![]() |
#181 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Leki anydepresyjne [opinie, doświadczenia]
Hej
Ja dostałam elicea ( podobno to tańszy zamiennik leku escilopram), oraz xanax. Elicea 1 miesiac 5 drugi 10 mg, xanax brałam przez miesiąc dawke 0.25 teraz połowę tego na zmianę z hydrokzysyną. Czyli 1 dzień pół xanax i 2 dni hydrokzysynę. Po kilku dniach stwierdziłam ze wywalam do kibla hydrokzysynę, bo to straszne g....o jest. Zawroty głów, ból brzucha,napady paniki bez powodu, osłabienie nastroju. załamania bez powodu. koszmar. Ja po tym g... miałam ochotę ( bez powodu) skoczyć z okna w pracy, chodziłam i wyłam,miałam gonitwę myśli bezsensownych, nie mogłam się na niczym skupić, miałam problemy z zasypianiem ( przed braniem leków nie miałam, przy xanaxie nie maiłam), miałam jakieś chore sny po tych tabletkach, budziłam sie po 15 razy w nocy - istny koszmar.Teraz biorę xanax po pół codziennie i jest super. Spokój wewnętrzny, zdrowy dystans do wszystkiego, otwarty umysł. Tak chciałabym czuć się zawsze ![]() Przypisuje to wszystko xanaxowi ale niestety niedługo będę musiała go odstawić ![]() Cytat:
Nie radzimy.Ja po lekach nie mam szans na orgazm a libido spadło prawie do zera ![]()
![]() Edytowane przez izzolda Czas edycji: 2010-08-13 o 14:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
co do orgazmu - moje libido i tak szlo rownia pochyla przez depresje, ale po lekach jeszcze drastyczniej sie zmniejszylo. wszystkie doznania byly jakby... w mniejszej skali. ale orgazm czy tak czy siak potrafie osiagnac (no ale u mnie wlasciwie zawsze, od samego poczatku przygody z seksualnoscia, bylo latwo, wiec moge byc tym wyjatkiem potwierdzajacym regule). najwiekszy problem w tym, ze mi sie NIE CHCE. i to jest tragiczne, bo zwiazek tez na tym cierpi....
konkluzja: tak, leki wplywaja na libido i zdolnosc odczuwania bodzcow seksualnych, co moze prowadzic do trudnosci w osiagnieciu orgazmu. na niektore osoby te same leki moga dzialac wrecz przeciwnie - beda mialy ochote non-stop. a na inne osoby - tak jak na niektore z nas... ZEROWY poped i tragedia w tych sprawach. jak sobie radzimy? no a jak mozna sobie poradzic? nie ma viagry dla kobiet, ktora wplywala by na sam poped a nie tylko na nawilzenie i wrazliwosc czesci intymnych. no bo zeby nawet te czesci intymne ktos mial popiescic, to i tak wczesniej musi nam sie ZACHCIEC.... i z ta ochota najwiekszy problem jest.... a czy hydroksyzyna to kiedys byla bez recepty? bo tak mi sie cos przypomina, ze w latach 90-tych matula mi to dawala jako "lek na uspokojenie" gdy mialam zawirowania w liceum... a moze tylko nazwy pomylilam? to sie zwalo jakos... hydroxysinum czy jakos podobnie...
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. Edytowane przez witchwq Czas edycji: 2010-08-13 o 21:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Xanax to gowno!!! Super pomaga ale strasznie uzaleznia, ja bralam codziennie po 2 tabletki teraz jestem na etapie odkladania nie biore juz miasiac i nie widze rzadnej roznicy w moim zachowaniu, co prawda w tym ze jest lepiej pomogl mi psycholog. Nie zaczynajcie z Xanax'em nie warto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
Hyperherba-nie mam porównania z innymi, gdyż to jedyny lek jaki brałam na dłuższą metę, ale mogę polecić, działa i jest na bazie ziołowej więc napewno nie uzależni.
Deprim- wzięłam raz jedną tabletkę i tak mnie zmuliła, że to był pierwszy i ostatni raz ![]() Edytowane przez agusia5144 Czas edycji: 2010-08-14 o 14:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Witcha tak to hydroksyzyna teraz na recepte kiedys moze i bez recepty byla
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, powiecie mi cos o lekach: Abilify, Sulpiryd Pliva i Fluoxetin?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Baaardzo duża dawka. Co do uzależnienia psychiatra powiedział, ze to kwestia indywidualna- jedni uzależnią się po 3 tyg inni nigdy. Mam znajomą która brała pół roku i bez problemu odstawiła. Ja tez nie mam z tym problemu ...z tym, że bez większość złych "rzeczy" wraca. Dla mnie starsznym gównem , choć nie uzależniaącym jest xydroksyzine. Mi xanax pomaga, czy odstawiać go tylko dlatego że uzależnia i wrócić do tego co było przed. Nie zdecydowanie NIE. Jesli ten lek pomógł mi nie popełnić samobójstwa to nie jest gównem ![]()
![]() |
![]() |
#189 |
Rozeznanie
|
A może ktoś wie coś na temat leku lerivon i może sie podzielić?
![]()
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jedni po nim tyją, drudzy nie, i jak chyba po wiekszosci leków antydepresyjnych chce się po nim spac, jest się ciągle zmęczonym, osłabionym itp - nie wiem przez jaki okres czasu, bo brałam go za krótko.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Rozeznanie
|
znikajac- a czy Ty po nim przytyłaś? I ogolnie jakie miałaś samopoczucie po nim oprocz zmeczenia i sennosci?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Rozeznanie
|
dzięki wielkie
![]()
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Ja biorę Lerivon od ok. 7 tygodni, przytyłam kilka kilo, z czego się bardzo cieszę
![]() ![]()
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
ja biore lerivon 3 lata nie przytylam po nim na szczescie znaczaco- moze zkg poltora - choc moze i tak ale ciezko stwierdzic bo na dzien dostalam inny antydepresant zaczelam brac na noc na bezsennosc dosyc silna - najmniejsza dawka niepowinna powodowac problemow z wstawaniem - ja osbecnie nawet jak wezme 30 mg czy wiecej nie mam problem ze wstawaniem poprostu z czasem on juz przestaje dzialac jak i inne antydepresanty
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() hula hula, ja bralam Sulpiryd, całe 16 dni ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
pani jesien a ile czasu bierzesz lerivon? jak org sie do niego przyzwyczai to jest coraz lepiej po czasie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Rozeznanie
|
Brook- a możesz coś więcej napisać o Twoim samopoczuciu po lerivonie?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
dontgivemenames, nie dowiesz się, jak reagujesz na Lerivon, dopóki sama nie zaczniesz go brać
![]() Moim zdaniem Lerivon to lekki kaliber, krzywdy nie powinien Ci zrobić - ale tego się nie dowiesz, póki nie spróbujesz ![]()
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
Ja ostatnio brałam Pramolan- straszna słabizna, czułam lekkie wyciszenie, ale nie działał antydepresyjnie więc dostałam Afobam i Fluoksetynę. I choć wiem, że Afobam uzależnia, niestety muszę go łykać dość często, mam straszny młyn w życiu, nie wyrabiam
![]()
![]() |
#203 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Psychoterapia i magnez to podstawa, zbyt dużo ludzi biegnie po receptę na antydepresanty i po latach są emocjonalnymi roślinami. Nie można sobie polecać nawzajem tych leków jakby to były cukierki. Na każdego inaczej działają i powinny być dobrane indywidualnie przez lekarza psychiatrę. Uważam ten wątek za niebezpieczne promowanie tych "cudownych leków". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja biorę antydepresanty od roku i wcale nie chodzę otępiała ![]() ![]() ![]() Zgadzam się, że psychoterapia jest bardzo ważna, ale często trzeba najpierw zastosować farmakoterapię, żeby psychoterapię móc w ogóle rozpocząć ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2010-08-17 o 15:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
sulpiryd - przeciwdepresyjno-przeciwpsychotyczny, tzn.neuroleptyk ale stosowany też i w tzw.nerwicach - zależy jaka dawka... u kobiet często powoduje zatrzymanie miesiączki, mlekotok... fluoksetyna - starszy SSRI, może powodowac lęk i tżeba dawac ją rano (spotykam sie czasem z tym że ktoś ja rozpisuje na wieczór...) poza tym ma najdłuższy okres półtrwania ze wszystkich SSRI i jest przez to najlepsza do przedmiesiączkowych zaburzeń dysforycznych leczonych tylko w fazie lutealnej, no ale zaletą jej jest to że nie jest droga i żę jest dobrze poznana ---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
Uhm, czyli rozumiem, że wraz z wydłużaniem się okresu brania antydepresantów zwiększa się otępienie oraz maleje zdolność myślenia i kojarzenia?
![]() Nie wydaje mi się ![]() Za to pewnie im dłużej się bierze, tym trudniej potem odstawić, ja planuję odstawienie na wiosnę/lato przyszłego roku.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie jestem przeciwko antydepresantom, tylko przeciwko ich oswajaniu. To jest zło konieczne i tylko tak trzeba je traktować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W tym wątku nikt nie pieje pieśni pochwalnych na cześć psychotropów ani nie zachęca innych do ich brania - opisujemy tu tylko swoje spostrzeżenia na ich temat, bez niepotrzebnego demonizowania - więc nie rozumiem, o co Ci chodzi ![]()
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
mi akurat poprawiają zdolnośc myślenia, to bez nich byłam rośliną:\ ale fakt że jak odstawiłam to było 10x gorzej niż przed braniem, czegoś takiego jeszcze nie przeżyłam, dosłownie nie wiem co się ze mną działo, i nie było to odrazu po odstawieniu, tylko po kilku miesiącach...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:09.