Reklamacja, gwarancja, zepsucia, usterki - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-16, 07:24   #121
stiket
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Dot.: Problem z zasilaniem aparatu.

Cytat:
Napisane przez magrad Pokaż wiadomość
...Aparat wymaga do poprawnej pracy zasilania spełniającego dwa warunki: odpowiednie napięcie i odpowiednia wydajność prądowa. Nie możesz rozdzielać tych parametrów, zwłaszcza przy niskim napięciu (3v). Nawet gdy będą to nowe, dobrze uformowane i naładowane do pełna akumulatorki, dadzą napięcie ok. 2.4V (i dużo prądu). Po zrobieniu kilkunastu zdjęć nieco się rozładowują, i spada napięcie
I tu zonk - napięcie nie spada tak szybko, jak Ci się wydaje, akumulator ( to jego wielka zaleta) zaczyna obniżać napięcie dopiero po zużyciu 2/3 swojej pojemności, niektóre nawet znacznie później !!! To nie bateryjka z kiosku !!!

Cytat:
aparat traktuje to jako "pustą baterię" (bo nie ma innego sposobu kontroli zasilania, niż pomiar napięcia).
Tutaj rónież zonk, w oparciu o pomiar napięcia pracowały sprzęty przed dwudziestoma laty, teraz już tylko nieliczne chińskie zabawki działają na tej zasadzie - Aparat nie mierzy napięcia, lecz współczynnik napięciowo-prądowy - wykonuje pomiar nie w trybie stałym, lecz sekwencyjnie, wykorzystując momenty zwiększonego zapotrzebowania na energię takie jak ruch zoomu, ładowanie lampy, uruchomienie w procesorze opcji zapisu.

Cytat:
Podejrzewam więc, że wymiana na proponowane akumulatorki nie pomoże, jeśli obecne są sprawne.
Sprawą logiczną jest, że jeśli obecne są sprawne, to ich wymiana nie pomoże - hehe, ale czy są ???

I na koniec - mój znajomy używa modelu 740, nie wiem z ilu baterii jest zasilany, mogę przypuszczać, że podobnie jak 710 i na jednym ładowaniu strzela w okolicy 200 fotek )
stiket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-16, 21:34   #122
magrad
Rozeznanie

"Uwielbiam" podobne dyskusje
Cytat:
Napisane przez stiket Pokaż wiadomość
I tu zonk - napięcie nie spada tak szybko, jak Ci się wydaje, akumulator ( to jego wielka zaleta) zaczyna obniżać napięcie dopiero po zużyciu 2/3 swojej pojemności, niektóre nawet znacznie później !!! To nie bateryjka z kiosku !!!
Źródło-producent akumulatorów, strona 10, wykres na dole: http://data.energizer.com/PDFs/nicke...ide_appman.pdf
Napięcie spada w miarę rozładowywania, w pewnym momencie spada poniżej minimum, wymaganego do poprawnej pracy aparatu. Jeśli czerwonaaa nie sprawdzi akumulatorków w innym sprzęcie, albo innych w swoim aparacie, nie będzie wiedziała, czy problem powodują jej akumulatorki, czy "niechęć aparatu" do korzystania z tego zasilania.

Cytat:
Tutaj rónież zonk, w oparciu o pomiar napięcia pracowały sprzęty przed dwudziestoma laty, teraz już tylko nieliczne chińskie zabawki działają na tej zasadzie - Aparat nie mierzy napięcia, lecz współczynnik napięciowo-prądowy - wykonuje pomiar nie w trybie stałym, lecz sekwencyjnie, wykorzystując momenty zwiększonego zapotrzebowania na energię takie jak ruch zoomu, ładowanie lampy, uruchomienie w procesorze opcji zapisu.
Sens tego co napisałeś jest chyba taki (moje domysły): aparat sprawdza, czy ma wystarczające napięcie w momencie dużego poboru prądu. Jeśli tak, to (jak wyżej) spadek napięcia po 40 zdjęciach powoduje wyłączenie aparatu.
Zauważ, że nie napisałem "pomiar bez obciążenia"

Cytat:
I na koniec - mój znajomy używa modelu 740, nie wiem z ilu baterii jest zasilany, mogę przypuszczać, że podobnie jak 710 i na jednym ładowaniu strzela w okolicy 200 fotek )
Sprawdziłem, też 2x AA, ale wystarczy większa tolerancja, mniejsze zużycie energii, i wyniki nie są porównywalne (to zbliżony model, ale nie taki sam).
Myślę, że się zgodzisz z propozycją: najlepiej sprawdzić z pożyczonymi, dobrymi akumulatorami. Jak ok-kupić nowe, jak ten sam problem, akumulator 3V.
magrad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-17, 07:40   #123
stiket

Cytat:
"Uwielbiam" podobne dyskusje

Źródło-producent akumulatorów, strona 10, wykres na dole: http://data.energizer.com/PDFs/nicke...ide_appman.pdf
Napięcie spada w miarę rozładowywania, w pewnym momencie spada poniżej minimum
A więc dyskutujmy dalej

Wykres potwierdza moją poprzednią wypowiedź, że do 2/3 pojemności napięcie nie spada, 2/3 to około 66% całkowitej pojemności i do tego momentu napięcie utrzymuje się na poziomie powyżej 1,2V, co za tym idzie, mozna uznać, że jest stabilne i wystarczające do poprawnej pracy urządzenia.

Cytat:
Jeśli czerwonaaa nie sprawdzi akumulatorków w innym sprzęcie, albo innych w swoim aparacie, nie będzie wiedziała, czy problem powodują jej akumulatorki, czy "niechęć aparatu" do korzystania z tego zasilania.
Zakładam, że jeśli ktoś zwraca się z problemem, to wykorzystał już wszystkie dostępne mozliwości i wie, że to, czy tamto jest dobrze, lub źle. Pytanie przykładowo "aparat nie działa - dlaczego??" nic nie znaczy, bo może wystarczy wcisnąć przycisk POWER, aby sie uruchomił.

Cytat:
Myślę, że się zgodzisz z propozycją: najlepiej sprawdzić z pożyczonymi, dobrymi akumulatorami. Jak ok-kupić nowe, jak ten sam problem, akumulator 3V.
OCZYWIŚCIE, wręcz pragnę namawiać wszystkich do tego, aby nie wydawać kasy, jeśli usterka nie jest potwierdzona, a tego czy jest, nie wiemy
Stary 2010-02-17, 13:58   #124
czerwonaaa
Raczkowanie

dzieki za odpowiedzi ale np. TE akumulatorki posiadam i po paru zdjęciach nawet nie 40 aparat wyłącza się i odmawia dalszej współpracy, a napewno dobrze na początku je sformatowałam. Chyba przejdę się dziś po TAKIE baterie bo znajoma ma ten sam aparat co ja a działaja świetnie
czerwonaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-17, 19:13   #125
stiket

Zrobisz jak uważasz, ale... nie będę tego komentował, ENERGIZER - kontra GP - śmieszne, Twój wybór !!! Oczywiście, to Twoja kasa, moje zdanie znasz
Stary 2010-02-17, 20:22   #126
Qualiniel
Zadomowienie

Dot.: Problem z aparatem.. bardzo proszę o pomoc! :)

Witam

Zepsułam aparat :P Nikon Coolpix 5600 i chciałm spytac czy w ogóle jest sens zanosić go gdziekolwiek, bo nowy ani drogi (teraz) nie jest. A jak zedrą ze mnie za samą diagnozę to nie wiem...
Spadł mi z półki. Nibyw wszystko działa, ale nie widać nic na wyświetlaczu jak chce zrobic zdjęcie. Przy nagrywaniu filmu jest dżwięk, oglądać dawniej zrobione zdjęcia można, także wyświetlacz jest sprawny, wydaje mi sie że to obiektyw :P opłaca się go w ogóle naprawiać?

Trochę żal wyrzucać bo kosztował sporo jak go kupowałam, a poza tym tyle przeżył, że nie było mi go szkoda tachać po ogniskach lasach itp...
Stary 2010-03-01, 20:24   #127
Mariolcia =P
Zakorzenienie

Dot.: problem z aparatem

ktos tu jeszcze zaglada? Bo mam pytanko Mam lustrzanke sony alfa 330 i kiedy robie zdjecie na aparacie wyglada normalnie, a po zgraniu na kompa wiekszosc zdjecia jest szara, nie widac obrazu. dodam, ze aparat kupiony wczoraj, wczoraj bylo ok, a dzis takie cos

Mariolcia =P jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 20:33   #128
stiket

Cytat:
Napisane przez Mariolcia =P Pokaż wiadomość
ktos tu jeszcze zaglada? Bo mam pytanko
Jak widzisz KTOŚ zagląda i to szybciej niż myślałaś

Zrób format karty w aparacie i napisz, czy juz jest ok :P
Stary 2010-03-01, 20:42   #129
Mariolcia =P
Zakorzenienie

Tyle, ze okazalo sie, ze tz zrobil format karty w komputerze, a teraz wyczytal w instrukcji, ze tak nie mozna, czy to przez to i czy karta do smieci sie tylko nadaje?

Stary 2010-03-01, 20:52   #130
stiket

Większość aparatów woli swój format, niż format w kompie - włóż kartę do aparatu i sformatuj - napisz, czy to pomogło - ale SFORMATUJ, nie żadne ERASE czy takie tam.
FORMAT W APARACIE !!! Czekam na odp.
Stary 2010-03-01, 21:11   #131
Mariolcia =P
Zakorzenienie

TZ sformatowal, ale nadal nie dziala. A jak podlaczyl do tv to normalnie widac zdjecia. Chyba trzeba kupic nowa...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 21:19   #132
stiket

Moim zdaniem, pożycz od kogoś taką kartę i zobacz co się dzieje. Nie kupuj wcześniej nowej - opcji jest sporo. Sprawdź na innej i napisz co się dzieje - OK
Stary 2010-03-01, 21:27   #133
Mariolcia =P
Zakorzenienie

Nie mam za bardzo od kogo pozyczyc, ale przejde sie do sklepu w ktorym zostal kupiony moze cos zaradza. Dam znac jak poszlo dzieki za pomoc

Stary 2010-03-01, 21:35   #134
stiket

Nie ma problemu - czekam na info
Stary 2010-03-03, 17:05   #135
Mariolcia =P
Zakorzenienie

Tz pozyczyl karte od kolegi i dalej to samo teraz to juz nie wiem co sie dzieje w takim razie aparat ma 3 dni. Jedziemy do sklepu gdzie byl kupiony i zobaczymy.

Stary 2010-03-03, 18:40   #136
stiket

Jak najbardziej słuszna decyzja - jesli coś jest nie tak, pewnie masz gwarancję - problem z głowy
Stary 2010-03-03, 18:52   #137
Mariolcia =P
Zakorzenienie

Przyjeli reklamacje, maja wyslac gdzies wyzej i przyjdzie pismo, czy uwzglednia reklamacje jako nie z mojej winy. Ciekawa jestem, co sie tam stalo, bo z mojej winy raczej to nie bylo, bo niby jak skoro nie upadl ani nic z tych rzeczy.

Stary 2010-03-03, 19:10   #138
stiket

Cytat:
Napisane przez Mariolcia =P Pokaż wiadomość
Przyjeli reklamacje, maja wyslac gdzies wyzej i przyjdzie pismo, czy uwzglednia reklamacje jako nie z mojej winy. Ciekawa jestem, co sie tam stalo, bo z mojej winy raczej to nie bylo, bo niby jak skoro nie upadl ani nic z tych rzeczy.
Nie potrafie odpowiedzieć, w jaki sposób działa serwis SONY, nie miałem z nim do czynienia, NIKON to tragedia - odsyłają niekiedy aparat w gorszym stanie, niż poszedł do reklamacji, CANON jakoś daje radę, OLYMPUS też nie jest zły.
Zważywszy jednak na problemy SONY, sądzę, że naprawią i przeproszą - oby tak było !!! Napisz, jak się to wszystko skończyło, ok .
Stary 2010-03-03, 19:27   #139
Mariolcia =P
Zakorzenienie

Pewnie napisze pytali czy chce nowy czy naprawiony, wybralam nowy wiec zobaczymy, ma byc do 2 tygodni. Pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-03, 19:36   #140
stiket

Kolejny raz popieram !!!

Choć nie jestem pewien, ale chyba powinni Ci wymienić od ręki - nie minął tydzień czy 10 dni...jakoś tak jest, ale trzeba poczytać, co mówi prawo. Jesli jednak wyraziłaś zgodę na 2 tyg. to juz po sprawie.

Edytowane przez stiket
Czas edycji: 2010-03-03 o 19:39
Stary 2010-03-03, 20:02   #141
Mariolcia =P
Zakorzenienie

Oni chyba nie mogą w tym sklepie tak sobie wymienić bez serwisu? Nie wiem z reszta mam nadzieje, ze odeślą nowy działający i bedzie spokoj.

Stary 2010-03-12, 10:35   #142
pupi19
Raczkowanie

GG do pupi19
Proszę o pomoc z aparatem

Witajcie

Posiadam aparat cyfrowy Canon DIGITAL IX US 85 IS .
Robiąc nim zdjęcia wychodzą czerwone, żółte, niebieskie albo zielone oczy .
Jak tego uniknąc?

Może coś w ustawieniach trzeba nastawić?

Kompletnie nie znam się na aparatach, jedyne co wiem to że trzeba nacisnąć aby zrobić zdjęcie.

Czy ktoś może mi powiedzieć krok po kroku co mam zrobić aby uniknąć tego problemu ?

Dodaje trochę zdjęć abyście zobaczyły jak to wygląda na moich zdjęciach.

Bardzo Was proszę
pupi19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 10:59   #143
stiket

Dot.: Proszę o pomoc z aparatem

Cytat:
Napisane przez pupi19 Pokaż wiadomość

Czy ktoś może mi powiedzieć krok po kroku co mam zrobić aby uniknąć tego problemu ?

Ależ proszę bardzo:

Pierszy opis bardzo lekki
KLIK,
drugi, bardziej zaawansowany
KLIK,

Stary 2010-03-13, 12:39   #144
pupi19
Raczkowanie

GG do pupi19

stiket dziękuje za te artykuły ale zbyt dużo mi one nie pomogły, ponieważ nie znam się na tych wszystkich nazwach itd. Nie wiem o co tam chodzi.

W aparacie mam funkcje usuwania czerwonych oczu i ona działa, ale jeśli chodzi o oczy zielone , żółte i niebieskie to już nie. A u mnie niestety najczęściej oczy są żółte lub zielone na zdjęciach.

Czy ktoś z Was ma taki sam problem? Czy ktoś wie jak go rozwiązać?

A może jest jakiś program komputerowy po polsku, łatwy i szybki w obsłudze w którym będę mogła naprawić ten problem ?
pupi19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-13, 15:09   #145
HDaisy
Raczkowanie

może zrezygnuj z częstego uzywania lampy - to ona powoduje problem z oczami zwłaszcza u zwierzat.

innych opcji nie ma - nawet na zdjęciach widać, że została użyta lampa.
polecam program photofiltre, ew paint - czarna kropka i jedziemy

Start: 2.11.2010

Matura 2011
HDaisy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-13, 15:40   #146
trojka
Zakorzenienie

Kup statyw i rób zdjęcia na dłuższych czasach bez użycia lampy, lampa spłaszcza obraz a poza tym nie unikniemy odblasków w oczach.

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-15, 21:59   #147
Marcineq856
Raczkowanie

GG do Marcineq856

trojka ciekawe jak zrobic zdjecie zwierzakowi na dłózszym czasie ekspozycji każesz mu sie nie ruszać na chwile? haha;O jedyna rada zmienić oświetlenie, lampa błyskowa to zło wcielone zwłaszcza ta wbudowana..
Marcineq856 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-16, 14:59   #148
trojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marcineq856 Pokaż wiadomość
trojka ciekawe jak zrobic zdjecie zwierzakowi na dłózszym czasie ekspozycji każesz mu sie nie ruszać na chwile? haha;O jedyna rada zmienić oświetlenie, lampa błyskowa to zło wcielone zwłaszcza ta wbudowana..
Ja robię moim kotom i jest oki. a ruchliwe są bardzo, a takie dynamiczne zdjęcia są bardzo ciekawe
, nie mówię, że czasy mega długie muszą być ale w świetle dziennym nie utrzyma bez ruchu aparatu na 1/40s dlatego proponuję statyw

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-16, 23:43   #149
zbigzdan
Przyczajenie

WITAJ
szkoda mi ciebie i dlatego ci pomogę ponieważ mam ten temat za sobą
ten aparat wymaga zasilania minimum 3V dlatego akumulatorki AA o nap. 1,2V *2= 2,4V wystarczają na 20-30 zdjęć(lub mniej).
bateria Kodaka CRV3 (o nap. 3V i dużej pojemności)pozwala na zrobienie
dużej ilości zdjęć ale po wyczerpaniu nadaje się do kosza(sporo kosztuje) rozwiązaniem jest zakup akumulatorka CLIC-8000 o nap. 3,7V wraz z ładowarką(na allegro od 40zł) jedynym problemem jest drobna przeróbka
styku plusowego w akumulatorze. ale za to można zrobić ok.300 zdjęć(z 80% na lampie)
pozdrawiam
zbigzdan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-17, 12:51   #150
czerwonaaa
Raczkowanie

a czy ten clic 8000 nie bedzie za " silny" dla aparatu? i jak wygłądała by przeróbka styku?
czerwonaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości