|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#5131 |
|
BAN stały
|
Dot.: Pilne pytanie :(
pomijajac juz ten zagmatwany wpis i nieumiejetnosc czytania ulotki i literatury o antykoncepcji, zastanawiam sie po co ludzie planuja ciaze co do dnia i roku w przyszlosci. przeciez jutro moze was zabic sasiad z gory albo rozjechac auto
a wy sie zamartiwacie czy za 10 lat nie bede miala problemow z plodnoscia. albo nie bierzcie tabletek albo myslcie o dniu dzisiejszym . poza tym rownie dobrze partner moze zawalic sprawe i byc bezplodnym. ja np plodnosci mojego partnera nie badalam i nie wiem czy jest plodny/bezplodny a wiem ze w przeszlosci bral rozne swinstwa
|
|
|
|
#5132 |
|
Zakorzenienie
|
Czy można przyjmować coś czego działania się zupełnie nie rozumie?
|
#5133 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.6
Cytat:
|
|
|
|
|
#5134 |
|
Rozeznanie
|
Nie jesteś gotowa na dziecko i na seks chyba też niespecjalnie, bo widać że nie wiesz co przyjmujesz. Czemu nie czytasz ulotek? Czy to jakiś problem?
|
#5135 |
|
Zadomowienie
|
Nie mogę pojąć jednego zwykle jak biorę jakis lek,nieważne od bólu gardła czy tabletki zawsze biorę ulotke i czytam ją.Bez przesady to nie jest jakis wielki wyczyn i wydawało mi się,że ludzie nawet przez czystą ciekawość to robią.Rozumiem ludzi którzy kupują tabletki o bólu głowy to jak ich boli głowa to biorą tabletkę i nie czytają,bo łeb pęka,ale gdy się chce zabezpieczać to raczej powinno się przeczytać ulotkę.Rozumiem jeden dzień nie miałam ochoty,drugi,ale mając cały miesiąc naprawde można przeczytać.Jeśli jednak ma się wątpliwości to zanim się wpisze taki temat na forum co szkodzi przeczytać ulotkę?Nie mogę tego pojąć zupełnie.
|
#5136 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam takie zboczenie
że może wydać wam to się dziwne, ale lubię czytać te wszystkie ulotki dołączone do leków. Żałuję, że nie zostałam farmaceutką.
|
|
#5137 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży /?
Cytat:
|
|
#5138 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chyba dobrze, że ktoś myśli co będzie za 10 lat? Co w tym złego?
|
|
#5139 |
|
Przyczajenie
|
czyli najlepiej nie brać tabletek, bo jeśli okaże się , że jestem w ciąży?
|
|
|
|
#5140 |
|
BAN stały
|
nie mowie ze jest zle. ale skad wiadomo ze ktos dozyje jutra? i bedzie swiecie przekonany ze np hormony to najgorsze zlo bo za 5 lat bedzie bezplodny i bedzie sie meczyl przez inne zabezpieczenie , a wystarczy jak sie troche stapac po ziemi. dla mnie teraz najwazniejsze to nie zajsc w ciaze, o dziecku bede myslec jak bede gotowa. czyli ja teraz robie wszystko by nie byc w ciazy i ost ratowac czym sie da by nie urodzic. wiem ze to moze zabrzmiec brutalnie
poza tym jesli ktos planuje ciaze to powien o tym pogadac z lekarzem zanim zacznie brac jakiekolwiek leki - krotko czy dlugotrwale a nie brac i dopytywac sie czy sie zajdzie pozniej. znajomy bral leki przy ktorzych ciaza byla kategotycznie zabroniona, slyszalam ze grozilo to roznymi deformacjami, oslonki byly oznaczone przekreslonym brzuszkiem, na opakowaniu kilka zdan "nie zajdz w ciaze" a jako mezczyzna znaczylo raczej zeby nie zmajstrowal dzieciaka. nie wiem ile czasu trzeba bylo czekac po kuracji lekiem ale nie planuja jeszcze dziecka ( a to bylo dobre 3 lata temu). takze trzeba wszystlo wiedziec na przyszlosc a w przede wszystkim przeprowadzic wywiad z lekarzem przed czym kolwiek Edytowane przez agusiamyszka Czas edycji: 2010-07-13 o 22:37 |
|
|
|
#5141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5142 |
|
Przyczajenie
|
Witam! Piszę tu bo już nie wyrabiam z nerwów. Opisze Wam cała sytuacje... 11.07 uprawialam seks z moim chlopakiem bez prezerwatywy... Zawsze jej uzywalismy jednak tego dnia zapomnielismy... Bylo to pod prysznicem i nawet nie wiem czy moj chlopak mial wytrysk czy nie... Ponoc plemniki mogą tez znajdowac sie wydzielinie chlopaka.. Zastanawiam sie teraz czy przypadkiem nie jestem w ciązy.. Moze to glupie ale zaobserwowalam u siebie jakąs wydzieline z sutków... caly czas jest mi gorąco i pobolewa mnie brzuch... Nie wiem czy to z nerwow czy jak.. Ale wpadam w panike... Dzisiaj jest 13.07... Slyszalam o takiej tabletce ktorą sie bierze 72 h po stosunku i nie dochodzi o zaplodnienia... Czy gdybym jutro przed poludniem ją wzieła to bym zapobiegla ciązy.... I czy wogole jest prawdopodobienstwo ze w ciąze zaszlam??? Prosze pomozcie mi jakos bo zaraz zwariuje....
|
|
|
|
#5143 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mogę byc w ciązy....???
Tak,mozesz byc w ciąży.
Każdy stosunek bez zabezpieczenia może skonczyć się ciążą. po 2 dniach od stosunku NIE ma objawów ciąży !!ba może nawet nie być ciąży. wydzielina z piersi nalezy skonsultowac z lekarzem. |
|
|
|
#5144 |
|
Raczkowanie
|
jesli masz regularne miesiączki to jest tez cos takiego ze 10dni prrzed nastepną miesiaczka sa dni nieplodne i sie w ciaze nie zachodzi ale to różnie bywa.
|
#5145 |
|
Przyczajenie
|
Dodam że byłam jakies 5 dni po okesie....
|
|
|
|
#5146 |
|
Zakorzenienie
|
No to szansę wg mnie masz bardzo dużą.
|
|
#5147 |
|
BAN stały
|
Możesz być w ciąży.
|
|
|
|
#5148 |
|
Różowy Jednorożec
|
Tak, możesz być w ciąży.
A tabletka - im później się ją weźmie, tym mniejsza jest jej skuteczność.
|
#5149 |
|
Zadomowienie
|
Nie, nie, tabletki łykaj dalej normalnie
nie przerywaj brania, ciąża możliwa, ale nie jest to pewne na 100%, pigułki w 1wszych miesiącach ciąży dziecku nie szkodzą.
|
|
|
|
#5150 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny ja już nie wyrabiam, po prostu istny kłębek nerwów ze mnie
![]() Od paru dni wieczorem, około godziny 22-23 wymiotuje. W dodatku na przemian z biegunką. Na jedzenie nie mogę patrzeć, dzisiaj nic wogle nie jadłam. Ciągle jestem senna i jakaś słaba, i mam podwyższoną temperaturę. Okres czerwcowy był, ten lipcowy spóźnia się 2 dni... Boję się że mogę być w ciąży. Bo skąd takie objawy? Chociaż z drugiej strony rozsądek mi mówi że to niemożliwe- bo każdy stosunek z prezerwatywą, która nie pękła, nie zsunęła się, baa nawet Tż nigdy nie skończył we mnie tylko na zewnątrz. Ale jak patrzę jak ja się czuję to wpadam w panikę. Testu narazie nie mam jak zrobić bo jedyna apteka w moim miasteczku jest zamknięta z powodu remontu, więc muszę za parę dni wybrać się do dalszego miasta po ten nieszczęsny test. Tak strasznie się boję nie mogłam mieć aż takiego pecha..Proszę uspokójcie mnie jakoś bo ja już ledwo żyję..
|
#5151 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wątpię żebyś była w ciąży... zastanów się, czy jadłaś coś, co mogłoby spowodować rozstrój żołądka? a może dużo czasu spędziłaś na słońcu i Twój organizm tak reaguje?
|
|
#5152 |
|
Zadomowienie
|
Raczej chyba nic takiego nie jadłam. W sobotę byłam na weselu, to tam troszkę zjadłam ale wątpie żeby mi ziemniaki czy surówka zaszkodziła..
Od słońca raczej też uciekałam Dziękuje za pocieszenie, ja po prostu jestem panikarą a te moje dziwne samopoczucie jeszcze to bardziej potęguje. Na dodatek okresu nie ma i nie czuję się wcale tak, jakby miał przyjść ![]()
|
#5153 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#5154 |
|
Przyczajenie
|
escapelle to jest ta tabletka, ale to trzeba wziasc natychmiast, do 72 h. do zaplodnienia moglo juz dojsc i ta tabletka tylko podtrzyma ciąże..
---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- z reszta nie jestesmy wrozkami, czesc napisze jestes/czesc nie jestes w ciazy.. najlepiej to isc do lekarza, zrobic test. |
|
|
|
#5155 |
|
Przyczajenie
|
Hej ja też zastanawiam się czy nie jestem w ciąży ale po kolei przez 11 miesięcy zażywałam tabletki teraz ostatnio yaz okres normalnie był a teraz gdy skończyłam 24 tabl. nie zażyłam tych białych i tak jak zwykle w 3 dniu dostałam okres czyli jak gdyby cykl 27 dni i później kochałam się z chłopakiem w 9,12,13,15 dniu po okresie. Nie wiem czy istnieje prawdopodobieństwo zajścia w ciąże zaraz po skończeniu tabletek bo wynika że te dni były płodne...może ktoś spotkał się z takim przypadkiem bo ja słyszałam że po tabletkach to po 5 tyg w miarę wszystko wraca do normy i można zajść w ciąże...od okresu minęło 17 dni i nawet nie ma możliwości na razie sprawdzić czy jestem w ciąży z jednej strony bardzo bym chciała a z drugiej chciała bym jeszcze poczekać.Najgorsza jest ta nieświadomość przez nią można zwariować kiedy mogę zrobić jaki kolwiek test
|
|
|
|
#5156 |
|
Zadomowienie
|
Kolejny watek o takim samym tytule.
Ludzi Wy ni widzicie, że u samej góry jest wątek zbiorczy pt. czy mogę byc w ciąży..? odnośnie pytanie, tak mogłaś zajść w ciąże, chyba sama zdajesz sobie z tego sprawę
|
|
#5157 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Płodność z reguły wraca zaraz po odstawieniu tabletek, tak nawet powinno pisać w ulotce, ale czy tak będzie zależy od danego organizmu, więc wszystko mozliwe. |
|
|
|
|
#5158 |
|
Raczkowanie
|
badanie moczu a wykrycie ciazy
jutro ide oddac mocz poniewaz mialam zaplenie pecherza.Czy przez te badanie mozna spraawdzic czy jest sie w ciazy i czy to tam bedzie pisac??
|
|
|
|
#5159 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: badanie moczu a wykrycie ciazy
Badanie będzie robione pod kątem wykrywania białka w moczu a nie hormonu hcg, więc nie wyjdzie w nim czy jesteś w ciąży. Jeśli masz podstawy do obaw dot. ewentualnej ciązy to zrób test ciązowy, będziesz spokojniejsza
|
#5160 |
|
Przyczajenie
|
Zgadza się tylko w ulotce pisze że należy poczekać do kolejnej miesiączki a ta była normalna po odstawieniu tabletek...a też nie załywałam tabletek krótko bo prawie rok...spodziewaną miesiączke mam mieć 25 lipca i chyba do tego czasu zwarjuję
W sumie to zależne od organizmu więc różnie może być. Moja koleżanka brała minipigułę i przez stres związany ze studiami poziom hormonów był za niski wyregulował się sam i w 7 dniu czyli zaraz po okresie zaszła w ciąże teraz jest w 4 miesiącu...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.

a wy sie zamartiwacie czy za 10 lat nie bede miala problemow z plodnoscia. albo nie bierzcie tabletek albo myslcie o dniu dzisiejszym . poza tym rownie dobrze partner moze zawalic sprawe i byc bezplodnym. ja np plodnosci mojego partnera nie badalam i nie wiem czy jest plodny/bezplodny a wiem ze w przeszlosci bral rozne swinstwa

że może wydać wam to się dziwne, ale lubię czytać te wszystkie ulotki dołączone do leków. Żałuję, że nie zostałam farmaceutką.

(Wito, 22.01.2020 
W sumie to zależne od organizmu więc różnie może być. Moja koleżanka brała minipigułę i przez stres związany ze studiami poziom hormonów był za niski wyregulował się sam i w 7 dniu czyli zaraz po okresie zaszła w ciąże teraz jest w 4 miesiącu...