|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)
Cytat:
dzisiaj/wczoraj zakupiłam tą kaszkę bo czas na zmiany ![]() I tak siedzę i kombinuje jak rozłożyć posiłki mojemu synkowi ![]() Ma jeść 5 x dziennie Zazwyczaj zasypia po butelce [mleko jeszcze początkowe (walnęłam się w obliczeniach potem ok 11 obiadek; 14 - mleko, 17 - deserek no i po 19 - mleko... jak wy rozdzieliłyście te posiłki swoim pociechom?? bo ja już zgłupiałam bo wg schematu żywienia 7mio miesięczne dziecko ma jeść 5 x -> 1 x mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (tu chyba moge mu dać pyszne śniadanko albo mleczną kaszkę manne ?? łyżeczką) -> 2 x mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku ->1 x kaszka na mleku następnym (czyli co??) lub deser mleczno owocowy (i wtedy mam zrezygnować z normalnego deserku np. musu z owoców??) ->1 x zupka i deser traktowany jest chyba jako extras... jakoś ciężko mi się połapać jeśli chodzi o to rozszerzanie diety
|
|
|
|
|
#1113 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)
sylka,dziekuję za olśnienie odnośnie przepisu ![]() unholly, jestem w szoku jak Antoś stoi mały rozrabiaka ![]() Svi, Marcelek uroczy ![]() Marico,Martynka poczucie rytmu pierwsza klasa ![]() Adaikaka, ja na początku też bardzo przejmowałam się schematem karmienia ale wierz mi - szybciej zwariujesz niż będziesz się dokładnie stosować ![]() Ja staram się zeby zgadzała mi się ilość porcji i mniej więcej ilości jakie mała zjada (bo moja to akurat obżartusek ) Też jesteśmy na 7 miesiącu i Martynka je tak:6.30 - mleko 180 ml 10.00 - kaszka na mleku lub kleik z owocami 13.30 - obiadek 16.30 - deserek (jeżeli rano nie było owocków) 19.00 -mleczko 180 ml nie dodaję do mleka kleików ani kaszek, pamiętam tylko o mannej do obiadku (gluten) i żółtko co 2-gi dzień (1/2) czasem końcowe mleko nam odpada, zależy o której mała wstanie megi, cieszę się bardzo że szpital już za wami, zdrówka, zdrówka, zdrówka
Edytowane przez aannuullaa Czas edycji: 2010-03-17 o 06:53 |
|
|
|
#1114 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak podane bylo w przepisie A kluseczki na mleku mod to juz w ogole jest ze na gotujace mleko "rzucac" Cytat:
dawaj dziecku tak jesc jakie ma potrzeby Ja nie studiowalam zadnego schematu.Daje wg. Laury potrzeb 6:00 mleko 240ml 10:00 kaszka z 210ml wody 12-13 deser ok190ml 15obiad ok 190ml 19 mleko z kleikiem ryzowym 240ml Jade dzis do ginka, no i musze zabrac mala ![]() Jade tylko po zwolnienie ale do gabinetu wejsc musze. Ta znajoma położna co pracuje w recepcji powiedziala ze ona sie nia zajmie, ale ona moze nie chciec Obiadu nie robie, nikt nie zasłużył. Witam sie wyspana.z 2,3 pobudki kolo 2 byly, ale smoczus uratowal sytuacje.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
||
|
|
|
#1115 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Normalnie wpadłam w panikę, ale skoro mówicie, że mam się dostosować do potrzeb Przemka... Tak właśnie analizowałam ten schemat i się zastanawiałam jak on to wszystko pomieści ![]() Co do ginka Przecież nic się małej nie stanie jak wejdzie z Tobą do gabinetu. A jeśli to ginek ktory prowadził Twoją ciążę to przynajmniej zobaczy kogo tak doglądał ![]() No chyba, że nie możesz z nią wejść. No ale ludzie... jesteśmy matkami i tak to już jest że raczej przemieszczamy się z dziećmi. I jeszcze jedno pytanko... Jak np. na śniadanie dostanie kaszkę Pyszne śniadanko 3 owoce to mam później zrezygnować z owocowego deserku?? albo w ogóle jak mu dam kaszkę z bananem itp?? Czy to się nie liczy I drugie jak mały je w ciągu dnia zupkę z glutenem to mogę sobie odpuścić kaszkę z glutenem i zamiast niej dać mu kaszkę mleczno-ryżową? ważne jest chyba to, żeby dostarczyś dziecku raz dziennie gluten nie ważne w jakiej postaci??
Edytowane przez adaikaka Czas edycji: 2010-03-17 o 07:28 |
||
|
|
|
#1116 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Unholy, Svi, Marica cudne te Wasze dzieciaki Marica podziwiam, ze przy takim malym dziecku potrafisz utrzymac taki manicure ![]() Cytat:
![]() Dzien dobry mamusie! Nie znalazlam u nas tych jogurtow. Musze zapytac lekarke, co w takim razie dawac Ani. Co do schematu zywienia, u nas jeszcze cys na przemian z butelka plus obiad, plus owoce. Kaszki Ani nienawidzi Cos lekarka przebakiwala, ze od 7 miesaca bede mogla Ani dawac male kawalki chleba. Dzisiaj ide do fryzjera, robie cos zupelnie innego ![]() ---------- Dopisano o 07:48 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ---------- Moc zyczen dlaGabrysi i Gabriela (alez sie dobrali )
|
|
#1117 |
|
BAN stały
|
hej mamusie
dla Gabrysi Tuli, ścinasz włoski czy farbujesz?? ja musiałabym coś ze swoimi zrobić ale nie mam kompletnie pomysłu kolor swój taki byle jaki, byłabym gotowa na farbnięcie ale nie wiem na jaki. poza tym włoski fajne mam tzn grube dość i nie mam pomysłu jak by ściąć... nie mówiąc już o grzywce - całe życie tak samo Amelka chlebek wcina od jakiegoś miesiąca raz na jakiś czas dam z pół kromki muszę uciekać bo Amelka wspina się po mnie i pisać nie daje - albo maszeruje na koniec kanapy - muszę ją na ziemie ściągnąć miłego dnia Edytowane przez skierka1981 Czas edycji: 2010-03-17 o 08:24 |
|
|
|
#1118 | |
|
Zakorzenienie
|
Koniecznie sie potem pokaż!
Dzień dobry! Nocka dobra, Zosia po wtrąbieniu 200 ml manny spała jak zabita I tu mam pytanie: zaczęła mi pić wieczorem kaszę, czy w związku z tym mogę jej dawać jeszcze w ciągu dnia (np. rano) kleik, czy to już za dużo i ograniczyć się do mleka (oprócz obiadków oczywiście)?Dzień dzisiaj jakiś smętny, nie ma słońca i zimno... brrr... Laski powiedzcie mi szczerze co myślicie na temat tego płaszcza, bo mam mieszane uczucia... Jeszcze mogę go oddać, a im dłużej na niego patrzę to coraz bardziej kojarzy mi się z fartuchem roboczym... ---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Cytat:
2) Tak, tzn. gluten obojętnie w jakiej postaci pozostaje glutenem
|
|
#1119 |
|
Zadomowienie
|
Hejuszka
![]() Siedzę w pracy nic mi się nie chce, chyba dopadło mnie przesilenie wiosenne a do tego od niedzieli mam ciche dni z TŻ ;(Jutro mam mieć lekarkę do Majeczki. Sprawdzi czy wszystko jest oki no i rozszerzy mi dietę. A i zapomniałam mamy drugiego ząbka Dobra spadam popracować.
|
#1120 |
|
Ola-Unhola
|
Witajcie
Ja tylko na chwilkę, bo idę Antosia spa położyć, bo wstał o 6 i juz pokłada się. Kasiu, Sylko nie martwcie się. Materac mam nadzieję, ze na dniach Małz obniży. Jednak samego go w łóżeczku nie zostawiam, a jak śpi w dzień jet włączona niania i zaglądam często, żeby sprawdzić czy przypadkiem się nie obudził i nie wędruje po łóżeczku. Pilnuję go Angy, bardzo fajne zakupy Dzięki za pochwały mojego rozrabiaki Lecę na razie, bo Antek marudzi.
|
#1121 |
|
Raczkowanie
|
Dziękujemy -------------- Wybaczcie proszę, że tak wpadam. Kiedyś przez chwilę się udzielałam, Chciałabym znów do was dołączyć. Zamierzam się z tym już od jakiegoś czasu, ale trudno się przemóc w tak dobranym i uzupełniającym się towarzystwie. Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie
Nasz największy skarb Edytowane przez cokacabanka Czas edycji: 2010-03-17 o 08:45 |
|
|
|
#1122 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
dobra noc u nas, jeden tylko jęczek się załączył, małż już siedział na śpiocha na łóżku, ale nagle ucichło-mały sam się uspokoił i zasnął więc super. 6.50 obudził się i coś dziwne, bo już marudzi...trochę za wcześnie na spanko przedpołudniowe ![]() Co do naszego menu dziennego: ok 7 - mleko z 210ml wody 10 - kaszka mleczno-ryżowa ze 160ml wody 13.30 - obiadek 17 - deserek 19.40/20 - kaszka "zdrowy brzuszek 5 zbóż z lipą" glutenowa 160ml wody plus 90ml mleka. O matko idę, bo się syrena na maksa włączyła....
Edytowane przez truheart Czas edycji: 2010-03-17 o 08:54 |
|
|
|
#1123 | |
|
Zakorzenienie
|
Sylko dziękuję. Pomogłaś z tym budyniem.
Ale tak jak napisała Katarzynka lane kluseczki wrzuca się na wrzące mleko i tu nie da się inaczej. Nie będę ich narazie robiła. Zuzia jadła to raz. Cytat:
Dzięn dobry Idę poczytać co tam wczoraj stworzyłam i jadę zawieźć ten pozew. Muszę wziąć ze sobą Zuzię bo nie mam dziś z kim jej zostawić a na jutro na ostatni dzień nie chcę tego zostawiać. Była wczoraj u nas niania Zuzi i mówiła, że ona może z Zuzią posiedzieć ale jakoś tak mi głupio choć wiem, że chętnie by to zrobiła. Po cichu liczę, że jak wrócę do pracy to zajmie się małą. Milego dnia |
|
|
|
|
#1124 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tulipku, coś takiego znalazłam: 4. Kiedy można zacząć podawać dzieciom jogurt? Czy jest on bezpieczny u dzieci z alergią na mleko? W wielu krajach europejskich jogurty są wprowadzane do diety dzieci stopniowo między 6. a 9. miesiącem życia. W Polsce zaleca się podawanie jogurtu (lub kefiru) od 10. -11. miesiąca życia, początkowo w niewielkich porcjach, 1-2 razy w tygodniu. Najlepiej jest podawać jogurty zawierające tylko naturalne składniki, bez konserwantów. Jogurtów (ani kefirów) nie należy podawać dzieciom, które obowiązuje dieta bezmleczna (tzn. uczulonych na białko mleka krowiego). całość tutaj http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...4AD03D78DF2D87 Najlepszy jest jogurt naturalny z dodatkiem np. owocków Cytat:
gratulujemy zębola ![]() Cytat:
![]() unholly, o przepis na krupniczek mi chodziło (tylko bardzo bym prosiła tak łopatologicznie bo ja nawet takiego dla dorosłych nigdy nie gotowałam )
|
|
#1125 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Wojtusia Czas edycji: 2010-03-17 o 08:55 |
|||||||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1126 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bartosz przeważnie je co 3 godziny,oprócz tego rano podaję mu kaszkę na mleku,koło 10.30-11.00 deserek,cycuś i ok.14.00-14.30 zupka(co drugi dzień pół żółtka do zupki),cycuś,ok.17 kaszkę na mleku no i później już cycuś Cytat:
Jeżeli zje zupkę z glutenem,to nie musisz już podawać kaszki z glutenem(ja juz gluten podaję długo,więc już raczej nie zwracam uwagi,że np.zjadł w deserku i w zupce )Pochwalisz się jak wrócisz? ![]() Dzień dobry mamusie!!! Bartosz nie spał tej nocy najlepiej(a ja z nim ) budził się,popłakiwał,przed 3 obudził się na dobre,zasnął dopiero koło 4.30 Dziąsła brzydkie,ale co z tegio? Idę na płatki z mlekiem ![]() Miłego dnia |
||
|
|
|
#1127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podjęłam decyzję-oddaję ten płaszczyk W week jedziemy do Gdańska to w Bałtyckiej na cos zapoluje
|
|
#1128 | ||
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
Wszystkie Mamy sa mile widziane Cytat:
|
|
#1129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a płaszcz - na żywo moze wyglądać inaczej niż na zdjęciach, sporo zależy od tkaniny, której na zdjęciach nie widać ale jak masz wątpliwości to ja bym oddała, bo potem i tak nie będziesz lubiła go nosić a pierścionki gdzie kupiłaś? ja oczywiście nie noszę biżuterii, bo w pracy musiałabym zdejmować i boję się, ze zgubię - nawet obrączki i pierścionka zareczynowego nie noszę odkąd zdjęłam go z rękawiczkami i szukałam ich w śmietniku
|
|
|
#1130 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny zaczynam się martwić. Moje dziecko bardzo mało je
![]() Jak wasze maleństwa na kolację jedzą po 210 lub więcej kaszki to Mai ledwo wcisnę 120. 150 to jest święto WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA GABRYSI I GABRYSIA
|
#1131 | |||
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
![]() A więc ![]() Na zimną wodę wrzucam kawałek mięska, 2 marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora, dwa ziemniaczki i pól szklanki kaszy jęczmiennej (rozm. średni). Z kaszą trzeba uważać, bo wiadomo, że pęcznieje, więc lepiej dać mnie na początku, jak nie wiadomo ile jej wrzucić, a potem najwyżej w innym garnuszku dogotować i dodać do zupki, jak ta będzie za rzadka. Ew. zagęścić kleikiem. Odrobinkę solę i daję liść laurowy. Jak się wszystko zagotuję, to miksuję i gotowe ![]() Cytat:
Dobrze, ze juz ból minął. Ja też kilka razy miałam z tym dodatkiem , który opisujesz ![]() Cytat:
Ja właśnie zjadłam kanapeczki z twarożkiem z rzodkiewką ![]() Chyba zrobię sobie kawę light, bo mnie spanie bierze. ![]() Myślicie, że same prywatnie mogłybyśmy sobie zrobić zakupy hurtowe w tym sklepiku z bucikami dla dzieci ![]() Tak tutaj między sobą? Svi, wypowiedz się. Można tak?
|
|
#1132 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(wysłać babę na zakupy... )Cytat:
Już napisałam-oddaję A pierścionki są z H@M. Ja też nie noszę do pracy, chociaż nie musze zakładać rękawiczek Pracuję w dość męskim zawodzie (jestem leśnikiem) i manifestowanie swojej kobiecości jest widziane tak sobie
Edytowane przez angy Czas edycji: 2010-03-17 o 09:17 |
||
|
|
|
#1133 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() spróbuję jutro
|
|
#1134 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szczerze...hm mi się średnio widzi,ale to co podoba się Tobie,nie musi mnie Cytat:
aby było wsio ok. gratki kolejnego ząbka.Cytat:
ostrożności nigdy nie za wiele.Cytat:
Pisz z nami kiedy tylko masz czas i ochotę ![]() Cytat:
![]() Miłego dnia Cytat:
![]() Wiem,że te jogurty z Nestle są na mleku modyfikowanym,nie wymagaja trzymania w lodówce.Tak czytałam.Ciężko je kupić,muszę przejśc do Rossmana-tylko tak mi nie po drodze |
||||||
|
|
|
#1135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1136 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() te z nestle u nas są jeszcze w tesco i auchan, stoją na półkach ze słoiczkami
|
|
#1137 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój ma bardzo duży apetyt (co z resztą widać), a jednorazowo nigdy nie zjada więcej niż 120-130 ml mleka z kaszką myślę, ze apetytem nie musisz się martwić jeśli maja przybiera na wadze Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1138 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze, że znalazłaś![]() Koleżanka mi opowiadała, że na stażu lekarskim miała uczestniczyć w jakiejś operacji, zdjęła więc obrączkę i pierścionek i dała jakiejś siostrze do kieszonki, potem miała schiza, że ta siostra nachyli się nad otwartym pacjentem i trzeba będzie potem w brzuchu szukać obrączki ![]() Cytat:
np:http://www.sportsdirect.com/reebok-n...ii-baby-029085 akurat Adaś ma czerwono-granatową kurteczkę na wiosnę albo: http://www.sportsdirect.com/lonsdale...infants-025024 ewentualnie: http://www.sportsdirect.com/adidas-s...-infant-025042 http://www.sportsdirect.com/nike-tot...fant-tf-027050 ![]()
|
||
|
|
|
#1139 |
|
Zakorzenienie
|
Sylko pewnie masz rację. Dzięki za kolejną radę
Kurcze tak czytam to pismo i sama nie wiem czy je dobrze napisałam. A jakiego odszkodowania zażyczyłam sobie ![]() Jakiegoś stracha mam, nie wiem dlaczego Może mnie nie zaskarżą za taką kwotę Lecę dalej się szykować
|
|
|
|
#1140 |
|
Zakorzenienie
|
Angy szczerze zazdroszczę pracy!!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:13.

dzisiaj/wczoraj zakupiłam tą kaszkę bo czas na zmiany 

mały rozrabiaka 
) Też jesteśmy na 7 miesiącu i Martynka je tak:

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Mała kaszle, że aż zwraca jedzienie, a ja się czuję fatalnie. Puścili nas do domu bo wg lekarzy nic nie słychać podczas badania
) 

a do tego od niedzieli mam ciche dni z TŻ ;(

gratulujemy zębola 
aby było wsio ok.