Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-15, 16:58   #4141
Neciak89
Zakorzenienie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Zaciekawiona informacją z wątku o YAZ mam pytanie do dziewczyn mieszkających w Krakowie - czy któraś z was kupowała Yasminelle w aptece Hygieia? Jeśli tak, to ile kosztowały?

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 21:48   #4142
noseknosek
lipiec na maksa!!! :)

Dziewczyny a ja mam takie pytanie... Biorę Yasminelle prawie od 10 miesięcy, wszystko było ok, czułam się świetnie i właściwie dalej tak jest poza jedną sprawą... Pojawiło się u mnie plamienie (w połowie opakowania\), które jest jak krwawienie z odstawienia tylko bardziej skąpe. Nie wiem co to może znaczyć? Nie łączyłam opakowań i do tej pory nie miałam takiej sytuacji.

biegam
noseknosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 22:44   #4143
kamila2006
Zakorzenienie

obserwuj sytuacje. jesli bedzie sie to powtarzac wyglada na to ze bedziesz musiala zmienic tabletki, gdyz te przestaly ci trzymac cykl. (spotkojnie antykoncepcja wciaz zachowana). plamienia w srodku opakowania sa skutkiem ubocznym. pojawia sie po dluzszym czasue brania u niekotrych kobiet. bedziesz musiala brac tabletki z wieksza iloscia hormonow.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 22:46   #4144
noseknosek
lipiec na maksa!!! :)

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość
obserwuj sytuacje. jesli bedzie sie to powtarzac wyglada na to ze bedziesz musiala zmienic tabletki, gdyz te przestaly ci trzymac cykl. (spotkojnie antykoncepcja wciaz zachowana). plamienia w srodku opakowania sa skutkiem ubocznym. pojawia sie po dluzszym czasue brania u niekotrych kobiet. bedziesz musiala brac tabletki z wieksza iloscia hormonow.
dziękuję bardzo zobaczę jak będzie przy następnym opakowaniu i wybiorę się do ginekologa, jeśli sytuacja się powtórzy...

biegam
noseknosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-18, 18:20   #4145
sokosita
Raczkowanie

Hej dziewczyny Postanowilam do was dołączyć, co prawda kiedys juz bralam Yasminelle ale przestałam po kilku opakowaniach ( nie z powodu skutków ubocznych, po prostu sie nie przydawały ) od nastepnego okresu będe dzielnie z wami o jednej porze je łykała, w sumie juz bym chciała dostac okresu ahh cera po nich była ładna z tego co pamietam no to teraz tylko czekać ! : D
sokosita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-19, 08:27   #4146
rena12
Przyczajenie

a ja mam takie pytanie: do tej pory biorę novynette a teraz dostałam receptę na yasminelle - doktorka powiedziła, żeby zrobic normalną 7 dniową przerwę i zacząć normalnie opakowanie -co wy o tym myslicie?
yasminelle ma chyba mniej hormonów jak novynette
rena12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-19, 10:37   #4147
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rena12 Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytanie: do tej pory biorę novynette a teraz dostałam receptę na yasminelle - doktorka powiedziła, żeby zrobic normalną 7 dniową przerwę i zacząć normalnie opakowanie -co wy o tym myslicie?
Ja myślę, żeby zrobić tak jak ulotka Yasminelle radzi
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-19, 10:54   #4148
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:

moj ginekolog zawsze przy zmianie tabletek radzi aby brac je w 1 dniu krwawienia. czyli w twoim przypadku polegaloby to na skroceniu przerwy. np. jesli krwawienie masz w 4 dniu przerwy to o 3 dni skrocila by Ci sie przerwa. wtedy masz pewnosc ze skutecznosc bedzie zachowana. przerwe przeciez mozna dowolnie skracac

ja tak zawsze robilam i zawsze wszystko bylo ok.

Motywacja 100%

Stary 2010-01-19, 11:40   #4149
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
ja bym zrobiła tak jak radzi doktor
przy zmianie też miałam normalną 7 dniową przerwę
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-19, 11:43   #4150
echme
Zakorzenienie

Biorę Yasminelle od 4 miesięcy. 2 razy krwawienie trwało mi 6 dni, w poprzednim miesiącu jedynie 4 dni, a teraz tylko 3 dni. Czy to normalne? A może powinnam zacząć się martwić?
echme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-19, 11:45   #4151
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez echme Pokaż wiadomość
Biorę Yasminelle od 4 miesięcy. 2 razy krwawienie trwało mi 6 dni, w poprzednim miesiącu jedynie 4 dni, a teraz tylko 3 dni. Czy to normalne? A może powinnam zacząć się martwić?
nie widze nic niepokojacego. wazne ze sie pojawia

Motywacja 100%

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-19, 11:51   #4152
echme
Zakorzenienie

Kamila2006 - No tak, ale ja już sobie wmawiam różne rzeczy, bo przecież w ciąży też można krwawić z tego, co wiem...

Edytowane przez echme
Czas edycji: 2010-01-19 o 12:02
echme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-19, 16:27   #4153
malaga777
Raczkowanie

Mam problem, chcę sobie zbadac poziom testosteronu (wypadaja mi wlosy od dłuższego czasu) lub wolnego tstosteronu, właśnie skończyłam 2 opakowanie Yasmin i za pare dni zacznę yasminelle. Chcialabym wiedizeć czy te tabletki wpływaja na poziom tych hormonów znacząco? Zapomniałam zapytać się gina, a iść znowu i płacić za wizyte tylko po to mi się nie uśmiecha. Uzyłam opcji "przeszukaj wątek", ale nic mi nie wyskoczyło, więc pytam, jak już o tym było to z góry sorry!
Stary 2010-01-20, 09:21   #4154
Dark_Kicia_Miau!
Zakorzenienie

Dziewczyny, przeszukałam wątek ale z grubsza nic nie znalazłam na interesujący mnie temat Otóż, biorę teraz Yasminelle ( od września nieprzerwanie), wcześniej był Harmonet/Kontracept przez ponad rok.. No i od ponad miesiąca mam (jak dla mnie ) duże problemy z cerą ! Wcześniej pojawiały mi się sporadycznie wypryski przed comiesięcznym "plamieniem" ( i głównie były to 1-2 małe krostki) a teraz niemalże nie ma dnia, żeby nie pojawił mi się jakiś zaskórnik, jakieś brzydkie krostki Jedynie w trakcie okresu skóra mi się uspokaja.. Czy to możliwe, żeby taki stan rzeczy był wywołany przez hormony?? Nie zmieniałam żadnych kosmetyków myjących buźkę (używam 2 kroków z Clinique- zawsze pomagały) , żadnych kremów zapychających nie używam.. O co chodzi? Zastanawiam się powoli nad odstawieniem hormonów .. (plus: żeby mi libido wróciło do normy )
Stary 2010-01-20, 10:16   #4155
witka43
Przyczajenie

Hej. Mam taki problem. Wczoraj zapomniałam ostatniej tabletki z blistra, przypomniało mi się dziś, ale już minęło 12 godzin a teraz jestem w pracy i nie mam możliwości przyjęcia jej. Co mam robić, pomóżcie.
witka43 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 10:34   #4156
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez witka43 Pokaż wiadomość
Hej. Mam taki problem. Wczoraj zapomniałam ostatniej tabletki z blistra, przypomniało mi się dziś, ale już minęło 12 godzin a teraz jestem w pracy i nie mam możliwości przyjęcia jej. Co mam robić, pomóżcie.
zajrzeć do ulotki, chociażby tej wirtualnej: http://www.yasminelle.pl/index.html

Cytat:
  • Pominięto jedną tabletkę w tygodniu 3.
Są dwie możliwości do wyboru:
  1. Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że przyjmie się dwie tabletki na raz. Tabletki znowu należy przyjmować o zwykłej porze. Zamiast okresu wolnego od tabletek, należy przejść od razu do następnego blistra.

Najprawdopodobniej, miesiączka (krwawienie z odstawienia) wystąpi pod koniec drugiego blistra, ale może wystąpić także plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe podczas przyjmowania drugiego blistra.
  2. Można też przerwać przyjmowanie tabletek z blistra i przejść bezpośrednio do 7-dniowego okresu bez tabletek (zanotować dzień, w którym zapomniało się przyjąć tabletkę). Jeżeli chce się rozpocząć nowy blister w swoim ustalonym dniu rozpoczynającym, okres bez tabletek można skrócić do mniej niż 7 dni.
Jeżeli postępuje się według jednego z tych zaleceń, ochrona przed ciążą będzie zachowana.
w Twoim przypadku polecam opcję nr 2

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 10:49   #4157
witka43
Przyczajenie

A mam dziś wziąć tą ostatnią tabletkę czy ją pominąć? i zrobić normalnie przerwę licząc od dziś te 7 dni?
Stary 2010-01-20, 10:52   #4158
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez witka43 Pokaż wiadomość
A mam dziś wziąć tą ostatnią tabletkę czy ją pominąć? i zrobić normalnie przerwę licząc od dziś te 7 dni?
Nie, nie bierz jej.
Wczoraj nie wzięłaś tabsa, więc od wczoraj liczysz dni przerwy. Dziś masz 2 dzień.
W przyszły wtorek zaczynasz nowe opakowanie.
Stary 2010-01-20, 12:09   #4159
witka43
Przyczajenie

Bardzo dziękuje wam dziewczyny

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-20, 14:12   #4160
nataliaaaaaa
Raczkowanie

Orientujecie sie moze czy tabletki odchudzające Apptrim wpływaja na skutecznosc Yasminelle?
Podaje skład:-tyrozyna - 101.3 mg, cholina - 101.3 mg, kwas glutaminowy - 85.1 mg, kofeina - 40.5 mg, wyciąg z owoców kakaowca 28.5 mg, histydyna - 28.4 mg, hydrolizat białka - 28.4 mg, L-seryna - 24.3 mg, Griffonia simplicifolia - 8,1 mg, wyciąg z nasion winogron - 4.1 mg
nataliaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 17:33   #4161
rysienka
Wtajemniczenie

Witam Was
dzisiaj wzięłam swoją pierwszą tabletkę yasminelle. wyliczyłam sobie, że ostatnią wezmę 10 lutego i w ciągu 7 dni dostanę okres. jednak 13 lutego mam studniówkę i jakoś mi się nie uśmiecha zabawa z podpaską/tamponem. więc chciałabym ten okres przesunąć. w tym celu miałabym nie robić 7 dniowej przerwy tylko brać następne opakowanie? i czy to w moim przypadku gdzie dopiero zaczynam brać jest bezpieczne? w takim przypadku kiedy pojawiłby mi się okres? chyba po przyjęciu tych dwóch blistrów podczas 7 dniowej prezerwy.
i czy robiłyście tak kiedyś? miałyście jakieś efekty uboczne z tym związane?
duuużo pytań Wam zadałam.
dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi.
rysienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 17:58   #4162
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rysienka Pokaż wiadomość
Witam Was
dzisiaj wzięłam swoją pierwszą tabletkę yasminelle. wyliczyłam sobie, że ostatnią wezmę 10 lutego i w ciągu 7 dni dostanę okres. jednak 13 lutego mam studniówkę i jakoś mi się nie uśmiecha zabawa z podpaską/tamponem. więc chciałabym ten okres przesunąć. w tym celu miałabym nie robić 7 dniowej przerwy tylko brać następne opakowanie? i czy to w moim przypadku gdzie dopiero zaczynam brać jest bezpieczne? w takim przypadku kiedy pojawiłby mi się okres? chyba po przyjęciu tych dwóch blistrów podczas 7 dniowej prezerwy.
i czy robiłyście tak kiedyś? miałyście jakieś efekty uboczne z tym związane?
duuużo pytań Wam zadałam.
dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi.
Tak, możesz połączyć opakowania.
Opuszczasz 7 dniową przerwę, i po skończeniu I blistra od razu zaczynasz II.
Krwawienie z odstawienia pojawi się po skończeniu II opakowania, w trakcie przerwy.
Tak, robiłam tak kilka razy.
Za każdym razem pod koniec II blistra mam plamienia.
Może zdążyć się i tak, że przez całe II opakowanie będziesz plamić. Nie łączyłaś opakowań, więc nie wiadomo jak to u Ciebie będzie.
Stary 2010-01-20, 18:05   #4163
rysienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lick The Lollipop Pokaż wiadomość
Krwawienie z odstawienia pojawi się po skończeniu II opakowania, w trakcie przerwy.
Może zdążyć się i tak, że przez całe II opakowanie będziesz plamić. Nie łączyłaś opakowań, więc nie wiadomo jak to u Ciebie będzie.
dziękuję. zrobię właśnie tak i przekonam się jak to będzie.
Stary 2010-01-20, 18:07   #4164
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rysienka Pokaż wiadomość
dziękuję. zrobię właśnie tak i przekonam się jak to będzie.
Oby obyło się bez plamień, chociaż to różnie bywa. Poza tym to Twoje początkowe opakowania, także plamienia i ta mogą występować, bo organizm sie przyzwyczaja do hormonów.
Ale życzę, żeby Yasminell Ci służyły i udanej studniówki
Stary 2010-01-20, 18:13   #4165
rysienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Oby obyło się bez plamień, chociaż to różnie bywa. Poza tym to Twoje początkowe opakowania, także plamienia i ta mogą występować, bo organizm sie przyzwyczaja do hormonów.
Ale życzę, żeby Yasminell Ci służyły i udanej studniówki
dziękuję bardzo
Stary 2010-01-20, 18:32   #4166
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Ja raz postanowiłam połączyc blistry. I niestety na początku 2go tygodnia 2go blistra dostałam okres taki normalny, zwyczajny... a nie plamienie. Zdziwiłam się i to bardzo ale nie poszłam z tym do mojego pana gina.
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 18:52   #4167
nataliaaaaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nataliaaaaaa Pokaż wiadomość
Orientujecie sie moze czy tabletki odchudzające Apptrim wpływaja na skutecznosc Yasminelle?
Podaje skład:-tyrozyna - 101.3 mg, cholina - 101.3 mg, kwas glutaminowy - 85.1 mg, kofeina - 40.5 mg, wyciąg z owoców kakaowca 28.5 mg, histydyna - 28.4 mg, hydrolizat białka - 28.4 mg, L-seryna - 24.3 mg, Griffonia simplicifolia - 8,1 mg, wyciąg z nasion winogron - 4.1 mg
czy ktos moze odp?
nataliaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 19:21   #4168
paulka990
Raczkowanie

Żabki moje kochane a ja mam do was takie oto pytanie brałam w sierpniu 2009 yasminelle ale po 1 opakowaniu odstawiłam ( nic sie po nich złego nie działo tylko nie były przydatne) czy bez wizyty u pani doktor (recepte dostałam od lekarza rodzinnego) moge zacząc brać je znów?? dodam ze przed tamtym opakowaniem robiłam kilka badań(głównie hormony tarczycy) ale wszystko było OK. Co o tym myślicie??

Matura ---> MAJ 2010

Egzamin zawodowy ---> CZERWIEC 2010

...slodko-gorzka czekolada spijana z ust zycia...
paulka990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-22, 12:07   #4169
gossaa24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dark_Kicia_Miau! Pokaż wiadomość
Dziewczyny, przeszukałam wątek ale z grubsza nic nie znalazłam na interesujący mnie temat Otóż, biorę teraz Yasminelle ( od września nieprzerwanie), wcześniej był Harmonet/Kontracept przez ponad rok.. No i od ponad miesiąca mam (jak dla mnie ) duże problemy z cerą ! Wcześniej pojawiały mi się sporadycznie wypryski przed comiesięcznym "plamieniem" ( i głównie były to 1-2 małe krostki) a teraz niemalże nie ma dnia, żeby nie pojawił mi się jakiś zaskórnik, jakieś brzydkie krostki Jedynie w trakcie okresu skóra mi się uspokaja.. Czy to możliwe, żeby taki stan rzeczy był wywołany przez hormony?? Nie zmieniałam żadnych kosmetyków myjących buźkę (używam 2 kroków z Clinique- zawsze pomagały) , żadnych kremów zapychających nie używam.. O co chodzi? Zastanawiam się powoli nad odstawieniem hormonów .. (plus: żeby mi libido wróciło do normy )
Ja właśnie z tego powodu odstawiam te tabletki. Zamiast leczyć mój trądzik zdecydowanie pogorszyły mi sprawę, a moja lekarka przyznała, że tak może być niestety....Być może to ten drugi składnik- niektóre dziewczyny go nie tolerują - czytałam o przypadkach dziewczyn, które nigdy nie miały trądziku a po tych tabletkach się go nabawiły. dla mnie w każdym razie- po 4 czwartym opakowaniu są do d.. , ale to kwestia indywidualnapozdrowionk iP.S. mi się skóra poprawia zawsze jak mam 7-dniową przerwę
gossaa24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 10:26   #4170
Dark_Kicia_Miau!
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gossaa24 Pokaż wiadomość
Ja właśnie z tego powodu odstawiam te tabletki. Zamiast leczyć mój trądzik zdecydowanie pogorszyły mi sprawę, a moja lekarka przyznała, że tak może być niestety....Być może to ten drugi składnik- niektóre dziewczyny go nie tolerują - czytałam o przypadkach dziewczyn, które nigdy nie miały trądziku a po tych tabletkach się go nabawiły. dla mnie w każdym razie- po 4 czwartym opakowaniu są do d.. , ale to kwestia indywidualnapozdrowionk iP.S. mi się skóra poprawia zawsze jak mam 7-dniową przerwę
Dzięki za odpowiedź
Chyba po prostu pójdę do ginekologa na tygodniu i się go zapytam, czy to może być wywołane tabsami i najwyżej dam sobie ost. miesiąc na upewnienie się.. Na razie mam 7 dniową przerwę i na twarzy zagościł spokój ale jeśli minie, to odstawiam tabletki na dłużej..

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości