Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-19, 21:48   #2071
betmi
Raczkowanie

Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady

...witam..

... razem z mężem jesteśmy na etapie wybierania projektu domu...
...ostatnio po głowie chodzi nam taki domek....
.... http://www.dobredomy.pl/projekt/afrodyta ......
....co myślicie o tym projekcie.....

Pozdrawiam

...jestem szczęśliwą żonką... ....

Edytowane przez betmi
Czas edycji: 2010-04-20 o 22:08
betmi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-20, 13:05   #2072
wosebka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wosebka Pokaż wiadomość
Witam! Śledzę wątek od jakiegoś czasu. Teraz odważyłam się i ja zapytać o zalety i wady projektu, który z mężem obecnie analizujemy.
Działka- wjazd od wschodu.
Przeznaczenie - dom tylko dla 2 osób (na emeryturę , obecny dom - 150 m - przepisujemy córce)
Projekt byłby w odbiciu lustrzanym.
http://www.tooba.pl/projekt-domu-Nut...idp,11094.html

Zależy nam, aby kotłownia (na paliwo stałe - mamy własny las ) była w bryle budynku. Garaż osobno, razem z innymi pomieszczeniami gospodarczymi (rowery, kosiarki, grabie, itp.)

Proponowane zmiany:
- z łazienki wydzielić osobne dodatkowe wc
- w kotłowni wydzielić małe pomieszczenie na pralnię (kosz na ubrania, pralka, ew. suszarka), wejście z łazienki (chyba byłoby praktycznie)

No i chyba tyle.
Acha, rozważamy ew. dach czterospadowy, bo dom jest dość długi, a taki dach wizualnie skróciłby go. Czy jest jakiś program, w którym możliwa byłaby taka wizualizacja?

Z góry dziękuję.
Ponawiam prośbę .
Chyba że omawiamy w tym wątku TYLKO domy ok. 200 m...., ale mam nadzieję, że ktoś i tak wypowie sie w kwestii "mojego" projektu .
wosebka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-20, 13:22   #2073
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Ponawiam prośbę .
Chyba że omawiamy w tym wątku TYLKO domy ok. 200 m...., ale mam nadzieję, że ktoś i tak wypowie sie w kwestii "mojego" projektu .
Domek jest uroczy...
Zostawiłabym taki dach...
No i zastanowiłabym się nad tym ogrzewaniem na drewno... Zrobiłabym jakieś alternatywne... Skoro dom ma być na emeryturę to przydałoby się coś łatwiejszego w obsłudze...
Pomysł z wydzieleniem wc dobry...
Stary 2010-04-20, 18:05   #2074
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Ponawiam prośbę .
Jak dla mnie domek w porządku. Mały, ale co kto lubi
I zostawiłabym dach taki jak jest... Czterospadowy będzie droższy a przy niskich budynkach nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale to moje zdanie.

Velvet Acid Kitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 11:13   #2075
iza251
Zakorzenienie

Question Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady

Prosze wszystkich forumowiczów o radę:
- mam mozliwosc sprzedania własnego mieszkania za 200 tysiecy złotych
-działkę sporą mam
-mieszkam w świętokrzyskiem 50 kom od Kielc,gdzie materiały budowlane nie są przerażająco drogie a i fachowcy też,chyba...
CZY BUDOWAC DOM Z TAKIMI FUNDUSZAMI??MOGE WZIAC 100-120 TYSIĘCY KREDYTU ALE NIE WIECEJ.
-domek o jakim myslimy na byc parterowy,góra 110-120m,daszek dwuspadowy cos w stylu:http://www.z500.pl/projekt/z41.html

Proszę o rade,ponieważ w mojej miejscowości mieszkania poszły bardzo w górę i mam mozliwosc sprzedac mieszkanie po bardzooo dobrej cenie i nie wiem co robić?
ZARYZYKOWAĆ??budować??
Stary 2010-04-21, 11:21   #2076
Kawa z mlekiem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iza251 Pokaż wiadomość
Prosze wszystkich forumowiczów o radę:
- mam mozliwosc sprzedania własnego mieszkania za 200 tysiecy złotych
-działkę sporą mam
-mieszkam w świętokrzyskiem 50 kom od Kielc,gdzie materiały budowlane nie są przerażająco drogie a i fachowcy też,chyba...
CZY BUDOWAC DOM Z TAKIMI FUNDUSZAMI??MOGE WZIAC 100-120 TYSIĘCY KREDYTU ALE NIE WIECEJ.
-domek o jakim myslimy na byc parterowy,góra 110-120m,daszek dwuspadowy cos w stylu:http://www.z500.pl/projekt/z41.html

Proszę o rade,ponieważ w mojej miejscowości mieszkania poszły bardzo w górę i mam mozliwosc sprzedac mieszkanie po bardzooo dobrej cenie i nie wiem co robić?
ZARYZYKOWAĆ??budować??

A działka jest uzbrojona? Tzn. w sieć wodociągową, kanalizacyjną, prąd.?

Kawa z mlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 11:43   #2077
pasazerka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Bo poddasze użytkowe = strych = kurnik, proste.
Masz racje tylko na przykład w moim planie zagospodarowania przestrzennego jest zaznaczone ,że nowy dom ma się składać z parteru i poddasza użytkowego Dodatkowo maksymalny udział powierzchni pod zabudowe to 20% działki a kąt dachu 30-45 stopni... To znaczy ,że jestem skazana na kurnik??
pasazerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 12:27   #2078
iza251
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kawa z mlekiem Pokaż wiadomość
A działka jest uzbrojona? Tzn. w sieć wodociągową, kanalizacyjną, prąd.?

TAK, JEST UZBROJONA TO JEST SRODEK zamieszkanej ULICY na około sa domki
Stary 2010-04-22, 04:07   #2079
ewakuligowska
Raczkowanie

Cytat:
Witam! Śledzę wątek od jakiegoś czasu. Teraz odważyłam się i ja zapytać o zalety i wady projektu, który z mężem obecnie analizujemy.
Działka- wjazd od wschodu.
Przeznaczenie - dom tylko dla 2 osób (na emeryturę , obecny dom - 150 m - przepisujemy córce)
Projekt byłby w odbiciu lustrzanym.
http://www.tooba.pl/projekt-domu-Nut...,idp,11094.htm
Wewnatrz fajnie rozplanowany ,tylko ciut za malenki ,brakuje mi w nim porzadnej garderoby i miejsca na jakiekolwiek mebelki, ja jednak wolalabym dolozyc pare metrow i szukac w przedziale od 85 do 100 .
Nie podobaja mi sie daszki nad wykuszem i nad drzwiami z kotlowni,wykusz zrobilabym prostokatny,a daszki proste,dolozylabym zadaszenie nad tarasem ,od poludnia bedzie salon doswietlony przez wykusz,a milo posiedziec na tarasie bez wzgledu na pogode.
http://www.z500.pl/projekt/z7.html
http://www.domywstylu.eu/projekty/je...we/atut/#rzuty
Z zewnatrz to to co mi sie widzi,co lubie
To jest moja opinia ,czysto subiektywna

Edytowane przez ewakuligowska
Czas edycji: 2010-04-22 o 04:47
ewakuligowska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-22, 13:57   #2080
wosebka
Raczkowanie

Bardzo dziękuję za wszystkie opinie dotyczące interesującego mnie projektu .
Sugestie na pewno weźmiemy pod uwagę, o ile zdecydujemy sie na ten właśnie projekt . Marzyłby mi sie jeden pokój od wschodu... Przejrzeliśmy wiele projektów, ale ten jest najbliżej ideału .
No i koszty związane z tym, że kuchnia, łazienka i kotłownia powinny byc jak najbliżej siebie (tego dowiedziałam się z tego watku).
Jeszcze raz dziękuję. I proszę kolejne osoby o opinie....
Stary 2010-04-22, 16:28   #2081
andape
Rozeznanie

wosebka- generalnie projekt niezły ale jeśli mam wyrazić swoje zdanie to:

- obecnie mieszkam u teściów gdzie kotłownia ma drzwi bezpośrednio na korytarz i to rozwiązanie przy ogrzewaniu takim jak planujecie to dla mnie kwestia do przemyśleni - jesli będzie węgiel to całkowicie odradzam
- gdybym budowała domek dla siebie na emeryturę to chyba chciałabym mieć łazienkę i garderobę przy sypialni a ewentualnie jeśli trzeba to w-c z prysznicem dla gości.
-pralnio-suszarnia z wejściem z łazienki to też kontrowersyjny pomysł ale przy 2 osobach może się sprawdzi. Przy większych rodzinach pojawiają się kłopoty np. z dziećmi dobijającymi się do drzwi gdy się kąpiesz bo akurat wychodzą i potrzebują coś z suszarki
- dachu bym nie zmieniała choć przyznaję, że dopiero to forum nawróciło mnie na dwuspadowce

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/2...010113.png</a>

http://s5.suwaczek.com/200807094674.png
andape jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 02:37   #2082
ewakuligowska
Raczkowanie

Ja sie jeszcze raz przypomne,moze komus sie bedzie chcialo rzucic okiem http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...14cf66ecc,2273 wejscie-polnoc
Stary 2010-04-23, 08:43   #2083
Kawa z mlekiem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewakuligowska Pokaż wiadomość
Ja sie jeszcze raz przypomne,moze komus sie bedzie chcialo rzucic okiem http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...14cf66ecc,2273 wejscie-polnoc

Zacznę od plusów Jeśli chodzi o strony świata to bardzo korzystne światło mają pokoje dzieci na piętrze a także część wypoczynkowa. Wielki garaż jest bardzo korzystny, nawet gdy będzie w nim stało 1 auto. Piękne okna narożnikowe, bryła budynku prosta, ale zgrabna, nie przypomina typowego polskiego domu-klocka.
Zastanowiłabym się nad przejściem z garażu do domu. Lepiej by było gdyby w ściance między garażem a wiatrołapem zroić drzwi. Trochę nie dobrze jest lecieć taki kawał z garażu żeby zostawić kurtkę i buty na wieszaku w wiatrołapie, nie wspomnę gdy jest deszczowo.
Dlaczego do gabinetu wchodzi się przez wiatrołap? Czy gabinet będzie szczególnym miejscem gdzie będą przychodzić klienci/pacjenci czy jest on dla użytku mieszkańców? Gabinet ma bardzo niekorzystne warunki oświetleniowe. Może okno zrobić na zachód?
W łazience na piętrze potrzebne jest naprawdę tak wielkie okno? Czy nie będziecie się krępować korzystać z toalety wieczorami gdy sąsiedzi będa mogli was widzieć? A jeśli okno będziecie zasłaniać roletami/zaluzjami to jaki sens ma tak wielkie okno w łazience gdy ciągle będzie zasłonięte?

Stary 2010-04-23, 10:27   #2084
wosebka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez andape Pokaż wiadomość
wosebka- generalnie projekt niezły ale jeśli mam wyrazić swoje zdanie to:

- obecnie mieszkam u teściów gdzie kotłownia ma drzwi bezpośrednio na korytarz i to rozwiązanie przy ogrzewaniu takim jak planujecie to dla mnie kwestia do przemyśleni - jesli będzie węgiel to całkowicie odradzam
- gdybym budowała domek dla siebie na emeryturę to chyba chciałabym mieć łazienkę i garderobę przy sypialni a ewentualnie jeśli trzeba to w-c z prysznicem dla gości.
-pralnio-suszarnia z wejściem z łazienki to też kontrowersyjny pomysł ale przy 2 osobach może się sprawdzi. Przy większych rodzinach pojawiają się kłopoty np. z dziećmi dobijającymi się do drzwi gdy się kąpiesz bo akurat wychodzą i potrzebują coś z suszarki
- dachu bym nie zmieniała choć przyznaję, że dopiero to forum nawróciło mnie na dwuspadowce
Dzięki za odp.
1. Może więc dałoby sie przedłuzyć jedną sciankę przy kotłowni i zrobić taki malutki karytarzyk przed kotłownią (przy łazience). Mogłaby tam byc np. umywalka. I byłoby 2 drzwi .
2. Myślę, że nie ma potrzeby, by łazienka była przy sypialni. Teraz i tak jest drzwi w drzwi, więc blisko .

Ale serdecznie dziękuje za wszystkie rady i uwagi. Na pewno zwróciłyscie moja uwagę na sprawy i szczegóły, których sama bym nie dostrzegła, chocby ta garderoba, której brak.
No cóż, szukam dalej...
Stary 2010-04-23, 13:35   #2085
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Napisane przez betmi Pokaż wiadomość
...witam..

... razem z mężem jesteśmy na etapie wybierania projektu domu...
...ostatnio po głowie chodzi nam taki domek....
.... http://www.dobredomy.pl/projekt/afrodyta ......
....co myślicie o tym projekcie.....

Pozdrawiam
Jak dla mnie niezły układ pomieszczeń w środku. Na razie jedynym minusem, jaki widzę, to brak przejścia z pomieszczenia gosp. bezpośrednio do garażu. Ale to mały problem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-26, 13:40   #2086
ewakuligowska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xhankax Pokaż wiadomość
Jak dla mnie niezły układ pomieszczeń w środku. Na razie jedynym minusem, jaki widzę, to brak przejścia z pomieszczenia gosp. bezpośrednio do garażu. Ale to mały problem
Niepotrzebny zewnetrzny kominek , wewnetrzny przenioslabym w poblize filara,brakuje spizarki,pralni z suszarnia ,a co najwazniejsze nie podoba mi sie z zewnatrz ,ciezka bryla ,potezne przypory i przytlaczajace wejscie .To ze ten dach jest drogi to pewnie wiesz..
Stary 2010-04-26, 14:02   #2087
iza251
Zakorzenienie

Właśnie MASAKRYCZNIE DROGI DACH ale to pewnie wiesz....
Stary 2010-04-26, 18:13   #2088
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Niepotrzebny zewnetrzny kominek
Niepotrzebny bo...?

Stary 2010-04-27, 01:49   #2089
ewakuligowska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iza[INDENT
ZARYZYKOWAĆ??budować??
[/INDENT]
Odwagi , nie zastanawiaj sie tylko buduj bo za pare lat bedziesz zalowac ,a projekt bardzo mi sie podoba, po malenkich zmianach( takich jak okna w lazience i jadalni) na pewno bedziesz zadowolona.Jakie planujecie ogrzewanie,bo kotlowni na wegiel to w nim ni mo

---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Velvet Acid Kitty Pokaż wiadomość
Niepotrzebny bo...?
Jesli kominek ma pelnic funkcje romantyczno dekoracyjna to oczywiscie jak se kto chce ,ale jezeli kominek ma sluzyc rowniez do rozprowadzenia ciepla to lepiej usutuowac go w centrum salonu ,a w takim wypadku do zewnetrznego potrzebny bedzie drugi komin ,wzrastaja koszty .
Jesli natomiast kominek na zewnatrz ma byc polaczony z grilem to bardziej logiczne byloby usytuowanie go w poblizu kuchni a nie salonu .

Edytowane przez ewakuligowska
Czas edycji: 2010-04-27 o 04:13
Stary 2010-04-27, 09:43   #2090
iza251
Zakorzenienie

Question Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady

Cytat:
Odwagi , nie zastanawiaj sie tylko buduj bo za pare lat bedziesz zalowac ,a projekt bardzo mi sie podoba, po malenkich zmianach( takich jak okna w lazience i jadalni) na pewno bedziesz zadowolona.Jakie planujecie ogrzewanie,bo kotlowni na wegiel to w nim ni mo

---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ----------

Jesli kominek ma pelnic funkcje romantyczno dekoracyjna to oczywiscie jak se kto chce ,ale jezeli kominek ma sluzyc rowniez do rozprowadzenia ciepla to lepiej usutuowac go w centrum salonu ,a w takim wypadku do zewnetrznego potrzebny bedzie drugi komin ,wzrastaja koszty .
Jesli natomiast kominek na zewnatrz ma byc polaczony z grilem to bardziej logiczne byloby usytuowanie go w poblizu kuchni a nie salonu .
Projekt właściwie juz wybrany,to właśnie :

http://www.z500.pl/projekt/z41.html

Ale tu pojawia sie problem z ta kotłownią ...planujemy ekogroszek,nie wiem nie znam sie zbyt na tym,czy nie przeszkadza to ,ze c.o jest w środku domu??Z drugiej strony myslałam żeby zlikwidować spiżarkę
(choc zawsze planowałam ją mieć...) i małe wc i tam zrobić kotłownie w miejsce druga łazienka...
Proszę Was,doradzcie mi jak rozwiązać ten problem??
Stary 2010-04-27, 15:55   #2091
wosebka
Raczkowanie

Cytat:
Ale tu pojawia sie problem z ta kotłownią ...planujemy ekogroszek,nie wiem nie znam sie zbyt na tym,czy nie przeszkadza to ,ze c.o jest w środku domu??Z drugiej strony myslałam żeby zlikwidować spiżarkę (choc zawsze planowałam ją mieć...) i małe wc i tam zrobić kotłownie w miejsce druga łazienka...
Moim zdaniem, jeśli ogrzewanie ma być na ekogroszek, to środek domu odpada na kotłownię. zastanowiłabym sie nawet, jeśli chodzi o pomieszczenie przy wejściu (z wc i spiżarki). Ja szukam domu, który ma tak usytuowaną kotłownię, aby było do niej wejście również z zewnątrz budynku ("od podwórka"). Ale może niech wypowiedzą się osoby kompetentne.
Stary 2010-04-27, 16:43   #2092
Kawa z mlekiem
Raczkowanie

Cytat:

Ale tu pojawia sie problem z ta kotłownią ...planujemy ekogroszek,nie wiem nie znam sie zbyt na tym,czy nie przeszkadza to ,ze c.o jest w środku domu??

A wiec stanowczo nie! gdybys konsultowala sie z architektem to by ci powiedział, że ogrzewanie na ekogorszek wymaga dużego kotła i jest zasilane na węgiel w workach lub luzem, a wiec musi być to gdzieś składowane. Groszek musi być zawsze suchy, nie możne być wilgotny, wiec pomieszczenia otwarte lub tylko z zadaszeniem np. wiaty odpadają. Musi być przewidziane dodatkowe pomieszczenie. Na dodatek dokładając groszku do pieca (ok. raz na trzy dni ze 2 worki) bardzo się kurzy, musi być wejście od zewnątrz do tego pomieszczenia. Sadze że w projekcie przewidziane zostało ogrzewanie na gaz i stad ta lokalizacja pomieszczenia gospodarczego.

Stary 2010-04-27, 19:58   #2093
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

Dziewczyny mam pewien problem, a w związku z tym że nie znam się za bardzo na tym wszystkim, powiedzcie mi czy mogę mieć "pretensje".

Otóż z TŻem wybraliśmy taki projekt domu (ale go nie kupiliśmy):
http://www.tooba.pl/projekt-domu-Sof...idp,12603.html
i stwierdziliśmy że architekt zrobi nam adaptację poddasza i troche pozmieniamy ścianki działowe. Wystąpiliśmy do UG o warunki zabudowy gdzie określiliśmy że będzie do dom parterowy z poddaszem użytkowym oraz dach dwuspadowy.
W momencie gdy już mieliśmy kupować dany projekt zauważyliśmy ulepszoną wersję "naszego" projektu:
http://projekty.lipinscy.pl/Atlanta/
Ucieszyliśmy się z tego że biuro projektowe zrobiło dokładnie taki projekt, w którym były wszystkie zmiany jakie chcieliśmy zrobić w sofii (pierwszym projekcie). Kupiliśmy ten projekt "Atlanta". i teraz zaczynają się nasze schody. otóż w częsci opisowej projektu w punkcie przeznaczenie i program użytkowy budynku jest używane stwierdzenie
"Budynek jednorodzinny, mieszkalny, piętrowy, itp."
Potem dwa punkty niżej Forma architektoniczna i funkcja obiektu czytamy:
"budynek wolnostojący parterowy ..."

To jedna sprawa a druga to taka że w projekcje wszędzie napisane jest że dach jest wielospadowy, może ja sie nie znam, ale dla mnie dach wielospadowy to taki udziwniona koperta czy coś w tym stylu. Tym bardziej że napisano cytuję:
"Atlanta jest pięknym domem energooszczędnym, który został zaprojektowany na życzenie Inwestorów, którym bardzo podoba się projekt Sofia II, a chcieliby móc w nim wykorzystać poddasze. Dlatego stworzyliśmy Atlantę". A Sofia ma dach dwuspadowy, to czemu Atlana nie może mieć :P??

Proszę powiedzcie mi czy tak może być ze zamiennie używane jest pojęcie parterowy/piętrowy i czy to faktycznie jest dach wielospadowy czy dwuspadowy?

Aha chciałbym żebyście powiedziały mi na moje pytania bez roztrząsania czy to kurnik czy nie

Edytowane przez kate_rossi
Czas edycji: 2010-04-27 o 20:00
kate_rossi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-27, 21:11   #2094
Kawa z mlekiem
Raczkowanie

Tak to jest kupować projekty z internetu. Naważyliście sobie piwa to teraz je wypijcie, dzwońcie do architekta żeby wnosił poprawki. Tylko pogratulować. Co do dachu jest to dach ewidentnie dwuspadowy. Wielospadowy miałby 4 połacie a ten ma tylko 2. Parterowy tzn. że ma tylko parter, piętrowy że ma parter i piętro.

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

kurnik

Stary 2010-04-28, 04:03   #2095
ewakuligowska
Raczkowanie

Cytat:

Ale tu pojawia sie problem z ta kotłownią ...planujemy ekogroszek,nie wiem nie znam sie zbyt na tym,czy nie przeszkadza to ,ze c.o jest w środku domu??Z drugiej strony myslałam żeby zlikwidować spiżarkę (choc zawsze planowałam ją mieć...) i małe wc i tam zrobić kotłownie w miejsce druga łazienka...
Jezeli bardzo zalezy Ci na tym projekcie to musisz
doradzic sie architekta ,na pewno znajdzie jakies rozwiazanie , sprobowalabym zamienic lazienke z pomieszczeniem gosp., zabrac troszke powierzchni z pokoju nr 2 i doprojektowac wyjscie na zewnatrz ,no trudno lazienka wypadnie bez okna ,ale zatrzymasz spiz. i wc.Tylko ze taka zmiana bedzie wymagac prawdopodobnie drugiego komina .A moze ten troche wiekszy http://www.z500.pl/projekt/z98/rzuty.html

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ----------

Hmm,no tak ,ale gdzie bedziesz skladowac ten groszek ,prac i suszyc to ja nie wiem

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Moze jednak ten troche wiekszy?Ludzie jak Wy sie miescicie w tych malusich domkach ?

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Cytat:
Ponawiam prośbę .
Wosebka ten jest fajny http://www.archeton.pl/projekt-domu-...64cdca61bef51d
Stary 2010-04-28, 07:40   #2096
iza251
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kate_rossi Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pewien problem, a w związku z tym że nie znam się za bardzo na tym wszystkim, powiedzcie mi czy mogę mieć "pretensje".

Otóż z TŻem wybraliśmy taki projekt domu (ale go nie kupiliśmy):
http://www.tooba.pl/projekt-domu-Sof...idp,12603.html
i stwierdziliśmy że architekt zrobi nam adaptację poddasza i troche pozmieniamy ścianki działowe. Wystąpiliśmy do UG o warunki zabudowy gdzie określiliśmy że będzie do dom parterowy z poddaszem użytkowym oraz dach dwuspadowy.
W momencie gdy już mieliśmy kupować dany projekt zauważyliśmy ulepszoną wersję "naszego" projektu:
http://projekty.lipinscy.pl/Atlanta/
Ucieszyliśmy się z tego że biuro projektowe zrobiło dokładnie taki projekt, w którym były wszystkie zmiany jakie chcieliśmy zrobić w sofii (pierwszym projekcie). Kupiliśmy ten projekt "Atlanta". i teraz zaczynają się nasze schody. otóż w częsci opisowej projektu w punkcie przeznaczenie i program użytkowy budynku jest używane stwierdzenie
"Budynek jednorodzinny, mieszkalny, piętrowy, itp."
Potem dwa punkty niżej Forma architektoniczna i funkcja obiektu czytamy:
"budynek wolnostojący parterowy ..."

To jedna sprawa a druga to taka że w projekcje wszędzie napisane jest że dach jest wielospadowy, może ja sie nie znam, ale dla mnie dach wielospadowy to taki udziwniona koperta czy coś w tym stylu. Tym bardziej że napisano cytuję:
"Atlanta jest pięknym domem energooszczędnym, który został zaprojektowany na życzenie Inwestorów, którym bardzo podoba się projekt Sofia II, a chcieliby móc w nim wykorzystać poddasze. Dlatego stworzyliśmy Atlantę". A Sofia ma dach dwuspadowy, to czemu Atlana nie może mieć :P??

Proszę powiedzcie mi czy tak może być ze zamiennie używane jest pojęcie parterowy/piętrowy i czy to faktycznie jest dach wielospadowy czy dwuspadowy?

Aha chciałbym żebyście powiedziały mi na moje pytania bez roztrząsania czy to kurnik czy nie

A mnie ATLANTA podoba.
Może któraś z Was oceni ten projekt właśnie?
http://projekty.lipinscy.pl/Atlanta/#comments_list

Edytowane przez iza251
Czas edycji: 2010-04-28 o 08:25
iza251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-28, 10:06   #2097
Kawa z mlekiem
Raczkowanie

Wybieracie projekty z katalogów a potem przejeżdżając przez Polskę zauważycie taki sam dom jak swój

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-28, 10:13   #2098
iza251
Zakorzenienie

Cytat:
Wybieracie projekty z katalogów a potem przejeżdżając przez Polskę zauważycie taki sam dom jak swój

no i co z tego
Stary 2010-04-28, 11:50   #2099
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Rozumiem, że to coś bardzo złego?
Stary 2010-04-28, 12:01   #2100
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kate_rossi Pokaż wiadomość
Sofia jak i Atlanta mają dachy wielospadowe.
Pojęcia piętrowy się nie używa - trzeba sprecyzować czy jest to jedno-, dwupiętrowy, itp z poddaszem użytkowym czy nie, czy podpiwniczony czy nie... Np. "budynek parterowy z poddaszem użytkowym, niepodpiwniczony".

A co do "kurnika" - nie jest najgorzej, przynajmniej są dwie duże sypialnie, a nie więcej

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości