę ... zaraz mi wymyśla że będzie miał zapalenie uszu, oskrzeli i inne choróbska A że to moje pierwsze dziecko moja wiedza opiera się tylko na teori, a ona wychowała 3 dzieci ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:10.