2009-05-20, 12:29 | #1 |
Raczkowanie
|
Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
A więc dziewczynki (i chłopcy )- o to nowy wątek, specjalnie na przepisy potraw, którymi zajadacie się na ww diecie
Zdjęcia potraw są jak najbardziej mile widziane, podawajcie tez średni czas ich przygotowania (potraw oczywiście). Dla tych, które są tutaj po raz pierwszy i po raz pierwszy czytają coś na temat takowej diety polecam forum jej poświęcone, gdzie rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wspieramy sie wzajemnie oto link: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=304067 TEN WĄTEK SŁUŻY JEDYNIE DO PRZEPISÓW! Miłego gotowania i chudnięcia!
__________________
Lepiej jest być kochaną niż kochać kogoś za mocno Edytowane przez Marzeniatko Czas edycji: 2009-05-22 o 21:35 |
2009-05-20, 13:43 | #2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
ZASADY ZAMIESZCZANIA PRZEPISOW
1. tylko przepisy 2. nie komentujemy, nie pytamy. Kazdy post nie zawierajacy przepisu zostanie usuniety. Pytania kierowac do autora na PW 3. nazwa potrawy musi byc oznaczona zgodnie z kolorem fazy, na której można ten przepis wykorzystać FAZA I - różowy FAZA II - pomarańczowy FAZA III - morski 4. tytul dodatkowo musi byc oznaczony literka P (czyste proteiny) lub PW (proteiny i warzywa) 5. upewnij sie ze dany przepis nie zostal juz zamieszczony. powtarzajace sie przepisy zostana usuniete 6. jezeli nei jest to przepis twojego autorstwa podaj jego prawdziwego autora lub zrodlo z ktorego zostal pobrany. Nie przywlaszczamy sobie pracy innych. SPIS TRESCI: Strona 1-2 Strona 3-4 Strona 5-7 strona 8-9
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2010-03-11 o 16:55 Powód: porzadki |
2009-05-20, 13:53 | #3 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: tam gdzie wzrok nie sięga;)
Wiadomości: 1 181
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Bigos z młodej kapusty zmodyfikowany {cykl [P+W]}
--------------------------------------- główka młodej kapusty, mogą być dwie mięso mielone z indyka pierś z kurczaka przecier pomidorowy koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki kostka rosołowa inne przyprawy do przyprawienia mięsa wg uznania kapustę pociąć w szatki. Podlać trochę wody i dusić, aż kapusta zmięknie i "ulgnie". W trakcie wrzucić kostkę rosołową. Mięso mielone poddusić w rondelku (oczywiście na wodzie)- dodać przyprawy np. do mięsa mielonego, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany etc. Pierś kurczaka pociąć w kosteczkę - poddusić w rondelku na wodzie-przyprawić - curry, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, suszone zioła etc. co kto lubi. Kurczaka i mielone z indyka wsypać do ugotowanej kapusty. Wymieszać i gotować wszystko razem. W razie potrzeby podlać wodą, ale niedużo, (bo przecier pomidorowy też zaw. wodę). Dodać kilka łyżeczek koncentratu, wlać przecier pomidorowy. Mieszać i zagotować. Wrzuciłam jeszcze przyprawę w kostkach małe czerwone papryczki i pieprz do smaku. Smacznego Z dwóch główek kapusty i 30dag mielonego z indyka wyszło mi pół dużego garnka. Zawsze to coś nowego dla podniebienia ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Ryba z warzywami {cykl [P+W]} ----------------------- Filet z dorsza, może być panga (lub z jakiejkolwiek innej ryby), ale dorsz i panga najlepsza 1marchewka 1mała pora lub 1/2 dużego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej sos sojowy (najlepiej jasny, od ciemnego ciemnieją warzywa) przyprawa do ryb, pieprz, zioła folia aluminiowa (kawałek, żeby zmieścić naszego fileta plus na zawinięcie) Marchewkę zetrzeć na tarce (grube oczka), porę przeciąć wzdłuż i posiekać na półtalarki, paprykę pociąć w zapałki, oczywiście fileta rozmrozić . Rozmarzniętego fileta z ryby posypujemy przyprawą do ryb (alternatywnie delikatem), ziołami i pieprzem wg uznania.
W oryginale warzywa pokolei kładziemy na patelnię i podsmażamy (blanszujemy) na odrobinie oleju. My nie możemy oleju, wiec wkładamy po kolei warzywa do garnka z odrobiną wody (kolejność dowolna). Obgotowujemy do miękkości (powiedzmy aż będzie aldente), po kolei osobno wszystkie warzywa. Ogotowane przekłądamy razem do większej miski lub garnka. Przestudzić. Gdy ostygnie wlać do warzyw sos sojowy (na czuja do smaku) oraz pieprz i wymieszać. Na kawałek foli aluminowej (środek) nakładamy trochę warzyw na kształ naszego fileta, tzn. robimy "podkład" pod fileta na niego kładziemy naszego przyprawionego filecika i na niego również wykładamy warzywa - przykrywamy go "pierzynką". Szczelnie zamykamy folię wokoło ryby nie zapominając o brzegach folii, najlepeij je zwinąć i zgnieść. Na blaszkę i do piekarnika na ok.30 min w temperaturze 200st.C Po upieczeniu odwinąć z folii (uwaga gorące) i zsunąć widelcem na talerz. Gotowe Pychota Najlepiej smakuje gdy warzywa są zblanszowane na oleju, ale dla potrzeb diety olej trzeba wyeliminować niestety Życzę smacznego! Edytowane przez Agna Czas edycji: 2009-05-20 o 14:00 |
2009-05-20, 14:58 | #4 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Deser zebra (Faza I)
czas przygotowania: 10minut mieszania, kilka godzin tezenie 2 duże jogurty naturalne Żelatyna (porcja na 1 litr) Aromat waniliowy lub wanilia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kawy mielonej 20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru) (ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw) Kawe parzymy w malej ilosci goracej wody dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu, zawsze zelatyne do wody anie odwrotnie) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Powoli wlewamy do 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia. Reszte zelatyny, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego rozpuszczamy w neiwielkiej ilosci goracej wody. Wlewamy do drugiego jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia. Gdy obie masy będą miały konsystencję bardzo gęstej śmietany nakładamy warstwami obie masy do salaterek uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Czekoladowe cos Faza II czas przygotowania: 10 minut, pieczenia: 5minut kilka jajek (dalam 4) slodzik aromat waniliowy kakao (dalam na oko, moze lyzke) 1 lyzeczka proszku do pieczenia dzienna dawka otreb (3 lyzki) ewentualnie troche bialego sera Zoltka utrzec z 2-3 lyzeczkami slodzika i aromatem, dodac kakao rozpuszczone w odrobinie cieplego mleka lub wody, otreby i proszek do pieczenia i ewentualnie rozkruszony ser (dalam 1/3 kostki). Bialka ubic na sztywno z 5 lyzkami slodzika. Dodac lyzke bialek do masy zoltkowej, wymieszac energicznie. dodac reszte bialek i mieszac bardzo delikatnie aby piana nie opadla. Wstawilam w misce do mikrofali na (chyba) 5 minut na maksymalna moc(700). Po wyjeciu odwrocilam miske do gory nogami na talerz i zostawilam do lekkiego przestudzenia. Potem tylko wyjac z miski i gotowe. Wychodzi takie piankowe, czekoladowe cos. Pasta tuńczykowa Faza I 1 łyżka przyprawy w płynie Maggi 1 łyżka protomajonezu lun jogurtu naturalnego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100g białego sera 1 posiekana cebula sól, pieprz tuńczyka odsączyć i połączyć z serem, rozgnieść widelcem; dodać majonez i cebulę; doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. pasta można smarowac placki z otrębów Flaki Faza II PW 1 kg flaków wołowych włoszczyzna 2 kostki rosołowe pieprz papryka ostra papryka słodka gałka muszkatołowa majeranek Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (okolo 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie. Tort serowy na zimno Faza I składniki na tortownicę o średnicy 20 cm 6 serków 0% po 150 g 6 jajek żelatyna kawa rozpuszczalna kakao (dodac tylko na II fazie) aromat waniliowy lub rumowy cynamon słodzik 3 łyżeczki żelatyny rozpuscic w pół szklanki wrzącej wody. Polowe Białek z odrobina soli ubijc na sztywna pianę. Żółtka zmiksowac dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, serki, dodac letnią żelatynę i aromat, zmiksowac. Jezeli nie jest dostatecznie slodkie mozna dodac słodzik. Dodac pianę i wymieszac delikatnie, tak aby wszystkie składniki sie połączyły. Wlac do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawic do lodówki. Gdy lekko zastygnie, powtorzyc czynnosc z reszta jajek i serków, z tym, że żelatyne rozpuscic w pół szklanki gorącej kawy. Mozna dodac troche kakao, dla koloru. . wlac masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypac cynamonem. Mozna zrobic blat bezowy na spod: 5 białek słodzik przeznaczony do pieczenia i gotowania Białka ubic z odrobina soli na sztywna piane. Podobno nalezy ubijac na najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodac słodzik. Wlozyc do piekarnika nastawionego na 80 stopni na 2 godziny. Rolada szpinakowo-lososiowa Faza II PW 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku 4 jajka dwa serki homogenizowane lub twarog chudy wymieszany z jogurtem łosoś w plastrach 400g czosnek lub chrzan Szpinak udusic na patelni, dodac chrzan lub czosnek (zalezy ktora wersje wybierzemy), sól, pieprz. odsączyc na sitku i przestudzic. Dodac zółtka do szpinaku. Białka ubic na sztywno dodac delikatnie do szpinaku. Wylac na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek posmarowac serkiem i na to ulozyc łososia tak aby pokrył całość. Zwinac jak roladę i zawinac ściśle w folię do żywności. Wlozyc do lodówki na kilka godzin. BUŁKI KUKURYDZIANE Faza II P 4 sztuki 3-4 łyżki SKROBII kukurydzianej, 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka otrąb pół serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego (tyle ile trzeba do wyrobienia ciasta) kilka słodzików- 5-6-7 aromat lub ziola Wszystkie skladniki wymieszac i odstawic na 5 minut.Przelozyc do pojemniczkow. Wstawic do mikrofali na 5 minut Refleksja: buleczki wychodza bardzo smaczne, moze troche za slodkie jak na kanapki wiec mozna dodac mniej slodzika. PIZZA Faza II P (lub PW zalezy od dodatkow) 1 lyzka SKROBII kukurydziana Drożdże (uzylam lyzeczke sypkich) cieple mleko lub woda do zagniecenia ciasta troche otrebow przennych i owsianych (znowu sypnelam troche, moze po 2 lyzki) jajko lyzeczka slodziku dowolne dodatki koncentrat pomidorowy Drozdze rozpuscic w odrobinie cieplego mleka/wody z dodatkiem slodzika. Odstawic w cieple miejsce az na powierzchni utworza sie pecherzyki. Dodac do skrobii, otrab, dodac troche wiecej cieplego plynu do wyrobienia ciasta. Ma byc nie za suche i nie za rzadkie. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia.Nie rosnie tak jak typowe ciasto drozdzowe ale troche sie podniesie. Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, ulozyc dowolne dodatki (daje tylko miesko i niskotluszczowa mozzarelle na faze protein lub warzywa) ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C czas trudno mi okreslic. Ja robie ja tez w mikrofali. Spod pieke na maksa (700) przez 3 minuty, smaruje koncentratem, dodaje dodatki i wstawiam na kolejne 3 minuty. Z mirofalii nie jest tak chrupiaca. KURCZAK PO CHIŃSKU Faza II PW 1 podwójna pierś z kurczaka mieszanka chińska mrożona pieprz kostka rosołowa koncentrat pomidorowy Piersi pokroic na drobne kawałeczki, obsmażyc na teflonowej patelni bez tłuszczu. Kiedy się zrumienią wlac dodac wode, przykrywajac je do polowy. Dodac kostkę rosołową, mieszankę chińską mrożoną.Dusic pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Dodac koncentrat pomidorowy (ilość zależy od upodobań) pieprz ewentualnie zioła prowansalskie. Chwile poddusic pod przykryciem Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2010-03-11 o 10:13 |
2009-05-20, 15:27 | #5 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: tam gdzie wzrok nie sięga;)
Wiadomości: 1 181
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Gołąbki [P+W]
--------------------- mięso mielone z indyka wątróbka z indyka przecier pomidorowy główka kapsuty (zwykła biała lub włoska) pieczarki przyprawy do smaku Kapustę sparzyć, oddzielić liście. Wątróbkę zmielić w maszynce do mięsa. Pieczarki pociąć na mniejsze kawałki, obgotować. Ostudzić. Zmieloną wątróbkę wymieszać z mięsem mielonym z indyka. Przyprawić przyprawami wg gustu i smaku. Dodać do mięsa ostudzone pieczarki. Wymieszać. Farsz nakładać do liści kapusty i zawijać gołąbki. Włożyć do garnka. Podlać wody. Gotować do momentu, aż będą ugotowane. Można w trakcie do garnka dodać przecier pomidorowy lub gorące gołąbki podawać bezpośrednio z zimnym przecierem P.S. Inny wariant farszu do gołąbków: do mięsnego farszu można dodać również drobno pokrojoną paprykę. |
2009-05-21, 06:40 | #6 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: tam gdzie wzrok nie sięga;)
Wiadomości: 1 181
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
przepisy wiolqn (źródło: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...1#post12397281 - ogólne forum diety Dukana):
CHLEB DUKANA Z OTRĘBAMI OWSIANYMI czyste proteiny (PP) Proporcje na 1 osobę: 1 łyżka do zupy otrąb zbożowych 2 łyżki do zupy otrąb owsianych 1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0% 1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia 1 całe jajko kilka kropli dowolnego aromatu Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia. Chlebek Dukana lekko modyfikowany: na blaszkę podłużną 30cm na 12cm 3 łyżki do zupy otrąb pszennych 6 łyżek do zupy otrąb owsianych 1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0% 1/2 paczki drożdży 1/2 szkl. mleka 2 całe jajka 3-4 łyżki mąki kukurydzianej kilka kropli aromatu śmietankowego Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik, ja dodałam 4 łyżki i konsystencja była jak ciasto na lane kluski.Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut. Nie wiem dlaczego słabo wyrasta (może otręby nie rosną), ale jest bardzo smaczny.Myślę, że dziennie można zjeść 1/3 tego chlebka -wyjdzie 3 łyżki otrąb i trochę więcej jak 1 łyżka m. kukurydzianej. Chlebek kukurydziany 175 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml chudego jogurtu w przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju. Ja nie dałam i też jest smaczny i urósł. Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem(ja mam tylko okrągłą) i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę dłużej Do wyboru slodzik i maka kukurydzuana w byle supermarkecie wiekszym (slodzik moze byc w sklepie ze zdrowa zywnoscia a nawet w aptece) |
2009-05-21, 13:20 | #7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 552
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Witam
Odpowiedź czemu nie rośnie chlebek. Drożdże należy zalać ciepłym mlekiem (nie gotowanym tak aby spokodnie można włorzyć do niego palec) i rozpuścić ale nie pozostawiać do wyrośnięcia gdyż to co drożdże mają zrobić w cieście czyli je podnieść zrobią juz w szklance i my wrzucamy juz martwe drożdże do ciasta wiec juz rosnąć nie będą i ciasto mieszamy łyżką lub ręką ( nie mikserem) tak żeby jak najwięcej powietrza do niego "wbić". No my nie mamy prawa tego wiedzieć ale wystarczyło babci zapytać każda wie jak się piecze chleb. A co do mąki kukurydzianej to w orginale jest maizena to jest skrobia kukrydziana a to co innego jak mąka wieć to też ma wpływ na rośnięcie ciasta. Wiem że to nie przepis ale mam nadzieję, że się przyda do wykonania chlebka |
2009-05-21, 13:43 | #8 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Ok gwoli scilosci.
W POSCIE POWYZEJ W PRZEPISIE NA CHLEBEK POWINNA BYC SKROBIA NIE MAKA Drozdze rozpuszczamy w cieplym mleku/wodzie i dajemy im troche podrosnac samym. To ich wcale nie zabija a pozwala im sie uaktywnic, co ulatwia spulchanienie ciasta potem. Najwazniejsze by plyn do rozczynu nie byl za goracy bo to wlasnie wysoka temperatura je zabija. Drożdże suche należy wsypać do cieplego plynu i pozostawić na 3–5 min bez dodawania mąki. Czas ten pozwoli na wchłonięcie wody przez suche komórki drożdży i zanim dodamy mąkę będą one już aktywne w wodzie, co umożliwi im szybsze działanie w cieście. Również drożdże świeże przed dodaniem do ciasta należy rozpuścić , ale z zupełnie innego powodu niż w przypadku drożdży suchych. Drożdże świeże mają strukturę kruchą i muszelkowy przełom, ale ich konsystencja jest mazista i w przypadku dodania do mąki kawałka takich drożdży może nastąpić nierównomierne ich rozprowadzenie w cieście (z ewentualnymi skupiskami), co w efekcie spowoduje nierówny wzrost ciasta i miejscowy drożdżowy posmak. do drozdzy nalezy dodac troche cukru ( w naszym przypadku slodzik) jako pozywke aby mialy na czym rosnac. Powodem dlaczego nasz chlebek nie chce rosnac to brak glutenu, ktory znajduje sie w mace przennej. Ja dodaje do chlebka troche otrebow przennych i wtedy troche wyrasta. skrobia kukurydziana jest biala i ma podobne wlasciwosci do maki ziemniaczanej, natomiast maka kukurydziana jest zoltawa. My powinnismy uzywac bialej.
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2010-02-21 o 12:06 |
2009-05-21, 19:19 | #9 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: W-wa
Wiadomości: 22
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Dla wszystkich miłośników serka wiejskiego FAZA II - proteiny + warzywa:
Sałatka z łososiem 1 Serek Wiejski 10 dag łososia wędzonego 3 jajka (ugotowane na twardo) 1 cebulka pęczek szczypiorku ząbek czosnku Wszystkie składniki drobno pokroić. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wiejska mizeria 1 Serek Wiejski 2 jajka (ugotowane na twardo) 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 ogórek pęczek szczypiorku Paprykę umyć, przekroić wzdłuż. Pozostałe składniki drobno posiekać. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć w połówki papryki.
__________________
70kg -> 66kg ... -> 67kg -> 65,5kg -> 65kg -> 64kg Edytowane przez Efcia11 Czas edycji: 2009-05-21 o 19:20 |
2009-05-22, 06:45 | #10 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: tam gdzie wzrok nie sięga;)
Wiadomości: 1 181
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Zupa pomidorowa z pulpecikami [P+W]
---------------------------------------- mięso mielone z indyka koncentrant pomidorowy (mały słoiczek) jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu (duże opakowanie) por, cebula, marchewki wegeta (inne przyprawy wg uznania) natka pietruszki Mięso mielone przyprawić przyprawami (np. do mięsa mielonego, sól czosnkowa, pieprz, itp). Formować małe kuleczki z mięsa. Zagotować wodę w sporym garnku. Do gotującej wody wrzucać pulpeciki mięsne. Chwilkę pogotwać, dodać marchewki (można wrzucić laski lub pocięte w talarki), kawałki pora, cebulę. Wsypać wegetę i pieprz. Gotować na małym ogniu, na oko, aż mięso i warzywa będą ugotowane. W osobnej misce przygotować zacier pomidorowy: wlać jogurt naturalny, dodać koncentrat pomidorowy wymieszać. Do tego przenieść kilka chochelek gorącego wywaru z garnka - rosołu, w celu wyrównania temp. (żeby się nie zważło po dodaniu do gorącego wywaru), wymieszać. Wlać zawartość miski do garnka z zupą - wymieszać, dodać natkę pietruszki. Wszystko zagotować. Gotowe. Edytowane przez Agna Czas edycji: 2009-05-22 o 06:47 |
2009-05-22, 21:36 | #11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 11 650
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Autorko wątku pozwoliłam sobie zedytować Twój post i wytłuścić czerwoną czcionką fragment o tym, że ten wątek nie służy do zadawania pytań. Posty nie na temat tzw. offtopy już usnęłam i niech taki porządek zostanie, to będzie się lepiej przepisy szukało.
Wątek też przesunęłam ogólnie na dietetykę. Edytowane przez Marzeniatko Czas edycji: 2009-05-22 o 22:06 |
Okazje i pomysły na prezent
2009-05-22, 22:00 | #12 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Mazowieckie
Wiadomości: 6 838
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Cytat:
Jadłam taką zupkę w tamtym roku i powiem, że nie tylko mi smakowała A bigosik to chyba zrobię bo smakowicie brzmi! ---------------------------------------------------------------------------- sos do spaghetti bez makaronu mięso mielone z indyka 450g 2 puszki małe pomidorów pokrojonych ( bądź jedną dużą puszkę) pieczarki cebula ew. jakieś warzywka, jak ktoś chce dodać np. marchewka przyprawy pół kostki rosołku Cebulę podsmażamy na patelni, jak się zarumieni dodajemy pieczarek aż do lekkiego zarumienienia się. Solimy, dodajemy pieprzu. Zalewamy rosołkiem z kostki aż się poddusi i woda wyparuje. Następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy. Gdy mięso się zarumieni wlewamy pomidory z zalewą i doprawiamy do smaku. Dusimy jakieś 10 minut na małym ogniu. I gotowe Nie bardzo mam pomysł z czym to jem, ale wlewam sobie ten sosik do talerza i po prostu jem łyżką Ew. można wlać do małych listków sałaty i prosto do buzi I oczywiście jak w moim przypadku ja jem bez makaronu a mój TŻ z makaronem durum Oboje uwielbiamy ten sos! SMACZNEGO!
__________________
10.08.2008 28.04.2012 Córcia 21.04.2018 <3 Edytowane przez dziuba85 Czas edycji: 2009-05-22 o 22:03 |
|
2009-05-23, 14:14 | #13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 183
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
DUSZONA KAPUSTA
1 młoda kapusta 1 serek homogenizowany koperek przyprawy Kapustę duszę w garnku z woda , kiedy robi się miękka dodaje serek homo i koperek, na koniec przyprawiam odtłuszczona kostką drobiową, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i słodzikiem. PYCHOTKA! |
2009-05-26, 06:30 | #14 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: tam gdzie wzrok nie sięga;)
Wiadomości: 1 181
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Bakłażan faszerowany
składniki: 1 średniej wielkości bakłażan 250 g twarogu sok z połówki cytryny 3 ząbki czosnku 1 mały jogurt pół łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki świeżo posiekanych ziół sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyrządzanie: Bakłażany dokładnie umyć, odciąć zielone ogonki. Przekroić wzdłuż na połówki i z każdej z nich wydrążyć miąższ i pestki. Skropić obficie sokiem z cytryny i ułożyć na grillu skórką do góry. Piec przez około 15 minut. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże i suszone zioła, mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połówki bakłażana napełnić farszem i ponownie ułożyć na grillu, tym razem skórką do dołu. Piec przez około 10 minut. |
2009-05-28, 13:33 | #15 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 51
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
CHLEB DUKANA Z OTRĘBAMI OWSIANYMI
czyste proteiny (PP) Ja nie mielę otrąb. Dodaję czasem otręby żytnie - wtedy chlebek wychodzi prawie z orzechami... Marian chce żeby mu takie chlebki robić na śniadanie, choc nie jest na diecie.
__________________
82 **********72,3***** 67 kg 9,7 kg mniej, jeszcze 5,3 kg, 174 cm (waga sprzed 2 ciąży osiągnięta, jeszcze 0,3 kg do wagi sprzed 1 ciąży) dieta od 29.04.2009 do 17.11.2009,
22.02.2010 zaczynam ciąg dalszy! |
2009-06-02, 10:51 | #16 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Zamczysko:)
Wiadomości: 524
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
fajny wątek! znalazłam go w googlach
hehe mam nadzieje ze nie spadnie na amen co do sosu do spaghetti - ja jem sos Dukanowy z porem zamiast makaronu - mi smakuje por kroje jak do sałatki, sole i odstawiam na troszke żeby zmiękł Pulpeciki wołowe P+W ( wersji bez pieczarek może być samo P) mielone mięso wołowe kilka pieczarek jajko cebula czosnek szczypior przyprawy do smaku zmielić, zmieszać, ja robie takie płaskie pulpeciki, jak kotlety mielone i smaże na grillu elektrycznym podaje z sosem - świezy ogórek+jogurt nat.+czosnek sałatka z makreli wedzonej (właściwie pasta - ja jem ją jako sałatke) P wędzona makrela jajka na twardo ogórki korniszone cebula szczypior musztarda dijon bez cukru przyprawy jogurt naturalny kroimy, mieszamy, zjadamy, pycha pierś z kurczaka z twarogiem P pierś z kurczaka chudy twaróg cebula czosnek zioła (prowansalskie i inne jakieś, kto co lubi) robi twarogowy farsz - mieszam różne składniki z twarogiem, np te co podałam wyżej, mozna tez zrobic np twarożek czosnkowy, obojętnie, byleby smakowało i spełaniło zasady Dukana (lubie tez z fetą light), mozna do farszu dodac surowe jajko piers rozkraja sie tak (właściwie robi dziure) zeby ją nafaszerować, zawija sie w folie aluminiową i do piekarnika na pół godzinki pycha! mozna zjadać z sosem na bazie jogurtu naturalnego ryba w pomidorkach P+W (wersja bez pomidorków - P) rybka jaką lubimy - mrożona czy świeża, obojętnie, np dorsz lub mintaj przyprawa do ryb pomidorki świeże jogurt naturlany łyżka musztardy lub majonezu jak chcemy troszke pogrzeszyć pieprz, sól bulion rybka przyprawiamy, kładziemy do naczynia żaroodpornego na to plasterki pomidora bez skórki, posypać bazylią można zalać to sosem z bulionu (troszę, około łyżki - dwóch), jogurtu naturalnego małego, łyżki musztady lub majonezu, pieprzu soli Do sosu można dodać troszke sera light startego (np hit z ryk - ma kilka % tłuszczu) narazie w pracy tyle pamietam jedne z moich ulubionych przepisów
__________________
wracam do Dukana 64 - 62 - 60 - 58 cel ostateczny - 55 kg 58 - 57 - 56 - 55 Edytowane przez natalaplo Czas edycji: 2009-06-02 o 10:54 |
2009-06-02, 13:50 | #17 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: mazowieckie
Wiadomości: 59
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Znalazlam taki oto przepis na II faze P+W(dla własnych celów troszke go zmieniłam) i oczywiscie wyprobowałam, polecam goraco mhhhhh pycha
Kieszonki drobiowe z patelni(porcja na dwie osoby): Składniki: * 2 pojedyncze piersi drobiowe * 1 lyzeczke przyprawy do kurczaka * 2 łyżeczki przyprawy gyros, pieprz * 1 mała cebula * 1 łyżeczka natki zielonej * 1 pieczarka średnia * 1/3 marchewki * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * przyprawy: kucharek, papryka słodka, pieprz do duszenia na patelni : * 1 cebula - dowolna ilość * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * przyprawy : sól, pieprz,woda * będą tez potrzebne - na 2 porcje- 4 szpilki do rolad lub wykałaczki (ja uzyłam wykałaczek) Kieszonki wykonuje się na teflonowej patelni, całkowicie bez tłuszczu. Także ilość przypraw i dodanych do "sosu" warzyw jest zależna tylko od naszego gustu. przygotowanie mięsa : Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przyprawy do kurczaka i przyprawy gyros. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godzinki lub na noc. kieszonki : * przygotowujemy farsz : cebulkę, natkę , pieczarkę i marchewką drobno kroimy (ja dodałam tez ścinki z piersi, które deformowały jej kształt) * wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu * podsmażone zalewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy też przecier pomidorowy i i przyprawy, jeśli odparowany farsz nie jest dla nas dostatecznie pikantny * po odparowaniu odstawiamy do przestygnięcia * tymczasem piersi przecinamy w połowie tworząc kieszonkę (uważamy przy tym, aby nie przeciąć mięsa na wylot ) * po przestygnięciu farszu kieszonki napełniamy farszem i spinamy 2 szpilkami do rolad * patelnię bez tłuszczu rozgrzewamy i wkładamy na nią kieszonki * po odwróceniu na druga stronę, na patelnię wrzucamy pokrojona cebulę i po chwili podlewamy 3/4 szkl. wody, dodajemy koncentrat i delikatnie przyprawy (mnie zostało trochę farszu z kieszonek , więc tez dorzuciłam do " sosiku") * dusimy ok. 25 min. stopniowo doprowadzając do odparowania wody ; (potrawa ma być dość wilgotna, ale nie ma pływać w wodzie) SMACZNEGO!!! |
2009-06-02, 16:50 | #18 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: mazowieckie
Wiadomości: 59
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Kolejny sprawdzony przepis na I faze
Pulpety w sosie pomidorowym na pulpety - porcja dla dwóch osób / 12 szt./ : - 0,5 kg mięsa drobiowego, mielonego - 1 białko surowe (w przypadku zbyt luźnego / płynącego / mięsa : dodać tylko 0,5 białka, aby mięso dało się utoczyć w kulki) - pieprz, papryka mielona , ew. inne lubiane przyprawy + sól na sosik pomidorowy: - 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego (bez dodatku cukru) - 2 łyżeczki mąki kukurydzianej - 2 stołowe łyżki jogurtu naturalnego z najmniejszą zawartością cukru i tłuszczu - 1łyżeczka natki siekanej, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i inne przyprawy do smaku; uwaga na sól * nastawiamy garnek na ogień - lepiej, aby garnek był węższy niż szerszy; wlewamy wodę/ok.2szkl./ , dodajemy koncentrat pomidorowy, wrzucamy natkę, listek laurowy, ziele angielskie, troszkę pieprzu i soli * w miseczce mieszamy mięsko mielone, białko i ulubione przyprawy; formujemy małe pulpeciki i wrzucamy na gotującą się wodę z przecierem i przyprawami * gotujemy ok. 15 minut i pozwalamy odparować wodzie, aby nie było jej zbyt dużo * przygotowujemy " zabielkę" - mieszamy odrobinkę wody, jogurt naturalny i mąką kukurydzianą i wlewamy na gotujące się pulpety * zestawiamy po ok.2 minutowym gotowaniu SMACZNEGO!!!!!! Edytowane przez margo27 Czas edycji: 2009-06-08 o 14:54 |
2009-06-03, 12:25 | #19 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 2
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Mój prosty i ulubiony przepis:
pierś kurczaka przyprawa do gyrosa, kebaba i wg upodobań inne Pokroić pierś w cieniutkie paseczki i wymieszać z przyprawami. Odstawić na o,5 godziny i potem usmażyć na teflonowej patelni ( nie daję tłuszczu). Sos a'la tzatziki 1/2 pakowania małego jogurtu naturalnego bez zawartości cukru 1/2 małego korniszona ( pokroić drobniutko) 2 cebulki konserwowe ( jak nie idę do pracy) - pokroić drobniutko szczypta sosu sałatkowego Culineo Wszystkie składniki wymieszać, schłodzić i polać usmażone mięso. Zjeść ze smakiem. Edytowane przez choik22 Czas edycji: 2009-06-03 o 12:29 |
2009-06-05, 16:05 | #20 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 11
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
"Kolejny sprawdzony przepis na I faze
Pulpety w sosie pomidorowym" w pierwszej fazie nie je się nic spoza listy, a więc przecier pomidorowy odpada |
2009-06-05, 17:05 | #21 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Koncentrat pomidorowy w malej ilosci jest dozwolony. Wybieramy ten bez dodatku cukru
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
2009-06-09, 10:54 | #22 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 2
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Przekąska
Do chudego twarogu dodaję posiekany koperek i szczypior. Układam niewielkie ilości takiego twarogu na plastrach pastrami wołowego lub chudej szynki z indyka. Zwijam w rulonik. W chwili słabości - idealny zapychacz. |
2009-06-09, 12:56 | #23 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
TIRAMISU Faza II
Biszkopciki: 3 jajka 4 lyzeczki slodziku do pieczenia 2 kopiaste lyzki skrobii kukurydzianej 2 lyzki otrab owsianych 1 lyzka otrab pszennych 1 lyzeczka proszku do pieczenia Zoltka utrzec ze slodzikiem do bialosci. Piane ubic ze szczypta soli. Do zoltek dodac make, proszek i otreby. Dodac troche piany i dokladnie wymieszac. Dodac reszte piany i wymieszac delikatnie. Wylac na blaszke i piec. Ja wstawilam do mikrofali na 700 na ok3-4 minuty. W piekarniku sie nie orientuje, ale raczej na krotko aby sie nie spalily. Pokroic w paski, wystudzic. (jak robilam biszkopt tylko na skrobii to wyszedl taki suchy jak biszkopty wlasnie ale po zjedzeniu go w ustach pozostawal dziwny posmak) Masa: 300g serka (ja uzylam francuskiego fromage frais 0%, ktory w smaku i konsystencji przypomina gesty jogurt naturalny, jest dosc kwasny, mysle ze mozna spokojnie uzyc naturalnego serka homogenizowanego, lub zmielonego chudego twarogu wymieszanego z jogurtem naturalnym) 3 jajka 4 lyzki slodziku 2 lyzki zelatyny zapach waniliowy Bialka ubic. Zoltka utrzec ze slodzikiem do bialosci. Dodac serek, zapach i ubite bialka (dodac lyzke bialek, wymieszac energicznie do polaczenia mas a nastepnie wmieszac delikatnie reszte bialekaby nie stracic ich puszystosci). Zelatyne rozpuscic w malej ilosci goracej wody, dodac troche masy (aby ja ostudzic), wymieszac i wlac do masy mieszajac. Biszkopty ulozyc w pojemniku, nasaczyc bardzo mocna kawa. (Lepiej ich nie maczac bo strasznie nasiakaja, o wiele bardziej niz kupcze i potem nadmiar kawy psuje smak i tiramisu jest wodniste), zalac czescia masy. Czynnosc powtorzyc, konczac masa. Obsypac obficie kakao. Dobrze schlodzic. Mozna w zamrazalniku to bedzie jak lody. Z reguly robie je bez bialek bo one rozrzedzaja mase, ale w tym przypadku wychodzi wiecej i dlatego dodalam zelatyne. Biszkopty mozna jeszcze udoskonalic oczywiscie (no i z piekarnika wyjda chrupiace). Fotka potem
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2010-03-11 o 10:25 |
2009-07-12, 19:00 | #24 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 60
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Zastanawiałam się, co to takiego ten protomajonez i znalazłam taki oto przepisik: PROTOMAJONEZ Składniki:
Przygotowanie:
W miseczce wypłukanej ciepłą wodą utrzeć olej z żółtkiem (musi być idealnie oddzielone od białka) - można to zrobić mikserem. Olej dolewać bardzo powoli, żeby majonezik nam się nie zwarzył. Na koniec doprawić do smaku wedle uznania Gotowy majonez przechowywać w lodówce.
__________________
Piękna kobieta to niebo dla oczu, piekło dla duszy i czyściec dla kieszeni
|
2009-07-13, 20:16 | #25 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 60
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Podaję parę przepisików:
PLACKI Z OTRĘBÓW Łączymy ze sobą 1 całe jajko, 2 łyżki otrębów owsianych i 1 łyżkę otrębów pszennych (ja daję 3 łyżki owsianych) oraz 1 łyżkę serka homogenizowanego 0%. Smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron na złoto. PIERŚ W RĘKAWIE Przygotowujemy piersi z kurczaka: myjemy, opruszamy ziołami prowansalskimi i majerankiem, odstawiamy na kilka godzin (min. 1 godz.). Odrywamy ok. 0,5 metra rękawu do pieczenia i z jednej strony zakładamy klips. Wkładamy kurczaka do środka i zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody wymieszanej z łyżką Vegety. Zamykamy drugim klipsem i pieczemy w piekarniku 20-25 minut w 200'' C. Kurczaka można zastąpić indykiem, wtedy pieczemy parę minut dłużej. W wersji z warzywkami dodajemy 2 marchewki pokrojone w słupki, parę pieczarek pokrojonych w ćwiartki oraz z 1 pietruszkę pokrojoną w słupki (skł. na 2 piersi). Do tego 2 ogórki korniszonki SAŁATKA Z TUŃCZYKA 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym mieszamy z 2 jajkami ugotowanymi na twardo i 2 średnimi ogórkami korniszonami (jajka i ogóry pokrojone w kostkę). Mam nadzieję, że posmakuje
__________________
Piękna kobieta to niebo dla oczu, piekło dla duszy i czyściec dla kieszeni
|
2009-07-21, 10:53 | #26 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
PULPECIKI INDYCZE Z PIECZARKAMI Faza II PW (P jezeli bez pieczarek)
pulpety: 500g opakowanie mielonego mięsa indyczego 1 jajko 1 duża cebula łyzka stołowa skrobii kukurydzianej pieprz, sól Wszystkie skladniki wymieszac (cebulke drobniutko posiekac). Uformowac małe kuleczki i lekko spłaszczyc. z 500g mięsa wyjdzie ok 12 pulpecików. smażyc na teflonie bez tłuszczu do lekkiego zrumienienia.Przelozyc je do innego naczynia sos pieczarkowy: 500g pieczarek 2 duże cebule 2 kostki rosołowe pieprz odrobina vegety jogurt 0% Pieczarki pokroimy na średniej wielkości kawałki. Cebule pokroic drobno. NA teflonie zeszklic cebule, dodac pieczarki, poddusic. Kiedy warzywa puszczą trochę wody dodac kostki rosołowe. dodac troche wody w razie potrzeby.Dusic. Pieprz i odrobinkę vegety. Na koniec zabielic jogurtem. (pamiętajcie zeby nabrać do kubeczka trochę sosu i w tym kubeczku mieszac go z jogurtem i dopiero potem wlać na patelnię żeby sie nie zważyło). Dodac pulpeciki i dusic wszystko przez chwilkę na małym ogniu. PLACUSZKI SEROWE Faza II P 10 dag chudego sera 1 białko 2jajka 0,5 kubeczka małego ( 150g ) jogurtu naturalnego 1 łyzka skrobii kukurydzianej Wszystko razem zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Kłasc placuszki łyżką . W wersji na słodko ze słodzikiem i cynamonem. Z tej porcji wychodzi około 8-9 szt sredniej wielkości. Refleksja: wychodza dosc plaskie i lejace. Dodalabym wiecej sera a bialka mozna ubic wtedy beda bardziej puszyste. Smazyc na patelni bez tluszczu (lepszy efekt niz na oleju) MODYFIKACJA A LA BOGACZKA22 ok. 15 dkg sera białego 2 jaja całe otręby - tyle, żeby ciasto było gęste Ser rozdrabniam widelcem, wbijam jajka, razem bełtam, dodaję otręby i na patelkę. MODYFIKACJA A LA MARA30 pół kostki twarogu (czyli ok 125g), 1 całe jajko, 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki jogurtu albo serka homo. Kładę je na mocno rozgrzaną patelnię i po chwili zmniejszam gaz, żeby sobie wolniutko dochodziły Strogonoff z wątróbki indyczej Faza II PW 8 wątróbek z indyka duża cebula 8 pieczarek 4 ogórki konserwowe garść fasoli szparagowej sól pieprz kostka rosołowa Szklankę wody zagotować z kostą rosołową, dodać cebulę, pieczarki i fasolę. Gotować 10 minut. Dodać pokrojoną w cienkie plastry wątróbkę. Gotować kolejne 10 minut. Ogórki konserwowe pokroić w "zapałkę"- wrzucic, zamieszac i można gotować jeszcze chwile. Całośc doprawić wg uznania powinno mieć kwaśny smak. Ww normalnej wersji dodaje się jeszcze śmietanę na koniec (mozna dodac jogurt). Pasta rybna Faza I twaróg ok. 250 g jogurt (na tę ilość twarogu 3 duże łyżki) ryba wędzona przyprawy dowolne, ew. koperek cebula w kosteczke Wszystkie składniki wymieszać na puszystą masę. Konsystencja zależy od ilości dodanego jogurtu. RYBA z mikrofali Faza II PW ryba marchew cebula sok pomidorowy pół papryki czerwonej, pół zielonej, żółtej czosnek bazylia, oregano, pieprz, tymianek (co kto lubi) Warzywa pokroic, włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spozywcza (pamietac NIE aluminiowa) w ktorej nalezy zrobic kilka dziurek, piec na pelnej mocy 5 minut.Położyć rybę, przyprawić czosnkiem, pieprzem, zalać sokiem pomidorowym. Piec ok 5-6 min na pełnej mocy (przykryte). Zlać nadmiar płynu, przyprawić na koniec świeżą bazylią. Dukanowe lody Faza I 3 kopiaste łyzki serka homo 0% 2 żółtka 3 białka słodzik aromat waniliowy Utrzeć żółtka z serkiem i słodzikiem, dodać aromat (uwaga, góra 1-2 krople, inaczej będzie gorzkie), ubita pianę, wszystko wymieszać i włożyć do miseczek lub filiżanek. wstawic do zamrazarki Gęsta zupa gulaszowa Faza II PW 3/4 kg wołowiny 1 cebula 1 papryka 6 duzych pieczarek grzyby suszone papryczka chili lub pepperoni przyprawa do gulaszu papryka słodka czosnek pieprz sól Mieso pokroic w kostkę. Ja je zamarynowalam w przyprawach i sosie sojowym przez noc. Obsmażyc na teflonie i z odrobiną oliwy, przelozyc do garnka, podlałac wodą, plus przyprawy i dusiłc do miękkości. W międzyczasie Posmazylam pokrojona cebule i papryke (dalam tez cukinie) z posiekanym czosnkiem. Grzyby namoczyc. Jak mięso było miękkie dodac wszystkie warzywa, grzyby razem z wodą w której sie moczyły. Doprawic i poddusic wszystko razem jeszcze z pół godziny. ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- SERNIK Faza II - 0,5 kg sera chudego (zmielilam blenderem) - 4 jajka - 4 lyzki slodziku w proszku - 3 lyzki zmielonych na puch otrab - 3/4 szklanki mleka 0,5% - dowolny aromat Ser, zoltka, slodzik, aromat, otreby wrzucic do miski i zmiksowac dodajac po troche mleko. Masa bedzie dosc rzadka. Na koniec dodac ubite na piane bialka i delikatnie wymieszac. (najlepiej dodac odrobine piany i energicznie ja wmieszac, nastepnie dodac reszte i mieszac bardzo delikatnie by nie zepsuc struktury) Tortownice (najlepiej taka o srednicy 19 cm) wylozyc papierem do pieczenia (koniecznie papier bo, do wszystkiego innego sie przylepia) i wylac mase serowa. Piec 1 ok godziny w temperaturze 170 stopni. Refleksja po zrobieniu: zdecydowanie wiecej sera. Bo smakuje troche papierowo.I wiecej slodzika. Foremka musi byc waska a wysoka bo po upieczeniu sernik opada. Ja zrobilam w szerokiej i wyszedl mi placek.Otreby musza byc zmielone na puch inaczej czuc sernik trocinami.
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2010-03-11 o 14:49 |
2009-07-21, 11:57 | #27 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Z newslettera doktorka
Swieza salatka Faza II PW 4 porcje 1/4 kapusty pekinskiej 1/4 sredniego ogorka 1/2 bulwy kopru wloskiego (fenkul) 300g paluszkow krabowych (surimi) 200g obranych krewetek majonez Dukanowy Poszatkowac kapuste i koper. Posiekac ogorka na plasterki. Krewetki i paluszki pokroic na male kawalki. Wymieszac z majonezem i odstawic do lodowki.
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2010-03-11 o 10:16 |
2009-07-23, 09:10 | #28 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 5
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Kawowy serek w stylu Dukana
- 250g chudego białego twarogu - kilka łyżek chudego mleka lub kefiru lub jogurtu - słodzik do smaku (najlepiej sypki lub w płynie, tabletki należy wcześniej rozpuścić w odrobinie ciepłej wody) - łyżka kawy rozpuszczalnej Wszystko zmiksować do uzyskania konsystencji serka homo. Może to być świetna kolacja białkowa, szczególnie dla tych, którzy mają problem (tak jak ja) z dostaniem naturalnego serka homo. |
2009-07-25, 20:10 | #29 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 5
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Sałatka z tuńczyka (1 porcja)
puszka tuńczyka z wody (ok. 130 g) kilka łyżek jogurtu łyżeczka musztardy stołowej pieprz 2 ogórki korniszony Tuńczyka odsączyć i dokładnie wymieszać z sosem (jogurt + musztarda + pieprz). Dla podkreślenia smaku rzucić na wierzch ogórki korniszony pokrojone w kostkę. PS Wiem, że moje przepisy nie są jakąś tam rewolucją, ale są proste i sprawdzone. Przygotowanie zajmuje kilka minut (dłużej zajmuje zmywanie po). ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Chlebek (1 porcja) 1 łyżka otrąb owsianych 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżka serka naturalnego homo 1 jajko szczypta soli Wszystko wymieszać i piec ok. 10 min. w piekarniku. Ponieważ nie posiadam żadnej tak małej foremki, robię ją sobie z papieru do pieczenia. Można wykorzystać również teflonowe foremki do muffinek. |
2009-07-27, 12:48 | #30 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Baklazany zapiekane w sosie pomidorowym Faza II PW
baklazany (dowolna ilosci) pomidory (z puszki lub swieze) cebula, czosnek przyprawy tarty parmezan mozzarella light Przygotowac baklazany: maja goryczka aby sie jej pozbyc nalezy pokroic je wzloz w plastry ok cm grubosci. Obsolic z obu stron (mozna dodatkowo ponacinac w kratke) ulozyc na talerzu i przykryc drugim aby troche je obciazyc. Odstawic na przynajmniej 30min. Gdy puszcza sok umyc je w chlodnej wodzie, osuszyc. W orginale sa opruszane maka i smazone z obu stron. (strasznie wciagaja olej wiec trzeba uwazac aby nei wyszly za tluste). Nie nalezy ich przysmazac za bardzo bo i tak spedza sporo czasu w piekarniku. W wersji dietetycznej mozna je obsmazyc na patelni grilowej, lub grillu elektrycznym. Z pomidorow przygotowac sos. Posmazyc cebulke, ja dodalam pokrojona w plasterki cukinie, w kostke papryke. Dodac pomidory, czosnek, dusic az sos zgestnieje. Doprawic do smaku, pod koniec duszenia dodac bazylie i oregano. W naczyniu do zapiekania ukladac warstwami baklazany, sos pomidorowy, plasterki mozzarelli (ja zrobilam bez i tez bylo smaczne ale rozpadalo sie, ser trzyma je scisle) i posypywac parmezanem. Zakonczyc sosem pomidorowym i parmezanem. Zapiekac 45min w 180C, na ostatnie 10minut zwiekszyc temperature aby wierzch sie przyrumienil. BIGOS Z MLODEJ KAPUSTY Faza II PW miesko, moze byc kurczak, indyk, kawalek wolowiny glowka mlodej kapusty (ciemne liscie, luzne, nie tworzace scislej glowki) cebula pomidory przyprawy:majeranek, slodzik, sol, pieprz, ziele angielskie,, lisc laurowy, ocet 1lyzka skrobii ziemniaczanej kilka suszonych grzybow Miesko obgotowac, oddzielic od kosci, pokroic i podsmazyc na cebulce. Dodac poszatkowana kapuste, ziele, listek, podlac wywarem z mieska. Grzyby namoczyc. Nie przesadzac z plynem chyba ze chcemy rzadka zupe. Dusic od czasu do czasu mieszajac do miekkosci. Dodac pomidory do koloru i smaku (ostroznie aby nei bylo za kwasne) i pokrojone grzyby. Doprawic do smaku (ostroznie z octem). Make rozrobic z woda i wlac do kapusty dla zageszczenia. Jak kazdy bigos najlepiej smakuje po paru dniach.
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2010-03-11 o 10:17 |
Nowe wątki na forum Dietetyka |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:41.