|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 3
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
KOTLETY MIELONE Z KAPUSTĄ P+W
1/2 kg mięsa mielonego np.z indyka 1/2 kg kapusty białej może być pekińska 2 jaja duża cebula w kosteczkę sól ,pieprz,oregano 1 szkl.kaszy kaszki kukurydzianej -ja dałam mniej tak z pół szkl.bo i tak się trzyma kupy ,troszkę otrąb...ciut.ciut 3/4 szklanki bulionu drobiowego /mniej tłuszczu i soli np.Winiary/ 1/3 szklanki przecieru pomidorowego. Kapustę drobno poszatkować ,wymieszać z mięsem,jajami ,przyprawami ,kaszką.Uformować kotlety .Obsmażyć z dwóch stron a potem do płaskiego szerokiego garnka podlać rosołkiem,przykryć i poddusić z 20-30 min na małym ogniu/zależy jakie mięso/potem wlać przecier i jeszcze poddusić z 15 min. ![]()
__________________
02-01-2010 było ![]() ![]() jest ![]() więc od nowa będzie: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
"Kolorowy" serniczek (P)
Składniki: 250g twarogu (chudego) serek homogenizowany (150g) 2 całe jajka + 2 białka 20 tabletek słodzika (ja dałam 23 ![]() 10 łyżek zmielonych otrąb owsianych 2 łychy mleka w proszku 5 łyżek mleka w płynie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu, ja dałam waniliowy łyżeczka kakao Ser rozgniatamy, mieszamy z serkiem, dwoma całymi jajkami, słodzikiem, otrębami, mlekiem (płynnym i w proszku), proszkiem do pieczenia i aromatem. Dwa białka ubijamy na sztywną pianę (warto dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się je ubija). Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy. Pół masy przelewamy do tortownicy (średnica ok 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy resztę. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Bardzo ładnie wyrósł... niestety jak to nie tylko dukanowe serniki mają, opadł. Posmarowałam go dietetyczną nutellą, przepis jest gdzieś wyżej ![]() Mniam, smacznego!
__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną ![]() jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę ![]() Edytowane przez Milky Czas edycji: 2010-03-10 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-12
Wiadomości: 92
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Cytat:
prośba do moderatorów - czy można usunąć wpisy, które niedadają się na tę dietę? wprowadzają one w błąd początkujących ![]()
__________________
05.01.10 - 83... - 167cm 03.03 - 76,9 - nareszcie spadek ![]() 24.03-75,2 - kolejny spadek po dłuuugim zastoju ![]() 30.04 - 71.800 23.05 - 73800 PORAŻKA ![]() 26.06 - 72.400 31.01.11 - 76... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 12 344
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Przepis mojej mamy, sama jeszcze nie robiłam, ale jadłam- obłędnie pyszne.
Pieczony udziec z indyka (P) Udziec z indyka ((bez kości i skóry) natrzeć najpierw odrobiną oleju ( łyżką), solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i czosnkiem (ja użyłam 2 posiekane ząbki). Mięso dobrze wymasować i pozostawić na około dobę. Ponownie wymasować, zwinąć w roladę, okręcić sznurkiem (lub wcisnąć do siatki średnicy 12 - 15 cm), przełożyć do "rękawa do pieczenia" i piec około 1 godz/1 kg mięsa. Całość pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Nigdy nie zdejmować sznurka jak jest gorące, bo z rolady NICI!!! Uwaga: Jest z olejem, ale łyżka oleju na kg mięsa nie zrujnuje nam diety, nawet jeśli zjemy całość na raz ![]()
__________________
Nigdy się nie dowiesz jak silna jesteś, dopóki siła nie będzie Twoim jednym wyborem. Edytowane przez elianka Czas edycji: 2010-03-10 o 12:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 51
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
PRAWIE PLACKI ZIEMNIACZANE [PW]
- kalafior (450g - paczka mrożonek) - pół dużej cebuli - 4 duże pieczarki - 1 łyżka otrębów owsianych - 1 łyżka otrębów pszennych - 1 łyżeczka płaska skrobi kukurydzianej - jak brak, to jedną łyżkę otrębów owsianych więcej - szczypta soli, majeranek, tymianek i bazylia (suszone) --> Kalafiora gotujemy ok 10 min na parze (w garnku ok 5 min). --> Kroimy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni (bez dodatku tłuszczu), jak tylko zaczyna się przysmażać dolewamy wody, aby się nie przypaliła i wtedy właśnie solimy kilkoma ziarenkami (szczyptą) soli. --> Do cebulki dodajemy starte na tarce (duże oczka) pieczarki, dusimy jakieś 5 min, żeby woda wyparowała. --> Trzemy ostudzonego (wiadomo ![]() --> Dodajemy do powstałej masy skrobię, roztarte w młynku na pył mniejszy bądź większy, otręby, rozcieramy w dłoni suszone zioła i wszystko mieszamy. --> Jeśli kalafior nie był zbyt wilgotny (gotowany na parze nie ma tyle wody) dolewamy ok 3 nakrętki wody ![]() --> Nakładamy łyżką placki na rozgrzaną patelnię i smażymy, trwa to dłużej niż smażenie placków ziemniaczanych (względy oczywiste ![]() Smaczniaste S M A C Z N E G O ![]()
__________________
- Duk... Duk... 8 II 2010 - Kto tam? - 98kg ![]() - Co chciało? - Podukać ![]() - A dokąd? - Do 76 (przez 94)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Legionowo
Wiadomości: 1 061
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Surimi zapiekane (faza I)
przed chwilą wymyśliłam xD opakowanie surimi otręby pszenne (lub owsiane) jajko serek wiejski łyczeczka sody/proszku do pieczenia sól pieprz zioła, papryka słodka, czosnek W miseczce mieszamy jajko + otręby (nie mielone) i serek wiejski, dodajemy płaską łyżeczkę sody, szczypę soli i pieprz. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Surimi kroimy na pół. W naczyniu żaroodpornym kładziemy czubatą łyżkę ciasta i rozsmarowywujemy. Kładziemy surimi i nakładamy resztę ciasta. Sypiemy przyprawami (można wymieszać z ciastem). Zapiekamy w piekarniku (mam gazowy) ok 40min w 200*C. Powinno być lekko chrupiące.
__________________
"Wczorajszego dnia nie wskrzesisz, po nocy poślubnej nie znajdziesz w łóżku dziewicy" - Jacek Piekara "Ani słowa prawdy" Mów mi Ola ![]() Bloguje ![]() ![]() http://www.maxmodels.pl/evilonly1.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 45
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Sałatka PW
pieczarki konserwowe seler ze słoika (patrz skład ) papryka surowa ogórek konserwowy sos chrzanowy Wszystko pokroić, można dodać rybkę z konserwy we własnym sosie (tuńczyk , lub inną) i zalać sosem (do chrzanu dodac starte jajo na drobnej tarce, dodać łyżeczkę jogurtu, trochę soli morskiej i ociupinkę słodzika). Robiłam 1 raz ale było pycha) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Orientalne skrzydełka (P) Składniki: 8 skrzydełek z kurczaka (warto wybrać większe sztuki) średnia cebula pół łyżeczki curry pół łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków Kamisa szczypta pieprzu ziołowego łyżka stołowa sosu sojowego vegeta Skrzydełka obieramy ze skóry, jest to co prawda rzecz trudna ![]() Żaroodporne naczynie wykładamy folią aluminiową, układamy skrzydełka, przekładając je pokrojoną w krążki cebulką. Zawijamy resztę foli, aby skrzydełka były szczelnie zakryte i wstawiamy do piekarnika na ok. godzinkę. Warto podlać ociupinkę wody... ale tylko troszeczkę. Idealnym wręcz dodatkiem do nich okazał się sos 1000 wysp Elianki Cytat:
__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną ![]() jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę ![]() Edytowane przez Milky Czas edycji: 2010-03-10 o 17:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
z francuskiego forum
Biszkopt Faza II P 3 jajka 6 lyzek slodzika Zapach waniliowy, cytrynowy 70 gr skrobii (7 lyzek) 1/2 torebki proszku do pieczenia Zoltka utrzec ze slodzikiem I aromatem na kremowa mase. Dodawac po lyzce maki I proszek do pieczenia. Ubic bialka I dodac je bardzo delikatnie. Piec 35-40min w 160-180C (thermostat 4-5). A la PIERNIK Faza I 2 duze jajka 2 czubate lyzki fromage frais (serek o konsystencji jogurtu 2 lyzki otrab owsianych 1 lyzka otrab pszennych 1 lyzka proszku do pieczenia 1 szczypta cynamonu Aromat cytrynowy Mala garsc siwezego imbiru pokrojonego w kostke Wszystkie skladniki wymieszac. Napelnic foremki. Piec okolo 40minut w 180C OSZUKANA BITA SMIETANA Faza I 250g fromage frais (serek o konsystencji gestego jogurtu) 2 bialka Aromat waniliowy Slodzik do smaku Bialka ubic na sztywna piane. Serek ubic z aromatem I slodzikiem, polaczyc delikatnei z ubitymi bialkami. FLAN Faza I 500 ml chudego mleka 4 duze jajka Aromat waniliowy 5/8 lyzek slodzika Rozgrzac piekarnik (180C), jajka ubic z aromatek I slodzikiem, dodac mlako. Wylac do formy I piec przez godzine. CIASTKA CZEKOLADOWE Faza II P 2 lyzki kakao 3 jajka Slodzik Odrobina galki muszkatalowej Bialka ubic na sztywno. Zotlka utrzec z reszta skaldnikow. Polaczyc z bialkiem. Przelac do foremek. Piec 15min w 180C CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE Faza II P 4 jajka 1 maly jogurt naturalny 4 lyzki skrobii kukurydzianej 2 lyzki kakao 1 lyzka slodzika Pol opakowania proszku do pieczenia (lyzka) Skladniki wymieszac, bialka ubic przelac do formy. Piec 20-30min w 160-180C LEKKIE CIASTO CZEKOLADOWE Faza II P 2/3 opakowania jogurtu 1 jajko 30g skrobii kukurydzianej Lyzeczka slodzika Aromat waniliowy 4 lyzeczki kakao pol lyzeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Bialka ubic na sztywno z sola. Zolta wymieszac dokladnie z pozostalymi skladnikami. Dodac bardzo delikatnie bialko. Wylac do foremki wylozonej papierem do pieczenia I piec 20min w 180C. CIASTO CYTRYNOWE Faza II P 400g chudego utartego sera 2 male jogurty naturalne 100g skrobii kukurydzianej 100g slodzika do pieczenia 3 jajka 1 bialko Aromat waniliowy Skorka z cytryny Jogurt przelac do garnka o grubym dnie I podgrzewac na wolnym ogniu. Dodac po troche skrobie I slodzik ciagle mieszajac trzepaczka. Podgrzewac az masa ma konsysytencje majonezu ciagle mieszajac. Dodac ser ubijajac. Zdjac z ognia jak tylko masa zrobi sie jednolita. 2 bialka ubic. Gdy masa przestygnie I jest prawie zimna dodac 2 cale jajka (po jednym ciagle ubijajac), skroke z cytryny, aromat, I bardzo delikatnie – ubite bialka. Przelac do formy sufletowej wylozonej papierem. Pozostale zoltko zoetrzec z 2 lyzeczkami cieplej wody I posmarowac nim wierzch ciasta. Piec 30min w 180C. Wyjac, pozostawic w foremce na kolejne 30minut SZYBKIE CIASTO Z MIKROFALI Faza I Male opakowanie gestego jogurtu 1 jajko Lyzka skrobii kukurydzianej Lyzceczka proszku do pieczenia Kilka szczypt slodzika Wszystkie skladniki wymieszac. Przykryc folia spozywcza. Piec na pelnej mocy 5minut. Wyjac szybko z kuchenki, zdjac folie, wyjac ciasto z formy (aby nie opadlo). Mozna dosuszyc w piekarniku, lub pokroic na kawalki GRANITA KAWOWO-CYNAMONOWA Faza I 500ml cieplej kawy Slodzik do smaku Lyzeczka cynamonu 3 ziarna kardamonu Wymieszac wszystkie skladniki i wystudzic. Przelac do pojemnika i wstawic do zamrazalnika na okolo 1h. Zmiksowac i zmrozic kolejna godzine MUS WANILIOWY Faza I 2 serki homogenizowane 2 bialka ubite na sztywno aspartam) aromat waniliowy Wymieszac delikatnie wszystkie skladniki. Przelozyc do pucharkow I schlodzic. MUS CzEKOLADOWO-SEROWY Faza II P 6 malych serkow homogenizowanych lub jogurtow naturalnych 3 jajka 3 lyzeczki kakao 1 opakowanie smietan-fixu (wedlug francuskich stron jest dopuszczalne byle nie za czesto) Slodzik do smaku Bialka ubic z smietan-fixem I slodzikiem. Zoltka utrzec ze slodzikiem, dodac serek I kakao. Wymieszac na jednolita mase. Wmieszac delikatnie ubite bialka. Przelozyc do pucharkow. Schlodzic. ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Galaretka z kurczaka Faza II PW 1 podwójna pierś pęczek włoszczyzny kostka rosołowa z obnizona zawartosci atluszczu lisćc laurowy i ziele angielskie pieprz 3 łyżeczki żelatyny ćwiartka cytryny Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje sie, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka). Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salterek. W międzyczasie w 0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny (zelatyne nalezy zawsze wsypywac do plynu a nie odwrotnie) i zalewamy mieso w salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygniecia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2010-03-11 o 12:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 150
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Sałatka "Niebo w Gębie" (PW)
![]()
![]()
__________________
My way: 04.01.2010 - 74,4 kg ![]() 16.02.2010 - 69,1 kg ![]() 23.02.2010 - 68,1 kg ![]() 28.03.2010 - 66,0 kg ![]() My new way ![]() 21.02.2011 - 74,1 kg ![]() Edytowane przez Thercia Czas edycji: 2010-03-10 o 19:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 18
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Panga z warzywami (PW)
Filet pangi lub soli (z pangą jest nalepsze), może być wiecej filetów - to zależy od posiadanej blachy ![]() Papryka czerwona duża cebula 30-40 dag pieczarek Cebulę, paprykę i pieczarki smażymy na patelni teflonowej (pieczarki puszczą wodę, dlatego najpierw je podsmażam, a później dodaję resztę), doprawić pieprzem i estragonem. Wyłożyć letnie warzywka na blachę, na nie położyć rozmrożone filety, posmarować musztardą i doprawić estragonem. Pieczemy około 30-45 minut w 150 stopniach. W pierwotej wersji miesza się ketchup z majonezem i z estragonem, i tym smarujemy filety, jeżeli któraś ma dietetyczny majonez i ketchup to można zrobić ten wariant. ![]() Pierś w ziołach (PP) Pierś kurczaka trochę imbiru świeżego bazylia oregano pieprz przyprawa do kurczaka szczypta chili mieszamy wszystkie przyprawy, zalewamy wodą tak, aby pierś kurczaka pokrojona w paski została zakryta, dokładnie wymieszać. odstawić na co najmniej godzinkę do lodówki pod przykryciem. Smażymy na patelni teflonowej.
__________________
Beautiful things Nasz Skarbek Zuzia - 18.11.2009 r.
Dukan - było 85 kg ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-11
Lokalizacja: Lodz
Wiadomości: 93
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Witam Was!
Czytam te wasze przepisy i sie zastanawiam czy nie doczytałam czegos w ksiazce Dukana czy tak same sobie wymyslilyscie ![]() ![]()
__________________
Gdy kobieta jest szczesliwa jest takze piekna... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
kamelleon tyle razy prosilesmy zeby nie zasmiecac tego watku pytaniami. Skrobia jest dozwolona an II fazie - 1 lyzka
FRANCUSKIE GRZANKI Faza I, II i III Chlebek 1 łyżka otrąb pszennych 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka serka homogenizowanego 0% lub jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 1 całe jajko Wszystkie skladniki wymieszac. Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty na pelnej mocy. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Pokroic na kromki 2 jajka kilka lyzek mleka Jajka roztrzepac z mlekiem, maczac kromki upieczonego chleba i smazyc do zrumienienia na dobrze rozgrzanej patelni bez tluszczu. Posypac cynamonem, mozna podawac z serkiem naturalnym
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2010-03-11 o 12:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Murzynek(P)
Wyszedł na prawdę przepyszny, od dziś jest to moje ulubione Dukanowe ciasto. Mój tata gdy spróbował, nie chciał uwierzyć, że to jest ciasto z mojej diety. Uparcie twierdził, że smakuje jak normalne... ![]() Wilgotne w środku i wyjątkowo aromatyczne ![]() Składniki: 3 jajka + 2 białka 5 łyżek otrąb pszennych 4 łyżki skrobi 4 łyżki mleka w proszku 4 łyżki mleka w płynie 2 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka kakao pół dużego jogurtu naturalnego ok. 20 -24 tabletek słodzika, zależy jak słodkie kto lubi... kilka kropel aromatu - ja dałam rumowy i odrobinę waniliowego szczypta soli do smaku sypnęłam też pół łyżeczki cynamonu - ale to już opcjonalnie ![]() Żółtka oddzielamy od białek. Do 3 żółtek dodajemy zmielone otręby, skrobię, mleko w proszku i w płynie, kakao słodzik, jogurt, proszek do pieczenia itd. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do masy... Przelewamy do formy keksówki i wstawiamy do piekarnika (ok. 180 stopni) na 30 -40 minut sprawdzając co jakiś czas czy już dobre ![]() Smacznego !
__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną ![]() jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę ![]() Edytowane przez Milky Czas edycji: 2010-03-10 o 17:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Zapiekanka kalafiorowa
1 nieduży kalafior (PW) 1 cebula 5-6 większych pieczarek 100 gr szynki z indyka lub innej chudej 150 gr jogurtu 1 łyzka koncentratu pomidorowego sól, pieprz czosnek Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy na kawałki pokrojoną cebule i pieczarki podsmażamy na teflonie, szynkę kroimy w kosteczkę. Jogurt mieszamy z przyprawami i koncentratem. Wszystko razem mieszamy i wkładamy w formie żaroodpornej na 30 min do piekarnika 200 stopni.
__________________
Forum Polskiego Stowarzyszenia "Endometrioza" www.endometrioza.aid.pl Forum chorych na endometriozę, porady, grupy wsparcia, spotkania kobiet chorych na endometriozę - wszystko o: endometrioza, laparoskopia, torbiel czekoladowa, zrosty, ca-125, płodność. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Irlandia
Wiadomości: 1 890
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
roladki z kurczaka w sosie pomidorowym
- piers -5 malych plasterkow poledwicy sopockiej -przyprawy -czosnek -2 lyzki keczupu light - 2 lyzki odtluszczonego jogurtu naturalnego - 2 plasterki sera zoltego - light! piers z kurczaka pociac na 5 paskow, kazdy bardzo cienko rozbic przyprawic papryka ostra, ziolami prowansalskimi,pieprzem ziolowym, czosnkiem wycisnietym, na kazdy kawalek plasterek szynki sopockiej, zrobic rulonik, spiac metalowa wykałaczka i do pieca w zaroodpornym - podlane 1/2 szkl wody. jak sie juz zrumieni to zrobic sos z keczupu i jogurtu naturalnego, dodac ziola i maggi, zalac roladki, pod koniec polozyc plasterek sera
__________________
DUKAN od 15 luty 2010 88,4 - 67,4 obżarstwo 67,4 - 74.4 DUKAN od 7 marca 2011 74.4 - 73.9 - 73 - 72 - 71 - 70 - 69 - 68 - 67 ![]() Edytowane przez karadka Czas edycji: 2010-03-10 o 12:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Zapiekanka z kurczaka(P i PW)
w wariancie PW można dodać też pieczarki, paprtykę, cukinię... albo inne ważywa. Składniki: Pół kg. udek z kurczaka (u mnie były to trzy małe udka) 4 jajka 4 łyżki skrobi cebula 1/4 szklanki mleka vegeta, pieprz ziołowy do smaku... Udka obieramy ze skóry i kości, kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawach i smażymy bez tłuszczu. Z jajek, skrobi i mleka robimy ciasto naleśnikowe, dodajemy szczyptę soli i pieprz ziołowy. Do masy ścieramy na tarce pół cebuli. Pozostałe pół kroimy w krążki lub kostkę i razem z kurczakiem układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. godzinkę. U mnie była to godzina i 15 min, ale ja mam słaby piekarnik. Więc sprawdzajcie co jakiś czas.. ![]() Smacznego!
__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną ![]() jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę ![]() Edytowane przez Milky Czas edycji: 2010-03-10 o 17:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Pierś kurczaka
rozbijam,przyprawiam sażę na teflonie dla pewności dolewam wody i czekam aż wyparuję wykładam na talerz i pokrywam twarożkiem wiejskim (taki ziarnisty) z drobno posiekanym szczypiorkiem. Przepis znaloziony w internecie ![]()
__________________
22.03.2010r. - 74,9kg. 25.03.2010r - 74 kg. 06.04.2010r. - 72,5 kg. 09.04.2010r. - 71,9 kg. cel - 60kg. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Irlandia
Wiadomości: 1 890
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
sałatka colesław
poł główki białej kapusty mała marchewka mała cebula jogurt naturalny pieprz odrobina soli słodzik w proszku ja salatke robie w misce z blenderem ale mozna tez na tarce, albo kroic kapuste na bardzo drobną kosteczke, marchewke na wiórki, cebule bardzo drobno kapuste dac na sitko i wolno przelewac wrzątkiem, odstawic na kilka minut po czym przelac zimna woda - tak zeby ja ostodzic. odsaczyc z wody dodac cebule, marchew, slodzil, pieprz sol i jogurt i wymieszac jest na prawde pyszna i do kazdego obiadku pasuje ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- banalny i pyszny łosoś swierzy filet z lososia (np kawałki 10cm na 3-4 cm ) posypac lekko wegeta, ziolami prowansalskimi i pieprzem, połozyc na foli i do piekarnika, w polowie pieczenia obrocic jest to banalne ale rozplywa sie w ustach, wczesniej zawsze go jakos zmazylam itp a teraz dopiero czuc ten aromat
__________________
DUKAN od 15 luty 2010 88,4 - 67,4 obżarstwo 67,4 - 74.4 DUKAN od 7 marca 2011 74.4 - 73.9 - 73 - 72 - 71 - 70 - 69 - 68 - 67 ![]() Edytowane przez karadka Czas edycji: 2010-03-10 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Wiejskie kanapeczki P i PW
SKŁADNIKI: jajka [2 ] ser twarogowy [0.5 kostki] otręby owsiane [3 łyżki] (zmielić na puch) cynamon [1 szczypta] jogurt naturalny [1 łyżka] (czubata) Słodzik [4-5 tabletek] serek wiejski [1 op.] (posłodzić do smaku, najlepiej odsączony lub odmiana z małą ilością śmietanki np. Lekki Piątnicy) Jest to modyfikacja mojego omleta. Zdecydowanie delikatniejsze ciasto, wychodzą z tego placuszki o konsystencji chmurki ![]() Otręby z cukrem lub słodzikiem zmielić na puch. Rozgnieść w misce twaróg(czasami robię z dodatkowym żółtkiem (w sumie 3)), dodać pozostałe składniki. Pianę ubić prawie na sztywno, delikatnie wymieszać z resztą składników (zawsze dajemy pianę na składniki - nie odwrotnie) i ciach na rozgrzaną patelnię teflonową (bez tłuszczu). Smażymy na małym ogniu na złoto, są bardzo delikatne więc i delikatnie trzeba obracać. ![]() Upieczone kładłam na kratkę, żeby odparowały, ale to już dewiacja, nie musicie tego robić! ![]() Serek wiejski posłodzić do smaku, jeśli ma za dużo śmietanki - odsączyć i nawet rozgnieść nieco ziarenka. Nakładać między placuszki i zajadać. U mnie wyszły 2 kanapeczki, które zdołałam wynieść z kuchni, resztę zjadłam przy patelni... ^^ Śniadanie, tudzież kolacja - pierwsza klasa! [Apel o pomoc dorzucam, bo wiem, że tutaj łatwiej go znaleźć i nie zginie w gąszczu postów forum dietowego ![]()
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg ![]() 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... ![]() Ile to jeszcze dni ![]() Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 Edytowane przez Berlinianka Czas edycji: 2010-03-11 o 12:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Cytat:
![]() -------------------------------------------------------------------------- nie wiem czy juz taki przepis byl ![]() Kotleciki z tuńczyka Składniki: * puszka odsączonego tuńczyka w sosie własnym (osobiście daję więcej ![]() * 250g chudego twarogu * 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej * 1 jajko * 3 łyżki zmielonych otrąb * 1 cebula pokrojona w kosteczkę * szczypiorek posiekany drobno * ulubione przyprawy Składniki wymieszać, najlepiej widelcem, aby ser był dobrze rozgnieciony, najlepiej sam ser z tuńczykiem porozgniatać, dodać jajko, otręby i na koncu cebula ze szczypiorkiem. Formować kotleciki-uwaga lubia się rozpadać podczas przewracania, ale na pewno jest na to jakiś sposób ![]() Smażyć z obu stron po 4min. Najlepiej smaczne na drugi dzień po podgrzaniu (przynajmniej dla mnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
klik --> Ptasianka<-- klik
Pyszna i lekka ![]()
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg ![]() 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... ![]() Ile to jeszcze dni ![]() Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 Edytowane przez Berlinianka Czas edycji: 2010-03-11 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg ![]() 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... ![]() Ile to jeszcze dni ![]() Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 Edytowane przez Berlinianka Czas edycji: 2010-03-11 o 12:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-02
Wiadomości: 1
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Cytat:
robie taka ptasianke - serniczek na zimno i czasami zamiast kako daje cynamon albo zaparzona kawe rozpuszczalna rewelacyjna słodka przekąska |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 150
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Leczo Dukanożarłoka (PW)
Zwykle robię leczo z cukinią lub kabaczkiem, ale dzis zrobiłam z samą papryką i pieczarkami a także pomidorowo. Kosztowało mnie ze 35 zł, ale spokojnie starczy na 3/4 obiady na PW Przygotowujemy:
![]() ![]() Wszystko rzecz jasna bez tłuszczu i na patelni teflonowej.
__________________
My way: 04.01.2010 - 74,4 kg ![]() 16.02.2010 - 69,1 kg ![]() 23.02.2010 - 68,1 kg ![]() 28.03.2010 - 66,0 kg ![]() My new way ![]() 21.02.2011 - 74,1 kg ![]() Edytowane przez Thercia Czas edycji: 2010-03-10 o 19:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 18
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Mielone
Mięsko mielone z indyka (oby nie pierś...) (około pół kg) 6 dużych pieczarek jajko 3 łyżki otrąb (ja dałam żytnie) pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Odcedzić, wystudzić. Mięsko mieszamy z jajkiem, dodajemy pieczarki i przyprawy (np. do mięsa mielonego). Formujemy kulki, obtaczamy w otrębach i smażymy na patelni bez tłuszczu. Smaczne są z papryką ![]() ![]()
__________________
Beautiful things Nasz Skarbek Zuzia - 18.11.2009 r.
Dukan - było 85 kg ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Krk
Wiadomości: 231
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Naleśniki naleśnikowe
![]() 2 jajca 3/4 szklanki mleka 1 łyżka skrobi kuk 1 łyżka mleka w proszku 1 kopciata łyżka mielonych otrąb 2 tabletki słodzika szczypta soli- niekoniecznie drożdże- ja dałam tak "na oko" czyli okruch wielkości paznokcia, mojego paznokcia ![]() Wymieszać wszystkie składniki, smażyć na teflonowej patelni ofkors na rumiano. Sa bardzo elastyczne, można je przewracać przy pomocy łopatki- nie rwą się Wyszło mi 5 sztuk. SMACZNEGO ![]() Edytowane przez kwiatek99 Czas edycji: 2010-03-10 o 20:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Bogatynia
Wiadomości: 2 405
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Sernik proteinowy P; faza I
Składniki: 1kg sera odtłuszczonego (Pilos chudy z Lidla okrągły po 275 gr - 4 kulki, polecam też homogenizowany Pilos z Lidla oraz President z Biedronki - bardziej mokre są i konsystencja fajniejsza, w Tesco jest też Puszysty twaróg mielony "Złota rosa" w wiaderkach 1kg. firmy Fig AND białko: 19,8, w: 3,5, tł:2,5) 6 jajek - piana osobno 1 płaska łyżeczka proszku 35 tabletek słodzika (nie mam proszkowego) aromat jak ktoś lubi Wykonanie : Białka ubić z solą. Słodzik rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłego mleka, dodać go do żółtek, wsypać proszek, dodać aromat i zmiksować na możliwie puszystą masę. Dodać ser (ten z Lidla okrągły jest dość mokry i fajnie się miksuje), zmiksować wszystko. Dodać pianę - ja też miksuję ale na najniższych obrotach. Wyłożyć na blaszkę (na samo dno daję papier to fajnie później odchodzi) - taką ok 20x30cm i do piekarnika na ok godz. w temp. 170-180 st. Po wyłączeniu obkroić brzegi od blaszki, wtedy równo opada - bez pagórków (gdzieś to wyczytałam na forum ![]() Smacznego ![]()
__________________
Gosia Edytowane przez Megi428 Czas edycji: 2010-05-08 o 16:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 903
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
to ja też coś dodam
![]() ![]() SAŁATKA - faza II PW 1 pierś z kurczaka 6 pieczarek seler naciowy (wziełam dwie sztuki z całości) jabłko sztuk dwie( dozwolone tylko na III fazie, na II robimy bez) czosnek - 2 ząbki ogórek kiszony SOS: jogurt naturalny 1% tł. + przyprawy wg uznania Pierś z kurczaka kroimy w kostke i dusimy na teflonie bez tłuszczu. To samo z pieczarkami. W tzw. miedzyczasie kroimi seler, na tarce trzemy jabłko, ogórek kiszony, potarłam też czosnek. Gotowe piersi i pieczarki dodajemy do warzyw. Wszystko doprawiamy wg uznania. Dodajemy sos i gotowe.
__________________
Zdrowo żyć i być fit ![]() ![]() Edytowane przez Marta 33 Czas edycji: 2010-03-10 o 22:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Bogatynia
Wiadomości: 2 405
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Daję przepis na szybką i dobrą rybę, być może był podobny
![]() Ryba pod pierzynką ![]() Składniki: 3-4 filety z morszczuka pół dużego selera 1 duża pietrucha lub 2 mniejsze kawałek pora (ok 10cm) 1-2 marchewki 2 łyżki koncentratu lub pół puszki pomidorów krojonych bez skórek sól, pieprz cytrynowy Wykonanie: filety (rozmrożone) odrobinę posolić, posypać pieprzem cytrynowym (Kamis) i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jak jest czas to zostawić na 1-2 godz. aby się "przeżarło". Seler, pietruszkę, marchewkę zetrzeć na tarce, por drobno posiekać - wszystko zmieszać z koncentratem lub pomidorami i wyłożyć na rybę. Przykryć naczynie i piec ok 50-60 min w temp. 180 st. Wychodzi cosik jak ryba po grecku ale bez tłuszczu. Smacznego ![]()
__________________
Gosia Edytowane przez Megi428 Czas edycji: 2010-03-11 o 18:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:49.