Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-30, 14:21   #2041
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady

Cytat:
Napisane przez andape Pokaż wiadomość
Włąśnie brakuje mi tego pokoju i usytuowanie mi też nie pasuje więc chciałabym na tym projekcie się wzorować ale zrobic indywidualny, mniej więcej tak jak na rysunku(oczywiście biorąc pod uwagę fakt, że architekt doradzi mi coś fachowym okiem).
Bardzo fajnie to obróciłaś i całość wygląda dla mnie ok.
Wydaje mi się, że przydałoby się więcej przeszklenia od południa, mniej od zachodu (zachodzące słońce świeci poziomo wgłąb pomieszczenia i pewnie będzie to przeszkadzać przy oglądaniu tv ).

Szerokość budynku trochę spora, sprawdźcie czy u was można budować budynki o takiej szerokości (w warunkach zabudowy lub planie zagospodarowania).

Velvet Acid Kitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-30, 15:03   #2042
ewakuligowska
Raczkowanie

Przenosze sie z zapytaniem na nowa strone http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...14cf66ecc,2273 wejscie od polnocy
ewakuligowska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-30, 15:33   #2043
andape
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Velvet Acid Kitty Pokaż wiadomość
Bardzo fajnie to obróciłaś i całość wygląda dla mnie ok.
Wydaje mi się, że przydałoby się więcej przeszklenia od południa, mniej od zachodu (zachodzące słońce świeci poziomo wgłąb pomieszczenia i pewnie będzie to przeszkadzać przy oglądaniu tv ).

Szerokość budynku trochę spora, sprawdźcie czy u was można budować budynki o takiej szerokości (w warunkach zabudowy lub planie zagospodarowania).
Dzięki. Ciekawa byłam opinii fachowca Co do okien to pisałam już na wstępie, że z nimi coś chcę zrobić.Tak jak piszesz dałabym więcej od południa mniej od zachodu.Natomiast w kwestii planu zagospodarowania to oczywiście jeszcze to sprawdzę ale z tego co widzę co tu ludzie budują to chyba jest bardzo liberalny Gorzej z działką bo chyba wejdzie mi na styk-ale jak będzie problem to obok ma działkę szwagier a on ma ok 45 arów to może się dogadamy. On mieszka w Hiszpani, planują się przenieść do Niemiec bo z tamtąd ma żonę więc do Polski na pewno nie wrócą-zwłaszcza że ją przerażają nasze zarobki Wybacz -ale się rozpisałam

Cytat:
Napisane przez ewakuligowska Pokaż wiadomość
Przenosze sie z zapytaniem na nowa strone http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...14cf66ecc,2273 wejscie od polnocy
Moje przemyślenia:
-jeśli potrzebujesz takiego gabinetu to spoko ale mnie się to dziwne wydaje, takie wejście z wiatrołapu
-wejście do domu z garażu przez kotłownie-nie dla mnie.Teraz u teściów strasznie mnie denerwują zapachy z kotłownie-ale w sumie zależy też od rodzaju ogrzewania chyba-nie znam się
-nie chciałabym aby do wszelkich pomieszczeń w domu przechodziło się przez salon,
-schody centralnie w salonie to też średni pomysł-a co jak do dzieci przyjdą znajomi a Ty będziesz sobie leżeć na kanapie w "domowym rozgardiaszu"-chyba, że zawsze wyglądasz reprezentacyjnie bo ja czasem lubię pozwolić sobie na luz a niekoniecznie chciałabym aby ktoś poza domownikami mnie taką oglądał
-ta kuchnia taka trochą wąska i płyta jest jakby trochę poza kuchnia-dla mnie dziwnie ale...ty tu urządzisz
-chyba przeszkadzało by mi, że niem mam "podglądu" na front domu.Z wiatrołapu albo gabinetu to dla mnie mało
-a kuchnia od południa...przemysl to dobrze bo byłam w takich kuchniach w lecie i przyznam, że to nic przyjemnego
-osobiście nie chciałabym mieć sypialni od południa ale to już BARDZO subiektywna opinia

Natomiast z zewnątrz domek bardzo mi się podoba!!!!!!!!!
Pozdrawiam

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/2...010113.png</a>

http://s5.suwaczek.com/200807094674.png

Edytowane przez andape
Czas edycji: 2010-03-30 o 15:46
andape jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 16:08   #2044
ewakuligowska
Raczkowanie

Andape bardzo dziekuje za Twoja opinie,nie chcialam na wstepie sugerowac moje "nie podoba" mi sie to czy tamto ,aby poznac Wasza ocene.Moze jeszcze ktos spojrzy krytycznie na ten projekt i wypowie swoje zdanie.
Stary 2010-03-31, 20:58   #2045
tdo
Przyczajenie

Witam wszystkich. Mnie bardzo podoba się projekt Z103 z pracowni Z500 i dlatego go zakupiłem, niestety nagła zmiana planów życiowych wyklucza budowę, więc może komuś z Was podpasuje ....

http://z500.pl/projekt/z103.html?lustro=1
tdo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 15:04   #2046
lalalilala
Raczkowanie

http://www.extradom.pl/projekt-domu-...garaz=&strona=

tylko nie podoba mi się to przejście przez kotłownie. zresztą sceptycznie jestem nastawiona do tego projektu. TŻ się podoba (lubi taki styl)
i z ciekawości pytam co o nim sądzicie ( wątpię abym w przyszłości taki miała)
ale może się wypowiecie ?
lalalilala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 15:51   #2047
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lalalilala Pokaż wiadomość

tylko nie podoba mi się to przejście przez kotłownie. zresztą sceptycznie jestem nastawiona do tego projektu. TŻ się podoba (lubi taki styl)
To nie będzie profesjonalna opinia, zupełnie subiektywna, ale jak tylko włączyłam ten link to ten koszmarny wygląd mnie powalił!
Wybacz, ale w tym wypadku rozkładu wnętrza nie będę już oceniała, bo i tak nie miałby dla mnie znaczenia
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 16:15   #2048
ewakuligowska
Raczkowanie

[QUOTE=lalalilala;18309737]http://www.extradom.pl/projekt-domu-...garaz=&strona=

tylko nie podoba mi się to przejście przez kotłownie

Tu nie masz przejscia przez kotlownie ,tylko przez garderobe .Ten dom jest tak duzy ,ze wejscie,wyjscie mozesz sobie dowolnie zrobic ,ale tu nie o przejscie chodzi tylko o wyrzucone miliony na jego budowe
Stary 2010-04-06, 17:32   #2049
paulina3553
Raczkowanie

witam, widze ze sa tutaj dziewczyny ktore sa na biwrzaco z projektami
czy mozecie mi podeslac link do jakiegos domu ktory z zewnatrz wyglada jak parterowy ale ma uzytkowe poddasze (na gorze zadnych balkonow ani nic takiego. na dole sa 2 pokoje i salon a na gorze ze 2 lub 3 sypialnie??

bardzo prosze o pomoc
paulina3553 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 19:19   #2050
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulina3553 Pokaż wiadomość
czy mozecie mi podeslac link do jakiegos domu ktory z zewnatrz wyglada jak parterowy ale ma uzytkowe poddasze (na gorze zadnych balkonow ani nic takiego. na dole sa 2 pokoje i salon a na gorze ze 2 lub 3 sypialnie??
bardzo prosze o pomoc
Nie, nie możemy, bo nie promujemy w tym wątku KURNIKÓW.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 20:19   #2051
paulina3553
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość

czlowieku o co ci chodzi?! poprosilam o pomoc nie chcesz pomoc to zachowaj swoje zdanie dla siebie
Stary 2010-04-06, 22:55   #2052
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
czlowieku o co ci chodzi?! poprosilam o pomoc nie chcesz pomoc to zachowaj swoje zdanie dla siebie
A jak nie zachowam, to co mi zrobisz ?

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2010-04-08, 11:52   #2053
iza251
Zakorzenienie

Cytat:

KOSZMAR NAD KOSZMARAMI,DACH KOSZTOWAŁBY Z 250 TYS... KOOOSZMAR
Stary 2010-04-08, 13:13   #2054
Konto usunięte

A ja chciałam się pochwalić, że mam już pozwolenie na budowę. Projekt indywidualny, zero biegania po urzędach, pozwolenie wydane od razu, bez żadnych poprawek - polecam wszystkim takie rozwiązanie
Jak tylko będę miała projekt w wersji elektronicznej to pokażę wizualizacje.
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 14:21   #2055
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:

A może TŻ jest Cyganem, że mu się takie domiszcza podobają?

Już nie wspomnę, że kredyt za ten dom to wasze wnuki by musiały spłacać.
Coś strasznego, pewnie ludzie z całego województwa zjeżdżaliby pośmiać się z tego domu...

Na tej stronie to w ogóle same "piękności" występują. I z tego, co widzę, sa ludzie, którzy to budują:

http://www.extradom.pl/projekt-domu-...g-wal1004.aspx (tutaj chociaż po dachu na nartach w zimie można by pojeździć )

http://www.extradom.pl/projekt-domu-rwl-03-krf1436.aspx (pałacyk dla jaśniepaństwa)

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2010-04-08 o 14:25
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-09, 20:22   #2056
dobrarada
Zadomowienie

GG do dobrarada

pierwszy dom który budowałam (razem z pierwszym mężem) miał piwnice, parter, użytkowe poddasze (wysokie) i strych. Z boku budynku jest garaz. Nie mielismy instalacji gazowej. Piec na węgiel w piwnicy. Plusy: mogliśmy go postawić na małej działce, piwnice są bardzo przydatne, przy małej powierzchni którą zajmuje na działce uzyskaliśmy duzo miejsca w środku (około 150 m mieszkalnej), dużo miejsca na strychu. Tanio się budował. Minus: siedząc w pokoju na piętrze (poddaszu) czasami musiałam przelecieć po schodach dwie kondygnacje - żeby dołozyć do pieca , w zimie na dole jest chłodno a na górze ciepło. Projekt wg mnie naprawdę fajny

drugi dom który budowałam (z obecnym partnerem) i w którym mieszkam jest parterowy, bez piwnic, ze sporym garażem i z instalacją CO gazową. Mamy ogromny i wysoki strych (w zasadzie mógłby zostać zaadaptowany - bo jest piękny i wysoki). Minus: brakuje mi piwnicy zdecydowanie, w zimie czasami trzeba odśnieżać dach (ogromny i niezbyt nachylony). Plus: wszystko na jednym poziomie, ogromna wygoda, banalnie się wnosi meble . Generalnie uwielbiam ten dom i do dzisiaj bardzo mi się podoba. Zdecydowanie koszt wykonania dachu rzeczywiście może nieco zniszczyć finansowo, a rzekome oszczędności (mamy stropy z drewna) są tylko pozorne. Akurat nasz strop jest tak zrobiony aby można było użytkować cały strych i generalnie kosztował więcej niż taki sam z betonu, ale oczywiście dużo szybciej trwa jego budowa.

Trzeci dom który zaczynamy budować (również z obecnym) - jest piętrowy, bez piwnic i strychu no i zobaczymy jak taki dom się sprawuje, chociaż ja w nim nie będę raczej mieszkać (budujemy budynek na potrzeby firmowe) bo ma schody , ale jest wg mnie interesujący. Wygląda dosyć ciekawie, też będziemy mieć CO na gaz, bo się nikomu w piecu nie chce palić
To zwykły projekt budynku mieszkalnego który zostanie zaadaptowany na budynek firmowy.

jak dla mnie optymalny jest duży i wygodny parterowy dom z piwnicą (wystarczy pod częścią budynku) i strychem, z garażem połączonym z domem, ogrzewany gazem
dobrarada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-10, 03:39   #2057
ewakuligowska
Raczkowanie

Dobrarada masz doswiadczenie kobieto ,fajna sprawa budowac trzeci dom ,zapewne doszlas do perfekcji w wyborze projektu pod wzgledem funkcjonalnosci .Projekty w/g ktorych budowalas to gotowce(z jakiej firmy?),czy na zlecenie?Pochwal sie nam ...
Piszesz ze optymalny dla Ciebie jest duzy parterowy dom ze strychem , garazem ogrzewany gazem,a wiec po co ta piwnica ?Czy schody na strych nie wystarcza?

----Napisane przez paulina3553 ------ Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

bardzo prosze o pomoc

Nie jestem ekspertem ,moje sugestie sa bardzo subiektywne ,mnie sie strasznie ten dom podoba
http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=575 bardzo ladna rozbudowana parterowka z bogatym zapleczem i fajnie rozplanowanym wnetrzem parteru.Poddasze no niestety ..jak kto lubi.
Balkonik i lukarne mozna zlikwidowac ,choc mnie sie podobaja

Edytowane przez ewakuligowska
Czas edycji: 2010-04-10 o 04:11
Stary 2010-04-10, 19:43   #2058
paulina3553
Raczkowanie

Cytat:

Nie jestem ekspertem ,moje sugestie sa bardzo subiektywne ,mnie sie strasznie ten dom podoba
http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=575 bardzo ladna rozbudowana parterowka z bogatym zapleczem i fajnie rozplanowanym wnetrzem parteru.Poddasze no niestety ..jak kto lubi.
Balkonik i lukarne mozna zlikwidowac ,choc mnie sie podobaja

dziekuje bardzo za pomoc. dom rzeczywiscie bardzo ladny ale mi potrzeba czegos mniejszego gdzies tak do 160m
Stary 2010-04-11, 11:52   #2059
dobrarada
Zadomowienie

GG do dobrarada

Cytat:
Dobrarada masz doswiadczenie kobieto ,fajna sprawa budowac trzeci dom ,zapewne doszlas do perfekcji w wyborze projektu pod wzgledem funkcjonalnosci .Projekty w/g ktorych budowalas to gotowce(z jakiej firmy?),czy na zlecenie?Pochwal sie nam ...
Piszesz ze optymalny dla Ciebie jest duzy parterowy dom ze strychem , garazem ogrzewany gazem,a wiec po co ta piwnica ?Czy schody na strych nie wystarcza?
no nie taka znów całkiem fajna sprawa
raczej wymuszona niż z wyboru
bo to za drogie hobby jak dla mnie.

Wszystkie projekty zawsze kupowaliśmy gotowe.
Pierwszy dom był zbudowany na projekcie z Archetonu
http://www.archeton.pl/projekt-domu-...47051a0805ef6d
chociaż konkretnie zmodyfikowany. Podnieśliśmy cały dom do góry, czyli wjazd do garażu jest na poziomie zerowym, a do domu się wchodzi po schodach. Podnieśliśmy górę o bodajże 6 pustaków (czyli o 1,5m) i tym sposobem poddasze w zasadzie jest ścięte dużo mniej niż pierwotnie zakładano. Zrobiliśmy pokój nad garażem i wejście do niego z klatki schodowej (dodatkowy pokój o powierzchni garażu ale mocno ścięty).

Drugi i trzeci plan też kupiliśmy gotowy (ale to akurat z innym już partnerem budowałam i buduję).
Mieszkamy w takim domu:
http://www.agrobisp.pl/cgi-bin/store...tem=225&usid=1
chociaż również nie obylo się bez zmian i modyfikacji, przede wszystkim nie mamy garażu (całe to pomieszczenie jest zaadaptowane jako biuro) trochę pozamienialiśmy układ okien, jedna łazienka została zamieniona na małą sypialnię, trochę zmian jest.

a trzeci to ten:
http://www.agrobisp.pl/cgi-bin/store...tem=505&usid=1
taki troszkę "fabrykowaty" w wyglądzie - ale akurat mamy zamiar go zaadaptować na firmę.

A piwnica jest potrzebna i żałuję, że jej nie mam
bo chciałabym mieć gdzie trzymać np. jabłka, ziemniaki, zaprawy itd...
Stary 2010-04-11, 12:24   #2060
_vixen_
Zakorzenienie

Jak dla mnie piwnica również jest niezbędna w domu. Widze, jaki problem z gratami mają ludzie, którzy budowali bez piwnicy. Można w niej trzymać rowery, stare książki, wstawić stół do tenisa, żarcie dla psów, kotłownię, jest gdzie zrobić wygodną pralnię i suszarnię - bo w końcu nie po to buduje się dom, żeby mieszkac w nim jak w bloku.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-11, 12:39   #2061
dobrarada
Zadomowienie

GG do dobrarada

akurat mamy piec gazowy do CO i jest mały i estetyczny, więc wisi na ścianie ale rzeczywiście pieca węglowego bez piwnicy sobie nie wyobrażam. Brakuje piwnicy np. na trzymanie kosiarki, rówerów itd... na strych tego nie zawlokę a garaż mamy zajęty na biuro. Więc nie ma gdzie takich rzeczy trzymać. Jak się ma jednak garaż to zawsze się mozna ratować własnie nim, zawiesić rowery na ścianie itd... ale wiadomo: ziemniaków, owoców itd się nie da trzymać w garazu.
Pralnię mam w łazience (akurat jakoś nie potrafiłabym mieć np. pralki w kuchni czy też gdzieś w osobnym pomieszczeniu) bo najwygodniej mi tak. Wszyscy wieczorkiem zrzucają ciuchy do pojemników i się kąpią. Nie wiem jak to technicznie się odbywa przy osobnej pralni (pewnie trzeba kosze z brudnymi ciuszkami przenosić ) - w każdym razie najwygodniej dla mnie mieć pralkę w łazience (nawyki z bloków ).
Stary 2010-04-12, 11:00   #2062
iza251
Zakorzenienie

Question Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady

http://www.extradom.pl/projekt-domu-...ystkie&strona=

co myślicie o tym projekcie?
Stary 2010-04-12, 14:05   #2063
wosebka
Raczkowanie

Witam! Śledzę wątek od jakiegoś czasu. Teraz odważyłam się i ja zapytać o zalety i wady projektu, który z mężem obecnie analizujemy.
Działka- wjazd od wschodu.
Przeznaczenie - dom tylko dla 2 osób (na emeryturę , obecny dom - 150 m - przepisujemy córce)
Projekt byłby w odbiciu lustrzanym.
http://www.tooba.pl/projekt-domu-Nut...idp,11094.html

Zależy nam, aby kotłownia (na paliwo stałe - mamy własny las ) była w bryle budynku. Garaż osobno, razem z innymi pomieszczeniami gospodarczymi (rowery, kosiarki, grabie, itp.)

Proponowane zmiany:
- z łazienki wydzielić osobne dodatkowe wc
- w kotłowni wydzielić małe pomieszczenie na pralnię (kosz na ubrania, pralka, ew. suszarka), wejście z łazienki (chyba byłoby praktycznie)

No i chyba tyle.
Acha, rozważamy ew. dach czterospadowy, bo dom jest dość długi, a taki dach wizualnie skróciłby go. Czy jest jakiś program, w którym możliwa byłaby taka wizualizacja?

Z góry dziękuję.

Edytowane przez wosebka
Czas edycji: 2010-04-12 o 14:06
wosebka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 20:51   #2064
zophiee
Zakorzenienie

Pomocy! nasz geodeta konczy swoje prace na działce, i przed nami okropnie trudna decyzja, a zarazem bardzo ważna! Miałan ma tapecie parę gotowych projektów, ale ze wszystkimi było cos nie tak, albo osoby na forum otworzyły mi oczy na pewne mankamenty.
Ostatnio natrafiłam na gotowy projekt i bardzo prosze Was o opinie.

pozdrawiam

http://domyzwizja.pl/
odszukajcie na stronie projekt przestronny
Pow. użytkowa: 213,3 m&sup2; + 39,4 m&sup2; garaż
zophiee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 22:46   #2065
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zophiee Pokaż wiadomość
Pomocy! nasz geodeta konczy swoje prace na działce, i przed nami okropnie trudna decyzja, a zarazem bardzo ważna! Miałan ma tapecie parę gotowych projektów, ale ze wszystkimi było cos nie tak, albo osoby na forum otworzyły mi oczy na pewne mankamenty.
Ostatnio natrafiłam na gotowy projekt i bardzo prosze Was o opinie.

pozdrawiam

http://domyzwizja.pl/
odszukajcie na stronie projekt przestronny
Pow. użytkowa: 213,3 m&sup2; + 39,4 m&sup2; garaż
Szczerze powiem, że jest to pierwszy projekt gotowy z zamieszczonych w tym wątku, który mi się spodobał. Wygląd zewnętrzny jest bardzo ciekawy, podoba mi się. Jest duża ilość przeszkleń, co dla mnie jest wielkim plusem. Nie lubię domów z malutkimi okienkami jak w piwnicy.

Zdaje się też być ten projekt raczej funkcjonalny, jedynie na górze zainteresowało mnie przejście z sypialni do łazienki przez garderobę. Ale to raczej szczegół, bo podoba mi się takie odizolowanie łazienki od reszty "góry".

Powalił mnie jedynie kosztorys

W moim domu też będą okna w podobnej formie, i powiem szczerze, że wycena ich wykonania przyprawiła mnie o palpitację serca

Nie napisałaś, jakie byłoby usytuowanie domu na działce, bo mimo tego, że projekt ciekawy, to ważne jest, aby nie zepsuło tego jego złe rozmieszczenie.
Stary 2010-04-13, 21:12   #2066
zophiee
Zakorzenienie

Witam.
Co do kosztorysu to już go konsultowaliśmy z architektem, i powiedziała, że zostały uwzglegnione najlepsze materiały, także troche nas pocieszyła. Z doswiadczenia wie, że rozsądnie kupując produkty "oszczędza" się 20-30% wartości kosztorysu. Ale na pewno bedziemy to jeszcze konsultować z fachowcami.
Działkę mamy duzą, około 2 ha, także usytuowanie jest w naszym przypadku niczym nie skrępowane...
Pani architekt natomiast odradziła taras od strony południowej, bo bedziemy miec saune w dziennej fferze..
Takze może zachód. Pomyslimy, w naszej sytuacji to bedzie drobiazg, i na pewno nie musimy determinowac ustawianie domu wzgledem dziełki
Dziękuje za pozytywne opinie, mnie tez zauroczył ten dom, jego funkcjonalny rozkład i jasne wnetrza, dzieki przeszkleniom!
zophiee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-14, 18:17   #2067
Lonia
Raczkowanie

zophiee bardzo fajny projekt wybraliście. W ogóle przejrzałam stronkę i jest tam dużo fajnych projektów nie analizowałam dokładnie wnętrz pod względem funkcjonalność ale większość z nich po prostu dobrze wygląda. Mają fajne proporcje, nowoczesne wykończenia i materiały
Wracając do Twojego projektu bardzo ładny rozkład wnętrz wszystkie pomieszczenia mają dobre proporcje. Przyczepiłabym się tylko do tej pralnio - kotłowni (niestety coś mi się stało z kompem i nie chce mi szczegółowego rzutu z pdf otworzyć więc zgaduję że taka jest funkcja tego pomieszczenia) nie pasowałoby mi to wejście od kuchni.
Rozumiem że jak piszesz że usytuowanie budynku na działce nie jest niczym skrępowane to masz już decyzję o warunkach zabudowy lub wypis z planu miejscowego w ręce bo one mogą wyznaczyć (podobnie jak wiele innych czynników np bliskość lasu) położenie budynku na działce. Decyzja o warunkach zabudowy czy plan może też decydować o tym czy możesz mieć taki spadek dachu jaki jest w zaproponowanym przez Ciebie projekcie. Sprawdź to zanim zdecydujesz się na konkretny projekt.

Edytowane przez Lonia
Czas edycji: 2010-04-14 o 18:19
Lonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-15, 18:25   #2068
Kawa z mlekiem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zophiee Pokaż wiadomość
Witam.
Co do kosztorysu to już go konsultowaliśmy z architektem, i powiedziała, że zostały uwzglegnione najlepsze materiały, także troche nas pocieszyła. Z doswiadczenia wie, że rozsądnie kupując produkty "oszczędza" się 20-30% wartości kosztorysu. Ale na pewno bedziemy to jeszcze konsultować z fachowcami.
Działkę mamy duzą, około 2 ha, także usytuowanie jest w naszym przypadku niczym nie skrępowane...
Pani architekt natomiast odradziła taras od strony południowej, bo bedziemy miec saune w dziennej fferze..
Takze może zachód. Pomyslimy, w naszej sytuacji to bedzie drobiazg, i na pewno nie musimy determinowac ustawianie domu wzgledem dziełki
Dziękuje za pozytywne opinie, mnie tez zauroczył ten dom, jego funkcjonalny rozkład i jasne wnetrza, dzieki przeszkleniom!

Ja proponowałabym dobrze przemyśleć usytuowanie tego domku na działce. Najlepsze światło jak wiadomo mamy od strony południowo-zachodniej, tak więc prponowałabym tam zrobić salon, bo większość czasu będziecie w nim przebywać. Nie rozumiem czemu pani architekt odradziła taras od południa. Latem fajnie jest sie poopalać na tarasie, natomiast gdy będziecie chcieli zrobić grilla z rodzinką czy przyjaciółmi słonko w takim położeniu będzie na zachodzie, także nie będziecie się prażyć w upale. Sypialnia od południa jest dość kontrowersyjnym tematem, przecież tam sie przebywa tylko wieczorem, w nocy i o wschodzie słońca, wolałabym od południa mieć pokoje dzieci, bo pełnią one więcej funkcji niż tylko odpoczynek, są też miejscem spotkań towarzyskich i miejscem do nauki. Nie mówię, że na projekcie są źle usytuowane pokoje wg stron świata, sugeruję aby tylko dobrze przemyśleć ułożenie budynku O przejscie z garderoby do łazienki bym sie nie martwiła, to jest wielki plus, bo nie będzie was budził szum lejącej się wody Zastanowiłabym się nad małym pmeiszczeniem gospodarczym. To jest raptem tylko 7m, więc jedna ściana ma ok. 2,5m, strasznie mało, a tam mają się zmieścić narzędzia, pudła od urządzen rtv i agd, które trzeba trzymać w razie potrzeby reklamacji, wiadra, wąż ogrodowy, grill, jakieś rupiecie. Osobiście byłabym skłonna powiększyć to pomieszczenie.
Kawa z mlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-18, 20:47   #2069
pasazerka
Raczkowanie

Cytat:
witam, widze ze sa tutaj dziewczyny ktore sa na biwrzaco z projektami

bardzo prosze o pomoc
Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Szugerbejb tak z ciekawości dlaczego uważasz ,że taki dom koniecznie musi być kurnikiem??
pasazerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-19, 10:58   #2070
szugarbejb
Zakorzenienie

Bo poddasze użytkowe = strych = kurnik, proste.

Cytat:
(...)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości