|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
Zaciekawiona informacją z wątku o YAZ mam pytanie do dziewczyn mieszkających w Krakowie - czy któraś z was kupowała Yasminelle w aptece Hygieia? Jeśli tak, to ile kosztowały?
|
|
|
#4142 |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
Dziewczyny a ja mam takie pytanie... Biorę Yasminelle prawie od 10 miesięcy, wszystko było ok, czułam się świetnie i właściwie dalej tak jest poza jedną sprawą... Pojawiło się u mnie plamienie (w połowie opakowania\), które jest jak krwawienie z odstawienia tylko bardziej skąpe. Nie wiem co to może znaczyć? Nie łączyłam opakowań i do tej pory nie miałam takiej sytuacji.
|
|
#4143 |
|
Zakorzenienie
|
obserwuj sytuacje. jesli bedzie sie to powtarzac wyglada na to ze bedziesz musiala zmienic tabletki, gdyz te przestaly ci trzymac cykl. (spotkojnie antykoncepcja wciaz zachowana). plamienia w srodku opakowania sa skutkiem ubocznym. pojawia sie po dluzszym czasue brania u niekotrych kobiet. bedziesz musiala brac tabletki z wieksza iloscia hormonow.
|
#4144 | |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
Cytat:
zobaczę jak będzie przy następnym opakowaniu i wybiorę się do ginekologa, jeśli sytuacja się powtórzy...
|
|
|
#4145 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
Postanowilam do was dołączyć, co prawda kiedys juz bralam Yasminelle ale przestałam po kilku opakowaniach ( nie z powodu skutków ubocznych, po prostu sie nie przydawały ) od nastepnego okresu będe dzielnie z wami o jednej porze je łykała, w sumie juz bym chciała dostac okresu ahh cera po nich była ładna z tego co pamietam no to teraz tylko czekać ! : D
|
|
|
|
#4146 |
|
Przyczajenie
|
a ja mam takie pytanie: do tej pory biorę novynette a teraz dostałam receptę na yasminelle - doktorka powiedziła, żeby zrobic normalną 7 dniową przerwę i zacząć normalnie opakowanie -co wy o tym myslicie?
yasminelle ma chyba mniej hormonów jak novynette
|
|
|
|
#4147 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj ginekolog zawsze przy zmianie tabletek radzi aby brac je w 1 dniu krwawienia. czyli w twoim przypadku polegaloby to na skroceniu przerwy. np. jesli krwawienie masz w 4 dniu przerwy to o 3 dni skrocila by Ci sie przerwa. wtedy masz pewnosc ze skutecznosc bedzie zachowana. przerwe przeciez mozna dowolnie skracac ![]() ja tak zawsze robilam i zawsze wszystko bylo ok.
|
|
#4149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przy zmianie też miałam normalną 7 dniową przerwę |
|
|
|
|
#4150 |
|
Zakorzenienie
|
Biorę Yasminelle od 4 miesięcy. 2 razy krwawienie trwało mi 6 dni, w poprzednim miesiącu jedynie 4 dni, a teraz tylko 3 dni. Czy to normalne? A może powinnam zacząć się martwić?
|
|
|
|
#4151 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4152 |
|
Zakorzenienie
|
Kamila2006 - No tak, ale ja już sobie wmawiam różne rzeczy, bo przecież w ciąży też można krwawić z tego, co wiem...
Edytowane przez echme Czas edycji: 2010-01-19 o 12:02 |
|
|
|
#4153 |
|
Raczkowanie
|
Mam problem, chcę sobie zbadac poziom testosteronu (wypadaja mi wlosy od dłuższego czasu) lub wolnego tstosteronu, właśnie skończyłam 2 opakowanie Yasmin i za pare dni zacznę yasminelle. Chcialabym wiedizeć czy te tabletki wpływaja na poziom tych hormonów znacząco? Zapomniałam zapytać się gina, a iść znowu i płacić za wizyte tylko po to mi się nie uśmiecha
. Uzyłam opcji "przeszukaj wątek", ale nic mi nie wyskoczyło, więc pytam, jak już o tym było to z góry sorry!
|
#4154 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, przeszukałam wątek ale z grubsza nic nie znalazłam na interesujący mnie temat
Otóż, biorę teraz Yasminelle ( od września nieprzerwanie), wcześniej był Harmonet/Kontracept przez ponad rok.. No i od ponad miesiąca mam (jak dla mnie ) duże problemy z cerą ! Wcześniej pojawiały mi się sporadycznie wypryski przed comiesięcznym "plamieniem" ( i głównie były to 1-2 małe krostki) a teraz niemalże nie ma dnia, żeby nie pojawił mi się jakiś zaskórnik, jakieś brzydkie krostki Jedynie w trakcie okresu skóra mi się uspokaja.. Czy to możliwe, żeby taki stan rzeczy był wywołany przez hormony?? Nie zmieniałam żadnych kosmetyków myjących buźkę (używam 2 kroków z Clinique- zawsze pomagały) , żadnych kremów zapychających nie używam.. O co chodzi? .. (plus: żeby mi libido wróciło do normy )
|
|
#4155 |
|
Przyczajenie
|
Hej. Mam taki problem. Wczoraj zapomniałam ostatniej tabletki z blistra, przypomniało mi się dziś, ale już minęło 12 godzin a teraz jestem w pracy i nie mam możliwości przyjęcia jej. Co mam robić, pomóżcie.
|
|
|
|
#4156 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4157 |
|
Przyczajenie
|
A mam dziś wziąć tą ostatnią tabletkę czy ją pominąć? i zrobić normalnie przerwę licząc od dziś te 7 dni?
|
|
|
|
#4158 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4159 |
|
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuje wam dziewczyny
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4160 |
|
Raczkowanie
|
Orientujecie sie moze czy tabletki odchudzające Apptrim wpływaja na skutecznosc Yasminelle?
Podaje skład:-tyrozyna - 101.3 mg, cholina - 101.3 mg, kwas glutaminowy - 85.1 mg, kofeina - 40.5 mg, wyciąg z owoców kakaowca 28.5 mg, histydyna - 28.4 mg, hydrolizat białka - 28.4 mg, L-seryna - 24.3 mg, Griffonia simplicifolia - 8,1 mg, wyciąg z nasion winogron - 4.1 mg |
|
|
|
#4161 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam Was
dzisiaj wzięłam swoją pierwszą tabletkę yasminelle. wyliczyłam sobie, że ostatnią wezmę 10 lutego i w ciągu 7 dni dostanę okres. jednak 13 lutego mam studniówkę i jakoś mi się nie uśmiecha zabawa z podpaską/tamponem. więc chciałabym ten okres przesunąć. w tym celu miałabym nie robić 7 dniowej przerwy tylko brać następne opakowanie? i czy to w moim przypadku gdzie dopiero zaczynam brać jest bezpieczne? w takim przypadku kiedy pojawiłby mi się okres? chyba po przyjęciu tych dwóch blistrów podczas 7 dniowej prezerwy. i czy robiłyście tak kiedyś? miałyście jakieś efekty uboczne z tym związane? duuużo pytań Wam zadałam. ![]() dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi. |
|
|
|
#4162 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Opuszczasz 7 dniową przerwę, i po skończeniu I blistra od razu zaczynasz II. Krwawienie z odstawienia pojawi się po skończeniu II opakowania, w trakcie przerwy. Tak, robiłam tak kilka razy. Za każdym razem pod koniec II blistra mam plamienia. Może zdążyć się i tak, że przez całe II opakowanie będziesz plamić. Nie łączyłaś opakowań, więc nie wiadomo jak to u Ciebie będzie. |
|
|
|
|
#4163 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4164 |
|
Konto usunięte
|
Oby obyło się bez plamień, chociaż to różnie bywa. Poza tym to Twoje początkowe opakowania, także plamienia i ta mogą występować, bo organizm sie przyzwyczaja do hormonów.
Ale życzę, żeby Yasminell Ci służyły i udanej studniówki
|
|
|
|
#4165 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
taki normalny, zwyczajny... a nie plamienie. Zdziwiłam się i to bardzo ale nie poszłam z tym do mojego pana gina.
|
|
|
|
|
#4167 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4168 |
|
Raczkowanie
|
Żabki moje kochane a ja mam do was takie oto pytanie
brałam w sierpniu 2009 yasminelle ale po 1 opakowaniu odstawiłam ( nic sie po nich złego nie działo tylko nie były przydatne) czy bez wizyty u pani doktor (recepte dostałam od lekarza rodzinnego) moge zacząc brać je znów?? dodam ze przed tamtym opakowaniem robiłam kilka badań(głównie hormony tarczycy) ale wszystko było OK. Co o tym myślicie??
|
|
#4169 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pozdrowionk iP.S. mi się skóra poprawia zawsze jak mam 7-dniową przerwę
|
|
|
|
|
#4170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba po prostu pójdę do ginekologa na tygodniu i się go zapytam, czy to może być wywołane tabsami i najwyżej dam sobie ost. miesiąc na upewnienie się.. Na razie mam 7 dniową przerwę i na twarzy zagościł spokój ale jeśli minie, to odstawiam tabletki na dłużej..
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:19.

zobaczę jak będzie przy następnym opakowaniu i wybiorę się do ginekologa, jeśli sytuacja się powtórzy...
Postanowilam do was dołączyć, co prawda kiedys juz bralam Yasminelle ale przestałam po kilku opakowaniach ( nie z powodu skutków ubocznych, po prostu sie nie przydawały
ahh cera po nich była ładna z tego co pamietam
no to teraz tylko czekać ! : D
Otóż, biorę teraz Yasminelle ( od września nieprzerwanie), wcześniej był Harmonet/Kontracept przez ponad rok.. No i od ponad miesiąca mam (jak dla mnie
Wcześniej pojawiały mi się sporadycznie wypryski przed comiesięcznym "plamieniem" ( i głównie były to 1-2 małe krostki) a teraz niemalże nie ma dnia, żeby nie pojawił mi się jakiś zaskórnik, jakieś brzydkie krostki
.. (plus: żeby mi libido wróciło do normy
taki normalny, zwyczajny... a nie plamienie. Zdziwiłam się i to bardzo ale nie poszłam z tym do mojego pana gina.