Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud. 2009) - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-11, 10:26   #4321
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.

ja tez mam mniejsza wene..

bylam dzis u orto i mam zlecony zestaw cwiczen i tabletki..
na nast wizycie zobaczymy czy beda potrzebne zastrzyki..

Konspi
ja nie odciagam napletka. wiadomo ze ogladam ale wszystko jest ok. nie ma zaczerwienienia, stanow zapalnych. fakt mamy stulejke ale stulejka do 2 roku zycia jest fizjologiczna. uwazam ze nie powinno sie na sile odciagac bo wtedy latwiej o zakazenia i infekcje.
Adi tez ma stulejke ale nast razem jak bedziemy u pediatry 15go to poprosze o masc i bedziemy smarowac.. mam nadzieje ze bedzie odchodzic napletek bez problemu.

bylam z Adusiem na pobieraniu krwi i byl bardzo dzilny. nie zrobilo to na nim wrazenia.. bardzo mila pani go zagadala i udalo sie

to chyba tyle..

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 11:17   #4322
tarasia
Wtajemniczenie

Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.

ja się wpadam tylko przywitać...
tż chory i mnie chyba też coś bierze bo głowa boli i jakos tak raz mi zimno, raz gorąco...

tarasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 11:38   #4323
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Witam mamusie chcialam was przeleciec ale nie zdazylam bo kamilka juz watala

Wczoraj nie mialm jak napisac jak tam po szczepieniu bo kamilka byla bardzo rozdrazniona, zloscila sie bardzo, byla taka niespokojna, dzis tez jest taka inna niz zwylke miala troszke goraczke przedtem ale juz teraz na szczescie jej spadla

odezwie sie pozniej

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 12:27   #4324
zatoka
Raczkowanie

Witam
My już po ćwiczeniach i po spacerku, piękn pogoda aż by się chciało usiąść na ławce i wygrzać w słonku, wiosna tuż tuż
Takie pustki tu dziś, że chyba wszyscy są na spacerkach

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
Brombi za tego posta dziewczyna dostala ostrzeżenie
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1331
Przegięcie z tym ostrzeżeniem
Stary 2010-03-11, 13:22   #4325
asioczka
Zadomowienie

zatoka u nas pogoda paskudna... wieje i sypie snieg!

a to tak na poprawe humoru:
http://www.youtube.com/watch?v=5P6UU...feature=autofb

http://www.suwaczki.com/tickers/1usaqps60jfvd5cq.png Natka 16.06.2012
asioczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 13:36   #4326
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:
Napisane przez asioczka Pokaż wiadomość

Aniołek[*]
Stary 2010-03-11, 13:54   #4327
tarasia
Wtajemniczenie

Cytat:

u nas tez paskudna pogoda, aż nosa spod kołdry nie chce się wystawiać...

a smiech zabójczy! widziałam to już wcześniej

tarasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 14:05   #4328
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Przyszla mi dzis ta sukienka co sobie zamowilam z linku co gucia podala.

Strasznie mi sie podoba tylko mala jest widac mi wszystkie faldki i tylek strasznie mi sciska. Jak mi sie ja uda kuzynce opylic to zamowie cosbie nr wieksza

Aniołek[*]
Stary 2010-03-11, 14:06   #4329
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xpressja Pokaż wiadomość
hej mamusie, a ja mam doła totalnego
wczoraj odwiedziłam dentystę 2 zęby do kanałowego leczenia
tak mi poleciały po ciąży

masakra!
jakies propozycje na poprawe humoru ?
kochana, szybko to wyleczysz i będziesz miała spokój
Mi też został jeszcze jeden ząb do kanałowego leczenia i po ciąży pojawiło się kilka małych ubytków, które już są zaklajstrowane. Głowa do góry.

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
Xpressja oj nie zazdroszcze... Sama boję sie odwiedzić dentystę
lepiej się przejdź. Nawet gdybyś miała jakieś małe ubytki, to teraz leczenie jest lepsze niż gdyby miałoby to się rozwinąć głębiej i miałabyś mieć kanałówkę, albo jeszcze gorzej, zapalenie nerwu. Ponoć bardzo bolesne i nieprzyjemne doświadczenie.
Ja jestem na przykłąd na siebie trochę zła, że nie poszłam wcześniej po ciąży do kontroli. Ale co zrobić, mam za swoje

Cytat:

wczoraj podobnie Sandra się zaśmiewała. Wsypywałam precelki do miseczki porcelanowej i przy tym dźwięku mała zaczęła się tak śmiać jak nigdy dotąd Ja oczywiście zaśmiewałam się z nią
Stary 2010-03-11, 14:06   #4330
olalicious07
Zadomowienie

GG do olalicious07

Cytat:
hej mamusie, a ja mam doła totalnego
wczoraj odwiedziłam dentystę 2 zęby do kanałowego leczenia
tak mi poleciały po ciąży

masakra!
jakies propozycje na poprawe humoru ?
ojj.... chyba tylko można Ci współczuć... nigdy nie miałam kanałowego, ale mój tż rok temu przeżywał męki srogie...

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
Brombi za tego posta dziewczyna dostala ostrzeżenie
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1331
jak dla mnie lekkie przegięcie... za chwilkę nie będziemy mogly nawet pisać jakie zabawki kupiłyśmy dzieciom, albo czy jedzą obiadki hippa czy gerbera...
Cytat:
Napisane przez elalank Pokaż wiadomość
Witam z rana

źle sie dziś czuję, katar mi leci z nosa, gardło mnie boli, buuu i nie wiem co moge brać żeby szybko mi przeszło A tak dawno nie chorowałam

No i tyle z pisania, Olka się obudziła, ale długo spała, 20 minut
wszystko przez te paskudne pogody, u mnie niby dziś słońće, ale temperatura o 7 rano -10... brrrrrrrrrr
może weź jakieś lekarstwa od razu żeby Cię nie rozłożyło
Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
Wczoraj nie mialm jak napisac jak tam po szczepieniu bo kamilka byla bardzo rozdrazniona, zloscila sie bardzo, byla taka niespokojna, dzis tez jest taka inna niz zwylke miala troszke goraczke przedtem ale juz teraz na szczescie jej spadla

odezwie sie pozniej
no to dobrze, że już gorączka spadła biedne te nasze dzieciaczki, ciągle je kłuja

Co tu taka cisza dzis? gdzie kareninka? a katarina to w ogóle gdzieś zaginęła...

Mój tż wrócił! Wreszcie ) Dostałam piękny zegarek DKNY w prezencie i dzis od rana poleciałam do kosmetyczki zrobić się na bóstwo w szoku byłam, za manicure, pedicure, henne, regulacje brwi i depilacje łydek zapłaciłam 100zł..

A i sie pochwale dobrym uczynkiem juz na ślubie zamiast kwiatów chcieliśmy zabawki dla dzieci i zawieźliśmy je do domu małego dziecka (już nawet 3tygodniowe dzidzie tam są, normalnie serce pęka...), później tż zabrał dzieci do teatrzyku na fajny spektakl z licznymi atrakcjami, a jutro zawiozę ubranka Blanki... jednak na all nie będę sprzedawać, dzieciom się bardziej przydadzą niż mi te pieniażki, a na pewno wiecej niz 1/4 lub 1/3 ich wartości i tak bym nie uzyskała... no ewentualnie sukienki wystawie, bo raczej niemowlaczkow tam w nie nie ubiorą.

doradźcie co kupić )

http://www.allegro.pl/item945038753_...ove_wys_0.html
http://www.allegro.pl/item943782216_...f_toys_40.html
http://www.allegro.pl/item952647310_..._7_funkcj.html

Edytowane przez olalicious07
Czas edycji: 2010-03-11 o 15:37
olalicious07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 14:19   #4331
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamilla123 Pokaż wiadomość

Skąd ona ma takie informacje? Czasami taka marchewka ze słoika jest 100 razy lepsza niż ta kupiona w hipermarkecie Masz rację, rób po swojemu

No ja tak nie myję, tzn. nie odciągam. Widzisz każdy lekarz co innego mówi i na koniec człowiek już zupełnie głupieje

A powiedz mi jeszcze czy kupowałaś Stasiowi na chrzest tego "elegancika"? Jeśli tak to jest to w miarę ciepłe?
Ja tez slyszłam o sloiczkach ze sa przynajmniej rygorystycznie badane i czesto duzo bezpieczniejsze niz te gotowane w domu, z bazarowych czy sklepowych, nawożonych warzyw...
Stroju jeszcze nie kupiłam, ale chyba kupię 'Adaś full" bo tam jest płaszczyk, a cos sie nie zapowiada zeby cieplo bylo. A Staś już na becik za duży...

Cytat:
Napisane przez elalank Pokaż wiadomość
no prezent na slub akurat!!

co do cycków to też mam wrazenie, ze mam mleka coraz mniej, ciekawa jestem jak długo jeszcze będęw stanie karmic
Może to tylko takie wrazenie. Mi sie tez wydaj że moje wyglądaja juz normalnie jak, przed ciążą, a przecież Staś się z nich najada

Cytat:
Napisane przez bogus85 Pokaż wiadomość
Mi tz już dawno powiedział, żeby tego napletka absolutnie nie odchylać, bo ja nie wiedziałam i chciałam tam wyszorować... Lekarz nic nie mówił, ale następnym razem spytam. Tu jest artykuł o myciu http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziec...6,5215035.html
no ale mi tak bardziej o codzienna higienę chodziło

Cytat:
Napisane przez brombusia Pokaż wiadomość
Ja tam przy siusiaku nie majstruję, bo się boję, że uszkodzę
TŻ jak go kąpie, to mu lekko odciąga skórkę i gazikiem z przegotowaną wodą delikatnie ściera tą maź, nie pamiętam jak to sie nazywa. Pediatra kazał tak robić, bo jak ta maź się zbierze to może " zatkać odpływ", że się tak wyrażę Tylko zaznaczył, żeby to robić bardzo delikatnie, żeby tej skórki nie rozerwać bo wtedy stulejka murowana.
No wlaśnie o to usuwanie mastki ( bo tak to się nazywa ) chodzi. Ja tez dzwonilam do swojej lekarki dzisiaj i powiedziła, zeby delikatnie usuwać, bo od nadmiaru tego może sie stan zapalny zrobić...
Tylko manipulowanie tam mnie przeraża, a moj Tż to panikuje gorzej ode mnie i mowi że jego już to boli od samego patrzenia... i weź tu coś zrób...

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-11, 14:39   #4332
xpressja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropka241 Pokaż wiadomość
ja tez mam mniejsza wene..

3mam kciuki żebyś szybko wróciła do formy !

Cytat:
dobre!

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
kochana, szybko to wyleczysz i będziesz miała spokój
Mi też został jeszcze jeden ząb do kanałowego leczenia i po ciąży pojawiło się kilka małych ubytków, które już są zaklajstrowane. Głowa do góry.

też tak sobie tłumacze że dam rade!

Cytat:
Napisane przez olalicious07 Pokaż wiadomość
ojj.... chyba tylko można Ci współczuć... nigdy nie miałam kanałowego, ale mój tż rok temu przeżywał męki srogie...
ehhh ja tu o wsparcie prosiłam
no wczoraj już zaczeła mi leczyć pierwszego zeba... dzisiaj nie moge nic jeść tak mnie boli przy gryzieniu.... ale bede dzielna!

( dodam że panicznie, panicznie boje sie dentysty! i wczoraj 2 razy mało jej nie odleciałam na fotelu ... ze strachu, bo znieczulona byłam maxymalnie )

Cytat:
A i sie pochwale dobrym uczynkiem juz na ślubie zamiast kwiatów chcieliśmy zabawki dla dzieci i zawieźliśmy je do domu małego dziecka (już nawet 3tygodniowe dzidzie tam są, normalnie serce pęka...), później tż zabrał dzieci do teatrzyku na fajny spektakl z licznymi atrakcjami, a jutro zawiozę ubranka Blanki... jednak na all nie będę sprzedawać, dzieciom się bardziej przydadzą niż mi te pieniażki, a na pewno wiecej niz 1/4 lub 1/3 ich wartości i tak bym nie uzyskała... no ewentualnie sukienki wystawie, bo raczej niemowlaczkow tam w nie nie ubiorą.
też na śłubie zamiast kwiatków prosiliśmy o zabawki dla dzieci, jak je zawoziliśmy to strasznie sie bałam spotkania z tymi maluchami, mają takie smutne oczka...
a pomysł z ciuszkami rewelacyjny!
też chciałam sprzedawać na allegro - ale zrobię tak jak Ty i oddam do rodzinnego domu dziecka we Wrocławiu!

katarinka pisała że u niej wszo ok

co do tych ostrzeżeń na forum - bez przesady !!!
to już nie można niczym się podzielić, nic zaproponować ?
paranoja

Edytowane przez xpressja
Czas edycji: 2010-03-11 o 14:41
xpressja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 15:13   #4333
katekatee
Zadomowienie

Witam mamusie Byłam dziś zawieźć rozdział pracy MGR i Pani promotor przyjeła, dała 5 i mogłam oddać indeks Koniec mojej przedostatniej sesji Widzę że tu dziś cichutko. U Nas też pogoda straszna. Drogi bardzo śliskie i jakiś debil prawie by nam w tył samochodu wjechał a tam Wiki był w foteliku. Jak by nam wjechał to bym go chyba
Marcelina byliśy z małym u okulisty. Jest to okulistka pracująca w szpitalu wojewódzkim więc powinna się znać i powiedziała tak. Że jeśli małemu oczka nie ropieją, nie ma żadnej wydzieliny to muszę mu tylko masować ale tak od oczka w dół. I jeszcze mam obserwować oczka na dworzę tzn jak wyglądają jak wychodzę z nim na dwór czy się łzy nie zbierają. Zapytała czy Wiki wogóle płacze i w tym problem że on nawet przy szczepieniu nie płacze za bardzo tylko krzyczy Mam go masować, obserowwać i nie panikować (ja i nie panikować). A ty jak z okulistą?? Idziecie??
Ola super pomysł z tą pomocą dzieciaczkom

Cieszę się żę wy też uważacie że słoiczki to nie jest jakaś chemia i sztuczność, bo ja już ostatnio zwątpiłam Zmykam do kosmetyczki i grzywę podciąć bo już na oczy nie widzę.

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200910201762.html

katekatee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 15:52   #4334
bogus85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
no ale mi tak bardziej o codzienna higienę chodziło

No wlaśnie o to usuwanie mastki ( bo tak to się nazywa ) chodzi. Ja tez dzwonilam do swojej lekarki dzisiaj i powiedziła, zeby delikatnie usuwać, bo od nadmiaru tego może sie stan zapalny zrobić...
Tylko manipulowanie tam mnie przeraża, a moj Tż to panikuje gorzej ode mnie i mowi że jego już to boli od samego patrzenia... i weź tu coś zrób...
Znalazłam inny arytykuł i z tamtąd cytat:
  1. Do ukończenia pierwszego roku życia chłopca w żadnym przypadku nie próbujemy odsuwać napletka. Przez pierwsze miesiące lub nawet lata życia chłopca mastka sklejająca napletek z żołędzią powinna ulegać powoli samoistnemu wymywaniu i rozpuszczaniu. Zabiegi higieniczne ograniczamy do codziennej kąpieli, obmywania prącia z zewnątrz (bez ściągania napletka) i dbania o to, aby nie doszło do zakażenia napletka lub cewki moczowej resztkami kału.
  2. Po ukończeniu 1 roku życia co dwa, trzy miesiące próbujemy w czasie kąpieli ściągnąć chłopcu napletek. Uważamy, żeby czynność tę wykonywać bardzo delikatnie i nie sprawiać dziecku bólu. Jeżeli ściągnięcie napletka powiedzie się, żołądź wymywamy dokładnie z resztek mastki.
  3. Jeżeli do ukończenia 3 roku życia nie uda się zsunąć chłopcu napletka, powinno się zasięgnąć porady urologa lub chirurga dziecięcego.
Cytat:
ehhh ja tu o wsparcie prosiłam
no wczoraj już zaczeła mi leczyć pierwszego zeba... dzisiaj nie moge nic jeść tak mnie boli przy gryzieniu.... ale bede dzielna!

( dodam że panicznie, panicznie boje sie dentysty! i wczoraj 2 razy mało jej nie odleciałam na fotelu ... ze strachu, bo znieczulona byłam maxymalnie )
Xpressja, ja miałam kanałówke rozpoczętą w tamtym tygodniu, tak mnie masakrycznie ząb bolał i głowa cały tydzień, że musiałam wziąć antybiotyk. Wczoraj zakończyłam leczenie i już jest ok. Byłam taka zmęczona (spałam w nocy tylko 3 godz), że jak miałam chwile czekać na fotelu, to zasnęłam! Wszyscy mieli niezły ubaw też sie boje i stresuje na fotelu, i dlatego zawsze mam zamknięte oczy żeby nie widzieć tych wszystkich przyrządów...

bogus85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 16:15   #4335
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

Kate e tam chemia nie zadna chemia wiec niech ci tam tesciowa nie opowiada.. mnie naprawde rozwala to ze niektorzy dziadkowie mysla ze nic sie nie zmienilo od czasu iedy my bylysmy male..

jesli chodzi o mnie to narazie daje sloiczki a jak sa mlode warzywa to kupuje u znajomej ktora hoduje u siebie w ogrodzie albo ze sklepu ze zdrowa zywnoscia.
kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 16:30   #4336
magdawikp
Wtajemniczenie

GG do magdawikp Send a message via Skype™ to magdawikp

Iza mowi do mnie: - mamo ja jestemmłodym dzieckiem?
ja - tak
Iza - Grzes jest młodym dzidziusiem?
ja - tak
Iza - mamo ty to stara jestes!

myslałam, ze spadne z krzesła
magdawikp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 16:34   #4337
DiTu77
Zakorzenienie

Też uważam, że to jakieś głupie gadanie z tą chemią Chociaż sama karmiłam zupkami ze słoiczka rzadko Jedni dziadkowie mają malutkie gspodarstwo (króliki, kury, krówka) a drudzy - znaczy mój tata ma fioła na punkcie zdrowej żywności i sam uprawia warzywa, owoce i hoduje kury i kozy A my mamy piękny sad - to hobby mojego męża - jest tam wszystkotruskaw ki, poziomki, agrest porzeczki, borówki amerykańskie, maliny itp. No i oczywiście wszelkiego rodzaju drzewa owocowe (orzechy laskowe i włoskie też) Mąż zawsze też robi inspekt, więc wcześniej mamy własną sałatę, rzodkiewkę, szczypiorek, pomidory... A latem uprawia też inne warzywa Więc mam pole do popisu i sama przygotowywałam zupki dla Piotrusia - teraz też zamierzam

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Cytat:
Napisane przez magdawikp Pokaż wiadomość
ja - tak
ja - tak

Mój Piotruś dzisiaj też tekst zaserwował: "Mamusiu, ty mi nie pomożaj się ubierać, bo ty jesteś duża jak dinozaur i twoja córka Magdusia teraz płacze":

Edytowane przez DiTu77
Czas edycji: 2010-03-11 o 17:06 Powód: lit.
DiTu77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 17:04   #4338
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:
ja - tak
ja - tak

Twoja Iza to ma teksty

Aniołek[*]
Stary 2010-03-11, 17:05   #4339
Ravenne
Raczkowanie

Cytat:
ja - tak
ja - tak

Cytat:
Kate e tam chemia nie zadna chemia wiec niech ci tam tesciowa nie opowiada.. mnie naprawde rozwala to ze niektorzy dziadkowie mysla ze nic sie nie zmienilo od czasu iedy my bylysmy male..

jesli chodzi o mnie to narazie daje sloiczki a jak sa mlode warzywa to kupuje u znajomej ktora hoduje u siebie w ogrodzie albo ze sklepu ze zdrowa zywnoscia.
Ja zostanę przy słoiczkach, warzywek nikt ze znajomych nie hoduje, tylko owoce mam z pewnego źródła, więc ewentualnie tylko te będę sama przygotowywać.

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
Witam mamusie chcialam was przeleciec ale nie zdazylam bo kamilka juz watala

odezwie sie pozniej
Biedna Kamilka, oby już wszystko było dobrze. My na szczepienie we wtorek, zobaczymy jak będzie

Wczoraj Alicja miała debiut marchewkowy, marchewka była wszędzie, myślałam, że padnę Na szczęście smakowało jej, ale widzę, że to ulubione danie na pewno nie będzie.
Kochane mamusie co robicie z plamami po marchewce?? To cholerstwo nie chce za nic zejść. Od soczku kilka bluzeczek poplamiła i tą marchewką też się opaćkała, jak tak dalej pójdzie to będzie w poplamionych rzeczach chodziła
Aha i znów nas dopadły pleśniawki, od razu na gardło przeszły, więc mała znów chrypi. Mam nadzieję, że szybko zejdą.

Debiut marchewkowy
Ravenne jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-11, 17:09   #4340
elalank
Zadomowienie

Cytat:
uwielbiam jak sie tak dzieciaczki śmieją

Cytat:
wszystko przez te paskudne pogody, u mnie niby dziś słońće, ale temperatura o 7 rano -10... brrrrrrrrrr
może weź jakieś lekarstwa od razu żeby Cię nie rozłożyło

Mój tż wrócił! Wreszcie Dostałam piękny zegarek DKNY w prezencie i dzis od rana poleciałam do kosmetyczki zrobić się na bóstwo w szoku byłam, za manicure, pedicure, henne, regulacje brwi i depilacje łydek zapłaciłam 100zł..

A i sie pochwale dobrym uczynkiem
leków za bardzo nie można zostaje paracetanol i gorąca herbata z miodem. mam nadzueję ze zadne świństwo się nie rozwinie!

za dobry uczynek biedne te dzieciaczki! takie kruszynki i jużsame na świecie sercesię kroi!
jana razie zostawiam ciuszki dla drugiego dziecka

fajny prezent, pochwal sie
a kosmetyczka się nie pomyliła??? bardzo mało zapłaciłaś

mi sie lusterko podoba

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Witam mamusie Byłam dziś zawieźć rozdział pracy MGR i Pani promotor przyjeła, dała 5 i mogłam oddać indeks Koniec mojej przedostatniej sesji Widzę że tu dziś cichutko. U Nas też pogoda straszna.
Ceszę się żę wy też uważacie że słoiczki to nie jest jakaś chemia i sztuczność, bo ja już ostatnio zwątpiłam Zmykam do kosmetyczki i grzywę podciąć bo już na oczy nie widzę.
za zakończenie sesji.
ja tez juz zapasy słoiczków robię, wg mnie w tych czasach chemii i tak nie unikniemy.I wydaje mi się ze słoiczki wcale złe nie są!

Cytat:
Napisane przez bogus85 Pokaż wiadomość
Znalazłam inny arytykuł i z tamtąd cytat:
ale to się skomplikowane wydaje

Cytat:
ja - tak
ja - tak
o kurde, dobra jest!

Cytat:
Napisane przez DiTu77 Pokaż wiadomość
Też uważam, że to jakieś głupie gadanie z tą chemią Chociaż sama karmiłam zupkami ze słoiczka rzadko Jedni dziadkowie mają malutkie gspodarstwo (króliki, kury, krówka) a drudzy - znaczy mój tata ma fioła na punkcie zdrowej żywności i sam uprawia warzywa, owoce i hoduje kury i kozy A my mamy piękny sad - to hobby mojego męża - jest tam wszystkotruskaw ki, poziomki, agrest porzeczki, borówki amerykańskie, maliny itp. No i oczywiście wszelkiego rodzaju drzewa owocowe (orzechy laskowe i włoskie też) Mąż zawsze też robi inspekt, więc wcześniej mamy własną sałatę, rzodkiewkę, szczypiorek, pomidory... A latem uprawia też inne warzywa Więc mam pole do popisu i sama przygotowywałam zupki dla Piotrusia - teraz też zamierzam

Mój Piotruś dzisiaj też tekst zaserwował: "Mamusiu, ty mi nie pomożaj się ubierać, bo ty jesteś duża jak dinozaur i twoja córka Magdusia płacze":
ale masz fajnie, zazdroszcze zawsze marzył mi się ogród i sad!!! (dlatego teraz bawię się w farmę na FB )

dzieci są super, a teksty to nie wiem skąd biorą, hehe

elalank jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 17:09   #4341
DiTu77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ravenne Pokaż wiadomość

Ja zostanę przy słoiczkach, warzywek nikt ze znajomych nie hoduje, tylko owoce mam z pewnego źródła, więc ewentualnie tylko te będę sama przygotowywać.

Biedna Kamilka, oby już wszystko było dobrze. My na szczepienie we wtorek, zobaczymy jak będzie

Wczoraj Alicja miała debiut marchewkowy, marchewka była wszędzie, myślałam, że padnę Na szczęście smakowało jej, ale widzę, że to ulubione danie na pewno nie będzie.
Kochane mamusie co robicie z plamami po marchewce?? To cholerstwo nie chce za nic zejść. Od soczku kilka bluzeczek poplamiła i tą marchewką też się opaćkała, jak tak dalej pójdzie to będzie w poplamionych rzeczach chodziła
Aha i znów nas dopadły pleśniawki, od razu na gardło przeszły, więc mała znów chrypi. Mam nadzieję, że szybko zejdą.

Debiut marchewkowy
debiut widać udany
Ja wszystko vanishem odplamiam (ale tylko w proszku) pomoczy się cały dzień i wszystko zlezie
DiTu77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 17:49   #4342
magdawikp
Wtajemniczenie

GG do magdawikp Send a message via Skype™ to magdawikp

Cytat:
Mój Piotruś dzisiaj też tekst zaserwował: "Mamusiu, ty mi nie pomożaj się ubierać, bo ty jesteś duża jak dinozaur i twoja córka Magdusia teraz płacze":
dinozaurze

Cytat:
Debiut marchewkowy
no widac jej smakowało

ja daje teraz słoiczki ale mam zamiar gotować - Izieo gotowałam, słoiczki były na wszelki wypadek
Grześ mało je zupki - nie chce zbytnio - wiec taki słoiczek 130 ml starcza nam na 3 dni
choc juz wiem czego nie kupowac z firm - miałam jarzynowa z 2 i jedna go uczuliła - pewnie jakis składnik
magdawikp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 18:03   #4343
aniulka8204
Wtajemniczenie

witajcie mamusie i dzidziusie

troche mnie tu niebyło ale podczytywałam was troszke
powadziłam sie wczoraj z tż i jakoś miałam też doła
ALE
dziś byliśmy gadać z księdzem proboszczem i udało się

my bez ślubu żadnego siostra w separacji i zgodził się masakra

no ale zapisał sobie że zadeklarowaliśmy się że na jesien weźmiemy ślub w kościele

aniulka8204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 18:09   #4344
carolans
Zadomowienie

Teraz się zacznie wielkie wybieranie zabawek ja też się coraz więcej rozglądam za czymś ciekawym

z aukcji piesek i lusterko fajniusie, szkoda ze piesek ponad stówke
w ogóle drogie te zabawki dla takich maluchów
już lalki barbie są tańsze niż te edukacyjno-interaktywne dla maluszków

ile maluszki muszą przytyć w ciągu miesiąca? tak się zastanawiam.. moja do 12 tygodnia przytyła 1,7 kg. to dużo czy mało. POwinnysmy jeszcze siatki porobić tu na forum

a jesteście na benc.pl ??

Laura 20.12.2009
Oliwia 8.07.2011

Edytowane przez carolans
Czas edycji: 2010-03-11 o 18:10
carolans jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 18:10   #4345
aniulka8204
Wtajemniczenie

Cytat:

Debiut marchewkowy
Ravenne a co stosujesz na te pleśniawki? bo moja mała teraz niby niema już ale co jakiś czas się pokazują a aftin już niechce stosowac bo mała ma niedokrwistość a z aftinu jak sie dłużej stosuje to też może wystąpić niedokrwistość więc wole juz nieryzykować bo wcześniej troche go stosowałam chyba za długo bo nieumiałam się ich pozbyć i wkońcu wysmarowałam ją fioletem i niby zeszlo ale za dwa dni znów się lekko pokazały i wiecie co mi poradzili moja mama też tak niby ze mną robiła, że jak mała ma odpięty pampersik i akurat siusia to złapać na tetrówe i wysmarować troche buźke i wiecie co narazie się niepokazało od kilku dni no zobaczymy jak to faktycznie dlugo podziała, troche to dziwne siusiami ale faktycznie stosuje się mocz do leczenia
Stary 2010-03-11, 19:20   #4346
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:

bylam z Adusiem na pobieraniu krwi i byl bardzo dzilny. nie zrobilo to na nim wrazenia.. bardzo mila pani go zagadala i udalo sie

dla Twojego dzielnego chłopca.

Cytat:
Napisane przez tarasia Pokaż wiadomość
ja się wpadam tylko przywitać...
tż chory i mnie chyba też coś bierze bo głowa boli i jakos tak raz mi zimno, raz gorąco...
Kuruj się kochana

Cytat:
Super, plum

Cytat:
doradźcie co kupić )
Jak na teraz to chyba lusterko, słoń super, ale Mała będzie się nim mogła bawić jak będzie dobrze siedzieć, żeby sobie sama zdejmować te elementy, a piesek też będzie najlepszy jak zacznie raczkować, żeby mogła za nim podążać
I za dobre serduszko.

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
Myślę, że to Filusia nie boli, nawet mi się wydaje, że on to lubi
Zawsze wtedy się skupia i patrzy na Tatusia, co on mu tam majstruje

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Marcelina byliśy z małym u okulisty. Jest to okulistka pracująca w szpitalu wojewódzkim więc powinna się znać i powiedziała tak. Że jeśli małemu oczka nie ropieją, nie ma żadnej wydzieliny to muszę mu tylko masować ale tak od oczka w dół. I jeszcze mam obserwować oczka na dworzę tzn jak wyglądają jak wychodzę z nim na dwór czy się łzy nie zbierają. Zapytała czy Wiki wogóle płacze i w tym problem że on nawet przy szczepieniu nie płacze za bardzo tylko krzyczy Mam go masować, obserowwać i nie panikować (ja i nie panikować). A ty jak z okulistą?? Idziecie??
Nie ma jak znajomość własnej natury

Ja już sama nie wiem co robić, pediatrze mówiłam, że słyszałam, że jak dziecko było naświetlane, to musi mieć kontrolę u okulisty, a on mi na to, że rozmawiał kiedyś o tym z jakąś panią profesor i ona twierdziła, że jesli dziecko nie jest wcześniakiem i nie było w inkubatorku, to nie ma takiej potrzeby. Oczka mu obejrzał i wg niego jest ok, a co do łez, to Filusiowi juz lecą i ropki nie ma, tylko takie "śpiochy" czasem.

I za 5 i skończoną sesję.

Cytat:
ja - tak
ja - tak

Cytat:

Cytat:
Debiut marchewkowy
Słodka
I taką ma lekko zszokowaną minkę

Filuś jednak został zaszczepiony i płakał przy tym niesamowicie, mimo że pielęgniarka starała się odwrócić jego uwagę
Kupkami mam się nie martwić, bo to prawdopodobnie od ząbków, bo idą Ale które, już się nie dopytałam, bo Młody zaczął wierzgać i się niecierpliwić Tyle,że mam jeszcze trzymać dietę, a jakby się pogorszyło to się pojawić. Rozszerzać dietę mam za jakieś dwa tygodnie, zupki i gluten i te sprawy W poniedziałek idziemy na rehabilitację i pediatra stwierdził, że może się okazać, że rehabilitant nie zaleci żadnych ćwiczeń, bo jest taka poprawa Pytałam, kiedy do spacerówki, czy mogę jak skończy pół roku, a on na to że nawet powinnam, bo w gondoli będzie się nudził a przecież oparcie w spacerówce nie musi być po kątem 90 st.
Waży 7400 g
Czyli generalnie dwa razy tyle, co jak się urodził plus jeszcze troszkę
Wychodzi, że w ciągu 6 tygodni przybrał 800 g

A i jeszcze umówiłam sie u niego na usg główki, nie muszę do Chorzowa jechać, bo on mi to zrobi na miejscu i bezpłatnie
Normalnie człowiek- orkiestra

brombusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 19:44   #4347
zatoka
Raczkowanie

Cytat:

Debiut marchewkowy
Podobno na plamy dobre jest szare mydło. Potrzeć plamę i wyprać. Typowego odplamiacza bałabym sie użyć.

Cytat:
Napisane przez carolans Pokaż wiadomość
ile maluszki muszą przytyć w ciągu miesiąca? tak się zastanawiam.. moja do 12 tygodnia przytyła 1,7 kg. to dużo czy mało. POwinnysmy jeszcze siatki porobić tu na forum
Już o tym pisałyśmy ale według WHO 450g, a w polsce czesto się mówi o 600g, 700g lub 800g (nasza pediatra tak twierdzi).
Ja bym powiedziała tak: jezeli przyrosty tygodniowe do 6tyg. (pewnie była wtedy ważona) są takie same jak po to bym się nie martwiła ale jeżeli wcześniej były dużo większe to bym się tym troszkę zainteresowała.

Cytat:
Napisane przez aniulka8204 Pokaż wiadomość
Ravenne a co stosujesz na te pleśniawki? bo moja mała teraz niby niema już ale co jakiś czas się pokazują a aftin już niechce stosowac bo mała ma niedokrwistość a z aftinu jak sie dłużej stosuje to też może wystąpić niedokrwistość więc wole juz nieryzykować bo wcześniej troche go stosowałam chyba za długo bo nieumiałam się ich pozbyć i wkońcu wysmarowałam ją fioletem i niby zeszlo ale za dwa dni znów się lekko pokazały i wiecie co mi poradzili moja mama też tak niby ze mną robiła, że jak mała ma odpięty pampersik i akurat siusia to złapać na tetrówe i wysmarować troche buźke i wiecie co narazie się niepokazało od kilku dni no zobaczymy jak to faktycznie dlugo podziała, troche to dziwne siusiami ale faktycznie stosuje się mocz do leczenia
Też słyszałam o tej "domowej metodzie"
Ten "fiolet" to gencjana fioletowa? Jak często tego używałaś?
Pediatra nam przepisała Nystatynę (3x1,5ml) ale tego nawet nie kupiłam bo pleśniawki się nie pojawiły.

Edytowane przez zatoka
Czas edycji: 2010-03-11 o 19:48
zatoka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-11, 19:47   #4348
Ravenne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniulka8204 Pokaż wiadomość
Słyszałam o tej metodzie z moczem, ale ja używam Cebion na pleśniawki. Jest to roztwór witaminy C, po 3 kropelki na pieluszkę owiniętą na palec i smaruje, podniebienie, język i policzki. Na każdą część buzi te 3 kropelki osobno i potem jeszcze dwie kropelki jej do buźki wpuszczam. Najważniejsze jest, żeby pieluszką tetrową ścierać pleśniawki. Już raz nam pomogło więc zostanę przy tym.
Ravenne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 20:39   #4349
Agusia_a9
Zadomowienie

GG do Agusia_a9

Hey

ja dzisiaj podlamana i w ogole do dup* wszystko moj tato mial rok temu atak padaczki i guzy w mozgu ale je rozpuscili i kazali aby codziennie bral tabletki zeby padaczka sie nie powtorzyla.. a on oczywiscie przestal brac juz 3 miesiace nie bierze i dzisiaj rano mama mnbie wola ze sie zaczyna.. nie moglysmy mu jezyka na wierzch wyciagnac zeby sie nim nie udusil i zeba mu wybilysmy.... eh do dupy.. zadzwonialam do tzta i wrocil ze szkolki (300km) ale teraz znowu pojecvhal bo jutro ma wazne egzaminy i musi byc zalamana jestem totalnie.. nic do tego mojego taty nie dociera.. mowie mu ze chciala bymz zeby dbal o siebie bo chce zeby mnie we wrzesniu do oltarza prowadzil.. ze chce zeby z Fifikiem chodzil na spacery jak bedzie straszy ale nie dociera... on ja k zwykle madrzejszy;( rano mu wbili wenfron czy jak to sie tam nazywa i wieczorem mial isc na sciagniecie to oczywiscie nie.. sam sobie wyciagnal.. :/ powoli mam dosc;( okropny widok jak ktos bliski cierpi i cieko jest mu pomoc.. a mojego tzta jeszcze nie ma ciagle ciezko mi samej.. jeszcze 4 miersiace na tej szkolce ma byc;(

eh wyzalilam sie ide spac.. jak zasne;(

'Uwielbiam ludzi, którzy umieją cieszyć się najbardziej zwykłą chwilą, ludzi którym nie potrzeba zbyt wiele.'

Fifi

Agusia_a9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-11, 20:50   #4350
aniulka8204
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zatoka Pokaż wiadomość
Podobno na plamy dobre jest szare mydło. Potrzeć plamę i wyprać. Typowego odplamiacza bałabym sie użyć.

Już o tym pisałyśmy ale według WHO 450g, a w polsce czesto się mówi o 600g, 700g lub 800g (nasza pediatra tak twierdzi).
Ja bym powiedziała tak: jezeli przyrosty tygodniowe do 6tyg. (pewnie była wtedy ważona) są takie same jak po to bym się nie martwiła ale jeżeli wcześniej były dużo większe to bym się tym troszkę zainteresowała.

Też słyszałam o tej "domowej metodzie"
Ten "fiolet" to gencjana fioletowa? Jak często tego używałaś?
Pediatra nam przepisała Nystatynę (3x1,5ml) ale tego nawet nie kupiłam bo pleśniawki się nie pojawiły.
tak a dokładnie to wodny roztwór fioletu gencjanowego 1% bo są tez chyba 2%
lekarz powiedział że można 3razy na dzień posmarować ja posmarowałam 2razy w jeden dzień i raz w drugi dzień i znikłoniebyło nic widać a za dwa dni znów na wewnętrznej stronie usteczek sie pokazało więc znów zrobiłam i znikło za pare dni zaś i miałam juz dość już jej nawet smoczek zmieniłam reszte wygotowałam butelki tez no i teraz tą domową metodą spróbowałam i narazie niewidać już pare dni
mam nadzieje że już niewrócą

---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

Ravenne a z kąd wiesz że na gardełku ma te pleśniawki? to aż tak widać na gardełku? bo moja też sobie jakby chrapie przez sen ale wydaje mi sie że to przez leciutki katarek bo chyba ma, psikam jej 3-4 razy za dzien sterimarem żeby lepiej ciąpulki wyciągać ale i tak dalej troche chrapoli ale nie zawsze lekarz ją w tym tygodniu osłuchiwał i nic tam niema no i w buzi tych pleśniawek też niewidze, a mleczko pije ci fajnie przez te pleśniawki?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości