Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 3 - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-06, 16:39   #1801
Isabelll
Raczkowanie

Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 3

Cytat:
Napisane przez madzo Pokaż wiadomość
Witam wszystkich!
Na diecie jestem dokładnie od 8 dni: 7 dni uderzeniowej, dzisiaj pierwszy raz pomidorek . Przyznam, że było już kilka grzechów, waga początkowa- 75 kg, teraz Pokazuje 71,5 więc i tak jestem dumna. Po tej fazie, trzeba stosować fazę II tylko tyle, ile się zrzuciło - w moim wypadku 3,5 kg * 10= 35 dni? Przecież to jest nieco ponad miesiąc a ja chciałabym schudnąć do wagi poniżej 60 kg. Proszę o porady dla początkującej. Trzymajcie się, proteinowo-dukanowe siostry
Pomyliło Ci się z III fazą Trzecia stosuje się 10dni na każdy zrzucony kg
II fazę stosujesz do uzyskania upragnionej wagi

po I fazie: 76.1 kg

aktualnie:
71 kg

cel: 60 kg
Damy radę
Isabelll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 16:44   #1802
madzo
Raczkowanie

Dziękuję!
Przeczytałam w wersji elektronicznej i podręcznej, jak zwykle czegoś nie zrozumiałam.
Jak radzicie sobie Panie z nagłymi napadami głodu, szczególnie na nieodpartą chęć wciągnięcia czegoś słodkiego?
Mi osobiście jest bardzo ciężko. Nie potrafię obejść się bez uszczypnięcia kawałka ciasta, czy czegoś takiego. Dziś zjadłam jabłko i biję się w pierś. Ale ja je uwielbiam!
Czy można zrobić coś, żeby raz na zawsze się pozbyć cukrowego łakomstwa?
I jeśli chodzi o słodzik- która z Pań go używa i ile tabletek dziennie można?
madzo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 16:52   #1803
eliza40
Zakorzenienie

Madzo,no nie możesz na początku diety popełniać takich grzeszków
Zjadłaś jabłko bo bardzo lubisz.Zastanów się czy w ogóle chcesz być na diecie.
Jak bardzo chce mi się słodkiego to jem jogurt z cukrem trzcinowym i kakao,albo robię ciastka,przepis w przepisowni.
Stary 2009-12-06, 18:11   #1804
aga6891
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny.
Weekend za mną i całe szczęście ponieważ bardzo się obawiałm tych wszystkich pokus na które byłam narażona przez dwa dni ale dałam rade i jestem z siebie niesamowicie dumnateraz już z górki aż do najbliższej soboty. Troche mnie martwi, że waga staneła mimo , że nie zaliczam grzeszków ale widocznie tak musi być...mam nadzieje że niebawem coś się ruszy. Pozdrawiam
A tak w ogóle macie może jakiś przepis na wątróbke drobiową?Mam w lodówce ale brakuje mi na nią pomysłu, najchętniej bym ją usmażyła z cebulką ale nie mam patelnie teflonowej a na tej mojej bez oleju to by cała przywarła...proszę o jakś pomysł?

Edytowane przez aga6891
Czas edycji: 2009-12-06 o 18:41
aga6891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 19:00   #1805
aloes61
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wiolqn Pokaż wiadomość
o mamusiu!!!! staje na wage a ona mi pokazuje 67,8. Kocham ja normalnei no. od dobrego miesiaca nie moglam sie przebic ponizej 68,4. z tej radosci i faktu ze od jutra (a wlasciwie juz troche dzis ) III faza pokaze sie wam w calej okazalosci, w nowej sukieni od TaZika
Witam Wiolgn wspaniale wyglądasz , przypomniały mi się moje młode lata ,bo ten kolor zawsze królował u mnie i ten styl . Też w młodości miałam kruczo czarne włosy i miałam dużo rzeczy w kolorze czerwonym . No i te buty piękne . Pozdrawiam .
aloes61 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 19:09   #1806
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

Cytat:
Napisane przez aga6891 Pokaż wiadomość
A tak w ogóle macie może jakiś przepis na wątróbke drobiową?Mam w lodówce ale brakuje mi na nią pomysłu, najchętniej bym ją usmażyła z cebulką ale nie mam patelnie teflonowej a na tej mojej bez oleju to by cała przywarła...proszę o jakś pomysł?
jezeli masz mikrofale to mozna udusic w niej z cebulka, albo upiec pieczen rzymska z miesem mielonym,

udalo mi sie dostac mrozony rabarbar wiec u mnei bedzie deserkowo dzis

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 19:12   #1807
wyszokop
Raczkowanie

GG do wyszokop

mogę być dumna... prawie... nie zjadłam nic niedozwolonego a okazji miałam naprawde duzo... i dzis wyjatkowo głodna jestem... zbliza sie @ no ale teraz wypiłam 2 szklanki mleka, co prawda 0% no ale zawsze... mleko nie jest zalecane w II fazie... trudno zonbaczymy co sie okaze jutro na wadze...
Stary 2009-12-06, 19:36   #1808
eliza40
Zakorzenienie

Można mleko w IIfazie ale 1 szklankę dziennie.
Stary 2009-12-06, 20:17   #1809
fotoreporterka
Raczkowanie

Witajcie!

Cały weekend świadomie grzeszyłam i dobrze mi z tym. Bezczelna jestem;/ ale życie jest do przeżycia a nie do zdeietowania za wszelką cenę. Chwile z rodzicami i umierającym dziadziem- bezcenne!!

Jutro potulnie wracam do diety i to na 5 dni proteinek.

Mam nową wagę. Wlazłam na nią i co? 60kg... CZYLI 5 KG MNIEJ po dwóch miesiącach!!!!!!!!CUDOWNI E!!!

W sobotę dopięłam się w spódnicy z 1 klasy LO Ważyłam wtedy góra 58kg Fajnie,że ciągle mam u rodziców takie rzeczy I fajnie,ż kopertówy nie wyszły z mody

Jutro pewnie będzie z 62, ale to nic. Mam siły dl dalszej walki. Teraz moim celem jest zobaczenie na wadze 59 kg ( mam na to jeszcze 18 dni) i ujędrnienie brzuszka ( wcieliłam już w życie hula hop 4 razy w tyg. po 20 minut oraz peeling z masażem 3 razy w tyg., no i szukam jakiegoś taniego ale spoko kremu do wsmarowywania) .

Jak ujrzę 59 kg w Wigilię to będzie piękny prezent pod choinkę Potem jakoś przetrwać święta bez dzikich szaleństw i na Dukanie i od 2 stycznia znów walka tym razem o docelowe 57kg.

Macie jeszcze jakieś pomysły co można robić z brzuszkiem albo jakich kosmetyków używać - tylko z tej tańszej półki lub robionych w domu.

Aha i mam jeszcze coś:
Otręby w 100g ( wszystkie kupine dziś z firmy Sante i dlatego robię porównanie, bomnie zainteresowały)

żytnie - 205 kcal, 15g białka, 26g węgli

pszenne- 185 kcal, 16g białka, 19 g węgli

owsiane- 335kcal, 17g białka, 50g węgli

To ja tu czegoś nie rozumiem, czemu my musimy jeśc te z naw. ilością węgli???

5 X -22 XII z 65 na 55kg

22 II 2010-59kg

Do Wielkanocy ma być 55-54kg

Edytowane przez fotoreporterka
Czas edycji: 2009-12-06 o 20:26
fotoreporterka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 20:24   #1810
kiltii synti
Raczkowanie

hej Dziewczęta!
wiolqn jesteś piękna taka figura ach pozazdrościć hm.. Ty musisz być wysoka kobito na tych zdjęciach wygladasz jakbyś miała nogi 1.1 m normalnie gratuluje !
huni 9 kg od 9 listopada? świetny wynik gratuluje

no a ja.. dzisiaj@ więc nie będę się chwalić aaa i jeszcze najgorsze grzechy grzechy i jeszcze raz grzeszy miałam takie ostre pms jak nigdy dotąd ach zresztą @ przyszła wcześniej niż zwykle więc uznałam że to wina stresującego tygodnia i wypiłam malutki kieliszek ajerkoniaku to w piątek a w sobotę byłam u cioci na 50-tych urodzinach i nie wypadało nie zjeść tortu i zjadłam ale taki cieniutki kawałek i w środku imprezy przyszła @ ach i nie mogłam juz oprzeć się małemu kawałeczkowi jak Boga kocham ciasta ale całą resztę jadłam przepisowo a dzisiaj 1.5 porcji nutelki i już nie mogę się tłumaczyć @ czy przyjęciem czy stresem dziewczyny czuje że jak ktoś mnie nie ochrzani to będę to robić częściej
błagam Was o wymierzenie kary

kiltii synti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 20:34   #1811
eliza40
Zakorzenienie

Kiltii synti no wstyd żeby tak grzeszyć
Stary 2009-12-06, 20:55   #1812
nulqa
Raczkowanie

Ale świetny ten czerwony płaszczyk tak mi się spodobał, że achh
Ja dzisiaj na obiad zrobiłam sobie pierś z indyka w panierce jajeczno-otrębowo- koperkowej. Normalnie cudny smak. Pychota !!! Niestety musiałam dać kapkę oliwy, bo po teflonową patelnię pojadę do domu, ale dopiero za 2 tyg.

A na deser kawa mrożona
I jeszcze poszłam pobiegać do klubu fitness, wyglądałam potem jak mokry szczurek hehe to mój pierwszy dzień biegów, więc od razu byłam zmachana że ojojoj
Tak się właśnie zastanawiam, gdzie można zrobić sobie ten test dukana? wiecie może ? tylko żeby było to jakoś napisane nie po francusku, bo nie zrozumiem

Jutro wybieram się na basen, trochę się wstydzę, bo taki bekonik jak ja z moimi udkami, no ale coż .. koleżanka mnie wyciąga , więc może się jakoś przełamię ..

Pozdrawiam was wszystkie i dzięki za te motywujące wpisiki

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Huni Pokaż wiadomość
Dzien dobry Dziewczęta!!!
Dawno mnie tu nie czytałyście, ale za to jestem codziennie i czytam Was. Gratuluję spadków!!! ...No i mnie też widzę niezła batalia ominęła

Właśnie, już się zastanawiałam, czy tylko ja mam takie zastoje... Mi się @ opóźnia już o prawie miesiąc, w ruch poszły nawet dwa testy, Mąż już się cieszył, hehe ale wyszło zero dzidziusiów, więc mogę chudnąć dalej spokojnie
Pochwalę się spadkami: dość imponujące dla mnie samej - od początku do dziś rano jest -8,6 kg. Czyli od 9. listopada... Jak będzie równe 10 nie omieszkam się pochwalić znowu

gratulacje! Poza tym - obejrzałam zdjęcie i muszę przyznać, że ładna z Ciebie kobieta A figurę masz super!!! I to absolutnie nie jest słodzenie

Apropos słodzenia - zrezygnowałam ze słodzika. Już Wam chyba pisałam o tym. Nieco ciężej, przyznaję, ale za to sumienie czyste...

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Tak jeszcze odnośnie mojego avatara, który tu przerażał którąś Jest to rzeźba w piasku mojego autorstwa, plaża Ustka, wrzesień 2008, moja podróż poślubna
zazdroszczę Huni że Ci tak szybko waga spadła , gratuluję
nulqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 20:56   #1813
wyszokop
Raczkowanie

GG do wyszokop

mi też kara sie dzis nalezy... strasznie mi sie chce dzis jesc... no strasznie strasznie... i po dwudziestej wszamalam jeszcze 1 jogurt ze slodzikiem jakies 250 gram sera bialego i popilam to coca cola light... porazka totalna... jutro wzrost wagowy an bank... ale dzis mikolajki wiec... nie bede sie zadreczac...
od jutra mam jeszcze 3 dni samych proteinek i bedzie wzorowo... OBIECUJE! bo dzis to sie napelnilam bardzoooo...... niby nic niedozwolonego z diety nie bylo ale jakos tak wszystkiego podwójna ilosc... zwykle zjadam o polowe mniej ...albo jeszcze mniej... no coz ...

wiecie to takie glupie, ze tak bardzo chce sie cos zjesc, a potem sie zaluje... ja juz dzis tak sie cieszylam ze na wadze 56,2 a jutro modle sie zeby bylo chociaz 57... a nie wiecej... no zobaczymy... meldunek zloze jutro a dzis juz daje na looz!
Stary 2009-12-06, 20:58   #1814
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

Cytat:
Napisane przez fotoreporterka Pokaż wiadomość
5
żytnie - 205 kcal, 15g białka, 26g węgli

pszenne- 185 kcal, 16g białka, 19 g węgli

owsiane- 335kcal, 17g białka, 50g węgli

To ja tu czegoś nie rozumiem, czemu my musimy jeśc te z naw. ilością węgli???
pomimo tego ze otreby owsiane maja dosc duza zawartosc wegli to maja one rewelacyjne efekty:
wspomagaja proces odchudzania, zeluja plyn w zoladku dajac uczucie sytosci, zmniejszaja cholesterol, oczyszczaja uklad pokarmowy z zalegajacych resztek, dzialaja profilaktycznie przeciwko nowotworowi okreznicy, spowalniaja przyswajanie cukrow prostych co jest bardzo wzne dla dietetykow. I dlatego to wslasnei otreby owsiane sa dozwolone a nawet zalecane

Kuchnia Tygryska
Stary 2009-12-06, 21:03   #1815
stozynka44
Raczkowanie

Hej dziewczyny
Ja miałam dziś na wadze 56,2 powoli bo powoli ale spada coś tam co 5 dni teraz mam PW zobaczymy jak będzie za 5 dni

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Isabelll Pokaż wiadomość
Leniwy dzień, niby jutro mam koło i mam się uczyć ale jakoś nie mogę się zmobilizować
Ja mam jutro egz ustny!!! i jeszcze nie zajrzałam do notatek bo 4 dni z rzedu pracowałam po 10 godz i przychodziłam padnięta... I teraz też się nie umiem zmobilizować... eh...jutro będę świecić oczami chyba

Anything that’s worth having is sure enough worth fighting for !
stozynka44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 21:04   #1816
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

Cytat:
Napisane przez nulqa Pokaż wiadomość
Tak się właśnie zastanawiam, gdzie można zrobić sobie ten test dukana? wiecie może ? tylko żeby było to jakoś napisane nie po francusku, bo nie zrozumiem

Jutro wybieram się na basen, trochę się wstydzę, bo taki bekonik jak ja z moimi udkami, no ale coż .. koleżanka mnie wyciąga , więc może się jakoś przełamię ..
zajrzyj naa pierwszy wpis w tym watku na pierwszej stronie, podalam linka do testu i do tlumaczenia. innej opcji nie ma, a o uda sie nie martw, pod woda nei widac

ja wlasnei wyjelam z piekarnika ciasto rabarbarowe z kruszonka, juz nie moge sie doczekac kiedy wystygnie. a w piekarniku siedzi kurczaka na piwie (znaczy na puszce) i 3 bochenki chleba razowego mniammniam

Kuchnia Tygryska
Stary 2009-12-06, 21:06   #1817
stozynka44
Raczkowanie

wiolqn wyglądasz rewelacyjnie gratuluję spadku i przejścia na III fazę super!!! brawo

Stary 2009-12-06, 21:14   #1818
eliza40
Zakorzenienie

Wiolqn a przepis na ten chlebek razowy już podawałaś ?
Stary 2009-12-06, 21:15   #1819
aga6891
Raczkowanie

Wyszokop przecież to co zjadłaś to nic złego , a że później niż zazwyczaj to co z tego przecież można jeść wtedy kiedy jest się głodnym aby były proteiny. Nie dajmy się zwariować!!!

Wiolqn zazdroszcze Ci tych smakołyków..aż ślinka leci ....
aga6891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 21:15   #1820
wyszokop
Raczkowanie

GG do wyszokop

stozynka44 widzę że mamy dziś jednakową wagę... ale ja jutro w góre skocze na bank... po dzisiejszym obżarstwie ale będę Cię gonić... nie ma innej opcji! może to będzie jakaś dodatkowa motywacja... a ile masz wzrostu?
Stary 2009-12-06, 21:25   #1821
Aulija
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fotoreporterka Pokaż wiadomość
Witajcie!

Macie jeszcze jakieś pomysły co można robić z brzuszkiem albo jakich kosmetyków używać - tylko z tej tańszej półki lub robionych w domu.
Fotoreporteko gratuluję efektów!!! Zgadzam się z Tobą życie mamy tylko jedno więc nie można sobie non stop wszystkiego odmawiać Jutro wrócisz do diety i będzie OK

Jeśli chodzi o brzuszek to ostatnio testuje masło do ciała Ziaja Rebulid "ukierunkowane ujędrnianie uda, pośladki, biodra, brzuch" cena w Rossmanie to około 13,00PLN (o ile mnie pamięć nie myli). Bardzo fajny produkcik ale o efektach się jeszcze nie mogę wypowiadać. Poza tym z brzuchem nie mam kłopotu bo zawsze lubiłam go ćwiczyć . To taki mój mały konik
Ze skutecznych ćwiczeń mogę podrzucić link:
http://www.youtube.com/watch?v=sWjTn...eature=related
ćwiczyłam codziennie lub co drugi dzień rano przed wakacjami 2009 i przyznam że daje radę Po wakacjach odpuściłam ale już wróciłam na siłownie i ruszam z dukaniem.

Ale się rozpisałam
Aulija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 21:38   #1822
olla22
Raczkowanie

GG do olla22

Wiolqn gdzie jest przepis na razowca?
w przepisowni nie widzialam..
olla22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 22:03   #1823
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

BANALNY PRZEPIS NA CHLEB

3 blaszki

1kg (5 szklanek) maki*
1 szklanka otrab
dowolne ziarna: sezam, slonecznik, dynia, siemie lniane, gotowana pszenica, gotowana soja itd
ziola: oregano, bazylia, co kto chce
1,5 lyzki soli
5 lyzek cukru, slodzika, (ja dalam melase)
5 dag drozdzy
1l cieplej wody

MAKA: mozna dac krupczatke, ja daje po szklance maki pszennej grubo mielonej, maki zytniej, razowej, i pszennej mielonej z otrebami owsianymi

Drozdze rozpuscic w wodzie. Wszystkie skaldniki wymieszac. ciasto bedzie dosc luzne i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia. Zamieszac, przelozyc do 2/3 wysokosci blaszek, odstawic na kolejne 20 min. Piec 1h w 220C. Sprawdzic patyczkiem, jezeli jest wilgotny to zmniejszyc temerature do 180C i podpiec.

fotki dodam jak sie upiecze

Kuchnia Tygryska

Edytowane przez wiolqn
Czas edycji: 2009-12-06 o 22:21
Stary 2009-12-06, 22:08   #1824
BogaczKa22
Zadomowienie

Dobry wieczór

Wiolqn jestem pod wrażeniem

Dziś w Mikołajki poszliśmy z familią do Pizzy Hut. Oni jedli pizzę a ja wzięłam "bar sałatkowy", w którym nie zabrakło odrobiny majonezu i rodzynek w sałatce z selerem . Wszystko było tak zimne, że wyszłam ze zmarzniętym i czerwonym nosem - zupełnie jak Rudolf Czerwononosy

Ok, już się poprawiam i wracam na właściwe tory. Właśnie piecze się chlebek z ciasta muffinkowego bo muszę mieć do pracy na kanapeczki i na deser wezmę sobie resztę "potwora"

Wagowo - stoję "lekko w górze"

Dukan

BogaczKa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 22:26   #1825
Aulija
Raczkowanie

O rety Wiolqn! wielki szacun bo oprócz tego że widzę (czytam) że jesteś wytrwałą dukaną to jeszcze kuchmistrz z Ciebie!
Aulija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 22:35   #1826
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aulija Pokaż wiadomość
O rety Wiolqn! wielki szacun bo oprócz tego że widzę (czytam) że jesteś wytrwałą dukaną to jeszcze kuchmistrz z Ciebie!
Oj tak!!!

Mamy tu kilka takich dziewczyn co świetnie kucharzą i podają fajne przepisy Dzięki nim jeszcze jesteśmy na Dukanie. Inaczej nie dałybyśmy rady jeść ciągle wieśniaków, cycków grillowanych i wędliny z korniszonem.

Dukan

Stary 2009-12-06, 22:56   #1827
moni_ca
Raczkowanie

GG do moni_ca

Mikołajkowo się witam z Wami
ojojoj nie bede kłamać nagrzeszyłam wreszcie i ja nie strasznie ale jednak.....wymierz cie kare bo sama od siebie czuje że mało skuteczna, ale zrobiłam to z premedytacją więc i wyrzuty współmierne do grzechów
spowodowane tez tym że w sobote rano spadek był -2,6, cóż za radość aż grzeszków pare trzeba było zrobić co by się za szybko z dietką nie pożegnać
no trudno przyjmuje to z całą odpowiedzialnością jutro się pochwale jak mi to wyszło na zdrowie

Wiolqn kobito ty jesteś "seks w Wielkim Mieście" dosłownie

a gdzie się podziała nasza LANKA czyżby aż tak dobrze się bawiła na imprezie do tej pory
moni_ca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 22:57   #1828
_kasiulka_
Rozeznanie

Wiolqn wygladasz szalowo ale zmotywowalas dziewczyny slicznie )

witam z wieczora..
u mnie bez wiekszych zmian ale dzisiaj zrobilam sobie tyle uczt ze mysle ze 3 faza troche nei wyszla hehe
ale moze bedzie ok.
jutro grzecznie
)
pozdrawiam

..z miłości do motocykli

-----------------------------
mój związek z Dukanem :
start wrzesień 2009 -> 76 kg
faza III-->listopad 2009 - > 67
powrot na II faze cnotliwie 04.05.2011
cel : 65...64..63..62..60.
_kasiulka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-07, 06:06   #1829
BogaczKa22
Zadomowienie

Dzień dobry Jestem dziś pierwsza?

Na wadze 0,8 więcej po PW nie jestem zadowolona, że tak w kółko się kręci

Dukan

Stary 2009-12-07, 07:56   #1830
stozynka44
Raczkowanie

A ja jestem druga
Właśnie zbieram sie na uczelnie...Zaspałam, nic nie umiem na egzamin, a po uczelni muszę lecieć do pracy na 3h i będę dopiero po 21 w domu...Masakra!!! Nie wiem jak dam radę dzisiaj! Nie cierpię poniedziałków!!!!! ale jedzonko Dukanowe zrobione Cała reklamówka smakołyków na cały dzień
Miłego dnia

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości